Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 305 din 5 decembrie 2003  pentru aprobarea Prescriptiei tehnice PT C4/1-2003, editia 1, Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 305 din 5 decembrie 2003 pentru aprobarea Prescriptiei tehnice PT C4/1-2003, editia 1, "Cerinte tehnice privind montarea, instalarea, exploatarea, repararea si verificarea recipientelor metalice stabile sub presiune"

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 929 din 23 decembrie 2003
În aplicarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 37 din 21 ianuarie 2002, în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Comerţului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 7 iulie 2003, şi având în vedere referatul de aprobare prezentat,

ministrul economiei şi comerţului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Prescripţia tehnica PT C4/1-2003, editia 1, "Cerinţe tehnice privind montarea, instalarea, exploatarea, repararea şi verificarea recipientelor metalice stabile sub presiune", cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 5 decembrie 2003.
Nr. 305.

ANEXA

Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor
sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat
-ISCIR-
- REGLEMENTARE TEHNICA NATIONALA -
PRESCRIPŢIE TEHNICA
PT C4/1-2003
CERINŢE TEHNICE PRIVIND MONTAREA, INSTALAREA,
EXPLOATAREA, REPARAREA ŞI VERIFICAREA RECIPIENTELOR
METALICE STABILE SUB PRESIUNE
COLECŢIA INSPECŢIEI DE STAT PENTRU CONTROLUL
CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE ŞI
INSTALAŢIILOR DE RIDICAT

- ISCIR -

- EDITIE OFICIALĂ -

Indicativ: PT C4/1-2003 Editia 1

Scopul principal al prescripţiilor tehnice este crearea unui cadru legal unitar în vederea aplicãrii întocmai a prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 privind asigurarea protecţiei utilizatorilor, mediului înconjurãtor şi proprietãţii.
Prevederile prezentei prescripţii tehnice sunt obligatorii pentru toţi agenţii economici care efectueazã montarea, instalarea, exploatarea, repararea, verificarea tehnica periodicã, scoaterea din uz şi casarea recipientelor metalice stabile sub presiune.
Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt rãspunzãtori de aplicarea corecta a acesteia.

ISCIR Telefon: (+4021)411.97.60; 411.97.61
Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5 Fax: (+4021) 411.98.70
BUCUREŞTI www.iscir.ro E-mail: iscir@fx.ro
Cod: 050524

Reproducerea sau utilizarea integrala sau parţialã a prezentei prescripţii tehnice în orice publicaţie şi prin orice procedeu (electronic, mecanic, fotocopiere, microfilmare etc.) este interzisã dacã nu exista acordul scris al ISCIR.
Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt obligaţi sa se asigure ca sunt în posesia editiei oficiale tipãrite.

1 GENERALITATI

1.1 Scop

1.1.1 Prezenta prescripţie tehnica face parte din reglementãrile tehnice naţionale referitoare la recipiente metalice stabile sub presiune.
1.1.2 Prezenta prescripţie tehnica este elaborata în baza legislaţiei în vigoare privind funcţionarea în condiţii de siguranta a instalaţiilor sub presiune şi conţine prevederi tehnice minime obligatorii pentru montarea, instalarea, autorizarea functionarii, exploatarea, verificarea tehnica periodicã, repararea, evaluarea stãrii tehnice şi scoaterea din uz a recipientelor metalice stabile sub presiune, precum şi autorizarea agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi specifice.
1.1.3 Prezenta prescripţie tehnica se adreseazã agenţilor economici, autorizaţi de ISCIR-INSPECT, şi utilizatorilor, fãrã a interzice, restrânge sau impiedica introducerea pe piata şi/sau exploatarea recipientelor metalice stabile sub presiune care respecta condiţiile tehnice din prezenta prescripţie tehnica.
1.1.4 Autoritatea tehnica nationala care asigura punerea în aplicare şi respectarea prevederilor din prezenta prescripţie tehnica este ISCIR-Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, prin ISCIR-INSPECT, care, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 , este organul de specialitate cu personalitate juridicã în subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului, având ca principal obiect de activitate asigurarea în numele statului a protecţiei utilizatorilor şi a siguranţei în funcţionare pentru instalaţiile şi echipamentele sub presiune în categoria cãrora se integreaza şi recipientele metalice stabile sub presiune.
1.2 Domeniu de aplicare
1.2.1 Prin "recipiente metalice stabile sub presiune", denumite în continuare "recipiente sub presiune" sau "recipiente", se înţeleg recipientele sub presiune instalate pe fundaţii sau alte reazeme fixe. Se asimileazã cu recipientele stabile şi recipientele sub presiune fixate pe platforme deplasabile sau pe sisteme mobile proprii.
Recipientul sub presiune este limitat la primele imbinari cu conductele de legatura realizate prin sudura, prin flanse sau prin filet (a se vedea figurile 1, 2 şi 3).

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura 1 - se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 bis din 23 decembrie 2003, la pagina 4. (a se vedea imaginea asociata)

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura 2 - se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 bis din 23 decembrie 2003, la pagina 5. (a se vedea imaginea asociata)

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Figura 3 - se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 bis din 23 decembrie 2003, la pagina 5. (a se vedea imaginea asociata)

1.2.2 Prezenta prescripţie tehnica se aplica recipientelor sub presiune cu presiuni maxime admisibile de lucru mai mari de 0,05 MPa (0,5 bar), astfel:
a) recipiente sub presiune care conţin gaze din grupa 1 (fluide periculoase), conform diagramei l din anexa A, cu excepţia celor care funcţioneazã în limitele:
- PS x V ≤ 200 bar x litri, având PS ≤ 200 bar şi V ≤ 1 litru;
- PS x V ≤ 25 bar x litri, având 0,5 ≤ PS ≤ 25 bar şi 1 ≤ V ≤ 50 litri;
b) recipiente sub presiune care conţin gaze din grupa 2 (abur şi alte gaze decât cele din grupa 1), conform diagramei 2 din anexa A, cu excepţia celor care funcţioneazã în limitele:
- PS x V ≤ 1.000 bar x litri, având PS ≤ 1.000 bar şi V ≤ 1 litru;
- PS x V ≤ 50 bar x litri, având 0,5 ≤ PS ≤ 50 bar şi 1 ≤ V ≤ 100 litri;
c) recipiente sub presiune care conţin lichide din grupa 1 (fluide periculoase), conform diagramei 3 din anexa A, cu excepţia celor care funcţioneazã în limitele:
- PS x V ≤ 500 bar x litri, având PS ≤ 500 bar şi V ≤ 1 litru;
- PS x V ≤ 200 bar x litri, având 0,5 ≤ PS ≤ 200 bar şi 1 ≤ V ≤ 400 litri;
d) recipiente sub presiune care conţin lichide din grupa 2 (alte lichide decât cele din grupa 1), conform diagramei 4 din anexa A, cu excepţia celor care funcţioneazã în limitele:
- PS x V ≤ 10.000 bar x litri, având PS ≤ 1.000 bar şi V ≤ 10 litri;
- PS x V ≤ 10.000 bar x litri, având 0,5 ≤ PS ≤ 1.000 bar şi 10 ≤ V ≤ 1.000 litri;
- PS ≤ 10 bar, indiferent de volum.

NOTE:
1) Grupa 1 cuprinde fluidele periculoase, definite conform <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001 . Din grupa 1 fac parte fluidele definite ca explozive (art. 7 lit. a), extrem de inflamabile (art. 7 lit. c), foarte inflamabile (art. 7 lit. d), inflamabile, la care temperatura maxima admisibilã de lucru este mai mare decât punctul de aprindere (art. 7 lit. e), foarte toxice (art. 7 lit. f), toxice (art. 7 lit. g) şi oxidante (art. 7 lit. b).
2) Grupa 2 cuprinde abur şi celelalte fluide care nu sunt incluse în grupa 1.
3) În cazul în care un recipient sub presiune se compune din mai multe incinte, acesta se clasifica în categoria cea mai severã care se poate aplica unei incinte luatã individual.
4) Dacã într-o incinta se afla fluide diferite, clasificarea se face în funcţie de fluidul care impune categoria cea mai severã.
5) Liniile de demarcare din diagramele prezentate în anexa A indica valoarea limita superioarã pentru fiecare categorie.
1.2.3 Prezenta prescripţie tehnica se aplica şi recipientelor care transporta pe vehicule de cale feratã sau rutiere diverse lichide sau materiale exceptate de regulamentele privind transportul internaţional feroviar, respectiv rutier, al mãrfurilor periculoase (RID şi ADR) şi care sunt sub presiune numai în momentul transvazarii/descãrcãrii lichidelor sau materialelor conţinute, indiferent de presiunea de descãrcare.
Pentru recipientele care transporta pe vehicule de cale feratã sau rutiere gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune se aplica prevederile prescripţiei tehnice referitoare la recipiente-cisterne, recipiente-containere şi recipiente-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune, Colecţia ISCIR.
1.2.4 Recipientele sub presiune, provenite din alte tari, care se gãsesc provizoriu pe teritoriul României (regim de unica folosinta, regim temporar sau regim tranzitoriu), trebuie sa fie în limitele scadentei de verificare acordatã de autoritãţile de supraveghere tehnica (organisme de inspecţie) din ţãrile de provenienta.
1.2.5 Pentru recipientele sub presiune din subteran, prezenta prescripţie tehnica se va completa cu cerinţele tehnice stabilite prin instrucţiuni specifice întocmite de unitãţile deţinãtoare şi avizate de cãtre unitãţi de proiectare specializate, care sa ţinã seama de condiţiile în care funcţioneazã acestea. Verificãrile în vederea autorizãrii functionarii cat şi pe parcursul exploatãrii, la verificarea tehnica periodicã (VTP), se vor efectua de cãtre responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI) al unitãţii deţinãtoare, autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
1.2.6 Prevederile prezentei prescripţii tehnice nu se aplica:
a) recipientelor sub presiune care au presiunea maxima admisibilã de lucru de cel mult 0,05 MPa (0,5 bar);
b) recipientelor sub presiune care aparţin şi funcţioneazã sub controlul Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, SRI, SPP şi SIE;
c) recipientelor sub presiune montate pe platforme marine mobile, nave, aeronave şi rachete, precum şi echipamentelor special destinate pentru a fi montate pe acestea sau destinate propulsarii lor;
d) echipamentelor specifice pentru controlul forajelor de explorare şi extracţie din industria petrolului, gazului natural sau explorarilor geotermale, din industria extractiva, precum şi ale depozitelor subterane destinate menţinerii şi/sau reglarii presiunilor la gurile de sonda, cum ar fi: capete de eruptie, prevenitoare de eruptie, manifolduri, precum şi echipamentele acestora montate în amonte;
e) furnalelor, inclusiv sistemelor de rãcire ale acestora, recuperatoarelor de caldura pentru preincalzirea aerului, separatoarelor de praf, epuratoarelor de gaze, cuptoarelor de reducere directa inclusiv sistemului de rãcire al acestora, convertizoarelor cu gaz, oalelor de topire, retopire, degazare şi de turnare pentru oţel şi metale neferoase;
f) echipamentelor cuprinzând carcase, maşini sau pãrţi de maşini care nu reprezintã recipiente de sine stãtãtoare, de exemplu cilindrii maşinilor de forta (motoare, inclusiv turbine şi motoare cu ardere interna, maşini cu abur, pneumatice, hidraulice, turbine de gaz sau abur, turbogeneratoare, prese) şi ai maşinilor de lucru (compresoare, pompe, dispozitive de comanda, cilindri hidraulici), racitorii intermediari, filtrele, separatoarele de picaturi şi amortizoarele de pulsatii care nu sunt montate separat fata de corpul maşinilor respective sau similare acestora, precum şi componentele maşinilor de lucru supuse la presiune când, la dimensionarea lor, sunt preponderente tensiunile rezultate din alte solicitãri mecanice, în afarã de presiune;
g) recipientelor sub presiune cu doua spaţii la care spaţiul exterior de încãlzire sau rãcire este format din circuite executate din ţevi sau segmenti, din diferite profile laminate sau din tabla indoita, iar în spaţiul interior al recipientului presiunea nu depãşeşte 0,05 MPa (0,5 bar); de asemenea, schimbatoarelor de caldura la care spaţiile sunt formate din plãci de diferite profile, montate în pachet, fixate între ele prin imbinari demontabile, cat şi schimbatoarelor de caldura spirale ale cãror spaţii sunt parţial inspectabile cu condiţia ca cele doua medii în amestec sa nu conducã la explozie sau degajare de gaze;
h) recipientelor de aer pentru instalaţiile de franare, basculare, semnalizare, transport pe cablu, precum şi celor care au rol de rezervor de combustibil montate pe locomotive, vagoane sau autovehicule;
i) recipientelor sub presiune care conţin apa la temperatura mai mica de 110°C sau lichide a cãror temperatura maxima de lucru este mai mica decât temperatura de fierbere la presiunea de 0,05 MPa (0,5 bar) a lichidului respectiv, fiind exclusa posibilitatea formãrii unei perne de vapori sau gaze;
j) recipientelor sub presiune care conţin lichide şi la care presiunea gazului aflat deasupra lichidului nu depãşeşte 0,05 MPa (0,5 bar);
k) distribuitoarelor şi colectoarelor de abur, apa fierbinte, aer etc. care nu au şi rol de tampon sau de acumulator, considerate elemente de conducta la care se aplica prescripţia tehnica specifica conductelor respective;
l) conductelor pentru transportul fluidelor, precum şi elementelor de conducta care nu pot fi scoase din circuitul acestora (separatoare, filtre etc.);
m) corpurilor diferitelor armãturi (robinete, supape de siguranta etc.);
n) radiatoarelor de calorifer;
o) recipientelor care funcţioneazã numai sub vacuum;
p) recipientelor sub presiune care sunt obiectul unor cercetãri ştiinţifice şi experimentale în ceea ce priveşte construcţia lor, oricare ar fi volumul, temperatura şi presiunea de lucru; de funcţionarea acestora rãspunzând unitãţile deţinãtoare;
q) recipientelor definite la pct 1.2.3, provenite din alte tari, care se gãsesc provizoriu pe teritoriul României (regim tranzitoriu);
r) recipientelor sub presiune din centrale nucleare cu implicaţii asupra securitãţii nucleare, care fac obiectul prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la acestea, Colecţia ISCIR;
s) recipientelor butelii pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune şi recipientelor stingatoare de incendiu care fac obiectul prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la acestea, Colecţia ISCIR;
t) recipientelor de stocare GPL (butan, propan şi amestecuri butan-propan), care fac obiectul prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la acestea, Colecţia ISCIR (depozite independente, instalaţii de distribuţie GPL mic vrac, sisteme de distribuţie pentru autovehicule);
u) recipientelor-cisterna, recipientelor-containere şi recipientelor-butoaie metalice pentru gaze comprimate, lichefiate sau dizolvate sub presiune, care fac obiectul prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la acestea, Colecţia ISCIR.

NOTE:
1) Recipientele sub presiune exceptate la pct. 1.2.2 lit. a), b), c), d) şi pct. 1.2.6 lit. a), i), j), k), o) şi p) trebuie sa fie însoţite de instrucţiuni de utilizare adecvate şi trebuie sa fie marcate astfel încât sa poatã fi identificat producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia. În cadrul instrucţiunilor de utilizare şi/sau pe marcaj trebuie sa fie identificati principalii parametrii de funcţionare: presiunea maxima admisibilã de lucru (bar), temperatura maxima admisibilã de lucru (°C), temperatura minima admisibilã de lucru (°C), fluidul de lucru, capacitatea recipientului (1).
Recipientele vor fi prevãzute, dupã caz, cu dispozitive de siguranta şi aparate de mãsurare şi control care sa asigure funcţionarea în limitele parametrilor admişi.
2) Recipientele care lucreazã la presiuni cel mult egale cu 0,05 MPa (0,5 bar) şi care conţin fluide netoxice trebuie sa fie puse în comunicaţie cu atmosfera printr-un dispozitiv de siguranta sau prin intermediul altui recipient care lucreazã la presiune atmosferica astfel încât sa se împiedice formarea unui surplus de presiune în recipient.
Recipientele care lucreazã la presiuni cel mult egale cu 0,05 MPa (0,5 bar) şi care conţin fluide toxice sau inflamabile trebuie sa fie prevãzute cu supape de siguranta de tip etans, gazele scapate fiind conduse în locuri nepericuloase sau fãcute inofensive la ieşirea lor din conducta de evacuare.
3) Recipientele menţionate la pct. 1.2.6 lit. q) trebuie sa fie în limitele scadentei de verificare data de autoritãţile de supraveghere tehnica (organisme de inspecţie) din ţãrile de provenienta.
1.2.7 La recipientele sub presiune cu mai multe spaţii, compartimentele sau elementele acestora care funcţioneazã la presiuni egale cu sau mai mici de 0,05 MPa (0,5 bar) sau care se încadreazã în exceptarile de la pct. 1.2.2 lit. a), b), c), d) şi pct. 1.2.6 lit. a), i), j), o) nu se supun prevederilor prezentei prescripţii tehnice. Parametrii acestor spaţii se înscriu pe placa de timbru.
1.3 Referinte normative
Prezenta prescripţie tehnica face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, prescripţii tehnice şi alte reglementãri naţionale.
1.3.1 Legi şi hotãrâri
● <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 454/2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a recipientelor simple sub presiune
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 752/2002 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat
● <>Decretul nr. 290/1977 privind normele generale de prevenire şi stingere a incendiilor
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 394/1995 privind obligaţiile ce revin agenţilor economici-persoane fizice sau juridice - în comercializarea produselor de folosinta îndelungatã destinate consumatorilor, republicatã în 1997
● <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.022/2002 privind "Produse şi servicii care pot pune în pericol viata, sãnãtatea, securitatea muncii şi protecţia mediului"
● <>Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor republicatã, aprobatã prin <>Legea nr. 11/1994
● <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001
1.3.2 Standarde
Standardele aplicabile sunt menţionate în anexa B.
1.4 Termeni şi definiţii
1.4.1 accesorii de securitate - dispozitive destinate protejãrii echipamentelor sub presiune impotriva depãşirii limitelor admisibile. Aceste dispozitive cuprind:
- dispozitive de limitare directa a presiunii, cum ar fi: supape de siguranta, sigurante cu membrane de rupere, sisteme de siguranta comandate;
- dispozitive de limitare a presiunii, temperaturii şi a nivelului de fluid, care fie determina acţiuni de corectare, fie inchid şi blocheaza, cum ar fi: presostate, termostate sau nivostate, precum şi dispozitive de mãsurare şi control cu funcţie de securitate.
1.4.2 accesorii pentru reglarea presiunii - dispozitive cu rol funcţional care au o incinta pentru suprapresiune.
1.4.3 agent economic autorizat (unitate autorizata) - persoana juridicã autorizata de ISCIR-INSPECT pentru prestarea de activitãţi (lucrãri) specializate la echipamentele care fac obiectul prevederilor prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR. Un agent economic (prestator de specialitate) poate fi autorizat de ISCIR-INSPECT, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, pentru seturile de activitãţi specializate.
1.4.4 ansamblu - grup de echipamente sub presiune pe care producãtorul le asambleaza pentru a constitui o unitate integrata şi funcţionalã.
1.4.5 asamblari nedemontabile - asamblari care pot fi demontate numai prin metode distructive.
1.4.6 autorizarea functionarii - ansamblul de activitãţi de examinare, verificare, încercare şi validare a rezultatelor acestora efectuate la punerea în funcţiune iniţialã a recipientului sub presiune sau cu ocazia verificãrilor tehnice periodice, în scopul confirmãrii îndeplinirii condiţiilor de funcţionare în condiţii de siguranta la utilizator (deţinãtor).
1.4.7 autorizaţie ISCIR - document emis de ISCIR-INSPECT pentru un agent economic prin care se atesta capabilitatea tehnica a acestuia de a efectua activitãţile specializate pentru care a fost autorizat; document emis de ISCIR-INSPECT pentru autorizarea "Responsabilului cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor" - RSVTI (personal de specialitate numit prin decizie interna pentru a îndeplini aceasta activitate în cadrul unui agent economic).
1.4.8 avarie - orice eveniment produs la un recipient sub presiune sau la instalatia aferentã acestuia, care scoate din funcţiune parţial sau definitiv recipientul respectiv.
1.4.9 conducte - elemente tubulare destinate transportului fluidelor atunci când sunt montate într-un sistem sub presiune. Acestea cuprind ţevi, sisteme de ţevi, tubulatura, fitinguri, compensatoare de dilatare, furtunuri şi alte componente sub presiune, dupã caz. Schimbatoarele de caldura cu ţevi destinate încãlzirii sau racirii sunt considerate conducte.
1.4.10 proprietar/utilizator, denumit în continuare unitate deţinãtoare - persoana fizica sau juridicã care deţine şi/sau utilizeazã unul sau mai multe recipiente sub presiune, precum şi instalaţiile aferente.
1.4.11 diametru nominal DN - mãrime numericã a diametrului, care este comuna pentru toate componentele dintr-un sistem de conducte, altele decât componentele pentru care se indica diametrul exterior sau mãrimea filetului. Acesta este, în mod convenţional, un numãr întreg, care serveşte în scop de referinta şi este aproximativ egal cu dimensiunea de fabricaţie. Diametrul nominal se exprima prin simbolul DN urmat de o mãrime numericã.
1.4.12 echipamente sub presiune - recipiente, conducte, accesorii de securitate şi accesorii pentru reglarea presiunii. Echipamentele sub presiune includ, de asemenea, elemente fixate la pãrţile solicitate la presiune, ca de exemplu: flanse, racorduri/stuturi, cuplaje, elemente de sustinere, urechi pentru ridicare.
1.4.13 fluide - gaze, lichide şi vapori în stare pura, precum şi amestecuri ale acestora. Un fluid poate conţine şi o suspensie de substanţe solide,
1.4.14 instalare - ansamblu de operaţiuni de pozitionare/fixare a unui recipient în/pe poziţia de funcţionare şi de racordare a acestuia la circuitele tehnologice de alimentare, la cele tehnologice ale consumatorilor, precum şi la sursele de energie auxiliare.
1.4.15 instrucţiuni de utilizare (exploatare) - instrucţiuni tehnice care cuprind informaţii privind montarea, instalarea, punerea în funcţiune, exploatarea, întreţinerea etc. recipientelor sub presiune, elaborate de producãtor şi care sunt distribuite utilizatorului.
1.4.16 introducere pe piata - acţiunea de a face disponibil un produs pentru prima data, contra cost sau gratuit, în vederea distribuirii şi/sau utilizãrii.
1.4.17 montare - ansamblu de operaţiuni de asamblare, la locul de instalare, a pãrţilor componente ale unui recipient sub presiune sau a mai multor recipiente sub presiune legate între ele în cadrul unei instalaţii.
1.4.18 presiune - presiunea relativã la presiunea atmosferica de 1.013 mbar, respectiv presiunea masurata; o presiune în domeniul vacuumului se exprima printr-o valoare negativa.
1.4.19 presiune maxima admisibilã PS - presiunea maxima pentru care a fost proiectat echipamentul sub presiune, asa cum este specificatã de producãtor. Aceasta presiune se mãsoarã în locul specificat de producãtor, care trebuie sa fie locul unde sunt fixate dispozitivele de protecţie şi/sau de limitare ori locul cel mai înalt al echipamentului sub presiune sau, dacã acest loc nu este adecvat, oricare alt loc specificat.
1.4.20 recipient sub presiune - orice invelis metalic (incinta închisã) care conţine fluide sub presiune, inclusiv toate componentele fixate limitat la dispozitivele de legare la alte echipamente. Un recipient poate fi compus din una sau mai multe incinte.
1.4.21 recipient simplu sub presiune - orice recipient sudat, supus unei presiuni interioare relative mai mari de 0,5 bar, care este destinat umplerii cu aer sau azot şi care nu va fi expus la foc.
1.4.22 regim de unica folosinta - regimul în care echipamentele (recipientele sub presiune) încãrcate cu fluid se distrug dupã utilizare şi golire.
1.4.23 regim temporar - regimul în care echipamentele (recipientele sub presiune) importate în vederea utilizãrii în România o perioada de timp determinata sunt puse în funcţiune şi/sau sunt supuse operaţiilor de descãrcare, urmând a fi returnate furnizorului.
1.4.24 regim tranzitoriu - regimul în care echipamentele (recipientele sub presiune) tranziteaza teritoriul României, fãrã sa fie puse în funcţiune şi fãrã ca acestea sa fie supuse operaţiilor de încãrcare/descãrcare.
1.4.25 reparare - ansamblu de lucrãri şi operaţiuni specializate care au ca scop readucerea echipamentului la parametrii iniţiali de funcţionare în condiţii de siguranta.
1.4.26 temperatura minima/maxima admisibilã TS - temperatura minima/maxima pentru care echipamentul sub presiune a fost proiectat, asa cum este specificatã de producãtor.
1.4.27 volum V - volumul interior al incintei sub presiune inclusiv volumul stuturilor pana la prima legatura sau sudura, exclusiv volumul componentelor interioare fixe.
Termenii şi definiţiile menţionate anterior se aplica numai în sensul prezentei prescripţii tehnice.
1.5 Abrevieri

ADR - Acordul european referitor la transportul rutier internaţional al mãrfurilor periculoase, încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957
AF - Autorizare de funcţionare
GPL - Gaze petroliere lichefiate
IE - Încercare de etanseitate
IP - Încercare la presiune
IT - Inspecţia teritorialã
PS - Presiunea maxima admisibilã de lucru
PT - Prescripţie tehnica
RE - Revizie exterioarã
RI - Revizie interioarã
RID - Regulamentul referitor la transportul internaţional feroviar al substanţelor periculoase
RSL - Responsabil cu supravegherea lucrãrilor
RSVTI - Responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor
RTS - Responsabil tehnic cu sudura
SIE - Serviciul de Informaţii Externe
SPP - Serviciul pentru Protecţie şi Paza
SRI - Serviciul Roman de Informaţii
VTP - Verificare tehnica periodicã

1.6 Condiţii generale
1.6.1 Condiţia de baza pe care trebuie sa o satisfacã montarea, instalarea, exploatarea, repararea şi verificarea recipientelor sub presiune este asigurarea functionarii acestora fãrã defectiuni şi fãrã pericol pe toatã durata prevãzutã pentru utilizarea lor, în condiţiile tehnice prevãzute de documentaţia tehnica.
1.6.2 Utilizatorul rãspunde de instalarea recipientelor sub presiune şi de exploatarea acestora în conformitate cu prevederile documentaţiei tehnice de însoţire şi ale prezentei prescripţii tehnice.
Utilizatorul va lua mãsurile adecvate pentru reducerea riscurilor de producere a avariilor şi accidentelor în momentul instalãrii, exploatãrii şi verificãrii recipientelor sub presiune.
Recipientele sub presiune nu pot fi date în exploatare decât dupã obţinerea autorizaţiilor de funcţionare, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
1.6.3 Modul de funcţionare indicat pentru recipientele sub presiune trebuie sa excludã orice risc previzibil în mod rezonabil în funcţionarea acestora. Acolo unde este cazul, trebuie acordatã o atentie deosebita:
- dispozitivelor de închidere şi deschidere;
- descarcarilor periculoase ale ventilelor de suprapresiune;
- dispozitivelor de prevenire a accesului fizic, atunci când exista suprapresiune sau vid;
- temperaturii suprafeţei, având în vedere destinaţia echipamentului;
- descompunerii fluidelor instabile.
1.6.4 Se admit recipiente sub presiune procurate din import, construite înainte de intrarea în vigoare a prezentei prescripţii tehnice în conformitate cu normele oficiale din alte tari, cu condiţia ca documentaţia tehnica de proiectare (desenul tip de ansamblu + breviarul de calcul) şi de fabricaţie (inclusiv certificatele de verificare emise în urma verificãrilor tehnice periodice de organismul de inspecţie din ţara de origine) sa fie transmise, prin grija importatorului, la ISCIR-INSPECT pentru avizare, înainte de contractare.
ISCIR-INSPECT poate solicita importatorului ca documentaţia tehnica de proiectare şi fabricaţie sa fie transmisã pentru verificare şi avizare unei unitãţi de proiectare specializate pentru efectuarea de examinari, verificãri şi investigaţii, autorizata de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
Funcţie de tipul şi complexitatea recipientelor sub presiune care se importa, ISCIR-INSPECT poate solicita unitãţii importatoare asigurarea efectuãrii verificãrilor şi încercãrilor la furnizor, de cãtre ISCIR-INSPECT, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
1.6.5 În cazul îndeplinirii condiţiilor menţionate la pct. 1.6.4, pentru recipientele sub presiune vechi (care au fost în funcţiune) importate, se vor efectua examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice a acestora, de cãtre o unitate de proiectare autorizata conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice, pe baza unui program avizat, în prealabil, de ISCIR-INSPECT.
1.6.6 Prevederile pct. 1.6.4 nu se aplica recipientelor sub presiune în regim tranzitoriu şi celor care sunt importate încãrcate cu fluide, au certificate de verificare (inclusiv poanson de verificare, dupã caz) emise de un organism de inspecţie din ţara de origine, din care rezulta ca acestea sunt în perioada de scadenta, şi urmeazã ca dupã golire sa fie returnate furnizorului (regim temporar) sau distruse (regim de unica folosinta).
1.6.7 Prezenta prescripţie tehnica se aplica recipientelor noi, introduse pe piata dupã intrarea acesteia în vigoare. Pentru recipientele construite înainte de intrarea în vigoare a prezentei prescripţii tehnice, aflate în funcţionare sau care urmeazã sa fie puse în funcţiune, se vor lua în considerare şi prevederile prescripţiilor tehnice în vigoare la data fabricaţiei.

2 EVALUAREA CONFORMITATII ŞI INTRODUCEREA PE PIATA
2.1 Evaluarea conformitatii
Evaluarea conformitatii recipientelor sub presiune se efectueazã înainte de introducerea pe piata a acestora, de cãtre organisme de certificare desemnate.
Lista organismelor de certificare desemnate pentru evaluarea conformitatii produselor este prezentatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Evaluarea conformitatii recipientelor sub presiune este confirmatã prin marcajul naţional de conformitate CS sau marcajul european de conformitate CE, aplicat pe recipientul sub presiune în condiţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 752/2002 sau <>Hotãrârii Guvernului nr. 454/2003 .
Marcajul de conformitate naţional sau european, aplicat pe un recipient sub presiune, semnifica faptul ca acesta respecta cerinţele esenţiale de securitate aplicabile din <>Hotãrârea Guvernului nr. 752/2002 sau <>Hotãrârea Guvernului nr. 454/2003 .
2.2 Introducerea pe piata
2.2.1 Introducerea pe piata a recipientelor sub presiune va fi facuta conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 752/2002 sau <>Hotãrârii Guvernului nr. 454/2003 .
2.2.2 La introducerea pe piata, recipientele sub presiune vor fi însoţite de:
a) declaraţia de conformitate CS sau CE redactatã/tradusa în limba romana;
b) instrucţiuni de utilizare (exploatare), în mãsura în care se considera necesare pentru utilizator, care sa conţinã toate informaţiile necesare privind securitatea referitoare la:
- montare, inclusiv asamblarea mai multor echipamente sub presiune diferite;
- punerea în funcţiune;
- utilizare;
- întreţinere, inclusiv verificãrile care se efectueazã de cãtre utilizator.
Instrucţiunile de utilizare trebuie sa cuprindã şi informaţiile inscriptionate pe echipamentul sub presiune, cu excepţia seriei de identificare, şi trebuie sa fie însoţite, dupã caz, de documente tehnice, desene şi diagrame necesare pentru înţelegerea completa a acestor instrucţiuni.
Dupã caz, în instrucţiunile de utilizare (exploatare) trebuie sa se facã referire la posibilele pericole care pot apare în cazul unei utilizãri necorespunzãtoare.

NOTA: În cazul recipientelor sub presiune la care dupã anumite perioade de funcţionare se apreciazã ca pot fi necesare lucrãri de reparare şi/sau evaluãri a stãrii tehnice, se recomanda ca acestea sa fie însoţite de documentaţie tehnica de însoţire care sa permitã identificarea tuturor datelor tehnice necesare efectuãrii lucrãrilor de reparare şi/sau examinarilor, verificãrilor şi investigatiilor în vederea evaluãrii stãrii tehnice a acestora.
2.2.3 Suplimentar fata de marcajul CS sau CE trebuie sa fie furnizate şi urmãtoarele informaţii:
a) pentru toate recipientele sub presiune:
- denumirea şi adresa sau alte date pentru identificarea producãtorului şi, unde este cazul, a reprezentantului autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România;
- anul de fabricaţie;
- date care sa permitã identificarea recipientului sub presiune, cum ar fi: tipul, identificarea seriilor sau a lotului, numãrului de fabricaţie;
- cele mai importante limite maxime/minime admisibile;
b) în funcţie de tipul recipientului sub presiune, pe corpul acestuia sau pe placa de timbru, care se fixeazã în mod nedetasabil (eticheta în cazul recipientelor sub presiune mici), trebuie sa fie prezentate şi alte informaţii care sunt necesare pentru asigurarea securitãţii la instalare, în funcţionare sau la utilizare sau dupã caz, pentru întreţinere şi cu ocazia verificãrilor tehnice periodice, cum ar fi:
- presiunea maxima de lucru, PS, (în bar);
- presiunea de încercare hidraulica (în bar);
- presiunea de reglare a dispozitivelor de siguranta (în bar);
- temperatura maxima de lucru (Tmax, în °C);
- temperatura minima de lucru (Tmin, în °C);
- puterea echipamentului (în kW);
- capacitatea recipientului sub presiune, V, (în litri);
- raportul de umplere (în kg/litru);
- masa de umplere maxima (în kg);
- masa proprie (în kg);
- categoria produsului;
c) în mãsura în care este necesar, pe recipientele sub presiune se vor aplica semne de avertizare prin care se atrage atenţia asupra cazurilor de utilizare necorespunzãtoare dovedite din experienta ca pot sa apara.
3 MONTAREA ŞI INSTALAREA
3.1 Montarea recipientelor sub presiune
3.1.1 Prevederile prezentei prescripţii tehnice referitoare la montare se aplica recipientelor sub presiune care conform proiectului de execuţie se construiesc pe subansambluri, urmând ca pãrţile componente sa fie asamblate la locul de funcţionare de cãtre o unitate montatoare, alta decât unitatea constructoare.
Pentru lucrãrile de montare ale unei instalaţii care cuprinde mai multe recipiente sub presiune legate între ele, se vor aplica şi prevederile prescripţiilor tehnice specifice celorlalte tipuri de echipamente (conducte, supape de siguranta etc.) incluse în instalatie.
În cazul în care montarea recipientelor sub presiune se executa de cãtre unitatea constructoare care urmeazã sa aplice marcajul de conformitate CS sau CE, prevederile prezentei prescripţii tehnice referitoare la montare nu sunt aplicabile.
3.1.2 Montarea recipientelor sub presiune se va efectua pe baza unui proiect de montare, care poate fi întocmit de cãtre unitatea constructoare sau de cãtre o unitate de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
Proiectele de montare vor fi avizate în ceea ce priveşte conformitatea cu prevederile prescripţiei tehnice PT C 4/2, Colecţia ISCIR, de cãtre ISCIR-INSPECT sau de cãtre personalul propriu al unitãţii de proiectare autorizat de ISCIR-INSPECT, în baza unei împuterniciri scrise din partea ISCIR-INSPECT, înainte de începerea lucrãrilor de montare.
3.1.3 La întocmirea proiectului şi la execuţia lucrãrilor de montare, unitãţile de proiectare, respectiv montatoare, autorizate de ISCIR-INSPECT, vor respecta prevederile prescripţiei tehnice PT C 4/2, Colecţia ISCIR. Cu acordul ISCIR-INSPECT pot fi luate în considerare şi alte coduri de proiectare.
3.1.4 Montarea recipientelor sub presiune se va efectua de cãtre unitãţi autorizate de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice. Subansamblurile (pãrţile componente) livrate de constructor, care urmeazã sa fie montate, trebuie sa aibã aplicat marcajul de conformitate CS sau CE şi sa fie însoţite de declaraţia de conformitate CS sau CE.
3.1.5 Documentaţia tehnica de montare, întocmitã de cãtre unitatea montatoare, va cuprinde urmãtoarele:
a) proiectul de montare (desenul tip de ansamblu+breviarul de calcul) avizat de ISCIR-INSPECT;
b) certificatele de calitate ale materialelor de baza şi de adaos utilizate la execuţia elementelor recipientului supuse presiunii sau care se asambleaza prin sudare la acesta; declaraţii de conformitate pentru elementele componente (armãturi, dispozitive de siguranta etc.) care echipeaza recipientul sub presiune, dupã caz ;
c) lista procedurilor de sudare folosite la execuţia imbinarilor sudate şi specificaţiile procedurilor de sudare (WPS) specifice, întocmite de RTS, la care se ataşeazã fişele de omologare (WPAR), în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colecţia ISCIR (în copie);
d) tabelul nominal cu sudorii autorizaţi conform prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea sudorilor, Colecţia ISCIR, care au executat lucrãrile de sudare, întocmit de RTS, la care se ataşeazã autorizaţiile sudorilor (în copie);
e) fişa şi diagrama de tratament termic, atunci când efectuarea acestuia este prevãzutã în proiectul de montare;
f) buletinele (certificatele) cuprinzând rezultatele examinarilor, verificãrilor şi încercãrilor efectuate conform cerinţelor proiectului de montare de cãtre unitãţi (laboratoare) autorizate de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prescripţiilor tehnice specifice, Colecţia ISCIR;
g) procesul-verbal în care sunt consemnate rezultatele încercãrilor de casa, în care se confirma ca recipientul sub presiune poate fi supus verificãrilor tehnice în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare;
h) declaraţia de conformitate eliberata de unitatea montatoare.

NOTA: Declaraţia de conformitate pentru produsul final va fi emisã de producãtor sau reprezentantul autorizat al acestuia.

3.1.6 Pe recipientul sub presiune se va aplica la final placa de timbru conform documentaţiei tehnice.
3.1.7 Verificarea tehnica a recipientelor sub presiune, în timpul şi la finalul lucrãrilor de montare, se va efectua de cãtre ISCIR-INSPECT T, în raza cãreia se executa montarea, şi/sau de cãtre responsabilul cu supravegherea lucrãrilor (RSL) al unitãţii montatoare autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
3.1.8 Recipientele sub presiune la care se obţin rezultate corespunzãtoare vor fi supuse examinarilor şi verificãrilor în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare de la ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia se pun în funcţiune.
3.2 Instalarea recipientelor sub presiune-condiţii generale
3.2.1 Recipientele sub presiune trebuie sa fie instalate astfel încât sa se poatã efectua în bune condiţii deservirea, curatarea pãrţilor interioare şi exterioare, repararea şi verificarea. Placa de timbru trebuie sa fie vizibila.
În cazul instalãrii în aer liber, se vor lua mãsuri astfel ca aparatura de comanda, mãsurare şi control, precum şi dispozitivele de siguranta ale recipientului sa fie protejate contra intemperiilor, degradãrilor şi accesului persoanelor strãine de instalatie.
În raport cu necesitãţile procesului tehnologic, justificate prin proiectul de instalare, recipientele pot fi ingropate parţial sau total, în acest caz, acestea vor fi prevãzute la exterior cu o protecţie anticoroziva corespunzãtoare, marcand la suprafata poziţia şi conturul lor. Instalarea trebuie facuta astfel încât sa se asigure posibilitatea verificãrii interioare. Prin proiectul de instalare (instrucţiunile de exploatare) se vor preciza condiţiile şi periodicitatea verificãrii suprafeţelor exterioare.
3.2.2 Instalarea recipientelor sub presiune se va face în conformitate cu prevederile documentaţiei tehnice de însoţire şi, atunci când este prevãzut în aceasta, în baza unui proiect de instalare elaborat de un agent economic specializat, care va fi anexat la cartea recipientului-partea de exploatare.
În cazul instalãrii recipientelor sub presiune tip coloana sau sferice, calculate la sarcini datorate vantului sau seismelor, întocmirea proiectului de instalare este obligatorie.
Unitatea care executa instalarea va elibera un certificat (declaraţie) de conformitate prin care va confirma ca fixarea recipientului pe fundaţie s-a executat în conformitate cu proiectul
3.2.3 Instalarea recipientelor trebuie sa se facã în asa fel încât sa se evite posibilitatea rasturnarii lor sub influenta sarcinilor, inclusiv a celor seismice. Recipientele montate pe platforme deplasabile sau pe sisteme mobile proprii trebuie sa fie fixate sigur de acestea.
3.2.4 Recipientele trebuie sa fie prevãzute, dupã necesitaţi, cu scãri şi platforme care sa asigure o deservire buna, reparare şi verificare. Aceste construcţii nu trebuie sa influenteze negativ stabilitatea recipientelor.
Suprafata exterioarã a recipientelor trebuie sa fie protejata contra coroziunii, datoritã atmosferei sau mediului în care lucreazã.
Recipientele la care în timpul functionarii poate aparea electricitate statica şi cele prevãzute cu dispozitive de agitare, amestecare etc., acţionate electric, se vor lega la pãmânt din punct de vedere electric.
3.2.5 La instalarea recipientelor care prezintã pericol sporit în funcţionare (conţin fluide toxice sau inflamabile, funcţioneazã la presiuni şi temperaturi ridicate etc.) se vor lua mãsuri suplimentare de siguranta stabilite prin proiectul de instalare, cum sunt:
- amplasarea în compartimente speciale;
- prevederea unor pereţi de protecţie rezistenti la explozii sau la foc, dupã caz;
- prevederea unor protecţii contra încãlzirii peste limitele admise (în cazul gazelor lichefiate);
- amplasarea la distanţe corespunzãtoare fata de alte obiective etc.
La instalarea recipientelor stabile sub presiune care lucreazã cu fluide corozive se va avea în vedere în proiectul de instalare asigurarea protecţiei anticorozive pentru fundaţii, suporturi de sustinere şi instalaţiile aferente (de exemplu: recipiente din industria celulozei şi hârtiei, industria chimica etc.).
3.2.6 La recipientele care conţin lichide incalzite la o temperatura mai mare decât temperatura de fierbere la presiunea atmosferica (acumulatoare de caldura, vaporizatoare etc.), amplasate în clãdiri şi care au produsul Vx PS > 5.000 (50.000) (V - volumul ocupat de lichid, în litri; PS-presiunea maxima admisibilã de lucru, în MPa sau bar) se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) recipientele nu pot fi instalate în încãperi cu aglomeratii de persoane (cantine, vestiare şi similare), deasupra sau dedesubtul unor astfel de încãperi;
b) în cazul în care încãperile unde sunt instalate recipientele sunt lipite de încãperi cu aglomeratii de persoane, este necesar ca:
- încãperile recipientelor sa aibã cel puţin un perete exterior;
- pereţii despartitori sa fie rezistenti la explozie.
3.2.7 La unele categorii de recipiente vor fi luate în considerare şi alte mãsuri suplimentare de siguranta prevãzute în prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, în normative PSI sau în normele de protecţia muncii, precum şi în alte cazuri prevãzute prin proiectul de instalare.
3.3 Instalarea recipientelor sub presiune-condiţii specifice
3.3.1 Recipiente sub presiune pentru gaze petroliere lichefiate (GPL)
Recipientele sub presiune pentru depozitarea propanului, propilenei, butanului, butilenei şi a altor gaze petroliere lichefiate nu vor fi instalate în clãdiri închise. Se recomanda ca instalarea sa se facã deasupra nivelului solului.

NOTA: Referitor la recipientele de stocare GPL (butan, propan şi amestecuri butan-propan), prevederile prezentei prescripţii tehnice se aplica recipientelor din cadrul liniilor tehnologice şi depozitelor industriale, nefiind aplicabile recipientelor care fac obiectul prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la acestea. Colecţia ISCIR (instalaţii de distribuţie GPL mic vrac, sisteme de distribuţie pentru autovehicule şi depozite independente pentru deservirea acestora).

La instalarea recipientelor sub presiune pentru gaze petroliere lichefiate (GPL) se vor respecta urmãtoarele:
a) este interzisã instalarea oricãror conductori electrici sau cabluri deasupra recipientelor, cu excepţia celor pentru iluminat; pentru "iluminat" se admit numai instalaţii electrice executate în conformitate cu prevederile normelor pentru executarea instalaţiilor electrice în medii cu pericol de explozii; instalaţiile electrice normale sunt interzise;
b) recipientele instalate deasupra nivelului solului (neingropate) vor fi montate pe o fundaţie, suporturile metalice sau soclurile de beton fiind astfel amplasate încât pereţii şi imbinarile recipientelor sa fie uşor vizibile;
c) prinderea recipientelor de suporturile metalice sau soclurile de beton trebuie astfel realizatã încât sa permitã dilatari sau contractari termice, sa asigure o repartizare uniforma a sarcinii pe suporturi şi sa nu provoace tensiuni suplimentare în pereţii recipientului;
d) dupã caz, fiecare recipient va fi prevãzut deasupra cu un podet metalic cu balustrade pentru deservirea armaturilor şi a gurii de vizitare sau salvare, cu scara de acces; când sunt mai multe recipiente grupate într-un depozit, se poate monta deasupra lor un podet metalic comun, numãrul scarilor de acces stabilindu-se prin documentaţia tehnica în funcţie de numãrul recipientelor şi lungimea podetului; în documentaţia tehnica se vor prevedea amenajãrile necesare accesului la interiorul recipientului prin gura de vizitare sau salvare;
e) montarea scarilor scoabe sudate pe mantaua recipientelor este interzisã.
33.2 Recipiente sub presiune pentru depozitarea clorului sau dioxidului de sulf lichefiate
La instalarea recipientelor sub presiune pentru depozitarea clorului sau dioxidului de sulf lichefiate se vor respecta urmãtoarele:
a) recipientele sub presiune vor fi instalate într-o clãdire separatã, fãrã etaj, special amenajatã la nivelul solului; fiecare recipient va fi amplasat într-o boxa, separatã de alte boxe prin pereţi plini, depozitul având un culoar de deservire comun pentru toate recipientele; recipientele sub presiune pentru dioxidul de sulf pot fi montate şi câte doua în aceeaşi boxa, cu condiţia ca în permanenta unul din ele sa fie gol;
b) recipientele sub presiune pentru depozitare vor putea fi instalate şi în aer liber, în urmãtoarele condiţii:
- depozitele vor fi amplasate numai pe platforme chimice;
- construcţia depozitului va fi semideschisa, de tip sopron îngrãdit executat din materiale necombustibile, care sa protejeze recipientele impotriva razelor solare;
- depozitul va fi prevãzut cu un recipient de rezerva pentru golirea oricãrui recipient plin din depozit în caz de pericol, precum şi cu instalatie de stropire cu apa comandata de la distanta;
c) distanţele minime de amplasare a depozitelor fata de instalaţiile în care se fabrica sau se utilizeazã substanţe incompatibile cu clorul (acetilena, amoniac etc.), ori substanţe combustibile sau inflamabile, sunt prezentate în tabelul de mai jos:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Caracteristica depozitului
───────────────────────────────────────
Capacitatea depozitului, Cd (tone) închis deschis
───────────────────────────────────────
distanta, în metri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cd ≤ 100 50 80
100 < Cd ≤ 500 60 90
500 < Cd ≤ 1.000 70 100
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Se amplaseaza la minim 500 m fata
de alte instalaţii şi la minim
1.000 < Cd ≤ 2.000 1.500 m fata de clãdiri de locuit.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


d) construcţia depozitelor trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- sa fie executate dintr-un material rezistent la foc, termoizolant;
- sa fie prevãzute cu cel puţin o ieşire directa în exterior, uşile deschizandu-se spre exterior, şi sa fie astfel executate încât sa revinã la poziţia închis de la sine; depozitele cu capacitate mai mare de 5.000 kg vor avea doua usi practicate în pereţi diferiţi, la capetele culoarului de deservire;
- acoperisul trebuie sa fie de construcţie uşoarã, rezistent la foc şi cu invelitoare termoizolanta;
- pardoseala va fi din beton, caramida sau asfalt;
- în depozite, trebuie sa fie asigurata o atmosfera cat mai uscata;
- sa fie prevãzute, în afarã unei ventilatii naturale, cu un sistem corespunzãtor de ventilaţie mecanicã, prin aspiratie şi refulare de tip dirijat, calculat pentru un numãr de minim opt schimburi pe ora şi care poate fi comandat din exterior în cazul unor scapari accidentale de fluid; în cazuri justificate, prin proiect se poate înlocui ventilatia naturala cu un al doilea sistem de ventilaţie mecanicã;
- sistemul de ventilaţie trebuie sa fie astfel conceput şi executat încât sa asigure dirijarea aerului viciat spre o instalatie de absorbţie-neutralizare;
e) recipientele sub presiune cu capacitate pana la 250 kg pot fi instalate şi în subsolul construcţiilor industriale, cu condiţia ca aceste încãperi sa fie complet izolate, sa fie înzestrate cu un sistem de ventilaţie artificiala corespunzãtor şi sa satisfacã condiţiile de siguranta contra incendiilor;
f) instalaţiile de semnalizari optice şi acustice de avarie vor fi concepute astfel încât:
- fiecare circuit de semnalizare sa poatã fi verificat individual în întregime, prin simularea actionarii contactului care declanseaza semnalizarea;
- dacã aceeaşi avarie se semnalizeaza în doua sau mai multe locuri de munca diferite, confirmarea de luare la cunostinta a avariei trebuie sa se facã separat pentru fiecare loc de munca în parte;
- instalatia trebuie sa fie astfel conceputã încât, pe cat este posibil, sa fie toleranta la defecte;
g) fiecare depozit va fi prevãzut cu un tablou AMC (aparate de mãsurare şi control) unic, în care vor fi centralizate toate informaţiile referitoare la depozit; tabloul AMC va fi montat într-o camera separatã de restul instalaţiilor şi va fi supravegheat permanent de personal desemnat în acest scop;
h) depozitele se vor prevedea cu unul sau mai multe analizoare automate a concentratiei de clor sau dioxid de sulf în aerul ambiant, care vor îndeplini urmãtoarele funcţiuni:
- înregistrarea la tabloul AMC a concentratiei de clor sau dioxid de sulf;
- semnalizarea optica şi acustica la tabloul AMC şi la toate locurile de munca unde s-ar putea gãsi personal a depãşirii concentratiei maxime admisibile (CMA) de clor sau dioxid de sulf în aerul ambiant, stabilitã prin normele generale de securitate a muncii;
i) la flansa fiecãrui stut de pe recipient, la care se racordeaza conducte prin care circula clorul sau dioxidul de sulf lichefiate, se va monta un robinet de siguranta care sa poatã fi închis manual local şi totodatã sa poatã fi închis automat sau manual dintr-un loc în care mediul ambiant sa nu fie afectat de ruperea conductei respective; un dispozitiv similar trebuie sa existe cat mai aproape posibil de celãlalt capãt al conductei de transport;
j) sistemul de alimentare cu energie electrica a consumatorilor şi a sistemelor de alarmare din depozit va fi dublat cu un sistem de alimentare independent, care sa între în funcţiune automat în maxim 20 de secunde de la întreruperea alimentarii cu energie electrica de la reţea;
k) recipientele de clor şi dioxid de sulf şi instalaţiile aferente vor fi protejate contra trasnetului printr-o instalatie de protecţie paratrasnet şi vor fi legate la instalatia de impamantare aferentã instalaţiei de paratrasnet;
l) la depozitele închise, iluminatul normal şi ventilatia normalã şi de avarie vor fi comandate din exteriorul clãdirii depozitului; dispozitivele de comanda vor fi îngrãdite, iar accesul persoanelor neautorizate va fi strict oprit prin prevederea unui dispozitiv de închidere cu cheie;
m) dispozitivul în care sunt montate recipientele de clor şi dioxid de sulf va fi prevãzut cu:
- dispozitiv de indicare a direcţiei vantului;
- sistem de alarmare chimica a zonei limitrofe;
- telefon direct sau alt mijloc de comunicaţie cu consumatorii de clor şi dioxid de sulf şi cu dispecerul platformei (coordonator al producţiei);
n) echipamentele şi materialele electrice montate în depozit trebuie sa fie garantate de furnizor pentru funcţionarea în mediul ambiant în care este prezent clorul sau dioxidul de sulf umed.
3.3.3 Recipiente sub presiune din industria oxigenului, azotului şi argonului
La instalarea recipientelor sub presiune din industria oxigenului, azotului şi argonului se vor respecta urmãtoarele:
a) instalarea recipientelor sub presiune se va face pe baza de proiect de instalare întocmit de o unitate de proiectare specializatã;
b) recipientele sub presiune amplasate în aer liber se vor imprejmui şi închide pentru interzicerea accesului persoanelor neavizate în jurul acestora, asigurându-se totodatã iluminatul artificial;
c) în cazul amplasarii în încãperi, acestea trebuie sa fie construite din elemente necombustibile; ieşirile din aceste încãperi trebuie sa fie astfel amplasate încât, în caz de pericol, sa se asigure o evacuare rapida; cel puţin o usa trebuie sa fie spre exterior, cu deschidere în afarã;
d) în cazul în care încãperile în care se instaleaza recipiente sub presiune pentru oxigen au pereţi comuni cu încãperi cu alte destinaţii, pereţii despartitori vor fi rezistenti la explozii; amplasarea recipientelor sub presiune fata de alte clãdiri se stabileşte prin proiectul de instalare, având în vedere ca distanţele fata de sursele de foc sau depozitele de materiale combustibile sa fie de cel puţin 10 m;
e) pe o distanta de cel puţin 5 m în jurul recipientelor sub presiune care conţin oxigen nu trebuie sa existe deschideri spre spaţii (încãperi, subsoluri, canale) amplasate sub nivelul de amplasare al acestora.
3.3.4 Generatoare de acetilena
Prezentele prevederi se aplica generatoarelor de acetilena destinate obţinerii acetilenei prin descompunerea carbidului (carbura de calciu tehnica) cu ajutorul apei.
Instalarea generatoarelor stabile de acetilena se va face pe baza de proiect de instalare, respectându-se urmãtoarele condiţii:
a) generatoarele stabile de acetilena cu debite pana la 20 mc/h pot fi instalate şi în încãperi lipite de atelierele pe care le deservesc, cu condiţia ca peretele despartitor sa fie fãrã goluri şi rezistent la explozii;
b) zidurile exterioare, pereţii despartitori şi acoperisul clãdirilor în care se instaleaza generatoare stabile de acetilena vor fi din material necombustibil; toate încãperile vor fi amenajate cu iesiri în afarã sau coridoare la care sa existe iesiri directe în afarã; uşile vor fi executate din materiale necombustibile sau greu combustibile, care la izbire şi/sau frecare sa nu producã scantei; uşile se vor deschide numai în afarã; uşile glisante sunt admise, cu condiţia existenţei iesirilor de scãpare;
c) pardoseala încãperilor generatoarelor de acetilena, precum şi platformele pentru deservirea generatoarelor vor fi astfel executate încât sa evite posibilitatea formãrii scanteilor prin lovire sau frecare; pardoseala va fi situata cu 20 cm mai jos decât nivelul incaperii în care se dezambaleaza şi depoziteaza carbidul;
d) platformele şi scarile metalice vor fi acoperite cu covoare de cauciuc;
e) clãdirile destinate generatoarelor de acetilena vor fi situate în zone protejate prin paratrasnete sau pot fi prevãzute cu instalaţii proprii de paratrasnete;
f) clãdirile statiilor de acetilena şi încãperile pentru generatoarele de acetilena trebuie sa fie cu un singur nivel, fãrã poduri; acoperisul trebuie sa fie de construcţie uşoarã; elementele de construcţie ale plafonului trebuie sa excludã formarea de spaţii de acumulare a acetilenei, care sa nu poatã fi ventilate; înãlţimea incaperii în care se amplaseaza generatoare de acetilena va fi de cel puţin 3,5 m, asigurându-se totodatã o distanta de cel puţin 1 m de la partea superioarã a generatorului la tavan;
g) încãperea generatoarelor de acetilena va fi prevãzutã cu o ventilaţie care sa asigure evacuarea acetilenei acumulate, astfel încât concentratia în aer a acetilenei sa fie sub limita minima de explozie; instalatia de ventilaţie va avea gurile de absorbţie amplasate în locurile cele mai înalte unde s-ar putea acumula amestecuri explozive de acetilena şi aer; gura de evacuare a conductei de refulare trebuie sa fie cu cel puţin 1 m mai sus decât coama acoperişului clãdirii în care sunt instalate generatoarele de acetilena sau a clãdirii de care statia este lipita; pe o raza de 10 m fata de gura de evacuare a conductei de refulare este interzisã existenta unor coşuri de fum sau a altor surse de flacara şi scantei;
h) în cazul generatoarelor de acetilena stationare sau transportabile instalate în încãperi închise (folosite ca generatoare stationare), supapele de siguranta vor fi prevãzute cu conducte de evacuare a acetilenei în locuri nepericuloase; secţiunea conductei de evacuare trebuie sa fie astfel aleasã încât sa nu reducã debitul supapelor; supapa de siguranta va fi amplasata pe colectorul de gaz, dacã pe legatura între acesta şi reactor nu exista dispozitiv de închidere; în cazul în care exista un asemenea dispozitiv de închidere, se va monta câte o supapa de siguranta pe fiecare tronson delimitat de acesta;
i) pentru iluminatul artificial se vor folosi fie o instalatie electrica executatã din echipamente şi materiale admise pentru a lucra în mediu de acetilena, fie o instalatie pentru iluminat montata în întregime în afarã clãdirii; în acest caz iluminarea fãcându-se prin geamuri, din exterior; în timpul zilei, încãperile generatoarelor de acetilena trebuie sa aibã suficienta lumina naturala astfel încât sa se poatã executa toate lucrãrile necesare fãrã a întrebuinţa iluminatul artificial; instalarea în interiorul statiei de acetilena a ceasurilor electrice, telefoanelor etc. nu este admisã decât dacã acestea sunt de construcţie antiexploziva, corespunzãtoare mediului de acetilena;
j) pentru înlãturarea pericolului prezentat de acumularile de electricitate statica, datoritã frecarilor între acetilena şi pereţii metalici ai conductelor, instalatia de producere a acetilenei trebuie sa fie legatã la pãmânt;
k) încãlzirea încãperilor generatoarelor se face obligatoriu numai cu abur, apa calda sau apa fierbinte; în încãperile rezervate dezambalarii butoaielor de carbid şi depozitarii carbidului necesar producţiei, se interzice instalarea corpurilor de încãlzire;
l) suprafata incaperii în care se instaleaza generatoarele de acetilena trebuie sa fie dimensionata dupã cum urmeazã:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitatea generatoarelor, Cg (mc/h) Suprafata incaperii (mp)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cg ≤ 2,5 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2,5 < Cg ≤ 5 8
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 < Cg ≤ 10 16
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cg > 10 minim 16, determinata de
cerinţele tehnologice
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


m) pe uşile statiilor de acetilena trebuie scris vizibil şi durabil urmãtorul text:

ATENTIUNE! GENERATOR DE ACETILENA, PERICOL DE EXPLOZIE! FUMATUL SAU
APROPIEREA CU FOC INTERZISĂ! ACCESUL PERSOANELOR STRĂINE STRICT
INTERZIS!

3.3.5 Autoclave
Prezentele prevederi se aplica autoclavelor cu foc direct sau incalzite electric în care se genereazã abur pentru scopuri industriale, medico-sanitare şi cercetãri de laborator. Aburul produs nu se furnizeazã altor instalaţii.
Instalarea autoclavelor medico-sanitare se va face într-o încãpere care poate servi ca laborator, sala de lucru etc., astfel încât în jurul lor sa rãmânã un spaţiu liber de cel puţin 0,6 m pentru a permite deservirea şi verificarea acestora. În fata arzatorului, spaţiul liber va fi de cel puţin 1,5 m.
Instalatia de ardere a combustibilului va fi astfel realizatã încât sa fie posibila evacuarea gazelor de ardere din încãperea în care este montata autoclava.
Sunt interzise lucrãrile cu substanţe inflamabile şi explozive în încãperile unde sunt amplasate autoclave cu foc direct.
Autoclavele medico-sanitare nu pot fi instalate direct în sala de operaţii, pe coridoare sau în locuri de trecere. Acestea pot fi instalate într-o încãpere lângã sala de operaţii.
Se interzice instalarea autoclavelor cu foc direct în clase amenajate ca laboratoare sau în laboratoarele din şcoli. Acestea pot fi amplasate într-o încãpere lângã sala de clasa sau laboratorul respectiv.
4 AUTORIZAREA FUNCTIONARII
4.1 Autorizarea functionarii şi înregistrarea recipientelor sub presiune
4.1.1 Recipientele sub presiune care fac obiectul prezentei prescripţii tehnice vor putea fi puse în funcţiune şi date în exploatare numai dacã unitatea deţinãtoare a obţinut autorizaţia de funcţionare eliberata conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
4.1.2 Recipientele sub presiune indicate mai jos se autorizeaza pentru funcţionare şi se verifica obligatoriu numai de cãtre ISCIR-INSPECT IT:
a) recipiente sub presiune care conţin gaze din grupa 1 (fluide periculoase) conform diagramei 1 din anexa A, care se încadreazã la categoriile III şi IV şi funcţioneazã în limitele:
- PS x V > 200 bar x litri;
b) recipiente sub presiune care conţin gaze din grupa 2 (abur şi alte gaze decât cele din grupa 1) conform diagramei 2 din anexa A, care se încadreazã la categoriile III şi IV şi funcţioneazã în limitele:
- PS x V > 1.000 bar x litri;
c) recipiente sub presiune care conţin lichide din grupa 1 (fluide periculoase) conform diagramei 3 din anexa A, care se încadreazã la categoria III şi funcţioneazã în limitele:
- V > 1 l şi PS > 500 bar;
4.1.3 Recipientele sub presiune indicate mai jos se autorizeaza pentru funcţionare şi se verifica de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau, cu acordul scris al acesteia, de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare:
a) recipiente sub presiune care conţin gaze din grupa 1 (fluide periculoase) conform diagramei 1 din anexa A, care se încadreazã la categoria II şi funcţioneazã în limitele:
- 50 < PS x V ≤ 200 bar x litri şi V > 1 l;
b) recipiente sub presiune care contîn gaze din grupa 2 (abur şi alte gaze decât cele din grupa 1) conform diagramei 2 din anexa A, care se încadreazã la categoria II şi funcţioneazã în limitele:
- 200 < PS x V ≤ 1.000 bar x litri şi V > 1 l;
c) recipiente sub presiune care conţin lichide din grupa 1 (fluide periculoase) conform diagramei 3 din anexa A, care se încadreazã la categoria II şi funcţioneazã în limitele:
- V < 1 l şi PS > 500 bar;
- PS x V > 200 bar x litri şi 10 < PS ≤ 500 bar;
d) recipiente sub presiune care conţin lichide din grupa 2 (alte lichide decât cele din grupa 1) conform diagramei 4 din anexa A, care se încadreazã la categoria II şi funcţioneazã în limitele:
- PS x V > 10.000 bar x litri, PS > 500 bar şi V < 10 l.
4.1.4 Recipientele sub presiune indicate mai jos se autorizeaza pentru funcţionare şi se verifica de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare:
a) recipiente sub presiune care conţin gaze din grupa 1 (fluide periculoase) conform diagramei 1 din anexa A, care se încadreazã la categoria I şi funcţioneazã în limitele:
- 25 < PS x V ≤ 50 bar x litri şi V > 1 l;
b) recipiente sub presiune care conţin gaze din grupa 2 (abur şi alte gaze decât cele din grupa 1) conform diagramei 2 din anexa A, care se încadreazã la categoria I şi funcţioneazã în limitele:
- 50 < PS x V ≤ 200 bar x litri şi V > 1 l;
c) recipiente sub presiune care conţin lichide din grupa 1 (fluide periculoase) conform diagramei 3 din anexa A, care se încadreazã la categoria I şi funcţioneazã în limitele:
- PS x V > 200 bar x litri şi PS < 10 bar;
d) recipiente sub presiune care conţin lichide din grupa 2 (alte lichide decât cele din grupa 1) conform diagramei 4 din anexa A, care se încadreazã la categoria I şi funcţioneazã în limitele:
- PS x V > 10.000 bar x litri, PS < 500 bar.

NOTE: 1) A se vedea "NOTE" de la pct. 1.2.2.
2) Recipientele sub presiune, autorizate în funcţionare conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice, care sunt integrate în cadrul unor instalaţii complexe, vor fi puse în funcţionare dupã obţinerea autorizaţiilor de funcţionare a sistemelor de conducte aferente, conform prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la acestea.

4.1.5 Pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a recipientelor sub presiune prevãzute la pct. 4.1.2 şi 4.1.3, unitatea în cadrul cãreia acestea funcţioneazã trebuie sa solicite în scris la ISCIR-INSPECT IT, în raza cãreia îşi desfãşoarã activitatea, efectuarea verificãrilor conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice, înaintând totodatã urmãtoarele:
- documentaţia tehnica de însoţire a recipientului sub presiune conform pct. 4.2.3, completatã cu partea de montaj, dupã caz;
- documentul/dovada de luare în evidenta de cãtre ISCIR-INSPECT a recipientelor sub presiune importate (copie);
- procesul-verbal de efectuare a încercãrilor de casa (la presiunea maxima admisibilã de lucru) ale recipientului sub presiune, dupã caz.
4.1.6 Documentaţia întocmitã conform pct. 4.1.5 va fi înregistratã la ISCIR-INSPECT IT, care va stabili cu beneficiarul data certa la care urmeazã sa se efectueze verificarea în vederea autorizãrii functionarii de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau va elibera acordul scris pentru efectuarea verificãrilor de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare, restituind documentaţia depusa în cazul recipientelor sub presiune menţionate la pct. 4.1.3.
Documentaţia incompleta va fi înapoiatã unitãţii deţinãtoare pentru a fi completatã, iar data verificãrii va fi stabilitã în condiţiile arãtate anterior, dupã completarea acesteia.
4.1.7 La data stabilitã pentru efectuarea verificãrilor, unitatea deţinãtoare trebuie sa pregãteascã instalatia, având incercarile de casa efectuate cu rezultate corespunzãtoare (menţionate într-un proces-verbal). De asemenea, va asigura personalul de deservire şi auxiliar necesar. La verificare nu trebuie sa lipseascã RSVTI al unitãţii deţinãtoare şi, dupã caz, RSL al unitãţii montatoare.
În cazul recipientelor sub presiune închiriate (cu excepţia cazurilor când se închiriazã din alte tari), la verificare va participa atât RSVTI al unitãţii deţinãtoare cat şi cel din unitatea care a închiriat recipientul sub presiune.
Recipientele sub presiune care se monteaza din subansambluri la locul de funcţionare vor fi pregãtite şi prezentate de cãtre unitatea care a executat montajul la verificãrile în vederea autorizãrii functionarii. În acest caz, la verificãri nu trebuie sa lipseascã RSL al unitãţii de montare respective.
4.1.8 Autorizarea functionarii recipientelor sub presiune se acorda numai dacã în urma verificãrilor efectuate se constata îndeplinirea condiţiilor prevãzute în prezenta prescripţie tehnica. În cazul acordãrii autorizaţiei de funcţionare, în procesul-verbal încheiat, conform modelului din anexa C, ca urmare a verificãrilor efectuate se vor mentiona parametrii de funcţionare aprobaţi, precum şi data (ziua, luna şi anul) stabilitã pentru urmãtoarea verificare tehnica periodicã.
Dacã recipientele sub presiune nu sunt pregãtite pentru efectuarea verificãrilor sau în cazul constatãrii unor lipsuri sau deficiente, care vor fi menţionate într-un proces-verbal, autorizaţia de funcţionare nu va fi acordatã.
4.1.9 Recipientele sub presiune care se autorizeaza pentru funcţionare de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau, cu acordul scris al acesteia, de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare, conform pct. 4.1.3, se înregistreazã la ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia acestea funcţioneazã.
În cazul recipientelor sub presiune care se autorizeaza pentru funcţionare, cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT, de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare, procesul-verbal de verificare şi documentaţia tehnica aferentã se vor transmite la ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia acestea funcţioneazã, în vederea înregistrãrii.
Pentru recipientele sub presiune care au fost autorizate în funcţionare, ISCIR-INSPECT IT va efectua înregistrarea acestora, acordand numãrul de înregistrare ISCIR şi va elibera cartea recipientului - partea de exploatare.
Unitatea deţinãtoare are obligaţia de a ridica de la ISCIR-INSPECT IT cartea recipientului-partea de exploatare în cel mult 30 de zile de la data înregistrãrii.
4.1.10 Recipientele sub presiune care se autorizeaza pentru funcţionare de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare, conform pct. 4.1.4, se înregistreazã în evidenta interna a acesteia, numãrul de înregistrare fiind acordat de cãtre unitatea deţinãtoare.
Unitatea deţinãtoare are obligaţia sa comunice anual la ISCIR-INSPECT IT lista recipientelor sub presiune autorizate în funcţionare, conform pct. 4.1.4, de cãtre aceasta. Transmiterea listei se va efectua în luna ianuarie a fiecãrui an pentru anul precedent şi va cuprinde datele prevãzute în anexa D (nr. de înregistrare şi nr. procesului-verbal de autorizare vor fi cele acordate de RSVTI al unitãţii deţinãtoare).
Autorizarea functionarii recipientelor sub presiune de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare se face în aceleaşi condiţii ca şi autorizarea functionarii de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT.
4.1.11 Cãrţile recipientelor-partea de exploatare, atât pentru cele din evidenta ISCIR-INSPECT IT, cat şi pentru cele care sunt în evidenta interna a unitãţii deţinãtoare, se pãstreazã de cãtre RSVTL Evidenta recipientelor sub presiune va fi ţinuta de cãtre unitãţile deţinãtoare într-un registru, conform modelului din anexa D, pentru cele prevãzute la pct. 4.1.2, 4.1.3 şi separat pentru cele prevãzute la pct. 4.1.4. Unitatea deţinãtoare este obligatã sa pãstreze în condiţii corespunzãtoare cartea recipientului-partea de exploatare şi sa o transmitã odatã cu acesta în cazul înstrãinãrii (vânzãrii).
4.2 Verificãri tehnice pentru autorizarea functionarii
4.2.1 În vederea eliberãrii autorizaţiei de funcţionare a recipientelor sub presiune, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau RSVTI al unitãţii deţinãtoare (în cazurile prevãzute de prezenta prescripţie tehnica) va efectua urmãtoarele verificãri:
a) verificarea existenţei documentaţiei tehnice de însoţire a recipientului sub presiune, conform pct. 4.2.3;
b) verificarea condiţiilor de instalare, conform proiectului sau documentaţiei de instalare şi pct. 4.2.4;
c) revizia interioarã, conform pct. 4.2.5;
d) încercarea de presiune hidraulica, conform pct. 4.2.6;
e) încercarea pneumatica de etanseitate, conform pct. 4.2.7;
f) reglarea sau verificarea reglarii dispozitivelor de siguranta, conform pct. 4.2.8.
Verificãrile se vor efectua la locul de funcţionare.

NOTA: Pentru autorizarea functionarii recipientelor sub presiune din industria oxigenului, azotului şi argonului se vor lua în considerare prevederile pct. 4.2.9.
4.2.2 Pe baza verificãrilor efectuate cu rezultate corespunzãtoare se va acorda autorizaţia de funcţionare şi se va stabili data la care urmeazã sa se efectueze urmãtoarea verificare tehnica periodicã, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice (a se vedea cap. 6).
În cazul recipientelor sub presiune montate pe platforme deplasabile sau care se livreaza încãrcate cu fluidul de lucru, la care nu se repeta verificãrile la deţinãtor, conform pct. 4.2.1 lit c) (revizia interioarã) şi d) (încercarea de presiune hidraulica), data urmãtoarelor verificãri tehnice periodice se stabileşte ţinând seama de data efectuãrii încercãrilor de presiune la unitatea constructoare.
Pentru celelalte recipiente sub presiune, termenele scadente se stabilesc ţinând seama de datele la care au fost efectuate verificãrile la constructor, chiar dacã unele din operaţiile de verificare nu se mai repeta.
În cazul unor recipiente sub presiune sau elemente ale acestora, care datoritã modului de proiectare, execuţie, montare sau exploatare necesita verificãri şi încercãri suplimentare (masurari de deformatii etc.) sau atunci când unele din verificãrile sau incercarile prevãzute în prezenta prescripţie tehnica nu pot fi executate, cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT pot fi stabilite şi alte verificãri şi încercãri.
Acestea vor fi prevãzute în documentaţia de execuţie şi înscrise în documentaţia tehnica, precizându-se felul, volumul, condiţiile de execuţie şi criteriile de acceptare, precum şi periodicitatea efectuãrii lor în timpul exploatãrii.
Recipientele montate pe platforme deplasabile vor avea indicate vizibil prin vopsire, pe corpul acestora sau pe placute speciale, urmãtoarele date:
- nr. autorizaţiei de funcţionare;
- presiunea maxima admisibilã de lucru;
- scadenta de verificare.
4.2.3 Verificarea existenţei documentaţiei tehnice
Documentaţia tehnica minima necesarã obţinerii autorizaţiei de funcţionare este:
a) declaraţia de conformitate eliberata de producãtor sau reprezentantul autorizat al acestuia, redactatã sau tradusa în limba romana;
b) instrucţiuni de utilizare (exploatare) elaborate de producãtor, redactate în limba romana, care vor cuprinde cel puţin informaţiile prevãzute la pct. 2.2.
c) documentul/dovada de luare în evidenta de cãtre ISCIR-INSPECT a recipientului sub presiune importat (copie);
d) documentaţia tehnica avizatã ISCIR-INSPECT în cazul recipientelor sub presiune, importate conform pct. 1.6.4, construite înainte de intrarea în vigoare a prezentei prescripţii tehnice.
4.2.4 Verificarea condiţiilor de instalare
Verificarea condiţiilor de instalare consta în verificarea respectãrii prevederilor cuprinse în cap. 3, precum şi echiparea cu aparatura de mãsurare şi control şi cu dispozitive de siguranta, conform documentaţiei tehnice.
4.2.5 Revizia interioarã
Revizia interioarã consta în verificarea interioarã şi verificarea exterioarã a recipientului sub presiune, astfel:
a) verificarea interioarã-examinarea tuturor elementelor recipientelor sub presiune la interior, în scopul constatãrii stãrii suprafeţelor, a imbinarilor sudate, precum şi a comportãrii recipientului fata de acţiunea fluidului conţinut;
b) verificarea exterioarã-examinarea tuturor elementelor recipientelor sub presiune la exterior, în scopul constatãrii stãrii suprafeţelor, a imbinarilor sudate şi a depistarii eventualelor defecte ca urmare a operaţiilor de transport şi montare, precum şi a comportãrii recipientului fata de acţiunea mediului ambiant.
Verificarea exterioarã va cuprinde şi verificarea existenţei marcajului de conformitate CE sau CS şi a informaţiilor prevãzute la pct. 2.2.3.
În cazul recipientelor sub presiune noi (care urmeazã sa fie puse în funcţiune pentru prima data), efectuarea verificãrii interioare nu este obligatorie şi poate fi efectuatã numai verificarea exterioarã.
4.2.6 Încercarea de presiune hidraulica
4.2.6.1 Încercarea de presiune hidraulica se executa numai dacã rezultatele verificãrilor anterioare au fost corespunzãtoare.
4.2.6.2 Încercarea de presiune hidraulica nu este obligatorie dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) încercarea de presiune hidraulica a fost executatã la unitatea constructoare şi de la data efectuãrii acesteia nu au trecut mai mult de 24 de luni, iar recipientul sub presiune a fost protejat (conservat) corespunzãtor (de exemplu: cu gaz inert) la expedierea de la unitatea constructoare, astfel încât sa fie exclusa posibilitatea ca mediul exterior sa acţioneze asupra interiorului şi exteriorului acestuia;
b) recipientul sub presiune nu a suferit deformatii locale vizibile ca urmare a operaţiilor de transport şi instalare;
c) în timpul instalãrii nu au fost executate lucrãri de sudare la corpul recipientului sub presiune.
4.2.6.3 încercarea de presiune hidraulica se executa cu apa sau alt lichid neutru, la o presiune stabilitã conform documentaţiei tehnice. Temperatura maxima a lichidului de încercare nu trebuie sa depãşeascã 50°C, iar temperatura minima nu trebuie sa fie mai scãzutã decât temperatura minima admisibilã de lucru a recipientului sub presiune, dar nu mai puţin de 15°C.
4.2.6.4 Dacã temperatura mediului ambiant, în timpul incercarii, este mai scãzutã decât temperatura minima admisibilã de lucru a recipientului, presiunea în recipient se va ridica pana la cel mult 20% din valoarea presiunii maxime admisibile de lucru, mentinandu-se aceasta valoare un timp suficient pentru ca temperatura metalului recipientului în orice punct sa devinã cel puţin egala cu temperatura minima admisibilã de lucru a recipientului.
În acest scop, lichidul de încercare va avea o anumitã temperatura stabilitã de unitatea care efectueazã încercarea (montatoare, reparatoare sau deţinãtoare, dupã caz), astfel încât sa se evite apariţia unor socuri termice periculoase în pereţii recipientului. Se vor lua mãsuri pentru evitarea pericolului de inghetare a lichidului din recipient.
4.2.6.5 Încercarea de presiune hidraulica se va executa astfel încât ridicarea şi coborârea presiunii sa se facã continuu şi fãrã socuri. Se recomanda ca în cazul recipientelor sub presiune cu parametri ridicati (presiune, capacitate, temperatura) presiunile sa fie înregistrate pe toatã durata incercarii. Aceasta condiţie va fi precizatã în documentaţia tehnica.
4.2.6.6 În timpul umplerii cu lichidul de încercare se vor lua mãsuri pentru eliminarea completa a aerului, astfel încât sa nu se producã pungi de aer în interiorul recipientului. Debitul de alimentare cu lichid va fi astfel stabilit încât evacuarea aerului sa evite crearea unei presiuni periculoase în recipient în timpul umplerii.
4.2.6.7 În timpul incercarii de presiune hidraufoa gaurile de control prevãzute la inelele de compensare vor fi accesibile pentru examinare. Dupã încercare gaurile se vor putea astupa cu dopuri filetate.
4.2.6.8 În timpul incercarii de presiune hidraulica recipientul va fi prevãzut cu un al doilea manometru de control, în plus fata de manometrul de încercare. Clasa de precizie a manometrelor de control va avea valoarea cel mult egala cu 2,5. Manometrele vor fi astfel alese încât valoarea presiunii de încercare sa se citeascã pe treimea mijlocie a scãrii gradate.
4.2.6.9 Este interzisã executarea oricãror lucrãri, în vederea inlaturarii unor neetanseitati, în timp ce recipientul se afla sub presiune.
4.2.6.10 Durata de menţinere a recipientului la presiunea de încercare va fi stabilitã prin documentaţia tehnica, însã nu va fi mai mica de 10 minute. Aceasta va fi înscrisã în cartea recipientului - partea de exploatare. Examinarea suprafeţelor recipientului se va face numai dupã reducerea presiunii de încercare la valoarea presiunii maxime admisibile PS.
4.2.6.11 Încercarea de presiune hidraulica se considera reusita dacã nu se constata:
- deformari plastice vizibile, fisuri sau crapaturi ale elementelor recipientului;
- picaturi (lacrimali) sau scurgeri pe la imbinarile sudate, în materialul de baza, la imbinarile mandrinate sau la imbinarile demontabile.
În cazul în care la incercarile de presiune hidraulica se vor constata defecte care depãşesc condiţiile de admisibilitate prevãzute, defectele se vor inlatura, dupã care incercarile respective vor fi repetate.
În scopul obţinerii unor rezultate concludente, atmosfera exterioarã recipientului va fi cat mai uscata posibil, pentru a se evita condensarea vaporilor de apa.
4.2.6.12 Dupã executarea incercarii de presiune hidraulica sunt interzise orice lucrãri de sudare, deformari la rece sau la cald la elementele recipientului care lucreazã sub presiune.
4.2.6.13 Încercarea de presiune hidraulica se poate înlocui cu o încercare de presiune pneumatica, executatã cu aer sau alt gaz neutru, în cazuri justificate prin proiect, de exemplu atunci când:
a) captuselile sau dispozitivele tehnologice speciale aflate în interiorul recipientelor nu permit contactul cu lichidul de încercare;
b) greutatea lichidului introdus în recipient este mare, determinând dimensionari exagerate ale fundaţiilor, planseelor sau elementelor recipientului;
c) în condiţii de şantier, dacã atât procurarea apei de o anumitã calitate, cat şi evacuarea acesteia, nu pot fi asigurate corespunzãtor.
4.2.6.14 Încercarea de presiune pneumatica prevãzutã la pct. 4.2.6.13 se va efectua cu respectarea prevederilor de la pct. 4.2.6.5, 4.2.6.7, 4.2.6.8, 4.2.6.9 şi 4.2.6.12, precum şi a urmãtoarelor condiţii:
a) imbinarile sudate ale recipientului vor fi verificate, în prealabil, prin metode nedistructive în proporţie de 100%;
b) temperatura minima de încercare trebuie sa fie cel puţin egala cu temperatura minima admisibilã de lucru a recipientului;
c) valoarea presiunii de încercare se va stabili conform prevederilor prescripţiei tehnice PT C 4/2, Colecţia ISCIR (dacã nu este prevãzutã în documentaţia tehnica);
d) presiunea de încercare va fi crescutã uniform şi continuu pana la 50% din valoarea presiunii determinate, dupã care creşterea pana la presiunea de încercare se va face în trepte de circa 10% din valoarea acesteia;
e) durata de menţinere a presiunii de încercare va fi stabilitã prin proiect, dar nu va fi mai mica de 10 minute, dupã care presiunea va fi redusã la valoarea presiunii maxime admisibile de lucru;
f) examinarea suprafeţelor recipientului se va face numai dupã reducerea presiunii de încercare la valoarea presiunii maxime admisibile de lucru.
4.2.6.15 În timpul incercarii se vor lua mãsuri pentru menţinerea unei temperaturi constante a gazului introdus în recipient, astfel încât presiunea sa nu varieze din cauza temperaturii gazului.
4.2.6.16 În timpul incercarii de presiune pneumatica unitatea care efectueazã încercarea (montatoare, reparatoare sau deţinãtoare, dupã caz) va lua mãsuri speciale de protecţie a muncii. Condiţiile de efectuare a incercarii şi mãsurile de protecţie a muncii se vor stabili prin instrucţiuni întocmite de proiectant împreunã cu unitatea constructoare, montatoare, reparatoare sau deţinãtoare, care vor fi anexate la documentaţia tehnica.
4.2.6.17 Încercarea de presiune pneumatica se considera reusita dacã nu se constata:
- deformari plastice vizibile, fisuri sau crapaturi ale elementelor recipientului;
- neetanseitati la imbinarile sudate şi mandrinate, detectate cu ajutorul lichidelor spumante sau prin alte metode stabilite prin proiect.
4.2.6.18 În cazuri deosebite, stabilite prin proiect, se poate admite efectuarea încercãrilor de presiune cu apa şi aer. În aceste situaţii modul de efectuare a incercarii, inclusiv înãlţimea coloanei de apa, se stabilesc prin proiect şi se înscriu în documentaţia tehnica.
4.2.6.19 Pentru anumite tipuri de recipiente sub presiune, la efectuarea incercarii de presiune hidraulica se vor avea în vedere şi urmãtoarele aspecte:
a) încercarea de presiune hidraulica se efectueazã înainte de izolarea exterioarã a recipientului sub presiune sau de aplicarea captuselilor interioare, dacã acestea se aplica la deţinãtor;
b) în cazul recipientelor executate din oteluri austenitice sau placate cu asemenea oteluri, pentru evitarea coroziunii intergranulare, la încercarea de presiune hidraulica trebuie sa se foloseascã apa cu conţinut limitat de cloruri, stabilit prin documentaţia tehnica, dar nu mai mare de 50 ppm (CF); dacã nu poate fi asigurata aceasta condiţie, se vor lua mãsuri suplimentare de neutralizare a suprafeţelor venite în contact cu apa, conform indicaţiilor proiectantului;
c) la recipientele sub presiune executate din oteluri cu tendinta de calire în aer sau la recipientele care lucreazã cu medii care pot provoca coroziune fisuranta sub tensiune, se recomanda ca dupã încercarea de presiune hidraulica cordoanele de sudura şi zonele adiacente sa fie examinate cu pulberi magnetice;
d) în cazul unor recipiente prevãzute cu invelisuri protectoare (cauciuc etc.), încercarea de presiune hidraulica se va efectua înainte de aplicarea invelisului de protecţie sau cu ocazia înlocuirii totale a acestuia, la o presiune stabilitã conform documentaţiei tehnice; se vor ataşa la documentaţia tehnica instrucţiuni privind efectuarea incercarii de presiune hidraulica înainte de punerea în funcţiune, dupã montare, precum şi la verificarea tehnica periodicã în timpul exploatãrii;
e) la recipientele sub presiune cu mai multe spaţii, încercarea de presiune hidraulica se va efectua la fiecare compartiment, celãlalt compartiment având toate orificiile deschise pentru constatarea eventualelor neetanseitati; la recipientele sub presiune cu pereţii dubli demontabili, se va supune presiunii de încercare mai întâi spaţiul interior, peretele exterior fiind demontat şi apoi spaţiul exterior care are peretele exterior asamblat.
4.2.7 Încercarea pneumatica de etanseitate
4.2.1.1 În afarã de încercarea de presiune hidraulica, recipientele care lucreazã cu fluide toxice, explozive sau inflamabile se supun şi la o încercare pneumatica de etanseitate. Încercarea se efectueazã de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, înainte de punerea recipientului în funcţiune, dupã demontarea unor elemente ale acestuia sau dupã o oprire îndelungatã din funcţiune care poate duce la pierderea etanseitatii. Încercarea se efectueazã cu aer, azot sau, dupã caz, cu fluidul pentru care este construit recipientul.
Încercarea pneumatica de etanseitate consta în menţinerea presiunii maxime admisibile de lucru în recipient timp de minim 30 de minute (dacã prin documentaţia tehnica nu este prevãzut altfel) şi se considera reusita dacã nu se constata o scãdere a presiunii şi pierderi de fluid.
Procesul-verbal încheiat cu ocazia incercarii de etanseitate va fi scris în cartea recipientului-partea de exploatare.
4.2.7.2 În cazuri speciale, atunci când fluidul de lucru este în stare lichidã, când beneficiarul nu dispune de agregate corespunzãtoare pentru comprimarea gazelor la presiunea necesarã şi alte metode de încercare nu sunt posibile, se admite înlocuirea incercarii pneumatice de etanseitate cu o încercare de etanseitate cu fluidul (lichidul) de lucru la presiunea de lucru, durata de încercare fiind de cel puţin 60 de minute.
4.2.7.3 Încercarea pneumatica de etanseitate se va efectua cu respectarea prevederilor de la pct 4.2.6.5, 4.2.6.7, 4.2.6.8, 4.2.6.9 şi 4.2.6.12. În cazuri justificate prin proiect se admite efectuarea incercarii pneumatice de etanseitate şi prin alte metode (cu amoniac şi fenolftaleina, freon etc.), cu condiţia ca metodologia de încercare şi criteriile de acceptare a defectelor sa fie stabilite prin instrucţiuni elaborate de comun acord între proiectant, deţinãtor şi unitatea constructoare, montatoare sau reparatoare. Instrucţiunile vor fi anexate la documentaţia tehnica.
4.2.8 Reglarea sau verificarea reglarii dispozitivelor de siguranta
Dupã efectuarea incercarii de presiune se vor regla dispozitivele de siguranta care echipeaza recipientul sub presiune, dacã acestea sunt montate pe recipient. În caz contrar sau dacã încercarea de presiune nu se mai repeta, reglarea se poate face pe un stand de încercare autorizat de ISCIR-INSPECT.
La reglarea dispozitivelor de siguranta se va tine seama de prevederile PT C 4/2.
Dacã dispozitivele de siguranta au fost reglate şi sigilate, documentaţia de însoţire a acestora (certificatul de verificare şi reglare corespunzãtor) va fi ataşatã la cartea recipientului-partea de exploatare.
4.2.9 Autorizarea functionarii recipientelor sub presiune din industria oxigenului, azotului şi argonului
În vederea eliberãrii autorizaţiei de funcţionare a recipientelor sub presiune din industria oxigenului, azotului şi argonului, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT va efectua urmãtoarele verificãri:
a) verificarea existenţei documentaţiei tehnice a recipientului sub presiune, conform pct. 4.2.2;
b) verificarea condiţiilor de instalare, conform proiectului de instalare şi pct. 4.3.3;
c) revizia interioarã (numai verificarea exterioarã) pentru a se constata eventuale defecte ca urmare a operaţiilor de transport, manipulare, instalare;
d) verificarea dotãrii cu dispozitive de siguranta şi verificarea reglarii acestora;
e) încercarea de etanseitate a recipientului sub presiune, efectuatã cu azot sau fluidul de lucru la presiunea maxima admisibilã PS şi verificarea gradului de vid în mantaua exterioarã, conform prevederilor proiectului de execuţie.
5 EXPLOATAREA
5.1 Obligaţiile şi responsabilitãţile unitãţilor deţinãtoare
5.1.1 Agenţii economici deţinãtori de recipiente metalice sub presiune sunt obligaţi sa ia toate mãsurile în vederea respectãrii prevederilor prezentei prescripţii tehnice, în scopul functionarii recipientelor în condiţii de siguranta.
5.1.2 În vederea asigurãrii condiţiilor pentru funcţionarea în condiţii de siguranta, unitãţile deţinãtoare au urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
a) sa înregistreze recipientele sub presiune la ISCIR-INSPECT IT;
b) sa întocmeascã şi sa ţinã la zi evidenta centralizata a acestora, conform modelului din anexa D;
c) sa supunã recipientele sub presiune la verificãrile tehnice efectuate de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre RSVTI autorizat de ISCIR-INSPECT IT (pentru cazurile prevãzute la cap. 4) în vederea autorizãrii functionarii şi la verificãrile tehnice periodice (conform perioadelor de scadenta acordate), pregatind recipientele şi creând toate condiţiile necesare în scopul verificãrii acestora;
d) sa obţinã, înainte de punerea în funcţiune, de la ISCIR-INSPECT IT autorizaţia de funcţionare pentru recipientele noi, vechi montate din nou sau cele aflate în exploatare la scadenta, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice; este interzisã punerea în funcţiune şi exploatarea recipientelor fãrã autorizaţia de funcţionare;
e) sa ia mãsurile necesare astfel ca recipientele sa fie folosite în condiţii de siguranta, executand reviziile curente, reparaţiile şi întreţinerea lor permanenta, conform normativelor legale şi prezentei prescripţii tehnice;
f) sa elaboreze şi sa doteze fiecare loc de munca cu instrucţiuni tehnice specifice privind exploatarea în condiţii normale a recipientelor, precum şi mãsurile care trebuie luate în caz de avarii, întreruperi sau dereglari ale proceselor tehnologice în care acestea sunt inglobate; la întocmirea instrucţiunilor interne se vor avea în vedere instrucţiunile constructorului şi/sau ale proiectantului cuprinse în documentaţia tehnica de însoţire; prin aceste instrucţiuni se vor stabili condiţiile şi ciclurile de funcţionare/reparaţii/opriri, de conservare de scurta sau de lungã durata, dupã specificul instalaţiei, precum şi verificãrile şi incercarile care trebuie sa fie efectuate de cãtre deţinãtor cu personal propriu, sub supravegherea RSVTI autorizat, în perioadele dintre doua verificãri tehnice periodice; rezultatele acestor verificãri vor fi înscrise de persoanele care le-au efectuat într-o evidenta care se pãstreazã la deţinãtor; instrucţiunile vor mai cuprinde şi condiţiile de pornire-oprire în cazul instalaţiilor complexe sau în cazuri speciale, schema conductelor de legatura şi a organelor de închidere, mãsuri ce trebuie luate în caz de deranjamente, avarii, incendii, precum şi mãsuri de protecţia muncii pentru personalul de deservire şi de întreţinere;
g) sa foloseascã personal de deservire instruit pentru exploatarea recipientelor; personalul însãrcinat sa lucreze cu recipientele trebuie sa aibã varsta de cel puţin 18 ani, sa fie instruit de cãtre deţinãtor corespunzãtor gradului de complexitate al instalaţiilor şi verificat ca şi-a insusit cunoştinţele teoretice şi practice necesare cu privire la funcţionarea în condiţii de siguranta a recipientelor; acest personal trebuie sa cunoascã bine dispozitivele de siguranta şi aparatele de mãsurare şi control, funcţionarea lor, precum şi mãsurile necesare în caz de defectare a acestora; unitatea deţinãtoare va tine evidenta scrisã a instructajelor şi verificãrilor periodice efectuate;
h) sa solicite la ISCIR-INSPECT IT scoaterea din evidenta a recipientelor scoase din uz şi casate.
5.1.3 Dacã cu ocazia verificãrilor efectuate de unitatea deţinãtoare se constata defectiuni care pericliteazã siguranta în funcţionare a recipientului sub presiune, acesta se va opri imediat din funcţiune, deţinãtorul având obligaţia sa anunţe în termen de 24 de ore ISCIR-INSPECT IT în vederea examinãrii acestuia şi luãrii mãsurilor corespunzãtoare.
5.2 Responsabilul cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI)
5.2.1 Agenţii economici deţinãtori sunt obligaţi sa numeascã personal propriu de specialitate (cu studii superioare tehnice, maiştri sau tehnicieni), în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care va fi autorizat de ISCIR-INSPECT IT şi care va rãspunde împreunã cu conducerea agentului economic de luarea mãsurilor pentru aplicarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice. Personalul menţionat, denumit "responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor" (RSVTI), va fi numit prin decizie interna, conform modelului din anexa E, data de conducerea agentului economic.
5.2.2 RSVTI are urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
a) sa cunoascã legislaţia şi prescripţiile tehnice în vigoare care reglementeazã funcţionarea în condiţii de siguranta a recipientelor sub presiune;
b) sa urmãreascã elaborarea şi dotarea fiecãrui loc de munca cu instrucţiuni tehnice specifice privind exploatarea în condiţii normale a recipientelor, precum şi mãsurile care trebuie luate în caz de avarii, întreruperi sau dereglari în funcţionarea recipientelor sub presiune sau a proceselor în care acestea sunt inglobate;
c) sa efectueze verificãrile şi incercarile în vederea autorizãrii functionarii la prima punere în funcţiune şi la verificãrile tehnice periodice (conform perioadelor de scadenta acordate) la recipientele sub presiune pentru care este împuternicit în scris de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau la care, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice, aceasta responsabilitate revine unitãţii deţinãtoare;
d) sa întocmeascã planul anual de verificãri şi încercãri pentru autorizarea functionarii recipientelor sub presiune nou montate şi pentru verificarea tehnica periodicã (la scadenta) a celor aflate în exploatare, pe care îl supune aprobãrii conducerii şi îl înainteazã la ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia se afla instalaţiile;
e) sa urmãreascã exploatarea recipientelor sub presiune în condiţii de siguranta, executarea reviziilor curente, a reparaţiilor şi a intretinerilor permanente, conform normativelor legale şi prezentei prescripţii tehnice;
f) sa urmãreascã organizarea şi sa participe la instructajele profesionale cu personalul de deservire a recipientelor sub presiune;
g) sa urmãreascã pregãtirea recipientelor sub presiune în vederea efectuãrii de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT a verificãrilor şi încercãrilor şi sa comunice la ISCIR-INSPECT IT datele de efectuare a acestora;
h) sa anunţe la ISCIR-INSPECT IT avariile şi accidentele produse la recipientele sub presiune şi sa participe la cercetarea acestora;
i) sa colaboreze cu celelalte compartimente din unitatea deţinãtoare în vederea aplicãrii şi respectãrii prevederilor prezentei prescripţii tehnice;
j) sa ţinã evidenta recipientelor sub presiune, conform anexei D, şi sa urmãreascã pãstrarea corespunzãtoare a autorizaţiilor de funcţionare (cartea recipientului-partea de exploatare);
k) sa detina prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, aplicabile instalaţiilor proprii, precum şi actele normative aplicabile.
5.2.3 În vederea obţinerii autorizaţiei de RSVTI pentru personalul nominalizat prin decizie interna, unitatea deţinãtoare de recipiente sub presiune va inainta la ISCIR-INSPECT IT o documentaţie întocmitã conform anexei F.
Personalul propus pentru autorizare va fi examinat privind cunoaşterea prevederilor prescripţiilor tehnice aplicabile, Colecţia ISCIR, şi a responsabilitãţilor care îi revin funcţie de specificul echipamentelor (recipientelor sub presiune) pe care unitatea le deţine.
Pentru personalul declarat admis în urma examenului susţinut, ISCIR-INSPECT IT va elibera autorizaţia de RSVTI conform modelului din anexa G.
Autorizaţia este nominalã şi este valabilã numai în cadrul agentului economic pentru care a fost autorizat personalul respectiv.
5.3 Exploatarea recipientelor sub presiune - condiţii generale
5.3.1 Exploatarea recipientelor sub presiune se va face conform instrucţiunilor interne menţionate la pct. 5.1.2 lit. f).
5.3.2 În timpul exploatãrii, personalul de deservire va supraveghea dispozitivele de siguranta, precum şi aparatele de mãsurare şi control, luând mãsuri pentru înlocuirea celor defecte.
5.3.3 La recipientele sub presiune care au captuseli interioare pentru protecţia termica a pereţilor metalici, se va asigura supravegherea temperaturii în diferite locuri ale pereţilor metalici, conform instrucţiunilor de exploatare. Pe scara gradata, temperatura maxima admisã trebuie sa fie marcata printr-o linie roşie.
Valorile temperaturilor vor fi înscrise în registrul de supraveghere a instalaţiei, dacã mãsurarea nu se efectueazã cu aparate inregistratoare. Dacã se constata o depasire a temperaturii peretelui metalic peste valoarea maxima admisã, recipientul sub presiune va fi oprit din funcţiune şi va fi anunţatã ISCIR-INSPECT IT. Pentru stabilirea posibilitãţilor de funcţionare în continuare se va proceda conform celor menţionate la cap. 6.
5.3.4 Se interzice executarea oricãror lucrãri la elementele recipientului sub presiune atunci când acestea se afla sub presiune (reparaţii prin sudare, strangeri de suruburi, stemuirea unor pori etc.).
5.3.5 Înainte de a fi deschise, recipientele sub presiune care conţin gaze inflamabile sau toxice trebuie sa fie aburite, spalate cu apa şi neutralizate, dupã caz, pana la completa eliminare a gazelor sau depunerilor periculoase.
În timpul aburirii, trebuie sa se menţinã în recipient o uşoarã suprapresiune pentru a se evita pãtrunderea aerului în interior prin neetanseitati, care poate produce un amestec exploziv. Recipientele sub presiune care conţin catalizator, site moleculare sau sunt captusite cu torcret se vor curata cu ajutorul unui gaz inert, pentru a nu degrada catalizatorul, sitele moleculare sau torcretul.
53.6 Verificarea functionarii corespunzãtoare a supapelor de siguranta se va face la intervale de timp stabilite prin instrucţiunile interne menţionate la pct. 5.1.2 lit. f), dar cel puţin o data la 1 an. Verificarea (reglarea) supapelor de siguranta se va efectua pe un stand autorizat ISCIR-INSPECT; buletinul de verificare (reglare) va fi atasat la cartea recipientului-partea de exploatare. În cazul supapelor de siguranta cu parghie şi contragreutate, verificarea (reglarea) acestora se poate efectua şi la locul de funcţionare.
5.3.6.1 La recipientele sub presiune la care între supapa de siguranta şi recipient se monteaza membrane de rupere, verificarea supapelor de siguranta se va efectua cu ocazia opririi instalaţiei pentru revizie şi verificare sau în cazul înlocuirii membranei.
5.3.7 Schimbarea sau modificarea reglarii dispozitivelor de siguranta se poate face numai cu aprobarea şi în prezenta inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau a RSVTI, care va consemna modificarea în cartea recipientului-partea de exploatare.
53.8 Deschiderea recipientului, în cazul în care procesul tehnologic de producţie cere acest lucru, în vederea golirii, curatarii, verificãrii sau încãrcãrii se va face numai dupã ce personalul de deservire a constatat, în mod sigur, ca nu mai exista presiune în recipient.
Reducerea presiunii se va face treptat şi cu respectarea mãsurilor prescrise de instrucţiunile interne, pentru evitarea accidentelor.
53.9 Deschiderea gurilor de vizitare şi a tuturor orificiilor, la recipientele sub presiune de tip coloana, se va face totdeauna de sus în jos în ordine succesiva, pentru ca aerul sa nu poatã intra în coloana prin gurile de jos şi sa formeze un amestec exploziv.
53.10 Accesul persoanelor de deservire şi verificare în recipient este permis numai dupã ce s-a constatat ca mediul interior al recipientului nu este toxic şi nu prezintã pericol de aprindere sau explozie.
În cazul fluidelor toxice sau inflamabile (spre exemplu acid fluorhidric, amoniac, arsen etc.), verificarea interioarã se va efectua numai dupã ce pereţii metalici au fost bine spalati şi neutralizati conform instrucţiunilor de exploatare şi numai dupã eliberarea permisului de liber acces emis de personal autorizat. Toate legãturile la recipient trebuie sa fie desfãcute şi blindate vizibil.
5.3.11 Dacã la punerea în funcţiune a unui recipient sub presiune temperatura mediului ambiant este mai scãzutã decât temperatura minima admisibilã de lucru a acestuia, presiunea din recipient se va ridica pana la cel mult 20% din valoarea presiunii maxime admisibile de lucru, mentinandu-se la aceasta valoare un timp suficient pentru ca temperatura metalului recipientului în orice punct sa devinã egala cu temperatura fluidului (mai mare decât sau cel puţin egala cu temperatura minima admisibilã de lucru a recipientului).
În cazul în care diferenţa între temperatura metalului recipientului şi a fluidului introdus este mare, creşterea presiunii în recipient şi, respectiv, a temperaturii se va face treptat pentru evitarea unor socuri termice periculoase în pereţii recipientului.
În instrucţiunile interne se vor preciza mãsurile necesare în vederea punerii în funcţiune a recipientului sub presiune în condiţii de siguranta.
5.3.12 La oprirea din funcţiune a unui recipient sub presiune se va avea în vedere ca, în condiţiile existenţei unei presiuni cel puţin egale cu 20% din valoarea presiunii maxime admisibile de lucru, temperatura metalului elementelor aflate sub presiune sa; nu fie mai scãzutã decât temperatura minima admisibilã de lucru a recipientului.
5.3.13 Înainte de punerea în funcţiune interiorul recipientului se va goli de aer prin deschiderea robinetelor de aerisire, prin aburire sau prin suflare cu gaz neutru. Necesitatea golirii de aer şi metoda aplicatã se vor stabili prin instrucţiuni interne.
5.3.14 Încãrcarea maxima a recipientelor pentru depozitarea gazelor petroliere lichefiate se stabileşte pe baza gradului de umplere menţionat în tabelul de mai jos:



────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea gazului Gradul de umplere (kg/l)
────────────────────────────────────────────────────────
Propan 0,42
────────────────────────────────────────────────────────
Propilenã 0,43
────────────────────────────────────────────────────────
Butan (n) 0,51
────────────────────────────────────────────────────────
Butan (izo) 0,49
────────────────────────────────────────────────────────
Butilena 0,48
────────────────────────────────────────────────────────
Gaz petrolier lichefiat, SR 66 0,48
────────────────────────────────────────────────────────


Observatie: Gradul de umplere se determina cu urmãtoarea relatie: gradul de umplere=0,95 inmultit cu densitatea fazei lichide la + 0°C, faza de vapori netrebuind sa dispara la +60°C.
5.3.15 Nivelul de încãrcare a recipientului sub presiune pentru depozitarea fluidelor din tabelul prezentat la pct 5.3.14, temperatura şi presiunea gazului vor fi verificate cel puţin o data pe schimb şi notate într-un registru de serviciu.
5.3.16 Toate dispozitivele de închidere (robinete etc.) vor fi menţinute în stare buna, vor fi uşor accesibile şi vor asigura posibilitatea unei bune inchideri.
5.4 Exploatarea recipientelor sub presiune-condiţii specifice
5.4.1 Recipiente sub presiune pentru depozitarea clorului sau dioxidului de sulf lichefiate
În exploatarea recipientelor sub presiune pentru depozitarea clorului sau dioxidului de sulf lichefiate se vor respecta urmãtoarele:
a) conducerile unitãţilor deţinãtoare de instalaţii de depozitare a clorului vor nominaliza, prin decizie, responsabili pe linie de clor, pe schimburi, cu atribuţii precise privind executarea manevrelor, controlul întreţinerii şi intervenţiile;
b) personalul nominalizat în decizie va fi calificat şi atestat în conformitate cu prevederile instrucţiunilor de calificare elaborate de unitatea deţinãtoare şi are obligaţia de a efectua urmãtoarele examinari şi verificãri (rezultatele acestora vor fi menţionate şi confirmate prin semnatura într-un registru special):
- verificarea fiecãrui robinet înainte de a fi montat la recipientul sub presiune, supunându-l unei încercãri de etanseitate la presiunea maxima admisibilã de lucru a recipientului; încercarea se va efectua sub apa, cu aer, azot sau dioxid de carbon pentru poziţiile închis şi deschis;
- înainte de fiecare încercare a recipientului, verificarea functionarii şi etanseitatii robinetelor la presiunea remanenta, luând mãsuri corespunzãtoare de reparare sau înlocuire în cazul constatãrii unor neetanseitati;
- verificarea stãrii de funcţionare a indicatoarelor de nivel;
- verificarea zilnica a stãrii manometrelor şi functionarii semnalizarii de minima şi maxima presiune;
- verificarea periodicã, cel puţin o data pe saptamana, a etanseitatii instalaţiei şi imbinarilor demontabile;
- efectuarea unui control exterior al recipientului sub presiune, cel puţin o data pe luna, ocazie cu care se va verifica şi existenta suruburilor în gaurile de control la inelele de compensare şi la seile suporturilor;
- efectuarea incercarii de etanseitate la presiunea de lucru dupã fiecare demontare a imbinarilor demontabile, utilizând indicatori chimici specifici precizati în instrucţiunile interne; operatia se va efectua conform metodelor stabilite în instrucţiunile respective;
- efectuarea controlului umiditatii clorului conform prevederilor proiectului şi instrucţiunilor de exploatare;
c) la umplerea sau golirea recipientelor sub presiune este interzis ca în conducta de scurgere sa rãmânã fluid; dupã degazare, conducta se va blinda pentru a se evita pãtrunderea aerului umed;
d) este interzisã umplerea recipientelor sub presiune peste limitele stabilite prin proiect; verificarea umplerii se va face prin cantarire sau cu ajutorul indicatoarelor de nivel;
e) gradul de umplere, pentru stabilirea nivelului maxim admisibil de umplere al recipientelor, va fi 1,25 kg/l pentru clor lichefiat şi 1,23 kg/l pentru dioxid de sulf lichefiat;
f) la recipientele la care umplerea nu se controleazã prin cantarire, nivelul maxim admisibil de încãrcare va fi mai mic, astfel încât volumul ocupat de fluid sa reprezinte maxim 80% din volumul recipientului, la temperatura de 20°C, respectiv 1,13 kg/l pentru clor lichefiat şi 1,11 kg/l pentru dioxid de sulf lichefiat;
g) este interzisã încãlzirea la exterior a recipientului cu ajutorul focului sau a unui agent încãlzit ori termogen, în vederea accelerarii evacuarii clorului sau dioxidului de sulf conţinut;
h) recipientele nu se vor goli complet la utilizare, lasandu-se o presiune remanenta de cel puţin 0,05 MPa (0,5 bar) pentru a nu pãtrunde aerul umed în recipient;
i) în timpul consumului de clor sau dioxid de sulf, între consumator şi recipientul de depozitare se va intercala un dispozitiv intermediar, care trebuie sa împiedice întoarcerea în recipient a unor materiale prin conducta, ca urmare a scaderii presiunii din acesta;
j) înainte de încãrcarea recipientelor pentru clor, care nu au o presiune remanenta de cel puţin 0,05 MPa (0,5 bar), se va face o proba de umiditate în conformitate cu standardele în vigoare.
5.4.2 Recipiente sub presiune din industria oxigenului, azotului şi argonului
În exploatarea recipientelor sub presiune din industria oxigenului, azotului şi argonului, se vor respecta urmãtoarele:
a) încercarea de presiune a coloanelor de rectificare pe parcursul exploatãrii se va efectua cu aer sau azot uscat, la p = 1,1 PS (bar);
b) coloanele de rectificare se vor spala pentru îndepãrtarea uleiului sau altor depuneri, în conformitate cu instrucţiunile proiectantului sau constructorului; dupã fiecare spalare coloana se va usca cu aer sau azot cald, uscat;
NOTA: Prin "uscat" se înţelege şi lipsit de orice urma de ulei sau grãsimi.
c) pentru uscarea oxigenului în bateriile de uscare nu vor fi folosite materiale corozive, în afarã cazului în care interiorul recipientelor sub presiune din bateriile de uscare este protejat în mod special impotriva coroziunii (de exemplu: prin emailare); filtrele montate în bateriile de uscare trebuie sa fie din material necombustibil (de exemplu: vata de sticla);
d) se interzice utilizarea substanţelor organice ca material izolant la coloanele de rectificare, recipientele de depozitare şi conductele de oxigen.
5.4.3 Generatoare de acetilena
În exploatarea generatoarelor de acetilena se vor respecta urmãtoarele:
a) se interzice ca sãlile generatoarelor de acetilena sa fie folosite pentru alte lucrãri decât cele legate de exploatarea şi întreţinerea generatoarelor şi echipamentelor acestora; folosirea sãlii în scopul depozitarii este interzisã;
b) fiecare generator de acetilena trebuie sa fie umplut cu carbid cu granulatia indicatã pe placa de timbru; carbidul care conţine mult praf trebuie sa fie cernut înainte de încãrcarea sa în generator; încãrcarea generatorului cu carbid praf este admisã numai dacã generatorul este construit în mod special şi aprobat pentru a funcţiona în astfel de condiţii;
c) la încãrcarea generatoarelor de acetilena se vor evita pe cat posibil scaparile de gaz din generator în spaţiul în care este amplasat, precum şi pãtrunderea aerului în instalatie;
d) încãrcarea carbidului se poate face numai în coşuri sau sertare curate şi bine uscate; în cazul generatoarelor de tipul "apa peste carbid", încãrcarea sertarelor cu carbid nu va depãşi jumãtate din volumul fiecãruia;
e) la generatoarele cu un singur reactor este interzisã deschiderea capacului înainte de rãcire şi de scãderea presiunii acetilenei în interior; la generatoarele cu doua reactoare, capacul fiecãrui reactor poate fi deschis dupã consumarea încãrcãturii de carbid şi inundarea reactorului respectiv cu apa;
f) dacã temperatura apei din generatorul de acetilena tinde sa depãşeascã limita maxima de 80°C, generatorul se va opri imediat şi se va raci prin stropire cu apa;
g) acetilena, obţinutã imediat dupã punerea în funcţiune a generatorului, care conţine în amestec şi aerul patruns în generator în timpul încãrcãrii se va evacua în atmosfera astfel:
- prin spalare cu acetilena degazata şi evacuare prin racordul special prevãzut;
- prin purjare cu azot sau dioxid de carbon, pentru generatoarele stationare cu spaţiul de încãrcare (buncar, cos, sertar) peste 100 litri;
- prin spalare cu acetilena degazata şi evacuare prin racordul de debitare a gazului, pentru generatoarele de acetilena transportabile;
h) la întreruperea lucrului, generatorul propriu-zis (reactorul) se va goli şi curata cu atentie; se interzice lãsarea acestuia încãrcat sau cu gaz în interior;
i) dacã la generatoarele de acetilena de tipul "apa peste carbid" se aprinde sertarul, atunci când se descarca namolul, acesta va fi tras cu ajutorul unor carlige departe de generator, la o distanta de minim 10 m; acetilena se va stinge cu ajutorul stingatoarelor cu dioxid de carbon sau cu nisip uscat;
j) generatoarele de acetilena se vor opri imediat din funcţiune atunci când se constata:
- deformari ale pereţilor sau elementelor sub presiune;
- crapaturi sau fisuri în pereţii elementelor sub presiune;
- scurgeri pe la imbinari;
- scapari de gaze;
- defecte la armaturile de siguranta şi control;
- creşterea presiunii şi temperaturii peste limitele maxime admise;
- scãderea nivelului admis al apei;
k) supapele de siguranta se vor verifica zilnic în ceea ce priveşte nivelul apei şi ori de câte ori au lucrat; cantitatea de apa care lipseşte se va completa, iar excesul se va scurge; cu aceasta ocazie se vor înlocui şi membranele defecte; incarcatura de apa se va schimba cel puţin o data pe luna;
l) supapele de siguranta trebuie sa fie verificate periodic, cel puţin o data pe saptamana;
m) generatoarele de acetilena transportabile, folosite în aer liber, trebuie sa fie protejate în mod corespunzãtor impotriva pericolului de inghet şi respectiv impotriva încãlzirii excesive datoritã radiatiilor solare; materialele folosite pentru protejare impotriva pericolului de inghet nu trebuie sa atace pereţii generatorului şi sa formeze cu acetilena compuşi periculosi;
n) generatoarele de acetilena vor fi asigurate contra producerii inghetului; se interzice folosirea antigelului în generatorul de acetilena;
o) generatoarele de acetilena inghetate se pot dezgheta numai cu apa calda sau abur; este interzisã folosirea flacarii deschise, a obiectelor supraincalzite şi a altor mijloace similare, dat fiind pericolul ca sa existe acetilena inglobata în gheaţa; dacã generatoarele inghetate se dezgheata într-o camera incalzita, trebuie sa fie respectata o distanta de cel puţin 10 m fata de o sursa de foc; este interzisã folosirea de rangi de oţel sau a altor obiecte similare pentru spargerea straturilor de gheaţa; vasele în care s-a încãlzit apa la flacara deschisã nu se vor apropia de generatorul inghetat, deoarece pe suprafata lor pot exista particule de zgura incandescenta;
p) înainte de repunerea în funcţiune a unei instalaţii dezghetate trebuie sa se verifice dacã toate pãrţile (de exemplu supapa de siguranta şi supapa hidraulica de siguranta) sunt complet dezghetate şi dacã recipientele şi conductele au rãmas etanse; de asemenea, trebuie sa fie controlate toate elementele generatorului supuse presiunii (dacã nu s-au deformat şi dacã nu au apãrut crapaturi sau alte defecte).
5.4.4 Recipiente fierbatoare din industria celulozei şi hârtiei
În exploatarea recipientelor fierbatoare din industria celulozei şi hârtiei se vor respecta urmãtoarele:
a) pentru fiecare instalatie sau recipient, unitatea deţinãtoare, pe baza documentaţiei tehnice, şi, dupã caz, împreunã cu furnizorul materialului antiacid vor întocmi instrucţiuni interne de exploatare, care vor fi afişate la locul de exploatare al recipientelor, pe cat posibil în imediata apropiere a acestora şi care vor cuprinde cel puţin:
- condiţiile de pornire, funcţionare (graficul fierberii) şi oprire a instalaţiei (indiferent de durata opririi);
- schema conductelor de legatura şi a organelor de închidere;
- cerinţe privind întreţinerea, repararea şi verificarea instalaţiilor;
- mãsurile ce trebuie luate în caz de deranjamente, avarii şi incendiu;
- mãsurile de protecţia muncii pentru personalul de deservire şi întreţinere;
b) încãrcarea, încãlzirea, fierberea, racirea şi golirea se vor executa conform graficului de fierbere specific materiei prime şi sortului de celuloza care urmeazã sa se producã;
c) exploatarea întregii instalaţii se va face numai de cãtre personal calificat şi atestat pe post, sub controlul direct al conducerii tehnice a sectiei; calificarea şi atestarea personalului se va face în conformitate cu prevederile instrucţiunilor de calificare şi atestare elaborate de unitatea deţinãtoare;
d) punerea în funcţiune a fierbatoarelor noi sau dupã reparatie, cu refacerea totalã sau parţialã a protecţiei interioare, se va face pe baza unei documentaţii tehnice, care va cuprinde şi instrucţiunile furnizorului materialului antiacid;
e) la golirea unor tipuri de fierbatoare, pentru evitarea formãrii vacuumului, se va asigura şi verifica, în prealabil, dacã racordurile la partea superioarã sunt deschise;
f) se interzice spalarea celulozei din fierbatoare cu jeturi de lichid la temperaturi care ar produce socuri termice, la fierbatoarele cu captuseala interioarã din zidãrie antiacida;
g) la încãrcarea fierbatoarelor de sulfat de aluminiu cu acid sulfuric se vor lua mãsurile necesare astfel ca acidul sa curgã direct în fierbator şi sa nu se prelinga la exterior pe mantaua de oţel.
5.5 Revizia curenta, curatarea şi conservarea
5.5.1 În timpul functionarii, la datele fixate prin instrucţiunile interne şi ori de câte ori recipientul sub presiune este oprit pentru spalari sau curatari, RSVTI al unitãţii deţinãtoare este obligat sa examineze starea recipientului, executand revizii exterioare, revizii interioare şi, dupã caz, încercãri de presiune maxima admisibilã de lucru. Operaţiile respective se vor efectua conform prevederilor cap. 6 privind verificarea tehnica periodicã.
5.5.2 La curatarea recipientelor sub presiune se vor folosi metode adecvate. Pentru a nu produce crestaturi în pereţii metalici ai recipientului se vor evita sculele cu muchii ascutite şi calite. În cazul curatarii cu apa calda, abur, produse petroliere sau chimice se vor folosi acele fluide care nu ataca pereţii recipientului şi care în contact cu fluidul din recipient nu dau naştere la explozii sau gaze toxice. Dupã terminarea curatarii se recomanda uscarea pereţilor cu un curent de gaz neutru sau aer, dacã fluidul cu care funcţioneazã recipientul permite acest lucru. Produsele rezultate din curatare (lichide sau gaze) trebuie sa fie fãcute inofensive dacã sunt periculoase (toxice, inflamabile).
Instalaţiile acţionate electric sau mecanic (agitatoare, amestecatoare etc.), cu care sunt prevãzute unele recipiente sub presiune, trebuie sa fie deconectate (demontate legãturile electrice sau mecanice) înainte de începerea lucrãrilor de curatare, reparare sau verificare a recipientului.
5.5.3 Iluminarea interiorului recipientului se va face cu lampi electrice portative, cu tensiunea maxima de 24 V, cu condiţia respectãrii normelor de tehnica securitãţii muncii.
Este interzisã folosirea lampilor cu combustibil volatil (acetilena, benzina, petrol etc.) cu flacara deschisã.
5.5.4 La recipientele sub presiune care lucreazã cu fluide letale, toxice sau inflamabile, precum şi la cele care funcţioneazã la temperaturi mai mari de 60°C nu se vor începe lucrãrile de curatare înainte de a executa urmãtoarele:
- degazarea completa a recipientului sau cel puţin pana sub limita admisã de instrucţiunile în vigoare de protecţie a muncii şi verificarea degazarii;
- asigurarea unei temperaturi interioare sub 45°C;
- izolarea sigura a recipientului de celelalte recipiente aflate în funcţiune, de exemplu prin montarea de flanse oarbe pe conductele de legatura.
5.5.5 Pentru prevenirea unor eventuale accidente, curatarea va fi efectuatã de cel puţin 2 muncitori, echipati cu echipament de protecţie corespunzãtor. Lucrãtorul din exterior va menţine legatura cu cel din interiorul recipientului.
5.5.6 Conservarea recipientului sub presiune impotriva fenomenului de coroziune interioarã se va face în stare umeda sau uscata, în conformitate cu prevederile instrucţiunilor interne. Conservarea umeda se utilizeazã pentru un timp scurt, când recipientul trebuie sa fie gata în orice moment pentru punerea în funcţiune, iar conservarea uscata atunci când perioada de oprire din funcţiune este mai îndelungatã.
5.5.7 La revizia curenta, curatarea şi conservarea generatoarelor de acetilena se vor respecta urmãtoarele:
a) generatoarele de acetilena se vor curata în interior cel puţin o data pe trimestru; lucrãrile mai complexe de curatare trebuie sa fie efectuate pe cat posibil în aer liber şi la o distanta suficienta fata de surse de aprindere sau în încãperi fãrã surse de aprindere, pentru evitarea oricãrui pericol de incendiu sau explozie;
b) pereţii generatoarelor de acetilena se vor curata cu raschete (razuitoare), perii de sarma etc., dupã eliminarea acetilenei şi o spalare corespunzãtoare; pentru a nu produce crestaturi sau rizuri în pereţii metalici ai generatorului, se va evita pe cat posibil folosirea sculelor cu muchii ascutite; în cazul folosirii unor fluide pentru curatare, acestea se vor alege astfel încât sa nu atace pereţii generatorului, iar în contact cu acetilena sa nu dea naştere la explozii; dupã curatare se recomanda uscarea pereţilor cu un gaz inert; folosirea aerului comprimat este interzisã;
c) pentru prevenirea unor eventuale accidente, curatarea va fi efectuatã simultan de cel puţin 2 (doi) muncitori echipati cu echipamentul de protecţie corespunzãtor;
d) pentru iluminarea în interior a generatoarelor se vor utiliza numai lampi în execuţie "antiex"; locurile neetanse se vor detecta prin ungere cu apa saponata sau în alt mod nepericulos; detectarea neetanseitatilor cu flacara deschisã nu este admisã;
e) conservarea generatoarelor de acetilena impotriva ruginirii interioare se face în stare umeda sau uscata, astfel:
- conservarea umeda se face pentru scurt timp, atunci când generatorul este pregãtit pentru punerea în funcţiune şi când nu exista pericolul de inghet;
- conservarea uscata se face atunci când generatorul sta mai mult timp în repaus, precum şi atunci când exista pericol de inghet.

6 VERIFICAREA TEHNICA PERIODICĂ
6.1 Verificarea tehnica periodicã - condiţii generale
6.1.1 Recipientele sub presiune sunt supuse în exploatare la verificãri tehnice periodice (VTP), care constau în revizii interioare (RI), încercãri de presiune (IP), revizii exterioare (RE) şi încercãri de etanseitate (IE). Cu aceasta ocazie se verifica starea tehnica a recipientului sub presiune şi a instalaţiei aferente acestuia, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice. În cazul în care rezultatele verificãrii sunt corespunzãtoare se acorda autorizaţia de funcţionare în continuare, stabilindu-se data (ziua, luna, anul) urmãtoarei VTP (scadenta).
Unitãţile deţinãtoare sunt obligate sa pregãteascã recipientele sub presiune pentru efectuarea verificãrilor tehnice periodice şi sa asigure toate condiţiile necesare efectuãrii acestora (echipament de protecţie, personal şi utilaje necesare).
6.1.2 Verificãrile tehnice periodice vor fi efectuate astfel:
a) pentru recipientele sub presiune care se autorizeaza pentru funcţionare conform pct. 4.1.2, verificãrile tehnice periodice vor fi efectuate de cãtre ISCIR-INSPECT IT;
b) pentru recipientele sub presiune care se autorizeaza pentru funcţionare conform pct 4.1.3, verificãrile tehnice periodice vor fi efectuate de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau, cu acordul scris al acesteia, de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare;
c) pentru recipientele sub presiune care se autorizeaza pentru funcţionare conform pct. 4.1.4, verificãrile tehnice periodice vor fi efectuate de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare.
Rezultatele verificãrilor efectuate vor fi consemnate în cartea recipientului-partea de exploatare.
Procesul-verbal (în copie) întocmit de RSVTI al unitãţii deţinãtoare se va transmite la ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia recipientul sub presiune urmeazã sa funcţioneze (pentru cazul de la pct. "b", dacã a fost acordatã împuternicire scrisã).
Pentru recipientele sub presiune la care verificãrile tehnice periodice se efectueazã de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare (pentru cazul de la lit. c)), rezultatele verificãrilor vor fi incluse în lista care se transmite anual la ISCIR-INSPECT IT conform pct. 4.1.10.
La efectuarea verificãrilor tehnice periodice se vor respecta prevederile prezentei prescripţii tehnice.
6.1.3 Unitatea deţinãtoare este singura rãspunzãtoare pentru respectarea termenelor scadente de efectuare a verificãrilor tehnice periodice, chiar dacã termenele respective îi sunt sau nu comunicate de ISCIR-INSPECT IT.
Data propusã pentru efectuarea verificãrilor tehnice periodice se transmite la ISCIR-INSPECT IT de cãtre unitatea deţinãtoare cu cel puţin 30 zile înainte. Data exactã pentru efectuarea verificãrii se stabileşte de unitatea deţinãtoare de comun acord cu ISCIR-INSPECT IT, fãrã sa fie depãşit termenul de scadenta al operatiei de verificare înscris în cartea recipientului-partea de exploatare.
6.1.4 Atunci când cerinţele producţiei nu permit oprirea instalaţiei pentru VTP la data scadenta, se poate prelungi funcţionarea recipientului sub presiune cu cel mult 6 luni, pe baza unei motivari scrise a unitãţii deţinãtoare din care sa rezulte ca starea tehnica a acestuia permite acest lucru.
În aceste cazuri, motivarea tehnica scrisã şi cererea de prelungire a functionarii se va transmite la ISCIR-INSPECT IT în condiţiile prevãzute la pct. 6.1.3.
6.1.5 Prelungirea cu 6 luni a scadentei la VTP se acorda în urma efectuãrii unei RE, astfel:
a) de cãtre ISCIR-INSPECT IT, pentru recipientele sub presiune menţionate la pct. 4.1.2;
b) de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau RSVTI al unitãţii deţinãtoare, funcţie de cine a efectuat ultima verificare tehnica periodicã la recipientele sub presiune menţionate la pct. 4.1.3; dacã prelungirea se efectueazã de cãtre RSVTI, o copie a procesului-verbal încheiat pentru revizia exterioarã se va transmite la ISCIR-INSPECT IT;
c) de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare, pentru recipientele sub presiune menţionate la pct 4.1.4.
6.1.6 Procesul-verbal încheiat pentru revizia exterioarã se va ataşa la cartea recipientului-partea de exploatare.
6.1.7 În cazuri excepţionale şi motivate tehnic, pentru recipientele sub presiune inglobate în linii tehnologice complexe şi care nu pot fi oprite din funcţiune separat, se poate admite prelungirea termenului de scadenta la VTP pana la oprirea întregii instalaţii, dar nu mai mult de 1 an de la data la care trebuia efectuatã VTP. Prelungirea în acest caz se va face în urma efectuãrii unei RE de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT, pentru recipientele care se verifica şi se autorizeaza obligatoriu de cãtre ISCIR-INSPECT IT.
Prelungirea scadentei la VTP, pana la 1 an de la data înscrisã în ultimul proces verbal din cartea recipientului-partea de exploatare, se acorda numai de cãtre ISCIR-INSPECT.
6.2 Etapele verificãrii tehnice periodice
6.2.1 Revizia interioarã
6.2.1.1 Revizia interioarã trebuie sa fie efectuatã cel puţin o data la 4 ani.
În afarã de termenul scadent, revizia interioarã trebuie sa se execute şi în urmãtoarele cazuri:
- dupã o noua montare/instalare;
- cu ocazia unei reparaţii;
- dupã o întrerupere a functionarii mai mare de 2 ani, înainte de repunerea în funcţiune a recipientului;
- cu ocazia înlocuirii captuselilor de protecţie, în cazurile prevãzute la pct. 6.2.1.6;
- atunci când personalul de inspecţie are motive sa se indoiasca de starea buna a recipientului.
La recipientele sub presiune pentru care exista prevederi specifice, conform pct. 6.3, revizia interioarã se va efectua la termenele prevãzute de acestea.
6.2.1.2 Unitatea deţinãtoare este singura rãspunzãtoare pentru respectarea termenelor scadente de efectuare a reviziei interioare, chiar dacã termenele respective îi sunt sau nu reamintite de cãtre ISCIR-INSPECT IT.
6.2.1.3 În cazurile în care, datoritã conceptiei constructive a recipientului, verificarea interioarã (din cadrul reviziei interioare) nu poate fi efectuatã, aceasta poate fi înlocuitã cu o încercare de presiune completatã, dupã caz, cu alte verificãri (prin metode nedistructive). Verificãrile respective (metoda, volumul, condiţiile de admisibilitate şi periodicitatea) vor fi precizate în instrucţiunile interne menţionate la pct. 5.1.2 lit. f).
În situaţiile în care izolatia termica a recipientului nu poate fi desfãcutã datoritã conceptiei (izolatie nedemontabila), se poate renunţa la verificarea exterioarã cu condiţia ca verificarea interioarã sa se poatã realiza. Dezizolarea recipientului şi verificarea exterioarã trebuie sa fie efectuate cu ocazia eventualelor reparaţii, dar maxim la 16 ani.
Pe parcursul functionarii acestor recipiente, în pãrţile susceptibile de degradare a suprafeţelor metalice exterioare (intersectiile racorduri-corp, bosaje-corp, suporturi-corp, amenajãri exterioare-corp etc.) se vor efectua dezizolari parţiale care sa permitã examinarea suprafeţelor exterioare respective.
Dezizolarile parţiale şi examinarea exterioarã trebuie sa fie efectuate cu ocazia eventualelor reparaţii, dar la maxim 16 ani.
La recipientele la care verificarea interioarã este înlocuitã cu încercarea de presiune, este necesarã verificarea exterioarã a suprafeţelor cu ocazia incercarii de presiune. În situaţii deosebite, deţinãtorul, pe proprie rãspundere, poate stabili cu avizul ISCIR-INSPECT IT mãsuri de îndepãrtare a izolatiei numai în locurile în care este posibila apariţia unor defecte pe suprafata exterioarã şi în locurile cu imbinari sudate.
Pentru recipientele sub presiune care funcţioneazã la temperaturi joase (sub -100°C) se poate admite ca verificãrile şi incercarile sa se efectueze la termene mai mari de 4 ani, pentru examinarea interioarã, respectiv de 8 ani pentru încercarea de presiune, sau cu ocazia lucrãrilor de reparare a acestora. Aceste termene vor fi precizate în instrucţiunile interne prevãzute la pct. 5.1.2 lit. f).
6.2.1.4 La cererea scrisã a deţinãtorului şi pe rãspunderea acestuia, recipientele prevãzute cu dispozitive interioare greu demontabile, cu catalizatori sau cu site moleculare şi care trebuie sa fie scoase la reviziile interioare pot fi verificate la un termen mai lung cu cel mult un an decât data scadenta, dacã starea recipientului o permite. Aprecierea stãrii recipientului se face pe baza unei revizii exterioare şi a constatãrilor fãcute la verificãrile anterioare, înscrise în cartea recipientului-partea de exploatare. Prelungirea termenului de revizie interioarã se va acorda conform celor prevãzute la pct. 6.1.4...6.1.7.
6.2.1.5 La recipientele prevãzute cu catalizatori degradabili în contact cu aerul şi/sau cu site moleculare, la care revizia interioarã şi încercarea de presiune nu se pot efectua decât cu ocazia înlocuirii catalizatorilor sau sitelor, se admite ca aceste verificãri şi încercãri sa se execute la intervale de timp mai mari decât termenele scadente prevãzute în prezenta prescripţie tehnica, cu urmãtoarele condiţii:
a) termenele maxime la care se vor efectua verificãrile tehnice periodice (revizia interioarã şi încercarea de presiune) vor fi stabilite şi înscrise în instrucţiuni tehnice specifice întocmite de deţinãtor cu avizul unui proiectant de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT; pentru recipientele aflate în exploatare, aceste instrucţiuni se vor prezenta la ISCIR-INSPECT IT în termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei prescripţii tehnice; pentru recipientele noi, instrucţiunile tehnice specifice vor fi transmise la ISCIR-INSPECT IT odatã cu documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare;
b) în intervalele dintre doua verificãri tehnice periodice se vor efectua şi alte verificãri şi încercãri (de exemplu: verificãri prin metode nedistructive, încercãri de presiune cu mediul de lucru sau cu azot la presiunea maxima admisibilã de lucru, PS); acestea vor fi prevãzute de deţinãtor, cu avizul unui proiectant de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT, şi se vor înscrie în aceleaşi instrucţiuni specifice, precizându-se felul, volumul, condiţiile de execuţie şi criteriile de acceptare, precum şi periodicitatea efectuãrii lor în timpul exploatãrii; aceste verificãri şi încercãri vor fi efectuate de cãtre personalul propriu al deţinãtorului şi/sau de cãtre laboratoare autorizate de ISCIR-INSPECT, în prezenta RSVTI al unitãţii deţinãtoare; rezultatele vor fi ataşate la cartea recipientului-partea de exploatare;
c) în timpul perioadei dintre doua verificãri tehnice periodice, la intervale de maxim 4 ani, ISCIR-INSPECT IT va verifica îndeplinirea cerinţelor menţionate în instrucţiunile tehnice; procesul-verbal întocmit va fi atasat la cartea recipientului-partea de exploatare.
6.2.1.6 La recipientele cu captuseli de protecţie, revizia interioarã consta în examinarea stãrii captuselii, care nu trebuie sa prezinte fisuri sau deteriorãri. Se va acorda o atentie deosebita zonelor în care s-au observat la exterior supraincalziri ale metalului în timpul functionarii. În cazurile în care inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT are dubii privind rezistenta recipientului, captuseala de protecţie va fi îndepãrtatã parţial sau total la cererea acestuia.
Cu ocazia înlocuirii captuselii de protecţie se va examina starea suprafeţei metalului, indiferent de termenul stabilit pentru revizia interioarã, iar unitatea deţinãtoare este obligatã sa anunţe ISCIR-INSPECT IT.
La recipientele care au captuseli de protecţie la rândul lor protejate printr-o manta metalicã, la revizia interioarã se examineazã starea mantalei metalice de protecţie şi, dupã caz, starea captuselii în zonele neacoperite. Examinarea captuselii de protecţie se va face obligatoriu ori de câte ori se constata depasiri ale temperaturilor admise la mantaua metalicã de rezistenta a recipientului.
6.2.1.7 Recipientele cu o înãlţime mai mare de 2 m trebuie sa fie prevãzute, dupã caz, înainte de începerea reviziei interioare, cu amenajãri care sa asigure accesul fãrã pericol pentru examinarea la interior a tuturor pãrţilor recipientului.
6.2.1.8 Dacã la revizia interioarã se constata ca starea recipientului nu mai asigura funcţionarea acestuia în condiţii de siguranta la presiunea maxima admisibilã de lucru, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT poate reduce termenul pentru urmãtoarea revizie interioarã şi/sau de comun acord cu deţinãtorul poate reduce parametrii de lucru, inscriind motivele în procesul-verbal încheiat. Parametrii de lucru redusi vor fi înscrişi pe placa de timbru de cãtre unitatea deţinãtoare.
6.2.1.9 Dacã cu ocazia reviziei interioare se constata defecte care ar putea genera avarii sau accidente în exploatare, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT va înscrie defectele respective în procesul-verbal încheiat şi va interzice punerea în funcţiune a recipientului. Autorizaţia de funcţionare va putea fi acordatã numai dupã remedierea defectelor şi efectuarea unei noi verificãri.
6.2.1.10 Sunt supuse unor revizii interioare suplimentare executate de RSVTI, indiferent de reviziile interioare executate de inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT, urmãtoarele categorii de recipiente sub presiune:
a) recipientele sub presiune la care acţiunea fluidului conţinut produce modificarea compoziţiei chimice şi a proprietãţilor mecanice ale metalului, în sensul inrautatirii lor;
b) recipientele sub presiune care lucreazã în medii foarte corozive;
c) recipientele sub presiune la care temperatura elementelor metalice depãşeşte în funcţionare valoarea de la care apare fenomenul de fluaj; pentru acestea, la prima punere în funcţiune şi periodic în timpul exploatãrii, se vor mãsura diametrele rectangulare în zona mediana a fiecãrei virole şi circumferinte exterioare ale virolei respective; rezultatele masurarilor se vor consemna într-o schita care se va ataşa la cartea recipientului-partea de exploatare; periodicitatea masurarilor şi deformatiile permanente admise se vor stabili prin documentaţia tehnica; periodicitatea nu va depãşi 4 ani pentru masurarile interioare şi 10 ani pentru cele exterioare;
d) recipientele sub presiune care lucreazã cu fluide care produc depuneri pe suprafeţele interioare;
e) alte recipiente sub presiune stabilite prin instrucţiunile interne.
Modul de efectuare şi frecventa reviziilor interioare suplimentare se vor stabili prin instrucţiuni tehnice specifice avizate de cãtre o unitate de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT.
Pentru recipientele aflate în exploatare, aceste instrucţiuni se vor prezenta la ISCIR-INSPECT IT în termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei prescripţii tehnice. Pentru recipientele noi, instrucţiunile tehnice specifice vor fi transmise la ISCIR-INSPECT IT odatã cu documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare.
6.2.1.11 Dacã la reviziile suplimentare se constata defecte care pericliteazã siguranta în funcţionare, recipientul se va opri din funcţiune de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare şi va fi anunţatã ISCIR-INSPECT IT.
Pentru stabilirea posibilitãţilor de funcţionare în continuare, unitatea deţinãtoare împreunã cu proiectantul de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT şi, dupã caz, constructorul şi alţi specialişti convocaţi de deţinãtor vor examina starea tehnica a recipientului şi vor analiza şi stabili mãsurile necesare, precum şi condiţiile în care acesta poate funcţiona în continuare.
Dupã identificarea şi rezolvarea problemelor care au cauzat oprirea din funcţionare a recipientului, unitatea deţinãtoare va solicita la ISCIR-INSPECT IT efectuarea verificãrilor în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare în continuare.
6.2.1.12 Metodologia de la pct. 6.2.1.11 se poate aplica şi în alte cazuri atunci când în exploatarea recipientelor se vor constata deficiente importante.
6.2.2 Încercarea de presiune
6.2.2.1 Încercarea de presiune se efectueazã în conformitate cu prevederile pct. 4.2.6, în scopul verificãrii rezistentei şi etanseitatii recipientului şi evidenţierii unor eventuale defecte care nu au putut fi observate la revizia interioarã.
6.2.2.2 La verificarea periodicã, dacã recipientul sub presiune a fost verificat nedistructiv 100% iniţial şi imbinarile sudate nu au suferit reparaţii în exploatare, nu este necesarã aplicarea prevederilor de la pct. 4.2.6.14 lit. a) în cazul incercarii de presiune pneumatice.
6.2.2.3 Pentru recipientele protejate la interior (emailata, cauciucate) încercarea de presiune se poate efectua la valoarea PS, dacã în proiect nu se prevede altfel.
6.2.2.4 Recipientele din instalaţiile complexe care sunt legate între ele printr-un sistem de conducte asamblate prin sudura, fãrã posibilitatea izolarii fiecãrui recipient, pot fi supuse la încercarea de presiune dupã montare şi periodic în timpul exploatãrii pe grupe de recipiente (bucle). În acest caz, valoarea presiunii de încercare a recipientelor din cadrul grupei (buclei) va fi egala cu cea mai mica valoare dintre presiunile de încercare a fiecãrui recipient care formeazã bucla respectiva. Modul în care se va efectua încercarea de presiune va fi stabilit de cãtre deţinãtor cu avizul unui proiectant de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT şi se va înscrie în instrucţiunile specifice. Prin aceste instrucţiuni se vor preciza recipientele care formeazã bucle distincte şi condiţiile de încercare la presiune.
Cu ocazia unor reparaţii care necesita scoaterea unui recipient din circuit, încercarea de presiune dupã reparatie se va efectua la valoarea prescrisã pentru recipientul respectiv.
6.2.2.5 Încercarea de presiune trebuie sa fie efectuatã cel puţin o data la 8 ani. În cazul recipientelor prevãzute la pct. 6.2.1.3 şi a cãror revizie interioarã nu se poate efectua, încercarea de presiune trebuie sa se execute cel puţin o data la 4 ani.
Pentru recipientele izolate termic la exterior se va proceda conform prevederilor de la pct. 6.2.1.3.
În afarã de verificarea la termenul scadent, încercarea de presiune trebuie sa se execute şi în urmãtoarele cazuri:
- dupã o noua montare, dacã la revizia interioarã se constata ca recipientul prezintã deformatii sau alte defecte;
- dupã o reparatie, conform cap. 7;
- dupã o întrerupere a functionarii mai mare de 2 ani, înainte de repunerea în funcţiune a recipientului;
- cu ocazia înlocuirii captuselilor de protecţie, în cazurile prevãzute la pct. 6.2.1.6;
- atunci când inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT are motive sa se indoiasca de starea buna a recipientului.
Deţinãtorul este singurul rãspunzãtor pentru respectarea termenelor scadente de efectuare a incercarii de presiune, chiar dacã termenele respective îi sunt sau nu reamintite de cãtre ISCIR-INSPECT IT.
6.2.2.6 La recipientele sub presiune prevãzute la interior cu invelisuri protectoare (placaj metalic) şi în cazul în care se executa reparaţii între scadente la invelisul protector, încercarea de presiune hidraulica se va efectua la valoarea presiunii de lucru a recipientului cu avizul proiectantului sau, dupã caz, a responsabilului autorizat care a efectuat reparaţia.
6.2.2.7 Încercarea de presiune va fi precedatã de o revizie interioarã, cu excepţia cazurilor de la pct. 6.2.1.3. Recipientul trebuie sa aibã armaturile montate şi în stare buna de funcţionare. Dupã efectuarea incercarii de presiune se vor regla dispozitivele de siguranta care echipeaza recipientul sub presiune, conform prevederilor pct. 4.2.8.
6.2.3 Revizia exterioarã
6.2.3.1 Revizia exterioarã se executa inopinat în timpul functionarii recipientului sub presiune şi are drept scop stabilirea stãrii generale a recipientului şi, în principal, a dispozitivelor de siguranta.
6.2.3.2 Cu ocazia reviziei exterioare se va verifica:
- existenta şi buna funcţionare a dispozitivelor de siguranta şi a aparatelor de mãsurare şi control;
- starea recipientului şi a imbinarilor (pãrţile vizibile şi accesibile);
- dacã exista instrucţiuni detaliate de exploatare, specifice instalaţiilor în care sunt inglobate recipientele, şi dacã personalul de deservire le cunoaşte.
6.2.4 Încercarea de etanseitate
Pentru recipientele sub presiune la care prin construcţie sau prin proiectul de montare sau instalare este prevãzutã încercarea de etanseitate, aceasta se va efectua la VTP, în condiţiile prevãzute la pct. 4.2.7. Verificarea etanseitatii se va face cu mijloacele prevãzute în documentaţia de însoţire a recipientului sau prin proiectul de montare sau instalare.
6.3 Verificarea tehnica periodicã-condiţii specifice
6.3.1 Recipiente sub presiune pentru depozitarea clorului sau dioxidului de sulf lichefiate
La efectuarea verificãrilor tehnice periodice la recipientele sub presiune pentru depozitarea clorului sau dioxidului de sulf lichefiate se vor respecta urmãtoarele:
a) revizia interioarã trebuie sa fie efectuatã la intervale de maxim 2 ani; cu ocazia reviziei interioare, imbinarile sudate cap la cap şi de colt vor fi controlate cu pulberi magnetice în procent de 100%;
b) încercarea de presiune se va efectua la intervale de maxim 4 ani; dupã încercarea de presiune, recipientul se va goli de apa, se vor şterge pereţii interiori şi apoi se va usca bine prin suflare cu aer uscat;
c) recipientele sub presiune vor fi pregãtite pentru VTP astfel:
- se va scoate recipientul din funcţiune, golindu-se pana când manometrele indica presiunea zero;
- se va insufla aer uscat în interior timp de cel puţin 48 ore, pentru îndepãrtarea ultimelor resturi de fluid;
- se vor blinda toate conductele de legatura;
- se va introduce în recipient o substanta neutralizatoare specifica, dupã care se vor curata pereţii pana la metal curat;
- dacã se observa pe pereţi urme de grãsimi, se vor spala pereţii cu un solvent;
d) persoana care intra în recipient pentru pregãtirea reviziei, pentru efectuarea reviziei sau lucrãrilor de reparare va fi echipata cu centura de siguranta cu coarda al carei capãt liber va fi scos în exterior lângã gura de salvare respectiv de vizitare, cu respectarea normelor specifice de protecţia muncii.
6.3.2 Recipiente sub presiune din industria oxigenului, azotului şi argonului
La efectuarea verificãrilor tehnice periodice la recipientele sub presiune criogenice cu manta de izolatie sub vid, la care examinarea integrala a pereţilor metalici nu este posibila datoritã izolatiilor din industria oxigenului, azotului şi argonului, se vor respecta urmãtoarele:
a) verificãrile tehnice periodice se vor efectua de cãtre ISCIR-INSPECT IT la cel mult 4 ani, astfel:
- revizia interioarã (numai verificarea exterioarã);
- încercarea de etanseitate a recipientului sub presiune şi verificarea gradului de vid între recipient şi mantaua exterioarã;
- verificarea reglarii supapelor de siguranta pe un stand autorizat de ISCIR-INSPECT;
b) verificãrile tehnice periodice se vor efectua de cãtre ISCIR-INSPECT IT şi cu ocazia lucrãrilor de reparare (suplimentar fata de perioadele de scadenta acordate), dacã în cadrul acestora izolatia este înlãturatã în totalitate astfel încât recipientele sub presiune pot fi examinate complet; suplimentar fata de verificãrile de la lit. a) se vor efectua:
- revizia interioarã (verificarea interioarã);
- proba de presiune hidraulica la recipientul sub presiune respectiv;
NOTA: Unitatea deţinãtoare (sau reparatoare) este obligatã sa solicite la ISCIR-INSPECT IT efectuarea verificãrilor tehnice periodice menţionate la lit. b).
c) încercarea de etanseitate a recipientului interior la o presiune egala cu PS se efectueazã cu azot sau cu fluidul pentru care este destinat recipientul; se admit metode de verificare a etanseitatii cu heliu sau freon în cazul în care condiţiile de efectuare şi criteriile de acceptare sunt prevãzute prin proiect;
d) gradul de vid în mantaua exterioarã va fi cel prescris prin proiect şi va fi verificat cu un vacuummetru, conform instrucţiunilor întocmite de proiectant (sau constructor);
e) încercarea de etanseitate şi verificarea gradului de vid se considera reusite dacã dupã 24 ore de la stabilizarea (atingerea) presiunii de proba în recipient şi a gradului de vid în mantaua exterioarã nu se constata prin citire la vacuummetru micşorarea gradului de vid (sensibilitatea vacuummetrului va fi conform prevederilor documentaţiei tehnice); dacã încercarea se efectueazã în mediul ambiant, se vor stabili mãsuri privind efectuarea acesteia astfel încât influenta condiţiilor exterioare sa fie redusã la minimum posibil;
f) în afarã verificãrilor periodice efectuate de ISCIR-INSPECT IT, unitatea deţinãtoare va efectua periodic, prin personalul autorizat (RSVTI), verificãri constând în revizii exterioare, verificarea gradului de vid şi verificarea reglarii şi sigilarii dispozitivelor de siguranta;
g) pentru recipientele care conţin masa de filtrare-uscare a aerului (de exemplu: zeolit), VTP se poate efectua la maxim 6 ani.
6.3.3 Recipiente fierbatoare din industria celulozei şi hârtiei
La efectuarea verificãrilor tehnice periodice la recipientele fierbatoare din industria celulozei şi hârtiei se vor respecta urmãtoarele:
a) pregãtirea recipientelor pentru VTP se va face pe baza de instrucţiuni interne de exploatare întocmite de cãtre fiecare unitate deţinãtoare, cu respectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice;
b) la recipientele prevãzute cu captuseli, revizia interioarã se va executa cel puţin o data la 2 ani şi fãrã înlãturarea captuselii de protecţie;
c) fierbatoarele de celuloza prevãzute cu captuseala antiacida se vor supune la VTP (RI şi IP) fãrã captuseala, la intervale de maxim 16 ani şi ori de câte ori se desface captuseala antiacida; dacã starea captuselii este buna, iar la racordurile de control a etanseitatii nu au apãrut scurgeri de fluid, la cererea motivatã a unitãţii deţinãtoare ISCIR-INSPECT IT poate prelungi scadenta la VTP pana la 18 ani;
d) fierbatoarele prevãzute cu izolatie exterioarã se vor verifica la exterior cu izolatia înlãturatã, la intervale de maxim 16 ani şi ori de câte ori se constata defecte care presupun deteriorarea mantalei exterioare; demontarea instalaţiei se va face numai în zonele afectate; dacã starea izolatiei este buna şi nu s-au constatat deteriorãri ale mantalei, la cererea motivatã a unitãţii deţinãtoare ISCIR-INSPECT IT poate prelungi scadenta la VTP pana la 18 ani;
e) în afarã verificãrilor tehnice periodice, recipientele vor fi supuse unor verificãri interioare şi exterioare suplimentare executate de personalul tehnic stabilit de unitatea deţinãtoare; modul de efectuare şi frecventa acestor verificãri se vor stabili prin instrucţiuni interne de exploatare, iar rezultatele verificãrilor suplimentare se vor înscrie într-un registru numerotat, snuruit şi sigilat de ISCIR-INSPECT IT în a carei raza de activitate se afla recipientul; defecţiunile constatate vor fi însemnate pe schita de masurari a recipientului, care se pãstreazã în acest registru, cu precizarea datei, constatãrii, tipului şi locului defectului, precum şi a mãsurilor luate;
f) în cazul în care, cu ocazia verificãrilor, se constata defecte care afecteazã siguranta în funcţionare, recipientele vor fi oprite imediat din funcţiune şi introduse în reparatie, fãrã a tine seama de data scadentei verificãrii tehnice;
g) la stabilirea modului de efectuare a verificãrilor suplimentare şi a frecvenţei acestora se vor avea în vedere urmãtoarele:
- fierbatoarele de celuloza cu funcţionare continua vor fi verificate la maxim 1 an;
- fierbatoarele de celuloza cu funcţionare discontinua, placate antiacid cu bimetal, vor fi verificate la interior la maxim 3 luni;
- fierbatoarele rotative vor fi verificate la interior şi la exterior la maxim 6 luni;
- recipientele fierbatoare pentru innobilarea la cald şi sub presiune a celulozei vor fi verificate la maxim 9 luni;
- fierbatoarele de sulfat de aluminiu vor fi verificate la interior şi la exterior dupã fiecare golire; verificarea interioarã se va executa vizual, prin gura de vizitare, la intervale de maxim 2 sãptãmâni; dacã la verificãri se observa în captuseala de plumb coroziuni având adancimi de pana la 20% din grosimea captuselii, acestea se vor incarca cu plumb; în cazul unor coroziuni cu adancimi mai mari de 20% din grosimea captuselii, porţiunea respectiva va fi decupata şi înlocuitã;
- la fierbatoarele cu captuseala antiacida se va verifica vizual, prin gura de vizitare, starea zidariei dupã fiecare golire a materialului şi dupã spalarea recipientului, dar cel puţin o data la 6 luni; încercarea de presiune hidraulica la fierbatoarele cu captuseala antiacida, când nu se inlatura captuseala, se va executa la o presiune egala cu presiunea maxima admisibilã dupã fiecare revizie interioarã;
h) unitãţile deţinãtoare au obligaţia sa anunţe la ISCIR-INSPECT IT, în a carei raza de activitate funcţioneazã recipientele, urmãtoarele cazuri:
- defectiuni care pericliteazã siguranta în exploatare (defectiuni la mantaua de rezistenta) observate cu ocazia verificãrilor suplimentare;
- situaţiile de inlaturare totalã sau pe o suprafata mai mare de l m2 a captuselii interioare, care permit verificãrile pereţilor de rezistenta;
- lipsa aderentei plumbului la materialul de baza, defectiuni la mantaua de rezistenta, sau desfaceri de captuseli mai mari de 1 mp la fierbatoarele de sulfat de aluminiu.
6.3.4 Recipiente cilindri uscatori
La efectuarea verificãrilor tehnice periodice la recipiente cilindri uscatori sub presiune din componenta maşinilor de fabricat hârtie, carton, piele artificiala sau alte produse ce se fabrica în instalaţii similare şi care impun uscarea unei benzi continue pe suprafeţele cilindrice ale unor grupuri acţionate, se vor respecta urmãtoarele:
a) pentru recipientele cilindri uscatori la care nu se poate efectua încercarea de presiune hidraulica în instalatie din diverse motive (depãşirea sarcinii pentru fundaţia masinii, depãşirea sarcinii admisibile în lagare), se poate înlocui încercarea de presiune hidraulica, în baza unei documentaţii, cu o revizie interioarã şi o încercare de presiune cu fluidul de lucru la presiunea maxima admisibilã de lucru sau cu o revizie interioarã cu mãsurarea grosimii mantalei cilindrice cu ultrasunete;
b) în afarã termenului scadent, încercarea de presiune hidraulica se mai executa şi în cazurile în care recipientul cilindru uscator a fost scos din instalatie pentru rectificare sau o noua montare.
6.3.5 Recipiente sub presiune din instalaţiile frigorifice
La efectuarea verificãrilor tehnice periodice la recipientele sub presiune din instalaţiile frigorifice, se vor respecta urmãtoarele:
a) încercarea de presiune hidraulica pentru recipientele sub presiune din instalaţiile frigorifice se efectueazã cu apa la o valoare a presiunii de proba stabilitã în documentaţia de însoţire; se admite utilizarea şi a altor lichide neagresive, nepericuloase şi care nu sunt incompatibile cu fluidul de lucru, ca de exemplu ulei, petrol lampant, tricloretilena etc.; felul lichidului de încercare va fi înscris în documentaţia recipientului;
b) verificãrile tehnice periodice, revizia interioarã şi încercarea de presiune se executa la maxim 8 ani şi ori de câte ori se supune instalatia unei reparaţii sau când se impune golirea instalaţiei frigorifice de fluid;
c) revizia exterioarã se executa la termene de maxim 4 ani;
d) rezultatele verificãrilor vor fi consemnate în cartea recipientului-partea de exploatare.
6.3.6 Generatoare de acetilena
La efectuarea verificãrilor tehnice periodice la generatoarele de acetilena, se vor respecta urmãtoarele:
a) revizia interioarã se efectueazã cel puţin o data la 3 ani;
b) încercarea de presiune trebuie sa fie efectuatã cel puţin o data la 6 ani pentru generatoarele stabile, respectiv cel puţin o data la 3 ani pentru generatoarele transportabile.
7 REPARAREA
7.1 Lucrãri de reparare care se verifica de cãtre ISCIR-INSPECT IT
7.1.1 Lucrãrile indicate la pct. 7.1.2, executate în cadrul reparaţiilor planificate sau neplanificate la recipiente sub presiune, se verifica de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT şi/sau de cãtre RSL (autorizat de ISCIR-INSPECT IT) al unitãţii reparatoare. Lucrãrile de reparare se vor efectua numai la recipientele sub presiune la care unitatea deţinãtoare prezintã documentaţia tehnica care sa permitã identificarea tuturor datelor tehnice necesare efectuãrii lucrãrilor de reparare la acestea.
7.1.2 Lucrãrile executate în cadrul reparaţiilor la recipiente sub presiune, care se verifica de cãtre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau, cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT, de cãtre RSL (autorizat de ISCIR-INSPECT IT) ai unitãţilor reparatoare, sunt urmãtoarele:
a) înlocuirea de virole, funduri, plãci tubulare sau alte elemente sub presiune, care se pot executa separat şi asambla la instalatie;
b) repararea prin încãrcare cu sudura a elementelor sub presiune care prezintã coroziuni sau eroziuni, izolat sau grupat, şi placarea prin încãrcare prin sudura cu material inoxidabil a suprafeţelor elementelor recipientelor;
c) remedierea prin sudare a fisurilor sau crapaturilor elementelor sub presiune;
d) executarea unor suduri noi la elementele sub presiune, refacerea sau remedierea celor existente;
e) înlocuirea prin mandrinare a tevilor schimbatoarelor de caldura şi a niturilor de la recipiente;
f) înlocuirea armaturilor de siguranta cu alte tipodimensiuni care diferã de cele prevãzute în proiectul iniţial;
g) remedierea (refacerea) zonelor din care au fost prelevate probe de material în scopul evaluãrii stãrii tehnice a recipientelor sub presiune;
h) executarea de lucrãri ca urmare a modificãrii proiectului iniţial de construcţie a recipientului sub presiune sau care duc la modificarea parametrilor iniţiali maximi admişi pentru funcţionarea acestuia (presiune maxima, temperatura minima, temperatura maxima etc.);
i) înlocuirea fasciculelor schimbatoarelor de caldura;
j) înlocuirea mantalei exterioare a unui recipient sub presiune cu pereţi dubli.
7.1.3 Dacã în cadrul reparaţiilor (planificate sau neplanificate) s-au executat alte lucrãri de reparare decât cele menţionate la pct. 7.1.2 şi care nu afecteazã incinta sub presiune, verificarea tehnica a reparatiei se va efectua de cãtre personalul autorizat de ISCIR-INSPECT IT al unitãţii reparatoare (RSL) sau deţinãtoare (RSVTI).
7.1.4 Lucrãrile de reparare indicate la pct. 7.1.2 se vor executa numai de cãtre agenţi economici autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
7.1.5 Autorizaţia de a repara recipiente sub presiune nu este necesarã atunci când reparaţia se efectueazã de cãtre unitatea constructoare (care a aplicat marcajul de conformitate). La efectuarea lucrãrilor de reparare se vor respecta prevederile prezentei prescripţii tehnice.
7.1.6 Lucrãrile de reparare a recipientelor sub presiune se vor executa cu respectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice, ale prescripţiei tehnice PT C 4/2, Colecţia ISCIR, şi ale documentaţiei tehnice de reparare elaborate în funcţie de complexitatea lucrãrilor.
7.2 Documentaţia tehnica de reparare
7.2.1 Înaintea începerii lucrãrilor de reparare, unitatea reparatoare, cu acordul scris al unitãţii deţinãtoare, va întocmi un memoriu tehnic de prezentare a lucrãrilor de reparare, care va cuprinde cel puţin descrierea recipientului sub presiune (instalatia aferentã), lucrãrile de reparare ce urmeazã a se efectua şi condiţiile tehnice de execuţie ale acestora, precum şi programul de examinari, verificãri şi încercãri ce urmeazã a se efectua pe parcursul şi la finalul lucrãrilor de reparare.
Pentru lucrãrile de reparare la care se întocmeşte proiect de reparare, acesta se va ataşa la memoriul tehnic de prezentare a lucrãrilor de reparare.
Memoriul tehnic va fi înaintat la ISCIR-INSPECT IT în vederea acceptãrii începerii lucrãrilor de reparare. Se interzice începerea lucrãrilor de reparare fãrã procesul-verbal de acceptare al ISCIR-INSPECT IT.
Prin procesul-verbal de acceptare a începerii lucrãrilor de reparare, ISCIR-INSPECT IT poate solicita ca anumite operaţii, examinari, verificãri sau încercãri sa se efectueze în prezenta inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT. Unitatea reparatoare este obligatã sa solicite participarea inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT la operaţiile, examinarile, verificãrile sau incercarile respective.
7.2.2 Pentru lucrãrile de reparare menţionate la pct. 7.1.2 lit. a), d) (în cazul executãrii unor suduri noi), f), g), h), i) şi j) (în cazul modificãrii proiectului iniţial) se va întocmi proiect de reparare care se va ataşa la documentaţia tehnica de reparare.
Pentru celelalte tipuri de lucrãri de reparare, necesitatea întocmirii proiectului de reparare se va stabili de cãtre ISCIR-INSPECT IT şi/sau unitatea reparatoare (autorizata de ISCIR-INSPECT IT), funcţie de complexitatea lucrãrilor de reparare.
Proiectele de reparare vor fi întocmite de cãtre unitãţi de proiectare autorizate de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
Proiectele respective pot fi elaborate şi de cãtre alte unitãţi de proiectare, cu condiţia ca acestea sa fie, în prealabil utilizãrii lor, verificate de o unitate de proiectare autorizata.
Proiectele de reparare vor fi avizate, privind conformitatea acestora cu prevederile prescripţiei tehnice PT C 4/2, Colecţia ISCIR, de cãtre ISCIR-INSPECT IT sau în baza unei împuterniciri scrise, de cãtre personalul propriu al unitãţii de proiectare, autorizat de ISCIR-INSPECT. Cu acordul ISCIR-INSPECT pot fi luate în considerare şi alte coduri de proiectare.
7.2.3 Documentaţia tehnica de reparare, întocmitã de cãtre unitatea reparatoare va cuprinde urmãtoarele:
a) memoriul tehnic de prezentare a lucrãrilor de reparare acceptat de ISCIR-INSPECT IT (inclusiv proiectul de reparare avizat de ISCIR-INSPECT IT);
b) certificatele de calitate ale materialelor de baza şi de adaos utilizate la execuţia pãrţilor recipientului supuse presiunii sau care se asambleaza prin sudare la acesta; declaraţii de conformitate pentru elementele componente (armaturi, dispozitive de siguranta etc.) care echipeaza recipientul sub presiune, dupã caz ;
c) lista procedurilor de sudare folosite în execuţia imbinarilor sudate şi specificaţiile procedurilor de sudare (WPS) specifice, întocmite de RTS, la care se ataşeazã fişele de omologare (WPAR), în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colecţia ISCIR (în copie);
d) tabelul nominal cu sudorii autorizaţi conform prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea sudorilor, Colecţia ISCIR, care au executat lucrãrile de sudare, întocmit de RTS, la care se ataşeazã autorizaţiile sudorilor (în copie);
e) fişa şi diagrama de tratament termic, atunci când acesta este prevãzut în memoriul tehnic sau în proiectul de reparare;
f) buletinele (certificatele) cuprinzând rezultatele examinarilor, verificãrilor şi încercãrilor efectuate de cãtre unitãţi (laboratoare) autorizate de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prescripţiilor tehnice specifice, Colecţia ISCIR;
g) procesul-verbal în care sunt consemnate rezultatele încercãrilor de casa, în care sa se specifice ca instalatia se poate supune verificãrilor tehnice în scopul autorizãrii functionarii;
h) declaraţia de conformitate privind lucrãrile de reparare efectuate.

NOTA: Se admite înlocuirea fişelor de omologare a procedurilor de sudare (WPAR) cu un tabel care sa cuprindã numãrul fisei de omologare (intern şi nr. de înregistrare ISCIR) şi domeniul de valabilitate al acestora.

7.3 Verificarea tehnica a lucrãrilor de reparare
7.3.1 Unitãţile reparatoare sunt obligate sa asigure inspectorilor ISCIR-INSPECT IT sau personalului autorizat de ISCIR-INSPECT IT posibilitatea verificãrii recipientelor sub presiune în timpul şi la finalul lucrãrilor de reparare.
Verificarea tehnica a recipientelor sub presiune în timpul reparaţiilor şi la final se executa la unitatea deţinãtoare sau reparatoare, dupã cum reparaţia se efectueazã la deţinãtor sau la unitatea reparatoare.
Verificarea tehnica a recipientelor sub presiune în timpul lucrãrilor de reparare se va efectua de cãtre ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia se executa reparaţia şi/sau de cãtre personalul tehnic de specialitate, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, al unitãţii reparatoare.
Verificarea tehnica a recipientelor sub presiune la finalul lucrãrilor de reparare se va efectua de cãtre ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia se executa reparaţia sau, cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT, de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare.
7.3.2 Pentru recipientele sub presiune la care, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, autorizaţia de funcţionare se elibereazã de cãtre unitatea deţinãtoare, verificarea lucrãrilor de reparare se efectueazã de cãtre RSVTI al acesteia împreunã cu RSL al unitãţii reparatoare. În urma verificãrilor efectuate, funcţie de rezultatele obţinute, RSVTI al unitãţii deţinãtoare poate acorda autorizaţia de funcţionare.
7.3.3 În cazul recipientelor sub presiune sau elementelor acestora, la care datoritã conceptiei constructive nu mai este posibila examinarea cu ocazia verificãrii tehnice în vederea autorizãrii functionarii dupã reparatie, este obligatoriu ca unitatea reparatoare sa prezinte recipientele sub presiune respective pentru verificare inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau personalului tehnic de specialitate (RSL), autorizat de ISCIR-INSPECT IT, înainte de asamblare, în fazele în care examinarea acestora este posibila.
7.3.4 Verificarea recipientelor sub presiune la finalul lucrãrilor de reparare va consta în:
- verificarea documentaţiei tehnice de reparare, întocmitã conform pct 7.2.3;
- verificarea execuţiei lucrãrilor de reparare (verificarea elementelor recipientului la care s-au efectuat lucrãrile de reparare).
Pentru recipientele sub presiune la care s-au obţinut rezultate corespunzãtoare, se vor efectua verificãrile în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
7.3.5 Unitãţile reparatoare sunt obligate sa execute suplimentar, la cererea inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau a personalului tehnic de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT IT, orice alte masurari, verificãri sau încercãri necesare stabilirii calitãţii execuţiei lucrãrilor de reparare.
7.3.6 Verificãrile tehnice în vederea autorizãrii de funcţionare dupã reparatie se vor efectua la locul de funcţionare al recipientului sub presiune de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau, cu împuternicire scrisã din partea ISCIR-INSPECT IT, de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice.
În procesul-verbal încheiat cu ocazia verificãrilor efectuate în vederea autorizãrii functionarii se vor stabili şi datele urmãtoarelor verificãri tehnice periodice, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice.
7.3.7 Documentaţia tehnica de reparare a recipientului sub presiune se va anexa la cartea recipientului-partea de exploatare.
Efectuarea lucrãrilor de reparare se va înscrie de cãtre RSL al unitãţii reparatoare în registrul intern de evidenta a lucrãrilor de reparare a recipientelor sub presiune, conform modelului din anexa H, iar pentru cele care se înregistreazã la ISCIR-INSPECT IT şi în cartea recipientului-partea de exploatare la rubrica evidenta exploatãrii.
7.3.8 Unitãţile autorizate de ISCIR-INSPECT IT sa efectueze reparaţii la recipiente sub presiune vor tine la zi evidenta lucrãrilor executate (care fac obiectul prevederilor prezentei prescripţii tehnice), într-un registru numerotat, snuruit şi parafat de ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia se gãseşte unitatea şi care va cuprinde datele conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
7.3.9 Pentru fiecare recipient sub presiune, unitatea reparatoare este obligatã sa modifice parametrii înscrişi pe placa de timbru sau sa aplice o noua placa de timbru, conform STAS 4781, în urmãtoarele cazuri:
- dupã modificarea parametrilor de funcţionare iniţiali ai recipientului sub presiune (presiune, temperatura, fluid etc.);
- în toate cazurile stabilite/avizate de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT.
7.3.10 Unitãţile reparatoare sunt obligate sa punã la dispoziţia inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau personalului autorizat de ISCIR-INSPECT IT, pe parcursul lucrãrilor de reparare şi la efectuarea verificãrilor finale, urmãtoarele:
- documentaţia tehnica a recipientului sub presiune;
- toate datele necesare privind lucrãrile executate, care sa permitã stabilirea calitãţii şi modul de efectuare a lucrãrilor de reparare;
- personalul şi utilajele necesare verificãrii recipientelor sub presiune;
- echipamentul de protecţie necesar.
7.4 Retimbrarea
7.4.1 Recipientele sub presiune a cãror montare, reparare, exploatare, funcţionare şi verificare se efectueazã în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, aflate în funcţionare fãrã placa de timbru, vor trebui sa fie timbrate în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice.
Aplicarea placii de timbru la recipientele sub presiune aflate în funcţionare se poate face atunci când aceasta lipseşte, este deteriorata sau se modifica parametrii de funcţionare ai acestora.
Sunt exceptate recipientele sub presiune care prin documentaţia tehnica de însoţire nu au prevãzutã placa de timbru, conţinutul acesteia fiind marcat prin poansonare pe corpul recipientului sub presiune sau prin etichetare şi sunt autorizate în funcţionare în aceste condiţii.
7.4.2 Pentru recipientele sub presiune aflate în funcţionare, la care placa de timbru nu exista sau este deteriorata, aceasta se va putea reconstitui de cãtre unitatea deţinãtoare, în baza documentaţiei existente (din care sa rezulte parametrii de funcţionare, nr. de fabricaţie/an, constructor). Placa de timbru se poate aplica numai dacã pe recipientul sub presiune exista marcate prin poansonare cel puţin datele (nr. de fabricaţie/an şi denumirea unitãţii constructoare) care sa permitã stabilirea cu certitudine a faptului ca documentaţia tehnica aparţine acestuia.
Placa de timbru va fi conform STAS 4781 (dacã nu este prevãzut altfel în documentaţia tehnica de însoţire) şi va fi aplicatã de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare care va întocmi un proces verbal în cartea recipientului - partea de exploatare. Datele care trebuie sa fie înscrise pe placa de timbru se vor stabili pe baza documentaţiei tehnice existente a recipientului sub presiune.
7.4.3 Pentru recipientele sub presiune oprite din funcţionare, la care placa de timbru nu exista sau este deteriorata şi la care se solicita autorizaţia de funcţionare, retimbrarea se va face în urma efectuãrii unor examinari, verificãri şi investigaţii conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice. Placa de timbru va fi aplicatã de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare în prezenta inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT care va întocmi un proces verbal în cartea recipientului - partea de exploatare.
7.4.4 În cazul reducerii parametrilor de funcţionare ai recipientelor sub presiune, ca urmare a efectuãrii unor examinari, verificãri şi investigaţii conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice, retimbrarea se va efectua conform pct. 7.4.3.
7.4.5 Pentru recipientele sub presiune la care, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, autorizaţia de funcţionare se elibereazã de cãtre unitatea deţinãtoare, retimbrarea se efectueazã de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare.
7.4.6 Recipientele sub presiune pentru care unitatea deţinãtoare nu poseda documentaţia tehnica care sa permitã identificarea datelor necesare retimbrarii (parametrii de funcţionare, nr. de fabricaţie/an, constructor), vor fi scoase din uz şi casate conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice. Este interzisã retimbrarea şi punerea în funcţiune a acestora.
8 EXAMINARI, VERIFICĂRI ŞI INVESTIGAŢII ÎN VEDEREA EVALUĂRII STĂRII TEHNICE ŞI STUDII PRIVIND STABILIREA CONDIŢIILOR DE FUNCŢIONARE ŞI EVALUAREA DURATEI DE FUNCŢIONARE REMANENTE
8.1 Evaluarea stãrii tehnice şi studiile privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente a recipientelor sub presiune aflate în funcţionare, sau care urmeazã sa fie puse în funcţionare dupã o perioada de timp în care au fost oprite, se efectueazã pe baza unui program de examinari, verificãri şi investigaţii întocmit de cãtre unitãţi de proiectare specializate, autorizate de ISCIR-INSPECT pentru aceasta activitate, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice. Programele de examinari, verificãri şi investigaţii se vor întocmi numai pentru recipientele sub presiune la care deţinãtorul prezintã documentaţia tehnica care sa permitã identificarea tuturor datelor tehnice necesare efectuãrii examinarilor, verificãrilor şi investigatiilor în vederea evaluãrii stãrii tehnice a acestora.
8.2 Programele de examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi studiile privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente a recipientelor sub presiune vor fi întocmite numai de cãtre unitãţi de proiectare specializate, autorizate de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice (pct. 11.3).
8.3 Programul de examinari, verificãri şi investigaţii, întocmit pentru recipiente sub presiune de cãtre o unitate autorizata de ISCIR-INSPECT, va fi transmis înaintea efectuãrii acestora la ISCIR-INSPECT pentru avizare. Acesta va cuprinde cel puţin urmãtoarele:
a) descrierea recipientului sub presiune din punct de vedere constructiv şi a parametrilor de funcţionare (volum, presiune, temperatura, fluid de lucru); se va anexa şi desenul tip de ansamblu;
b) prezentarea eventualelor lucrãri de reparare care au fost efectuate anterior sau a altor evenimente (avarii etc.) care au avut loc în timpul perioadei de funcţionare la recipientul sub presiune;
c) planuri care cuprind examinarile, verificãrile şi incercarile care se propun a fi efectuate la recipientul sub presiune; se vor întocmi schite care vor cuprinde, dupã caz, pozitionarea exactã a punctelor şi locurilor unde urmeazã sa se efectueze examinari vizuale şi/sau nedistructive, masurari de grosimi etc. şi a zonelor din care urmeazã sa fie prelevate epruvete pentru încercãri distructive;
d) menţionarea condiţiilor de execuţie a examinarilor, verificãrilor şi încercãrilor care se propun a fi efectuate la recipientul sub presiune (prescripţii tehnice, standarde etc.), precum şi a criteriilor de acceptare a rezultatelor obţinute.
Examinarile, verificãrile şi incercarile vor fi efectuate numai dupã avizarea de cãtre ISCIR-INSPECT a programului propus.
8.4 Examinarile nedistructive vor fi efectuate de cãtre unitãţi autorizate de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea laboratoarelor care executa examinari nedistructive la instalaţiile mecanice sub presiune, Colecţia ISCIR, cu operatori autorizaţi de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea personalului care executa examinari nedistructive la instalaţiile mecanice sub presiune, Colecţia ISCIR. Examinarile distructive vor fi efectuate de cãtre unitãţi autorizate de ISCIR-INSPECT conform prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea laboratoarelor care executa examinari distructive asupra materialelor utilizate la instalaţiile mecanice sub presiune, Colecţia ISCIR.
8.5 ISCIR-INSPECT poate solicita ca anumite examinari, verificãri sau încercãri sa se efectueze în prezenta inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT. Unitatea de proiectare autorizata împreunã cu unitatea care executa examinarile, verificãrile sau incercarile respective sunt obligate sa solicite participarea inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT la efectuarea acestora.
8.6 Documentaţia tehnica (buletinele şi certificatele cu rezultatele obţinute), întocmitã ca urmare a examinarilor, verificãrilor şi încercãrilor efectuate conform programului avizat, va fi transmisã la ISCIR-INSPECT pentru avizare.
Documentaţia tehnica va include raportul final al unitãţii de proiectare autorizate de ISCIR-INSPECT, care va cuprinde concluziile finale privind posibilitatea functionarii în condiţii de siguranta a recipientului sub presiune.
Documentaţia tehnica avizatã de ISCIR-INSPECT împreunã cu programul de examinari, încercãri şi investigaţii avizat de ISCIR-INSPECT anterior vor fi ataşate la cartea recipientului-partea de exploatare, urmând a fi prezentate inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT atunci când se solicita efectuarea examinarilor şi verificãrilor în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare.
8.7 Dacã în urma examinarilor, verificãrilor şi încercãrilor efectuate rezulta necesitatea efectuãrii unor lucrãri de reparare la recipientul sub presiune, acestea se vor efectua conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice, iar examinarile şi verificãrile în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare se vor efectua ulterior.
8.8 În cazul întocmirii studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente a recipientelor sub presiune, analiza rezultatelor acestora se va efectua într-o şedinţa de analiza la care vor participa reprezentanţii unitãţii de proiectare autorizate de ISCIR-INSPECT care a întocmit studiul, ai beneficiarului, ai ISCIR-INSPECT şi, dupã caz, ai proiectantului şi constructorului recipientului sub presiune sau alţi specialişti. Concluziile finale vor fi consemnate într-un proces-verbal semnat de participanţi.
Documentaţia tehnica aferentã studiului, cuprinzând rezultatele examinarilor, verificãrilor şi încercãrilor efectuate conform programului avizat de ISCIR-INSPECT, studiul propriu-zis, precum şi concluziile acestuia vor fi transmise la ISCIR-INSPECT pentru verificare cu cel puţin 5 zile înainte de data şedinţei.
Deţinãtorul va solicita la ISCIR-INSPECT IT efectuarea examinarilor şi verificãrilor în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare a recipientului sub presiune numai dupã stabilirea în cadrul şedinţei de analiza a condiţiilor în care aceasta poate funcţiona în continuare.
9 SCOATEREA DIN UZ ŞI CASAREA
9.1 Scoaterea din uz a recipientelor sub presiune se face de cãtre deţinãtor în urmãtoarele cazuri:
a) dacã în urma verificãrilor şi încercãrilor efectuate conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice, la verificãrile tehnice periodice sau dupã reparaţii, se constata ca recipientul sub presiune nu mai prezintã siguranta în funcţionare;
b) dacã în urma examinarilor, verificãrilor şi încercãrilor efectuate în vederea evaluãrii stãrii tehnice sau a studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente se constata ca recipientul sub presiune nu mai poate funcţiona în condiţii de siguranta sau durata de funcţionare a fost epuizata;
c) la sfârşitul perioadei de funcţionare, atunci când aceasta este prevãzutã în proiectul de execuţie al recipientului sub presiune;
d) atunci când recipientul sub presiune a suferit o avarie în urma cãreia acesta nu mai poate fi pus în funcţiune;
e) dacã recipientul sub presiune nu mai poate fi identificat dupã placa de timbru, dupã marcajul de pe corp sau nu mai are cartea recipientului-partea de exploatare (aceasta neputând fi refãcutã);
f) atunci când deţinãtorul renunţa din proprie initiativa la recipientul sub presiune.

NOTA: Oprirea din funcţionare şi conservarea recipientului sub presiune nu înseamnã scoatere din uz.

9.2 Recipientele sub presiune scoase din uz vor fi casate (distruse) prin grija deţinãtorului. Operatia de casare a recipientului sub presiune va fi confirmatã printr-un proces-verbal întocmit de cãtre RSVTI şi semnat de cãtre reprezentantul conducerii unitãţii deţinãtoare.
9.3 Placa de timbru va fi demontata de pe recipientul sub presiune şi distrusa în prezenta RSVTI al unitãţii deţinãtoare. Acest fapt va fi menţionat în procesul-verbal încheiat.
9.4 Procesul-verbal încheiat se va ataşa la cartea recipientului-partea de exploatare, care va rãmâne în arhiva deţinãtorului.
Unitatea deţinãtoare va comunica în scris scoaterea din uz şi casarea recipientului sub presiune la ISCIR-INSPECT IT, în vederea scoaterii din evidenta proprie a acestuia.
9.5 Pentru recipientele sub presiune care au funcţionat cu fluide toxice, explozive sau inflamabile, înainte de casare, se vor lua mãsuri pentru neutralizare în vederea eliminãrii oricãrui risc de producere de incidente şi accidente.
9.6 Refolosirea recipientelor sub presiune scoase din uz este permisã numai în cazul în care acestea vor fi folosite ca recipiente de depozitare a unor fluide fãrã presiune şi la care vehicularea acestora nu produce presiune în interior.
Se interzice refolosirea recipientelor sub presiune dacã acestea au funcţionat cu fluide toxice, explozive sau inflamabile.
9.7 Sunt interzise repunerea în funcţiune şi exploatarea recipientelor sub presiune scoase din uz şi casate.
10 AVARII
10.1 În cazul avariilor care determina oprirea din funcţiune sau funcţionarea în condiţii de nesiguranta a recipientelor sub presiune, precum şi în cazuri de accidente provocate de acestea, unitãţile deţinãtoare vor anunta în mod obligatoriu, telefonic şi prin fax, în cel mult 8 ore, ISCIR-INSPECT IT în raza cãruia s-a produs avaria în vederea efectuãrii cercetãrilor tehnice; cu aceasta ocazie se vor anunta cel puţin urmãtoarele date: numele, prenumele şi funcţia persoanei care anunta, modul în care poate fi contactat în vederea unor eventuale date suplimentare, data, ora şi locul producerii avariei, felul instalaţiei, urmãrile avariei.
10.2 Unitatea deţinãtoare are urmãtoarele obligaţii:
a) sa ia toate mãsurile necesare pentru ca situaţia produsã de avarie sau în timpul accidentului sa rãmânã nemodificata pana la sosirea inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT, cu excepţia cazului în care situaţia respectiva ar constitui un pericol pentru viata şi sãnãtatea persoanelor;
b) sa ia toate mãsurile de asigurare a condiţiilor de securitate în cazul în care fluidul de lucru este toxic, inflamabil sau exploziv;
c) sa izoleze pe cat posibil zona de lucru a recipientului sub presiune avariat.
RSVTI al unitãţii deţinãtoare va întocmi un raport cu situaţia tehnica a instalaţiei imediat dupã avarie, care poate include şi fotografii ale zonei avariate, precum şi intervenţiile operate asupra zonei avariate pentru a se evita riscuri suplimentare pe care avaria respectiva le poate genera.
10.3 Inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT va întocmi procesul-verbal de constatare a avariei sau accidentului şi îl va transmite la ISCIR-INSPECT.
În cartea recipientului-partea de exploatare se va întocmi de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre RSVTI al unitãţii deţinãtoare procesul-verbal de oprire din funcţionare a recipientului sub presiune. Dacã procesul-verbal de oprire se întocmeşte de cãtre RSVTI, un exemplar al acestuia se va transmite la ISCIR-INSPECT IT.
10.4 Recipientele sub presiune care au suferit avarii ce au determinat oprirea acestora din funcţionare vor fi supuse unor examinari, verificãri şi investigaţii, în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi stabilirii condiţiilor privind repunerea în funcţiune a acestora, efectuate conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
10.5 Dacã în urma examinarilor, verificãrilor şi investigatiilor efectuate sunt necesare lucrãri de reparare, acestea vor fi efectuate conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice, de cãtre unitãţi reparatoare autorizate de ISCIR-INSPECT IT.
10.6 Punerea în funcţiune a recipientelor sub presiune care au suferit avarii se va efectua numai dupã îndeplinirea cerinţelor de la pct. 10.4 şi 10.5 şi obţinerea autorizaţiilor de funcţionare conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice.
10.7 Punerea în funcţiune a recipientelor sub presiune fãrã respectarea prevederilor de la pct. 10.6, atrage dupã sine oprirea din funcţionare a acestora şi efectuarea unor examinari verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice (retragerea autorizaţiei unitãţii reparatoare, dacã au fost efectuate lucrãri de reparare fãrã respectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice).
11 AUTORIZAREA AGENŢILOR ECONOMICI
11.1 Autorizarea pentru elaborarea proiectelor demontare şi/sau reparare
11.1.1 Proiectele de montare şi/sau reparare a recipientelor sub presiune se elaboreazã de cãtre agenţi economici de proiectare specializaţi şi autorizaţi de cãtre ISCIR-INSPECT. Proiectele respective pot fi elaborate şi de cãtre alte unitãţi de proiectare, cu condiţia ca acestea sa fie, în prealabil utilizãrii lor, verificate şi avizate conform de o unitate de proiectare autorizata.
Agenţii economici de proiectare vor confirma în proiectele pe care le elaboreazã ca au respectat prevederile prescripţiilor tehnice în domeniu, Colecţia ISCIR.
11.1.2 În vederea autorizãrii, unitãţile de proiectare sau agenţii economici care au unitãţi de proiectare, care elaboreazã proiecte de montare şi/sau reparare la recipiente sub presiune, vor inainta la ISCIR-INSPECT o cerere scrisã însoţitã de o documentaţie întocmitã în conformitate cu prevederile anexei I. Pentru prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de proiectare, cererea se va depune cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de termenul de expirare a valabilitãţii autorizaţiei.
11.1.3 Agenţii economici, respectiv unitãţile de proiectare autorizate, au urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
a) sa posede prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, specifice domeniului pentru care solicita autorizarea;
b) sa numeascã prin decizie interna, conform anexei E, personal tehnic de specialitate în numãr: necesar care sa verifice proiectele elaborate din punct de vedere al siguranţei în funcţionare şi care sa rãspundã împreunã cu proiectantul de aplicarea prevederilor din prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, semnand proiectele în acest sens;
c) sa adopte soluţii tehnice care sa permitã funcţionarea recipientelor sub presiune în condiţii de siguranta, sa prevadã în documentaţia tehnica examinarile şi incercarile ce trebuie sa fie efectuate în unitãţile montatoare şi reparatoare, precum şi la locul de funcţionare, pentru verificarea parametrilor de funcţionare în siguranta, rãspunzând de alegerea corecta a acestora şi de respectarea prevederilor prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR;
d) sa elaboreze în cadrul proiectelor desenul tip de ansamblu, cuprinzând principalele date tehnice conform prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, care sa permitã verificarea parametrilor de funcţionare în siguranta a recipientelor sub presiune în timpul montarii, repararii şi la locul de funcţionare pentru emiterea autorizaţiei de funcţionare în exploatare;
e) sa elaboreze instrucţiuni tehnice, dupã caz, pentru exploatarea, întreţinerea, revizia şi verificarea recipientelor sub presiune, care sa serveascã şi pentru pregãtirea personalului de exploatare, întreţinere, revizie şi verificare;
f) sa solicite în scris la ISCIR-INSPECT avizarea conformã a proiectelor elaborate, prezentând în acest scop desenul tip de ansamblu verificat de personalul de specialitate menţionat la lit. b); este interzisã folosirea proiectelor, respectiv a desenului tip de ansamblu, fãrã avizul conform al ISCIR-INSPECT;
g) sa numeascã prin decizie interna, conform anexei E, în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT, personalul tehnic de specialitate care urmeazã sa avizeze conform proiectele proprii, în condiţiile precizate de prezenta prescripţie tehnica, respectiv desenele tip de ansamblu; orice schimbare a personalului de specialitate, autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizare conformã, va fi comunicat în scris la ISCIR-INSPECT şi va deveni definitiva dupã confirmarea în scris de cãtre aceasta;
h) sa solicite la ISCIR-INSPECT împuternicire pentru avizarea conformã a proiectelor elaborate de cãtre personalul propriu;
i) sa avizeze conform proiectele, respectiv desenele tip de ansamblu, pentru care primesc împuternicire scrisã din partea ISCIR-INSPECT şi sa ţinã evidenta acestora într-un registru conform modelului din anexa K.
11.1.4 Personal tehnic de specialitate pentru verificare
Personalul tehnic de specialitate care verifica proiectele din punct de vedere al siguranţei în funcţionare, numit de unitatea de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT, are urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
- sa verifice proiectele din punct de vedere al respectãrii prevederilor prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR;
- sa confirme ca a efectuat verificarea pieselor scrise şi desenate ale proiectului prin aplicarea ştampilei pe desenul tip de ansamblu, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice.
11.1.5 Personal tehnic de specialitate pentru avizare conformã
11.1.5.1 Personalul tehnic de specialitate care urmeazã a fi autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizarea conformã a proiectelor trebuie sa fie absolvent al unui institut de învãţãmânt superior tehnic de specialitate de lungã durata şi sa aibã o vechime în specialitate de cel puţin 8 ani, din care cel puţin 3 ani în proiectare sau 5 ani în construirea recipientelor sub presiune.
11.1.5.2 Personalul tehnic de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT sa avizeze conform proiectele, are urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
- sa avizeze conform desenele tip de ansamblu ale proiectelor pentru care a primit împuternicire din partea ISCIR-INSPECT;
- sa ateste avizarea conformã prin aplicarea ştampilei pe desenul tip de ansamblu, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, precizând şi numãrul de exemplare avizat;
- sa participe la întrunirile şi instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT IT.
11.1.6 În vederea autorizãrii agenţilor economici de proiectare, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, pentru eliberarea autorizaţiei inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT are urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
- sa verifice concordanta dintre datele trecute în documentaţia prezentatã de unitatea de proiectare care solicita autorizarea şi situaţia din unitatea respectiva, precum şi existenta prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, în domeniu;
- sa verifice din punct de vedere al cunoaşterii prevederilor prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, personalul propus pentru autorizare;
- sa întocmeascã un proces-verbal privind rezultatele verificãrilor efectuate.
11.1.7 În cazul obţinerii unor rezultate corespunzãtoare, ISCIR-INSPECT va elibera agentului economic autorizaţia de proiectare pentru domeniul solicitat, conform modelului din anexa J. Valabilitatea autorizaţiei este de 2 ani de la data emiterii acesteia.
11.1.8 Verificarea şi avizarea conformã a proiectelor
11.1.8.1 Verificarea proiectelor în ceea ce priveşte concordanta acestora cu prevederile prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, în vigoare
Confirmarea verificãrii se va face pe desenul tip de ansamblu aplicând pe copii ştampila conform modelului de mai jos:



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ * │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Verificat, corespunde prescripţiei tehnice, Colecţia ISCIR, │
│ în vigoare**: │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Numele şi prenumele: │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Data: Semnatura: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────┘



NOTE: * Se va scrie denumirea agentului economic.
** Se vor mentiona indicativele principalelor prescripţii tehnice utilizate.

11.1.8.2 Avizarea conformã a desenului tip de ansamblu cu privire la respectarea prevederilor prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, în vigoare
Confirmarea avizãrii conforme se va face pe desenul tip de ansamblu aplicând pe copii (minim 2 exemplare) ştampila conform modelului de mai jos:
a) în cazul în care avizarea conformã se face de cãtre ISCIR-INSPECT:



┌────────────────────────────────────────┐
│ AVIZAT conform:* │
├────────────────────────────────────────┤
│ ISCIR-INSPECT** │
├────────────────────────────────────────┤
│ Numele şi prenumele: │
├────────────────────────────────────────┤
│ Data: Semnatura: │
└────────────────────────────────────────┘



NOTE: * Se vor mentiona indicativele principalelor prescripţii tehnice utilizate.
** Se specifica Inspecţia Teritorialã ....... În cazul în care avizarea conformã se face de cãtre ISCIR-INSPECT (unitatea centrala) nu se va specifica nimic.

b) în cazul în care avizarea conformã se face de cãtre personalul propriu al unitãţii de proiectare, autorizat de ISCIR-INSPECT:



┌────────────────────────────────────────┐
│ * │
├────────────────────────────────────────┤
│ AVIZAT conform:** │
├────────────────────────────────────────┤
│ Numele şi prenumele: │
├────────────────────────────────────────┤
│ Data: Semnatura: │
├────────────────────────────────────────┤
│ Nr./data: *** │
├────────────────────────────────────────┤
│ Nr. autorizaţie/data: │
└────────────────────────────────────────┘



NOTE: * Se va scrie denumirea agentului economic.
** Se vor mentiona indicativele principalelor prescripţii tehnice utilizate.
*** Se va scrie nr. scrisorii de împuternicire din partea ISCIR-INSPECT şi data emiterii acesteia.

11.1.8.3 Avizarea conformã va consta în:
- avizarea conformã a desenului tip de ansamblu, înainte de începerea lucrãrilor de montare sau reparare;
- avizarea conformã, dupã caz, a desenului tip de ansamblu "AS BUILT" la terminarea execuţiei lucrãrilor de montare (când proiectul initial se modifica din punct de vedere constructiv), cuprinzând toate modificãrile introduse pe parcursul acesteia în desenul tip de ansamblu, care va fi atasat la documentaţia tehnica.
Unitatea de proiectare rãspunde de conceptia corecta a soluţiilor tehnice, de alegerea materialelor, de calculul de rezistenta potrivit condiţiilor de funcţionare în condiţii de siguranta, de condiţiile tehnice de execuţie şi control prevãzute în conformitate cu prevederile legale în vigoare, inclusiv ale prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR.
Unitatea în cadrul cãreia se avizeazã conform desenele tip de ansamblu va retine câte un exemplar din fiecare. Acestea vor fi înscrise într-un registru de evidenta conform modelului din anexa K.
Autorizaţia acordatã de ISCIR-INSPECT agenţilor economici de proiectare trebuie sa fie valabilã la data avizãrii conforme a proiectelor.
11.1.8.4 Avizarea conformã a proiectelor, respectiv a desenelor tip de ansamblu, pentru recipientele sub presiune vechi (care nu fac obiectul <>Hotãrârii Guvernului nr. 752/2002 şi <>Hotãrârii Guvernului nr. 454/2003 ) care se procura din import, se va face de cãtre ISCIR-INSPECT sau, cu acordul scris al acesteia, de cãtre o unitate de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT.
Înainte de avizarea conformã, ISCIR-INSPECT poate solicita ca proiectul de execuţie sa fie transmis, prin grija importatorului, pentru verificare în ceea ce priveşte concordanta cu prevederile prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, unei unitãţi de proiectare autorizate de ISCIR-INSPECT.
11.2 Autorizarea pentru executarea lucrãrilor de montare şi/sau reparare
11.2.1 În vederea acordãrii autorizaţiei de a executa lucrãri de montare şi/sau reparare la recipiente sub presiune, agentul economic va inainta la ISCIR-INSPECT IT, în raza cãreia îşi are sediul, o documentaţie întocmitã în conformitate cu prevederile anexei I.
Pentru prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de montare şi/sau reparare, cererea se va depune cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de termenul de expirare a valabilitãţii autorizaţiei.
11.2.2 Agenţii economici autorizaţi sa execute lucrãri de montare şi/sau reparare la recipiente sub presiune au urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
a) sa execute lucrãrile de montare şi/sau reparare în conformitate cu proiectul, valabil la data începerii lucrãrilor respective, cu prevederile procesului tehnologic de execuţie, cu cele cuprinse în Sistemul de Management al Calitãţii, dupã caz, cu cele din documentaţia tehnica, precum şi cu cele din prezenta prescripţie tehnica, rãspunzând de aplicarea corespunzãtoare a acestora pe toatã durata prevãzutã pentru utilizarea instalaţiei;
b) agenţii economici montatori trebuie sa verifice înainte de începerea montajului, pentru recipientele sub presiune a cãror asamblare se efectueazã la locul de funcţionare, corespondenta subansamblurilor primite de la furnizor cu documentaţia tehnica pusã la dispoziţie de beneficiar şi sa consemneze rezultatele acestor verificãri într-un proces-verbal pe care îl va prezenta odatã cu recipientul la autorizarea de funcţionare;
c) sa avizeze înainte de începerea lucrãrilor de reparare, documentaţia de reparatie, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice;
d) sa pregãteascã şi sa prezinte recipientele sub presiune şi toate documentaţiile tehnice necesare, în timpul şi la sfârşitul montarii şi/sau/repararii, la verificãrile care se efectueazã de cãtre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau de cãtre personalul propriu, autorizat de ISCIR-INSPECT IT în acest scop, în condiţiile precizate de prezenta prescripţie tehnica;
e) sa foloseascã la lucrãrile de montare şi/sau reparare, pentru elementele sudate, tehnologii de execuţie şi de examinare având la baza proceduri de sudare omologate în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colecţia ISCIR;
f) sa foloseascã la lucrãrile de montare şi/sau reparare numai personal calificat; sudorii şi personalul care executa examinarile nedistructive vor fi autorizaţi în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea sudorilor, respectiv ale prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea personalului care executa examinari nedistructive, Colecţia ISCIR;
g) sa întocmeascã şi sa prezinte odatã cu recipientele sub presiune documentaţia tehnica prevãzutã de prezenta prescripţie tehnica;
h) sa posede prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, şi standardele specifice domeniului de lucrãri pentru care solicita autorizarea;
i) sa întocmeascã şi sa ţinã la zi un registru de evidenta pentru fiecare categorie de lucrãri pentru care au fost autorizaţi, conform modelului din anexa H; registrele vor fi numerotate, vizate şi sigilate de ISCIR-INSPECT IT, în raza cãreia îşi au sediul; pentru agenţii economici care au subunitati în teritoriu, va exista pentru fiecare subunitate un registru de evidenta a lucrãrilor executate;
j) sa ia mãsuri corespunzãtoare astfel ca personalul tehnic propriu, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, sa-şi poatã îndeplini în condiţii bune sarcinile prevãzute şi sa comunice în scris la ISCIR-INSPECT IT, în raza cãreia îşi au sediul, orice schimbare a personalului tehnic respectiv; pana la definitivarea schimbãrii personalului tehnic respectiv nu se vor putea efectua lucrãri care fac obiectul autorizaţiei;
k) sa implementeze Sistemul de Management al Calitãţii, prin elaborarea manualelor de asigurare a calitãţii, a procedurilor de verificare a calitãţii, de control şi încercãri specifice şi prin aplicarea acestora;
l) sa numeascã personal tehnic propriu pentru verificarea lucrãrilor care fac obiectul autorizãrii (RSL) şi responsabil tehnic cu sudura (RTS), ingineri şi tehnicieni de specialitate, în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care sa fie autorizat în acest scop de ISCIR-INSPECT IT în raza cãreia îşi au sediul.
11.2.3 Responsabilul cu supravegherea lucrãrilor (RSL)
Personalul tehnic de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT IT pentru supravegherea montarii şi/sau repararii recipientelor sub presiune (RSL), are urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi;
- sa cunoascã legislaţia, prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, standardele şi alte acte normative în domeniu;
- sa verifice introducerea în execuţie numai a proiectelor având desenul tip de ansamblu avizat conform de cãtre ISCIR-INSPECT sau de cãtre unitãţi de proiectare autorizate de ISCIR-INSPECT în acest scop;
- sa verifice introducerea în execuţie a materialelor şi execuţia pe faze de lucru şi la terminarea lucrãrilor, din punct de vedere al respectãrii prevederilor din documentaţia de execuţie şi ale prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, şi sa supunã la încercãri instalaţiile respective;
- sa verifice documentaţia tehnica întocmitã pentru lucrãrile efectuate (documentaţia de montare sau reparare) sub aspectul concordanţei instalaţiei cu documentaţia respectiva, precum şi al respectãrii prevederilor prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR;
- sa încheie documente de verificare în care sa consemneze constatãrile şi rezultatele verificãrilor şi examinarilor, precum şi dispoziţiile obligatorii;
- sa verifice registrele de evidenta a lucrãrilor executate, conform anexei H, şi sa urmãreascã ţinerea la zi a acestora;
- sa participe la întrunirile şi instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT IT;
- sa aplice, în cazurile prevãzute de prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, pe instalaţiile verificate poansonul oficial de verificare, dupã modelul din figura de mai jos:



┌───────────────────────────────────────────┐
│ În centrul poansonului se va înscrie: │
│ ISCIR │
│ RSL 1* │
│ Pe contur se va înscrie: denumirea │
│ agentului economic sau sigla acestuia sau│
│ marca acestuia prescurtat. │
└───────────────────────────────────────────┘



Nota: * În cazul existenţei mai multor RSL se va înscrie 2, 3 etc.
- sa semneze şi sa stampileze actele întocmite; modelul de ştampila este indicat în figura de mai jos:



┌───────────────────────────────────────────┐
│ În centrul ştampilei se va înscrie: │
│ RSL 1* │
│ Pe contur se va înscrie: denumirea │
│ agentului economic sau sigla acestuia sau│
│ marca acestuia prescurtat. │
└───────────────────────────────────────────┘



Nota: * În cazul existenţei mai multor RSL se va înscrie 2, 3 etc.

11.2.4 Responsabilul Tehnic cu Sudura (RTS)
11.2.4.1 Prin "Responsabil Tehnic cu Sudura" (RTS), în sensul prezentei prescripţii tehnice, se înţelege "Coordonatorul sudor" definit în standardul SR EN 719.
11.2.4.2 Personalul tehnic de specialitate care urmeazã a fi autorizat de ISCIR-INSPECT IT ca "Responsabil Tehnic cu Sudura" (RTS) trebuie sa aibã o vechime în domeniul proiectãrii sau aplicãrii tehnologiilor de sudare, utilizate în construirea, montarea sau repararea instalaţiilor mecanice sub presiune dupã cum urmeazã:
- minim 2 ani pentru absolvenţii unui institut de învãţãmânt tehnic superior;
- minim 5 ani pentru maiştri sau tehnicieni, cu specialitatea sudura.
11.2.4.3 Responsabilul tehnic cu sudura autorizat de cãtre ISCIR-INSPECT IT, suplimentar fata de cerinţele din SR EN 719, are şi urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
- sa cunoascã legislaţia, prevederile prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, standardele şi alte acte normative în vigoare privind sudarea elementelor recipientelor sub presiune;
- sa verifice dacã tehnologia de execuţie şi de examinare a elementelor sudate este în concordanta cu procedura de sudare omologata;
- sa verifice proiectul de montare şi/sau reparare înainte de lansarea acestuia în execuţie, astfel încât soluţiile adoptate sa asigure condiţii optime de sudare şi verificare, iar starea de tensiuni datorate ciclului termic de sudare sa fie minima;
- sa asigure alegerea corecta a materialelor de adaos, funcţie de materialele de baza utilizate, în conformitate cu procedurile de sudare omologate, astfel încât prin condiţiile tehnologice impuse sa se realizeze o imbinare sudata corecta a instalaţiei;
- sa verifice ca materialele de adaos sunt însoţite de certificatele de calitate prevãzute de standarde şi sa admitã introducerea în execuţie numai a materialelor de adaos prevãzute în proiect sau stabilite ca echivalente la omologarea procedurii de sudare;
- sa asigure condiţiile necesare pentru efectuarea probelor şi încercãrilor în vederea omologãrii procedurilor de sudare, în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colecţia ISCIR, şi sa ia mãsurile necesare ca la repararea elementelor instalaţiilor sa se foloseascã numai tehnologii stabilite pe baza procedurilor de sudare omologate;
- sa supravegheze ca materialele de baza introduse în execuţie sa fie conforme cu proiectul de execuţie;
- sa verifice modul în care se depoziteaza şi se introduc în execuţie materialele de adaos, luând mãsuri pentru preîntâmpinarea eventualelor schimbãri fata de tehnologia elaborata şi de procedura de sudare omologata;
- sa organizeze, sa îndrume şi sa verifice activitatea privind specializarea, autorizarea şi evidenta lucrãrilor efectuate de sudori, în conformitate cu prevederile prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea sudorilor, Colecţia ISCIR;
- sa urmãreascã efectuarea verificãrii calitãţii imbinarilor sudate pe fluxul tehnologic de execuţie, sa verifice rezultatele obţinute şi sa vizeze documentele privind verificarea imbinarilor sudate, care se ataşeazã la documentaţia tehnica;
- sa participe la analiza şi stabilirea cauzelor eventualelor defecte datorate sudurii şi sa ia mãsuri corespunzãtoare pentru remedierea şi evitarea acestora în viitor;
- sa participe la întrunirile şi instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT IT;
- sa ţinã la zi evidenta poansoanelor sudorilor autorizaţi de ISCIR-INSPECT IT, a procedurilor de sudare omologate, precum şi a lucrãrilor executate de sudori; modelul de poanson pentru sudori este indicat în figura de mai jos:



┌───────────────────────────────────────────┐
│ În centrul poansonului se va înscrie: │
│ │
│ ISCIR │
│ Nr. ......... │
│ Pe contur se va înscrie: denumirea │
│ agentului economic sau sigla acestuia sau │
│ marca acestuia prescurtat. │
└───────────────────────────────────────────┘

- sa semneze şi sa stampileze actele întocmite; modelul de ştampila este
indicat în figura de mai jos:
┌───────────────────────────────────────────┐
│ În centrul ştampilei se va înscrie: │
│ │
│ RTS1* │
│ Nr. ......... │
│ Pe contur se va înscrie: denumirea │
│ agentului economic sau sigla acestuia sau │
│ marca acestuia prescurtat. │
└───────────────────────────────────────────┘



Nota: * În cazul existenţei mai multor RTS se va înscrie 2, 3 etc.

11.2.5 În vederea autorizãrii agenţilor economici pentru lucrãri de montare, instalare sau reparare, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT are urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
- sa verifice concordanta dintre datele din documentaţia prezentatã de unitãţile care solicita autorizarea şi situaţia existenta la unitate;
- sa verifice personalul tehnic propus (RSL şi RTS) privind pregãtirea în domeniu şi cunoaşterea prevederilor prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR;
- sa verifice existenta în unitate a prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, în domeniu, precum şi a standardelor şi a altor acte normative din domeniu;
- sa întocmeascã un proces-verbal privind rezultatele verificãrilor efectuate.
11.2.6 În cazul obţinerii unor rezultate corespunzãtoare, ISCIR-INSPECT IT va elibera agentului economic autorizaţia de a executa lucrãri de montare şi/sau reparare la recipiente sub presiune, pentru domeniul solicitat, conform modelului din anexa M.
Valabilitatea autorizaţiei este de 2 ani de la data emiterii acesteia.
11.3 Autorizarea pentru efectuarea de examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi întocmire a studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente.
11.3.1 În vederea acordãrii autorizaţiei pentru efectuarea de examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi întocmire a studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente a recipientelor sub presiune, agentul economic de proiectare specializat va inainta la ISCIR-INSPECT o documentaţie întocmitã în conformitate cu prevederile anexei N.
Pentru prelungirea valabilitãţii autorizaţiei, cererea se va depune cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de termenul de expirare a valabilitãţii autorizaţiei.
11.3.2 Pentru efectuarea de examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi întocmire a studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente a recipientelor sub presiune pot fi autorizaţi numai agenţi economici (unitãţi) de proiectare care poseda autorizaţie de proiectare eliberata de ISCIR-INSPECT, conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice (pct. 11.1), corespunzãtoare domeniului solicitat.
11.3.3 Agenţii economici autorizaţi pentru efectuarea de examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi întocmire a studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente a recipientelor sub presiune, au urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi;
a) sa posede prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, specifice domeniului pentru care se solicita autorizarea;
b) sa propunã prin decizie interna, conform modelului din anexa E, în vederea autorizãrii de cãtre ISCIR-INSPECT, personal tehnic de specialitate care sa avizeze lucrãrile efectuate;
c) sa elaboreze programul de examinari, încercãri, investigaţii şi studiile specifice scopului urmãrit şi sa le transmitã pentru avizare la ISCIR-INSPECT;
d) sa elaboreze instrucţiuni tehnice pentru exploatarea, întreţinerea, revizia şi verificarea recipientelor sub presiune, atunci când sunt necesare, ca urmare a rezultatelor obţinute în urma evaluãrii stãrii tehnice şi/sau studiului efectuat.
11.3.4 Personal tehnic de specialitate pentru avizare
11.3.4.1 Personalul tehnic autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizarea lucrãrilor efectuate are urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
- sa avizeze programele de examinari, verificãri şi investigaţii, întocmite în vederea evaluãrii stãrii tehnice a recipientelor sub presiune, înainte de transmiterea acestora la ISCIR-INSPECT;
- sa avizeze documentaţia tehnica întocmitã ca urmare a examinarilor, verificãrilor şi încercãrilor efectuate conform programului avizat de ISCIR-INSPECT, inclusiv raportul final al unitãţii de proiectare autorizate de ISCIR-INSPECT, care cuprinde concluziile finale privind posibilitatea functionarii în condiţii de siguranta a recipientului sub presiune;
- sa avizeze studiile privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente a recipientelor sub presiune, numai dacã acestea au fost elaborate pe baza unui program de examinari, încercãri şi investigaţii avizat, în prealabil, de cãtre ISCIR-INSPECT;
- la elaborarea şi avizarea raportului final şi a studiilor care cuprind concluziile finale privind posibilitatea functionarii în condiţii de siguranta a recipientului sub presiune se vor lua în considerare numai buletine (certificate) de examinare, verificare şi încercare eliberate de unitãţi (laboratoare) autorizate de ISCIR-INSPECT.
11.3.4.2 Personalul de specialitate care urmeazã a fi autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizare trebuie sa fie absolvent al unui institut de învãţãmânt superior tehnic de specialitate de lungã durata şi sa aibã o vechime în specialitate de cel puţin 10 ani.
11.3.5 În vederea autorizãrii agenţilor economici pentru efectuarea de examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi întocmire a studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente a recipientelor sub presiune, în conformitate cu prevederile prezentei prescripţii tehnice, inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT are urmãtoarele obligaţii şi responsabilitãţi:
- sa verifice concordanta dintre datele din documentaţia prezentatã de unitãţile care solicita autorizarea şi situaţia existenta la unitate;
- sa verifice personalul tehnic propus pentru autorizare, privind pregãtirea în domeniu şi cunoaşterea prevederilor prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR;
- sa verifice existenta în unitate a prescripţiilor tehnice în domeniu, Colecţia ISCIR, precum şi a standardelor şi a altor acte normative din domeniu;
- sa întocmeascã un proces-verbal privind rezultatele verificãrilor efectuate.
11.3.6 În cazul obţinerii unor rezultate corespunzãtoare, ISCIR-INSPECT va elibera agentului economic autorizaţia de a efectua examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi întocmire a studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente la recipiente sub presiune, pentru domeniul solicitat, conform modelului din anexa O.
Valabilitatea autorizaţiei este de 2 ani de la data emiterii acesteia.
11.4 Tipuri de autorizaţii
Autorizarea agenţilor economici conform prevederilor prezentei prescripţii tehnice se va efectua pentru urmãtoarele activitãţi:
A-elaborare proiecte de montare şi/sau reparare;
B-executare lucrãri de montare şi/sau reparare;
C-efectuarea de examinari, verificãri şi investigaţii tehnice în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi a întocmirii studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente.
Autorizaţiile agenţilor economici se pot acorda pentru urmãtoarele domenii, în funcţie de temperatura minima/maxima de funcţionare a recipientelor sub presiune:
1-recipiente sub presiune care funcţioneazã la temperaturi:-50°C ≤ T ≤ +440°C;
2-recipiente sub presiune care funcţioneazã la temperaturi: T < -50°C;
3-recipiente sub presiune care funcţioneazã la temperaturi: T > +440°C.

Nota: În cadrul autorizaţiilor emise pentru domeniul 1, funcţie de solicitarea/capabilitatea agentului economic, se vor specifica parametrii (temperatura, presiune, volum) pentru care autorizaţia este valabilã.
12 DISPOZIŢII FINALE
12.1 În cazul unor abateri de la prevederile prezentei prescripţii tehnice, unitãţile de proiectare, respectiv unitãţile autorizate pentru montare, instalare şi/sau reparare, precum şi unitãţile deţinãtoare, dupã caz, cu avizul prealabil al constructorului, vor putea stabili, pe proprie rãspundere, soluţii compensatoare motivate corespunzãtor din punct de vedere tehnic care sa nu afecteze siguranta în funcţionare a recipientelor şi instalaţiilor aferente şi care sa excludã pericolul de accidente.
Unitãţile care au stabilit aceste soluţii le vor supune avizãrii principalilor factori interesaţi (proiectant, beneficiar şi, dupã caz, tehnolog de proces, constructor, reparator sau montator, Inspecţia de stat pentru protecţia muncii, unitãţi de cercetare, proiectare, de învãţãmânt superior de specialitate), inclusiv ISCIR-INSPECT.
12.2 Nerespectarea prevederilor prezentei prescripţii tehnice se sancţioneazã conform legislaţiei în vigoare mergand pana la retragerea autorizaţiilor acordate.
12.3 La data intrãrii în vigoare a prezentei prescripţii tehnice îşi înceteazã valabilitatea urmãtoarele prescripţii tehnice:
● C 4-90 "Prescripţii tehnice pentru proiectarea, execuţia, instalarea, exploatarea, repararea şi verificarea recipientelor metalice stabile sub presiune", aprobate prin Decizia ministrului economiei naţionale nr. 4/1990;
● C 7-92 "Prescripţii tehnice pentru proiectarea, execuţia, instalarea, exploatarea şi verificarea recipientelor stabile sub presiune din poliesteri armati cu fibre de sticla", aprobatã prin Ordinul ministrului industriei;
● C 12-95 "Prescripţii tehnice pentru recipiente stabile sub presiune pentru depozitarea clorului sau dioxidului de sulf lichefiate", aprobate prin <>Ordinul ministrului industriilor nr. 1.552/1995 ;
● C 14-97 "Prescripţii tehnice pentru recipiente stabile sub presiune din instalaţiile frigorifice", aprobate prin <>Ordinul ministrului industriei şi comerţului nr. 1.648/1997 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7/12.01.1998;
● C 16-99 "Prescripţii tehnice pentru autoclave cu foc direct", aprobate prin <>Ordinul ministrului industriei şi comerţului nr. 174/04.07.1999 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 337/15.07.1999;
● C 23-94 "Prescripţii tehnice pentru proiectarea, execuţia, instalarea, exploatarea, repararea şi verificarea recipientelor cilindri uscatori", aprobate prin Ordinul ministrului industriilor nr. 1.513/1994 ;
● C 24-94 "Prescripţii tehnice pentru recipientele fierbatoare din industria celulozei şi hârtiei", aprobate prin <>Ordinul ministrului industriilor nr. 1.510/1995 ;
● C 25-99 "Prescripţii tehnice pentru recipientele metalice stabile sub presiune din industria oxigenului, azotului şi argonului", aprobate prin <>Ordinul ministrului industriei şi comerţului nr. 61/1999 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 165/20.04.1999;
● C 28-97 "Prescripţii tehnice pentru proiectarea, execuţia, instalarea, repararea şi verificarea generatoarelor de acetilena", aprobate prin <>Ordinul ministrului industriei şi comerţului nr. 1.644/1997 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7/12.01.1998.
12.4 Prezenta prescripţie tehnica intra în vigoare la data de 01.01.2004.
12.5 Orice dispoziţie contrarã prevederilor prezentei prescripţii tehnice îşi înceteazã valabilitatea.
12.6 Toate autorizaţiile eliberate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei prescripţii tehnice rãmân valabile pana la data expirãrii, numai pentru domeniile reglementate de prezenta prescripţie tehnica.
12.7 Utilizatorii prezentei prescripţii tehnice sunt obligaţi sa se asigure ca sunt în posesia ultimei editii şi a tuturor modificãrilor apãrute dupã publicare.
12.8 Trimiterile fãcute în prezenta prescripţie tehnica la standarde, prescripţii tehnice, acte legislative etc. se referã la editiile în vigoare.


ANEXA A


Diagrame de evaluare a conformitatii
(Conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 752/2002 )

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------
Diagrama 1 - Recipiente conform prevederilor de la art. 8, alin. (2), lit. a), paragraful i), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 bis din 23 decembrie 2003, la pagina 69. (a se vedea imaginea asociata)

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------
Diagrama 2 - Recipiente conform prevederilor de la art. 8, alin. (2), lit. a), paragraful ii), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 bis din 23 decembrie 2003, la pagina 69. (a se vedea imaginea asociata)

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------
Diagrama 3 - Recipiente conform prevederilor de la art. 8, alin. (2), lit. b), paragraful i), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 bis din 23 decembrie 2003, la pagina 70. (a se vedea imaginea asociata)

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
---------------------------
Diagrama 4 - Recipiente conform prevederilor de la art. 8, alin. (2), lit. b), paragraful ii), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 bis din 23 decembrie 2003, la pagina 70. (a se vedea imaginea asociata)

NOTA: Cifrele romane din diagrame reprezintã categoriile de încadrare a recipientelor sub presiune, funcţie de produsul dintre presiune PS (bar) şi volum V (litri).



ANEXA B

Standarde aplicabile

STAS 4635-90 Utilaj pentru industria chimica. Recipiente.
Capacitãţi nominale
STAS 4781-85 Recipiente sub presiune. Placa de timbru
STAS 6464-72 Utilaj pentru industria chimica. Recipiente cilindrice.
Clasificare
STAS 7442-90 Utilaj pentru industria chimica. Recipiente metalice.
Temperaturi
STAS 8435-75 Utilaj pentru industria chimica. Schimbatoare de caldura.
Clasificare
STAS 8475-83 Utilaj pentru industria chimica. Schimbatoare de caldura
cu manta şi fascicul tubular rigid. Tipuri şi dimensiuni
STAS 9371-83 Vehicule rutiere. Recipiente pentru transportat ciment.
Condiţii tehnice generale de calitate
STAS 10987-83 Utilaj pentru industria chimica. Schimbatoare de caldura
cu manta şi fascicul tubular U, fãrã spaţiu de vapori.
Tipuri şi dimensiuni principale
STAS 10988-83 Utilaj pentru industria chimica. Schimbatoare de caldura
cu manta şi cap mobil, fãrã spaţiu de vapori.
Tipuri şi dimensiuni principale
SR 66:2001 Gaz petrolier lichefiat. Condiţii şi metode de încercare
SR 8566:1998 Schimbatoare de caldura. Schimbatoare de caldura
tubulare cu manta. Condiţii tehnice generale de calitate
SR 10869:2000 Utilaj pentru industria chimica. Recipiente cilindrice
verticale cu amestecator. Condiţii tehnice generale
de calitate
SR EN 247:2000 Schimbatoare de caldura. Terminologie
SR EN 286-1:2001 Recipiente simple sub presiune, nesupuse la flacara,
destinate sa conţinã aer sau azot. Partea 1:
Recipiente de uz general
SR EN 307:2000 Schimbatoare de caldura. Îndrumãtor de întocmire a
instrucţiunilor de instalare, de exploatare şi de
întreţinere, necesare pentru menţinerea performantelor
tuturor tipurilor de schimbatoare de caldura
SR EN 719:1995 Coordonarea sudarii. Sarcini şi responsabilitãţi
SR EN 12300:2002 Recipiente criogenice. Curatare





ANEXA C

Model de proces-verbal ISC IR
┌──────────────────────────┬──────────────────────┬──────────────────────┐
│ ROMÂNIA │ │ INSPECŢIA │
│ Inspecţia de stat pentru │ Proces-verbal │ TERITORIALĂ ...... │
│ controlul cazanelor, │de verificare tehnica │ Adresa ........... │
│ recipientelor sub │ nr. ...... │ Telefon .......... │
│ presiune şi instalaţiilor│ │ Fax .............. │
│ de ridicat │ │ │
│ -ISCIR- │ │ │
└──────────────────────────┴──────────────────────┴──────────────────────┘

Încheiat astãzi ...... cu ocazia ........ efectuat în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.340/2001 , <>Hotãrârii Guvernului nr. 738/2003 , <>Decretului nr. 587/1973 , modificat şi completat prin <>Decretul nr. 417/1985 , aplicabile,
şi prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR, la ...... tip ...... cu nr. de
fabricaţie/inventar ........ şi cartea instalaţiei nr. ....... având
parametrii ultimei verificãri ................
Denumirea agentului economic ...... din localitatea ..... str. ........
nr. ...... judeţ/sector ...... Cod fiscal .........
Verificarea s-a efectuat la unitatea .......... din localitatea ......
str. ...... nr. ...... judeţ/sector ........
Subsemnatul*1) ................ am constatat urmãtoarele:
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
Am dat urmãtoarele dispoziţii:
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
.....................................................................
Dupã aceasta verificare s-a admis ...........*2) ........*3).........
.....................................................................
.....................................................................
Scadenta urmãtoarei verificãri se fixeazã la data de ................
Pentru aceasta verificare se va plati suma de .......... lei de cãtre
............... din localitatea ........... str. ......... nr. ......
judeţ/sector ..... în cont ....... deschis la Banca ..... filiala .....


Am luat la cunostinta:

Organ de Directorul agentului Responsabil cu Delegatul agentului
verificare economic sau supravegherea şi economic montator,
delegatul verificarea tehnica reparator
sau
......... ................... .................. ................
......... ................... .................. ................


-----------
*1) Funcţia, numele şi prenumele.
*2) Se vor înscrie parametrii de funcţionare ai instalaţiei, funcţie de felul (tipul) acesteia.
*3) Date despre supapa de siguranta.



ANEXA D

Registru pentru evidenta instalaţiilor
(recipiente sub presiune)

┌────────┬────────────┬─────────┬───────┬──-───────┬──────────┬──────────┬─────┐
│ Nr. │ Locul │ │ │ │Proces- │Scadenta │ │
│inregis-│functionarii│ │Tipul │ Nr. de │verbal de │urmãtoarei│Sem- │
│ trare │instalaţiei │Unitatea │insta- │fabricaţie│autorizare│verificãri│na- │
│ ISCIR- │ (secţia, │construc-│latiei,│nr. inv.) │ ISCIR- ├──────────┤tura │
│INSPECT │localitatea,│ toare │para- │/an de │ INSPECT │ RI; IP │RSVTI│
│ IT │strada, nr.,│ │metrii │fabricaţie│ IT │ │ │
│ │sector, │ │princi-│ │ │ │ │
│ │judeţ) │ │pali*) │ │ │ │ │
├────────┼────────────┼─────────┼───────┼──-───────┼──────────┼──────────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼────────────┼─────────┼───────┼──-───────┼──────────┼──────────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼────────────┼─────────┼───────┼──-───────┼──────────┼──────────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼────────────┼─────────┼───────┼──-───────┼──────────┼──────────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴────────────┴─────────┴───────┴──-───────┴──────────┴──────────┴─────┘


------------
*) Volumul (1), presiunea nominalã (bar), temperatura maxima/minima (°C),
fluidul de lucru.

ANEXA E


Model de decizie interna pentru numirea responsabilului autorizat
de ISCIR-INSPECT

ANTETUL AGENTULUI ECONOMIC

DECIZIE Nr ..... din ......

Unitatea .......... reprezentatã prin .............. manager (director),
Având în vedere legislaţia cu privire la funcţionarea în condiţii de siguranta a instalaţiilor mecanice sub presiune, prin care unitãţile de proiectare, montatoare şi/sau reparatoare precum şi cele care deţin aceste instalaţii, sunt obligate sa numeascã personal tehnic, ingineri şi tehnicieni de specialitate, în raport cu numãrul şi complexitatea instalaţiilor, care sa fie autorizaţi de ISCIR-INSPECT, în vederea aplicãrii mãsurilor prevãzute de prescripţiile tehnice,

DECIDE:

1 Domnul (Doamna) ........... de specialitate ....... având funcţia de .......
începând cu data de ....... se numeşte *.................. în cadrul unitãţii, urmând a fi autorizat de ISCIR-INSPECT.
2 Responsabilul *........... este obligat sa cunoascã şi sa aplice întocmai prevederile legislaţiei în vigoare şi prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, sarcinile lui fiind cele care rezulta din prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR.
3 Activitatea responsabilului *............. va fi coordonata şi indrumata din partea conducerii de ......... care rãspunde împreunã cu acesta de luarea mãsurilor pentru aplicarea legislaţiei în vigoare şi a prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR.
4 Încãlcarea obligaţiilor prevãzute în prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR, atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã sau penalã a celor vinovaţi.
5 Prezenta decizie anuleazã decizia anterioarã nr. ..... din ....... şi devine definitiva dupã autorizarea responsabilului de cãtre ISCIR-INSPECT.


MANAGER, OFICIU JURIDIC
(Numele, prenumele, (Numele, prenumele
semnatura şi ştampila) şi semnatura)

-------------
* Se completeazã, dupã caz: - Responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI);
- Responsabil cu avizarea conformã a proiectelor;
- Responsabil cu supravegherea lucrãrilor (RSL);
- Responsabil tehnic cu sudura
- Responsabil cu avizarea studiilor.


ANEXA F


Conţinutul documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de
responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI)

Documentaţia se întocmeşte de cãtre agentul economic deţinãtor de instalaţii sub presiune (recipiente sub presiune), care solicita autorizarea personalului propriu ca RSVTL Aceasta se înainteazã la ISCIR-iNSPECT IT şi va conţine:
a) adresa de solicitare în care trebuie sa se precizeze date referitoare la societate: localitatea în care este amplasat sediul şi, dupã caz, atelierele de producţie şi laboratoarele proprii (strada, numãr, sector/judeţ, telefon, fax);
b) lista instalaţiilor (recipientelor sub presiune) pe tipuri, întocmitã conform modelului din anexa D;
c) decizia interna de numire, conform anexei E, a personalului propriu propus pentru autorizarea ca responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnica a instalaţiilor (RSVTI);
d) copie de pe actul de studii şi curriculum vitae al personalului propus pentru autorizare.



ANEXA G

Model de autorizaţie pentru RSVTI

(Pagina 1)
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ISCIR │
│ INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROLUL │
│ CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE │
│ ŞI INSTALAŢIILOR DE RIDICAT │
│ ISCIR-INSPECT IT ........ │
│ │
│ │
│ AUTORIZAŢIE PENTRU RESPONSABILUL CU SUPRAVEGHEREA ŞI VERIFICAREA │
│ TEHNICA A INSTALAŢIILOR SUB PRESIUNE │
│ │


│ │
│ Numele şi prenumele ......... data şi locul naşterii ..... buletin/cartea│
│de identitate seria ....... nr. ....../.....eliberat(a) de ........ la data│
│de .......... │
│ În baza prevederilor legale în vigoare şi urmare adresei nr. ............│
│din ...... a agentului economic ....... domnul (doamna) ................ se│
│autorizeaza sa execute în cadrul unitãţii: │
│ a) verificarea tehnica pentru autorizarea functionarii**) ........... noi│
│montate precum şi a celor aflate în exploatare, la scadenta şi dupã │
│reparaţii, în conformitate cu prevederile prescripţiilor tehnice, Colecţia │
│ISCIR; │
│ b) supravegherea tehnica a **) ............ din dotarea sau folosinta │
│agentului economic. │
│ │
│ │
│ Data .......... │
│ │
│ │
│ INSPECTOR ŞEF, │
│ (Semnatura şi ştampila) │
│ │
│ │


└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

(Pagina 2)
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Posesorul autorizaţiei are obligaţiile şi rãspunderile prevãzute de │
│legislaţia în vigoare şi prescripţiile tehnice, Colecţia ISCIR. Acesta │
│efectueazã verificãrile conform prescripţiilor tehnice amintite, încheind │
│documente în care consemneazã rezultatele obţinute, precum şi dispoziţiile │
│obligatorii stabilite. │
│ Rãspunde împreunã cu conducerea unitãţii de luarea mãsurilor pentru │
│aplicarea prescripţiilor tehnice, Colecţia ISCIR. │
│ Autorizaţia este valabilã numai în cadrul unitãţii pentru care a fost │
│autorizat personalul. │
│ Autorizaţia poate fi retrasã de cãtre ISCIR-INSPECT IT în baza │
│documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile │
│legale. │
│ Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de ***)......... │
│ │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



NOTE:
*) Se va trece numãrul de înregistrare a agentului economic în evidenta ISCIR-INSPECT IT supra numãrul de ordine al autorizaţiei.
**) Se va trece, dupã caz, tipul instalaţiilor sub presiune (recipiente sub presiune); personalul autorizat (RSVTI) va efectua verificãrile tehnice pentru autorizarea functionarii şi verificãrile tehnice periodice la recipientele sub presiune, numai în cazurile prevãzute de prescripţia tehnica PT C 4/1, Colecţia ISCIR.
***) Se va indica data efectivã (ziua, luna, anul) - maxim 2 ani.



ANEXA H

Model de registru pentru evidenta lucrãrilor de montare/reparare

REGISTRU





┌────────┬────────────┬─────────┬───────┬──-───────┬──────────┬──────────┬─────┐
│ Nr. │ Locul │ │ │ │Elemente │Proces- │ │
│inregis-│functionarii│ │Tipul │ Nr. de │montate/ │verbal de │Sem- │
│ trare │instalaţiei │Unitatea │insta- │fabricaţie│reparate, │verificare│na- │
│ ISCIR │ (secţia, │construc-│latiei,│nr. inv.) │ carac- │ a monta- │tura │
│ │localitatea,│ toare │para- │ /an │ teristici│rii/repa- │RSL │
│ │strada, nr.,│ │metrii │fabricaţie│ │ rarii │ │
│ │sector, │ │princi-│ │ │ │ │
│ │judeţ) │ │pali**)│ │ │ │ │
├────────┼────────────┼─────────┼───────┼──-───────┼──────────┼──────────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼────────────┼─────────┼───────┼──-───────┼──────────┼──────────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼────────────┼─────────┼───────┼──-───────┼──────────┼──────────┼─────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴────────────┴─────────┴───────┴──-───────┴──────────┴──────────┴─────┘



Note:
*) Se va scrie dupã caz: montare, reparare, conform obiectului autorizaţiei.
**) Volumul (1), presiunea nominalã (bar), temperatura maxima/minima (°C), fluidul de lucru.


ANEXA I


Conţinutul documentaţiei pentru obţinerea
autorizaţiei de elaborare a proiectelor de montare şi/sau reparare

Documentaţia se întocmeşte de cãtre agentul economic (unitatea de proiectare) care solicita autorizarea pentru elaborarea proiectelor de montare şi/sau reparare a recipientelor sub presiune. Aceasta se înainteazã la ISCIR-INSPECT şi va conţine:
a) adresa de solicitare în care trebuie sa se precizeze datele referitoare la societate: localitatea în care este amplasat sediul şi, dupã caz, atelierele de proiectare proprii (strada, numãr, sector/judeţ, telefon, fax);
b) statutul (actul constitutiv) agentului economic actualizat la zi, în care sa fie precizat explicit domeniul de activitate (inclusiv codul CAEN aferent) pentru care solicita autorizarea (în copie);
c) certificatul de înmatriculare a agentului economic la Registrul Comerţului (în copie);
d) certificatul de înregistrare fiscalã sau codul unic de înregistrare (în copie);
e) memoriu tehnic care sa cuprindã domeniul pentru care se solicita autorizarea (respectiv elaborarea proiectelor pentru montare şi/sau reparare recipiente sub presiune), cu specificarea parametrilor admişi (volum maxim, presiune maxima, temperatura minima/maxima, fluide) şi a caracteristicilor functionale;
f) procedura privind modul de desfãşurare a activitãţii de proiectare, cuprinzând organizarea şi responsabilitãţile, prescripţiile tehnice, standardele şi normativele de proiectare specifice domeniului de proiectare solicitat;
g) lista personalului tehnic de specialitate propus pentru avizarea conformã a proiectelor elaborate, cuprinzând: numele şi prenumele, pregãtirea teoreticã, vechimea în specialitate şi cea în domeniul specificat;
h) deciziile de numire a personalului, conform modelului din anexa E;
i) copie de pe actul de studii şi curriculum vitae al personalului propus pentru autorizare;
j) document din care sa rezulte ca personalul propus pentru autorizare este angajatul unitãţii pe perioada nedeterminatã;
k) lista principalelor proiecte elaborate de personalul propriu pentru care se solicita autorizarea.

NOTA: În cazul existenţei unor subunitati (filiale, ateliere etc.), pentru care se solicita autorizarea şi care au un alt sediu decât al agentului economic solicitant, se vor indica adresele acestora şi, dupã caz, datele menţionate la lit. e), g), h), i), j) şi k).


ANEXA J

Model de autorizaţie de proiectare

ANTET ISCIR INSPECT

Nr. ....... din ........

AUTORIZAŢIE DE PROIECTARE

(Conform procesului-verbal nr. ... din ......)

1 Agentul economic:

(Denumirea)
(adresa)
(RC J..... ; CF R....)

2 Domeniul autorizaţiei:

Proiectarea, verificarea şi avizarea conformã a proiectelor de montare şi/sau reparare a recipientelor sub presiune, supuse prevederilor prescripţiei tehnice PT C 4/1, Colecţia
ISCIR, având urmãtorii parametri:

3 Personal autorizat pentru avizarea conformã a proiectelor:
(numele personalului autorizat)

4 Menţiuni:
Orice schimbare fata de prezenta duce la anularea de drept a AUTORIZAŢIEI DE PROIECTARE dacã nu este anunţatã în termen de 15 zile de la producerea ei şi confirmatã în termen de 30 de zile de cãtre ISCIR-INSPECT. Agentul economic, prin reprezentanţii sãi legali, împreunã cu persoanele autorizate rãspund de respectarea prevederilor legale în domeniu.

5 Termenul de valabilitate al AUTORIZAŢIEI: ....... (maxim 2 ani)


INSPECTOR DE STAT ŞEF, INSPECTOR ŞEF ISCIR-INSPECT,

Inspector de specialitate,



ANEXA K

Model de registru pentru avizari conforme proiecte





┌────┬───────┬───────────┬───────────────────────────────┬──────┬─────────────┐
│ │ │ │ Parametri de lucru │ │ Nr. şi data │
│ │ │ ├─────┬──────┬─────┬──────┬─────┤Bene- │adresei ISCIR│
│Nr. │ Nr. │ Denumirea │ │ │ │ │Fluid│ficiar│de imputerni-│
│crt.│proiect│proiectului│T min│P max.│Volum│T max.│ de │ │ cire pt. │
│ │ │ │ │ │ │ │lucru│ │ AVIZARE │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ CONFORMĂ │
├────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├────┼───────┼───────────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────┼──────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴───────────┴─────┴──────┴─────┴──────┴─────┴──────┴─────────────┘


┌──────────────────────────────┬────────────────────────────────┬─────────────┐
│ VERIFICAT conform PT ISCIR*2)│ AVIZAT CONFORM │ │
├────────────┬─────────────────┼────────────┬────────────┬──────┤ │
│ Numele şi │ Semnatura │ Numele şi │ Semnatura │ │ OBSERVAŢII │
│ prenumele │ │ prenumele │ │Data │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
├────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼──────┼─────────────┤
│ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │
├────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┼──────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
└────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┴──────┴─────────────┘



NOTE:
(1) În cuprinsul registrului, acesta se subimparte pe tipuri de instalaţii proiectate (pentru montare sau pentru reparare);
(2) Împuternicit prin decizie data de conducerea unitãţii (poate fi şi personal autorizat de ISCIR-INSPECT, dar avizarea conformã o efectueazã ISCIR-INSPECT sau alta persoana autorizata pentru avizare din unitate şi nominalizatã în autorizaţia de proiectare.


ANEXA L


Conţinutul documentaţiei pentru obţinerea
autorizaţiei de a executa lucrãri de montare şi/sau reparare

Documentaţia se întocmeşte de cãtre agentul economic care solicita autorizarea pentru executarea lucrãrilor de montare şi/sau reparare la recipiente sub presiune. Aceasta se înainteazã la ISCIR-INSPECT IT şi va conţine:
a) adresa de solicitare, în care trebuie sa se precizeze datele referitoare la societate: localitatea în care este amplasat sediul şi, dupã caz, atelierele de montare/reparare proprii (strada, numãr, sector/judeţ, telefon, fax);
b) statutul (actul constitutiv) agentului economic actualizat la zi, în care sa fie precizat explicit domeniul de activitate (inclusiv codul CAEN aferent) pentru care solicita autorizarea (în copie);
c) certificatul de înmatriculare a agentului economic la Registrul Comerţului (în copie);
d) certificatul de înregistrare fiscalã sau codul unic de înregistrare (în copie);
e) memoriu tehnic, care va cuprinde:
- felul lucrãrilor (montare, reparare);
- domeniul autorizaţiei (recipiente sub presiune), cu precizarea parametrilor admişi (volum maxim, presiune maxima, temperatura minima/maxima, fluide) şi a caracteristicilor functionale;
- calitatea şi dimensiunile principalelor materiale de baza folosite (conform grupelor din prescripţia tehnica referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colecţia ISCIR);
- procedurile de sudare omologate ce vor fi folosite în execuţia lucrãrilor de montare şi/sau reparare, cu precizarea pentru fiecare procedura a tipurilor de imbinari (cap la cap, de racord, în colt etc.) ce vor fi executate şi poziţiile de sudare folosite;
- metodele şi mijloacele de examinare nedistructiva din dotare pentru punerea în evidenta a eventualelor defecte ce ar putea sa apara în execuţie, în materialele de baza şi imbinarile sudate, funcţie de calitatea şi grosimea acestora, precum şi de procedeele de sudare aplicate;
- punctele de control pe fluxul de fabricaţie care concura la realizarea execuţiei corespunzãtoare a lucrãrilor (de exemplu: confirmarea prin poansonare a reproducerii marcajelor pe materialele de baza dupã trasare şi înainte de debitare, verificarea pregãtirii rostului pentru sudare etc.);
- natura şi volumul lucrãrilor efectuate în colaborare cu alţi agenţi economici;
f) procedura privind modul de desfãşurare a activitãţii de montare şi/sau reparare (cuprinzând organizarea şi responsabilitãţile, prescripţiile tehnice, standardele şi normativele aplicabile specifice domeniului de montare/reparare solicitat);
g) lista cuprinzând numele, pregãtirea şi vechimea în specialitate a personalului tehnic propriu numit de agentul economic şi propus sa fie autorizat de cãtre ISCIR-INSPECT IT ca responsabil pentru supravegherea lucrãrilor (RSL) şi ca responsabil tehnic cu sudura (RTS);
h) deciziile de numire a personalului, conform modelului din anexa E;
i) copie de pe actul de studii şi curriculum vitae al personalului propus pentru autorizare;
j) document din care sa rezulte ca personalul propus pentru autorizare este angajatul unitãţii pe perioada nedeterminatã.

NOTE:
La memoriul tehnic (lit. e)) se vor ataşa documente care vor cuprinde urmãtoarele:
a) dotarea cu utilaje de execuţie a lucrãrilor de montare şi/sau reparare pe care unitatea le deţine; se vor specifica echipamentele din dotare pentru:
- tãiere (ghilotine, aparate de tãiere oxiacetilenica, aparate cu plasma etc.);
- formare-indoire, ambutisare, prelucrari mecanice (valturi, maşini de indoit, maşini şi dispozitive pentru prelucrarea rostului la table şi ţevi, funduri şi virole, maşini de mandrinat ţevi, maşini unelte: strunguri, maşini de frezat, raboteze, maşini de gaurit, maşini de rectificat, instalaţii de ridicat, etc.);
- sudare (convertizoare, transformatoare, tractoare de sudare, coloane de sudare, aparatura pentru sudare WIG, MIG, MAG etc.);
- tratament termic (cuptoare, instalaţii de tratament termic local, dispozitive de preincalzire înainte de sudare etc.);
b) dotarea cu echipamente pentru mãsurarea şi verificarea dimensiunilor (dispozitive pentru mãsurarea diametrelor şi ovalitatii, sabloane pentru verificarea abaterilor de la forma geometrica, aparate şi dispozitive pentru mãsurarea deformatiilor etc.);
c) lista procedurilor de sudare omologate conform prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la omologarea procedurilor de sudare, Colecţia ISCIR, deţinute de unitate (care va cuprinde: nr. intern al fisei de omologare (WPAR), procedeul de sudare, tipul imbinarii, grupa materialelor de baza, grupa de grosimi şi diametre, nr. de înregistrare ISCIR etc.);
d) lista sudorilor autorizaţi conform prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea sudorilor, Colecţia ISCIR, din cadrul unitãţii (care va cuprinde: nr. autorizaţiei ISCIR, procedeul de sudare, tipul imbinarii, grupa materialelor de baza, grupa de grosimi şi diametre, perioada de valabilitate etc.);
e) dotarea cu laborator pentru efectuarea examinarilor nedistructive (autorizat de ISCIR-INSPECT) şi laborator pentru efectuarea încercãrilor mecanice, tehnologice, metalografice şi analize chimice, autorizat de ISCIR-INSPECT; în cazul în care unitatea nu dispune de laboratoare proprii, se va anexa contractul de colaborare (în copie) încheiat cu alt agent economic autorizat de ISCIR-INSPECT pentru efectuarea examinarilor nedistructive şi distructive;
f) lista personalului operator pentru examinari nedistructive, autorizat conform prevederilor prescripţiei tehnice referitoare la autorizarea operatorilor pentru control nedistructiv, Colecţia ISCIR, din cadrul unitãţii (care va cuprinde: nr. autorizaţiei ISCIR, metoda de control nedistructiv, nivelul de autorizare, perioada de valabilitate etc.);
g) dotarea cu standuri pentru încercãri şi verificãri: la presiune hidraulica, la presiune pneumatica, a dispozitivelor de siguranta etc., inclusiv dotarea cu aparatura de mãsurare şi control a acestora;
h) lista referitoare la lucrãrile efectuate în colaborare cu alţi agenţi economici (care va cuprinde: lucrãrile cuprinse în contractul de colaborare şi felul în care acestea se realizeazã, denumirea agentului economic cu care se efectueazã colaborarea etc.).


ANEXA M

Model de autorizaţie pentru executarea lucrãrilor
de montare şi/sau reparare

ANTET ISCIR-INSPECT

Nr. ..... din ......

AUTORIZAŢIE
(Conform procesului-verbal nr. .... din .....)

1 Agentul economic:

(Denumirea)
(adresa) (RC J..... ;CF R......)

2 Domeniul autorizaţiei:

Montarea şi/sau repararea recipientelor sub presiune, supuse prevederilor prescripţiei tehnice PT C 4/1, Colecţia ISCIR, având urmãtorii parametri:

3 Personal autorizat:
a) Responsabil cu supravegherea lucrãrilor: (numele personalului autorizat)
b) Responsabil tehnic cu sudura: (numele personalului autorizat)
4 Menţiuni:
Orice schimbare fata de prezenta duce la anularea de drept a AUTORIZAŢIEI dacã nu este anunţatã în termen de 15 zile de la producerea ei şi confirmatã în termen de 30 de zile de cãtre ISCIR-INSPECT. Agentul economic, prin reprezentanţii sãi legali, împreunã cu persoanele autorizate rãspund de respectarea prevederilor legale în domeniu.
5 Termenul de valabilitate al AUTORIZAŢIEI: ...........(maxim 2 ani)


INSPECTOR ŞEF, ŞEF SERVICIU (BIROU),


Inspector de specialitate.


ANEXA N


Conţinutul documentaţiei pentru obţinerea
autorizaţiei de efectuare de examinari, verificãri şi
investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi
întocmire a studiilor privind stabilirea condiţiilor
de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente

Documentaţia se întocmeşte de cãtre agentul economic care solicita autorizarea pentru întocmirea programelor de examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi a studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente la recipiente sub presiune. Aceasta se înainteazã la ISCIR-INSPECT şi va conţine:
a) adresa de solicitare, în care trebuie sa se precizeze datele referitoare la societate: localitatea în care este amplasat sediul şi, dupã caz, atelierele de proiectare proprii (strada, numãr, sector/judeţ, telefon, fax);
b) statutul (actul constitutiv) agentului economic actualizat la zi, în care sa fie precizat explicit domeniul de activitate (inclusiv codul CAEN aferent) pentru care solicita autorizarea (în copie);
c) certificatul de înmatriculare a agentului economic la Registrul Comerţului (în copie);
d) certificatul de înregistrare fiscalã sau codul unic de înregistrare (în copie);
e) memoriu tehnic, care va cuprinde:
- domeniul pentru care se solicita autorizarea (recipiente sub presiune);
- dotarea cu mijloace de examinare şi investigare prin laboratoare proprii sau angajate cu contract, autorizate de ISCIR-INSPECT;
f) procedura privind modul de desfãşurare a activitãţii de întocmire a programelor de examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi a studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente la recipiente sub presiune (cuprinzând organizarea şi responsabilitãţile, prescripţiile tehnice, standardele şi normativele aplicabile specifice domeniului solicitat etc.);
g) lista cuprinzând numele, pregãtirea şi vechimea în specialitate a personalului tehnic propriu numit de agentul economic şi propus sa fie autorizat de cãtre ISCIR-INSPECT pentru avizarea lucrãrilor;
h) deciziile de numire a personalului, conform modelului din anexa E;
i) copie de pe actul de studii şi curriculum vitae al personalului propus pentru autorizare;
j) document din care sa rezulte ca personalul propus pentru autorizare este angajatul unitãţii pe perioada nedeterminatã.


ANEXA O


Model de autorizaţie pentru efectuarea de
examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii
stãrii tehnice şi întocmire a studiilor privind stabilirea
condiţiilor de funcţionare şi evaluarea
duratei de funcţionare remanente

ANTET ISCIR-INSPECT

Nr. ..... din ......

AUTORIZAŢIE

pentru efectuarea de examinari, verificãri şi
investigaţii în vederea evaluãrii stãrii
tehnice şi întocmire a studiilor privind stabilirea
condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente

(Conform procesului-verbal nr. ...... din ....)

1 Agentul economic:

(Denumirea)
(adresa) (RC J... ;CF R...)

2 Domeniul autorizaţiei:

Întocmirea programelor de examinari, verificãri şi investigaţii în vederea evaluãrii stãrii tehnice şi a studiilor privind stabilirea condiţiilor de funcţionare şi evaluarea duratei de funcţionare remanente pentru instalaţii mecanice sub presiune (recipiente sub presiune), menţionate în autorizaţia de proiectare nr. .... din ......

3 Personal autorizat pentru avizare:
(numele personalului autorizat)

4 Menţiuni:
Orice schimbare fata de prezenta duce la anularea de drept a AUTORIZAŢIEI DE PROIECTARE dacã nu este anunţatã în termen de 15 zile de la producerea ei şi confirmatã în termen de 30 de zile de cãtre ISCIR-INSPECT. Agentul economic, prin reprezentanţii sãi legali, împreunã cu persoanele autorizate rãspund de respectarea prevederilor legale în domeniu.
5 Termenul de valabilitate al AUTORIZAŢIEI: ..... (maxim 2 ani)


INSPECTOR DE STAT ŞEF, INSPECTOR ŞEF ISCIR-INSPECT,

Inspector de specialitate,
-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016