Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 325 din 29 noiembrie 2005  pentru aprobarea Normei de metrologie legala NML 019-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 325 din 29 noiembrie 2005 pentru aprobarea Normei de metrologie legala NML 019-05 "Viscozimetrie"

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.115 din 9 decembrie 2005
În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã NML 019-05 "Viscozimetre", cuprinsã în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
------------
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.115 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.
ART. 2
Prezenta norma înlocuieşte normele tehnice de metrologie NTM 8-02-86 "Verificarea metrologica a viscozimetrelor din sticla cu tub capilar", NTM 8-02a-86 "Verificarea metrologica a viscozimetrelor cu bila cazatoare în tub înclinat (tip Hoppler)", NTM 8-07-80 "Verificarea metrologica a viscozimetrelor cu corp rotitor", cu excepţia cazurilor la care se referã art. 3.
ART. 3
(1) Se admite utilizarea în continuare, în paralel cu norma prevãzutã la art. 1, a normelor prezentate la art. 2, pentru mijloacele de mãsurare care au aprobare de model acordatã în baza acestor acte normative, dupã cum urmeazã:
- pana la expirarea valabilitãţii aprobãrii de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificare metrologica iniţialã;
- o perioada de 10 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificãri metrologice periodice şi dupã reparaţii.
(2) Activitãţile de evaluare a mijloacelor de mãsurare în scopul acordãrii aprobãrilor de model/completãrilor la acestea, aflate în curs de desfãşurare la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, vor fi finalizate în baza reglementãrilor metrologice aplicabile, prevãzute în programele de evaluare.
ART. 4
Unitãţile din structura şi în subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

p. Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Valentin Patasanu

Bucureşti, 29 noiembrie 2005.
Nr. 325.

ANEXA

NORMA DE METROLOGIE LEGALĂ
NML 019-05 "Viscozimetrie"

1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legalã stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice şi modalitãţile de atestare a legalitãţii, specifice mijloacelor de mãsurare a viscozitatii cinematice şi dinamice a lichidelor newtoniene cu ajutorul viscozimetrelor din sticla cu tub capilar, a viscozimetrelor cu bila cazatoare în tub înclinat (Hoppler) şi viscozimetrelor cu corp rotitor.
Pentru a putea fi introduse pe piata, puse în funcţiune sau utilizate în masurarile de interes public, mijloacele de mãsurare a viscozitatii prevãzute la punctul 1.1 trebuie sa îndeplineascã cerinţele metrologice şi tehnice, prevãzute în prezenta norma. Aplicabilitatea cerinţelor din prezenta norma mai sus menţionate rezulta din tabelul nr. 1, 2 şi 3.
1.2. Prezenta norma de metrologie legalã nu se referã la mijloacele de mãsurare a viscozitatii lichidelor nenewtoniene utilizate exclusiv în scopuri industriale, de control al calitãţii producţiei sau de control interfazic.
1.3. Terminologie
În sensul prezentei norme de metrologie legalã, termenii specifici utilizaţi au urmãtoarele semnificatii:
1.3.1. Viscozitate dinamica: efortul tangential într-un fluid care se deplaseaza cu un gradient de viteza perpendicular pe planul de alunecare.
1.3.2. Viscozitate cinematica: reprezintã catul dintre viscozitatea dinamica şi masa volumica (ro).

2. Cerinţe metrologice şi tehnice comune tuturor tipurilor de viscozimetre
Viscozimetrele trebuie sa asigure un înalt nivel de protecţie metrologica pentru ca orice parte interesatã sa aibã încredere în rezultatele masurarii şi trebuie proiectate şi fabricate la un înalt nivel de calitate cu respectarea tehnologiei de mãsurare şi securitate a rezultatelor masurarilor.
2.1. Unitãţi de mãsura
Viscozitatea cinematica masurata trebuie sa fie afişatã în mm^2●s-^1 sau centiStokes (cSt).
Viscozitatea dinamica masurata trebuie sa fie afişatã în mPa●s sau centipoise (cP).
În cazul viscozimetrelor cu tub capilar şi al viscozimetrelor cu bila cazatoare în tub înclinat (Hoppler) constanta capilarului/tubului va fi afişatã în mm^2●s-^2, respectiv mPa●cm^3●g-^1.
2.2. Adecvare
2.2.1. Viscozimetrul trebuie sa poatã fie conceput astfel încât sa poatã funcţiona în orice poziţie, cu excepţia cazurilor când se recomanda o alta indicaţie, marcata pe viscozimetru (sau în documentaţia tehnica prezentatã).
2.2.2. Producãtorul trebuie sa precizeze dacã mijlocul de mãsurare este destinat masurarii curgerii inverse (ex. viscozimetre Cannon Fenske). Atât la curgerea normalã cat şi la curgerea inversa se aplica aceeaşi eroare tolerata.

3. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice viscozimetrelor
3.1. Cerinţe specifice viscozimetre din sticla cu tub capilar
3.1.1. Erorile constantelor viscozimetrelor capilare nu trebuie sa depãşeascã valorile erorilor maxime tolerate care sunt urmãtoarele:
- ±0,6% pentru viscozimetrele Ubbelohde cu constanta K mai mica de 0,1 şi ±1,0% pentru cele cu constanta K mai mare decât 0,1;
- ±1,0% pentru viscozimetrele Pinkevici;
- ±2,0% pentru viscozimetrele Vogel-Ossag;
- pentru celelalte tipuri de viscozimetre capilare din sticla erorile constantelor nu trebuie sa depãşeascã valorile cuprinse în documentaţia tehnica insotitoare. În cazul în care mijlocul de mãsurare nu are documentaţie tehnica, eroarea maxima tolerata este ±2,5%.
3.1.2. Sticla din care sunt construite viscozimetrele capilare trebuie sa fie transparenta, incolora, fãrã tensiuni interne, fãrã bule de aer, incluziuni care sa împiedice observarea meniscului lichidului. Viscozimetrele nu trebuie sa prezinte neregularitãţi sau deformari ale tuburilor.
3.1.3. Reperele care delimiteaza bula de mãsurare trebuie sa fie vizibile, circulare în planuri paralele între ele şi perpendiculare pe axa tubului.
3.1.4. Vasul metalic al viscozimetrului Vogel-Ossag trebuie sa fie etans, fãrã deformari sau urme de coroziune.
3.1.5. Niplul şi piulita de fixare a viscozimetrului Vogel-Ossag trebuie sa fie bine fixate pe tubul capilar şi sa se insurubeze uşor la vasul metalic, astfel încât sa se asigure etanseitatea vasului fata de agentul de termostatare.
3.2. Cerinţe specifice viscozimetrelor cu bila cazatoare în tub înclinat (Hoppler)
3.2.1. Erorile constantelor bilelor la viscozimetrele Hoppler nu trebuie sa depãşeascã:
- ±2,0% pentru fiecare bila;
- pentru celelalte tipuri de viscozimetre cu bila cazatoare în tub înclinat erorile constantelor nu trebuie sa depãşeascã valorile cuprinse în documentaţia tehnica insotitoare. În cazul în care mijlocul de mãsurare nu are documentaţie tehnica, eroarea maxima tolerata este ±2,5%.
3.2.2. Eroarea maxima tolerata a valorii temperaturii pentru termometrele încorporate este ±0,5°C.
3.2.3. Viscozimetrele Hoppler trebuie sa fie însoţite de certificatul întreprinderii constructoare în care trebuie sa fie înscrise: tipul (modelul) aparatului, numãrul de fabricaţie al tubului de cadere, distanta dintre reperele (a, b), diametrul interior al tubului, unghiul de inclinare, diametrul masa, densitatea şi constanta fiecãrei bile.
3.2.4. Piesele metalice trebuie sa fie protejate impotriva coroziunii sau sa fie confectionate din material necorodabil.
3.2.5. Bilele metalice trebuie sa fie confectionate din oţel inoxidabil. Bilele din sticla trebuie sa fie sferice, fin polizate şi fãrã asperitati. Diametrele bilelor trebuie sa corespundã celor date în certificatul mijlocului de mãsurare, admiţându-se o abatere de ±2 æm la bilele din sticla şi de ±5 æm la bilele metalice.
3.3. Cerinţe specifice viscozimetrelor cu corp rotitor
3.3.1. Eroarea maxima tolerata în cazul viscozimetrelor cu corp rotitor este ±5,0% din limita superioarã a domeniului nominal al fiecãrui corp rotitor;
3.3.2. Viscozimetrele cu corpuri rotitoare trebuie sa aibã o construcţie robusta şi sa nu prezinte deteriorãri mecanice sau urme de coroziune care sa influenteze buna funcţionare a lor.
3.3.3. Corpurile rotitoare trebuie sa fie confectionate din material inoxidabil şi sa aibã inscripţionat simbolul pentru identificare. Suprafeţele corpurilor rotitoare trebuie sa fie netede, fãrã zgarieturi, fãrã urme de coroziune, neregularitãţi sau urme de lovituri.
3.3.4. Comutatoarele, tastele, elementele afisajelor, LED-urile trebuie sa fie în stare de funcţionare conform documentaţiei tehnice.
3.3.5. Forma şi dimensiunile de gabarit ale mijloacelor de mãsurare trebuie sa fie conform documentaţiei tehnice.
3.3.6. Viscozimetrele cu corp rotitor trebuie sa corespundã în ceea ce priveşte aptitudinile de reglare, etalonare, afişare, înregistrare a rezultatelor şi de prelucrare a informaţiilor de mãsurare, acolo unde este cazul, conform indicaţiilor din manualul de utilizare.

4. Atestarea legalitãţii
4.1. Atestarea legalitãţii unui mijloc de mãsurare a viscozitatii se realizeazã numai dupã demonstrarea conformitatii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice aplicabile prevãzute în prezenta norma de metrologie legalã.
4.2. Atestarea legalitãţii se realizeazã prin aplicarea marcajelor metrologice şi emiterea unor documente specifice întocmite conform prevederilor instrucţiunilor de metrologie legalã.
4.3. Marcajul aprobãrii de model se aplica, în conformitate cu prevederile certificatului aprobãrii de model. Marcajul de verificare se aplica, de cãtre laboratorul autorizat care a efectuat verificarea.
Totodatã se aplica o sigilare prin utilizarea unor mijloace şi metode destinate sa împiedice intervenţiile neautorizate asupra mijlocului de mãsurare verificat.
4.4. Este interzisã aplicarea marcajelor într-o maniera care ar putea sa provoace confuzii privind semnificatia, forma, vizibilitatea sau claritatea lor.
4.5. În cazul unui mijloc de mãsurare constituit dintr-un set de dispozitive şi/sau subansambluri care funcţioneazã împreunã, marcajele se aplica pe dispozitivul/subansamblul principal al mijlocului de mãsurare.
4.6. În cazul viscozimetrelor din sticla cu tub capilar marcajele se pot aplica pe ambalaj şi/sau pe documentaţia insotitoare.

Tabelul 1
Cerinţe metrologice şi tehnice specifice modalitãţilor de control metrologic legal al viscozimetrelor din sticla cu tub capilar



| | |Punctul din| Modalitãţi de control |
|Nr. |Cerinţe metrologice şi| norma de +-----------+--------------------------+
|crt.| tehnice |metrologie | Aprobare | Verificare metrologica |
| | | legalã | de model +-------------+------------+
| | | | | iniţialã | periodicã |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 1. |Eroarea tolerata a | 3.1.1 | X | X | X |
| |valorii constantelor | | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 2. |Calitatea sticlei | 3.1.2 | X | X | X |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 3. |Integritate repere de | 3.1.3 | X | X | X |
| |delimitare | | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 4. |Integritate vas | 3.1.4 | X | X | X |
| |metalic (Vogel-Ossag) | | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 5. |Condiţii constructive | 3.1.5 | X | X | X |
| |(Vogel-Ossag) | | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 6. |Adecvare | 3.4 | X | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 7. |Unitãţi de mãsura | 3.5 | X | X | X |
| |corecte | | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+


Tabel 2
Cerinţe metrologice şi tehnice specifice modalitãţilor de control metrologic legal al viscozimetrelor cu bila cazatoare în tub înclinat



| | |Punctul din| Modalitãţi de control |
|Nr. |Cerinţe metrologice şi| norma de +-----------+--------------------------+
|crt.| tehnice |metrologie | Aprobare | Verificare metrologica |
| | | legalã | de model +-------------+------------+
| | | | | iniţialã | periodicã |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 1. |Eroare tolerata a | 3.2.1 | X | X | X |
| |valorii constantelor | | | | |
| |bilelor | | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 2. |Eroare tolerata a | 3.2.2 | X | X | X |
| |valorii temperaturii | | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 3. |Documente insotitoare | 3.2.3 | X | X | X |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 4. |Integritatea | 3.2.4 | X | X | X |
| |mijlocului de mãsurare| | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 5. |Caracteristici | 3.2.5 | X | X | X |
| |constructive pentru | | | | |
| |bilele viscozimetrului| | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 6. |Adecvare | 3.4 | X | X | X |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 7. |Unitãţi de mãsura | 3.5 | X | X | X |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+


Tabel 3
Cerinţe metrologice şi tehnice specifice modalitãţilor de control metrologic legal al viscozimetrelor cu corp rotitor



| | |Punctul din| Modalitãţi de control |
|Nr. |Cerinţe metrologice şi| norma de +-----------+--------------------------+
|crt.| tehnice |metrologie | Aprobare | Verificare metrologica |
| | | legalã | de model +-------------+------------+
| | | | | iniţialã | periodicã |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 1. |Eroarea tolerata | 3.3.1 | X | X | X |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 2. |Construcţia m.d.m | 3.3.2 | X | X | X |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 3. |Integritatea | 3.3.3 | X | X | X |
| |mijlocului de mãsurare| | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 4. |Condiţii de | 3.3.4 | X | X | X |
| |funcţionare tastatura | | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 5. |Forma şi dimensiuni | 3.3.5 | X | X | X |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 6. |Aptitudini de | 3.3.6 | X | X | X |
| |reglare/înregistrare | | | | |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 7. |Adecvare | 3.4 | X | X | X |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+
| 8. |Unitãţi de mãsura | 3.5 | X | X | X |
+----+----------------------+-----------+-----------+-------------+------------+


----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016