Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 31 din 6 noiembrie 2002  pentru aprobarea Procedurii de solutionare a neintelegerilor aparute la incheierea contractelor in sectorul energiei electrice si termice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 31 din 6 noiembrie 2002 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a neintelegerilor aparute la incheierea contractelor in sectorul energiei electrice si termice

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR - AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 845 din 22 noiembrie 2002
În temeiul art. 69 alin. (2) şi al <>art. 70 lit. g) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1998 privind energia electrica şi termica, cu modificãrile ulterioare, precum şi al <>art. 5 pct. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 99/2000 , cu modificãrile ulterioare,
având în vedere procesul-verbal al şedinţei Comitetului de reglementare al ANRE din data de 6 noiembrie 2002,

preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Procedura de soluţionare a neintelegerilor apãrute la încheierea contractelor în sectorul energiei electrice şi termice, cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 22/2000 pentru aprobarea Procedurii de soluţionare a neintelegerilor apãrute la încheierea contractelor în sectorul energiei electrice şi termice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 390 din 22 august 2000.
ART. 4
Agenţii economici furnizori, distribuitori/transportatori şi producãtori de energie electrica şi termica, precum şi consumatorii de energie termica vor respecta prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Agenţii economici furnizori, distribuitori/transportatori şi producãtori de energie electrica şi termica, deţinãtori de filiale/sucursale, vor elabora propria procedura de mediere a neintelegilor apãrute la încheierea contractelor în sectorul energiei electrice şi termice, în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 6
Departamentul dezvoltarea pieţei de energie şi Serviciul juridic din cadrul Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei vor asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

p. Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare în Domeniul Energiei,
Horia Bogdan,

Bucureşti, 6 noiembrie 2002.
Nr. 31.

ANEXA 1

PROCEDURA
de soluţionare a neintelegerilor apãrute la încheierea
contractelor în sectorul energiei electrice şi termice

CAP. 1
Scop

ART. 1
Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei, denumita în continuare ANRE, analizeazã şi soluţioneazã prin procedura necontencioasã neînţelegerile care pot interveni la încheierea contractelor în sectorul energiei electrice şi termice, în conformitate cu prevederile art. 69 alin. (2) lit. e) şi ale <>art. 70 lit. g) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1998 privind energia electrica şi termica, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu prevederile <>art. 5 pct. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 99/2000 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 2
Prezenta procedura este elaborata în scopul creãrii unui mecanism de soluţionare operativã, eficienta şi echidistanta a neintelegerilor apãrute la încheierea contractelor.

CAP. 2
Domeniu de aplicare

ART. 3
Prezenta procedura stabileşte tipurile neintelegerilor apãrute la încheierea contractelor în sectorul energiei electrice şi termice, care sunt supuse ANRE spre analiza, precum şi modalitãţile şi etapele de soluţionare a acestora.
ART. 4
Neînţelegerile apãrute la încheierea contractelor în sectorul energiei electrice şi termice pot avea ca obiect:
a) clauze negociabile din contractele-cadru elaborate de ANRE conform prevederilor legale în vigoare;
b) clauze noi, pe care pãrţile doresc sa le includã în contractele pe care le încheie;
c) clauze minimale din contractele-cadru, cãrora pãrţile le dau interpretãri diferite.
ART. 5
(1) Sunt supuse prevederilor prezentei proceduri numai neînţelegerile apãrute la încheierea noilor contracte.
(2) Nu intra sub incidenta prevederilor prezentei proceduri:
a) neînţelegerile apãrute la contractele în curs de derulare sau la încheierea de acte adiţionale la contractele existente;
b) neînţelegerile apãrute la tarifarea energiei electrice şi/sau termice ori a unor servicii reglementate privitoare la acestea.

CAP. 3
Definiţii şi abrevieri

ART. 6
Termenii utilizaţi sunt definiţi în anexa nr. 1 la prezenta procedura.

CAP. 4
Documente de referinta

ART. 7
Dispoziţiile prezentei proceduri se completeazã cu prevederile urmãtoarelor acte normative:
a) <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/1998 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 99/2000 , cu modificãrile ulterioare;
b) <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1998 privind energia electrica şi termica, cu modificãrile ulterioare.

CAP. 5
Analiza şi soluţionarea neintelegerilor apãrute la încheierea contractelor

SECŢIUNEA 1
Aspecte generale

ART. 8
(1) Analiza şi soluţionarea neintelegerilor apãrute la încheierea contractelor se fac de cãtre ANRE, pe baza unui document unilateral sau comun înaintat de pãrţi, care prezintã neînţelegerile apãrute în cursul negocierilor pentru încheierea contractului. În urma analizarii situaţiei şi audierii pãrţilor ANRE va emite o decizie cu caracter obligatoriu.
(2) În cazul divergentelor cu o sucursala sau filiala a unui agent economic furnizor, distribuitor/transportator sau producãtor de energie electrica ori termica, declanşarea procedurii de soluţionare a neintelegerii se va face numai dupã parcurgerea procedurii de mediere la nivelul agentului economic respectiv.
(3) Pentru un contract dat se pot depune cel mult doua cereri succesive de soluţionare a neintelegerilor apãrute la încheierea contractelor, cereri care vor fi analizate şi soluţionate separat.
(4) Soluţionarea neintelegerilor apãrute la încheierea contractelor cuprinde şi o procedura prealabilã, prin care ANRE, în urma analizarii situaţiei, va formula recomandãri cu privire la modul de soluţionare a acestora.

SECŢIUNEA a 2-a
Medierea la nivelul agentului economic

ART. 9
(1) Declanşarea procedurii de mediere are loc în momentul primirii de cãtre agentul economic a cererii de mediere prin care una sau ambele pãrţi implicate solicita punctul de vedere al filialei/sucursalei agentului economic furnizor, distribuitor/transportator sau producãtor de energie electrica/termica cu privire la modul de soluţionare a neintelegerii apãrute la încheierea contractelor pe care pãrţile doresc sa le încheie.
(2) Cererea de declansare a procedurii de mediere va fi însoţitã de documentele pe care partea/pãrţile îşi întemeiazã susţinerile.
(3) Procedura de mediere la nivelul agentului economic se va desfasura dupã cum urmeazã:
a) la nivelul fililalei - în cazul contractelor de furnizare a energiei electrice agenţilor economici mari şi mici consumatori;
b) la nivelul sucursalei - în cazul contractelor de furnizare a energiei electrice consumatorilor casnici;
c) la nivelul agentului economic care, prin sucursalele/filialele sale, este producãtor de energie termica - în cazul contractelor de vânzare-cumpãrare sau de furnizare a energiei termice încheiate de sucursalele/filialele din subordine.
(4) Agentul economic va analiza divergenţele în baza propriei proceduri de mediere a neintelegerilor apãrute la încheierea contractelor în sectorul energiei electrice şi termice şi va formula soluţii de rezolvare a acestora în termen de 15 zile calendaristice de la înregistrarea cererii de mediere.
(5) Agentul economic este obligat sa asigure imparţialitatea şi transparenta pe parcursul procedurii de mediere.
ART. 10
Dupã formularea soluţiei de mediere la nivelul agentului economic pãrţile au urmãtoarele optiuni:
a) dacã îşi insusesc soluţia data de agentul economic, încheie contractul;
b) dacã una sau ambele pãrţi sunt nemultumite de soluţia data de agentul economic, se declanseaza, în termen de maximum 15 zile calendaristice, procedura prealabilã la nivelul ANRE, prevãzutã în secţiunea a 3-a.

SECŢIUNEA a 3-a
Procedura prealabilã

ART. 11
(1) Declanşarea procedurii prealabile are loc în momentul primirii de cãtre ANRE a cererii prin care una sau ambele pãrţi implicate solicita punctul de vedere al ANRE cu privire la modul de soluţionare a neintelegerii apãrute la încheierea contractelor pe care pãrţile doresc sa le încheie.
(2) Cererea de declansare a procedurii prealabile va fi însoţitã de documentele pe care partea/pãrţile îşi întemeiazã susţinerile.
(3) Documentele ce însoţesc cererea de declansare a procedurii prealabile constau în:
a) copie a contractului/contractelor în divergenta;
b) tabel în care se precizeazã punctele rãmase în divergenta, poziţia pãrţilor şi documentele pe care pãrţile îşi întemeiazã susţinerile;
c) documente financiare, dupã caz;
d) corespondenta comercialã dintre pãrţi, relevanta pentru contractul respectiv;
e) decizii ale organelor jurisdicţionale, extrase din reglementãrile legale în vigoare;
f) alte documente cuprinzând informaţii tehnice sau de alta natura necesare soluţionãrii divergenţei;
g) soluţia data la nivelul sucursalei/filialei agentului economic respectiv sau dovada sesizãrii acestuia în cazul neprimirii rãspunsului.
(4) Cererea de declansare a procedurii prealabile este acceptatã de ANRE numai dacã este transmisã cu cel puţin 3 luni înainte de data intrãrii în vigoare a contractului/contractelor la care au apãrut neintelegeri.
ART. 12
Etapele procedurii prealabile sunt:
a) numirea de cãtre directorul departamentului de specialitate a persoanei care va analiza cererea solicitanţilor şi va redacta scrisoarea de rãspuns;
b) atunci când se considera necesar, se pot cere pãrţilor documente suplimentare, referitoare la neintelegerea reclamata, în termen de cel mult 5 zile de la data primirii cererii. Dacã documentele solicitate nu sunt transmise în termenul stabilit de ANRE şi nici nu exista solicitare de decalare a termenului respectiv, ANRE va redacta recomandarea în lipsa acestora;
c) analizarea documentelor pe care partea/pãrţile îşi întemeiazã susţinerile şi redactarea recomandãrilor ANRE cu privire la modul de soluţionare a neintelegerii apãrute la încheierea contractelor;
d) redactarea rãspunsului în termen de cel mult 10 zile lucrãtoare de la data primirii cererii sau, dupã caz, a completãrilor solicitate de ANRE.
ART. 13
(1) Rãspunsul va fi comunicat ambelor pãrţi implicate.
(2) Comunicarea se va face prin fax şi, la cererea scrisã a solicitantului, prin scrisoare recomandatã.
ART. 14
Dupã primirea recomandãrilor fãcute de ANRE, pãrţile au urmãtoarele posibilitãţi:
a) dacã îşi insusesc în totalitate recomandãrile ANRE, încheie contractul şi confirma ANRE acest fapt;
b) dacã îşi insusesc parţial recomandãrile primite, redacteazã un proces-verbal în care includ clauzele rãmase în divergenta şi poziţia fiecãreia dintre pãrţi, cu argumentele pe care îşi întemeiazã susţinerile. Documentele pe care pãrţile îşi întemeiazã susţinerile vor fi anexate la procesul-verbal şi vor fi transmise la ANRE o data cu cererea de soluţionare a neintelegerii apãrute la încheierea contractelor, pentru continuarea cu etapa propriu-zisa a procedurii, prevãzutã în secţiunea a 4-a;
c) în situaţia în care nu îşi insusesc recomandãrile sau una dintre pãrţi refuza încheierea procesului-verbal, cealaltã parte va înştiinţa ANRE, o data cu formularea cererii de soluţionare a neintelegerii apãrute la încheierea contractelor, despre aceasta împrejurare. Se continua cu etapa propriu-zisa a procedurii, prevãzutã în secţiunea a 4-a.

SECŢIUNEA a 4-a
Procedura propriu-zisa

ART. 15
Declanşarea procedurii propriu-zise are loc în momentul primirii de cãtre ANRE a cererii prin care una sau ambele pãrţi solicita analiza şi soluţionarea neintelegerii apãrute la încheierea contractelor.
ART. 16
(1) Modelul cererii prin care pãrţile solicita analiza şi soluţionarea neintelegerii precontractuale de cãtre ANRE este cuprins în anexa nr. 2 la prezenta procedura, iar etapele procedurii propriu-zise de analiza şi soluţionare sunt prevãzute în anexa nr. 3.
(2) Cererea de soluţionare a neintelegerii apãrute la încheierea contractelor va fi însoţitã de procesul-verbal redactat de pãrţi în conformitate cu dispoziţiile art. 14 lit. b).
(3) În cazul în care analiza şi soluţionarea neintelegerii apãrute la încheierea contractelor sunt solicitate doar de una dintre pãrţi, aceasta va comunica celeilalte pãrţi un exemplar al cererii şi va indica în cerere motivul pentru care nu a fost redactat procesul-verbal menţionat mai sus. Dovada comunicãrii cererii cãtre cealaltã parte va fi transmisã la ANRE.
(4) La cerere vor fi anexate documente justificative, suplimentare celor depuse la dosar în cadrul procedurii prealabile conform art. 11 alin. (3), dar care trebuie sa aibã legatura cu neintelegerea şi sa fie de natura sa clarifice situaţia.
(5) Pãrţile vor prezenta documentele în copie certificatã de partea cãreia îi aparţin, documentele respective rãmânând în arhiva ANRE.
(6) Documentele vor fi depuse într-un exemplar şi se vor transmite, prin grija partii care deţine documentul original, celeilalte pãrţi.
(7) Dacã cererea sau documentele sunt formulate într-o limba strãinã, ANRE va solicita şi prezentarea unei traduceri legalizate.
ART. 17
(1) Directorul departamentului de specialitate constituie Comitetul de analiza şi soluţionare a neintelegerilor apãrute la încheierea contractelor, denumit în continuare Comitet, sau îl deleagã în acest scop pe şeful Serviciului analiza şi soluţionare divergenţe.
(2) Comitetul este alcãtuit dintr-un numãr impar de membri, dar nu mai puţin de 3. În toate cazurile Comitetul va avea un numãr impar de membri cu drept de vot.
(3) Comitetul va fi compus din angajaţi ai departamentului de specialitate şi un reprezentant al Serviciului juridic din cadrul ANRE şi, dupã caz, din terţe persoane specializate în diverse domenii - juridic, tehnic, financiar şi altele.
(4) Membrii Comitetului care nu fac parte din ANRE trebuie sa fie persoane fizice de cetãţenie romana, care au capacitate deplina de exerciţiu, nu au antecedente penale şi care nu sunt în conflict de interese cu pãrţile.
(5) Directorul departamentului de specialitate desemneazã conducãtorul Comitetului şi secretarul fãrã drept de vot al acestuia.
(6) Pentru soluţionarea neintelegerii apãrute la încheierea contractelor ANRE poate apela şi la consultanţi persoane fizice/juridice. Consultanţii nu vor face parte din Comitet.
ART. 18
Atribuţiile secretarului sunt urmãtoarele:
a) formarea dosarului cuprinzând cererea de soluţionare a neintelegerii apãrute la încheierea contractelor, documentele pe care pãrţile îşi întemeiazã susţinerile, informaţiile şi celelalte date avute în vedere de Comitet, precum şi dovezile de convocare/comunicare;
b) pregãtirea audierii şi convocarea pãrţilor;
c) completarea dosarului, la solicitarea Comitetului;
d) redactarea procesului-verbal al şedinţei de audiere şi a proiectului de decizie a ANRE;
e) comunicarea deciziei ANRE pãrţilor implicate.
ART. 19
(1) În vederea pregãtirii audierii, la solicitarea membrilor Comitetului, secretarul poate cere pãrţilor completarea cererii sau a documentaţiei depuse şi, dupã caz, precizãri scrise, în termen de cel mult 5 zile de la primirea cererii de soluţionare a neintelegerii apãrute la încheierea contractelor.
(2) În situaţia în care soluţionarea a fost solicitatã doar de una dintre pãrţi, aceasta va transmite secretarului Comitetului, în termen de cel mult 5 zile de la depunerea cererii sau, dupã caz, de la completarea ei, confirmarea în scris/telefonica a comunicãrii cãtre cealaltã parte, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (3) şi (6), precum şi eventualele obiecţii ale acesteia privind desfãşurarea procedurii.
(3) Termenul pentru audiere va fi fixat de cãtre secretar, în urma consultãrii membrilor Comitetului.
(4) Secretarul va convoca pãrţile în vederea audierii, cu cel puţin doua zile lucrãtoare înainte de termenul fixat.
(5) Comunicarea convocãrii se va face prin fax sau, dacã este cazul, prin scrisoare recomandatã, telegrama, telex sau orice alt mijloc ce permite stabilirea probei comunicãrii. În cazul comunicãrii telefonice secretarul va face menţiune în dosar, precizând data, locul convorbirii şi numele persoanei cãreia i s-a transmis anunţul de convocare.
(6) Comunicãrile se fac la adresele indicate de pãrţi în cerere. Schimbãrile de adresa nu vor fi luate în considerare decât dacã ANRE este instiintata.
ART. 20
Audierea are loc, de regula, la sediul ANRE, în termen de cel mult 15 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii cererii sau, dupã caz, de la completarea ei.
ART. 21
(1) Pãrţile pot participa la audiere personal/prin reprezentanţii legali şi, eventual, asistate de interpreti pentru persoanele de alta cetãţenie.
(2) Oricare dintre pãrţi poate cere ca audierea sa se facã în lipsa ei, pe baza cererii şi actelor depuse. Se admite ca aceasta solicitare sa se facã telefonic.
(3) Lipsa uneia dintre pãrţi la dezbateri nu determina oprirea derulãrii procedurii sau luarea unei hotãrâri în defavoarea ei.
(4) Dacã ambele pãrţi, deşi înştiinţate, nu se prezintã la dezbateri, Comitetul va soluţiona cererea, în afarã de cazul în care s-a cerut amânarea pentru motive temeinice.
(5) Comitetul, la cererea oricãreia dintre pãrţi, poate amana, pe parcursul desfãşurãrii procedurii de analiza şi soluţionare a neintelegerilor apãrute la încheierea contractelor, o singura data audierea programata, pentru motive temeinice care sa justifice imposibilitatea partii în cauza de a se prezenta la dezbateri.
(6) Cea de-a doua audiere va avea loc în termen de cel mult 5 zile de la data fixatã pentru prima audiere, cu convocarea pãrţilor, în conformitate cu prevederile art. 19.
ART. 22
(1) Pe parcursul soluţionãrii cererii pãrţile vor fi tratate în mod egal.
(2) În cadrul audierii pãrţile îşi pot exprima punctele de vedere, luarile de cuvânt fiind acordate, de regula, în ordinea sosirii delegaţilor.
(3) Prezentarea pãrţilor va fi clara şi concisã, argumentata cu fapte şi documente relevante.
(4) Dupã ce fiecare parte îşi prezintã poziţia, pãrţile şi/sau membrii Comitetului pot pune întrebãri pentru clarificarea aspectelor divergenţe.
(5) Dupã epuizarea intrebarilor, în procesul-verbal se vor consemna poziţia finala a pãrţilor, modul în care se doreşte soluţionarea neintelegerii şi argumentele fiecãreia.
(6) Procesul-verbal va fi semnat de membrii Comitetului.
ART. 23
(1) În vederea apãrãrii intereselor legitime ale pãrţilor, membrii Comitetului şi consultanţii sunt obligaţi sa nu publice şi sa nu divulge datele şi informaţiile cu caracter confidenţial de care iau cunostinta în aceasta calitate, fãrã a avea acordul partii implicate.
(2) Dosarul este confidenţial. Nici o alta persoana în afarã pãrţilor şi a Comitetului nu are acces la dosar fãrã acordul scris al pãrţilor şi fãrã încuviinţarea Comitetului.
ART. 24
(1) Proiectul de decizie va fi elaborat în termen de 5 zile lucrãtoare de la data audierii.
(2) Proiectul de decizie se va adopta cu o majoritate simpla de voturi. În caz de balotaj decide votul conducatorului Comitetului.
(3) Proiectul de decizie va cuprinde soluţia la care au ajuns membrii Comitetului şi va reflecta concluziile la care s-a ajuns în urma audierii pãrţilor, a analizarii faptelor, a susţinerilor şi documentelor existente la dosar.
(4) Proiectul de decizie va fi semnat de toţi membrii Comitetului şi de secretar.
(5) Membrul Comitetului care a avut o alta pãrere îşi va redacta separat opinia, cu menţionarea considerentelor pe care aceasta se sprijinã, şi va semna proiectul de decizie cu observaţii.
(6) Proiectul de decizie se va elabora pe baza legislaţiei primare şi secundare. Proiectul de decizie produce efecte numai în urma aprobãrii acestuia de cãtre preşedintele ANRE.
ART. 25
(1) Proiectul de decizie va fi redactat de secretarul Comitetului şi va fi aprobat de cãtre preşedintele ANRE.
(2) Proiectul de decizie va cuprinde:
a) elementele de identificare a pãrţilor în divergenta (numele/denumirea pãrţilor, domiciliul, calitatea acestora);
b) preambulul;
c) obiectul neintelegerii;
d) soluţia data.
ART. 26
(1) Comunicarea va fi facuta pãrţilor în termen de cel mult 5 zile lucrãtoare de la data emiterii deciziei, prin fax şi, numai dacã o parte nu are fax, prin scrisoare recomandatã.
(2) Procedura de soluţionare a neintelegerii apãrute la încheierea contractelor se încheie în termen de 15 zile lucrãtoare de la comunicarea deciziei cãtre ambele pãrţi, dacã decizia respectiva nu este contestatã, sau o data cu comunicarea rãspunsului ANRE la eventualele contestaţii formulate impotriva deciziei.
ART. 27
(1) Fata de pãrţi decizia ANRE prin care se soluţioneazã neintelegerea aparuta la încheierea contractelor are caracter obligatoriu, în conformitate cu prevederile <>art. 69 alin. (2) lit. e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/1998 , cu modificãrile ulterioare.
(2) Decizia poate fi contestatã la ANRE de partea care se considera vãtãmatã, în termen de 15 zile lucrãtoare de la comunicarea acesteia. Rãspunsul ANRE la contestaţie va fi comunicat în termen de cel mult 10 zile lucrãtoare.
(3) Dacã petiţionarul este nemulţumit de soluţia data contestaţiei sale, acesta se poate adresa Curţii de Apel Bucureşti - Secţia contencios administrativ, conform prevederilor legale în vigoare. În acest caz restricţiile prevãzute la art. 23 nu se aplica fata de instanţele judecãtoreşti competente.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 28
(1) Pe parcursul analizei şi soluţionãrii, dar nu mai târziu de data emiterii unei decizii ANRE cu privire la neintelegerea respectiva, pãrţile pot soluţiona pe cale amiabila neintelegerea aparuta la încheierea contractului.
(2) Pãrţile vor comunica ANRE înţelegerea la care au ajuns, înaintea termenului preconizat de emitere a unei decizii de cãtre ANRE.
ART. 29
(1) Dosarul se pãstreazã la sediul ANRE o perioada de un an de la data emiterii deciziei prin care este soluţionatã neintelegerea, iar dacã aceasta este contestatã, o perioada de un an de la data soluţionãrii definitive în justiţie.
(2) Evidenta dosarelor şi a deciziilor ANRE se va tine în registre speciale, prin grija Serviciului analiza şi soluţionare divergenţe.
ART. 30
Prevederile prezentei proceduri se completeazã cu dispoziţiile legale în vigoare.
ART. 31
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta procedura.



ANEXA 1


la procedura
------------

Termenii utilizaţi în procedura sunt definiţi astfel:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Termenul Definitia
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ANRE Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Audiere Etapa a procedurii de soluţionare a neintelegerilor apãrute
la încheierea contractelor, în cadrul cãreia pãrţile îşi
expun punctele de vedere şi argumentele pe care le considera
pertinente, depun documente suplimentare, considerate
relevante pentru soluţionarea neintelegerii, cu
posibilitatea de a formula întrebãri pentru clarificarea
neintelegerii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Decizie Document cu caracter obligatoriu pentru pãrţi, emis de ANRE,
prin care se soluţioneazã neînţelegerile apãrute la
încheierea contractelor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Departament de Departamentul dezvoltarea pieţei de energie - DDPE din
specialitate cadrul ANRE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mediere Procesul prin intermediul cãruia doua sau mai multe pãrţi se
întâlnesc cu o a treia parte, care intermediaza negocierea
ajutand pãrţile sa îşi identifice interesele şi sa
soluţioneze conflictul într-un mod acceptabil pentru ambele
pãrţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pãrţi Persoanele fizice/juridice care încheie un contract în
sectorul energiei electrice şi termice
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Recomandare Punctul de vedere al ANRE cu privire la modul de soluţionare
a neintelegerii apãrute la încheierea contractelor, care îi
este supusã spre soluţionare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sectorul energiei Ansamblul agenţilor economici, activitãţilor şi
electrice instalaţiilor aferente, de producere, transport,
şi termice dispecerizare, distribuţie şi furnizare a energiei electrice
şi termice
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Serviciu de Serviciul analiza şi soluţionare divergenţe din cadrul
specialitate DDPE-ANRE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Zile Zile lucrãtoare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2
-------
la procedura
------------

CERERE DE SOLUŢIONARE

Subsemnaţii/Subscrisele:
1. (numele/denumirea; numele reprezentanţilor legali; domiciliul/sediul; numãrul de înmatriculare la registrul comerţului; telefon/fax), prin reprezentant legal ....,
şi
2. idem
solicitam analiza şi soluţionarea neintelegerii/neintelegerilor intervenite în cadrul negocierilor desfãşurate pentru încheierea contractului/contractelor .........................................................................
(Urmeazã expunerea pe scurt a obiectului neintelegerii, cu datele aferente:

[] indicarea contractului;
[] indicarea clauzelor divergenţe.)

Solicitam soluţionarea prezentei cereri în lipsa, pe baza actelor depuse la dosar:
[] DA
[] NU

Data ...........

Semnatura partii 1 Semnatura partii 2
.................. ..................




ANEXA 3


la procedura
------------

ETAPELE
procedurii propriu-zise de analiza şi soluţionare



┌───────────────────────────────────────────────┐
│Declanşarea soluţionãrii, prin primirea la ANRE│
│ a cererii de soluţionare şi a documentaţiei │
│ justificative, inclusiv, dupã caz, soluţia │
│ de mediere la nivel de filiala/sucursala │
└──────────────────────┬────────────────────────┘

v
┌─────────────────────────┐
│ Constituirea Comitetului│
│de analiza şi soluţionare│
│ şi numirea secretarului │
└───────────┬─────────────┘

v
┌─────────────────────────────────┐
│Pregãtirea audierii şi, dupã caz,│
│ solicitarea de completare │
│ a documentaţiei, în termen │
│ de cel mult 5 zile │
│ de la primirea cererii │
└───────────────┬─────────────────┘

v
┌────────────────────────────────────┐
│ Citarea pãrţilor pentru audiere, │
│ în termen de cel mult 15 zile │
│de la primirea cererii/completãrilor│
└────────────────┬───────────────────┘

v
┌───────────────────┐
│ Exista motive │
│ justificate care │
│ impiedica │
│ participarea │
│ uneia dintre │ DA
│ pãrţi la audiere? ├─────────────┐
│Pãrţile se prezintã│ │
│ la audiere. │ │
└─────────┬─────────┘ │
│ v
│ ┌───────────────────────┐
│ │Reprogramarea audierii,│
│ │ în termen de cel mult │
NU │ │ 5 zile de la data │
│ │ fixatã pentru prima │
│ │ audiere │
│ └───────────┬───────────┘
│<───────────────────────┘

v
┌─────────────────────┐
│Desfãşurarea audierii│
└──────────┬──────────┘

v
┌────────────────────────────────┐
│ Redactarea proiectului │
│ de decizie, în termen │
│ de cel mult 5 zile │
│de la data desfãşurãrii audierii│
└───────────────┬────────────────┘

v
┌──────────────────┐
│ Emiterea deciziei│
│ şi comunicarea │
│ acesteia pãrţilor│
└──────────────────┘


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016