Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 36 din 14 ianuarie 2008  pentru aprobarea Metodologiei de organizare si desfasurare a stagiului de adaptare, a probei de aptitudini, precum si de stabilire a statutului persoanelor prevazute la   art. 40-42 din Hotararea Guvernului nr. 1.282/2007 , care urmeaza masura compensatorie in vederea recunoasterii profesionale in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 36 din 14 ianuarie 2008 pentru aprobarea Metodologiei de organizare si desfasurare a stagiului de adaptare, a probei de aptitudini, precum si de stabilire a statutului persoanelor prevazute la art. 40-42 din Hotararea Guvernului nr. 1.282/2007 , care urmeaza masura compensatorie in vederea recunoasterii profesionale in Romania

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 62 din 28 ianuarie 2008
Având în vedere:
- prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.282/2007 pentru aprobarea normelor privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic, de medic dentist, de farmacist, de asistent medical generalist şi de moaşã, eliberate de un stat membru al Uniunii Europene, de un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau de Confederaţia Elveţianã;
- Referatul Direcţiei generale organizare, resurse umane, dezvoltare profesionalã şi salarizare nr. E.N. 276 din 14 ianuarie 2008,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii publice emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Metodologia de organizare şi desfãşurare a stagiului de adaptare, a probei de aptitudini, precum şi de stabilire a statutului persoanelor prevãzute la <>art. 40-42 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.282/2007 , care urmeazã mãsura compensatorie în vederea recunoaşterii profesionale în România, cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia generalã organizare, resurse umane, dezvoltare profesionalã şi salarizare va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

Bucureşti, 14 ianuarie 2008.
Nr. 36.

ANEXĂ

METODOLOGIE
de organizare şi desfãşurare a stagiului de adaptare, a probei de aptitudini, precum şi de stabilire a statutului persoanelor prevãzute la <>art. 40-42 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.282/2007 care urmeazã mãsura compensatorie în vederea recunoaşterii profesionale în România

ART. 1
(1) Prevederile prezentei metodologii se aplicã medicilor, medicilor dentişti, farmaciştilor, asistenţilor medicali generalişti şi moaşelor care întrunesc condiţiile de cetãţenie, ascendenţã, filiaţie, cãsãtorie şi rezidenţã prevãzute de lege pentru exercitarea profesiei în România şi a cãror formare atestatã prin titluri oficiale de calificare dobândite în celelalte state membre sau într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European se încadreazã în prevederile <>art. 40-42 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.282/2007 pentru aprobarea normelor privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic, de medic dentist, de farmacist, de asistent medical generalist şi de moaşã, eliberate de un stat membru al Uniunii Europene, de un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau de Confederaţia Elveţianã.
(2) În cazurile prevãzute la alin. (1) se aplicã mãsuri compensatorii, în vederea recunoaşterii profesionale. Mãsurile compensatorii constau în efectuarea unui stagiu de adaptare sau în susţinerea unei probe de aptitudini.
(3) În vederea recunoaşterii calificãrii profesionale în România, persoanele prevãzute la <>art. 41 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.282/2007 pot opta pentru efectuarea stagiului de adaptare sau pentru susţinerea probei de aptitudini.
(4) Persoanele prevãzute la <>art. 42 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.282/2007 trebuie sã susţinã o probã de aptitudini, în vederea recunoaşterii calificãrii profesionale în România.
ART. 2
(1) Ministerul Sãnãtãţii Publice, în colaborare cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, analizeazã calificãrile prevãzute la art. 1 pe baza documentelor privind formarea şi experienţa profesionalã însuşite de solicitant, stabilind dacã:
a) formarea urmatã în statul membru de origine acoperã discipline semnificativ diferite de cele incluse de titlul de calificare pentru profesia în cauzã în România;
b) profesia respectivã cuprinde în România una sau mai multe activitãţi profesionale reglementate care nu existã în profesia corespunzãtoare în statul membru de origine al solicitantului, precum şi dacã aceastã diferenţã, caracterizatã printr-o formare specialã şi obligatorie în România, include discipline substanţial diferite de cele la care se referã titlul de calificare pe care îl posedã solicitantul;
c) cunoştinţele dobândite de solicitant în decursul experienţei sale profesionale într-un stat membru sau într-o ţarã terţã sunt de naturã sã acopere, total sau parţial, diferenţa semnificativã prevãzutã la art. 3.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã cu respectarea principului proporţionalitãţii anterior efectuãrii mãsurii compensatorii de cãtre solicitant.
ART. 3
În sensul prezentei metodologii, discipline substanţial diferite înseamnã materiile a cãror cunoaştere este esenţialã pentru exercitarea profesiei şi în cazul cãrora formarea urmatã de solicitant prezintã diferenţe importante, în ceea ce priveşte durata sau conţinutul, în raport cu formarea necesarã în România.
ART. 4
(1) Stagiul de adaptare reprezintã exercitarea supravegheatã a profesiei în România, pe o duratã de pânã la 3 ani, în unitãţi sanitare acreditate pentru învãţãmânt sanitar postliceal şi universitar sau, dupã caz, unitãţi farmaceutice acreditate pentru învãţãmânt postuniversitar.
(2) Conţinutul şi durata stagiului de adaptare se stabilesc pe baza evaluãrii prevãzute la art. 2 şi se efectueazã sub responsabilitatea unui îndrumãtor de stagiu, desemnat în acest sens de autoritãţile competente române prevãzute la art. 2 alin. (1). Acesta este cadru didactic formator în profesia persoanei cãreia i se aplicã mãsura compensatorie.
(3) Stagiul de adaptare se finalizeazã cu o evaluare a cunoştinţelor acumulate de solicitant pe durata acestuia, efectuatã de cãtre îndrumãtorul de stagiu.
ART. 5
(1) Persoanele care au optat pentru efectuarea stagiului de adaptare pot încheia pe durata acestuia un contract individual de muncã pe duratã determinatã cu unitatea sanitarã de pregãtire, pe funcţiile corespunzãtoare formãrii de bazã.
(2) Cheltuielile de personal se suportã de unitatea sanitarã angajatoare.
(3) Ministerul Sãnãtãţii Publice va suplimenta în mod corespunzãtor numãrul de posturi în vederea efectuãrii stagiului de adaptare.
ART. 6
Unitatea sanitarã de pregãtire, durata stagiului, conţinutul şi condiţiile de efectuare se aduc la cunoştinţa solicitantului în termen de 3 luni de la depunerea dosarului complet de recunoaştere.
ART. 7
Recunoaşterea calificãrii profesionale se face prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice, întocmit în baza evaluãrii efectuate de îndrumãtorul de stagiu la finele stagiului de adaptare şi a documentelor privind formarea şi experienţa profesionalã însuşite de solicitant.
ART. 8
(1) Proba de aptitudini constã într-un test care se referã exclusiv la cunoştinţele profesionale ale solicitantului, în vederea aprecierii aptitudinii acestuia de a exercita profesia în cauzã în România.
(2) În cazurile în care se aplicã proba de aptitudini se va ţine cont de faptul cã solicitantul este un profesionist calificat în statul membru de origine sau de provenienţã.
ART. 9
(1) În vederea susţinerii probei de aptitudini, autoritãţile competente române prevãzute la art. 2 întocmesc o listã de materii neînsuşite prin diplomele sau titlurile de calificare ale solicitantului şi care constituie o condiţie esenţialã pentru exercitarea profesiei în cauzã în România, precum şi bibliografia aferentã.
(2) Lista se stabileşte pe baza comparaţiei formãrii în profesie în România şi a celei însuşite de solicitant şi se aduce la cunoştinţa acestuia împreunã cu bibliografia aferentã.
(3) Proba de aptitudini cuprinde şi noţiuni de deontologie profesionalã, aplicabile activitãţilor în cauzã în România.
ART. 10
(1) Proba de aptitudini se desfãşoarã cu o comisie formatã din cadre didactice formatoare în profesia respectivã, reprezentanţi ai organizaţiei de profil, şi un reprezentant al Ministerului Sãnãtãţii Publice, la data stabilitã de comun acord cu solicitantul.
(2) Proba de aptitudini constã într-un test cu duratã de o orã, susţinut din materiile stabilite conform procedurii prevãzute la art. 9.
(3) Proba se noteazã cu calificativul "admis" sau "respins".
ART. 11
(1) Recunoaşterea calificãrii profesionale a solicitanţilor admişi în urma susţinerii probei de aptitudini se face prin ordin al ministrului sãnãtãţii publice, întocmit pe baza rezultatelor obţinute şi a documentelor care atestã formarea acestora în profesie.
(2) Solicitantul notat cu calificativul "respins" poate susţine o nouã probã de aptitudini la data stabilitã de autoritãţile competente prevãzute la art. 2.
ART. 12
În cazul în care calificarea profesionalã a solicitantului aflat în situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (3) şi (4) întruneşte criteriile stabilite de statele membre prin platforme comune adoptate de Comisia Europeanã în vederea facilitãrii recunoaşterii mutuale a calificãrilor profesionale, mãsurile compensatorii necesare recunoaşterii profesionale nu se aplicã.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016