Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 350 din 12 aprilie 2003  privind modificarea   Ordinului ministrului sanatatii si familiei nr. 87/2003 pentru aprobarea listei afectiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule sau tramvaie si a listei substantelor cu efect psihoactiv, contraindicate conducatorilor de autovehicule si tramvaie (produse sau substante stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 350 din 12 aprilie 2003 privind modificarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei nr. 87/2003 pentru aprobarea listei afectiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule sau tramvaie si a listei substantelor cu efect psihoactiv, contraindicate conducatorilor de autovehicule si tramvaie (produse sau substante stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 269 din 17 aprilie 2003
Având în vedere prevederile art. 1 alin. (2), ale art. 21 alin. (2) şi ale <>art. 22 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,
vazand Referatul de aprobare al Direcţiei generale asistenta medicalã şi programe nr. DB 3.459 din 12 aprilie 2003,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul sãnãtãţii şi familiei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Anexa nr. 1 la <>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 87/2003 pentru aprobarea listei afectiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducãtor de autovehicule sau tramvaie şi a listei substanţelor cu efect psihoactiv, contraindicate conducãtorilor de autovehicule şi tramvaie (produse sau substanţe stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 149 din 7 martie 2003, se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos

Bucureşti, 12 aprilie 2003.
Nr. 350.

ANEXA 1

LISTA
afectiunilor incompatibile cu calitatea de conducãtor
de autovehicule şi de tramvaie.
Standarde minime de sãnãtate fizica şi psihicã necesare
pentru obţinerea sau reînnoirea permisului de conducere

1. Definiţii
1.1. În accepţiunea prezentei anexe, conducãtorii de autovehicule şi tramvaie se clasifica în doua grupe:
- grupa A (conducatori amatori);
- grupa B (conducatori cu atestat profesional).
1.2. În mod similar, persoanele care solicita pentru prima data permis de conducere auto sau reînnoirea acestuia se clasifica în aceleaşi grupe, o data cu obţinerea sau reînnoirea permisului de conducere auto.
1.3. Prin autoritate medicalã competenta se înţelege unitatea medicalã autorizata conform legii sa efectueze verificarea medicalã a conducãtorilor de autovehicule sau de tramvaie, sa rezolve contestaţiile sau sa efectueze expertize în domeniu.
1.4. Prin opinie medicalã autorizata sau apreciere medicalã autorizata se înţelege referatul medical argumentat de medicul examinator.
1.5. Prin control medical regulat se înţelege examinarea medicalã periodicã, dupã un ritm stabilit de cãtre medicul examinator.
2. Standarde minime de sãnãtate şi incompatibilitãţi legate de patologia cardiovasculara
2.1. Se considera incompatibilitate orice boala care îl expune pe solicitantul obţinerii sau reînnoirii permisului de conducere auto la o deteriorare brusca a functionarii aparatului cardiovascular sau a funcţiilor cerebrale, constituind un pericol pentru siguranta rutiera.
Grupa A:
2.2. Se considera incompatibilitate aritmia severã.
2.3. Purtatorilor de pacemaker le vor fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto pe baza aprecierilor medicale autorizate şi a controalelor medicale regulate.
2.4. Bolnavilor cu tensiune arteriala anormala le vor fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto pe baza unei opinii medicale autorizate, dupã analiza posibilelor complicatii şi a riscului apariţiei acestora pentru siguranta rutiera.
2.5. Angina de repaus sau prezenta unui infarct miocardic în antecedente necesita opinia medicalã autorizata înainte de eliberarea sau de reînnoirea permisului de conducere. Dacã este necesar, solicitantul va efectua controale medicale regulate, în funcţie de recomandãrile medicale.
Grupa B:
2.6. Autoritatea medicalã competenta va lua în considerare riscurile adiţionale şi pericolele implicate de conducerea vehiculelor în condiţiile definite de aceasta grupa.
3. Standarde minime de sãnãtate şi incompatibilitãţi legate de bolile aparatului renal
Grupa A;
3.1. Permisele de conducere pot fi eliberate sau pot fi reînnoite solicitanţilor ori soferilor care suferã de insuficienta renala severã pe baza unei opinii medicale autorizate şi a controalelor medicale regulate.
Grupa B:
3.2. Insuficienta renala severã ireversibila constituie incompatibilitate. Doar cazurile excepţionale, justificate de o opinie medicalã autorizata şi de controale medicale regulate, pot beneficia de eliberarea sau de reînnoirea permiselor de conducere auto.
4. Standarde minime de sãnãtate şi incompatibilitãţi legate de diabetul zaharat
Grupa A:
4.1. Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau pot fi reînnoite pentru solicitantii ori soferii cu diabet zaharat pe baza unei opinii medicale autorizate şi a controalelor medicale adecvate fiecãrui caz.
Grupa B:
4.2. Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau pot fi reînnoite solicitanţilor ori soferilor din aceasta grupa, suferinzi de diabet zaharat, care necesita tratament cu insulina, numai în cazuri excepţionale şi numai atunci când exista o opinie medicalã autorizata motivatã corect, cu obligativitatea efectuãrii de controale medicale regulate.
5. Standarde minime de sãnãtate şi incompatibilitãţi legate de patologia oftalmologica
5.1. Toate persoanele care solicita permis de conducere trebuie sa fie supuse unor investigaţii care sa certifice ca au o acuitate vizuala corespunzãtoare pentru conducerea vehiculelor. La aceasta examinare trebuie acordatã o atentie specialã urmãtoarelor repere: acuitate vizuala, camp vizual, vedere în crepuscul, boli progresive ale ochiului.
5.2. În accepţiunea acestei anexe, lentilele intraoculare nu vor fi considerate lentile corectoare.
Grupa A:
5.3. Persoana care solicita permis de conducere auto sau reînnoirea acestuia trebuie sa aibã o acuitate vizuala binoculara, cu lentile corectoare dacã este necesar, de cel puţin 0,5 atunci când sunt folosiţi simultan ambii ochi. Permisul de conducere auto nu se va elibera sau nu se va reînnoi dacã, în timpul examinãrii medicale, se constata un camp vizual orizontal mai mic de 120°, în afarã unor cazuri excepţionale, justificate de o opinie medicalã favorabilã şi de un test practic pozitiv. De asemenea, permisul de conducere auto nu se va elibera sau nu se va reînnoi persoanelor care suferã de orice afectiune oftalmologica care compromite siguranta condusului. Atunci când este declarata sau detectata o boala de ochi progresiva, eliberarea ori reînnoirea permisului de conducere auto se obţine numai dupã opinia medicalã autorizata.
Solicitantii cu pierderea funcţionalã totalã a vederii unui ochi sau care folosesc doar un singur ochi (de exemplu în cazul diplopiei) trebuie sa aibã o acuitate vizuala de cel puţin 0,6 cu lentile de corectie, dacã este necesar. Autoritatea medicalã competenta trebuie sa certifice dacã aceasta condiţie de vedere monoculara exista de suficient timp ca sa permitã adaptarea şi ca este normal câmpul vizual în acest ochi.
Grupa B:
Solicitantii de permis de conducere auto sau de reinnoire a acestuia trebuie sa aibã o acuitate vizuala, cu lentile de corectie, dacã este necesar, de cel puţin 0,8 în ochiul cel mai bun şi de cel puţin 0,5 în ochiul mai puţin bun. Dacã sunt folosite lentile de corectie pentru obţinerea unor valori de 0,8 şi 0,5, acuitatea necorectata din fiecare ochi trebuie sa fie de 0,05 sau altfel acuitatea minima (0,8 şi 0,5) trebuie obţinutã fie prin corectarea cu ajutorul unor ochelari cu o putere care sa nu depãşeascã plus sau minus 4 dioptrii, fie cu ajutorul unor lentile de contact (vedere necorectata = 0,05). Corectarea trebuie sa fie bine tolerata. Nu se vor elibera şi nu se vor reînnoi permisele de conducere auto pentru solicitantii sau soferii fãrã un camp vizual binocular normal sau care suferã de diplopie.
6. Standarde minime de sãnãtate şi incompatibilitãţi legate de afectarea auzului
Grupele A şi B:
6.1. Permisele de conducere auto se pot elibera sau se pot reînnoi solicitanţilor ori soferilor din grupele A sau B conform opiniei unei autoritãţi medicale competente. Examinarea va lua în considerare posibilitãţile de echipare specialã a vehiculelor.
7. Standarde minime de sãnãtate şi incompatibilitãţi legate de bolile neurologice
7.1. Permisele de conducere auto nu se vor elibera sau nu se vor reînnoi solicitanţilor ori soferilor care suferã de o boala neurologica severã numai în cazul existenţei unei opinii medicale autorizate.
7.2. Tulburarile neurologice asociate cu boli sau cu intervenţii chirurgicale care afecteazã sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficiente motorii sau senzoriale şi afecteazã echilibrul şi coordonarea, trebuie luate în considerare în funcţie de manifestãrile lor functionale şi de riscurile evoluţiei. În acest caz, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere auto poate face obiectul evaluãrii periodice în eventualitatea riscului decompensarii.
7.3. Atacurile de epilepsie sau alte tulburãri subite ale stãrii de constienta constituie un pericol pentru siguranta rutiera.
Grupa A:
7.4. Un permis de conducere auto poate fi eliberat sau poate fi reînnoit pe baza unei examinari fãcute de o autoritate medicalã competenta şi a controalelor medicale regulate. Autoritatea medicalã va decide asupra stadiului epilepsiei sau a altor tulburãri ale constientei, asupra formelor clinice, a evoluţiei (de exemplu, nici un atac în ultimii 2 ani), a tratamentului primit şi a rezultatelor acestuia.
Grupa B:
7.5. Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite pentru solicitantii ori soferii care suferã de atacuri epileptice sau de alte tulburãri subite ale stãrii de constienta.
8. Standarde minime de sãnãtate şi incompatibilitãţi legate de bolile psihice
Grupa A:
8.1. Permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite solicitanţilor ori soferilor care suferã de:
- tulburãri psihice severe, fie congenitale, fie datorate unei boli, traume sau unor operaţii neurochirurgicale;
- retard psihic sever;
- probleme comportamentale severe datorate imbatranirii; tulburãri de personalitate care afecteazã serios discernamantul, comportamentul sau adaptabilitatea.
8.2. Fac excepţie cazurile în care solicitarea este sprijinita de aprecierea unei autoritãţi medicale competente şi, dacã este necesar, de controale medicale regulate.
Grupa B:
8.3. Autoritatea medicalã competenta va lua în considerare riscurile adiţionale şi pericolele implicate de conducerea vehiculelor în condiţiile definite de aceasta grupa.
9. Standarde minime de sãnãtate şi incompatibilitãţi legate de alcoolism
9.1. Consumul de alcool constituie un pericol major pentru siguranta rutiera. Având în vedere importanta problemei, personalul medical trebuie sa îi acorde o atentie deosebita.
Grupa A:
9.2. Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite solicitanţilor ori soferilor care sunt dependenti de alcool sau sunt incapabili sa se retina de la consumul de alcool în timp ce conduc.
9.3. Dupã o perioada doveditã de abstinenta şi existând o opinie medicalã autorizata şi controale medicale, permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite solicitanţilor ori soferilor care au fost în trecut dependenti de alcool, în condiţiile legii.
Grupa B:
9.4. Autoritatea medicalã competenta va lua în considerare riscurile adiţionale şi pericolele implicate de conducerea vehiculelor în condiţiile definite de aceasta grupa.
10. Standarde minime de sãnãtate şi incompatibilitãţi legate de consumul de droguri şi produse medicamentoase
10.1. Permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite solicitanţilor ori soferilor care sunt dependenti de substanţe psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substanţe, dar abuzeaza regulat de ele, indiferent de categoria de permis care este solicitatã.
Grupa A:
10.2. Permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite solicitanţilor ori soferilor care folosesc regulat substanţe psihotrope, indiferent sub ce forma, care pot limita abilitatea de a conduce în siguranta, când cantitãţile absorbite au efecte adverse asupra conducerii auto. Aceasta prevedere se va aplica oricãror alte produse medicamentoase sau combinatii de produse medicamentoase care afecteazã abilitatea de a conduce.
Grupa B:
10.3. Autoritatea medicalã competenta va lua în considerare riscurile adiţionale şi pericolele implicate de conducerea vehiculelor în condiţiile definite de aceasta grupa.
11. Standarde minime de sãnãtate şi incompatibilitãţi legate de persoanele cu incapacitate locomotorie
11.1. Permisele de conducere auto nu se elibereazã sau nu se reinnoiesc solicitanţilor ori soferilor care suferã de boli sau anomalii ale sistemului locomotor, care pun în pericol siguranta conducerii unui vehicul cu actionare mecanicã.
Grupa A:
11.2. Permisele de conducere auto pot fi emise sau pot fi reînnoite solicitanţilor ori soferilor cu handicap locomotor pe baza aprecierii unei autoritãţi medicale competente. Aceasta apreciere trebuie sa se bazeze pe o evaluare medicalã a bolnavilor respectivi şi, atunci când este necesar, pe un test practic. Trebuie, de asemenea, sa se indice ce tip de modificare a vehiculului este necesarã şi dacã soferul are nevoie de un dispozitiv ortopedic, în mãsura în care testarile de comportament şi abilitaţi demonstreaza ca un astfel de dispozitiv de conducere nu este periculos.
11.3. Permisele de conducere auto se pot elibera sau se pot reînnoi solicitanţilor ori soferilor care suferã de o boala progresiva, cu condiţia ca persoana invalida sa fie reexaminata cu o regularitate indicatã de autoritatea medicalã competenta pentru a se verifica pãstrarea capacitãţii de a conduce în siguranta un vehicul.
11.4. Când handicapul este stationar, permisele de conducere auto se pot elibera sau se pot reînnoi fãrã ca solicitantul sa fie examinat medical cu regularitate.
Grupa B:
11.5. Autoritatea medicalã competenta va lua în considerare riscurile adiţionale şi pericolele implicate de conducerea vehiculelor în condiţiile definite de aceasta grupa.
12. Dispoziţii finale
Grupa A:
12.1. Pe baza unei opinii medicale autorizate şi, dacã este necesar, a unor controale medicale regulate, permisele de conducere auto pot fi eliberate sau pot fi reînnoite solicitanţilor ori soferilor care au transplant de organe sau un implant artificial care afecteazã abilitatea de a conduce.
Grupa B:
12.2. Autoritatea medicalã competenta va lua în considerare riscurile adiţionale şi pericolele implicate de conducerea vehiculelor în condiţiile definite de aceasta grupa.
12.3. Ca regula generalã, în cazul în care solicitantii sau soferii care suferã de orice fel de tulburare nementionata în aceasta anexa, dar care poate determina o incapacitate funcţionalã care sa afecteze siguranta la volan, permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reînnoite decât dacã solicitarea este însoţitã de o opinie medicalã autorizata şi, dacã este necesar, de controale medicale regulate.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016