Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.647 din 12 decembrie 2008  pentru aprobarea Normelor metodologice privind incheierea exercitiului bugetar al anului 2008    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.647 din 12 decembrie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind incheierea exercitiului bugetar al anului 2008

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 877 din 24 decembrie 2008


    În baza prevederilor art. 19 lit. d) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările ulterioare, ale art. 80 alin. (2) şi art. 84 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 39 alin. (1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată,
    în temeiul prevederilor art. 11 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 386/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul economiei şi finanţelor emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă Normele metodologice privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 2008, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    Direcţiile care au atribuţii în execuţia bugetară din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi unităţile lor subordonate vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a dispoziţiilor prezentului ordin.
    ART. 3
    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                  Ministrul economiei
                     şi finanţelor,
                   Varujan Vosganian


    Bucureşti, 12 decembrie 2008.
    Nr. 3.647.


    ANEXĂ
                               NORME METODOLOGICE
    privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 2008

    În scopul încheierii în bune condiţii a execuţiei bugetare a anului 2008, instituţiile publice şi operatorii economici, indiferent de forma de proprietate, au obligaţia să efectueze operaţiunile care privesc veniturile şi cheltuielile bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale, bugetelor locale şi bugetelor proprii ale instituţiilor publice pe anul 2008, în conformitate cu prezentele norme metodologice şi programul prevăzut în anexa nr.1.

    CAP. I
    Încasarea veniturilor bugetare

    1.1. Impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat, cu termene de plată scadente până la finele anului 2008, se achită prin ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prezentate de către persoanele juridice şi fizice, potrivit programului stabilit de instituţiile de credit sau unităţile Trezoreriei Statului, după caz, la care au conturile deschise, astfel încât sumele respective să fie încasate în contul curent general al Trezoreriei Statului, până la data de 31 decembrie 2008.
    Instituţiile de credit vor lua măsuri pentru asigurarea decontării tuturor ordinelor de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, prezentate de către clienţii acestora, potrivit programului stabilit de Banca Naţională a României şi de prezentele norme metodologice, astfel încât, până la data de 31 decembrie 2008, sumele respective să fie încasate în contul curent general al Trezoreriei Statului.
    1.2. CEC Bank va stabili în cursul lunii decembrie 2008 programul unităţilor din subordine, astfel încât persoanele fizice să aibă posibilitatea să îşi achite la termen obligaţiile către bugetul de stat, bugetele locale sau către alte bugete, potrivit convenţiilor încheiate în acest scop cu unităţile subordonate ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, cu autorităţile administraţiei publice locale sau cu alte instituţii publice, după caz.
    1.3. Impozitele, taxele, contribuţiile şi alte sume datorate bugetului general consolidat de către contribuabili, cu termene scadente până la finele anului 2008, pot fi achitate în numerar până la data de 31 decembrie 2008 inclusiv, la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului sau ale instituţiilor publice beneficiare, după caz.
    1.4. (1) Sumele încasate în numerar de către instituţiile publice sau de către agenţii fiscali, reprezentând venituri bugetare sau venituri proprii ale bugetelor instituţiilor publice, vor fi depuse în conturile de venituri bugetare sau de disponibilităţi, după caz, cărora acestea se cuvin până la data de 31 decembrie 2008 inclusiv.
    (2) Eventualele venituri proprii încasate în numerar de către instituţiile publice, în data de 31 decembrie 2008, se depun în conturile corespunzătoare de disponibilităţi deschise la unităţile Trezoreriei Statului, în data de 5 ianuarie 2009 şi se înregistrează ca venituri ale anului 2008.
    1.5. Instituţiile publice care încasează în conturile 50.32 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat", 50.33 "Disponibil din sume colectate pentru bugetele locale" şi 50.34 "Disponibil din sume colectate pentru bugetul asigurărilor sociale de stat" venituri datorate bugetului de stat, bugetelor locale sau bugetului asigurărilor sociale de stat, după caz, au obligaţia să vireze veniturile respective la capitolele şi subcapitolele de venituri ale bugetelor cărora acestea se cuvin, până la data de 31 decembrie 2008 inclusiv.
    Eventualele sume încasate în aceste conturi, în data de 31 decembrie 2008, se virează în conturile corespunzătoare de venituri ale bugetului de stat, bugetelor locale şi bugetului asigurărilor sociale de stat, după caz, pe data de 5 ianuarie 2009 şi reprezintă venituri ale bugetului de stat, bugetelor locale şi bugetului asigurărilor sociale de stat, după caz, pe anul 2008.
    1.6. Sumele în numerar încasate în data de 31 decembrie 2008 de unităţile Trezoreriei Statului care nu funcţionează cu casierii-tezaur se depun la finele zilei la instituţia de credit la care acestea îşi au deschis contul de disponibil, în genţi de numerar, sau la cea mai apropiată unitate a Trezoreriei Statului cu tezaur din judeţ, după caz, şi se înregistrează în contul 13 "Casa tranzitorie".
    1.7. (1) În cursul lunii decembrie 2008, organele fiscale competente vor lua toate măsurile necesare pentru clarificarea şi distribuirea până la finele anului, în conturile corespunzătoare de venituri bugetare, a tuturor sumelor încasate în conturile unice reprezentând obligaţii fiscale prevăzute prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.294/2007 privind impozitele, contribuţiile şi alte sume reprezentând creanţe fiscale care se plătesc de contribuabili într-un cont unic, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Sumele încasate în data de 31 decembrie 2008 în contul 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - Sume încasate pentru bugetul de stat în contul unic, în curs de distribuire" şi în contul 55.02 "Disponibil al bugetelor asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, în curs de distribuire" se distribuie de către organele fiscale competente, în data de 5 ianuarie 2009, şi se transferă în aceeaşi zi de către unităţile Trezoreriei Statului în conturile corespunzătoare de venituri bugetare, ca operaţiuni ale anului 2008, cu data de 31 decembrie 2008.
    (3) Eventualele sume încasate în conturile unice, rămase neclarificate la finele anului 2008, pot fi distribuite de către organele fiscale competente până la data de 8 ianuarie 2009, cu data operaţiunii 31 decembrie 2008.
    (4) Până la data de 9 ianuarie 2009, organele fiscale competente pot efectua compensările din oficiu prevăzute de Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.314/2007 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic şi de stingere a obligaţiilor fiscale înregistrate de către aceştia, cu modificările şi completările ulterioare, cu data operaţiunii 31 decembrie 2008.
    (5) Pentru operaţiunile de distribuire/compensare, prevăzute la alin. (3) şi (4), organele fiscale competente vor transmite unităţilor Trezoreriei Statului fişiere distincte, purtând data de 31 decembrie 2008.
    (6) Sumele distribuite/compensate, în conformitate cu prevederile alin. (3) şi (4), se înregistrează de unităţile Trezoreriei Statului ca venituri bugetare ale anului 2008.
    (7) Distribuirea/compensarea din oficiu a sumelor plătite de contribuabili în conturile unice se efectuează potrivit metodologiei aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.314/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
    1.8. La finele anului 2008, la subcapitolul de venituri bugetare 30.00.03 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetară a anilor precedenţi", în care câmpul "00" se codifică în funcţie de buget, pot rămâne evidenţiate numai eventualele sume restituite plătitorilor, în condiţiile legii, care se regăsesc înregistrate în debitul contului.
    1.9. (1) Veniturile bugetare încasate în numerar de către unităţile vamale în data de 31 decembrie 2008 şi cele încasate în perioada 1-4 ianuarie 2009 se depun la unităţile Trezoreriei Statului pe data de 5 ianuarie 2009, pe bază de chitanţe pentru încasarea de impozite, taxe şi contribuţii întocmite distinct pentru data de 31 decembrie 2008 şi, respectiv, pentru perioada 1-4 ianuarie 2009.
    (2) Sumele depuse în numerar pentru data de 31 decembrie 2008 se înregistrează ca venituri bugetare ale anului 2008, cu data de 31 decembrie 2008, iar sumele depuse pentru perioada 1-4 ianuarie 2009 se înregistrează ca venituri bugetare ale anului 2009, cu data de 5 ianuarie 2009.
    1.10. Organele fiscale vor lua măsuri pentru distribuirea, potrivit legii, până la finele anului a sumelor încasate în conturile 50.59 "Disponibil din sume încasate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile în procesul de executare silită de unităţile administrativ-teritoriale", 50.67 "Disponibil din sume încasate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile în procesul de executare silită", 50.86.01 "Disponibil din executarea silită a creanţelor stabilite în alte state membre ale Uniunii Europene", 50.86.02 "Disponibil din executarea silită a creanţelor stabilite în România şi recuperate în alte state membre ale Uniunii Europene", 50.86.03 "Disponibil din executarea silită a creanţelor aferente plăţilor efectuate din fonduri comunitare şi din fonduri de cofinanţare aferente acestora", 50.86.04 "Disponibil din executarea silită a sumelor cuvenite Fondului de risc" şi 50.86.05 "Disponibil din sume încasate din cesiunea creanţelor fiscale".
    1.11. Eventualele disponibilităţi rămase nedistribuite la finele anului 2008 în conturile prevăzute la pct. 1.10 se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.

    CAP. II
    Încheierea execuţiei bugetare la instituţiile publice

    2.1. (1) Ordonatorii principali de credite finanţaţi din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale vor deschide, repartiza şi, în cazuri justificate, retrage credite bugetare instituţiilor din subordine, până cel mai târziu la data de 22 decembrie 2008 inclusiv, asigurându-se astfel timpul necesar efectuării cheltuielilor până la finele anului.
    După data de 22 decembrie 2008 pot fi deschise credite bugetare numai pentru operaţiuni privind serviciul datoriei publice sau pentru alte acţiuni urgente finanţate prin suplimentarea creditelor bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, Fondul naţional de dezvoltare sau din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pe bază de hotărâri ale Guvernului aprobate ulterior acestei date.
    (2) Creditele bugetare neutilizate la data de 31 decembrie 2008 sunt anulate de drept, conform prevederilor art. 61 alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările ulterioare.
    2.2. (1) Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pot prezenta Ministerului Economiei şi Finanţelor cererile pentru deschiderea de credite bugetare aferente lunii ianuarie 2009, începând cu data de 29 decembrie 2008. În cazul neaprobării Legii bugetului de stat pe anul 2009 şi, respectiv, a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009 cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar al anului 2008, deschiderea creditelor bugetare se efectuează în conformitate cu prevederile art. 37 din Legea nr. 500/2002, cu modificările ulterioare, şi ale art. 14 şi, respectiv, ale art. 20 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 157/2008 pentru reglementarea unor măsuri privind datoria publică în scopul aplicării art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică.
    (2) După aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2009 şi, respectiv, a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2009 şi până la definitivarea repartizării pe trimestre a veniturilor şi cheltuielilor bugetelor prevăzute la alin. (1), ordonatorii principali de credite pot deschide credite bugetare, pe baza bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate la nivel de an.
    2.3. (1) Instituţiile şi autorităţile publice autonome, instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, instituţiile publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, după caz, ale căror bugete de venituri şi cheltuieli nu sunt aprobate până la finele anului 2008, pot efectua cheltuieli în anul 2009, până la aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli, în cadrul limitelor lunare de cheltuieli care nu pot depăşi, de regulă, 1/12 din prevederile bugetului anului precedent, cu excepţia cazurilor deosebite, temeinic justificate de către ordonatorul de credite.
    (2) În cazul în care creditele bugetare propuse în proiectele de buget pe anul 2009 ale instituţiilor publice de la alin. (1) sunt mai mici decât cele din anul precedent, limitele lunare de cheltuieli se stabilesc la nivelul a 1/12 din sumele propuse în proiectul de buget.
    2.4. (1) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pot prezenta unităţilor Trezoreriei Statului cererile pentru deschiderea de credite bugetare aferente lunii ianuarie 2009, începând cu data de 29 decembrie 2008. În cazul neaprobării Legii bugetului de stat pe anul 2009 cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar al anului 2008, deschiderea creditelor din bugetele locale se efectuează în conformitate cu prevederile art. 40 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În cadrul perioadei de 45 de zile de la data publicării Legii bugetului de stat pe anul 2009 în Monitorul Oficial al României, Partea I, cererile privind deschiderea de credite bugetare se întocmesc la nivelul necesităţilor de finanţare aferente perioadei pentru care se solicită creditele respective. În cazul în care bugetele locale nu se aprobă în intervalul de 45 de zile de la data publicării Legii bugetului de stat pe anul 2009 în Monitorul Oficial al României, Partea I, după expirarea acestui interval, finanţarea cheltuielilor unităţilor administrativ-teritoriale şi unităţilor din subordinea acestora se efectuează în condiţiile prevederilor art. 39 alin. (7) din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    2.5. Instituţiile publice care au data plăţii salariilor în 5 ianuarie 2009 pot întocmi şi depune la unităţile Trezoreriei Statului ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), prin care virează drepturile salariale în conturile de card, în data de 31 decembrie 2008. În ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) astfel întocmite, la rubrica "Data emiterii" se înscrie data de 5 ianuarie 2009, în limita creditelor bugetare deschise cu această destinaţie pentru luna ianuarie 2009 sau a disponibilităţilor de fonduri, după caz.
    2.6. (1) Instituţiile publice care au acordat avansuri pentru realizarea unor acţiuni şi categorii de cheltuieli finanţate din fonduri publice, conform Hotărârii Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nejustificate prin bunuri livrate, lucrări executate şi servicii prestate, în condiţiile prevederilor contractuale, vor lua măsuri pentru recuperarea acestora, în conturile de cheltuieli bugetare sau de disponibilităţi, după caz, din care acestea au fost acordate, în scopul reconstituirii plăţilor de casă până la data de 30 decembrie 2008.
    (2) În cazul în care recuperarea avansului acordat este programată să se efectueze în anul 2009, potrivit dispoziţiilor legale, beneficiarul contractual va prezenta până la finele anului 2008 un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care confirmă utilizarea conform destinaţiilor legale a avansului acordat. De asemenea, pentru avansurile primite în cadrul unor contracte multianuale, beneficiarul contractual va prezenta până la finele anului 2008 un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care confirmă utilizarea integrală şi potrivit destinaţiilor legale a avansului acordat.
    (3) Pentru realizarea programelor, proiectelor de cercetaredezvoltare şi inovare şi a acţiunilor cuprinse în Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare şi în programele-nucleu de cercetare, recuperarea sumelor reprezentând plăţi în avans se face în conformitate cu prevederile art. 65 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003 şi, respectiv, ale art. 16 alin. (2) din Normele metodologice privind contractarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea programelor-nucleu de cercetare-dezvoltare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 137/2003.
    (4) Avansurile acordate pentru realizarea programelor, proiectelor şi acţiunilor finanţate din împrumuturi externe contractate, potrivit legii, de la organisme financiare internaţionale sau din fonduri externe nerambursabile se justifică potrivit prevederilor din acordurile de împrumut convenite de părţile contractante sau din memorandumurile de finanţare, după caz.
    Recuperarea avansurilor acordate din împrumuturi externe şi din fonduri de cofinanţare de la bugetul de stat sau din bugetul local, după caz, se efectuează potrivit prevederilor din contractele încheiate, în condiţiile acordurilor de împrumut încheiate cu organismele financiare internaţionale.
    2.7. Sumele de mandat primite de instituţiile publice de la alte instituţii publice sau de la operatori economici vor fi lichidate până cel mai târziu la data de 30 decembrie 2008 inclusiv, iar sumele rămase neutilizate vor fi restituite unităţilor de la care au fost primite. În contul 50.05 "Sume de mandat şi sume în depozit" pot fi menţinute sume la finele anului 2008 numai pentru cazurile prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice; menţinerea acestor sume nu este obligatorie.
    2.8. (1) Ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile subordonate acestora au obligaţia de a analiza componenţa sumelor aflate în soldul conturilor 50.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială ale ministerelor şi instituţiilor subordonate" şi 50.02 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială ale instituţiilor publice de subordonare locală", inclusiv în conturile analitice deschise în cadrul acestor conturi, având în vedere că în aceste conturi pot rămâne la finele anului numai sume aferente fondurilor de stimulare a personalului, constituite în condiţiile legii, precum şi sume pentru care reportarea în anul următor este prevăzută de legislaţia în vigoare. Până la data de 30 decembrie 2008, instituţiile publice vor prezenta unităţilor Trezoreriei Statului la care au deschise conturile 50.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială ale ministerelor şi instituţiilor subordonate" şi 50.02 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială ale instituţiilor publice de subordonare locală", inclusiv analitice deschise în cadrul acestor conturi, componenţa sumelor aflate în sold şi temeiul legal în baza căruia acestea se pot reporta în anul următor.
    (2) În situaţia în care în conturile prevăzute la alin. (1) au fost încasate sume de la bugetul de stat, bugetele locale sau de la alte bugete care au rămas neutilizate şi pentru care legislaţia în vigoare nu prevede reportarea în anul următor, se restituie, până la data de 30 decembrie 2008, în conturile de cheltuieli bugetare sau de disponibilităţi, după caz, din care au fost încasate, dacă legea nu prevede altfel.
    (3) Eventualele sume încasate în conturile prevăzute la alin. (1), în baza unor acte normative în vigoare, pentru care nu se prevede reportarea, precum şi cele care nu se reportează din oficiu, rămase după efectuarea operaţiunilor de restituire prevăzute la alin. (2), vor fi virate de către instituţiile publice respective, după caz, ca venituri la bugetele din care acestea sunt încasate, la subcapitolul "Alte venituri", la data de 30 decembrie 2008.
    (4) Până la data de 30 decembrie 2008, sumele aferente rambursărilor de cheltuieli încasate de către instituţiile publice beneficiare de proiecte finanţate din fonduri externe postaderare, în conturile 50.01.25 "Disponibil al instituţiilor publice de subordonare centrală aferent proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi din contribuţia naţională" şi 50.02.39 "Disponibil al instituţiilor publice locale aferent proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi din contribuţia naţională", se virează de către titularii conturilor în conturile corespunzătoare de cheltuieli sau de disponibilităţi, după caz, pentru reconstituirea plăţilor de casă ale bugetelor din care au fost efectuate plăţile respective. În cazul în care plăţile aferente cheltuielilor rambursate au fost efectuate în anii precedenţi, sumele se restituie în conturile de cheltuieli respective, la titlul 85 "Plăţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent" în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.199/2008 privind normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar.
    (5) La finele anului 2008, în conturile 50.01.25 "Disponibil al instituţiilor publice de subordonare centrală aferent proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi din contribuţia naţională" şi 50.02.39 "Disponibil al instituţiilor publice locale aferent proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi din contribuţia naţională" pot rămâne numai sume încasate ca prefinanţări sau avansuri şi care nu au fost utilizate pentru efectuarea de cheltuieli până la finele anului 2008. Aceste sume se reportează în anul 2009 şi se utilizează pentru destinaţiile pentru care au fost acordate.
    (6) Începând cu data intrării în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2009, în conturile 50.01.25 "Disponibil al instituţiilor publice de subordonare centrală aferent proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi din contribuţia naţională" şi 50.02.39 "Disponibil al instituţiilor publice locale aferent proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare şi din contribuţia naţională" nu se mai încasează sume.
    2.9. (1) Disponibilităţile instituţiilor publice provenite din contravaloarea în lei a ajutoarelor externe, fondurile externe nerambursabile de preaderare pentru finanţarea unor obiective, precum şi disponibilităţile din fondurile publice destinate cofinanţării contribuţiei financiare a Comunităţii Europene rămase, la finele exerciţiului bugetar al anului 2008, în conturile structurilor de implementare se reportează din oficiu. Sumele destinate cofinanţării contribuţiei financiare a Comunităţii Europene care se utilizează/achită către beneficiari de către structurile de implementare direct din conturile de cheltuieli bugetare, rămase neutilizate la finele anului 2008, pot fi rezervate la finele anului în conturi de disponibilităţi deschise pe numele acestor structuri la unităţile Trezoreriei Statului.
    (2) Sumele rămase la finele exerciţiului bugetar al anului 2008 în conturile de disponibilităţi ale structurilor de implementare şi reportate în anul următor se utilizează de acestea în anul 2009, în conformitate cu acordurile încheiate cu partenerii externi şi cu prevederile bugetului anului în care au fost aprobate şi din care au fost alocate sumele respective.
    2.10. (1) Disponibilităţile din fonduri aferente instrumentelor structurale şi din fondurile publice destinate finanţării/cofinanţării/prefinanţării, aferente obiectivului convergenţă, rămase în conturile Autorităţii de certificare şi plată, unităţilor de plată, organismelor intermediare, altor ordonatori de credite beneficiari în cadrul proiectelor aprobate spre finanţare în cadrul unui program operaţional şi/sau în conturile unităţilor administrativ-teritoriale şi ale organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local ori judeţean, neutilizate la finele anului 2008, se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie.
    (2) Disponibilităţile din fondurile aferente FEGA, FEADR şi FEP şi din fondurile publice destinate cofinanţării/prefinanţării rămase în conturile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, APIA şi APDRP, la sfârşitul anului 2008, se reportează în anul 2009, utilizându-se cu aceeaşi destinaţie.
    (3) Disponibilităţile din fonduri externe nerambursabile şi din fonduri publice destinate cofinanţării/plăţii în avans aferente obiectivului "Cooperare teritorială europeană", rămase în conturile Autorităţii de certificare şi plată, ale Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor şi/sau ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale organismelor prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local ori judeţean, la sfârşitul anului 2008, se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.
    (4) Disponibilităţile din fonduri externe nerambursabile şi din fonduri publice destinate cofinanţării aferente programului general "Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii", aflate la finele anului 2008 în conturile structurilor de implementare, se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie.
    (5) Disponibilităţile din fonduri destinate proiectelor NSIP rămase în contul 50.48 "Disponibil pentru proiecte NSIP" se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie.
    2.11. (1) Donaţiile şi sponsorizările în lei cu care au fost majorate în cursul anului bugetele de venituri şi cheltuieli ale instituţiilor publice şi în limita cărora nu au fost dispuse plăţi se transferă de către instituţiile publice beneficiare în contul 50.07 "Disponibil din donaţii şi sponsorizări rămase neutilizate la finele anului" până la data de 31 decembrie 2008.
    (2) Donaţiile şi/sau sponsorizările primite în cursul lunii decembrie 2008, cu care nu mai pot fi majorate bugetele de venituri şi cheltuieli ale instituţiilor publice şi, în consecinţă, nu mai pot fi utilizate până la finele anului bugetar, se încasează de către instituţiile publice beneficiare în contul 50.05 "Sume de mandat şi în depozit" deschis la unităţile Trezoreriei Statului sau în contul de valută deschis la bancă, după caz.
    (3) Donaţiile şi sponsorizările rămase neutilizate la finele anului în conturile în valută sau în conturile prevăzute la alin. (1) şi (2) se reportează în anul următor şi se utilizează conform prevederilor Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.661 bis/2003 pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de încasare şi utilizare a fondurilor băneşti primite sub forma sponsorizărilor de către instituţiile publice.
    2.12. Soldurile conturilor 50.72 "Disponibil din fondul naţional pentru dezvoltare regională" şi 50.73 "Disponibil din fonduri publice ale agenţiilor de dezvoltare regională şi birourilor regionale pentru cooperare transfrontalieră" rămase la finele anului 2008 se reportează în anul următor.
    2.13. Instituţiile publice fără personalitate juridică au obligaţia de a vira până la data de 30 decembrie 2008, în conturile instituţiilor publice cu personalitate juridică ierarhic superioare, sumele aflate în soldul conturilor de disponibilităţi prin care îşi derulează operaţiunile.
    2.14. (1) Instituţiile publice vor lua măsurile necesare pentru restituirea până la data de 30 decembrie 2008, în conturile din care au fost acordate, a acreditivelor în lei deschise pentru achiziţii de bunuri, rămase neutilizate. Cu sumele restituite vor fi reconstituite plăţile de casă, la subdiviziunile de cheltuieli bugetare de la care acestea au fost constituite.
    (2) Acreditivele în valută deschise de către instituţiile publice pentru decontarea achiziţiilor intracomunitare sau altor achiziţii externe de bunuri, în curs de derulare, şi comisioanele în valută aferente acestora se menţin în continuare până la lichidarea contractelor încheiate. Sumele în valută rămase nefolosite după terminarea contractelor se schimbă în lei prin instituţiile de credit de la care acestea au fost procurate, în termen de 5 zile de la încheierea achiziţiilor, iar contravaloarea în lei se restituie la bugetele din care acestea s-au constituit, în conturile corespunzătoare de cheltuieli bugetare, la titlul de cheltuieli 85 "Plăţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent", sau în conturile de disponibilităţi, după caz, deschise la unităţile Trezoreriei Statului.
    2.15. (1) Valuta achiziţionată de către instituţiile publice finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale şi bugetele locale pentru efectuarea de cheltuieli, rămasă neutilizată, se schimbă în lei până la data de 29 decembrie 2008, prin instituţiile de credit prin care aceasta a fost achiziţionată, iar cu contravaloarea în lei se reconstituie plăţile de casă, la subdiviziunile corespunzătoare de cheltuieli.
    Până la acelaşi termen, instituţiile publice menţionate mai sus vor schimba în lei sumele reprezentând venituri bugetare încasate în valută, prin instituţiile de credit prin care acestea au fost încasate, sumele respective urmând a fi virate în conturile bugetelor cărora se cuvin, deschise la unităţile Trezoreriei Statului.
    (2) Instituţiile publice prevăzute la alin. (1) pot păstra la finele anului 2008, în conturile deschise la instituţii de credit, numai valuta procurată în scopul rambursării la extern a ratelor la împrumuturi externe guvernamentale şi plăţii dobânzilor sau comisioanelor aferente acestora, cu termene scadente până la data de 12 ianuarie 2009, cu excepţia împrumuturilor externe preluate spre administrare de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, potrivit prevederilor art. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 157/2008, precum şi sumele aferente acreditivelor deschise pentru achiziţii în curs de derulare prevăzute la pct. 2.14 alin. (2) şi donaţiile sau sponsorizările primite în valută din care se efectuează plăţi în valută, conform prevederilor Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.661 bis/2003.
    (3) Instituţiile publice prevăzute la alin. (1) pot păstra la finele anului 2008, în conturile deschise la instituţii de credit, valuta procurată pentru acordarea avansurilor cuvenite personalului pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, precum şi pentru personalul forţelor armate care participă la misiuni în afara teritoriului statului român, cu plecare până la data de 12 ianuarie 2009.
    2.16. Instituţiile publice şi activităţile finanţate integral din venituri proprii pot păstra la finele anului, în conturi deschise la instituţii de credit, valuta încasată din donaţii şi sponsorizări, din contravaloarea bunurilor livrate, serviciilor prestate, lucrărilor executate sau din alte surse prevăzute de lege, potrivit prevederilor pct. 9.5.4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin Trezoreria Statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 201/2003, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.235/2003, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi valuta cumpărată pentru achitarea obligaţiilor de plată în valută cu termene scadente până la data de 12 ianuarie 2009.
    2.17. Garanţiile în valută depuse la unităţile vamale, aflate în conturi deschise la instituţii de credit, se reportează în anul următor pentru a fi utilizate în scopul pentru care au fost constituite.
    2.18. (1) Disponibilităţile în valută procurate din credite bugetare rămase la finele anului 2008, în conturile reprezentanţelor diplomatice şi comerciale ale României din străinătate, se reportează în anul următor şi se regularizează cu bugetul de stat, de către Ministerul Afacerilor Externe şi de către celelalte ministere care finanţează cheltuieli de această natură, în termen de 45 de zile, atât pentru reprezentanţele din Europa, cât şi pentru reprezentanţele de pe celelalte continente.
    Contravaloarea în lei a sumelor în valută existente la data de 31 decembrie 2008, calculată la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru data efectuării operaţiunii de regularizare, se virează de către Ministerul Afacerilor Externe şi de către celelalte ministere, din creditele bugetare aprobate pentru anul 2009, în contul corespunzător de cheltuieli bugetare, titlul 85 "Plăţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent" deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
    (2) Taxele consulare încasate în valută pentru serviciile prestate în străinătate rămase la finele anului 2008 în conturile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare se virează, până la data de 9 ianuarie 2009, în contul de valută deschis pe seama Ministerului Afacerilor Externe la instituţii de credit. În termen de 5 zile lucrătoare de la încasare, Ministerul Afacerilor Externe virează echivalentul în lei al taxelor consulare la bugetul de stat, în contul 20.33.01.02 "Taxe consulare".
    (3) Reprezentanţele diplomatice şi comerciale ale României din străinătate aplică prevederile prezentelor norme metodologice cu privire la plata salariilor, încasarea sumelor de la debitori, plata obligaţiilor pentru achiziţii de bunuri şi servicii.
    2.19. (1) Disponibilităţile instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii, precum şi disponibilităţile rezultate din execuţia bugetelor activităţilor finanţate integral din venituri proprii, rămase la finele anului 2008 în soldul conturilor 50.25 "Disponibil al instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale finanţate integral din venituri proprii", 50.28 "Disponibil al instituţiilor publice ale administraţiei publice locale finanţate integral din venituri proprii", 50.03 "Disponibil din venituri proprii ale ministerelor şi instituţiilor publice de subordonare centrală" şi 50.04 "Disponibil din venituri proprii ale instituţiilor publice de subordonare locală", după caz, se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.
    (2) Autorităţile deliberative pot hotărî în condiţiile art. 70 alin. (3) şi art. 71 alin. (4) din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, preluarea ca venit la bugetul local, în contul 21.36.02.05 "Vărsăminte din veniturile şi/sau disponibilităţile instituţiilor publice", a excedentelor rezultate din execuţia bugetelor instituţiilor publice subordonate, finanţate integral din venituri proprii, existente, la finele anului 2008, în soldul contului 50.28 "Disponibil al instituţiilor publice ale administraţiei publice locale finanţate integral din venituri proprii", precum şi a excedentelor rezultate din execuţia bugetelor de venituri şi cheltuieli ale activităţilor finanţate integral din venituri proprii, existente în soldul contului 50.04 "Disponibil din venituri proprii ale instituţiilor publice de subordonare locală" deschise pe numele instituţiilor publice şi serviciilor publice subordonate.
    2.20. (1) Excedentele rezultate din execuţia bugetelor instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau bugetele locale, după caz, rămase după rezervarea în conturile prevăzute în Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.661 bis/2003 a donaţiilor şi sponsorizărilor neutilizate la finele anului 2008, se regularizează la finele anului 2008 cu bugetele respective, în limita sumelor primite de la aceste bugete, după cum urmează:
    - subvenţiile care au fost acordate direct de către ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale se restituie, până la data de 29 decembrie 2008, în conturile acestora, din care sumele respective au fost primite, deschise la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti;
    - subvenţiile care au fost acordate de către ordonatorii secundari de credite se restituie în conturile acestora deschise la unităţile Trezoreriei Statului, până la data de 30 decembrie 2008.
    (2) Disponibilităţile rămase în contul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau bugetele locale, după caz, după efectuarea operaţiunilor de regularizare în limita subvenţiilor primite, se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.
    2.21. Sumele rămase neutilizate în contul 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specială" deschis pe numele instituţiilor sanitare publice, determinate ca diferenţă între sumele primite cu destinaţie specială de la bugetul de stat şi bugetele locale şi plăţile de casă efectuate pe destinaţiile pentru care acestea au fost alocate, se restituie integral la bugetele din care au fost primite până la data de 30 decembrie 2008. La finele anului, contul 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specială" deschis pe numele instituţiilor sanitare publice nu va prezenta sold.
    2.22. Disponibilităţile aflate în soldul conturilor 50.41 "Disponibil din activitatea sanitară conform Legii nr. 95/2006" şi 50.24 "Disponibil al Fondului de dezvoltare a spitalului" se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.
    2.23. (1) Instituţiile de învăţământ superior de stat aflate în coordonarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, finanţate în condiţiile Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reportează în anul următor disponibilităţile rămase în contul 50.46 "Disponibil pentru finanţarea activităţii de bază a instituţiilor de învăţământ superior".
    (2) Fondurile primite de instituţiile prevăzute la alin. (1) în contul 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specială", reprezentând sume alocate de la bugetul de stat pentru burse, alte forme de protecţie socială şi pentru realizarea unor obiective de investiţii, rămase neutilizate la finele anului 2008, se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie.
    Celelalte alocaţii de la bugetul de stat rămase neutilizate la finele anului 2008 în soldul contului 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specială" se restituie de fiecare instituţie de învăţământ superior, până cel mai târziu la 12 ianuarie 2009, la bugetul de stat pe anul 2009, în contul corespunzător de cheltuieli bugetare, titlul 85 "Plăţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent" deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
    (3) Instituţiile publice de învăţământ superior publică, potrivit legii, indicatorii sintetici ai execuţiei bugetare anuale potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4.
    2.24. Instituţiile publice, altele decât cele prevăzute la pct. 2.21 şi 2.2, care au gestionat sume de la bugetul de stat prin contul 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specială", au obligaţia de a vira sumele rămase neutilizate în contul instituţiilor publice ierarhic superioare de la care au fost încasate sumele respective, până la data de 29 decembrie 2008, dacă legea nu prevede altfel. Ordonatorii secundari de credite care au acordat sume primite de la bugetul de stat în contul 50.47 "Disponibil din alocaţii bugetare cu destinaţie specială" deschis pe numele ordonatorilor de credite terţiari din subordine au obligaţia de a restitui sumele returnate de aceştia, în contul ordonatorilor de credite principali, în termen de maximum două zile lucrătoare de la încasare, astfel:
    - sumele care se restituie în anul 2008 se virează în contul de cheltuieli bugetare din care au fost încasate;
    - sumele care se restituie în anul 2009 se virează în contul corespunzător de cheltuieli bugetare, titlul 85 "Plăţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent" deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
    2.25. Instituţiile publice de cultură şi persoanele juridice de drept privat din domeniul culturii care beneficiază de alocaţii de la bugetul de stat sau bugetele locale, după caz, restituie până la data de 30 decembrie 2008 sumele neutilizate, potrivit prevederilor legale în domeniu şi obligaţiilor stabilite prin contracte.
    Cu sumele restituite, ordonatorii principali şi secundari de credite, după caz, vor reconstitui plăţile de casă pe anul 2008 în conturile din care au fost acordate alocaţiile respective.
    2.26. (1) Structurile sportive şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român au obligaţia să restituie sumele rămase neutilizate din alocaţiile primite de la bugetul de stat, prin virarea acestor sume în contul Agenţiei Naţionale pentru Sport din care sumele respective au fost încasate. Această operaţiune se efectuează până la data de 30 decembrie 2008.
    Sumele de restituit se stabilesc ca diferenţe între transferurile primite şi totalul plăţilor de casă efectuate pentru finanţarea programelor sportive, potrivit contractelor privind finanţarea programelor sportive aprobate pe anul 2008, încheiate în conformitate cu prevederile art. 69 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi în situaţia în care finanţarea programelor sportive s-a asigurat din alocaţii primite din bugetele altor ordonatori de credite.
    2.27. (1) Sumele reprezentând contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate colectate, în condiţiile pct. 2 alin. (6) din Normele de aplicare a prevederilor titlului XI "Finanţarea unor cheltuieli de sănătate" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi ministrului finanţelor publice nr. 577/909/2006, aflate în soldul conturilor 51.14.10.03 "Disponibil din accize încasate din vânzarea produselor din tutun, conform art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006", 51.14.10.13 "Disponibil din accize încasate în vamă din importul de produse din tutun, conform art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006", 51.14.10.02 "Disponibil din accize încasate din vânzarea de alcool, distilate şi băuturi alcoolice conform art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006", 51.14.10.12 "Disponibil din accize încasate în vamă din importul de alcool, distilate şi băuturi alcoolice, conform art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006" şi 51.16.10.05 "Disponibil din taxa asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor conform art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006", se transferă, la data de 29 decembrie 2008, de către unităţile Trezoreriei Statului, în contul 50.03.20 "Disponibil din venituri proprii ale ministerelor şi instituţiilor de subordonare centrală, pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate conform Legii nr. 95/2006", deschis pe numele autorităţilor de sănătate publică judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti.
    (2) La data de 30 decembrie 2008, autorităţile de sănătate publică judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti virează sumele colectate în contul 50.03.20 "Disponibil din venituri proprii ale ministerelor şi instituţiilor de subordonare centrală, pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate conform Legii nr. 95/2006" în acelaşi cont deschis pe numele Ministerului Sănătăţii Publice, la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
    (3) Eventualele sume încasate, în perioada 29-31 decembrie 2008, în conturile 51.14.10.03 "Disponibil din accize încasate din vânzarea produselor din tutun, conform art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006", 51.14.10.13 "Disponibil din accize încasate în vamă din importul de produse din tutun, conform art. 363 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 95/2006", 51.14.10.02 "Disponibil din accize încasate din vânzarea de alcool, distilate şi băuturi alcoolice conform art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006", 51.14.10.12 "Disponibil din accize încasate în vamă din importul de alcool, distilate şi băuturi alcoolice, conform art. 363 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006" şi 51.16.10.05 "Disponibil din taxă asupra unor activităţi dăunătoare sănătăţii şi din publicitatea lor conform art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006" se transferă de către unităţile Trezoreriei Statului în contul 50.03.20 "Disponibil din venituri proprii ale ministerelor şi instituţiilor de subordonare centrală, pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate conform Legii nr. 95/2006", deschis pe numele autorităţilor de sănătate publică judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, la data de 5 ianuarie 2009, şi se înregistrează ca operaţiuni ale anului 2008, cu data de 31 decembrie 2008.
    (4) Sumele încasate de autoritaţile de sănătate publică judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti în contul 50.03.20 "Disponibil din venituri proprii ale ministerelor şi instituţiilor de subordonare centrală, pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate conform Legii nr. 95/2006", în conformitate cu prevederile alin. (3), se virează în contul deschis pe numele Ministerului Sănătăţii Publice, la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, o dată cu virarea contribuţiilor colectate pentru perioada 1-15 ianuarie 2009, ca operaţiuni ale anului 2009.
    2.28. (1) La data de 31 decembrie 2008, unităţile Trezoreriei Statului virează sumele reprezentând taxă pe poluare pentru autovehicule înregistrate în soldul creditor al contului sintetic 51.16.10.09 "Disponibil din taxe pe poluare pentru autovehicule" în contul 50.17 "Disponibil din Fondul pentru mediu", deschis pe numele Administraţiei Fondului pentru Mediu la Trezoreria Statului Sector 6.
    (2) Eventualele sume încasate în contul 51.16.10.09 "Disponibil din taxe pe poluare pentru autovehicule" în data de 31 decembrie 2008 se virează la data de 5 ianuarie 2009 în contul 50.17 "Disponibil din Fondul pentru mediu", deschis pe numele Administraţiei Fondului pentru Mediu, şi se înregistrează ca operaţiuni ale anului 2008, cu data de 31 decembrie 2008.
    2.29. (1) Ordonatorii de credite au obligaţia de a lua măsurile necesare pentru achitarea creanţelor stabilite prin titluri executorii în sarcina instituţiilor publice pe care le conduc din sumele aprobate prin bugetele acestora, de la titlurile de cheltuieli la care se încadrează obligaţia de plată respectivă, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii, aprobată cu completări prin Legea nr. 288/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În cazul în care unităţile Trezoreriei Statului, în calitate de terţ poprit, au efectuat plata sumelor aferente creanţelor stabilite prin titluri executorii de la alte subdiviziuni de cheltuieli bugetare decât cele la care se încadrează obligaţiile de plată respective, ordonatorii de credite bugetare vor dispune efectuarea regularizărilor corespunzătoare, pe bază de ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), până la data de 30 decembrie 2008.
    (3) În cadrul perioadei de indisponibilizare a creditelor bugetare deschise sau a conturilor de disponibilităţi de 15 zile prevăzute de lege, ordonatorii de credite pot solicita unităţilor Trezoreriei Statului indisponibilizarea altor disponibilităţi sau credite bugetare deschise decât cele la care a fost înfiinţată poprirea, până la data de 30 decembrie 2008.
    (4) Creditele bugetare poprite aflate în cadrul perioadei de indisponibilizare, la data de 31 decembrie 2008, se transferă la această dată de către unităţile Trezoreriei Statului din conturile de cheltuieli bugetare corespunzătoare în următoarele conturi de disponibilităţi:
    - 50.63.01 "Disponibil al instituţiilor publice de subordonare centrală finanţate integral de la bugetul de stat sau de la celelalte bugete, din sume indisponibilizate pe bază de titluri executorii", în cazul instituţiilor publice de subordonare centrală finanţate integral de la bugetul de stat sau de la celelalte bugete;
    - 50.64.01 "Disponibil al instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul local, din sume indisponibilizate pe bază de titluri executorii", în cazul instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul local.
    (5) Operaţiunile prevăzute la alin. (4) se realizează după efectuarea de către instituţiile publice a regularizărilor cu bugetul de stat sau cu celelalte bugete, în limita subvenţiilor primite de la acestea, în condiţiile legii.
    (6) Sumele indisponibilizate în conturile prevăzute la alin. (4) se achită de către unităţile Trezoreriei Statului din aceste conturi, în prima zi lucrătoare după expirarea perioadei de indisponibilizare de 15 zile calendaristice prevăzute de lege, în contul indicat de executorul judecătoresc sau executorul fiscal, după caz.
    2.30. Eventualele plăţi dispuse de instituţiile publice, la finele anului 2008, aferente unor cheltuieli angajate, lichidate, ordonanţate şi plătite în limita creditelor bugetare aprobate în bugetul anului 2008 şi care sunt returnate în anul 2009 ca urmare a unor erori de completare a ordinelor de plată, pot fi reiniţiate la plată din conturile în care sumele respective au fost încasate, fără afectarea bugetului anului 2009.
    2.31. În situaţia în care ordonatorii principali de credite au alocat sume din Fondul Naţional de Dezvoltare ordonatorilor de credite din subordine, aceştia au obligaţia de a restitui sumele aferente sarcinilor care nu mai pot fi realizate până la finele anului bugetar sau care sunt amânate, în conturile ordonatorilor principali de credite din care sumele au fost primite sau de a solicita ordonatorilor principali de credite retragerea creditelor bugetare respective, după caz, până la data de 23 decembrie 2008, astfel încât creditele bugetare rămase disponibile să poată fi anulate potrivit prevederilor art. 61 alin. (3) din Legea nr. 500/2002, cu modificările ulterioare.

    CAP. III
    Regularizări financiare cu bugetul de stat şi bugetele locale de către regiile autonome, societăţile sau companiile naţionale şi societăţile comerciale

    3.1. (1) Regiile autonome, societăţile sau companiile naţionale şi societăţile comerciale care au beneficiat în anul 2008 de subvenţii sau transferuri de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, după caz, au obligaţia de a verifica, pe baza deconturilor definitive, dacă alocaţiile bugetare primite sunt justificate şi în cazul în care se constată că s-au primit sume în plus acestea vor fi restituite bugetului de stat sau bugetelor locale pe anul 2009, după caz, în conturile corespunzătoare de cheltuieli bugetare din care au fost primite, la titlul 85 "Plăţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent", până la data de 31 ianuarie 2009, dacă legea nu prevede altfel. Ordonatorii de credite au obligaţia de a comunica operatorilor economici cărora le-au acordat subvenţii sau transferuri conturile de cheltuieli bugetare în care se restituie sumele alocate în plus.
    (2) Ordonatorii principali de credite din bugetele cărora s-au acordat, în anul 2008, subvenţii sau transferuri regiilor autonome, societăţilor sau companiilor naţionale şi societăţilor comerciale, după caz, au obligaţia să verifice până la data de 31 ianuarie 2009, pe baza deconturilor anuale definitive, dacă subvenţiile sau transferurile acordate sunt justificate şi să dispună restituirea eventualelor sume încasate în plus.
    (3) Regiile autonome, societăţile sau companiile naţionale şi societăţile comerciale care au beneficiat în anul 2008 de subvenţii sau transferuri de la bugetul de stat şi nu restituie sumele primite în plus în termenul prevăzut la alin. (1) au obligaţia de a declara la organul fiscal competent subvenţiile sau transferurile primite de la bugetul de stat, neregularizate şi nerestituite în termenul legal, până la data de 25 februarie 2009, în conformitate cu completările art. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 275/2008, cu completările ulterioare.
    3.2. Regiile autonome, societăţile comerciale sau companiile naţionale, după caz, cărora li s-au preluat credite neperformante pentru investiţii, în baza Legii nr. 7/1992 privind acoperirea financiară a obligaţiilor statului rămase neregularizate la 31 decembrie 1990 şi preluarea de către stat şi băncile comerciale a pierderilor înregistrate în anii 1989 şi 1990 de agenţii economici cu capital de stat, precum şi a creditelor bancare neperformante, au obligaţia să ramburseze creditele respective din resursele financiare destinate finanţării investiţiilor rămase disponibile la finele anului 2008.
    Rambursarea sumelor cuvenite statului se efectuează în contul 50.18 "Disponibil din sumele încasate din reactivarea şi rambursarea obligaţiilor rezultate din aplicarea Legii nr. 7/1992", deschis la unităţile Trezoreriei Statului ale municipiilor reşedinţă de judeţ, pe numele Ministerului Economiei şi Finanţelor.
    Instituţiile de credit în a căror evidenţă sunt înregistrate credite neperformante, precum şi organele de control ale Ministerului Economiei şi Finanţelor vor verifica la fiecare operator economic, în termen de 90 zile de la data încheierii şi depunerii bilanţului contabil pe anul 2008, posibilităţile de reactivare a debitelor prin identificarea şi preluarea unor noi surse disponibile în contul creditelor neperformante.

    CAP. IV
    Încheierea execuţiei bugetelor locale şi operaţiuni specifice unităţilor administrativ-teritoriale

    4.1. (1) Primăriile sectoarelor municipiului Bucureşti vor lua măsuri pentru virarea soldului contului 50.83 "Disponibil din venituri încasate pentru bugetul Capitalei", până la data de 30 decembrie 2008, în conturile corespunzătoare de venituri ale bugetului Consiliului General al Municipiului Bucureşti, deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
    (2) Veniturile bugetare încasate în contul 50.83 "Disponibil din venituri încasate pentru bugetul Capitalei" în perioada 30-31 decembrie 2008 se virează de primăriile sectoarelor municipiului Bucureşti, cu ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), în contul bugetului Consiliului General al Municipiului Bucureşti 21 "Veniturile bugetului local", la subcapitolele corespunzătoare de venituri bugetare, deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, pe data de 5 ianuarie 2009, şi se înregistrează în conturile bugetelor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi al Consiliului General al Municipiului Bucureşti ca operaţiuni ale anului 2008, cu data de 31 decembrie 2008.
    4.2. Instituţiile publice care au încasat în anul 2008 sume din bugetul propriu al judeţului sau al municipiului Bucureşti, după caz, în contul 50.26 "Disponibil din bugetul consiliului judeţean/Consiliului General al Municipiului Bucureşti", vor restitui cu ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) sumele rămase disponibile la finele anului în conturile din care acestea au fost primite, până la data de 30 decembrie 2008.
    4.3. Eventualele sume rămase neutilizate la finele anului 2008 în contul 50.02.10 "Disponibil provenit din fondul de rulment al instituţiilor şi serviciilor publice de subordonare locală, pentru efectuarea de investiţii" se restituie de către titularii contului, până la data de 30 decembrie 2008, în contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unităţii administrativ-teritoriale".
    4.4. Disponibilităţile rămase la finele anului 2008 în soldul conturilor 50.40 "Disponibil din taxe speciale", 50.42 "Disponibil din sume reprezentând amortizarea mijloacelor fixe deţinute de serviciile publice de interes local", 50.77 "Disponibil din fonduri externe nerambursabile primite de unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile sau serviciile publice din subordinea acestora", 50.58 "Disponibil al fondului de risc" 50.71 "Disponibil din depozite speciale constituite pentru construcţii de locuinţe", 50.80 "Disponibil din împrumuturi externe ale unităţilor administrativ-teritoriale şi serviciile publice din subordinea acestora" şi 50.81 "Disponibil din împrumuturi interne contractate de unităţile administrativ-teritoriale şi serviciile publice din subordinea acestora se reportează în anul următor şi se utilizează pe destinaţiile stabilite de prevederile legale în vigoare.
    4.5. (1) Donaţiile şi sponsorizările primite de unităţile administrativ-teritoriale rămase neutilizate la finele anului 2008 se transferă pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) din contul corespunzător de cheltuieli bugetare în contul 50.07 "Disponibil din donaţii şi sponsorizări rămase neutilizate la finele anului", până la data de 30 decembrie 2008.
    Cuantumul donaţiilor şi sponsorizărilor rămase neutilizate se determină ca diferenţă între sumele încasate din donaţii şi sponsorizări în contul de venituri al bugetului local 21.37.02.01 "Donaţii şi sponsorizări" şi plăţile efectuate în limita acestora de la capitolele de cheltuieli corespunzătoare, potrivit clauzelor din actele de donaţie/sponsorizare.
    (2) La ordinul de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se face transferul donaţiilor/sponsorizărilor în contul 50.07 "Disponibil din donaţii şi sponsorizări rămase neutilizate la finele anului", deschis la Trezoreria Statului, unităţile administrativteritoriale vor anexa Contul de execuţie a donaţiilor/sponsorizărilor primite şi utilizate în anul 2008, întocmite pe modelul prevăzut în anexa nr. 3 la Normele metodologice privind modul de încasare şi utilizare a fondurilor băneşti primite sub forma donaţiilor şi sponsorizărilor de către instituţiile publice, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.661 bis/2003.
    Soldul donaţiilor şi/sau sponsorizărilor rămase neutilizate la finele anului 2008, înscris în Contul de execuţie a donaţiilor/sponsorizărilor primite şi utilizate în anul 2008, trebuie să coincidă cu suma care se transferă, până la data de 30 decembrie 2008, în contul 50.07 "Disponibil din donaţii şi sponsorizări rămase neutilizate la finele anului".
    (3) Utilizarea în anul 2009 a donaţiilor/sponsorizărilor rămase neutilizate la finele anului 2008 se efectuează din contul 50.07 "Disponibil din donaţii şi sponsorizări rămase neutilizate la finele anului", pe destinaţiile stabilite de transmiţător, şi se evidenţiază la subdiviziunile de cheltuieli bugetare înscrise la nr. crt. 3 "Soldul donaţiilor şi/sau sponsorizărilor rămase neutilizate la finele anului" din anexa nr. 3, întocmită la transferarea soldului.
    (4) Donaţiile şi/sau sponsorizările rămase neutilizate la finele anului bugetar în conturile în valută deschise la instituţii de credit pe numele unităţilor administrativ-teritoriale se utilizează în anul următor din acelaşi cont, pe destinaţiile stabilite de transmiţător.
    (5) Donaţiile şi/sau sponsorizările primite în cursul lunii decembrie 2008, cu care nu mai pot fi majorate bugetele de venituri şi cheltuieli ale unităţilor administrativ-teritoriale şi, în consecinţă, nu mai pot fi utilizate în cursul anului 2008, vor fi încasate de către acestea în contul 50.06 "Sume de mandat şi în depozit ale instituţiilor publice de subordonare locală" deschis la unităţile Trezoreriei Statului sau în contul de valută deschis la instituţia de credit, după caz, urmând ca virarea sumelor respective în contul de venituri bugetare corespunzător şi majorarea creditelor bugetare, în scopul efectuării de cheltuieli, să se realizeze în primele 10 zile ale anului 2009.
    4.6. (1) În conturile 50.75.02 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale destinate pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală" şi, respectiv, 50.75.03 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale destinate pentru susţinerea programelor cu finanţare externă, care necesită cofinanţare locală" deschise la unităţile Trezoreriei Statului pe numele direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti pot rămâne la finele anului 2008 numai eventuale sume încasate în plus şi nerepartizate prin hotărâre a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz.
    (2) Sumele rămase la finele anului 2008 în soldul conturilor prevăzute la alin. (2) se reportează în anul următor şi vor fi alocate bugetelor locale beneficiare în conformitate cu hotărârile consiliului judeţean sau ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, şi în limita sumelor care vor fi aprobate în bugetele locale pe anul 2009.
    4.7. Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale care au primit în cursul anului 2008 subvenţii de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj sau alte bugete restituie, până la data de 30 decembrie 2008, sumele rămase neutilizate la finele anului, în conturile ordonatorilor principali de credite ai bugetelor din care acestea au fost încasate.
    Sumele care se restituie se determină ca diferenţă între subvenţiile primite, înregistrate la subcapitole de venituri: 42.02.01 "Retehnologizarea centralelor termice şi electrice de termoficare", 42.02.05 "Planuri şi regulamente de urbanism", 42.02.09.01 "Finanţarea subprogramului privind pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes local clasate", 42.02.09.02 "Finanţarea subprogramului privind alimentarea cu apă a satelor", 42.02.10 "Finanţarea acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţie de locuinţă", 42.02.12 "Subvenţii pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit" , 42.02.13 "Subvenţii pentru finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor", 42.02.14 "Finanţarea unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar", 42.02.15 "Subvenţii primite din Fondul Naţional de Dezvoltare", 42.02.16 "Subvenţii de la bugetul de stat către bugetele locale pentru finanţarea investiţiilor la spitale", 42.02.17 "Subvenţii pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale", 42.02.19 "Subvenţii către bugetele locale pentru finanţarea programului multianual de asistenţă tehnică pentru pregătirea proiectelor de investiţii publice finanţate prin Programul operaţional regional 2007-2013", 42.02.21 "Finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap", 42.02.28 "Subvenţii primite din Fondul de intervenţie", 42.02.29 "Finanţarea lucrărilor de cadastru imobiliar", 42.02.32 "Subvenţii pentru compensarea creşterilor neprevizionate ale preţurilor la combustibili", 42.02.33 "Sprijin financiar la constituirea familiei", 42.02.34 "Subvenţii pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri", 42.02.35 "Subvenţii din bugetul de stat pentru finanţarea unităţilor de asistenţă medico-sociale", 42.02.36 "Subvenţii pentru acordarea trusoului pentru nou-născuţi", 42.02.37 "Subvenţii de la bugetul de stat către bugetele locale pentru finanţarea programelor de electrificare", 43.02.04 "Subvenţii de la bugetul asigurărilor pentru şomaj către bugetele locale, pentru finanţarea programelor pentru ocuparea temporară a forţei de muncă şi subvenţionarea locurilor de muncă" şi plăţile de casă efectuate în limita acestora.
    În acest scop, unităţile administrativ-teritoriale prezintă unităţilor Trezoreriei Statului, la care au conturile deschise, ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) întocmite distinct pentru restituirea către bugetele respective a fiecărui tip de subvenţie primită, la care se anexează contul de execuţie al cheltuielilor efectuate din subvenţiile primite în anul 2008, pe baza căruia are loc operaţiunea de regularizare. Restituirea sumelor se efectuează din conturile corespunzătoare de venituri ale bugetului local în conturile din care subvenţiile respective au fost primite.
    4.8. (1) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, încasate în bugetele locale, în anul 2008, peste nivelul plăţilor de casă efectuate potrivit legii din acestea, se restituie la bugetul de stat în contul 20.11.01.01 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor" din care aceste sume au fost încasate, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), până la data de 30 decembrie 2008. La ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectuează regularizarea, autorităţile administraţiei publice locale vor anexa conturile de execuţie ale cheltuielilor suportate potrivit legii din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2008, întocmite astfel:
    - un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap;
    - un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată aferente finanţării cheltuielilor prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. b)-g) din Legea bugetului de stat pe anul 2008 nr. 388/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, încasate în bugetele locale, în anul 2008, peste nivelul plăţilor de casă efectuate potrivit legii din acestea, se restituie la bugetul de stat în contul 20.11.01.02 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi Municipiului Bucureşti" din care aceste sume au fost încasate, pe bază de ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), până la data de 30 decembrie 2008. La ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectuează regularizarea, autorităţile administraţiei publice locale vor anexa conturile de execuţie ale cheltuielilor suportate, potrivit legii, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2008, întocmite astfel:
    - un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor de personal din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat;
    - un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată aferente finanţării cheltuielilor prevăzute la art. 7 alin. (4) lit. b)-f) din Legea nr. 388/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul nivelul municipiului Bucureşti şi al sectoarelor acestuia, încasate în bugetele locale, în anul 2008, peste nivelul plăţilor de casă efectuate, potrivit legii, din acestea, se restituie la bugetul de stat în contul 20.11.01.02 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi Municipiului Bucureşti" din care aceste sume au fost încasate, pe bază de ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), până la data de 30 decembrie 2008. La ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectuează regularizarea vor fi anexate conturile de execuţie ale cheltuielilor suportate, potrivit legii, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2008, întocmite astfel:
    - un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor de personal din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat;
    - un cont de execuţie distinct pentru sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată aferente celorlalte cheltuieli prevăzute la art. 7 alin. (4) din Legea nr. 388/2007, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, încasate în bugetele locale, în anul 2008, peste nivelul plăţilor de casă efectuate potrivit legii din acestea, se restituie la bugetul de stat în contul 20.11.01.05 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri", din care aceste sume au fost încasate, pe bază de ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), până la data de 30 decembrie 2008. La ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectuează regularizarea, autorităţile administraţiei publice locale vor anexa conturile de execuţie ale cheltuielilor suportate, potrivit legii, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2008.
    (5) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, încasate în bugetele locale, în anul 2008, peste nivelul plăţilor de casă efectuate, potrivit legii, din acestea, se restituie la bugetul de stat în contul 20.11.01.07 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru dezvoltarea infrastructurii şi a bazelor sportive din spaţiul rural", din care aceste sume au fost încasate, pe bază de ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), până la data de 30 decembrie 2008. La ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectuează regularizarea, autorităţile administraţiei publice locale vor anexa conturile de execuţie ale cheltuielilor suportate, potrivit legii, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2008.
    4.9. (1) Nu se supun operaţiunilor de regularizare la finele anului cu bugetul de stat următoarele categorii de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată:
    a) sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, alocate potrivit anexei nr. 7 la Legea nr. 388/2007, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia sumelor rămase nerepartizate la finele anului de consiliile judeţene, prin hotărâri, aferente cotei de 20% pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală;
    b) sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale suplimentate pe bază de hotărâri ale Guvernului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, dacă prin hotărârile Guvernului nu se prevede altfel.
    (2) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale aferente cotei de 20% pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală, rămase nerepartizate la finele anului de consiliile judeţene prin hotărâri, se restituie până la data de 30 decembrie 2008 în contul 20.11.01.06 "Sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale".
    (3) Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale alocate unităţilor administrativ-teritoriale prin hotărâri ale Guvernului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru finanţarea cheltuielilor de natura investiţiilor, rămase neutilizate la finele anului 2008, şi care se reflectă în excedentul bugetului local şi, respectiv, în fondul de rulment, vor fi utilizate în anul 2009 cu aceeaşi destinaţie pentru care aceste fonduri au fost acordate, în condiţiile prevederilor alin. (3) şi (4) ale art. 58 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
    4.10. În cazul în care operaţiunile de regularizare prevăzute la pct. 4.7 şi 4.8 determină gol temporar de casă al bugetului local, unităţile Trezoreriei Statului, pe baza ordinelor de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) întocmite de către unităţile administrativ-teritoriale, vor transfera suma corespunzătoare golului de casă astfel creat, din contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unităţii administrativteritoriale" în contul de venituri al bugetului local 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casă".
    4.11. Stabilirea rezultatului execuţiei bugetului local
    După efectuarea operaţiunilor de regularizare cu bugetul de stat şi celelalte bugete, prevăzute de prezentele norme, autorităţile administraţiei publice locale împreună cu unităţile Trezoreriei Statului vor stabili rezultatul execuţiei bugetelor locale la finele anului, potrivit următorului mecanism:
    4.11.1. În situaţia în care veniturile bugetului local, exclusiv cele evidenţiate în contul de venituri al bugetului local 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casă", sunt mai mari decât cheltuielile bugetului local:
    a) reîntregirea fondului de rulment al unităţilor administrativ-teritoriale cu sumele repartizate din acesta, în cursul anului 2008, pentru acoperirea golurilor temporare de casă.
    Operaţiunea se efectuează de ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), prin care se virează suma corespunzătoare din contul de venituri al bugetului local 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casă" în contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale";
    b) închiderea de către unităţile Trezoreriei Statului a conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetelor locale, prin contul de excedent:

 82.98.02 "Excedent" = 24 "Cheltuielile bugetelor locale" (analitice pe
                               subdiviziunile clasificaţiei bugetare)
 21 "Veniturile = 82.98.02 "Excedent"
    bugetelor locale"
    (analitice pe
    subdiviziunile
    clasificaţiei bugetare)


    c) utilizarea cu prioritate a excedentului din exerciţiul curent al bugetului local pentru rambursarea eventualelor împrumuturi restante, plata dobânzilor, comisioanelor, spezelor şi a altor costuri aferente acestora.
    Operaţiunea se efectuează de ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) până la data de 31 decembrie 2008, în limita soldului creditor al contului 82.98.02 "Excedent", şi se evidenţiază de către unităţile Trezoreriei Statului astfel:

 82.98.02 "Excedent" = 61.01 "Cont corespondent al Trezoreriei
                                 Statului - decontări interbancare de
                                 mică valoare"
                                                sau
                           61.02 "Cont corespondent al Trezoreriei
                                 Statului - decontări interbancare de
                                 mare valoare"


    d) excedentul din exerciţiul curent al bugetului local rămas după efectuarea operaţiunii de la pct. c) se utilizează pentru constituirea fondului de rulment, în care scop ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor vira suma respectivă din contul 82.98.02 "Excedent" în contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale".
    4.11.2. În situaţia în care veniturile bugetului local, exclusiv cele evidenţiate în contul de venituri al bugetului local 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casă", sunt mai mici decât cheltuielile bugetului local:
    a) închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului local, prin contul de deficit:

 a.1) închiderea conturilor de cheltuieli ale bugetului local
 82.99.02 "Deficit" = 24 "Cheltuielile bugetelor locale" (analitice
                                    pe subdiviziunile clasificaţiei bugetare)


    a.2) închiderea contului de venituri al bugetului local 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casă" (reîntregirea fondului de rulment al unităţilor administrativ-teritoriale cu sumele repartizate din acesta în cursul anului 2008 pentru acoperirea golurilor temporare de casă)

 21.40.02.11 "Sume din fondul de = 50.39 "Disponibil din fondul de
              rulment pentru rulment constituit la nivelul
              acoperirea golurilor unităţilor administrativ-
              temporare de casă" teritoriale"


    a.3) închiderea conturilor de venituri ale bugetului local (exclusiv contul 21.40.02.11 "Sume din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casă"):

  21 "Veniturile bugetelor = 82.99.02 "Deficit"
        locale" (analitice pe
        subdiviziunile clasificaţiei
        bugetare)


    b) acoperirea definitivă a deficitului rezultat din execuţia curentă a bugetului local, din fondul de rulment propriu al unităţilor administrativ-teritoriale, astfel:
    b.1) până la data de 9 ianuarie 2009, consiliile locale, judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, au obligaţia de a aproba acoperirea definitivă din fondul de rulment a deficitului bugetului propriu pe anul 2008;
    b.2) Pe baza hotărârii consiliilor locale, judeţene şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale respective întocmesc ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) pentru acoperirea definitivă a deficitului bugetului local din fondul de rulment. Suma corespunzătoare deficitului înregistrat se virează din contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unităţii administrativ-teritoriale" în contul 82.99.02 "Deficit".
    4.12. Operaţiunile de încheiere a execuţiei bugetelor locale prevăzute la pct. 4.11 se efectuează în primele 5 zile lucrătoare ale lunii ianuarie 2009, cu data de 31 decembrie 2008.

    CAP. V
    Încheierea execuţiei bugetului asigurărilor sociale de stat şi sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale

    Unităţile pe seama cărora a fost deschis contul 25 "Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat" la nivelul unităţilor Trezoreriei Statului din cadrul administraţiilor finanţelor publice ale oraşelor şi municipiilor (altele decât cele reşedinţă de judeţ) transferă până la data de 29 decembrie 2008 plăţile de casă înregistrate în acest cont, cu ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), în contul 25 "Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat" deschis pe seama casei judeţene de pensii. La ordinul de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) se anexează contul de execuţie bugetară pe subdiviziunile clasificaţiei bugetului asigurărilor sociale de stat, pe baza căruia se vor înregistra plăţile de casă în contabilitatea casei judeţene de pensii.
    5.1. Închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale
    5.1.1. La data de 12 ianuarie 2009, unităţile Trezoreriei Statului închid conturile de venituri şi cheltuieli ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, operaţiune efectuată cu data de 31 decembrie 2008.
    Conturile de venituri şi cheltuieli ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se închid prin debitul/creditul contului 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale", după caz, şi se codifică astfel: simbol cont 81.01; cod capitol 98.03.04 pentru excedent şi, respectiv, 99.03.04 pentru deficit.
    În cazul Activităţii de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, conturile de venituri şi cheltuieli deschise pe numele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale se închid prin contul 81.01.0000 "Excedent/Deficit curent al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale pe anul 2008".
    Operaţiunile contabile ce se efectuează în contabilitatea unităţilor Trezoreriei Statului sunt următoarele:
    - pentru închiderea conturilor de venituri ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale:

           % = 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului
                                                de asigurare pentru accidente
                                                de muncă şi boli profesionale"

    22.20.03.04.01 "Contribuţii de asigurare pentru
                    accidente de muncă şi boli profesionale
                    datorate de angajatori"
    22.20.03.04.02 "Contribuţii de asigurare pentru
                    accidente de muncă şi boli profesionale
                    pentru şomeri pe durata practicii
                    profesionale"
    22.21.03.06 "Contribuţii de asigurare pentru
                    accidente de muncă şi boli profesionale
                    datorate de alte persoane fizice care
                    încheie asigurare"
    22.30.03.07 "Alte venituri pentru asigurările de
                    accidente de muncă şi boli
                    profesionale"
    22.31.03.06 "Venituri din dobânzi ale sistemului de
                    asigurări de accidente de muncă şi boli
                    profesionale "


    - pentru închiderea conturilor de cheltuieli ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale:

  81.01 "Excedent/Deficit al = 25.69.03 "Asigurări şi asistenţă socială
           sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi
           pentru accidente de muncă boli profesionale"
           şi boli profesionale"


    NOTĂ:
    - operaţiunile de mai sus se efectuează pe bază de notă contabilă;
    - contul 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale" se deschide la nivelul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului.
    La Trezoreria Statului Sector 3, contul 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale" se deschide pe codurile fiscale ale Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, astfel:
    - 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale al Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti", cod capitol bugetar, cod fiscal;
    - 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale al Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă", cod capitol bugetar, cod fiscal.
    5.1.2. Pentru operaţiunile efectuate la pct. 5.1.1, în contul 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale", unităţile Trezoreriei Statului eliberează titularilor extrase de cont împreună cu documentele justificative.
    5.2. Închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului asigurărilor sociale de stat
    5.2.1. La data de 12 ianuarie 2009, unităţile operative ale Trezoreriei Statului, inclusiv Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti şi trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti, încheie, în contabilitatea proprie, execuţia bugetului asigurărilor sociale de stat reflectată în conturile 25 "Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat" şi conturile 22 "Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat" şi care nu au făcut obiectul operaţiunilor de închidere prevăzute la pct. 5.1.1 şi 5.2.4., inclusiv contul 22.47.03.02 "Venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat - contribuţii către bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate încasate în contul unic, în curs de distribuire".
    Conturile de venituri şi cheltuieli ale bugetului asigurărilor sociale de stat se închid prin debitul/creditul contului 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat", după caz, care se deschide la nivelul trezoreriilor operative, pe numele caselor de pensii, şi se codifică astfel: simbol cont 81.02; cod capitol 98.03.03 pentru excedent şi, respectiv, 99.03.03 pentru deficit.
    La Trezoreria Statului Sector 3, contul 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat" se deschide pe codurile fiscale ale Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, astfel:
    - 81.02 "Excedent/deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat al Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti", cod capitol bugetar, cod fiscal;
    - 81.02 "Excedent/deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat al Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă", cod capitol bugetar, cod fiscal;
    5.2.2. Operaţiunile contabile ce se efectuează în contabilitatea unităţilor Trezoreriei Statului pentru închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului asigurărilor sociale de stat care nu au făcut obiectul operaţiunilor de închidere prevăzute la pct. 5.1.1. sunt următoarele:
    - pentru închiderea conturilor de venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat:

  22 "Veniturile bugetului asigurărilor = 81.02 "Excedent/Deficit al
        sociale de stat" bugetului asigurărilor
                                                     sociale de stat"


    - pentru închiderea conturilor de cheltuieli ale bugetului asigurărilor sociale de stat:

  81.02 "Excedent/Deficit al = 25 "Cheltuielile bugetului
           bugetului asigurărilor asigurărilor sociale de stat"
           sociale de stat"


    5.2.3. Pentru operaţiunile înregistrate în contul 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat", unităţile Trezoreriei Statului eliberează titularilor extrase de cont împreună cu documentele justificative.
    5.2.4. În cazul Activităţii de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, conturile de venituri şi cheltuieli deschise pe numele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale se închid, la data de 20 ianuarie 2009, prin contul 81.02.0000 "Excedent/Deficit curent al bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2008".
    5.3. Dispoziţii comune pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi bugetul asigurărilor sociale de stat
    5.3.1. În zilele de 14 şi 15 ianuarie 2009, unităţile operative ale Trezoreriei Statului virează/încasează soldul conturilor 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale" şi, respectiv, 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat" în/din contul 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale" şi, respectiv, 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat" deschise la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ pe numele casei judeţene de pensii. Această operaţiune se efectuează cu data de 31 decembrie 2008, iar la ordinul de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se virează/transferă excedentul sau deficitul, după caz, se anexează în copie extrasele contului 81.01.98.03.04 sau 81.01.99.03.04 şi, respectiv, 81.02.98.03.03 sau 81.02.99.03.03, deschise la nivelul trezoreriilor operative, care constituie document justificativ pentru închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului asigurărilor sociale de stat în contabilitatea proprie a caselor judeţene de pensii.
    Casele judeţene de pensii au obligaţia de a verifica extrasele conturilor 81.01.98.03.04, 81.01.99.03.04, 81.02.98.03.03 şi 81.02.99.03.03, deschise la nivelul trezoreriilor operative, şi de a sesiza activităţile de trezorerie şi contabilitate publică judeţene asupra eventualelor iregularităţi, până la data de 16 ianuarie 2009, în scopul efectuării regularizărilor care se impun.
    5.3.2. Transferarea rezultatului execuţiei sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2008 în contul Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
    5.3.2.1. Până la data de 15 ianuarie 2009, Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti îşi transferă rezultatul execuţiei sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2008 în contul propriu deschis la Trezoreria Statului Sector 3, prin virarea/încasarea în/din contul respectiv a tuturor soldurilor conturilor 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale" şi 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat", pe care le are deschise la sectoarele municipiului Bucureşti. În ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2008.
    5.3.2.2. Până la data de 20 ianuarie 2009, casele judeţene de pensii şi Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti şi Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă transferă rezultatul execuţiei sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi bugetul asigurărilor sociale de stat înregistrate la finele anului 2008 în contul 81.01.0000 "Excedent/Deficit curent al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale pe anul 2008" şi, respectiv, 81.02.0000 "Excedent/Deficit curent al bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2008" deschis pe numele Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, astfel:
    - soldul creditor al contului 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale" şi, respectiv, 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat" se virează în contul Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, cu ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT);
    - soldul debitor al contului 81.01 "Excedent/Deficit al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale" şi, respectiv, 81.02 "Excedent/Deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat" se transferă cu ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) din contul Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.
    În ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2008.
    5.4. (1) Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale centralizează în perioada 12-16 ianuarie 2009 soldul execuţiei de casă a bugetului asigurărilor sociale de stat, înregistrat la unităţile Trezoreriei Statului, iar în cazul în care se înregistrează excedent, acesta se regularizează cu bugetul de stat în limita subvenţiilor primite în anul 2008 de la bugetul de stat. Operaţiunea se efectuează de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale cu ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), la data de 19 ianuarie 2009, ca operaţiune a anului 2008, prin virarea sumei corespunzătoare din contul 22.42.03.24 "Subvenţii primite de bugetul asigurărilor sociale de stat" în contul 23.56.01.51 "Transferuri din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat" deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
    (2) În cazul în care se înregistrează deficit, acesta se preia la data de 21 ianuarie 2009 de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), în contul propriu 81.02.99.03.03 "Deficit al bugetului asigurărilor sociale de stat".
    În ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectuează operaţiunile prevăzute la alin. (1) şi (2), la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2008.
    5.5. La data de 21 ianuarie 2009, excedentul sau deficitul sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale înregistrat în contul 81.01.0000 "Excedent/Deficit curent al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale pe anul 2008" se virează/se preia de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), în/din contul propriu 81.01.98.03.04 "Excedent al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale". În ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2008.

    CAP. VI
    Încheierea execuţiei sistemului asigurărilor pentru şomaj şi a Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale

    6.1. Închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale
    6.1.1. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă virează, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), la data de 9 ianuarie 2009, excedentul Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale existent în soldul contului 86.01.0000 "Excedent/Deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2007" în contul 86.01.98.04.11 "Excedent al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale".
    6.1.2. La data de 12 ianuarie 2009, unităţile Trezoreriei Statului închid conturile de venituri şi cheltuieli ale Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, operaţiune efectuată cu data de 31 decembrie 2008.
    Conturile de venituri şi cheltuieli ale Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale se închid prin debitul/creditul contului 86.01 "Excedent/Deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale", după caz, şi se codifică astfel: simbol cont 86.01; cod capitol 98.04.11 pentru excedent, şi respectiv, 99.04.11 pentru deficit.
    În cazul Activităţii de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, conturile de venituri şi cheltuieli deschise pe numele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă se închid prin contul 86.01.0000 "Excedent/Deficit curent al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2008".
    Operaţiunile contabile ce se efectuează în contabilitatea unităţilor Trezoreriei Statului sunt următoarele:
    - pentru închiderea conturilor de venituri ale Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale:

                     % = 86.01 "Excedent/Deficit al Fondului
                                                de garantare pentru plata
                                                creanţelor salariale"
  28.20.04.06 "Contribuţia angajato-
               rilor la Fondul de
               garantare pentru plata
               creanţelor salariale"
  28.31.04.04 "Venituri din dobânzi
               la Fondul de garantare
               pentru plata creanţelor
               salariale"
  28.36.04.12 "Alte venituri la Fondul
               de garantare pentru plata
               creanţelor salariale"

    - pentru închiderea conturilor de cheltuieli ale Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale:

  86.01 "Excedent/Deficit al Fondului = 29.64.04 "Cheltuielile Fondului de
         de garantare pentru plata garantare pentru plata
         creanţelor salariale" creanţelor salariale"


    NOTĂ:
    - operaţiunile de mai sus se efectuează pe bază de notă contabilă;
    - contul 86.01 "Excedent/Deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" se deschide la nivelul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului.
    6.1.3. Pentru operaţiunile efectuate la pct. 6.1.2 în contul 86.01 "Excedent/Deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale", unităţile Trezoreriei Statului eliberează titularilor extrase de cont împreună cu documentele justificative.
    6.2. Închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale sistemului asigurărilor pentru şomaj
    6.2.1. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă virează pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), la data de 9 ianuarie 2009, excedentul bugetului asigurărilor pentru şomaj existent în soldul contului propriu 86.98.04 "Excedent al bugetului asigurărilor pentru şomaj" în contul 86.02.98.04.10 "Excedent al sistemului asigurărilor pentru şomaj".
    6.2.2. La data de 12 ianuarie 2009, unităţile operative ale Trezoreriei Statului, inclusiv Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti şi trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti, încheie în contabilitatea proprie execuţia bugetului sistemului asigurărilor pentru şomaj reflectată în conturile 29 "Cheltuielile bugetului asigurărilor pentru şomaj" şi conturile 28 "Veniturile bugetului asigurărilor pentru şomaj" şi care nu au făcut obiectul operaţiunilor de închidere prevăzute la pct. 6.1.2 şi 6.2.5.
    Conturile de venituri şi cheltuieli ale sistemului asigurărilor pentru şomaj se închid prin debitul/creditul contului 86.02 "Excedent/Deficit al sistemului asigurărilor pentru şomaj", după caz, care se deschide la nivelul trezoreriilor operative, pe numele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, şi se codifică astfel: simbol cont 86.02; cod capitol 98.04.10 pentru excedent, şi, respectiv, 99.04.10 pentru deficit.
    6.2.3. Operaţiunile contabile ce se efectuează în contabilitatea unităţilor Trezoreriei Statului pentru închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale sistemului asigurărilor pentru şomaj care nu au făcut obiectul operaţiunilor de închidere prevăzute la pct. 6.1.2. sunt următoarele:
    - pentru închiderea conturilor de venituri ale sistemului asigurărilor pentru şomaj:

 28 "Veniturile bugetului asigurărilor = 86.02 "Excedent/Deficit al
     pentru şomaj" sistemului asigurărilor
                                                   pentru şomaj"

    - pentru închiderea conturilor de cheltuieli ale sistemului asigurărilor pentru şomaj:

 86.02 "Excedent/Deficit al sistemului = 29 "Cheltuielile bugetului asigură-
       asigurărilor pentru şomaj" rilor pentru şomaj"

    6.2.4. Pentru operaţiunile înregistrate în contul 86.02 "Excedent/Deficit al bugetului sistemului asigurărilor pentru şomaj", unităţile Trezoreriei Statului eliberează titularilor extrase de cont împreună cu documentele justificative.
    6.2.5. În cazul Activităţii de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, conturile de venituri şi cheltuieli deschise pe numele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă se închid la data de 20 ianuarie 2009 prin contul 86.02.0000 "Excedent/Deficit curent al sistemului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2008".
    6.3. Dispoziţii comune sistemului asigurărilor pentru şomaj şi Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale
    6.3.1. În zilele de 14-15 ianuarie 2009, unităţile operative ale Trezoreriei Statului virează/încasează soldul conturilor 86.01 "Excedent/Deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi, respectiv, 86.02 "Excedent/Deficit al sistemului asigurărilor pentru şomaj" în/din contul 86.01 "Excedent/Deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi, respectiv, 86.02 "Excedent/Deficit al sistemului asigurărilor pentru şomaj" deschise la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ pe numele agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă. Această operaţiune se efectuează cu data de 31 decembrie 2008, iar la ordinul de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se virează/transferă excedentul sau deficitul, după caz, se anexează în copie extrasele contului 86.01.98.04.11 sau 86.01.99.04.11 şi, respectiv, 86.02.98.04.10 sau 86.02.99.04.10, deschise la nivelul trezoreriilor operative, care constituie document justificativ pentru închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului asigurărilor pentru şomaj în contabilitatea proprie a agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă.
    Agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă au obligaţia de a verifica extrasele conturilor 86.01.98.04.11, 86.01.99.04.11 şi, respectiv, 86.02.98.04.10, 86.02.99.04.10, deschise la nivelul trezoreriilor operative, şi de a sesiza activităţile de trezorerie şi contabilitate publică judeţene asupra eventualelor iregularităţi, până la data de 16 ianuarie 2009, în scopul efectuării regularizărilor care se impun.
    6.3.2. Transferarea rezultatului execuţiei sistemului asigurărilor pentru şomaj şi a Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2008 în contul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă
    6.3.2.1. Până la data de 15 ianuarie 2009, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă a Municipiului Bucureşti îşi transferă rezultatul execuţiei sistemului asigurărilor pentru şomaj şi, respectiv, Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2008 în conturile proprii deschise la Trezoreria Statului Sector 5 prin virarea/încasarea în/din conturile 86.01 "Excedent/Deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi, respectiv, 86.02 "Excedent/Deficit al sistemului asigurărilor pentru şomaj" a tuturor soldurilor conturilor 86 pe care le are deschise la sectoarele municipiului Bucureşti şi, respectiv, la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
    În ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se înscrie 31.12.2008.
    6.3.2.2. Până la data de 20 ianuarie 2009, agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă transferă rezultatul execuţiei sistemului asigurărilor pentru şomaj şi, respectiv, rezultatul execuţiei Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, înregistrate la finele anului 2008, în conturile 86.01.0000 "Excedent/Deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2008" şi, respectiv, 86.02.0000 "Excedent/Deficit al sistemului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2008", deschise pe numele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, astfel:
    - soldul creditor al conturilor 86.01 "Excedent/Deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi/sau 86.02 "Excedent/Deficit al sistemului asigurărilor pentru şomaj" se virează în contul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cu ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT);
    - soldul debitor al conturilor 86.01 "Excedent/Deficit al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" şi, respectiv, 86.02 "Excedent/Deficit al sistemului asigurărilor pentru şomaj" se transferă cu ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) din contul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
    În ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se înscrie 31.12.2008.
    6.4. În funcţie de rezultatul execuţiei de casă a bugetului asigurărilor pentru şomaj înregistrat după efectuarea operaţiunilor de la pct. 6.3.2.2, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă efectuează, până la data de 21 ianuarie 2009, următoarele operaţiuni:
    6.4.1. În cazul Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale
    Excedentul sau deficitul înregistrat în contul 86.01.0000 "Excedent/Deficit curent al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pe anul 2008" de Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale se virează/se preia de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), în/din contul propriu 86.01.98.04.11 "Excedent al Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale".
    6.4.2. În cazul sistemului asigurărilor pentru şomaj
    Excedentul sau deficitul înregistrat în contul 86.02.0000 "Excedent/Deficit curent al sistemului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2008" de sistemul asigurărilor pentru şomaj se virează/se preia de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), în/din contul propriu 86.02.98.04.10 "Excedent al sistemului asigurărilor pentru şomaj".
    6.4.3. În ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se efectuează operaţiunile prevăzute la pct. 6.4.1 şi 6.4.2, la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2008. Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti înregistrează ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), prezentate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă ca operaţiuni ale anului 2008.

    CAP. VII
    Încheierea execuţiei bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

    7.1. Subvenţiile primite de bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de la bugetul de stat rămase neutilizate se restituie până la data de 7 ianuarie 2009 în contul de cheltuieli al bugetului de stat din care acestea au fost încasate.
    Sumele care se restituie se determină ca diferenţă între subvenţiile primite în contul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 26.42.05.26 "Subvenţii primite de bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" şi plăţile efectuate pe destinaţiile pentru care acestea au fost aprobate.
    Restituirea se efectuează din contul 26.42.05.26 "Subvenţii primite de bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" în contul Ministerului Sănătăţii Publice 23.66.01.51 "Sănătate - Transferuri între unităţi ale administraţiei publice" deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, pe bază de ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), în care la "Data emiterii" se va înscrie data de 31.12.2008.
    7.2. Subvenţiile primite de bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii Publice rămase neutilizate se restituie până la data de 7 ianuarie 2009 în contul din care acestea au fost încasate. În ordinul de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se va înscrie data de 31.12.2008.
    Sumele care se restituie se determină ca diferenţă între sumele primite în contul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 26.43.05.12 "Sume alocate din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii Publice" şi plăţile efectuate pe destinaţiile pentru care acestea au fost aprobate.
    7.3. (1) În zilele de 12 şi 13 ianuarie 2009, unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului la care sunt deschise conturile de venituri ale bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate întocmesc "Situaţia veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate colectate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, încasate în anul 2008", la nivel de subcapitole bugetare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3.1, pe care o transmit în aceeaşi zi activităţii de trezorerie şi contabilitate publică judeţene.
    (2) Activităţile de trezorerie şi contabilitate publică judeţene centralizează situaţiile prevăzute la alin. (1) pe formularul prevăzut în anexa nr. 3.2, care se transmite caselor de asigurări sociale de sănătate judeţene, la data de 14 ianuarie 2009.
    (3) În zilele de 12 şi 13 ianuarie 2009, trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti transmit "Situaţia veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate colectate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, încasate în anul 2008", întocmită pe modelul prevăzut în anexa nr. 3.1, Activităţii de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.
    (4) La nivelul Activităţii de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, situaţiile întocmite pe modelul prevăzut în anexa nr. 3.1, primite de la trezoreriile sectoarelor municipiului Bucureşti, se centralizează cu datele din aceeaşi situaţie întocmită pentru contribuţiile achitate de marii contribuabili şi de contribuabilii mijlocii, din evidenţa proprie, pe formularul prevăzut în anexa nr. 3.2, care se transmite Casei de Asigurări Sociale de Sănătate a Municipiului Bucureşti la data de 14 ianuarie 2009.
    (5) La data de 15 ianuarie 2009, casele de asigurări sociale de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti, după caz, pe baza datelor din anexa nr. 3.2, întocmesc ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care virează cota de 1% destinată fondului de rezervă, din conturile de venituri bugetare prevăzute în coloanele 1-13, urmate de codul fiscal al casei de asigurări sociale de sănătate, deschise la trezoreriile municipiilor reşedinţă de judeţ sau la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, după caz, în contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezervă" care se deschide pe numele acestora la aceleaşi unităţi ale Trezoreriei Statului. Ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se face viramentul se întocmesc distinct pentru conturile de venituri bugetare prevăzute în coloanele 1-13, la nivelul sumelor totale înscrise în coloanele respective.
    (6) Până la data de 16 ianuarie 2009, casele de asigurări sociale de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti, Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti au obligaţia de a vira în contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezervă" care se deschide pe numele acestora la trezoreriile municipiilor reşedinţă de judeţ sau la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, după caz, şi cota de 1% aplicată asupra veniturilor colectate de către acestea, cu excepţia celor încasate în conturile 26.20.05.03.04 "Contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii de la persoane juridice sau fizice", 26.20.05.03.05 "Contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii datorate de persoanele aflate în şomaj", 26.21.05.03.03 "Contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii datorate de asiguraţi", 26.42.05.26 "Subvenţii primite de bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate", 26.37.05.01 "Donaţii şi sponsorizări", 26.43.05.12 "Sume alocate din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii Publice" şi, respectiv, a celor cuprinse în anexa nr. 3.2.
    (7) Pe data de 19 ianuarie 2009, casele de asigurări sociale de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti, Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti au obligaţia de a vira sumele încasate în contul propriu 50.49 "Disponibil din fondul de rezervă", potrivit prevederilor alin. (5) şi (6), în contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezervă" deschis pe numele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti.

    NOTĂ:
    Operaţiunile prevăzute la alin. (5)-(7) se efectuează pe bază de ordine de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), în care la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2008.

    (8) Răspunderea pentru calcularea şi virarea cotei de 1% pentru constituirea fondului de rezervă revine caselor de asigurări de sănătate.
    7.4. Închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate
    7.4.1. (1) După efectuarea operaţiunilor de la pct. 7.3. alin. (5) şi (6), unităţile operative ale Trezoreriei Statului încheie în contabilitatea proprie execuţia bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, la data de 20 ianuarie 2009, cu data de 31 decembrie 2008, prin închiderea conturilor 26 "Veniturile bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" şi 27 "Cheltuielile bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" prin debitul/creditul contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate", după caz, care se deschide pe numele caselor de asigurări sociale de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti, Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, după caz.
    Contul 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" se codifică astfel: simbol cont sintetic 87; cod capitol 98.05 pentru excedent şi, respectiv, 99.05 pentru deficit; codul fiscal al casei de asigurări sociale de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, după caz.
    (2) Închiderea conturilor de venituri şi de cheltuieli ale bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate deschise pe numele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti se efectuează prin debitul/creditul contului 87.0000 "Excedent/Deficit curent al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2008" deschis pe numele acesteia.
    7.4.2. La data de 21 ianuarie 2009, unităţile operative ale Trezoreriei Statului virează/încasează soldul contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" în/din contul 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" deschis la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ pe numele casei de asigurări sociale de sănătate judeţene. Această operaţiune se efectuează cu data de 31 decembrie 2008, iar la ordinul de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care se virează/transferă excedentul sau deficitul, după caz, se anexează, în copie, extrasele contului 87.98.05 sau 87.99.05, după caz, deschise la nivelul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, care constituie document justificativ pentru închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli ale bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate în contabilitatea proprie a caselor de asigurări sociale de sănătate judeţene.
    7.4.3. (1) Conturile de venituri ale bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate deschise la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti şi, respectiv, al Activităţii de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, pentru marii contribuabili şi pentru contribuabilii mijlocii, se închid prin creditul contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" deschis pe numele Casei de Asigurări Sociale de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Fac excepţie de la aceste prevederi veniturile bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate colectate de către Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, care se închid prin creditul contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" deschis pe numele acestora.
    (2) Până la data de 21 ianuarie 2009, Casa de Asigurări Sociale de Sănătate a Municipiului Bucureşti îşi transferă rezultatul execuţiei bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2008, în contul propriu deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, prin virarea/încasarea în/din contul respectiv a tuturor soldurilor conturilor 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" pe care le are deschise la sectoarele municipiului Bucureşti. În ordinele de plată pentru Trezoreria Statului (OPT), la rubrica "Data emiterii" se va înscrie 31.12.2008.

    7.4.4. Închiderea în contabilitatea Trezoreriei Statului a conturilor de venituri ale bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

  26 "Veniturile bugetului Fondului = 87 "Excedent/Deficit al bugetului
       naţional unic de asigurări Fondului naţional unic
       sociale de sănătate" de asigurări sociale de
                                                 sănătate"

    7.4.5. Închiderea în contabilitatea Trezoreriei Statului a conturilor de cheltuieli ale bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

 87 "Excedent/Deficit al bugetului = 27 "Cheltuielile bugetului Fondului
      Fondului naţional unic de naţional unic de
      asigurări sociale de sănătate" asigurări sociale de sănătate"

    7.5. Transferarea rezultatului execuţiei bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2008 în contul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
    7.5.1. Până la data de 22 ianuarie 2009, casele de asigurări sociale de sănătate judeţene şi a municipiului Bucureşti, Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti transferă rezultatul execuţiei bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate înregistrat la finele anului 2008 în contul 87.0000 "Excedent/Deficit curent al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2008" deschis pe numele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, astfel:
    - soldul creditor al contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" se virează în contul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT);
    - soldul debitor al contului 87 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate" se transferă cu ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) din contul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
    7.5.2. (1) În cazul în care, în urma colectării sumelor în contul 87.0000 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2008" rezultă excedent, suma respectivă se virează de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) în contul 87.98.05 "Excedent al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate", pe data de 23 ianuarie 2009.
    (2) În cazul în care în urma colectării sumelor în contul 87.0000 "Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2008" rezultă deficit, acesta se acoperă din fondul de rezervă constituit în contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezervă". Operaţiunea se efectuează pe data de 23 ianuarie 2009, cu ordin de plată pentru Trezoreria Statului (OPT) întocmit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, înscriindu-se la rubrica "Data emiterii" data de 31.12.2008.
    (3) După efectuarea operaţiunii de la alin. (2) contul 87.0000 "Excedent/Deficit curent al bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2008" nu mai prezintă sold.

    CAP. VIII
    Dispoziţii finale

    8.1. Ordonatorii de credite bugetare şi conducătorii compartimentelor financiar-contabile ale instituţiilor publice răspund pentru asigurarea încheierii tuturor operaţiunilor privind încăsările şi plăţile aferente exerciţiului bugetar al anului 2008, la termenele şi în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare şi de prevederile prezentelor norme metodologice, şi vor lua măsuri pentru:
    a) utilizarea creditelor bugetare aprobate, până la finele anului 2008, în limita prevederilor şi destinaţiilor din bugetele de venituri şi cheltuieli şi a creditelor bugetare deschise şi repartizate, numai pentru cheltuieli angajate, lichidate şi ordonanţate la plată în condiţiile legii;
    b) repartizarea şi retragerea creditelor bugetare la termenele stabilite în prezentele norme metodologice;
    c) acordarea sumelor reprezentând plăţi în avans, precum şi recuperarea sau justificarea acestora în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 264/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) luarea măsurilor necesare pentru lichidarea, până la finele anului, a imobilizărilor de fonduri în debitori, clienţi şi alte creanţe şi reconstituirea cu sumele recuperate a plăţilor de casă efectuate. Eventualele sume care nu pot fi recuperate până la finele anului se virează, în anul 2009, la bugetele din care instituţiile publice sunt finanţate, în conturile corespunzătoare de cheltuieli bugetare, la titlul 85 "Plăţi efectuate în anii precedenţi şi recuperate în anul curent" sau de disponibilităţi, după caz, deschise la unităţile Trezoreriei Statului;
    e) verificarea zilnică a operaţiunilor privind deschiderea, repartizarea sau retragerea de credite bugetare, precum şi a încasărilor şi plăţilor înregistrate în extrasele de cont emise de unităţile Trezoreriei Statului şi luarea măsurilor ce se impun pentru comunicarea şi corectarea în următoarea zi lucrătoare a eventualelor sume înregistrate eronat, în vederea asigurării concordanţei datelor din contabilitatea proprie cu cele din contabilitatea unităţilor Trezoreriei Statului.
    8.2. Unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului nu calculează dobândă la excedentele aferente bugetului asigurărilor pentru şomaj şi bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, precum şi la disponibilităţile înregistrate în contul 50.49 "Disponibil din fondul de rezervă", aferente anului 2008 şi existente în conturile deschise la unităţile Trezoreriei Statului în primele zile ale anului 2009.
    8.3. La finele anului 2008 este interzisă reţinerea oricăror sume provenite din Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului în conturi de disponibilităţi.
    8.4. Unităţile Trezoreriei Statului vor elibera instituţiilor publice cu conturi deschise la acestea extrase de cont cu operaţiunile efectuate până la data de 31 decembrie 2008 inclusiv şi vor solicita acestora confirmarea scrisă a concordanţei soldurilor conturilor de credite bugetare deschise şi repartizate, de cheltuieli bugetare şi de disponibilităţi cu cele din evidenţa proprie, până la data de 9 ianuarie 2009. În cazul în care nu se respectă acest termen, unităţile Trezoreriei Statului nu vor efectua plăţi din conturile instituţiilor respective.
    8.5. Instituţiile publice au obligaţia ca în primele 5 zile lucrătoare ale lunii ianuarie a anului 2009 să confirme unităţilor Trezoreriei Statului la care au conturile deschise soldurile conturilor de credite bugetare deschise şi repartizate, de cheltuieli bugetare şi de disponibilităţi. Eventualele diferenţe între soldurile conturilor din contabilitatea instituţiilor publice şi cea a unităţilor Trezoreriei Statului vor fi clarificate operativ, fiind interzisă încheierea execuţiei bugetare la finele anului 2008 cu diferenţe.
    8.6. Instituţiile publice au obligaţia de a prezenta unităţilor Trezoreriei Statului la care au conturile deschise "Situaţia fluxurilor de trezorerie" pentru obţinerea vizei privind exactitatea plăţilor de casă efectuate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau bugetele locale, precum şi a soldurilor conturilor de disponibilităţi, după caz, pentru asigurarea concordanţei datelor din contabilitatea instituţiei publice cu cele din contabilitatea unităţilor Trezoreriei Statului.
    Ordonatorii principali şi secundari de credite vor centraliza datele din situaţiile fluxurilor de trezorerie pe anul 2008 primite de la instituţiile publice din subordine, numai dacă acestea sunt vizate de unităţile Trezoreriei Statului.
    8.7. Nerespectarea prevederilor prezentelor norme metodologice, în cazul în care nu au caracter de infracţiune, se sancţionează cu amendă contravenţională, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, care se aplică de organele abilitate în acest scop.


    ANEXA 1
    -------
la normele metodologice
------------------------

                        PROGRAM CALENDARISTIC
       pentru efectuarea prin unităţile Trezoreriei Statului
       a principalelor operaţiuni de încheiere a exerciţiului
                       bugetar al anului 2008

┌────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┐
│Nr. │ │ Data-limită pentru │
│crt.│ Denumirea operaţiunilor │efectuarea operaţiunilor │
├────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┤
│ I. Operaţiuni în numerar │
├────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┤
│ 1 │Ridicarea sumelor în numerar din conturile │ │
│ │instituţiilor publice deschise la unităţile │până la 30 decembrie 2008│
│ │Trezoreriei Statului pentru achitarea dreptu- │ │
│ │rilor salariale şi a drepturilor de asigurări │ │
│ │şi asistenţă socială │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 2 │Ridicarea de sume în numerar din conturile │ │
│ │instituţiilor publice pentru plăţi de volum │până la 30 decembrie 2008│
│ │redus şi urgenţe necesare bunei funcţionări a │ │
│ │acestora │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 3 │Depunerea încasărilor în numerar ale unităţilor│ │
│ │vamale - din perioada │5 ianuarie 2009 │
│ │31 decembrie 2008 - 4 ianuarie 2009 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 4 │Depunerea la casieriile unităţilor Trezoreriei │ │
│ │Statului a sumelor în numerar aflate în casie- │până la 31 decembrie │
│ │riile proprii ale instituţiilor publice │2008, ora 10,30 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 5 │Achitarea la casieriile unităţilor Trezoreriei │ │
│ │Statului a impozitelor, taxelor, contribuţiilor│până la 31 decembrie │
│ │şi altor venituri în numerar │2008, ora 10,30 │
├────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┤
│ II. Operaţiuni de încasări şi plăţi prin virament*) │
├────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┤
│ 1 │Prezentarea la Trezoreria Statului a documente-│ │
│ │lor prin care instituţiile publice dispun plăţi│ │
│ │către beneficiari cu conturi deschise la │până la 30 decembrie │
│ │unităţi ale Trezoreriei Statului din alte │2008, ora 12,00 │
│ │judeţe, inclusiv pentru plăţi între trezorerii │ │
│ │ale municipiului Bucureşti │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 2 │Prezentarea la Trezoreria Statului a documente-│ │
│ │lor prin care operatorii economici dispun plăţi│ │
│ │către beneficiari cu conturi deschise la │până la 30 decembrie │
│ │unităţi ale Trezoreriei Statului din alte │2008, ora 12,00 │
│ │judeţe sau la trezorerii diferite din │ │
│ │municipiul Bucureşti │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 3 │Prezentarea la Trezoreria Statului a documente-│ │
│ │lor prin care instituţiile publice sau opera- │ │
│ │torii economici dispun plăţi către beneficiari │până la 31 decembrie │
│ │cu conturi deschise la aceeaşi unitate a │2008, ora 12,00 │
│ │Trezoreriei Statului sau la unităţi ale │ │
│ │Trezoreriei Statului din cadrul aceluiaşi judeţ│ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 4 │Prezentarea de către instituţiile publice sau │ │
│ │operatorii economici a documentelor de virare a│ │
│ │veniturilor bugetare reprezentând impozite, │până la 31 decembrie │
│ │taxe, contribuţii şi alte venituri, care se │2008, ora 12,00 │
│ │achită la unitatea Trezoreriei Statului la care│ │
│ │îşi au contul deschis sau la unităţi ale │ │
│ │Trezoreriei Statului din cadrul aceluiaşi judeţ│ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 5 │Prezentarea de către operatorii economici, la │până la 30 decembrie │
│ │unităţile Trezoreriei Statului, a documentelor │2008, ora 12,00 (pentru │
│ │de transferare a disponibilităţilor în conturi │plăţi de mică/mare │
│ │deschise la instituţii de credit │valoare) │
├────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┤
│ III. Deschiderea, repartizarea şi retragerea creditelor bugetare │
├────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┤
│ 1 │- ordonatorii principali │22 decembrie 2008 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 2 │- ordonatorii secundari │23 decembrie 2008 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 3 │- retragerile de credite │23 decembrie 2008 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 4 │Virarea în conturile instituţiilor ierarhic │ │
│ │superioare a disponibilităţilor rămase în con- │30 decembrie 2008 │
│ │turile instituţiilor publice fără personalitate│ │
│ │juridică │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 5 │Lichidarea şi decontarea operaţiunilor de │ │
│ │mandat │30 decembrie 2008 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 6 │Recuperarea echivalentului în lei a sumelor în │ │
│ │valută achiziţionate din credite bugetare │29 decembrie 2008 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 7 │Virarea în conturile bugetelor cărora se cuvin │ │
│ │a echivalentului în lei a sumelor în valută │29 decembrie 2008 │
│ │încasate de instituţiile publice, reprezentând │ │
│ │venituri bugetare │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 8 │Restituirea de către instituţiile publice a │ │
│ │subvenţiilor şi transferurilor primite de la │29-30 decembrie 2008 │
│ │bugetul de stat │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┤
│ IV. Închiderea execuţiei bugetelor locale │
├────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┤
│ 1 │Regularizarea subvenţiilor primite de bugetele │ │
│ │locale de la bugetul de stat şi de la alte │30 decembrie 2008 │
│ │bugete │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 2 │Stabilirea şi repartizarea excedentelor bugete-│în primele 5 zile │
│ │lor locale şi acoperirea eventualelor deficite │lucrătoare ale lunii │
│ │ale acestora │ianuarie 2009 │
├────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┤
│ V. Închiderea execuţiei bugetului asigurărilor sociale de stat şi │
│ sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale │
├────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┤
│ 1 │Virarea/Încasarea de către unităţile operative │ │
│ │ale Trezoreriei Statului a soldului contului │ │
│ │81.01 "Excedent/deficit al sistemului de │14-15 ianuarie 2009 │
│ │asigurare pentru accidente de muncă şi boli │(ca operaţiune a │
│ │profesionale" şi 81.02 "Excedent/deficit al │anului 2008) │
│ │bugetului asigurărilor sociale de stat" în/din │ │
│ │contul 81.01 "Excedent/deficit al sistemului de│ │
│ │asigurare pentru accidente de muncă şi boli │ │
│ │profesionale" şi, respectiv, 81.02 │ │
│ │"Excedent/deficit al bugetului asigurărilor │ │
│ │sociale de stat" deschis pe numele caselor │ │
│ │judeţene de pensii │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 2 │Virarea/Încasarea de către casele teritoriale │ │
│ │de pensii a rezultatului execuţiei bugetului │ │
│ │asigurărilor sociale de stat şi sistemului de │20 ianuarie 2009 │
│ │asigurare pentru accidente de muncă şi boli │(ca operaţiune a anului │
│ │profesionale în contul Casei Naţionale de │2008) │
│ │Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┤
│ VI. Închiderea execuţiei sistemului asigurărilor pentru şomaj şi a │
│ Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale │
├────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┤
│ 1 │Virarea/Încasarea de către unităţile operative │ │
│ │ale Trezoreriei Statului a soldului conturilor │ │
│ │86.01 "Excedent/deficit al Fondului de garan- │14-15 ianuarie 2009 │
│ │tare pentru plata creanţelor salariale" şi, │(ca operaţiune a │
│ │respectiv, 86.02 "Excedent/Deficit al sistemu- │anului 2008) │
│ │lui asigurărilor pentru şomaj" în/din contu- │ │
│ │rile 86.01 "Excedent/deficit al Fondului de │ │
│ │garantare pentru plata creanţelor salariale" │ │
│ │şi, respectiv, 86.02 "Excedent/Deficit al │ │
│ │sistemului asigurărilor pentru şomaj" deschise │ │
│ │pe numele agenţiei pentru ocuparea forţei de │ │
│ │muncă judeţene │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 2 │Virarea/Încasarea de către agenţiile terito- │ │
│ │riale pentru ocuparea forţei de muncă a rezul- │ │
│ │tatului execuţiei bugetului asigurărilor pentru│20 ianuarie 2009 │
│ │şomaj şi, respectiv, a rezultatului execuţiei │(ca operaţiune a anului │
│ │Fondului de garantare pentru plata creanţelor │2008) │
│ │salariale în contul Agenţiei Naţionale pentru │ │
│ │Ocuparea Forţei de Muncă │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┤
│ VII. Închiderea execuţiei bugetului Fondului naţional unic de asigurări │
│ sociale de sănătate │
├────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┤
│ 1 │Virarea/Încasarea de către unităţile operative │ │
│ │ale Trezoreriei Statului a soldului contului 87│ │
│ │"Excedent/Deficit al bugetului Fondului naţio- │ │
│ │nal unic de asigurări sociale de sănătate" │21 ianuarie 2009 │
│ │în/din contul 87 "Excedent/Deficit al bugetului│(ca operaţiune a anului │
│ │Fondului naţional unic de asigurări sociale de │2008) │
│ │sănătate" deschis pe numele casei de asigurări │ │
│ │sociale de sănătate judeţene │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 2 │Virarea/Încasarea de către casele de asigurări │ │
│ │sociale de sănătate judeţene şi a municipiului │ │
│ │Bucureşti, Casa Asigurărilor de Sănătate a │ │
│ │Ministerului Transporturilor, Construcţiilor │22 ianuarie 2009 │
│ │şi Turismului şi Casa Asigurărilor de Sănătate │(ca operaţiune a anului │
│ │a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei │2008) │
│ │Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti a │ │
│ │rezultatului execuţiei bugetului Fondului │ │
│ │naţional unic de asigurări sociale de sănătate │ │
│ │în contul Casei Naţionale de Asigurări de │ │
│ │Sănătate │ │
└────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┘

──────────
    * Termenele prevăzute la punctele 1-4 pot fi depăşite numai cu acordul Ministerului Economiei şi Finanţelor.

    ANEXA 2
    -------
la normele metodologice
-----------------------

                           LISTA
    cuprinzând operaţiunile pentru care unele instituţii
       publice pot păstra sume la finele anului 2008,
       în contul 50.05 "Sume de mandat şi în depozit"
               deschis la Trezoreria Statului

┌────┬─────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┐
│Nr. │ │ Instituţiile care │
│crt.│ Denumirea operaţiunilor │efectuează operaţiunile│
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 1 │Garanţiile vamale, inclusiv drepturile vamale │ │
│ │achitate în avans, precum şi sumele consemnate de│ │
│ │persoanele fizice la unităţile vamale │unităţile vamale │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 2 │Cotizaţii pentru sport reţinute de la personal, │unităţile din sistemul │
│ │contribuţii ale cadrelor pentru hrană şi acţiuni │de apărare naţională, │
│ │social-culturale │ordine publică şi │
│ │ │siguranţă naţională │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 3 │Drepturi băneşti ale persoanelor lipsite de │ │
│ │libertate păstrate de penitenciare │penitenciare │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 4 │Drepturi de personal, burse şi pensii, alocaţii │instituţii publice │
│ │pentru copii, alocaţii pentru şomaj, ajutoare la │ │
│ │trecerea în rezervă, retragere sau pensionare, │ │
│ │ordonanţate, dar neridicate în cursul anului de │ │
│ │către persoanele beneficiare │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 5 │Sume depuse în numerar de angajaţi, reprezentând │ordonatorii principali │
│ │contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de │de credite │
│ │stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru│ │
│ │personalul aflat în misiune permanentă în │ │
│ │străinătate │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 6 │Garanţii depuse de operatorii economici la insti-│instituţii publice │
│ │tuţiile publice pentru participarea la licitaţii,│ │
│ │inclusiv taxa de participare şi contravaloarea │ │
│ │caietelor de sarcini, precum şi garanţiile de │ │
│ │bună execuţie încasate în numerar de către insti-│ │
│ │tuţiile publice şi depuse în contul deschis la │ │
│ │unităţile Trezoreriei Statului │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 7 │Operaţiuni de mandat efectuate din sumele puse la│instituţii publice │
│ │dispoziţie de către operatorii economici care nu │ │
│ │pot fi restituite până la finele anului │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 8 │Donaţii şi sponsorizări primite de instituţiile │instituţii publice │
│ │publice, în luna decembrie 2008, cu care nu s-au │ │
│ │mai putut majora bugetele de venituri şi chel- │ │
│ │tuieli şi nu au mai putut fi utilizate în anul │ │
│ │2008 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 9 │Taxe pentru Monitorul Oficial al României şi taxa│Oficiul Naţional al │
│ │judiciară de timbru │Registrului Comerţului │
│ │ │şi unităţile │
│ │ │subordonate │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 10 │Sumele încasate de la personal, reprezentând │ │
│ │cotizaţii pentru sindicat │instituţii publice │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 11 │Suma egală cu amenda achitată de cei cărora li │Autoritatea Rutieră │
│ │s-a aplicat sancţiunea contravenţională în condi-│Română │
│ │ţiile art. 61 din Ordonanţa de urgenţă a │ │
│ │Guvernului nr. 109/2005 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 12 │Subvenţii reţinute în condiţiile art. 19 │Autoritatea Electorală │
│ │alin. (4) din Legea nr. 334/2006, cu modificările│Permanentă │
│ │şi completările ulterioare │ │
└────┴─────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┘


    NOTĂ:
    Păstrarea de către instituţiile publice prevăzute în anexa nr. 2 de sume în contul 50.05 "Sume de mandat şi în depozit", la finele anului, nu este obligatorie.

    ANEXA 3.1
    ---------
la normele metodologice
------------------------

    Denumirea unităţii trezoreriei statului
    ......................................

                                SITUAŢIA
      veniturilor bugetului Fondului naţional unic de asigurări
        sociale de sănătate, colectate de Ministerul Economiei
               şi Finanţelor, încasate în anul 2008


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Suma (lei) │ Suma (lei) │
├──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬───────────┬───────────┼──────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┤
│ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │
│26.20.05.03.01│26.20.05.03.02│26.20.05.03.06│26.21.05.03.01│26.21.05.03.04│26.42.05.22│26.42.05.23│ 26.42.05.27 │26.43.05.02│26.43.05.03│26.43.05.05│26.43.05.06│26.43.05.11│
├──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │
├──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴───────────┴───────────┴──────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘


    NOTĂ:
    1. În coloanele 1-13 se înscrie totalul veniturilor încasate (rulaj creditor), în lei, în perioada 1.01-31.12.2008.
    2. În cazul Activităţii de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, anexa se semnează de trezorier-şef.

          Şef administraţie/Şef administraţie adjunct,
          ...........................................

    ANEXA 3.2
    ---------
la normele metodologice
-----------------------

    Denumirea activităţii de trezorerie şi contabilitate publică
    ............................................................

                          SITUAŢIA
      veniturilor bugetului Fondului naţional unic
      de asigurări sociale de sănătate, colectate
        de Ministerul Economiei şi Finanţelor,
                încasate în anul 2008


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Suma (lei) │ Suma (lei) │
├───────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬───────────┼──────────────┬──────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┤
│ Denumire │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │ Cont │
│ unitate │26.20.05.03.01│26.20.05.03.02│26.20.05.03.06│26.21.05.03.01│26.21.05.03.04│26.42.05.22│ 26.42.05.23 │ 26.42.05.27 │26.43.05.02│26.43.05.03│26.43.05.05│26.43.05.06│26.43.05.11│
│operativă a│ │ │ │ │ │ ├──────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│trezoreriei│ │ │ │ │ │ │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │
├───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │TOTAL: │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴───────────┴──────────────┴──────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘


    NOTĂ:
    În coloanele 1-13 se înscrie totalul veniturilor încasate, pe fiecare unitate operativă a Trezoreriei Statului, în lei, în perioada 1.01-31.12.2008.

     Director executiv, Trezorier-şef,
     .................. ..............

    ANEXA 4
    -------
la normele metodologice
------------------------

    Instituţia de Învăţământ Superior
    .................................

                   INDICATORI SINTETICI
           ai execuţiei bugetului de venituri
               şi cheltuieli pe anul 2008

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│1. Venituri totale, │ │
│din care: │ │
│- venituri încasate pe bază de contract instituţional şi contract │ mii lei │
│complementar, încheiate cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi │ │
│Tineretului │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│2. Cheltuieli totale, │ │
│din care: │ mii lei │
│a) cheltuieli curente │ │
│din care: │ mii lei │
│- cheltuieli de personal │ mii lei │
│b) cheltuieli de capital │ mii lei │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│3. Ponderea sumelor încasate din contractele încheiate cu │ │
│Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, în venituri │ │
│totale │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│4. Grad de acoperire a cheltuielilor din alte surse decât cele │ │
│provenite pe bază de contract, încheiate cu Ministerul Educaţiei, │ │
│Cercetării şi Tineretului │ % │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│5. Cost mediu pe student echivalent = cheltuieli pentru │ │
│activitatea de bază/numărul de studenţi echivalenţi │lei/student│
│ │echivalent │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────┘

                    _________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016