Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.568 din 11 aprilie 2006  pentru aprobarea Regulamentului privind atributiile, competenta si functionarea Consiliului Centrului National pentru Burse de Studii in Strainatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.568 din 11 aprilie 2006 pentru aprobarea Regulamentului privind atributiile, competenta si functionarea Consiliului Centrului National pentru Burse de Studii in Strainatate

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 352 din 19 aprilie 2006
În baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.861/2005 pentru înfiinţarea Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate prin reorganizarea Oficiului Naţional al Burselor de Studii în Strãinãtate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 29 din 12 ianuarie 2006,
în temeiul Ordinului ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 3.090/2006 privind componenţa Consiliului Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate,
în temeiul Ordinului ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 3.250/2006 privind aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul educaţiei şi cercetãrii emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind atribuţiile, competenţa şi funcţionarea Consiliului Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã orice alte prevederi contrare.
ART. 3
Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Mihail Hãrdãu

Bucureşti, 11 aprilie 2006.
Nr. 3.568.

ANEXĂ

REGULAMENT privind atribuţiile, competenţa şi funcţionarea Consiliului Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.861/2005 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 29 din 12 ianuarie 2006, s-a înfiinţat Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate (C.N.B.S.S.), prin reorganizarea Oficiului Naţional al Burselor de Studii în Strãinãtate.
ART. 2
C.N.B.S.S. este instituţie publicã, cu personalitate juridicã, organ de specialitate în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
ART. 3
(1) C.N.B.S.S. lanseazã şi organizeazã concursurile naţionale pentru acordarea burselor de studii în strãinãtate oferite Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii de Guvernul României, de autoritãţi publice, fundaţii, donatori - persoane fizice sau juridice -, de diferite state în cadrul acordurilor bilaterale de colaborare sau în mod unilateral, precum şi bursele provenite din programe guvernamentale şi internaţionale.
(2) C.N.B.S.S. organizeazã concursuri naţionale pentru acordarea burselor de studii în baza regulamentelor elaborate de acesta şi aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii pentru fiecare tip de bursã, şi anume:
a) burse pentru stagii de studii universitare şi postuniversitare în strãinãtate, instituite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 697/1996 , modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 533/1998 ;
b) burse oferite în baza documentelor de colaborare bilateralã sau oferite în mod unilateral de alte state, fundaţii, instituţii din strãinãtate etc.;
c) burse de studii şi cercetare postuniversitarã şi postdoctoralã "Nicolae Titulescu", pentru formarea de specialişti în vederea integrãrii în Uniunea Europeanã, instituite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 903/2003 ;
d) burse de cercetare şi formare postuniversitarã şi postdoctoralã "Vasile Pârvan", la Accademia di Romania din Roma, şi "Nicolae Iorga", la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneţia, instituite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 101/2002 ;
e) bursa de studii postuniversitare în strãinãtate "Theodor Aman" în domeniul artelor plastice, instituitã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 861/2003 .
ART. 4
(1) Regulamentele de organizare şi desfãşurare a concursurilor pentru fiecare tip de bursã cuprind dispoziţii privind înscrierea la concurs, condiţiile de participare la concurs, conţinutul dosarului de concurs, criteriile de selecţie, condiţiile financiare etc.
(2) Etapele concursurilor naţionale sunt:
1. verificarea administrativã a dosarelor;
2. evaluarea candidaturilor:
a) evaluarea academicã a dosarelor;
b) interviul;
3. selecţia candidaţilor realizatã de Consiliul C.N.B.S.S.
(3) Verificarea administrativã a dosarelor intrã în atribuţiile Compartimentului burse din cadrul C.N.B.S.S.; rezultatele verificãrii administrative a dosarelor se publicã pe site-ul www.roburse.ro.
(4) În vederea organizãrii activitãţii de evaluare a candidaturilor, C.N.B.S.S. are dreptul sã foloseascã colaboratori externi din învãţãmântul preuniversitar şi universitar, pentru activitatea de evaluare a dosarelor candidaţilor la burse, exprimatã prin punctaje.
(5) C.N.B.S.S. selecteazã, pe baza unei metodologii transparente şi folosind criterii de competenţã, propriii evaluatori, pe care îi pregãteşte metodologic şi îi solicitã în calitate de evaluatori ai dosarelor de concurs.
(6) Dosarele declarate eligibile în etapa de verificare administrativã sunt supuse evaluãrii academice, la sediul C.N.B.S.S., de cãtre evaluatori, pe baza baremelor elaborate de C.N.B.S.S., pe categorii de candidaţi (elevi, studenţi, licenţiaţi, licenţiaţi cu titlul de doctor în ştiinţã/artã).
(7) Evaluarea academicã a dosarelor de concurs se face conform procedurii de evaluare elaborate de C.N.B.S.S., pe domeniile de ştiinţã/artã în care se solicitã bursa şi care sunt prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 88/2005 .
(8) Prin baremele de evaluare academicã a dosarelor de candidaturã se puncteazã activitatea profesionalã (rezultate studii liceale/universitare, rezultate examene licenţã, premii obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale ale elevilor/studenţilor), activitatea ştiinţificã (lucrãri comunicate/publicate în ţarã sau în strãinãtate, cãrţi/traduceri publicate în ţarã sau în strãinãtate, în calitate de unic autor/coautor) şi alte elemente relevante privind pregãtirea, activitatea şi performanţele obţinute de candidat.
(9) Intervievarea candidaţilor este de competenţa unei comisii formate din evaluatori, alţii decât cei care au fãcut evaluarea academicã a dosarului, şi un evaluator psiholog.
(10) Membrii comisiei de interviu sunt propuşi de directorul C.N.B.S.S. şi numiţi prin decizie a directorului C.N.B.S.S.
(11) Rezultatul final al evaluãrii candidaturii constã în media ponderatã a punctajului obţinut la evaluarea academicã a dosarului de concurs (cu ponderea de 80%) şi a punctajului obţinut la interviu de candidat (cu ponderea de 20%). Dacã aceastã medie este mai micã de jumãtate din punctajul maxim stabilit (100 puncte maximum) dosarul este respins la evaluarea academicã.
ART. 5
În baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.861/2005 , o persoanã poate beneficia o singurã datã în viaţã de o bursã de studii în strãinãtate finanţatã din încasãrile valutare realizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii sau din alocaţii de la bugetul de stat.
ART. 6
C.N.B.S.S. încaseazã de la beneficiarii serviciilor oferite sume calculate pe baza tarifelor stabilite prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 3.248/2006 privind aprobarea cuantumului taxelor percepute de C.N.B.S.S., în condiţiile legii, care se constituie în venituri proprii.
ART. 7
Consiliul C.N.B.S.S. este organism consultativ, aflat în subordinea directã a ministrului educaţiei şi cercetãrii.
ART. 8
(1) Activitatea C.N.B.S.S. se desfãşoarã în colaborare cu Consiliul C.N.B.S.S. format din profesori universitari titulari, cu activitate didacticã şi ştiinţificã recunoscutã în ţarã şi în strãinãtate, precum şi cu conduitã moralã, din secretarul general al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, din directorul de la Direcţia generalã învãţãmânt în limbile minoritãţilor din Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, 2 profesori titulari din învãţãmântul preuniversitar şi din directorul C.N.B.S.S., numiţi prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 3.030/2006 , pentru o perioadã de 4 ani. Nici unul dintre membrii Consiliului C.N.B.S.S. nu poate fi numit pentru un nou mandat.
(2) Consiliul C.N.B.S.S. are în componenţã şi membri ai învãţãmântului în limbile minoritãţilor naţionale şi ai învãţãmântului particular acreditat, propuşi de universitãţi şi, respectiv, de inspectoratele şcolare, la solicitarea C.N.B.S.S.
(3) Consiliul C.N.B.S.S. este condus de un preşedinte şi un birou executiv, format din 5 membri.
(4) Potrivit Ordinului ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 3.030/2006 , secretariatul Consiliului C.N.B.S.S. este asigurat de C.N.B.S.S.; în calitate de secretar al Consiliului C.N.B.S.S., fãrã drept de vot, este numit directorul adjunct al C.N.B.S.S.
(5) În vederea organizãrii şedinţelor Consiliului C.N.B.S.S. şi, respectiv, a şedinţelor Biroului executiv al Consiliului C.N.B.S.S., sarcinile Consiliului C.N.B.S.S., ale secretarului Consiliului C.N.B.S.S. şi termenele de realizare a acestora sunt stabilite de directorul C.N.B.S.S., de preşedintele Consiliului C.N.B.S.S. sau în plenul şedinţelor, prin majoritate simplã de voturi.

CAP. II
Organizarea şi funcţionarea Consiliului C.N.B.S.S.

ART. 9
În baza Ordinului ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 3.030/2006 privind componenţa Consiliului C.N.B.S.S., în prima şedinţã a Consiliului C.N.B.S.S. se procedeazã la alegerea prin vot secret a preşedintelui şi a Biroului executiv al Consiliului C.N.B.S.S.
ART. 10
(1) Lucrãrile şedinţelor Consiliului C.N.B.S.S. se desfãşoarã conform graficelor de selecţie, dacã sunt prezenţi douã treimi din numãrul membrilor.
(2) Convocarea membrilor Consiliului C.N.B.S.S. se face la propunerea preşedintelui, a directorului C.N.B.S.S. sau a unei treimi din numãrul membrilor Consiliului C.N.B.S.S.
(3) Nu se admite ca un membru al Consiliului C.N.B.S.S. sã absenteze nemotivat la 3 şedinţe consecutive sau, în cazuri excepţionale, se poate admite absenţa cu aprobarea preşedintelui Consiliului C.N.B.S.S.
ART. 11
Membrii Consiliului C.N.B.S.S. iau decizii privind selecţia şi nominalizarea candidaţilor, prin majoritate absolutã de voturi (jumãtate plus unu din numãrul membrilor Consiliului C.N.B.S.S.).
ART. 12
La egalitate de voturi, decizia finalã privind acordarea burselor de studii în strãinãtate revine preşedintelui Consiliului C.N.B.S.S.
ART. 13
(1) Remunerarea membrilor Consiliului C.N.B.S.S. se realizeazã proporţional cu activitatea depusã, din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, în condiţiile legii.
(2) Remunerarea evaluatorilor se realizeazã proporţional cu activitatea depusã, din veniturile proprii ale C.N.B.S.S., în condiţiile legii.

CAP. III
Atribuţiile Consiliului C.N.B.S.S.

ART. 14
Consiliul C.N.B.S.S., în colaborare cu C.N.B.S.S., propune anual numãrul şi domeniile/specializãrile pentru care se acordã burse de studii în strãinãtate finanţate din încasãrile valutare realizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii sau din alocaţii de la bugetul de stat, în limita bugetului aprobat.
ART. 15
Consiliul C.N.B.S.S., în colaborare cu C.N.B.S.S., face propuneri pentru elaborarea ordinelor ministrului educaţiei şi cercetãrii de atribuire a burselor de studii în strãinãtate, pe baza îndeplinirii criteriilor formulate de ofertant, a rezultatelor concursurilor de selecţie a candidaţilor, precum şi în conformitate cu strategia generalã de reformã a educaţiei şi cercetãrii universitare, promovatã de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii.
ART. 16
Consiliul C.N.B.S.S. face selecţia candidaţilor pe baza unor criterii generale (prioritãţile de acordare a burselor în domenii de interes pentru formarea de specialişti români, reprezentativitatea domeniului bursei în ţara în care se solicitã efectuarea stagiului de studii, rezultatele evaluãrii candidaturii) şi a unor criterii specifice tipului de bursã.
ART. 17
Membrii Consiliului C.N.B.S.S. realizeazã, prin majoritate absolutã de voturi, selecţia şi nominalizarea candidaţilor. Selecţia şi nominalizarea candidaţilor se fac în baza criteriilor de selecţie stabilite pe tipuri de studii/cercetare, în funcţie de rezultatul final al evaluãrii candidaturii, pentru acordarea burselor de studii în strãinãtate prevãzute la art. 3 alin. (2) lit. a), b) şi c).
ART. 18
(1) Consiliul C.N.B.S.S., în colaborare cu C.N.B.S.S., soluţioneazã contestaţiile privind rezultatele concursurilor naţionale.
(2) Rezultatele concursurilor naţionale se comunicã prin afişare la sediul C.N.B.S.S. şi prin publicare pe site-ul www.roburse.ro.
(3) Nu se admit contestaţii privind rezultatul obţinut de candidat la interviu.

CAP. IV
Competenţele Consiliului C.N.B.S.S.

ART. 19
Membrii Consiliului C.N.B.S.S. fac parte din alte comisii/comitete sau jurii de selecţie a candidaturilor pentru acordarea burselor de studii în strãinãtate prevãzute la art. 3 alin. (2) lit. b) d) şi e), conform actelor normative prin care sunt instituite, şi anume:
a) comisii/comitete mixte, constituite conform prevederilor documentelor de colaborare bilateralã sau ofertelor unilaterale;
b) juriul de selecţie aprobat prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetãrii, al ministrului afacerilor externe şi al ministrului culturii şi cultelor, pentru bursele "Vasile Pârvan" şi "Nicolae Iorga", instituite prin Hotãrârea Guvernului nr. 101/202;
c) juriul de selecţie aprobat prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetãrii şi al ministrului culturii şi cultelor, pentru acordarea bursei "Theodor Aman", instituitã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 861/2003 .
ART. 20
Consiliul C.N.B.S.S., în colaborare cu C.N.B.S.S., monitorizeazã valorificarea activitãţii desfãşurate dupã efectuarea stagiului de bursã în strãinãtate, prin solicitarea de rapoarte de la instituţiile/universitãţile beneficiare.
ART. 21
Consiliul C.N.B.S.S. poate formula rãspunsuri la memorii şi petiţii, dacã acestea vizeazã aspecte legate de atribuţiile şi competenţele sale.
ART. 22
Consiliul C.N.B.S.S. propune ordine de revocare a bursierilor de la stagiu, în baza unei analize riguroase a atitudinii lor.
ART. 23
Consiliul C.N.B.S.S. se poate implica în elaborarea actelor normative care vizeazã modul de atribuire a burselor.

CAP. V
Atribuţii şi competenţe ale Biroului executiv al Consiliului C.N.B.S.S.

ART. 24
Biroul executiv este condus de preşedintele Consiliului C.N.B.S.S. şi are în componenţã 5 membri ai Consiliului C.N.B.S.S.:
- directorul C.N.B.S.S.;
- consilierul ministrului, ca reprezentant al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii;
- 2 reprezentanţi ai universitãţilor de stat acreditate;
- un reprezentant al universitãţilor particulare acreditate.
ART. 25
Biroul executiv al Consiliului C.N.B.S.S. rezolvã în mod operativ problemele organizatorice, precum şi problemele din domeniul burselor de studii în strãinãtate, prin delegare de competenţe de cãtre Consiliul C.N.B.S.S.
ART. 26
(1) Şedinţele Biroului executiv al Consiliului C.N.B.S.S. au loc la propunerea preşedintelui Consiliului C.N.B.S.S. şi/sau a directorului C.N.B.S.S.
(2) Şedinţele Biroului executiv al Consiliului C.N.B.S.S. se pot desfãşura numai în prezenţa preşedintelui Consiliului C.N.B.S.S. şi a douã treimi din numãrul membrilor Biroului executiv.
ART. 27
Biroul executiv al Consiliului C.N.B.S.S. poate soluţiona, prin delegarea acestei competenţe cu acordul a douã treimi din numãrul membrilor Consiliului C.N.B.S.S., contestaţiile privind rezultatele concursurilor naţionale, depuse la Registratura Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, în conformitate cu prevederile regulamentelor specifice fiecãrui tip de bursã.

CAP. VI
Sancţiuni

ART. 28
(1) Membrii Consiliului C.N.B.S.S. au obligaţia de a pãstra confidenţialitatea asupra conţinutului dosarelor de candidaturã şi a rezultatelor evaluãrii acestora, precum şi asupra oricãror alte informaţii prezentate de candidaţi, a cãror dezvãluire ar putea aduce prejudicii de orice naturã C.N.B.S.S. sau candidaţilor.
(2) Membrii Consiliului C.N.B.S.S. au obligaţia de a comunica, înainte de începerea şedinţelor de atribuire a burselor, cã nu se aflã în nici una dintre urmãtoarele situaţii:
a) este rudã pânã la gradul al IV-lea inclusiv cu unul dintre candidaţi;
b) desfãşoarã o activitate la universitatea/instituţia din care provine candidatul.
(3) În cazul în care un membru al Consiliului C.N.B.S.S. este în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (2), acesta are obligaţia de a se abţine de la vot. Neabţinerea de la vot, în aceste condiţii, a unui membru al Consiliului C.N.B.S.S. atrage excluderea din Consiliul C.N.B.S.S.
(4) Atitudinea subiectivã, pãrtinitoare, de acordare sau neacordare pe criterii etnice, religioase, politice etc. a burselor, cu încãlcarea condiţiilor prevãzute în actele normative, se sancţioneazã cu excluderea din Consiliul C.N.B.S.S.
ART. 29
(1) Excluderea membrilor Consiliului C.N.B.S.S., în baza prevederilor art. 28 alin. (3) şi (4), este propusã de Consiliul C.N.B.S.S., cu majoritate absolutã, şi înaintatã de C.N.B.S.S. ministrului educaţiei şi cercetãrii, în vederea modificãrii ordinului privind componenţa Consiliului C.N.B.S.S.
(2) Excluderea unui membru al Consiliului C.N.B.S.S., aprobatã de ministrul educaţiei şi cercetãrii, este urmatã de imposibilitatea acestuia de a mai fi propus în calitate de membru al Consiliului C.N.B.S.S. în viitoarele mandate.
(3) Încãlcarea cu intenţie a dispoziţiilor legale privitoare la acordarea burselor atrage, dupã caz, rãspunderea disciplinarã, civilã, administrativã sau penalã.

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 30
Şedinţele Consiliului C.N.B.S.S. şi ale Biroului executiv al Consiliului C.N.B.S.S. se desfãşoarã la sediul C.N.B.S.S. din municipiul Bucureşti, str. Spiru Haret nr. 12.
ART. 31
(1) Transmiterea invitaţiilor de participare la şedinţele Consiliului C.N.B.S.S. şi, respectiv, ale Biroului executiv al Consiliului C.N.B.S.S. şi a ordinii de zi este în competenţa C.N.B.S.S.
(2) Pe baza confirmãrii de participare la şedinţã, transmisã la C.N.B.S.S., de cãtre membrii Consiliului C.N.B.S.S. şi, respectiv, de cãtre membrii Biroului executiv, C.N.B.S.S. le comunicã organizarea şedinţei (data/ora), în condiţiile respectãrii prevederilor art. 10 şi 26.
ART. 32
(1) Prezentul regulament intrã în vigoare la data emiterii ordinului ministrului educaţiei şi cercetãrii.
(2) Pe aceeaşi datã se abrogã orice alte prevederi contrare prezentului regulament.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016