Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 319 din 29 noiembrie 2005  pentru aprobarea Normei de metrologie legala NML 077-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 319 din 29 noiembrie 2005 pentru aprobarea Normei de metrologie legala NML 077-05 "Higrometre"

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.115 din 9 decembrie 2005
În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã NML 077-05 "Higrometre", cuprinsã în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
-------------
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.115 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.
ART. 2
Prezenta norma înlocuieşte normele de metrologie legalã NML 8-10-99 "Higrometre electronice", NML 9-06-95 "Psihrometre cu aspiratie" şi Norma tehnica de metrologie NTM 9-35-94 "Verificarea metrologica a higrometrelor cu punct de roua cu comprimarea gazului", cu excepţia cazurilor la care se referã art. 3.
ART. 3
(1) Se admite utilizarea în continuare, în paralel cu norma prevãzutã la art. 1, a reglementãrilor prezentate la art. 2, pentru mijloacele de mãsurare care au aprobare de model acordatã în baza acestor acte normative, dupã cum urmeazã:
- pana la expirarea valabilitãţii aprobãrii de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificare metrologica iniţialã;
- o perioada de 10 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificãri metrologice periodice şi dupã reparaţii.
(2) Activitãţile de evaluare a mijloacelor de mãsurare în scopul acordãrii aprobãrilor de model/completãrilor la acestea, aflate în curs de desfãşurare la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, vor fi finalizate în baza reglementãrilor metrologice aplicabile, prevãzute în programele de evaluare.
ART. 4
Unitãţile din structura şi în subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

p. Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Valentin Patasanu

Bucureşti, 29 noiembrie 2005.
Nr. 319.

ANEXA

NORMA DE METROLOGIE LEGALĂ
NML 077-05 "Higrometre"

1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legalã stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice pe care trebuie sa le îndeplineascã, higrometrele cu punct de roua, higrometrele electronice şi psihrometrele cu aspiratie, precum şi modalitãţile de atestare a legalitãţii, specifice acestor mijloace de mãsurare în domeniul de mãsurare a umiditati relative (5,0 ... 95,0)%, respectiv, (-60,0 ... 80,0)°C punct de roua.
1.2. Prezenta norma de metrologie legalã nu se referã la mijloacele de mãsurare a umiditatii utilizate exclusiv în scopuri industriale, de control al calitãţii producţiei sau de control interfazic.
1.3. Terminologie
În sensul prezentei norme de metrologie legalã, termenii specifici utilizaţi au urmãtoarele semnificatii:
1.3.1. temperatura punctului de roua, t(d)/t(f), inghet: temperatura la care vaporii de apa continuti într-un gaz umed, în timpul racirii adiabatice devin saturati în raport cu suprafata plana a apei/ghetii.
1.3.2. raport de comprimare (de presiune), RP: raportul dintre presiunea mediului ambiant şi presiunea la care trebuie comprimat un gaz, la o anumitã temperatura, astfel încât prin destindere adiabatica vaporii de apa continuti în gaz sa devinã saturati.
1.3.3. umiditate relativã, U(w): raportul dintre fractia molara a vaporilor de apa din aer şi fractia molara a vaporilor de apa din aerul saturat, ambele fiind la aceeaşi temperatura şi presiune; umiditatea relativã se exprima ca procent (%);

2. Cerinţe metrologice şi tehnice comune tuturor tipurilor de higrometre
Higrometrele trebuie sa asigure un înalt nivel de protecţie metrologica pentru ca orice parte interesatã sa aibã încredere în rezultatele masurarii şi trebuie proiectate şi fabricate la un înalt nivel de calitate cu respectarea tehnologiei de mãsurare şi securitate a rezultatelor masurarii.
2.1. Unitãţi de mãsura
Umiditatea gazului/aerului masurata trebuie sa fie afişatã în °C punct roua sau, în cazul umiditatii relative în procente (%). Simbolul unitãţii de mãsura trebuie sa fie inscripţionat sau sa fie afişat pe dispozitivul indicator al aparatului.
2.2. Adecvare
2.2.1. Higrometrul trebuie sa fie conceput astfel încât sa poatã funcţiona în orice poziţie, cu excepţia cazurilor când exista o alta indicaţie specificatã de producãtor.
2.3. Condiţii de mediu
2.3.1. În cazul unui higrometru echipat cu dispozitive electrice sau electronice, producãtorul trebuie sa specifice condiţiile de mediu climatic, mecanic şi electromagnetic în care este destinat sa funcţioneze higrometrul, conform cerintei 2.1.3 din norma NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal".
2.3.2. Dupã ce este supus unor condiţii de mediu climatic, mecanic sau electromagnetic, higrometrul trebuie sa îndeplineascã simultan urmãtoarele condiţii:
- sa-şi pãstreze toate funcţiile de mãsurare;
- sa se repuna în funcţiune în limitele erorii maxim tolerate.
2.4. Repetabilitate
În cazul masurarii aceluiaşi masurand în condiţii de mãsurare identice, rezultatele masurarilor succesive nu trebuie sa depãşeascã 1,0% respectiv 1,0°C punct de roua.

3. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice higrometrelor cu punct de roua
3.1. Domeniul nominal al temperaturii punctului de roua a unui gaz al higrometrelor cu punct de roua trebuie sa fie de minimum (-30,0 ... +20,0)°C cu posibilitãţi de extindere pana la (-90,0 ... +100,0)°C;
3.2. Erorile maxime tolerate, în condiţii nominale de funcţionare şi în absenta oricãrei perturbatii sunt ±2,5°C punct de roua.
3.3. Domeniul nominal al temperaturii mãsurate cu termometrul din componenta higrometrelor cu punct de roua cu comprimarea gazului trebuie sa fie: (0,0 ... 50,0)°C;
3.4. Erorile tolerate pentru termometrele încorporate în higrometrele cu punct de roua sau neincorporate dar utilizate împreunã cu acestea, sunt ±1,0°C.
3.5. Higrometrele cu punct de roua cu comprimarea gazului trebuie sa satisfacã urmãtoarele condiţii specifice:
3.5.1. Toate componentele exterioare trebuie sa fie în stare de funcţionare.
3.5.2. Coloana de lichid a termometrului trebuie sa fie continua şi sa aibã reperele lizibile şi corect conturate;
3.5.3. Coloana manometrica trebuie sa nu prezinte scurgeri de lichid şi reperele scãrii gradate trebuie sa fie corect trasate, iar pistonul cu cap de reglare trebuie sa nu fie blocat şi sa nu aibã joc fata de cilindru de ghidare;
3.5.4. Ventilul pentru evacuarea gazului trebuie sa nu fie blocat şi sa permitã închiderea etansa a iesirii gazului din aparat în timpul comprimarii;
3.5.5. Locul de acces pentru completarea lichidului manometric trebuie sa fie etans, pentru a se evita scurgerile de ulei pe carcasa aparatului.
3.5.6. Lichidul din coloana manometrica trebuie sa fie omogen şi fãrã bule.
3.5.7. Nivelul lichidului în coloana manometrica trebuie sa fie reglabil la reperul 1,0 marcat pe scara gradata a aparatului.
3.5.8. Circuitul de gaz trebuie sa fie închis etans, astfel încât nivelul lichidului manometric sa nu se modifice timp de 1 minut, dupã comprimare.
3.5.9. Supapa de comunicare a aerului din coloana manometrica cu mediul ambiant trebuie sa fie funcţionalã, adicã sa se permitã echilibrarea cu presiunea atmosferica a aerului din coloana.
3.5.10. Sursa de iluminare care serveşte la observarea conului de ceata trebuie sa fie în buna stare de funcţionare, astfel încât la actionarea brusca a manetei pentru destinderea gazului sa se aprinda becul. Sursa de lumina trebuie sa fie aprinsa şi în stare de funcţionare numai în momentul în care se produce ceata, adicã numai la actionarea manetei pentru destinderea gazului (spre a se evita modificarea echilibrului termic al gazului în timpul masurarii).
3.5.11. Lentilele şi fereastra de la camera de ceata trebuie menţinute curate, pentru a se putea vizualiza cat mai bine momentul formãrii condensului.
3.6. Higrometrele cu punct de roua cu oglinda racita trebuie sa satisfacã urmãtoarele condiţii specifice:
3.6.1. Debitul de aer, pentru pompele care însoţesc higrometrele cu punct de roua cu oglinda racita, trebuie sa fie de maximum 2,5 m^3/h.
3.6.2. Oglinda de rãcire a higrometrelor cu punct de roua cu oglinda racita trebuie sa fie în perfecta stare funcţionalã şi sa nu prezinte zgarieturi sau pete de coroziune pe suprafata ei.

4. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice higrometrelor electronice
4.1. Higrometrele trebuie sa aibã un domeniu maxim de mãsurare a umiditatii relative de: (5,0 ... 98,0)%;
4.2. Higrometrele trebuie sa aibã un domeniu maxim de mãsurare a temperaturii punctului de roua de: (-30,0 ...+100,0)°C;
4.3. Erorile maxime tolerate a higrometrelor sunt: ±2,5% şi respectiv ±2,5°C;
4.4. Eroarea datoratã variaţiei temperaturii mediului ambiant, în limitele domeniului nominal, trebuie sa nu depãşeascã eroarea intrinseca prevãzutã la pct. 4.3;
4.5. Higrometrul trebuie sa fie conceput astfel încât sa permitã controlul funcţiilor de mãsurare dupã ce a fost introdus pe piata şi pus în funcţiune. Dacã este necesar, echipamentele sau programele informatice speciale care fac posibil acest control trebuie sa fie integrate în mijlocul de mãsurare. Procedurile de încercare trebuie descrise în manualul de utilizare.
Dacã higrometrul are programe informatice asociate care asigura şi alte funcţii decât cele de mãsurare, programul informatic care este important pentru caracteristicile metrologice trebuie sa fie identificabil şi sa nu poatã fi influentat într-o maniera inadmisibila de cãtre programele informatice asociate.
4.6. Protecţie impotriva interventiilor neautorizate şi a degradãrii informatiei
4.6.1. Caracteristicile metrologice ale unui higrometru trebuie sa nu fie influentate într-o maniera inadmisibila de conectarea lui la un alt dispozitiv, de orice caracteristica a dispozitivului conectat sau de orice dispozitiv de la distanta care comunica cu aparatul.

5. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice psihrometrelor cu aspiratie
5.1. Psihrometrele cu aspiratie trebuie sa aibã un domeniu maxim de mãsurare a umiditatii relative de: (10,0 ... 95,0)%;
5.2. Erorile maxime tolerate a psihrometrelor cu aspiratie sunt: ±3,0%;
5.3. Cele doua termometre ale psihrometrului trebuie sa fie de acelaşi tip constructiv, sa aibã acelaşi interval de mãsurare şi aceeaşi exactitate;
5.4. Materialul textil din care este confectionat mansonul trebuie sa fie curat şi hidrofil.

6. Atestarea legalitãţii
6.1. Atestarea legalitãţii unui higrometru se realizeazã numai dupã demonstrarea conformitatii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice aplicabile, prevãzute în tabelele 1, 2 sau 3.
6.2. Atestarea legalitãţii se realizeazã prin aplicarea marcajelor metrologice şi emiterea unor documente specifice, conform prevederilor instrucţiunilor de metrologie legalã.
6.3. În cazul unui mijloc de mãsurare constituit dintr-un set de dispozitive şi/sau subansambluri care funcţioneazã împreunã, marcajele se aplica pe dispozitivul/subansamblul principal al mijlocului de mãsurare.

Tabelul 1
Cerinţe metrologice şi tehnice specifice modalitãţilor de control metrologic legal pentru higrometrele cu punct de roua şi cele cu comprimarea gazului



| | | | Modalitãţi de control |
| | |Punctul din norma +--------+------------------+
|Nr. | Cerinta metrologica sau | de metrologie | | Verificare |
|crt.| tehnica | legalã |Aprobare| metrologica |
| | | |de model+--------+---------+
| | | | |iniţialã|periodicã|
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 1. |Unitãţi de mãsura | 2.1/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 2. |Adecvare | 2.2.1/NML 077-05 | | | |
| | | 2.7.2/NML 001-05 | X | | |
| | | 2.7.5/NML 001-05 | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 3. |Condiţii de mediu | 2.3.1/NML 077-05 | X | | |
| | |2.1.3.1/NML 001-05| | | |
| | |2.1.3.2/NML 001-05| | | |
| | |2.1.2.3/NML 001-05| | | |
| | | 2.3.2/NML 077-05 | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 4. |Repetabilitate | 2.4/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 5. |Documentaţie | 2.9.3/NML 001-05 | X | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 6. |Verificare inscripţii | 2.9.1/NML 001-05 | X | X | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 7. |Domeniul nominal | 3.1/NML 077-05 | X | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 8. |Eroarea | 3.2/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 9. |Domeniul nominal | 3.3/NML 077-05 | X | | |
| |termometru | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|10. |Eroarea termometru | 3.4/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|11. |Funcţionalitate | 3.5/NML 077-05 | X | X | X |
| |componente exterioare | 3.5.1/NML 077-05 | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|12. |Trasare repere coloana | 3.5.2/NML 077-05 | X | X | |
| |lichid | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|13. |Funcţionalitate piston de | 3.5.3/NML 077-05 | X | X | X |
| |reglare | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|14. |Funcţionalitate ventil | 3.5.4/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|15. |Etanseitate | 3.5.5/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|16. |Omogenitate lichid | 3.5.6/NML 077-05 | X | X | X |
| |manometric | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|17. |Nivel lichid manometric | 3.5.7/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|18. |Etanseitate circuit gaz | 3.5.6/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|19. |Funcţionalitate supapa | 3.5.7/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|20. |Funcţionalitate sursa de | 3.5.8/NML 077-05 | X | X | X |
| |iluminare | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|21. |Stare de funcţionare | 3.5.9/NML 077-05 | X | X | X |
| |lentile şi fereastra | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|22. |Debit aer pompa | 3.7.1/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|23. |Stare de funcţionare | 3.7.2/NML 077-05 | X | X | X |
| |oglinda | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+


Nota: Cerinţele de la nr. crt. 11 ... 21 sunt specifice numai higrometrelor cu comprimarea gazului, iar cerinţele 22 şi 23 sunt specifice numai higrometrelor cu oglinda racita.

Tabelul 2
Cerinţe metrologice şi tehnice specifice modalitãţilor de control metrologic legal pentru higrometrele electronice



| | | | Modalitãţi de control |
| | |Punctul din norma +--------+------------------+
|Nr. | Cerinta metrologica şi | de metrologie | | Verificare |
|crt.| tehnica | legalã |Aprobare| metrologica |
| | | |de model+--------+---------+
| | | | |iniţialã|periodicã|
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 1. |Unitãţi de mãsura | 2.1/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 2. |Adecvare | 2.2.1/NML 077-05 | | | |
| | | 2.7.2/NML 001-05 | X | | |
| | | 2.7.5/NML 001-05 | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 3. |Condiţii de mediu | 2.3.1/NML 077-05 | X | | |
| | |2.1.3.1/NML 001-05| | | |
| | |2.1.3.2/NML 001-05| | | |
| | |2.1.2.3/NML 001-05| | | |
| | | 2.3.2/NML 077-05 | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 4. |Repetabilitate | 2.4/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 5. |Documentaţie | 2.9.3/NML 001-05 | X | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 6. |Verificare inscripţii | 2.9.1/NML 001-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 5. |Domeniu de mãsurare | 4.1/NML 077-05 | X | X | |
| |umiditate relativã | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 6. |Domeniu de mãsurare | 4.2/NML 077-05 | X | X | |
| |punct de roua | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 7. |Erori | 4.3/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 8. |Eroare suplimentarã | 4.4/NML 077-05 | X | | |
| |datoratã variaţiei cu | | | | |
| |temp. | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 9. |Verificare funcţii de | 4.5/NML 077-05 | X | X | X |
| |mãsurare | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
|10. |Protecţie impotriva | 4.6/NML 077-05 | X | | |
| |interventiilor frauduloase| | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+


Tabelul 3
Cerinţe metrologice şi tehnice specifice modalitãţilor de control metrologic legal pentru psihrometrele cu aspiratie



| | | | Modalitãţi de control |
| | |Punctul din norma +--------+------------------+
|Nr. | Cerinta metrologica şi | de metrologie | | Verificare |
|crt.| tehnica | legalã |Aprobare| metrologica |
| | | |de model+--------+---------+
| | | | |iniţialã|periodicã|
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 1. |Unitãţi de mãsura | 2.1/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 2. |Adecvare | 2.2.1/NML 077-05 | | | |
| | | 2.7.2/NML 001-05 | X | | |
| | | 2.7.5/NML 001-05 | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 3. |Condiţii de mediu | 2.3.1/NML 077-05 | X | | |
| | |2.1.3.1/NML 001-05| | | |
| | |2.1.3.2/NML 001-05| | | |
| | |2.1.2.3/NML 001-05| | | |
| | | 2.3.2/NML 077-05 | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 4. |Repetabilitate | 2.4/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 5. |Documentaţie | 2.9.3/NML 001-05 | X | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 6. |Verificare inscripţii | 2.9.1/NML 001-05 | X | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 5. |Domeniu de mãsurare | 5.1/NML 077-05 | X | X | |
| |umiditate relativã | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 6. |Erori | 5.2/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 7. |Verificare tip termometru | 5.3/NML 077-05 | X | X | X |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+
| 8. |Verificare calitate manson| 5.4/NML 077-05 | X | X | X |
| |textil | | | | |
+----+--------------------------+------------------+--------+--------+---------+


----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016