Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 333 din 26 iulie 2002  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind producerea, comercializarea si utilizarea carnii separate mecanic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 333 din 26 iulie 2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind producerea, comercializarea si utilizarea carnii separate mecanic

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 808 din 7 noiembrie 2002
ORDIN nr. 333 din 26 iulie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind producerea, comercializarea şi utilizarea carnii separate mecanic
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PÃDURILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 808 din 7 noiembrie 2002

În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 157.020 din 28 iunie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind producerea, comercializarea şi utilizarea carnii separate mecanic, prevãzutã în anexa.
ART. 2
Producerea, comercializarea, inclusiv importul, şi utilizarea carnii separate mecanic de la speciile bovine, ovine, caprine şi peste sunt interzise.
ART. 3
(1) Producerea, comercializarea şi utilizarea carnii separate mecanic de pasare sau de porc se efectueazã cu respectarea prevederilor prezentului ordin.
(2) Fiecare transport, inclusiv din import, va fi însoţit de certificat de sãnãtate conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la norma sanitarã veterinara.
ART. 4
Comercializarea, inclusiv importul, produselor din carne tratate termic, care conţin carne separatã mecanic, este permisã numai dacã pe eticheta produsului este înscrisã menţiunea "conţine carne separatã mecanic".
ART. 5
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, Institutul de Igiena şi Sãnãtate Publica Veterinara şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 6
(1) Organele abilitate vor controla modul de ducere la îndeplinire a prezentului ordin.
(2) Nerespectarea prevederilor prezentului ordin se sancţioneazã conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 7
Anexa face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 8
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii lui.

p. Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Petre Daea,
secretar de stat

Bucureşti, 26 iulie 2002.
Nr. 333.

ANEXA 1

NORMA SANITARÃ VETERINARA
privind producerea, comercializarea şi utilizarea
carnii separate mecanic

CAP. 1
Prevederi generale

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte condiţiile sanitare veterinare de producere, comercializare şi utilizare a carnii separate mecanic, precum şi condiţiile de igiena pe care trebuie sa le îndeplineascã unitãţile care produc aceasta carne.
ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmãtorii termeni se înţelege:
a) carne - toate pãrţile proprii consumului uman obţinute de la animalele domestice din speciile bovine, porcine, ovine, caprine şi solipede, precum şi de la pãsãri;
b) carne proaspãta - carnea care nu a fost supusã altui tratament decât cel prin frig pentru a-i asigura conservabilitatea;
c) carne separatã mecanic - carnea obţinutã prin separarea mecanicã de pe oase, exclusiv cea de pe oasele capului şi extremitatile membrelor sub articulatia carpiana şi tarsiana, iar în cazul porcinelor, şi de pe vertebrele coccigiene;
d) carne de pasare separatã mecanic - pasta cu granulatie fina obţinutã prin separarea mecanicã a carnii de pe oasele carcasei de pasare, exclusiv pielea gatului, gheare, capete şi organe;
e) lot - cantitatea de produs cu aceeaşi origine, aceeaşi data de fabricaţie şi produsã în condiţii tehnologice asemãnãtoare;
f) autoritate veterinara centrala - autoritatea veterinara centrala reprezentatã prin Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor;
g) autoritate veterinara competenta - autoritatea veterinara centrala, autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti, reprezentatã prin direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi autoritatea veterinara localã reprezentatã prin circumscripţia sanitarã veterinara pentru controlul alimentelor şi circumscripţia sanitarã veterinara zonala, cu atribuţii în domeniul supravegherii şi controlului sanitar veterinar.
ART. 3
Carnea separatã mecanic se produce numai din carne provenitã de la specia porcine şi de la pãsãri.

CAP. 2
Condiţii pentru autorizarea unitãţilor

ART. 4
(1) Unitãţile care produc carne separatã mecanic trebuie sa respecte urmãtoarele condiţii:
a) spaţiu frigorific pentru depozitare, destinat materiei prime, care sa asigure o temperatura cuprinsã între 0°C-3°C;
b) spaţiu pentru producţie, bine delimitat, destinat producerii şi preambalarii carnii separate mecanic;
c) spaţii pentru congelare;
d) spaţii pentru depozitarea produsului finit congelat, care sa permitã menţinerea acestuia la temperatura de -18°C;
e) spaţiu-tampon pentru depozitarea produsului finit refrigerat, care sa asigure o temperatura de 0°C-2°C;
f) spaţiu pentru ambalare;
g) spaţiu destinat stocãrii materialelor de ambalare;
h) spaţiu destinat spalarii ustensilelor, utilajelor mobile şi recipientelor;
i) rampa de livrare, cu sistem de închidere etansa care sa asigure în interior temperaturi de refrigerare;
j) spaţiu pentru depozitarea deşeurilor;
k) spaţiu (sector) pentru pãstrarea materialelor folosite la întreţinere.
(2) Spaţiile menţionate la alin. (1) lit. c), d), e), f), h), i), j) şi k) pot fi eventual comune cu spaţiile unei alte unitãţi autorizate pentru producerea carnii proaspete, carnii proaspete de pasare sau a produselor din carne tratate termic, pentru care unitatea de preparare a carnii separate mecanic este consideratã o anexa.
ART. 5
Spaţiile pentru obţinerea, manipularea şi stocarea carnii, precum şi zonele şi culoarele prin care este transportatã carnea proaspãta trebuie sa fie dotate cu:
a) pavimente impermeabile, necorodabile, uşor de curatat şi dezinfectat, cu o panta de inclinare care sa permitã scurgerea apei spre gurile de canalizare prevãzute cu gratar necorodabil, sifon de pardoseala cu clopot pentru a preveni difuzarea mirosurilor neplacute şi refularea apelor uzate, cu excepţia spaţiilor de congelare;
b) pereţi cu suprafata neteda, rezistenta şi impermeabila, tencuielile placate cu materiale uşor lavabile şi curate, pana la o înãlţime de cel puţin 2 m sau cel puţin pana la înãlţimea de depozitare. Linia de imbinare a pereţilor cu pardoseala trebuie sa fie rotunjita sau sa aibã un finisaj asemãnãtor;
c) usi confectionate din/sau acoperite în totalitate cu material rezistent necorodabil, neted şi impermeabil;
d) materiale de izolare neputrescibile şi inodore;
e) ventilaţie suficienta şi un dispozitiv eficient de evacuare a aburului;
f) iluminare adecvatã, naturala sau artificiala, care sa nu modifice culorile;
g) plafoane rezistente, impermeabile, necorodabile, lavabile şi de culoare deschisã; suprafata interioarã a acoperişului trebuie sa îndeplineascã aceleaşi condiţii.
ART. 6
(1) Unitãţile care produc carne separatã mecanic trebuie sa detina un numãr suficient de instalaţii pentru spalarea şi dezinfectia mainilor şi pentru curatarea ustensilelor cu apa calda, cat mai aproape posibil de punctele de lucru. Spalatoarele nu vor fi acţionate manual.
(2) Pentru spalarea mainilor instalaţiile trebuie sa fie prevãzute cu apa curenta calda şi rece sau cu apa premixata la temperatura necesarã, substanţe pentru spalare şi dezinfecţie, mijloace igienice de uscare a mainilor, cu excepţia sistemelor pe baza de aer cald.
(3) Dispozitivele destinate dezinfectarii ustensilelor trebuie sa fie prevãzute cu apa calda la o temperatura de minimum 82°C.
(4) Unitãţile care produc carne separatã mecanic trebuie sa dispunã de dispozitive adecvate care sa asigure protecţia contra dãunãtorilor.
ART. 7
(1) Echipamentele şi ustensilele de lucru trebuie sa fie uşor de spãlat şi dezinfectat, sa fie confectionate din materiale rezistente la coroziune, care sa nu modifice aspectul şi calitãţile carnii. Suprafeţele de contact cu carnea sau susceptibile de a intra în contact cu carnea, inclusiv imbinarile şi sudurile acestora, trebuie sa fie netede.
(2) Ustensilele şi echipamentele destinate manipulãrii carnii şi depozitarii recipientelor utilizate pentru carne trebuie sa fie rezistente la coroziune şi sa satisfacã cerinţele de igiena. Carnea sau recipientele în care aceasta este depozitata nu trebuie sa vina în contact direct cu pardoseala sau cu pereţii.
(3) Operaţiunile de încãrcare/descãrcare trebuie sa se efectueze în spaţii de recepţie corespunzãtor construite şi amenajate, confectionate din material adecvat pentru manipularea igienica, care sa permitã o buna protecţie a carnii şi menţinerea acesteia la temperaturile prevãzute în prezenta norma sanitarã veterinara.
(4) Carnea improprie consumului uman se colecteazã şi se depoziteaza separat, dupã cum urmeazã:
a) în recipiente speciale, etanse, confectionate din materiale necorodabile, prevãzute cu capac şi sistem de închidere care sa împiedice accesul persoanelor neautorizate; aceasta carne trebuie sa fie evacuata şi distrusa la sfârşitul fiecãrei zile de lucru; sau
b) într-un spaţiu închis, special destinat, în cazul în care aceasta carne nu este evacuata la sfârşitul fiecãrei zile de lucru. În spaţiile de depozitare vor fi asigurate temperaturi de refrigerare.
(5) Materialele de ambalare trebuie sa fie depozitate în mod igienic, într-un spaţiu special amenajat.
ART. 8
Instalaţiile frigorifice trebuie sa asigure temperatura carnii, conform prezentei norme sanitare veterinare. Acestea trebuie sa fie dotate cu un sistem de scurgere care sa permitã evacuarea apei de condens, astfel încât sa se evite contaminarea carnii.
ART. 9
(1) Unitatea care produce carne separatã mecanic trebuie sa utilizeze apa potabilã sub presiune, în cantitate suficienta, şi sa dispunã de o instalatie care sa furnizeze apa calda necesarã.
(2) Utilizarea apei potabile este obligatorie pentru toate operaţiunile; în mod excepţional se admite folosirea apei nepotabile pentru producerea aburului, stingerea incendiilor şi racirea echipamentelor frigorifice.
(3) Conductele instalate în acest scop nu trebuie sa permitã utilizarea acestei ape în alte scopuri şi sa prezinte vreun risc de contaminare a carnii proaspete.
(4) Conductele de apa nepotabila trebuie sa fie diferenţiate de cele utilizate pentru apa potabilã.
ART. 10
Unitatea care produce carne separatã mecanic trebuie sa dispunã de instalaţii şi de amenajãri care sa asigure efectuarea inspecţiei în orice moment şi într-o maniera eficienta.
ART. 11
(1) Personalului trebuie sa i se asigure vestiar cu pereţi şi pavimente netede, impermeabile şi lavabile, spalatoare, duşuri şi cabine de toaleta prevãzute cu chiuvete cu apa calda. Linia de imbinare a pereţilor cu pardoseala trebuie sa fie rotunjita sau sa aibã un finisaj asemãnãtor.
(2) Cabinele de toaleta nu vor avea ieşire directa în spaţiile de lucru.
(3) Spalatoarele trebuie sa asigure apa curenta calda şi rece sau apa premixata, materiale pentru curatarea şi dezinfectia mainilor şi mijloace igienice pentru uscarea mainilor.
(4) Spalatoarele pentru mâini trebuie sa fie în numãr suficient şi amplasate în apropierea cabinelor de toaleta.
(5) Este interzisã actionarea manualã a spalatoarelor pentru mâini.
ART. 12
Pentru controlul temperaturii în spaţiile supuse unei temperaturi dirijate, trebuie asigurate termometre sau teletermometre dispuse în punctul cel mai îndepãrtat al sursei de frig.

CAP. 3
Igiena personalului, spaţiilor şi utilajelor

ART. 13
(1) Personalul trebuie sa respecte normele igienice, iar spaţiile şi utilajele trebuie sa fie în permanenta curate.
(2) Personalul care manipuleaza carnea vrac sau ambalata ori care lucreazã în locuri sau zone în care aceasta carne este manipulata, ambalata ori transportatã trebuie sa poarte bonete care sa acopere în totalitate parul, incaltaminte uşor de spãlat şi curatat, salopete de lucru de culoare deschisã sau alte echipamente de protecţie.
(3) Echipamentul de protecţie trebuie schimbat ori de câte ori este necesar şi obligatoriu la începutul zilei de lucru.
(4) Mâinile vor fi spalate şi dezinfectate de mai multe ori în cursul aceleiaşi zile de lucru, precum şi dupã fiecare repriza de lucru sau dupã fiecare utilizare a cabinei de toaleta.
(5) Este interzis fumatul în spaţiile de producţie, precum şi în alte zone şi culoare de tranzit al carnii proaspete.
(6) Personalul care vine în contact cu produsul finit neprotejat de un ambalaj trebuie sa poarte manusi care se vor schimba ori de câte ori este necesar şi o masca buconazala.
ART. 14
(1) Materialele şi ustensilele utilizate pentru manipularea şi prelucrarea carnii trebuie sa fie menţinute în stare buna de întreţinere şi curãţenie. Ele trebuie sa fie curatate şi dezinfectate de mai multe ori în cursul aceleiaşi zile de lucru, precum şi la sfârşitul operaţiunilor zilnice şi înainte de a fi reutilizate, dacã au fost murdarite.
(2) Detergentii, substantele dezinfectante sau similare trebuie sa fie folosite astfel încât echipamentul, ustensilele şi carnea proaspãta sa nu fie afectate.
(3) Utilizarea acestora trebuie sa fie urmatã de o clatire cu apa potabilã.
(4) Produsele de curatat care se întrebuinţeazã trebuie sa fie aprobate pentru utilizare în industria alimentara.
ART. 15
(1) Deşeurile lichide şi solide trebuie sa fie evacuate cu ajutorul unui dispozitiv care sa corespundã criteriilor igienice.
(2) Este interzisã rãspândirea rumegusului sau a altor materiale asemãnãtoare pe pavimente, în spaţiile de lucru sau de depozitare a carnii.
ART. 16
Spaţiile, ustensilele şi materialele nu pot fi utilizate în alte scopuri decât la prepararea carnii separate mecanic, cu excepţia cazurilor în care ele sunt curatate şi dezinfectate înainte de a fi refolosite.

CAP. 4
Igiena manipulãrii carnii

ART. 17
(1) Materia prima trebuie sa provinã din unitãţi autorizate sanitar veterinar.
(2) Este interzisã utilizarea materiilor prime congelate.
ART. 18
(1) În cazul în care materia prima provine din alte unitãţi autorizate, la recepţia în unitãţile de producere a carnii separate mecanic aceasta se depoziteaza imediat în spaţii adecvate care asigura temperatura de 0°C - +3°C.
(2) În afarã certificatului sanitar veterinar, materia prima trebuie sa fie însoţitã de un document care sa precizeze:
a) data sacrificarii animalelor de la care este obţinutã materia prima;
b) data transarii când a fost obţinutã materia prima;
c) numãrul de autorizare al unitãţii de origine;
d) numãrul de autorizare al unitãţii de destinaţie;
e) menţiunea "Destinatã producerii de carne separatã mecanic".
(3) Materia prima trebuie sa fie transportatã în condiţii de igiena la temperatura de 0°C-+3°C.
(4) În cazul în care materia prima este produsã în cadrul unitãţii care produce carne separatã mecanic, ea trebuie sa fie depozitata într-un spaţiu frigorific.
(5) Materia prima trebuie sa fie indentificata prin data tãierii animalelor şi prin data transarii.
ART. 19
(1) Intervalul maxim admis între obţinerea materiei prime şi utilizarea ei pentru fabricarea carnii separate mecanic este de 48 de ore.
(2) Managerul unitãţii de producere a carnii separate mecanic trebuie sa punã în aplicare un sistem de trasabilitate care sa permitã asigurarea respectãrii intervalului de timp în care carnea poate fi utilizata.
ART. 20
(1) În spaţiile de lucru trebuie menţinutã o temperatura de maximum +8°C pe durata producerii carnii separate mecanic.
(2) Temperatura materiei prime nu trebuie sa depãşeascã +7°C.
ART. 21
Carnea separatã mecanic trebuie ambalata, etichetata, congelata şi menţinutã la o temperatura de minimum -18°C de la producere şi pana la utilizarea în fabricatia produselor din carne tratate termic.
ART. 22
(1) Carnea separatã mecanic trebuie sa fie ambalata imediat dupã producere.
(2) Fiecare lot de carne separatã mecanic, ambalat, trebuie sa poarte o eticheta cu urmãtoarele menţiuni:
a) denumirea şi adresa unitãţii producãtoare;
b) greutatea şi natura carnii separate mecanic: "carne separatã mecanic de............ (specia).................";
c) termenul de valabilitate;
d) data congelarii;
e) numãrul lotului;
f) marca de sãnãtate a unitãţii producãtoare;
g) lângã marca de sãnãtate, menţiunea: "destinatã unei unitãţi autorizate pentru fabricarea produselor din carne tratate termic".
ART. 23
(1) Carnea separatã mecanic este destinatã numai prelucrãrii în produse din carne tratate termic în unitãţi autorizate sanitar veterinar.
(2) Este interzisã comercializarea carnii separate mecanic ca atare sau în amestec cu alte adaosuri cãtre consumatorul final.
ART. 24
Carnea separatã mecanic, produsã în condiţiile prezentei norme sanitare veterinare, se utilizeazã la fabricarea produselor din carne tratate termic şi intra în compozitia acestora numai ca ingredient, cu obligativitatea declarãrii pe eticheta produsului.
ART. 25
Carnea separatã mecanic, introdusã în fabricatia produselor din carne tratate termic, poate fi utilizata fãrã a fi congelata, cu condiţia sa fie introdusã în fabricaţie în urmãtoarele 4 ore de la producere, cu respectarea temperaturii carnii de +7°C la ieşirea din separator.
ART. 26
(1) Managerul unitãţii care produce carne separatã mecanic este obligat sa efectueze autocontroale constante, bazate pe urmãtoarele principii:
a) identificarea punctelor critice din propria unitate, în funcţie de procedeele utilizate;
b) punerea în aplicare a metodelor corective de supraveghere şi control al acestora;
c) prelevarea de probe pentru analiza într-un laborator autorizat în scopul verificãrii eficientei operaţiunilor de spalare şi dezinfecţie şi pentru verificarea respectãrii prevederilor prezentei norme sanitare veterinare;
d) rezultatele controalelor şi analizelor se pãstreazã o perioada de cel puţin 2 ani.
(2) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti verifica programul de autocontrol şi rezultatele acestuia şi dispune mãsurile legale.
ART. 27
(1) Autoritatea veterinara competenta trebuie sa asigure ca fiecare lot de produse satisface criteriile microbiologice stabilite în anexa nr. 1.
(2) Producãtorul trebuie sa facã, la rândul sau, examene microbiologice periodice pe fiecare lot de produs finit.
(3) Periodicitatea examenelor este fixatã în funcţie de natura şi cantitatea de carne separatã mecanic produsã.
(4) Rezultatele acestor examene se pãstreazã la dispoziţia autoritãţii veterinare competente o perioada de 2 ani.
ART. 28
(1) Managerul unitãţii trebuie sa aplice un program de formare a personalului care sa permitã acestuia sa se conformeze condiţiilor de producţie igienica, adaptatã structurii de producţie, dacã personalul respectiv nu dispune deja de o calificare suficienta, certificatã prin diploma.
(2) Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti verifica elaborarea şi aplicarea acestui program.
ART. 29
Managerul unitãţii trebuie sa înregistreze zilnic şi sa punã la dispoziţie autoritãţii veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti urmãtoarele informaţii despre:
1. Materiile prime recepţionate:
a) originea (denumirea şi adresa unitãţii, numãrul autorizaţiei sanitare veterinare);
b) identificarea lotului;
c) greutatea.
2. Produsele finite livrate:
a) identificarea lotului;
b) greutatea;
c) destinaţia (denumirea şi adresa unitãţii, numãrul autorizaţiei sanitare veterinare).
ART. 30
(1) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti autorizeaza numai unitãţile care îndeplinesc condiţiile din prezenta norma sanitarã veterinara pentru producerea carnii separate mecanic.
(2) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti întocmesc lista cuprinzând unitãţile autorizate sanitar veterinar pentru producerea de carne separatã mecanic, cu precizarea speciei.
(3) Autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti transmit autoritãţii veterinare centrale lista unitãţilor autorizate sanitar veterinar pentru producerea de carne separatã mecanic, în vederea publicãrii acesteia.
ART. 31
(1) Unitãţile autorizate pentru fabricarea produselor din carne în a cãror compoziţie intra carne separatã mecanic trebuie sa informeze în prealabil autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti cu privire la unitatea de origine a acesteia.
(2) Unitãţile autorizate pentru fabricarea produselor din carne tratate termic în a cãror compoziţie intra carne separatã mecanic trebuie sa informeze autoritatea veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti de fiecare data când se adreseazã unui nou furnizor.



ANEXA 1


la norma sanitarã veterinara
----------------------------


CRITERII MICROBIOLOGICE
pe care trebuie sa le îndeplineascã carnea separatã mecanic



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Parametrii microbiologici Condiţiile de admisibilitate
──────────────────────────────
M*1) m*2)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
E. coli enteropatogena (max./g) n=5 c=2 5x10^3/g 5x10^2/g
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salmonella (max./g) n=5 c=0 absent la 1 g
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Stafilococ coagulazo-pozitiv (max./g) n=5 c=1 5x10^3/g 5x10^2/g
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*1) M = limita acceptabilã peste care rezultatele nu mai sunt considerate satisfãcãtoare, unde M=10, atunci când numaratoarea se face pe un mediu solid, şi M=30, atunci când numaratoarea se face în mediu lichid.
*2) m = limita sub care toate rezultatele sunt considerate satisfãcãtoare.




ANEXA 2


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

MODEL
CERTIFICAT DE SÃNÃTATE
PENTRU CARNEA SEPARATÃ MECANIC

HEALTH CERTIFICATE
FOR MECHANICALLY DEBONED MEAT

Nr: .......
No: .......

Ţara exportatoare/Exporting country: .............................
Autoritatea emitenta/Issuing authority: ..........................

I. IDENTIFICAREA CARNII SEPARATE MECANIC/
IDENTIFICATION OF MECHANICALLY DEBONED MEAT

Carnea separatã mecanic provine de la/Mechanically deboned meat
comes from: .....................................
(specia de animal/animal species)

Felul şi tipul de ambalaj/Kind and type of packing: ..................
Numãrul unitãţilor de ambalaj/Number of packages: ....................
Data congelarii/Date of freezing: ....................................
Temperatura de depozitare şi transport/Storage and transport
temperature: .........................................................
Greutate neta/Net weight: ............................................

II. ORIGINEA CARNII SEPARATE MECANIC/ORIGIN OF
MECHANICALLY DEBONED MEAT

Adresa(ele) şi numãrul(ele) de aprobare veterinara a unitãţii(lor) de
producere / Adress(es) and veterinary approval number(s) of the
production plant(s): ................................................
.....................................................................
.....................................................................
Adresa(ele) şi numãrul(ele) de aprobare veterinara a unitãţii(lor) de
depozitare/Address(es) and veterinary approval number(s) of the cold
store(s): ...........................................................
.....................................................................
.....................................................................

III. DESTINAŢIA CARNII SEPARATE MECANIC / DESTINATION OF
MECHANICALLY DEBONED MEAT

Carnea separatã este expediatã de la/The mechanically deboned
meat will be sent from: ......................
...................................................................
...................................................................
(locul de expediţie/place of loading)

La/At: ............................................................
(ţara şi locul de destinaţie/country and place of destination)
By the following means of transport/cu urmãtorul mijloc de transport
....................................................................
Numele şi adresa expeditorului/Name and address of consignor: ......
....................................................................
....................................................................
Numele şi adresa destinatarului/Name and address of the consignee: ...
......................................................................
......................................................................

IV. ATESTARE DE SÃNÃTATE/HEALTH ATTESTATION

Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific, ca:
a) materia prima din care a fost obţinutã carnea separatã mecanic a fost
produsã în condiţiile care guverneazã producţia şi controlul carnii
stabilite în Directiva nr. 72/462/CEE sau Directiva nr. 72/461/CEE sau
Directiva nr. 91/494/CEE şi ca aceasta este proprie consumului uman;
b) carnea separatã mecanic a fost produsã în conformitate cu exigenţele
Directivei nr. 71/118/CEE ;
c) carnea separatã mecanic a fost produsã din carne refrigerata
prelucrata în maxim 48 ore de la obţinerea acesteia;
d) carnea separatã mecanic a fost congelata imediat dupã obţinere în
unitatea de origine;
(e) carnea separatã mecanic corespunde urmãtorilor parametri
microbiologici:

M*1) m*2)
E.coli(max/g) 5x10^3/g 5x10^2/g
n=5 c=2
Salmonella (max/g) absent la 1 g
n=5 c=0
Stafilococ coagulazo-pozitiv (max/g) 5x10^3/g 5x10^2/g
n=5 c=0

-----------
*1) M = limita acceptabilã, peste care rezultatele nu mai sunt
considerate satisfãcãtoare, unde M = 10, atunci când numaratoarea se
face pe un mediu solid şi M = 30 atunci când numaratoarea se face în
mediu lichid.
*2) m = limita sub care toate rezultatele sunt considerate
satisfãcãtoare.

(f) carnea separatã mecanic a fost manipulata, ambalata, etichetata în
conformitate cu exigenţele Directivei nr. 64/433 CEE sau Directivei
nr. 71/118/CEE şi este proprie pentru consum uman;

I, the undesigned, official veterinarian, certify that:
(a) the raw material from which the the mechanically deboned meat was
produced under the conditions governing production and control laid down
în Council Directive no.72/462/EEC or Council Directive no.72/461/EEC or
Council Directive 91/494/EEC and that it is, therefor, considered as such
to be fit for human consumption
(b) mechanically deboned meat was produced fulfillind the requirements
of Council Directive no.64/433/CEE or Council Directive no.71/118/CEE
(c) mechanically deboned meat comes from refrigerated meat that has
been processed within 48 hours after it was obtained
(d) mechanically deboned meat has been deep-frozen imediately after it
was obtained în the origin production plant;
(e) mechanically deboned meat complies with the following microbiological
criteria:

M*1) m*2)
E.coli(max/g) 5x10^3/g 5x10^2/g
n=5 c=2
Salmonella (max/g) absence în 1 g
n=5 c=0
Stafilococcus aureus (max/g) 5x10^3/g 5x10^2/g
n=5 c=0

--------------
*1) M = acceptability threshold, above which results are no longer
considered satisfactory where M equals 10 m where the count is made în a
solid medium and M equals 30 M where the count is made în a liquid medium.
*2) m = threshold below which all results are considered satisfactory.

(f) mechanically deboned meat was manipulate, wrapping, labeled
satisfying the requirements of Council Directive no.64/433/EEC or Council
Directive 71/118/EEC and is fit for human consumption.

Întocmit în/Done în ....................., la/at ................
(locul/place) (data/date)


Ştampila oficialã
a unitãţii de
export/Official ..........................................
stamp of (Semnatura medicului veterinar oficial/
approved Signature of official veterinarian)
establishment
(Name în capital letters/Numele cu majuscule)


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016