Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 339 din 19 decembrie 2006  pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 339 din 19 decembrie 2006 pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 8 ianuarie 2007


Având în vedere prevederile <>art. 34 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 57/2002 ,
ţinând cont de prevederile <>art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitãţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 215/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 9 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii Publice, ale <>art. 4 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificãrile ulterioare, precum şi ale art. 3 alin. (3), ale <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia,
vãzând Referatul de aprobare nr. 90.478/2006, întocmit de Direcţia generalã implementare politici sectoriale şi de piaţã,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, ministrul sãnãtãţii publice, preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi preşedintele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele cu privire la comercializarea produselor din carne, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Sãnãtãţii Publice, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, respectiv prin direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, oficiile judeţene pentru protecţia consumatorilor şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, vor controla modul de respectare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicãrii.


Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Ministrul sãnãtãţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolãescu

p. Preşedintele Autoritãţii
Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor,
Gheorghe Ciubotaru

Preşedintele Autoritãţii
Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa
Alimentelor,
Marian Avram

ANEXĂ

NORME
cu privire la comercializarea produselor din carne

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele norme reglementeazã condiţiile pe care trebuie sã le îndeplineascã produsele din carne pentru a fi produse şi comercializate pe teritoriul României.
(2) Prezentele norme nu se referã la preparatele culinare.
ART. 2
Operatorii economici care produc şi comercializeazã produse din carne îşi desfãşoarã activitatea numai cu respectarea reglementãrilor în vigoare şi a prevederilor prezentelor norme. Specificaţiile tehnice întocmite de operatorii economici vor respecta reglementãrile în vigoare şi prevederile prezentelor norme.

CAP. II
Definiţii

ART. 3
În sensul prezentelor norme, termenii folosiţi se definesc dupã cum urmeazã:
a) produse din carne - produse procesate ce rezultã din procesarea cãrnii sau din procesarea ulterioarã a unor astfel de produse, astfel încât suprafaţa de tãiere sã indice faptul cã produsul nu mai are caracteristicile cãrnii proaspete;
b) tratament - procesul chimic sau fizic, cum ar fi fierberea, afumarea, sãrarea, marinarea, conservarea sau deshidratarea ori o combinaţie a acestor procedee, destinat a prelungi conservarea cãrnii sau produselor de origine animalã;
c) fierbere - utilizarea cãldurii uscate sau umede prin care se asigurã temperatura minimã în centrul geometric al produsului, care sã garanteze inactivarea agenţilor patogeni;
d) afumarea - operaţia prin care produsele sunt supuse acţiunii fumului rezultat din combustia lemnului de esenţã tare corespunzãtor utilizãrii în industria alimentarã; poate fi caldã sau rece;
e) maturarea - tratamentul cãrnii crude sãrate aplicat în condiţii de climatizare, care prin reducerea lentã şi gradatã a umiditãţii genereazã fermentaţii naturale sau procese enzimatice, ducând la modificãri dupã o perioadã de timp ce dau produsului caracteristici organoleptice tipice şi care asigurã conservarea şi integritatea acestuia la temperaturi normale ale mediului ambiant;
f) uscarea - reducerea naturalã sau artificialã a conţinutului de apã;
g) sterilizarea - tratamentul termic prin care se asigurã temperatura minimã de 115°C în centrul geometric al produsului şi distrugerea formelor sporulate;
h) coacere - tratamentul termic uscat prin care se asigurã temperatura minimã de 70°C în centrul geometric al produsului.

CAP. III
Clasificarea produselor din carne

ART. 4
În funcţie de tratamentul termic aplicat, produsele din carne se încadreazã în una dintre urmãtoarele grupe:
a) produse din carne fierte, ca de exemplu: tobe, caltaboş, sângerete, paste, şunci şi rulade, salamuri, cârnaţi, produse dietetice, semiconserve din carne;
b) produse din carne afumate, ca de exemplu: slãninã afumatã, costiţã afumatã, ciolane afumate;
c) produse din carne afumate şi fierte, ca de exemplu: salamuri, cârnaţi, specialitãţi, rulade;
d) produse din carne fierte şi dublu afumate, ca de exemplu: salamuri, cârnaţi, specialitãţi;
e) produse din carne fierte, dublu afumate şi uscate, ca de exemplu: salamuri, cârnaţi, specialitãţi;
f) produse din carne afumate şi uscate, ca de exemplu: pastramã;
g) produse din carne crude uscate, ca de exemplu: salamuri, cârnaţi, specialitãţi;
h) produse din carne fierte şi uscate;
i) produse din carne prelucrate prin coacere, ca de exemplu: caşuri din carne;
j) produse din carne sterilizate, ca de exemplu: conserve din carne, pateuri, paste din carne, conserve mixte, dietetice.

CAP. IV
Condiţii tehnice

ART. 5
(1) Ingredientele utilizate la obţinerea produselor din carne trebuie sã corespundã reglementãrilor în vigoare şi prevederilor anexei nr. 1 la prezentele norme.
(2) În cazul utilizãrii de carne separatã mecanic, operaţia de fierbere şi coacere se va realiza la o temperaturã de minimum 72°C în centrul geometric al produsului şi timp de minimum 20 de minute.
(3) În cazul în care la fabricarea produselor din carne se utilizeazã amidon sau amidonuri modificate, proporţia maximã a acestora în componenţa produsului finit trebuie sã fie de 4%.
ART. 6
(1) Proprietãţile organoleptice sunt prezentate în anexa nr. 2 la prezentele norme, iar proprietãţile fizico-chimice sunt prezentate în anexa nr. 3 la prezentele norme. La produsele crude uscate, pentru un conţinut de apã sub limita stabilitã în prezentele norme, limitele de lipide, sare şi substanţe proteice se recalculeazã pentru valoarea realã a conţinutului de apã.
(2) Proprietãţi microbiologice şi norme toxicologice: produsele din carne trebuie sã se încadreze în parametrii de siguranţã microbiologici, chimici, inclusiv metale grele, prevãzuţi prin legislaţia în vigoare.
ART. 7
(1) Verificarea calitãţii se face înainte de livrare prin verificarea loturilor de produs. Lotul este format din cantitatea de produse din carne provenite de la acelaşi furnizor, în aceeaşi zi de fabricaţie, din acelaşi sortiment şi stare termicã.
(2) Verificarea calitãţii produselor se efectueazã de cãtre producãtor.

CAP. V
Ambalare, marcare, etichetare, depozitare, transport şi documente

ART. 8
(1) Ambalarea, marcarea, etichetarea şi depozitarea se efectueazã cu respectarea prevederilor legale.
(2) Pe eticheta produsului se menţioneazã obligatoriu natura tratamentului termic utilizat, în conformitate cu art. 4. La conservele mixte, pe etichetã se va menţiona procentul de carne existent în produsul finit, iar în cazul utilizãrii de carne separatã mecanic, aceasta se va menţiona distinct pe etichetã.
(3) Mijloacele pentru transportul produselor din carne trebuie sã îndeplinescã cerinţele legislaţiei în vigoare şi sã fie autorizate sanitar veterinar.
(4) Fiecare transport este însoţit de certificatul de sãnãtate publicã veterinarã eliberat de medicul veterinar oficial care asigurã supravegherea unitãţii şi de declaraţia de conformitate eliberatã de producãtor pe propria rãspundere.

ANEXA 1


───────
la norme
────────

I. Produse obţinute prin tratament termic

a. Produsele din carne obţinute prin fierbere
1. Definiţie: Produsele astfel denumite sunt obţinute din materiile prime menţionate la punctele 2.1. la care se adaugã eventual ingredientele menţionate la punctele 2.2. precum şi aditivii admişi de legislaţie, prelucrate conform tehnologiilor specifice şi a tratamentului termic care sã asigure fierberea produselor.
2. Ingrediente şi materiale utilizate
a.1. Tobe şi produse în aspic:
2.1. Materii prime:
Carne şi organe de porc, vitã, pasãre, subproduse comestibile de abator din vitã sau porc;
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, s.a.
d) Proteine de origine vegetalã
e) Alte proteine de origine animalã
f) Gelatinã
g) Supa de la fierberea şoriciului şi capului de porc
h) Fibre celulozice
i) Produse de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale, materiale de legare şi ambalare.
a.2. Caltaboş şi sângerete:
2.1. Materii prime:
Carne porc (carne beregãţi, carne sângeratã, carne cap de porc), carne vitã, şorici, urechi de porc, slãninã de porc, organe şi subproduse comestibile de abator din vitã sau porc;
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, s.a.
d) Amidon sau amidonuri modificate
e) Proteine de origine vegetalã
f) Alte proteine de origine animalã
g) Supa de la fierberea şoriciului şi capului de porc
h) Fibre celulozice
i) Produse de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale, materiale de legare şi ambalare.
a.3. Paste
2.1. Materii prime:
Carne de vitã, carne cap porc cu slãninã şi şoriciul aferent, slãninã tare de porc, şorici, organe şi subproduse comestibile de abator din vitã sau porc supuse tratamentului termic
2.2. Alte ingrediente:
a) Carne de porc sau de pasãre separatã mecanic
b) Sare
c) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
d) Amidon sau amidonuri modificate
e) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, s.a.
f) Fibre celulozice
g) Proteine de origine vegetalã
h) Alte proteine de origine animalã
i) Produse de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale, materiale de legare şi ambalare.
a.4. Şunci şi rulade
2.1. Materii prime:
a) Carne porc, carne vitã, oaie şi caprã, pasãre sau carne provenitã de la alte specii admise în consumul uman
b) Organe de porc, de vitã, de oaie şi caprã, slãninã porc
2.2. Alte ingrediente:
a) Carne de porc sau de pasãre separatã mecanic
b) Sare
c) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
d) Amidon sau amidonuri modificate
e) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, s.a.
f) Fibre celulozice
g) Proteine de origine vegetalã
h) Alte proteine de origine animalã
i) Produse de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Membrane artificiale, materiale de ambalare şi legare
a.5. Salamuri
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi caprã, pasãre, cal, vânat sau carne provenitã de la alte specii admise în consumul uman
b) Organe de porc sau de vitã
c) Slãninã porc sau grãsimi animale de la speciile enunţate mai sus
2.2. Alte ingrediente:
a) Carne de porc sau de pasare separatã mecanic
b) Subproduse comestibile de abator; şorici, piele pasãre, ţesuturi conjunctive vitã, sub formã de emulsie, etc.
c) Sare
d) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
e) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
f) Amidon sau amidonuri modificate
g) Fibre celulozice
h) Alte proteine de origine animalã
i) Proteine de origine vegetalã
j) Produse de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale, materiale de ambalare şi legare
a.6. Carnaţi
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi caprã, pasãre, cal, vânat sau carne provenitã de la alte specii admise în consumul uman
b) Slãninã porc sau grãsimi animale de la speciile enunţate mai sus
c) Organe de porc sau de vitã
2.2. Alte ingrediente:
a) Carne de porc sau de pasãre separatã mecanic
b) Subproduse comestibile de abator: şorici, piele pasãre, ţesuturi conjunctive vitã, sub formã de emulsie, etc.
c) Sare
d) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
e) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
f) Amidon sau amidonuri modificate
g) Fibre celulozice
h) Alte proteine de origine animalã
i) Proteine de origine vegetalã
j) Produse de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale comestibile, materiale de ambalare şi legare
a.7. Produse fierte
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi caprã, pasãre, cal, vânat sau carne provenitã de la alte specii admise în consumul uman
b) Organe şi subproduse comestibile de abator
c) Slãnina porc sau grãsimi animale de la speciile enunţate mai sus
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Condimente
2.3. Materiale:
Materiale de ambalare
a.8. Semiconserve din carne
2.1. Materii prime:
Carne de vitã, carne de porc sau carne provenitã de la alte specii admise în consumul uman
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
c) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
d) Amidon sau amidonuri modificate
e) Alte proteine de origine animalã
f) Proteine de origine vegetalã
g) Produse de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Ambalaje metalice sau alte ambalaje termocontractibile.

b. Produse din carne afumate
1. Definiţie: Produsele astfel denumite sunt obţinute din materiile prime menţionate la punctele 2.1. la care se adaugã eventual ingredientele menţionate la punctele 2.2. precum şi aditivii admişi de legislaţie, prelucrate conform tehnologiilor specifice şi a tratamentului termic care sã asigure afumarea produselor.
2. Ingrediente şi materiale utilizate
b.1. Afumãturi:
2.1. Materii prime:
Oase garf, coastã porc, piept, picioare de porc, rasol porc cu os, slãninã, carcasã şi piese tranşate de pasãre şi cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
c) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
d) Amidon sau amidonuri modificate
e) Proteine de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Materiale de legare şi ambalare
b.2. Specialitãţi:
2.1 Materii prime:
a) Piese tranşate de porc (cotlet, pulpã, muşchiuleţ, ceafã, antricot, spatã, piept de porc)
b) Muşchi, pulpã, spatã de vitã
c) Carcasã, pulpe, piept de pasãre
d) Carne oaie şi caprã
e) Cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, s.a.
d) Proteine de origine vegetalã
e) Alte proteine de origine animalã
2.3. Materiale:
Materiale de legare şi ambalare.
b.3. Alte produse afumate la rece
2.1. Materii prime:
a) Carne porc lucru, carne de oaie şi caprã, carne de vitã, cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
b) Slãninã
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
c) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale , materiale de legare şi ambalare

c. Produse din carne afumate şi fierte
1. Definiţie: Produsele astfel denumite sunt obţinute din materiile prime menţionate la punctele 2.1. la care se adaugã eventual ingredientele menţionate la punctele 2.2. precum şi aditivii admişi de legislaţie, prelucrate conform tehnologiilor specifice şi a tratamentului termic care sã asigure afumarea şi fierberea produselor.
2. Ingrediente şi materiale utilizate
c.1. Salamuri
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi capra, pasãre, cal, vânat sau cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
b) Slãninã porc sau grãsimi animale de la speciile enunţate mai sus
c) La fabricarea Salamului Victoria se vor utiliza bradt din carne de porc sau vitã şi bucãţi mari de carne porc, pulpã, spatã sau cotlet rãspândite în masa produsului în procent de minim 30%.
2.2. Alte ingrediente:
a) Carne de porc sau de pasare separatã mecanic
b) Organe de porc sau de vitã
c) Subproduse comestibile de abator
d) Sare
e) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
f) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
g) Amidon sau amidonuri modificate
h) Fibre celulozice
i) Alte proteine de origine animalã
j) Produse de origine vegetalã
k) La fabricarea Salamului Victoria nu este permisã utilizarea cãrnii de porc şi de pasãre separatã mecanic şi a subproduselor comestibile de abator, cu excepţia emulsiei de şorici.
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale, materiale de legare şi ambalare.
c.2. Cârnaţi
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi caprã, pasãre, cal, vânat sau cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
b) Slãninã porc sau grãsimi animale de la speciile enunţate mai sus
c) La fabricarea Cârnaţilor olteneşti şi Trandafir se va utiliza doar carne de porc, carne de vitã şi slãninã.
2.2. Alte ingrediente:
a) Carne de porc sau de pasãre separatã mecanic
b) Organe de porc sau de vitã
c) Subproduse comestibile de abator
d) Sare
e) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleuri esenţiale, oleorezine, etc.
f) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
g) Amidon sau amidonuri modificate
h) Alte proteine de origine animalã
i) Fibre celulozice
j) Proteine de origine vegetalã
k) Produse de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale (comestibile, în cazul produselor fãrã structurã)
c.3. Specialitãţi
2.1. Materii prime:
a) Cotlet pulpã, muşchiulet ceafã, antricot, spatã, piept de porc,
b) Muşchi, pulpã, spatã de vitã
c) Carcasã, pulpe, piept pasãre
d) Carne oaie şi caprã
e) Cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
c) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
d) Amidon sau amidonuri modificate
e) Proteine de origine vegetalã
f) Alte proteine de origine animalã
2.3. Materiale:
Materiale de legare şi ambalare.
c.4. Rulade
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi caprã, pasãre sau cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
b) Organe de porc, vitã sau pasãre
c) Alte produse de origine animalã
d) Produse de origine vegetalã
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc,
c) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de giuoozã)
d) Amidon sau amidonuri modificate
e) Fibre celulozice
f) Proteine de origine vegetalã
g) Alte proteine de origine animalã 2'bd3.Materiale:
Materiale de legare si ambalare,

d. Produse din carne fierte şi dublu afumate
1. Definiţie: Produsele astfel denumite sunt obţinute din materiile prime menţionate la punctele 2.1. la care se adaugã eventual ingredientele menţionate la punctele 2.2. precum şi aditivii admişi de legislaţie, prelucrate conform tehnologiilor specifice şi a tratamentului termic care sã asigure dubla afumare şi fierberea produselor.
2. Ingrediente şi materiale utilizate
d.1. Salamnuri
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi caprã, pasãre, cal, vânat sau cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
b) Slãninã porc sau grãsimi animale de la speciile enunţate mai sus
c) La fabricarea Salamului de varã se vor utiliza doar carne de porc, vitã şi slãninã.
2.2. Alte ingrediente:
a) Carne de porc sau de pasare separata mecanic
b) Organe de porc sau de vita
c) Subproduse comestibile de abator: şorici, piele pasãre şi ţesuturi conjunctive vitã sub formã de emulsie
d) Sare
e) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
f) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
g) Amidon sau amidonuri modificate
h) Fibre celulozice
i) Alte proteine de origine animalã
j) Proteine de origine vegetalã
k) La fabricarea Salamului de varã nu se va utiliza carne separatã mecanic, organe şi amidon sau amidonuri modificate. Pentru celelalte sortimente se admite utilizarea organelor în proporţie de maxim 15%.
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale, materiale de legare şi ambalare.
d.2. Cârnaţi
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi caprã, pasãre, cal, vânat sau cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
b) Slãninã porc sau grãsimi animale de la speciile enunţate mai sus
c) La fabricarea cârnaţilor cabanos se va utiliza carne de porc, vitã şi slãninã.
2.2. Alte ingrediente:
a) Carne de porc sau de pasãre separatã mecanic.
b) Organe de porc sau de vitã
c) Subproduse comestibile de abator: şorici, piele pasãre şi ţesuturi conjunctive vitã sub formã de emulsie
d) Sare
e) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
f) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
g) Amidon sau amidonuri modificate
h) Alte proteine de origine animalã
i) Proteine de origine vegetalã
j) Fibre celulozice
k) La fabricarea cârnaţilor cabanos nu se va utiliza carne separatã mecanic, organe şi amidon sau amidonuri modificate.
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale, materiale de legare şi ambalare.
d.3. Specialitãţi
2.1. Materii prime:
a) Cotlet, pulpã, muşchiulet, ceafã, antricot, spatã, piept de porc,
b) Muşchi, pulpã, spalã de vitã
c) Carcasã, pulpe, piept pasãre
d) Carne oaie şi caprã
e) Cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
c) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
d) Amidon sau amidonuri modificate
e) Proteine de origine vegetalã
f) Alte proteine de origine animalã
2.3. Materiale:
Materiale de legare şi ambalare.

e. Produse din carne fierte, dublu afumate şi uscate
1. Definiţie: Produsele astfel denumite sunt obţinute din materiile prime menţionate la punctele 2.1. la care se adaugã eventual ingredientele menţionate la punctele 2.2. precum şi aditivii admişi de legislaţie, prelucrate conform tehnologiilor specifice şi a tratamentului termic care sã asigure fierberea, dubla afumare şi uscarea produselor.
2. Ingrediente şi materiale utilizate:
e.1. Salamuri
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi capra, pasãre, cal, vânat sau cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
b) Slãnina porc sau grãsimi animale de la speciile enunţate mai sus
2.2. Alte ingrediente:
a) Subproduse comestibile de abator: şorici, piele pasãre şi ţesuturi conjunctive vitã sub formã de emulsie
b) Sare
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
d) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
e) Fibre celulozice
f) Alte proteine de origine animalã
g) Proteine de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale, materiale de legare şi ambalare.
e.2. Carnati
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi caprã, pasãre, cal, vânat sau cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
b) Slãninã porc sau grãsimi animale de la speciile enunţate mai sus
2.2. Alte ingrediente:
a) Subproduse comestibile de abator: sorici, piele pasãre, ţesuturi conjunctive vitã, sub formã de emulsie, etc.
b) Sare
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
d) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
e) Fibre celulozice
f) Alte proteine de origine animalã
g) Proteine de origine vegetalã
2.3. Matertale:
Membrane naturale sau artificiale comestibile, materiale de legare şi ambalare.
e.3. Specialitãţi
2.1. Materii prime:
a) Cotlet pulpã, muşchiuleţ, ceafã, antricot, spatã, piept de porc,
b) Muşchi, pulpã, spatã de vitã
c) Carcasa, pulpe, piept pasãre
d) Carne oaie şi caprã
e) Cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
c) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
d) Proteine de origine vegetalã
e) Alte proteine de origine animalã
2.3. Materiale:
Materiale de legare şi ambalare.

f. Produse din carne afumate şi uscate
1. Definiţie: Produsele astfel denumite sunt obţinute din materiile prime menţionate la punctele 2.1. la care se adaugã eventual ingredientele menţionate la punctele 2.2. precum şi aditivii admişi de legislaţie, prelucrate conform tehnologiilor specifice şi a tratamentului termic care sã asigure afumarea şi uscarea produselor.
2. Ingrediente şi materiale utilizate:
2.1. Materii prime:
Carne de porc, vitã, oaie şi caprã, pasãre, cal, vânat sau cãrnuri provenite de la alte specii admise în consumul uman
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
c) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
d) Alte proteine de origine animalã
e) Proteine de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale, materiale de legare şi ambalare.

g. Produse din carne crude - uscate
1. Definiţie: Produsele astfel denumite sunt obţinute din materiile prime menţionate la punctele 2.1. la care se adaugã eventual ingredientele menţionate la punctele 2.2. precum şi aditivii admişi de legislaţie, prelucrate conform tehnologiilor specifice şi a tratamentului termic care sã asigure afumarea la rece, maturarea şi uscarea produselor.
2. Ingrediente şi materiale utilizate:
g.1. Salamuri crude uscate (cu sau fãrã mucegaiuri)
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, carne vitã, slãninã
b) La fabricarea Salamului de Sibiu se va utiliza doar carne de porc şi slãninã.
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Zaharuri
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
d) Culturi starter
e) Proteina vegetalã
f) La fabricarea Salamului de Sibiu nu se va utiliza proteina vegetalã.
2.3. Materiale:
Membrane artificiale, materiale de legare şi ambalare .
g.2. Cârnaţi cruzi uscaţi
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, slãninã, carne oaie şi caprã, carne vitã, seu vitã, seu oaie şi caprã
b) Ghiudemul şi babicul utilizeazã ca materie primã doar carnea de oaie şi caprã şi carnea de vitã.
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Zaharuri
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
d) Culturi starter
e) Proteina vegetalã
f) La fabricarea Cârnaţilor plai, aghiudemului şi a babicului nu se va utiliza proteina vegetalã.
2.3. Materiale:
Membrane naturale, materiale de legare şi ambalare.
g.3. Specialitãţi
2.1. Materii prime:
Carne porc, carne vitã, carne oaie şi caprã şi carne provenitã de la alte specii admise în consumul uman
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Zaharuri
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
2.3. Materiale:
Materiale de legare şi ambalare.

h. Produse din carne fierte şi uscate
1. Definiţie: Produsele astfel denumite sunt obţinute din materiile prime menţionate la punctele 2.1. la care se adaugã eventual ingredientele menţionate la punctele 2.2. precum şi aditivii admişi de legislaţie, prelucrate conform tehnologiilor specifice şi a tratamentului termic care sã asigure fierberea şi uscarea produselor.
2. Ingrediente şi materiale utilizate:
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi caprã, pasãre, cal, vânat sau carne provenitã de la alte specii admise în consumul uman
b) Slãninã porc sau grãsimi animale de la speciile enunţate mai sus
2.2. Alte ingrediente:
a) Organe de porc sau de vitã
b) Sare
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
d) Zaharuri
e) Amidon sau amidonuri modificate
f) Fibre celulozice
g) Alte proteine de origine animalã
h) Proteine de origine vegetalã
2.3. Materiale:
Membrane naturale sau artificiale, materiale de legare şi ambalare.

i. Produse din came prelucrate prin coacere
1. Definiţie: Produsele astfel denumite sunt obţinute din materiile prime menţionate la punctele 2.1. la care se adaugã eventual ingredientele menţionate la punctele 2.2. precum şi aditivii admişi de legislaţie, prelucrate conform tehnologiilor specifice şi a tratamentului termic care sã asigure coacerea produselor.
2. Ingrediente şi materiale utilizate:
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, vitã, oaie şi caprã, pasãre, cal, vânat sau carne provenitã de la alte specii admise în consumul uman
b) Slãninã porc sau grãsimi animale de la speciile enunţate mai sus
2.2. Alte ingrediente:
a) Carne de porc sau de pasãre separatã mecanic
b) Organe de porc sau de vitã
c) Subproduse comestibile de abator: şorici, piele pasãre, ţesuturi conjunctive vitã, sub formã de emulsie, etc.
d) Sare
e) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
f) Zaharuri
g) Amidon sau amidonuri modificate
h) Alte proteine de origine animalã
i) Proteine de origine vegetalã
j) Produse de origine vegetala
2.3. Materiale: materiale de ambalare

j. Produse din carne sterilizate
1. Definiţie: Produsele astfel denumite sunt obţinute din materiile prime menţionate la punctele 2.1. la care se adaugã eventual ingredientele menţionate la punctele 2.2. precum şi aditivii admişi de legislaţie, prelucrate conform tehnologiilor specifice şi a tratamentului termic care sã asigure sterilizarea produselor.
Produsele sunt ambalate în cutii metalice sau alte tipuri de ambalaje ermetic închise şi care sã peimitã tratamentul termic de peste 115 C.
2. Ingrediente
j.1. Conserve din carne
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, carne de vitã, carne de pasãre, carne de oaie şi caprã, vânat sau carne provenitã de la alte specii admise în consumul uman
b) Organe de porc, organe de vitã, organe de pasãre
c) Subproduse comestibile de abator: şorici, piele pasãre, ţesuturi conjunctive vitã, sub formã de emulsie
d) La conservele de porc în suc propriu şi conservele de vitã în suc propriu, cantitatea de carne trebuie sã fie de minim 60% din masa netã; grãsimea trebuie sã fie de maxim 10% raportatã la masa netã, în cazul conservei de vitã în suc propriu şi de maxim 20%, în cazul conservei de porc în suc propriu. La ambele sortimente nu se admite utilizarea cãrnii de porc sau de pasãre separate mecanic, precum şi a proteinelor de origine vegetalã.
2.2. Alte ingrediente:
a) Carn de porc sau de pasãre separatã mecanic,
b) Sare
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
d) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)
e) Amidon sau amidonuri modificate
f) Fibre celulozice
g) Alte proteine de origine animalã
h) Proteine de origine vegetalã
i) Produse de origine vegetalã: ulei, fãinã, suc de roşii, etc.
j.2. Pateuri şi paste din carne
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, carne de vitã, carne de pasãre, carne de oaie şi caprã, iepure şi alte cãrnuri admise în consumul uman
b) Grãsime de origine vegetalã şi animalã
c) Organe de porc, organe de vitã, organe de pasãre
d) Pateul de ficat trebuie sa aibã un conţinut minim de ficat de 15%. La fabricarea pateului de ficat nu se admite utilizarea cãrnii de porc sau pasãre separate mecanic, a amidonului sau amidonului modificat şi a proteinei de origine vegetalã
e) Subproduse comestibile de abator: şorici, piele pasãre.
2.2. Alte ingrediente:
a) Carne de porc sau de pasãre separatã mecanic,
b) Sare
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
d) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucozã)
e) Amidon sau amidonuri modificate
f) Fibre celulozice
g) Alte proteine de origine animalã
h) Proteine de origine vegetalã
i) Produse de origine vegetalã
j.3. Conserve miscte
2.1. Materii prime:
a) Carne de porc, carne de vitã, carne de pasãre, carne de oaie şi caprã, iepure şi alte cãrnuri admise în consumul uman
b) Produse din carne
c) Organe de porc, organe de vitã, organe de pasãre, organe de iepure
d) Subproduse comestibile de abator: şorici, piele pasãre, ţesuturi conjunctive vitã, sub formã de emulsie
e) Slãninã şi alte materii grase de la speciile menţionate mai sus
f) Fibre celulozice
g) Produse de origine vegetalã
h) Alte produse de origine animalã
2.2. Alte ingrediente:
a) Carne de porc sau de pasãre separatã mecanic,
b) Sare
c) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
d) Zaharuri
e) Amidon sau amidonuri modificate
f) Alte proteine de origine animalã
g) Proteine de origine vegetatã
j.4. Conserve dietetice
2.1. Materii prime:
a) Carne de vitã, carne de pasãre
b) Organe de vitã, organe de pasãre
c) Produse de origine vegetalã
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, etc.
c) Zaharuri
j.5. Conserve pentru copii
2.1 Materii prime:
a) Carne de vitã, carne de pasãre, carne de porc
b) Organe de vitã, organe de pasãre, organe de porc
c) Produse de origine vegetalã
2.2. Alte ingrediente:
a) Sare
b) Condimente naturale sau extracte sub formã de uleiuri esenţiale, oleorezine, s.a.
c) Zaharuri (zahãr, dextrozã, lactozã, sirop de glucoza)

ANEXA 2
───────
la norme
────────

Proprietãţi organoleptice
Produse obţinute prin tratament termic:
- Produsele din carne - grupele a-i (cu excepţia semiconservelor din carne)







┌────┬─────────────────┬──────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │ │
│Nr. │Caracteristici │Produsul │Condiţii de admisibilitate
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │Aspect exterior │ │- suprafaţa curatã, nelipicioasã, fãrã mucegai sau corpuri
│ │ │ │strãine, de culoare specificã sortimentului
│ │ │ │Pentru produsele introduse în membrana se impun, în plus,
│ │ │ │urmãtoarele condiţii:
│ │ │ │- nu se admit aglomerãri de suc, gelatinã şi grãsime sub
│ │ │ │membranã
│ │ │ │- membrana sa fie aderentã la compoziţie, nedeterioratã
│ │ │ │- pentru produsele crude uscate cu mucegai se admite
│ │ │ │prezenta unui strat subţire de mucegai selecţionat, de
│ │ │ │culoare alb-gri; se admite pulbere de mucegai gãlbui-
│ │ │ │ruginiu şi porţiuni neacoperite cu mucegai pe circa 10%
│ │ │ │din suprafaţa totalã a membranei.
│ │ │ │- pentru produsele crude uscate fãrã mucegai se admit
│ │ │ │pete rare de mucegai sau drojdii.
│ │ │ │- la produsele uscate suprafaţa poate prezenta
│ │ │ │încreţituri.
│ │ │ │- la produsele obţinute prin coacere suprafaţa este
│ │ │ │rumenã.
├────┼─────────────────┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ 2 │Aspect în │Produsele din │- pasta omogenã, compactã şi/sau mozaicatã
│ │sectiune │carne tocata │- nu se admit bucãţi de flaxuri şi goluri de aer mai
│ │ │(salamuri, │mari de 3 mm
│ │ │carnati, sunci│- la tãiere trebuie sã se pãstreze integritatea feliei,
│ │ │rulade,...) │în cazul produselor în membrana
│ │ │ │- fãrã corpuri strãine, fragmente de os, aglomerãri de
│ │ │ │grãsime şi de condimente.
│ │ │ │- pentru paste, aspectul trebuie sa fie alifios şi fãrã
│ │ │ │goluri de aer
│ │ │ │- pentru şunci şi rulade se admit rare goluri neregulate
│ │ │ │de maxim 1cm,
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │Produsele din │- caracteristic piesei anatomice respective.
│ │ │carne neto- │- pentru şunci şi rulade se admit rare goluri neregulate
│ │ │cata │de maxim 1cm.
│ │ │(afumaturi, │
│ │ │specialitati) │
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │Produsele din │- culoare pe secţiune uniformã de la roz la roşu rubiniu,
│ │ │ │admiţîndu- se o nuanţã mai închisã pe o porţiune de maxim
│ │ │ │10 mm de la margine
├────┼─────────────────┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ 3 │Gust şi miros │ │- fãrã gust şi miros strãin
├────┼─────────────────┼──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ 4 │Consistenţa │Produsele din │
│ │ │carne fierte: │
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- tocate │- moale şi/sau elasticã
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- netocate │- specificã sortimentului
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │Produsele din │
│ │ │carne afumate │
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- tocate │- moale spre semitare
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- netocate │- specificã sortimentului
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │Produsele din │
│ │ │carne afumate │
│ │ │şi fierte: │
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- tocate │- elasticã
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- netocate │- specificã sortimentului
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │Produsele din │
│ │ │carne fierte │
│ │ │şi dublu │
│ │ │afumate │
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- tocate │- elasticã spre semitare
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- netocate │- specificã sortimentului
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │Produsele din │
│ │ │carne fierte, │
│ │ │dublu afumate │
│ │ │şi uscate │
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- tocate │- semitare
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- netocate │- specificã sortimentului
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │Produsele din │
│ │ │carne afumate │
│ │ │şi uscate │
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- tocate │- semitare
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- netocate │- specifica sortimentului
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │Produsele din │
│ │ │carne crude │
│ │ │uscate │
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- tocate │- semitare pana la tare
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- netocate │- specifica sortimentului
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │Produsele din │
│ │ │carne fierte │
│ │ │şi uscate │
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- tocate │- semitare
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- netocate │- specificã sortimentului
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │Produsele din │
│ │ │carne │
│ │ │prelucrate │
│ │ │prin coacere │
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- tocate │- elasticã
│ │ ├──────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────
│ │ │- netocate │- specificã sortimentului
└────┴─────────────────┴──────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────



- Semiconserve din carne şi produse din carne sterilizate




┌────┬───────────┬────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────
│Nr │Caracteris-│ │ Produsul/Conditii de admisibilitate
│crt.│tici │ │
├────┼───────────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────
│ │ │ Semiconserve din carne │Produse din carne sterilizate
├────┼───────────┼────────────────────────────────────────┼───────────┬──────────┬─────────┬───────────
│ │ │ │Pateuri şi │Conserve │Conserve │Conserve
│ │ │ │paste din │din carne │mixte │dietetice
│ │ │ │carne │ │ │
├────┼───────────┼────────────────────────────────────────┼───────────┴──────────┴─────────┴───────────
│ │Aspectul │- exterior │Specific ambalajului folosit
│ │ambalajului│Cutii metalice, nebombate, │a) în cazul ambalajelor metalice:
│ │ │fãrã fisuri sau neetanşeitãţi; se │- se admit uşoare deformãri la corpul
│ │ │admit mici deformãri care nu │ambalajului fãrã a se afecta zona falţului
│ │ │influenţeazã etanşeitatea; în │- cutii vernisate în interior fãrã pete de
│ │ │cazul altor tipuri de ambalaje, │sulfura de fier, fãrã a fi bombate, fãrã
│ │ │acestea trebuie sã fie │fisuri sau scurgeri de conţinut
│ │ │nedeteriorate; ambalajele vor fi │- se admite formarea de rare puncte de
│ │ │corect şi vizibil marcate; │sulfura de fier în zonele în care tabla
│ │ │- interior │a fost solicitatã mecanic în procesul de
│ │ │Cutii vernisate în interior, fãrã │fabricaţie, precum şi pe lungimea lipiturii
│ │ │pete de sulfura de fier; se │laterale;
│ │ │admit marmorãri, de culoare │b) în cazul altor tipuri de ambalaje,
│ │ │violacee sau uşoare oxidãri de │acestea trebuie sã fie nedeteriorate
│ │ │brunificare ce se pot eventual │Ambalajele vor fi corect şi vizibil
│ │ │transmite şi pe blocul de │marcate.
│ │ │carne. │
├────┼───────────┼────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────
│ 2 │Aspectul │- exterior │- aspect specific sortimentului; fãrã spuma,
│ │ │La temperatura de pânã la 10°C │goluri de aer, impuritãţi; fãrã îmbrunare
│ │ │pãstreazã forma ambalajului, │puternicã (consecinţa a suprasterilizãrii);
│ │ │cu aspicul mai mult sau │lichidul de acoperire (suc, ulei, sos) nu
│ │ │mai puţin gelificat la │poate fi tulbure, filanţ;
│ │ │sortimentele cu gelatina şi cu │- culoare specificã cãrnii şi legumelor
│ │ │suc la cele fãrã gelatinã; │fierte; în cazul, utilizãrii nitriţilor
│ │ │aspicul sau sucul clar, de │culoarea va fi roz - roşiaticã.
│ │ │culoare alb - gãlbuie pânã la │
│ │ │portocaliu, uneori roz, în │
│ │ │funcţie de sortiment │
├────┼───────────┼────────────────────────────────────┬───┴───────┬───────────┬────────────┬───────────
│ │ │- pe sectiune │La 10°C │La 10°C │Specific │20° C
│ │ ├────────────── ├──────── │ ──────── │fiecarui │ ──────
│ │ │Ţesutul muscular de culoare │Pasta │Masã │sortiment, │Specific
│ │ │roz deschis la roz închis în │uniformã, │compactã │functie de │fiecãrui
│ │ │funcţie de sortiment │alifioasã, │sau │reteta si de│sortiment
│ │ │ │tartinabilã│mozaicalã │procesul │funcţie de
│ │ │ │sau uşor │putând │tehnologic │reţetã şi
│ │ │ │granulatã, │prezenta la│folosit │procesul
│ │ │ │poate │suprafaţã │ │tehnologic
│ │ │ │prezenta un│un strat de│ │folosit
│ │ │ │strat │grãsime şi │ │
│ │ │ │subtire de │aspic │ │
│ │ │ │grasime │La 40°C │ │
│ │ │ │si aspic ├─────── │ │
│ │ │ │ │Bucãţi de │ │
│ │ │ │ │carne │ │
│ │ │ │ │obţinute │ │
│ │ │ │ │prin │ │
│ │ │ │ │tocare, │ │
│ │ │ │ │in suc │ │
│ │ │ │ │de culoare │ │
│ │ │ │ │specificã, │ │
│ │ │ │ │opalescent,│ │
│ │ │ │ │cu │ │
│ │ │ │ │sedimente │ │
│ │ │ │ │de carne şi│ │
│ │ │ │ │grãsime │ │
│ │ │ │ │topitã │ │
├────┼───────────┼────────────────────────────────────┴───────────┴───────────┴────────────┴───────────
│ 3 │Gust şi │- fãrã gust şi miros strãin
│ │miros │
└────┴───────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 3


───────
la norme
────────


Proprietãţi fizico - chimice

Reacţia hidrogen sulfurat şi reacţia Kreiss - negative





┌───────────────────────────┬─────┬─────────┬───────┬────────┬──────────┬──────┐
│ │Apa.%│Substante│NaCl, │Proteine│Azot usor │Raport│
│ Produs │max. │ grase │% max. │totale │hidroliza-│maxim │
│ │ │ % max. │ │ % min. │bil, maxim│cola- │
│ │ │ │ │ │mg/100 g │gen/ │
│ │ │ │ │ │ │prote-│
│ │ │ │ │ │ │ina │
│ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│1. Produse obţinute prin │ │ │ │ │ │ │
│tratament termic │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│a. Produse din carne fierte│ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- tobe │ 70 │ 27 │ 3 │ 10 │ 30 │ 35 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- produse in aspic │ - │ - │ 2,5 │ - │ - │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- caltaboş │ 72 │ 27 │ 3 │ 8 │ 30 │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- sângerete │ 70 │ 28 │ 3 │ 9 │ 30 │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- paste │ 73 │ 32 │ 3 │ 8 │ 30 │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- şunci │ - │ 32 │ 3 │ 12 │ 30 │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- rulade │ - │ 43 │ 3 │ 10 │ 30 │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- salamuri, din care: │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- fãrã structurã │ 70 │ 26 │ 3 │ 11 │ 30 │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- cu structurã │ 68 │ 28 │ 3 │ 11 │ 30 │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- cârnaţi, din care: │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- fãrã structurã │ 70 │ 27 │ 3 │ 10 │ 30 │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- cu structurã │ 68 │ 28 │ 3 │ 10 │ 30 │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- semiconserve din carne*) │ - │ - │ 3,9 │ 15 │ - │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- produse fierte │ - │ - │ 3 │ - │ - │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│b. Produse din carne │ │ │ │ │ │ │
│ afumate │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- afumãturi │ - │ - │ 4 │ - │ 45 │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- specialitãţi │ - │ - │ 5 │ 15 │ 45 │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- cârnaţi afumaţi la rece │ 58 │ 38 │ 3 │ 11 │ 45 │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│c. Produse din carne │ │ │ │ │ │ │
│afumate si fierte │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- salamuri, din care: │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- fãrã structurã │ 70 │ 26 │ 3 │ 11 │ 35 │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- cu structurã │ 66 │ 30 │ 3 │ 11 │ 45 │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- cârnaţi, din care: │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- fãrã structurã │ 70 │ 26 │ 3 │ 10 │ 35 │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- cu structurã │ 65 │ 32 │ 3 │ 10 │ 45 │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- specialitãţi │ - │ - │ 3,5 │ 15 │ 45 │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- rulade │ - │ - │ 3 │ 10 │ 45 │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│d. Produse din carne │ │ │ │ │ │ │
│fierte şi dublu │ │ │ │ │ │ │
│afumate │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- salamuri │ 50 │ 40 │ 3 │ 15 │ 45 │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- cârnaţi │ 50 │ 43 │ 3 │ 12 │ 45 │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- specialitãţi │ - │ - │ 3,5 │ 15 │ 45 │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│e. Produse din carne │ │ │ │ │ │ │
│fierte, dublu │ │ │ │ │ │ │
│afumate şi uscate │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- salamuri │ 48 │ 44 │ 3 │ 15 │ 45 │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- carnaţi │ 48 │ 47 │ 3 │ 12 │ 45 │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- specialitãţi │ - │ - │ 3 │ 15 │ 45 │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│f. Produse din carne │ │ │ │ │ │ │
│afumate şi uscate │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│g. Produse din carne │ │ │ │ │ │ │
│crude - uscste │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- salam de Sibiu │ 30 │ 46 │ 6 │ 20 │ 200 │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- salamuri │ 35 │ 50 │ 6 │ 16 │ 200 │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- cârnaţi │ 35 │ 50 │ 6 │ 14 │ - │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- specialitãţi │ - │ - │ 9 │ 22 │ 200 │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│h. Produse din carne │ │ │ │ │ │ │
│fierte şi uscate │ 45 │ 50 │ 3 │ 12 │ 45 │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│i. Produse din carne │ │ │ │ │ │ │
│coapte │ 65 │ 40 │ 3 │ 10 │ 30 │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│j. Produse din carne │ │ │ │ │ │ │
│sterilizate: │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- conserve din carne │ - │ 20 │ 2 │ 10 │ 55 │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- pateuri │ 74 │ 30 │ 2 │ 9 │ - │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- paste din carne │ 75 │ 30 │ 2 │ 8 │ - │ 30 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- conserve mixte │ - │ - │ 2 │ - │ - │ - │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- conserve dietetice │ - │ 10 │ 1,5 │ 5 │ 55 │ 20 │
├───────────────────────────┼─────┼─────────┼───────┼────────┼──────────┼──────┤
│- conserve pentru copii │ 85 │ 5,6 │ 1,3 │ 10 │ │ 20 │
└───────────────────────────┴─────┴─────────┴───────┴────────┴──────────┴──────┘
________
* Aspic, % maxim - 15
Suc. % - maxim - 10


_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016