Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN Nr. 334 din 17 iulie 1992  privind efectuarea operatiunilor de schimb valutar pentru persoanele fizice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN Nr. 334 din 17 iulie 1992 privind efectuarea operatiunilor de schimb valutar pentru persoanele fizice

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL Nr. 177 DIN 27/07/92
Avînd în vedere:
- Hotãrîrea Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României din 15 iulie 1992,
- prevederile pct. 23 din Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, emis de Banca Nationala a României sub nr. V/3616/2 din 4 mai 1992,
în temeiul prevederilor Legii nr. 34/1991 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,
guvernatorul Bãncii Naţionale a României emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Începînd cu data de 27 iulie 1992 intra în vigoare Normele privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoanele fizice, emise de Banca Nationala a României ca anexa nr. 4 la Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. V/3616/2 din 4 mai 1992 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 92 din 13 mai 1992.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a anexei nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, prevãzute la art. 1 din prezentul ordin, îşi înceteazã aplicabilitatea Normele Bãncii Naţionale a României nr. V/630/36 din 4 iulie 1991, publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 150 din 18 iulie 1991, modificate prin Circulara Bãncii Naţionale a României nr. V/446/7 din 20 februarie 1992, publicatã în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 59 din 6 aprilie 1992, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 3
Prezentul ordin, precum şi normele prevãzute la art. 1 se publica în Monitorul Oficial al României.

Guvernatorul
Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isarescu


ANEXA 4
la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare

N O R M E
privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoanele fizice

I. Categorii de persoane juridice autorizate sa efectueze schimb valutar pentru persoane fizice
1. Operaţiunile de schimb valutar pentru persoanele fizice pe teritoriul României se efectueazã de cãtre urmãtoarele categorii de persoane juridice:
a) bãncile comerciale care, potrivit autorizaţiei de funcţionare eliberate de Banca Nationala a României, au dreptul sa efectueze operaţiuni valutare;
b) bãncile comerciale, altele decît cele prevãzute la lit. a) de la acest punct, autorizate de Banca Nationala a României;
c) casele de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, cu obiect unic de activitate schimbul valutar, autorizate de Banca Nationala a României;
d) societãţile comerciale de turism, expres autorizate de Banca Nationala a României sa organizeze ghisee de schimb valutar în vederea încasãrii în lei a prestaţiilor turistice (cazare şi servicii suplimentare) efectuate turistilor strãini.
2. Persoanele juridice prevãzute la lit. a), b) şi c) de la pct. 1 vor efectua operaţiunile de schimb valutar în condiţiile prevãzute la cap. 3 din prezentele norme, iar persoanele juridice prevãzute la lit. d) de la pct. 1 vor efectua aceste operaţiuni în conformitate cu normele emise special în acest scop de cãtre Banca Nationala a României.
II. Condiţii pentru acordarea autorizaţiilor şi funcţionarea caselor de schimb valutar
3. Casele de schimb valutar, înregistrate conform Legii nr. 31/1990, vor solicita Bãncii Naţionale a României acordarea de autorizaţii de funcţionare pentru case de schimb valutar, dacã sînt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) obiectul unic de activitate, conform statutului şi contractului înregistrate potrivit Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, sa îl constituie schimbul valutar pentru persoane fizice;
b) solicitantul trebuie sa aibã un spaţiu permanent de lucru, cu acces pentru public, şi adresa identificabile;
c) solicitantul trebuie sa notifice numele şi adresa bãncii (bãncilor) unde are deschis contul;
d) solicitantul, constituit conform Legii nr. 31/1990, trebuie sa prezinte dovada capitalului social vãrsat în totalitate în numele casei de schimb valutar ca persoana juridicã independenta.
Totodatã, solicitantul va trebui sa prezinte dovada existenţei unor disponibilitati în cont, la data depunerii cererii de autorizare la Banca Nationala a României, echivalente cu 10 milioane lei. Aceasta suma trebuie sa se regaseasca permanent sub forma de disponibilitati în valuta sau lei;
e) casa de schimb valutar trebuie sa aibã personal fãrã cazier judiciar. Numai personalul angajat are dreptul sa efectueze operaţiuni în numele casei de schimb valutar;
f) casa de schimb valutar sa aibã asigurata dotarea tehnica necesarã pentru verificarea autenticitatii bancnotelor, precum şi pentru pãstrarea şi manipularea în deplina securitate a valutei ;
g) fiecare solicitant indeplinind condiţiile de autorizare pentru schimb valutar va plati un comision de autorizare de 50.000 lei. Comisionul de autorizare este supus revederii periodice.
4. Casa de schimb valutar este înregistratã ca o persoana juridicã şi poate avea în cadrul sau un numãr nelimitat de puncte de schimb, cu condiţia sa fie îndeplinite cerinţele prevãzute la lit. b), e) şi f) de la acest capitol.
5. Casele de schimb valutar pot începe operaţiunile dupã primirea autorizaţiei de la Banca Nationala a României.
Pentru autorizarea caselor de schimb valutar, solicitantii vor depune la sucursala Bãncii Naţionale a României din judeţul în raza cãruia urmeazã sa-şi desfãşoare activitatea o cerere scrisã, însoţitã de urmãtoarele documente (în fotocopie):
a) certificatul de înmatriculare eliberat de Camera de Comerţ şi Industrie, însoţit de: statutul societãţii comerciale, contractul de societate şi hotãrîrea judecãtoreascã;
b) dovada posesiunii spaţiului (contract de închiriere sau act de proprietate, dupã caz);
c) certificatele de cazier judiciar ale personalului;
d) dovada existenţei în cont la o banca comercialã a disponibilitãţilor în echivalentul a 10 milioane lei.
Intreaga documentaţie va fi depusa în doua exemplare.
În termen de 3 zile, sucursala judeteana a Bãncii Naţionale a României va analiza şi va verifica pe teren documentaţia prezentatã, din care va remite apoi un exemplar Oficiului de Control al Devizelor din cadrul Bãncii Naţionale a României, împreunã cu avizul sau.
Pe baza analizei efectuate, Oficiul de Control al Devizelor din cadrul Bãncii Naţionale a României va transmite Bãncii Naţionale a României autorizaţia de funcţionare sau îi va comunica respingerea cererii şi motivul respingerii. Autorizaţia de funcţionare sau respingerea cererii va fi comunicatã solicitantului de cãtre sucursala Bãncii Naţionale a României.
III. Operaţiuni de schimb valutar
6. Casa de schimb valutar poate cumpara în mod liber, fãrã limitãri, valuta sub forma bancnotelor şi cecurilor de cãlãtorie, în oricare din valutele cotate de Banca Nationala a României, de la rezidenţi şi nerezidenti, persoane fizice. De asemenea, poate efectua schimbul valutar pentru încasarea unor servicii turistice specifice, care sînt prevãzute în mod expres în autorizaţia de funcţionare.
7. Casa de schimb valutar poate vinde valuta sub forma bancnotelor, în valutele cotate de Banca Nationala a României, numai persoanelor fizice rezidente în România, care solicita schimbul în scopul efectuãrii de cãlãtorii turistice în strãinãtate, pînã la echivalentul a 100.000 lei pe an de persoana.
Vînzarea se poate face numai pe baza de pasaport individual. Suma în lei (în cifre şi litere) şi data efectuãrii schimbului (ziua, luna, anul) se înscriu în mod obligatoriu în pasaport, fiind confirmate cu ştampila punctului de schimb valutar şi semnatura angajatului.
În cazul persoanelor care efectueazã cumpãrãri parţiale de valuta în decursul anului, punctele de schimb valutar vor onora cererile solicitanţilor respectivi numai în limita sumelor în lei care, potrivit mentiunilor înscrise anterior în pasaport de alte puncte de schimb valutar, reprezintã diferenţa pînã la plafonul maxim anual de 100.000 lei.
8. Casa de schimb valutar poate vinde nerezidentilor, contra lei, valuta sub forma de bancnote în oricare din valutele cotate de Banca Nationala a României, dar numai pînã la concurenta sumei evidentiate ca fiind schimbatã din valuta în lei pe documentul emis de un punct de schimb valutar din România.
Astfel de operaţiuni se pot efectua numai pentru documente de schimb emise în ultimele 30 de zile şi numai pentru sumele în lei pentru care nu au mai fost efectuate restituiri de valuta în acest interval de timp de cãtre un punct de schimb valutar.
Pentru scopul acestei reglementãri, punctele de schimb valutar vor mentiona pe documentele în cauza sumele în lei pentru care s-au efectuat restituiri de valuta şi data, pe care le vor confirma cu semnatura angajatului şi ştampila punctului de schimb valutar. Punctul de schimb valutar care efectueazã restituirea ultimului sold va retine documentul respectiv.
9. Fiecare casa de schimb valutar poate sa-şi stabileascã cursurile de schimb, atît cele de cumpãrare cît şi cele de vînzare, cu condiţia ca nivelul cursurilor de cumpãrare şi de vînzare sa se încadreze într-un interval de abatere de pînã la + / -2 % fata de cursurile de schimb ale leului din lista de cursuri valutare publicatã zilnic de Banca Nationala a României.
10. Atît cursurile de vînzare cît şi cele de cumpãrare pentru toate valutele şi cecurile de cãlãtorie negociate vor fi afişate zilnic, la loc vizibil, la începutul programului de lucru. Cursurile afişate nu mai pot fi modificate în timpul zilei respective de lucru. În cadrul unei localitãţi, casa de schimb valutar va practica aceleaşi cursuri pentru toate punctele sale de schimb.
Cursurile afişate vor fi înscrise în liste de cursuri zilnice, semnate de persoanele împuternicite de conducerea casei de schimb valutar şi cu aplicarea ştampilei punctului de schimb valutar. Listele de cursuri se vor pãstra ca documente justificative la punctele de schimb valutar respective.
Este interzisã efectuarea de operaţiuni unilaterale numai de cumpãrare sau numai de vînzare de valuta, cu excepţia cazurilor cînd acestea sînt determinate exclusiv de lipsa temporarã de disponibilitati în valuta sau în lei.
11. Pentru operaţiunile de schimb valutar se pot incasa comisioane numai în lei. Comisioanele vor fi afişate zilnic, la începutul programului de lucru şi nu mai pot fi modificate în timpul zilei de lucru.
IV. Conturile în valuta şi în lei ale caselor de schimb valutar
12. Casele de schimb valutar pot sa-şi pãstreze disponibilitãţile în valuta şi în lei în conturi deschise numai la bãncile comerciale autorizate din România.
Aceste disponibilitati pot fi, de asemenea, pãstrate integral în casieriile caselor şi punctelor de schimb valutar.
13. Disponibilitãţile în valuta şi în lei ale unei case de schimb valutar vor fi utilizate numai pentru operaţiunile proprii curente.
Disponibilitãţile în valuta şi în lei obţinute de bãncile comerciale din activitatea proprie de schimb valutar pot fi utilizate şi pentru alte destinaţii specifice activitãţii bancare.
14. Casele de schimb valutar pot cumpara şi vinde valuta pe piata valutarã ce funcţioneazã în afarã licitaţiilor valutare (sume sub 50.000 dolari S.U.A.), cu respectarea prevederilor referitoare la aceste tranzacţii cuprinse în anexa nr. 3 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, emis de Banca Nationala a României sub nr. V/3616/2 din 4 mai 1992.
Vinzarile de valuta se efectueazã în mod nelimitat, iar cumpãrãrile de valuta se pot efectua astfel:
Cererile de cumpãrare de valuta trebuie sa aibã la baza urmãtoarele documente:
a) situaţia privind disponibilul din contul (conturile) valutar(e), la data depunerii cererii la banca, cu specificarea felului valutelor şi a sumelor;
b) situaţia privind valutele aflate sub forma de numerar în casierii pe total casa de schimb valutar, cu specificarea felului valutelor şi a sumelor, la data depunerii cererii la banca;
c) situaţia vinzarilor de valuta efectuate în ultimile 5 zile de activitate a casei de schimb valutar respective cu specificaţia felului valutelor şi a sumelor vîndute.
În funcţie de datele de mai sus, banca comercialã va putea onora cererile de cumpãrare ale caselor de schimb valutar pînã la cel mult diferenţa dintre volumul vinzarilor de valuta din situaţia prevãzutã la lit. c) şi disponibilitãţile valutare proprii cumulate conform lit. a) şi b), de la acest punct, dar fãrã a se depãşi limita de 15 % din volumul vinzarilor de valuta efectuate cãtre populaţie în ultimele 5 zile de activitate a casei de schimb valutar.
V. Cerinţe de evidenta şi raportare
15. Pentru fiecare tranzacţie, punctele de schimb valutar vor întocmi buletine de schimb tipizate conform modelului alãturat.
Asigurarea cu aceste formulare (tipãrirea şi dotarea punctelor de schimb) intra în sarcina fiecãrei case de schimb valutar.
Buletinele de schimb valutar vor fi executate, înregistrate, evidentiate şi utilizate ca documente cu regim special, în care scop vor purta în mod obligatoriu serie şi numãr de ordine imprimate în procesul tipãririi lor.
Buletinele de schimb valutar se întocmesc în doua exemplare, fiind obligatorie completarea lor cu toate datele prevãzute de formular.
Pe buletinul de schimb valutar nu se admit corecturi, eventualele imprimate completate eronat urmînd a fi anulate prin barare sub semnatura angajatului şi ştampila punctului de schimb. Buletinele de schimb valutar anulate rãmîn ataşate în carnetul respectiv.
Originalul buletinului de schimb valutar, datat, semnat şi stampilat de punctul de schimb se inmineaza clientului, iar exemplarul 2 se pãstreazã ca document justificativ de casa.
În cazul caselor de schimb valutar care au organizat operaţiunile în sistem computerizat, întocmirea buletinelor de schimb valutar se poate face pe calculatorul electronic, cu condiţia însã de a se respecta întocmai modelul de formular alãturat, inclusiv regimul special al acestuia, prin înscrierea seriei şi numãrului de ordine.
16. Se va tine un registru zilnic al tranzacţiilor, indicind cumpãrãrile de valuta şi cecurile de cãlãtorie, pe feluri de valute, şi vinzarile de valuta, pe feluri de valuta, precum şi sumele în lei plãtite şi, respectiv, încasate în cadrul acestor operaţiuni.
17. Casele de schimb valutar, precum şi bãncile comerciale care efectueazã operaţiuni de schimb valutar vor raporta Bãncii Naţionale a României - Oficiul de Control al Devizelor, operaţiunile de schimb valutar, prin situaţii întocmite conform normelor emise în acest scop de Banca Nationala a României.
VI. Dispoziţii finale
18. O casa de schimb valutar trebuie sa îndeplineascã toate prevederile prezente şi viitoare ale reglementãrilor de schimb valutar, asa cum sînt stabilite şi transmise de Banca Nationala a României.
19. Personalul fiecãrei case de schimb valutar este rãspunzãtor de efectuarea operaţiunilor de schimb valutar în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
20. Sucursalele judeţene ale Bãncii Naţionale a României vor desfasura sistematic acţiuni de supraveghere şi control asupra caselor de schimb valutar, astfel:
a) supravegherea modului de desfãşurare a activitãţii prin observari şi verificãri inopinate la punctele de schimb valutar, ori de cîte ori se considera necesar;
b) controlul ulterior asupra întregii activitãţi a punctelor de schimb valutar, cel puţin o data pe trimestru.
21. Autorizaţia de funcţionare a unei case de schimb valutar poate fi revocatã temporar sau definitiv de cãtre Banca Nationala a României dacã prevederile prezentelor norme nu sînt respectate sau dacã modul în care se desfãşoarã activitatea este contrar reglementãrilor valutare sau legislaţiei în vigoare.
22. Pentru nerespectarea prevederilor în vigoare se aplica penalizãrile şi sancţiunile în vigoare.

M O D E L
de buletin de schimb valutar
Unitatea autorizata ................... Data ...........
Adresa ................................

BULETIN DE SCHIMB VALUTAR
Seria ....... Nr. ....................

1. Numele şi prenumele ........Ţara ............. Actul de identitate ..........
2. Suma încasatã Curs Comision Suma plãtitã
de la client clientului
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

L.S. Casier Semnatura clientului
________________________________________________________________________________
Explicaţii privind completarea buletinului de schimb valutar:
1. Formularul se foloseşte atît pentru cumpãrãri cît şi pentru vinzari de valuta.
2. În cazul vinzarilor de valuta cãtre cetãţenii romani se vor mentiona în rubrica "Actul de identitate" seria şi numãrul pasaportului.
3. În funcţie de natura operaţiunii, la pct. 2 în rubricile "Suma încasatã de la client" şi, respectiv, "Suma plãtitã clientului", din formular, se trec sumele în valuta sau în lei, dupã caz.
__________________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016