Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.541 din 4 aprilie 2006  pentru aprobarea metodologiilor de calcul al drepturilor salariale care se acorda personalului didactic incadrat pe functiile cuprinse in anexele la   Ordonanta Guvernului nr. 4/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.541 din 4 aprilie 2006 pentru aprobarea metodologiilor de calcul al drepturilor salariale care se acorda personalului didactic incadrat pe functiile cuprinse in anexele la Ordonanta Guvernului nr. 4/2006

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 351 din 19 aprilie 2006

În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 4/2006 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2006 personalului didactic din unitãţile şi instituţiile de învãţãmânt, salarizat potrivit <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul educaţiei şi cercetãrii emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aproba metodologiile de calcul al drepturilor salariale, prezentate în anexele nr. I, II, III care cuprind şi machetele de calcul al salariului pentru personalul didactic încadrat pe funcţiile cuprinse în anexele la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2006 personalului didactic din unitãţile şi instituţiile de învãţãmânt, salarizat potrivit <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prevederile prezentului ordin intra în vigoare cu data aplicãrii <>Ordonanţei Guvernului nr. 4/2006 .
ART. 3
Direcţiile generale şi direcţiile din Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, instituţiile de învãţãmânt superior de stat, unitãţile de învãţãmânt de stat şi alte unitãţi subordonate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice dispoziţie contrarã.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Mihail Hardau

Bucureşti, 4 aprilie 2006.
Nr. 3.541.

ANEXA I

METODOLOGIA
de calcul al drepturilor salariale care se acorda personalului didactic cuprins în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006

ART. 1
Prezenta metodologie se aplica personalului didactic prevãzut în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 .
ART. 2
Salariul personalului didactic cuprins în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 este compus din salariul de baza, la care se adauga sporurile care nu fac parte din acesta şi alte drepturi salariale prevãzute de lege.
Salariul de baza este format din:
A. salariul de baza al funcţiei didactice conform grilei de salarizare, care include sporul de stabilitate numai la tranşele de vechime de peste 10 ani din <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 , precum şi sporul de suprasolicitare neuropsihica existent la toate tranşele de vechime;
B. indemnizaţia de conducere;
C. indemnizaţia pentru învãţãmânt special;
D. gradatia de merit;
E. salariul de merit;
F. indemnizaţia pentru funcţia de diriginte, invatator, institutor şi educatoare.
ART. 3
Modul de calcul pentru salariul de baza al personalului didactic încadrat pe funcţiile din anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 este urmãtorul:
A. Salariul de baza al funcţiei didactice conform grilei se stabileşte prin înmulţirea coeficientului 1 cu coeficienţii de multiplicare obţinuţi dupã cum urmeazã:
- pentru personalul didactic de predare încadrat la tranşele de vechime de pana la 10 ani, coeficienţii de multiplicare din anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 conţin numai sporul pentru suprasolicitare neuropsihica şi rãmân neschimbati. În cazul în care exista situaţii când acest personal didactic are vechime neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani, va primi şi sporul de stabilitate, calculat prin înmulţirea cu 1,15 a coeficienţilor din ordonanta, fãrã a se rotunji dupã cele trei zecimale rezultate;
- pentru personalul didactic de predare încadrat la tranşele de vechime de peste 10 ani, care îndeplineşte condiţia de vechime neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani, conform legii, coeficienţii de multiplicare prevãzuţi în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 vor rãmâne nemodificati;
- pentru personalul didactic de predare încadrat la tranşele de vechime de peste 10 ani, care nu îndeplineşte condiţia de vechime în învãţãmânt de peste 10 ani neintrerupti, conform legii, coeficienţii de multiplicare prevãzuţi la tranşele de peste 10 ani, din anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 , se vor împãrţi la 1,15 fãrã a se rotunji dupã cele trei zecimale rezultate.
Prin vechime neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani se înţelege activitatea realizatã atât în calitate de personal didactic de predare, personal didactic de conducere, îndrumare şi control, cat şi în calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de munca într-o unitate/instituţie de învãţãmânt/inspectorat şcolar. Se considera vechime neîntreruptã şi perioadele în care personalul didactic a avut catedra rezervatã în învãţãmânt.
Sporul de stabilitate nu se acorda pentru vechime recunoscuta în învãţãmânt personalului didactic care provine din alte sectoare de activitate.
Sporul de stabilitate se acorda personalului didactic de predare, indiferent de perioada când a fost acumulatã vechimea efectivã a celor 10 ani neintrerupti în învãţãmânt, conform celor de mai sus.
Perioadele în care personalul didactic s-a aflat în concediu fãrã plata, conform <>Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu întrerup vechimea pentru acordarea sporului de stabilitate. Se recunosc ca vechime neîntreruptã în învãţãmânt pentru plata acestui spor perioada concediului pentru creşterea copilului în varsta de pana la 2 ani (3 ani) şi perioada în care personalul didactic a efectuat stagiul militar, dupã care s-a reintors la catedra.
Personalul didactic pensionat pentru limita de varsta, care funcţioneazã cu contract individual de munca în învãţãmânt (cumul pensie cu salariu pe perioada determinata) şi are vechime neîntreruptã în sensul celor prevãzute mai sus, beneficiazã de sporul de stabilitate prevãzut de lege.
Sporul prevãzut de <>art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se acorda şi profesorilor (ingineri şi subingineri) şi maiştrilor instructori care au desfãşurat activitate în perioada 1984-1990 cu norma intreaga în învãţãmântul preuniversitar, dar cu plata salariului din alte sectoare de activitate, şi care au activat dupã anul 1990 şi în prezent la catedra.
B. Pentru funcţiile didactice din anexele nr. 1a şi 1b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 , indemnizaţia de conducere se calculeazã ca procent la salariul de baza din grila al funcţiei didactice de profesor universitar cu vechime recunoscuta în învãţãmânt de peste 40 de ani şi devine baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
Pentru funcţiile didactice din anexele nr. 2a şi 2b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 , indemnizaţia de conducere se calculeazã ca procent la salariul de baza al funcţiei didactice din grila, stabilit conform situaţiilor prezentate la lit. A, şi devine baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
C. Indemnizaţia pentru personalul didactic din învãţãmântul special prevãzutã de <>art. 49 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se calculeazã ca procent la salariul de baza al funcţiei didactice din grila, stabilit conform situaţiilor prezentate la lit. A, şi devine baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
D. Gradatia de merit se calculeazã prin aplicarea procentului de 20% la salariul de baza al funcţiei didactice din grila, stabilit conform lit. A, şi devine baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
E. Salariul de merit se calculeazã astfel:
a) pentru personalul de execuţie procentul de pana la 15% se aplica la suma salariului de baza al funcţiei didactice din grila, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia pentru învãţãmântul special pentru personalul care beneficiazã de aceasta, devenind baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza;
b) pentru personalul de conducere procentul de pana la 15% se aplica la suma salariului de baza al funcţiei didactice din grila, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia de conducere şi cu indemnizaţia pentru învãţãmântul special pentru personalul care beneficiazã de aceasta, devenind baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
Salariile de merit se vor acorda personalului încadrat pe funcţii didactice de execuţie în proporţie de cel puţin 2/3 din numãrul total stabilit conform legii.
F. Indemnizaţia pentru funcţia de diriginte, invatator, institutor şi educatoare, prevãzutã de <>art. 51 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se calculeazã ca procent la suma drepturilor salariale prevãzute la lit. A, B, C şi D sau E, devenind baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
ART. 4
Sporul de vechime în munca se calculeazã prin aplicarea procentelor stabilite de lege la salariul de baza constituit conform art. 3.
Sporul de vechime în munca se acorda şi personalului didactic pensionat pentru limita de varsta, corespunzãtor vechimii în munca dobândite în intreaga activitate, numai dacã acesta este angajat în baza unui nou contract individual de munca.
În cazul în care acesta presteazã activitate didactica în sistem plata cu ora, în baza deciziilor încheiate în conformitate cu <>Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu beneficiazã de sporul de vechime în munca prevãzut de <>art. 45 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 123/2003 .
ART. 5
Indemnizaţia pentru desfãşurarea activitãţii didactice în mediul rural sau în localitãţi izolate se calculeazã prin aplicarea procentului stabilit în conformitate cu <>art. 49 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la salariul de baza al funcţiei didactice din grila, stabilit conform situaţiilor prezentate la art. 3 lit. A.
ART. 6
Sporul pentru titlul ştiinţific de doctor se calculeazã prin aplicarea procentului de 15% la salariul de baza constituit conform art. 3.
ART. 7
Sporul pentru practica pedagogica se calculeazã prin aplicarea procentului stabilit în conformitate cu <>art. 51 alin. (5) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la salariul de baza al funcţiei didactice din grila, stabilit conform situaţiilor prezentate la art. 3 lit. A, proporţional cu timpul lucrat.
ART. 8
Sporurile pentru locurile şi condiţiile specifice în care se desfãşoarã activitatea personalului didactic prevãzut în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 se calculeazã în conformitate cu prevederile legislative specifice, prin aplicarea procentelor corespunzãtoare la salariul de baza constituit conform art. 3, pentru timpul efectiv de desfãşurare a activitãţii didactice în acele condiţii.
ART. 9
Macheta reda modul de calcul al salariilor personalului didactic cuprins în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 , din unitãţile, instituţiile de învãţãmânt şi alte unitãţi din subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
Cumulul de funcţii şi plata cu ora în învãţãmânt
Posturile didactice rãmase vacante, rezervate sau temporar vacante, precum şi activitãţile care nu se pot norma în posturi didactice vor fi acoperite, prin cumul sau prin plata cu ora, de cãtre personalul didactic existent, încadrat cu norma maxima, de cãtre cadrele didactice pensionate, precum şi de specialişti din alte sectoare de activitate, în condiţiile <>Legii nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Activitãţile didactice care nu pot fi normate în posturi didactice se cuantifica în ore fizice şi salarizarea acestora se va face în sistem plata cu ora.
Cadrele didactice care beneficiazã de concediu fãrã plata conform art. 102 alin. (1) şi (2), de concedii plãtite, acordate conform art. 103 lit. c) şi d), şi de concediul pentru creşterea copilului în varsta de pana la 2 ani (3 ani) prevãzut de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu pot funcţiona prin cumul sau plata cu ora.
Personalul didactic de conducere din unitãţile de învãţãmânt, degrevat parţial sau total de norma de predare, poate fi salarizat prin plata cu ora, fãrã diminuarea obligaţiilor prevãzute în fişa postului, dar nu mai mult de 4-6 ore sãptãmânal.
În unitãţile de învãţãmânt-pilot pentru personalul didactic de conducere, degrevat parţial sau total de norma de predare, se aplica prevederile <>art. 46 din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Liderii sindicatelor din învãţãmânt, cu drept de rezervare a catedrei, pot fi remuneraţi prin plata cu ora pentru efectuarea a maximum 4 ore sãptãmânal.
Cumulul de funcţii
ART. 10
Cumulul de funcţii pentru activitatea didactica se poate efectua de personalul didactic şi de specialiştii din alte domenii de activitate pe posturi didactice vacante, temporar vacante sau rezervate în aceeaşi unitate de învãţãmânt ori în unitãţi de învãţãmânt diferite, potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) şi ale <>art. 65 din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe o durata de cel mult 10 luni din anul de învãţãmânt.
ART. 11
(1) Activitãţile efectuate prin cumul în baza prevederilor art. 16 alin. (4) şi ale <>art. 65 din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de personalul didactic şi de personalul didactic asociat, inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limita de varsta, care funcţioneazã pe posturi didactice de predare, sunt salarizate pentru aceasta activitate, în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc pentru încadrarea în una dintre situaţiile prezentate la art. 3 lit. A, şi cu sporurile şi indemnizaţiile prevãzute de art. 49 alin. (2) şi (3), art. 50 alin. (3), (7) şi (10), în conformitate cu prevederile <>art. 51 alin. (8) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Pentru cadrele didactice care realizeazã prin cumul un post de invatator sau educatoare se acorda şi indemnizaţia pentru funcţia de invatator, educatoare şi institutor.
(2) Cadrele didactice pensionate pentru limita de varsta, care încheie contracte de munca pe perioada determinata de cel mult 10 luni din anul de învãţãmânt, beneficiazã şi de sporul de vechime în munca.
(3) Personalul didactic din învãţãmântul superior poate fi salarizat prin cumul potrivit <>art. 93 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Plata cu ora
ART. 12
Orele rãmase libere din posturile didactice vacante, rezervate sau temporar vacante pot fi acoperite prin plata cu ora. Plata acestor ore se poate face numai pentru orele efectuate în afarã programului de lucru aferent funcţiei de baza a personalului angajat.
ART. 13
În învãţãmânt plata cu ora se poate aplica şi pentru activitãţile didactice care nu pot fi normate în posturi didactice în conformitate cu prevederile <>art. 51 alin. (12) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Modalitatea de cuantificare în ore, pentru activitãţile specifice din învãţãmântul preuniversitar, se va stabili prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii, emis înaintea desfãşurãrii acestora.
ART. 14
(1) Pot fi salarizate prin plata cu ora urmãtoarele activitãţi: repartizarea absolvenţilor de gimnaziu în licee şi şcoli de arte şi meserii; teste naţionale şi alte examinari sau testãri stabilite de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii; examenele de absolvire a şcolilor de arta şi meserii, profesionale, postliceale şi a învãţãmântului cu frecventa redusã sau a învãţãmântului deschis la distanta; probele de specialitate sau de aptitudini la admiterea de la liceele din filiera vocationala, clasele bilingve şi cu predare în limbile minoritãţilor care susţin examenele pentru obţinerea certificatului/atestatului de competenta profesionalã; examenele de bacalaureat; activitatea de traducere a subiectelor la examen; examenele pentru ocuparea posturilor didactice din învãţãmântul preuniversitar; activitatea didactica de pregãtire a elevilor din loturile naţionale, care participa la concursurile şcolare şi la olimpiadele elevilor, activitãţile didactice de pregãtire suplimentarã a elevilor cu ritm lent de invatare şi activitãţile de perfecţionare şi de acordare a gradelor didactice personalului didactic (cursuri, aplicaţii, inspecţii, colocvii, examene); admiterea în învãţãmântul preuniversitar şi universitar; activitatea de cercetare ştiinţificã pe baza de contracte de cercetare din învãţãmântul superior; activitatea referentilor (cadre didactice examinatoare) la susţinerea examenului de doctorat şi alte activitãţi didactice din învãţãmântul preuniversitar şi universitar, stabilite conform legii.
(2) Salarizarea activitãţilor enumerate mai sus prin plata cu ora pentru unitãţile de învãţãmânt preuniversitar se face prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii, iar pentru unitãţile de învãţãmânt superior se face prin hotãrâre a senatului universitar.
ART. 15
Activitãţile salarizate prin plata cu ora pot fi prestate, în condiţiile legii, de cãtre personalul didactic, specialiştii din alte domenii de activitate şi de cadrele didactice pensionate pentru limita de varsta în condiţiile legii.
ART. 16
Salarizarea prin plata cu ora a activitãţilor didactice se face pe baza unui tarif orar avizat de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, stabilit în conformitate cu norma didactica diferenţiatã pe funcţii şi pe niveluri de învãţãmânt.
ART. 17
În învãţãmântul preuniversitar personalul didactic şi personalul didactic asociat, inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limita de varsta, care funcţioneazã pe posturi didactice de predare în sistem plata cu ora, sunt salarizate pentru activitatea depusa, în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc de încadrare în una dintre situaţiile prezentate la art. 3 lit. A, cu tariful orar stabilit şi cu sporurile şi indemnizaţiile prevãzute de art. 49 alin. (2), şi (3), art. 50 alin. (3), (7) şi (10), în conformitate cu prevederile <>art. 51 alin. (8) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Tarifele din învãţãmântul preuniversitar se calculeazã astfel:
- 1/72 pentru norma didactica de 18 ore pe saptamana;
- 1/64 pentru norma didactica de 16 ore pe saptamana în învãţãmântul special;
- 1/80 pentru norma didactica de 20 de ore pe saptamana în învãţãmântul special;
- 1/96 pentru norma didactica de 24 de ore pe saptamana.
Personalul didactic de predare şi de instruire practica din învãţãmântul preuniversitar cu o vechime efectivã în învãţãmânt de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiazã de reducerea normei didactice cu doua ore sãptãmânal, fãrã diminuarea salariului. Acest personal didactic poate fi salarizat în sistem plata cu ora, în afarã programului normal de lucru aferent funcţiei de baza, pentru orele didactice ce depãşesc norma saptamanala maxima de 14 ore, respectiv de 18 ore pentru învãţãmântul special, şi de 16 ore, respectiv de 22 de ore pentru învãţãmântul preuniversitar. Pentru acest personal, cu excepţia cadrelor didactice aflate în situaţia aplicãrii prevederilor <>art. 45 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, tarifele se calculeazã astfel:
- 1/56 pentru norma didactica de 14 ore pe saptamana, în învãţãmântul special;
- 1/72 pentru norma didactica de 18 ore pe saptamana, în învãţãmântul special;
- 1/64 pentru norma didactica de 16 ore pe saptamana, în învãţãmântul preuniversitar;
- 1/88 pentru norma didactica de 22 ore pe saptamana, în învãţãmântul preuniversitar.
ART. 18
În învãţãmântul superior salarizarea în sistem plata cu ora a activitãţilor didactice se face conform <>art. 93 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe baza unui tarif orar stabilit în conformitate cu prevederile <>art. 81 alin. (1)-(5) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Tarifele se aplica pentru numãrul de ore convenţionale echivalente orelor fizice îndeplinite.
Tarifele din învãţãmântul superior se calculeazã astfel:
a) 1/28 pentru ora echivalenta din postul de profesor universitar;
b) 1/36 pentru ora echivalenta din postul de conferenţiar universitar;
c) 1/44 pentru ora echivalenta din posturile de lector universitar (şef de lucrãri) şi asistent universitar.
Orele de curs efectuate în sistem plata cu ora de persoana care îndeplineşte condiţiile de ocupare a postului (doctorat şi vechime pentru posturile de profesor universitar şi conferenţiar universitar, respectiv doctorand şi vechime pentru postul de lector/şef de lucrãri sau asistent universitar cu activitate de curs în norma) se plãtesc la salariul funcţiei didactice îndeplinite prin plata cu ora, corespunzãtor vechimii recunoscute în învãţãmânt.
În cazul îndeplinirii condiţiei minimale pentru activitatea de curs (doctorand, vechime de şef de lucrãri), plata cu ora se face la salariul cuvenit funcţiei de lector/şef de lucrãri.
Conferentiarii, şefii de lucrãri (lectorii) şi asistentii universitari care efectueazã ore de seminar, laborator sau altele similare din posturi didactice superioare vor fi retribuiţi, prin plata cu ora, cu salariile corespunzãtoare funcţiilor didactice pentru care îndeplinesc condiţiile de studii (doctorat) şi vechime.
Conferentiarii şi şefii de lucrãri (lectorii) care efectueazã ore din posturi didactice de şefi de lucrãri (lectori) sau de asistent vor fi salarizaţi în sistem plata cu ora, cu salariile şi tarifele corespunzãtoare postului didactic vacant, la vechimea recunoscuta în învãţãmânt.
ART. 19
În învãţãmântul superior salarizarea prin plata cu ora a activitãţilor didactice din posturile de preparator se face pe baza unui tarif orar 1/44 din salariul de baza al funcţiei didactice din grila stabilit conform situaţiilor prezentate la art. 3 lit. A.

MACHETA
de calcul al salariului personalului didactic cuprins în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
| ┌───────────────────────────────┐ | | SALARIUL DE BAZA |
| │A Salariul de baza al funcţiei │ |───> - - - - - - - - - - - -
| │ didactice conform grilei │ |
| └───────────────────────────────┘ |B= procentul aferent* A/procentul
| ┌───────────────────────────────┐ | aferent* sal grila profesor
| │B Indemnizaţie de conducere │ | universitar transa vechime
| │(art.51(1),(2),(3)/91(1),(2) │ | peste 40 ani
| │din L 128/97) │ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │C Indemnizaţie pentru │ |C= 15%* (A)
| │invatamnat special(art.49(3) │ |
| │L 128/97) │ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │D Gradatie de merit (art.50(3))│ |D= 20% (A)
| │[90(6) L 128/97**] │ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │E Salariul de merit (art.50(7) │ |E= pana la 15 %* (A+B+C)
| │L 128/97 │ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │F Indemnizaţie dirigentie, │ |F= 10%* [A+B+C+(D sau E)]
| │ învãţãtori, educatoare, │ |
| │ institutori (art.51(4) L 128/│ |
| │ 97) │ |
| └───────────────────────────────┘ |
- - - - - - - - - - - - - - - - -

┌───────────────────────────────┐
│ Spor de vechime în munca │ = 5-25%* SALARIUL DE BAZA
└───────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────┐
│Indemnizaţie mediu rural sau │ = 5-80%*A
│localitãţi izolate (art.49(2) │
│L 128/97, modificatã) │
└───────────────────────────────┘

┌───────────────────────────────┐
│ Spor titlu ştiinţific (art. │ = 15%* SALARIUL DE BAZA
│ 50(10) L 128/97) │
└───────────────────────────────┘

┌───────────────────────────────┐
│ Spor practica pedagogica │ = 10-25%*A (proporţional cu timpul
│ (art.51(5) L 128/97) │ lucrat)
│ │
└───────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────┐ = %* SALARIUL DE BAZA(proporţional
│ Spor condiţii periculoase şi │ cu timpul lucrat)
│ vãtãmãtoare (art.8a HG 281/93)│
└───────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────┐
│ Spor predare simultanã │ = 7,10,15% SALARIUL DE BAZA
│ (art.8b HG 281/93) │
│ │
└───────────────────────────────┘
_________
**) Pentru personalul didactic de conducere din învãţãmântul universitar
calculul se face cu respectarea prevederilor art. 90(6) din Legea
nr. 128/1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.





ANEXA II

METODOLOGIA
de calcul al drepturilor salariale care se acorda personalului încadrat pe funcţia de profesor universitar din anexa nr. 1c la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006

ART. 1
Prezenta metodologie se aplica personalului încadrat pe funcţia de profesor universitar în instituţiile de învãţãmânt superior, ai cãrui coeficienţi de multiplicare pentru stabilirea salariului de baza sunt prevãzuţi în anexa nr. 1c la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 şi nu cuprind sporul pentru suprasolicitare neuropsihica prevãzut de <>art. 90 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi sporul de stabilitate prevãzut de <>art. 90 alin. (12) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
Salariul personalului didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar este compus din salariul de baza, la care se adauga sporurile care nu fac parte din acesta şi alte drepturi salariale prevãzute de lege.
Salariul de baza este format din:
A. salariul de baza al funcţiei didactice conform grilei de salarizare, stabilit pe transe de vechime recunoscuta în învãţãmânt;
B. indemnizaţia de conducere;
C. gradatia de merit;
D. salariul de merit;
E. sporul pentru suprasolicitare neuropsihica;
F. sporul de stabilitate.
ART. 3
Modul de calcul pentru salariul de baza al personalului didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar în instituţiile de învãţãmânt superior este urmãtorul:
A. Salariul de baza al funcţiei didactice conform grilei se va stabili prin înmulţirea coeficientului 1 cu coeficienţii de multiplicare din anexa nr. 1c la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 .
B. Pentru funcţiile didactice de profesor universitar în instituţiile de învãţãmânt superior, indemnizaţia de conducere se calculeazã ca procent la salariul de baza al funcţiei didactice de profesor universitar la transa de vechime recunoscuta în învãţãmânt de peste 40 de ani şi devine baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
C. Gradatia de merit se calculeazã prin aplicarea procentului de 20% la salariul de baza al funcţiei didactice de profesor universitar din grila de salarizare şi devine baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
D. Salariul de merit se calculeazã astfel:
- pentru personalul de execuţie încadrat profesor universitar procentul de pana la 15% se aplica la salariul de baza al funcţiei didactice din grila de salarizare şi devine baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza;
- pentru personalul încadrat profesor universitar cu funcţie de conducere procentul de pana la 15% se aplica la suma salariului de baza al funcţiei didactice din grila de salarizare cu indemnizaţia de conducere şi devine baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
E. Sporul pentru suprasolicitare neuropsihica prevãzut de <>art. 90 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se acorda personalului încadrat pe funcţia de profesor universitar cu respectarea prevederilor <>art. 50 alin. (13) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Acest spor se include în salariul de baza şi se acorda profesorilor universitari titulari, asociaţi sau profesorilor universitari pensionaţi şi angajaţi cu contract de munca prin cumul şi profesorilor universitari cu posturi rezervate conform legii.
F. Sporul de stabilitate prevãzut la <>art. 90 alin. (12) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se acorda profesorilor universitari care au o vechime efectivã, neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani.
Prin vechime efectivã, neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani se înţelege activitatea realizatã în calitate de personal didactic cu contract de munca într-o unitate/instituţie de învãţãmânt. Se considera vechime neîntreruptã şi perioadele în care personalul didactic a avut catedra rezervatã în învãţãmânt.
Perioadele în care personalul didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar s-a aflat în concediu fãrã plata, conform <>Legii nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu întrerup vechimea pentru acordarea sporului de stabilitate.
Se recunosc ca vechime neîntreruptã în învãţãmânt pentru plata acestui spor perioada concediului pentru creşterea copilului în varsta de pana la 2 ani (3 ani) şi perioada în care personalul didactic a efectuat stagiul militar dupã care s-a reintors pe funcţia didactica.
Personalul didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar pensionat pentru limita de varsta, care funcţioneazã cu contract individual de munca în învãţãmânt (cumul pensie cu salariu pe perioada determinata) şi are vechime neîntreruptã în sensul celor prevãzute mai sus, beneficiazã de sporul de stabilitate prevãzut de lege.
Acest spor nu se acorda pentru vechime recunoscuta în învãţãmânt profesorilor universitari care provin din alte sectoare de activitate.
Sporul de stabilitate se acorda personalului profesorilor universitari indiferent de perioada când a fost acumulatã vechimea efectivã a celor 10 ani neintrerupti de activitate didactica.
ART. 4
Sporul de vechime în munca se calculeazã prin aplicarea procentelor stabilite de lege la salariul de baza constituit conform art. 3.
Sporul de vechime în munca se acorda şi profesorilor universitari pensionaţi pentru limita de varsta, corespunzãtor vechimii în munca dobândite în intreaga activitate, numai dacã acesta este angajat în baza unui nou contract individual de munca.
În cazul în care acesta presteazã activitate didactica la plata cu ora, în baza deciziilor încheiate în conformitate cu <>Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu beneficiazã de sporul de vechime în munca.
ART. 5
Sporul pentru titlul ştiinţific de doctor se calculeazã prin aplicarea procentului de 15% la salariul de baza constituit conform art. 3.
ART. 6
Sporurile pentru locurile şi condiţiile specifice în care se desfãşoarã activitatea profesorilor universitari se calculeazã în conformitate cu prevederile legislative specifice, prin aplicarea procentelor corespunzãtoare la salariul de baza constituit conform art. 3, pentru timpul efectiv de desfãşurare a activitãţii didactice în acele condiţii.
ART. 7
Macheta reda modul de calcul al salariilor profesorilor universitari, cuprinşi în anexa nr. 1c la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 , din instituţiile de învãţãmânt superior de stat şi alte unitãţi din subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
Cumulul de funcţii şi plata cu ora în învãţãmânt
Posturile didactice rãmase vacante, rezervate sau temporar vacante, precum şi activitãţile care nu se pot norma în posturi didactice vor fi acoperite, prin cumul sau prin plata cu ora, de cãtre personalul didactic existent, încadrat cu norma maxima, de cãtre cadrele didactice pensionate, precum şi de specialişti din alte sectoare de activitate, în condiţiile <>Legii nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Activitãţile didactice care nu pot fi normate în posturi didactice se cuantifica în ore fizice şi salarizarea acestora se va face în sistem "plata cu ora".
Cadrele didactice care beneficiazã de concediu fãrã plata conform art. 102 (1) şi (2), de concediile plãtite acordate conform art. 103 lit. "c" şi "d" şi de concediul pentru creşterea copilului în varsta de pana la 2 ani (3 ani) prevãzut de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu pot funcţiona prin cumul sau plata cu ora.
Cumulul de funcţii
ART. 8
Cumulul de funcţii pentru activitatea didactica se poate efectua de personalul didactic şi specialiştii din alte domenii de activitate pe posturi didactice vacante, temporar vacante sau rezervate în aceeaşi unitate de învãţãmânt sau în unitãţi de învãţãmânt diferite potrivit prevederilor <>art. 65 din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe o durata de cel mult 10 luni din anul de învãţãmânt.
ART. 9
(1) Activitãţile efectuate prin cumul de personalul didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar titular şi de profesor universitar asociat, inclusiv profesorul universitar pensionat pentru limita de varsta, sunt salarizate la nivelul postului, cu respectarea drepturilor de vechime recunoscuta a persoanei care le efectueazã, la care se adauga sporurile prevãzute la <>art. 90 alin. (4), 90 alin. (5) şi 90 alin. (12) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi sporul pentru condiţiile specifice în care se desfãşoarã activitatea.
(2) Profesorii universitari pensionaţi pentru limita de varsta, care încheie contracte de munca pe perioada determinata de cel mult 10 luni din anul de învãţãmânt, beneficiazã şi de sporul de vechime în munca.
Plata cu ora
ART. 10
Orele rãmase libere din posturile didactice vacante, rezervate sau temporar vacante pot fi acoperite prin plata cu ora. Plata acestor ore se poate face numai pentru orele efectuate în afarã programului de lucru aferent funcţiei de baza a personalului angajat.
ART. 11
În învãţãmânt plata cu ora se poate aplica şi pentru activitãţile didactice care nu pot fi normate în posturi didactice în conformitate cu prevederile <>art. 51 alin. (12) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 12
(1) Pot fi salarizate prin plata cu ora urmãtoarele activitãţi: examenele de bacalaureat; activitatea de traducere a subiectelor la examen; examenele pentru ocuparea posturilor didactice din învãţãmântul preuniversitar; activitãţile de perfecţionare şi de acordare a gradelor didactice personalului didactic (cursuri, aplicaţii, inspecţii, colocvii, examene); admiterea în învãţãmântul superior; activitatea de cercetare ştiinţificã pe baza de contracte de cercetare din învãţãmântul superior; activitatea referentilor (cadre didactice examinatoare) la susţinerea examenului de doctorat şi alte activitãţi didactice din învãţãmântul universitar, stabilite conform legii.
(2) Salarizarea activitãţilor enumerate mai sus prin plata cu ora se face în instituţiile de învãţãmânt superior prin hotãrâre a Senatului universitar.
ART. 13
Activitãţile salarizate prin plata cu ora pot fi prestate, în condiţiile legii, de cãtre personalul didactic, specialiştii din alte domenii de activitate şi de cadrele didactice pensionate pentru limita de varsta în condiţiile legii.
ART. 14
Salarizarea prin plata cu ora a activitãţilor didactice se face pe baza unui tarif orar avizat de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, stabilit în conformitate cu norma didactica diferenţiatã pe funcţii şi pe niveluri de învãţãmânt.
ART. 15
Activitãţile efectuate în sistem "plata cu ora" de personalul didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar titular şi de profesor universitar asociat, inclusiv profesor universitar pensionat pentru limita de varsta, sunt plãtite cu un tarif orar stabilit la nivelul postului din care se efectueazã orele, cu respectarea drepturilor de vechime recunoscuta a persoanei, la care se adauga sporurile prevãzute la <>art. 90 alin. (4), 90 alin. (5), 90 alin. (12) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi sporul pentru condiţiile specifice în care se desfãşoarã activitatea.
ART. 16
În învãţãmântul superior tariful orar stabilit în conformitate cu prevederile art. 81 alin. (1)-(5) din Statutul personalului didactic se aplica pentru numãrul de ore convenţionale echivalente orelor fizice îndeplinite. Acest tarif se calculeazã astfel:
a) 1/28 pentru ora echivalenta din postul de profesor universitar;
b) 1/36 pentru ora echivalenta din postul de conferenţiar universitar;
c) 1/44 pentru ora echivalenta din posturile de lector universitar (şef lucrãri) şi asistent universitar.
Profesorii universitari care efectueazã ore din alte posturi didactice vor fi retribuiţi prin plata cu ora, cu salariile şi tarifele corespunzãtoare postului didactic vacant, la vechimea recunoscuta în învãţãmânt.


MACHETA
de calcul al salariului personalului didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar din anexa nr. 1c la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
| ┌───────────────────────────────┐ | | SALARIUL DE BAZA |
| │A Salariul de baza al funcţiei │ |───> - - - - - - - - - - - -
| │ didactice conform grilei │ |
| └───────────────────────────────┘ |B= procentul aferent* salariul de baza
| ┌───────────────────────────────┐ | din grila pentru profesor universitar
| │B Indemnizaţie de conducere │ | transa vechime în învãţãmânt peste
| └───────────────────────────────┘ | 40 ani
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │C Gradatie de merit[90(6)L 128/│ |C= 20%*(A)
| │97**] │ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │D Salariul de merit │ |D= pana la 15 %* (A+B)
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │E Sporul de suprasolicitare │ |E= 3-30%* (A+B+C sau D)
| │ neuropsihica (art.90(4)L 128/│ |
| │ 97) │ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |F= 15%* [A+B+(C sau D)+E]
| │F Sporul de stabilitate (art.90│ |
| │ (12)L 128/97) │ |
| └───────────────────────────────┘ |
- - - - - - - - - - - - - - - - -

┌───────────────────────────────┐
│ Spor de vechime în munca │ = 5-25%* SALARIUL DE BAZA
└───────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────┐
│ Spor titlu ştiinţific (art. │ = 15%* SALARIUL DE BAZA
│ 90(5)L 128/97) │
└───────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────┐ = %* SALARIUL DE BAZA(proporţional
│ Spor condiţii periculoase şi │ cu timpul lucrat)
│ vãtãmãtoare (art.8a HG 281/93)│
└───────────────────────────────┘
_________
**) Pentru profesorii universitari cu funcţii de conducere calculul
se face cu respectarea prevederilor art. 90(6) din Legea
nr. 128/1997, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.





ANEXA III

METODOLOGIA
de calcul al drepturilor salariale care se acorda personalului didactic auxiliar cuprins în anexele nr. 3 a şi 3 b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006

ART. 1
Prezenta metodologie se aplica personalului didactic auxiliar cuprins în anexele nr. 3a şi 3b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 .
ART. 2
Salariul personalului didactic auxiliar este compus din salariul de baza, la care se adauga sporurile care nu fac parte din acesta şi alte drepturi salariale prevãzute de lege.
Salariul de baza este format din:
A. salariul de baza al funcţiei didactice auxiliare conform grilei de salarizare, care include sporul de suprasolicitare neuropsihica existent la toate gradele şi treptele profesionale;
B. indemnizaţia de conducere;
C. indemnizaţia pentru învãţãmântul special;
D. gradatia de merit;
E. salariul de merit;
F. sporul de stabilitate.
ART. 3
Modul de calcul pentru salariul de baza al personalului didactic auxiliar încadrat pe funcţiile cuprinse în anexele nr. 3a şi 3b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 este urmãtorul:
A. Salariul de baza al funcţiei didactice auxiliare conform grilei se stabileşte în baza reglementãrilor prevãzute în <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 şi cuprinde la coeficientul minim şi maxim al fiecãrui/fiecãrei grad/trepte profesional/profesionale sporul pentru suprasolicitare neuropsihica.
B. Indemnizaţia de conducere se calculeazã ca procent la salariul de baza al funcţiei didactice auxiliare din grila, stabilit conform lit. A, şi devine baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
C. Indemnizaţia pentru personalul didactic auxiliar din învãţãmântul special, prevãzutã la <>art. 49 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se calculeazã ca procent la salariul de baza al funcţiei didactice auxiliare din grila, stabilit conform lit. A, şi devine baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
D. Gradatia de merit se calculeazã prin aplicarea procentului de 20% la salariul de baza al funcţiei didactice auxiliare, stabilit conform lit. A, şi devine baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
E. Salariul de merit se calculeazã astfel:
- pentru personalul de execuţie, procentul de pana la 15% se aplica la suma salariului de baza al funcţiei didactice auxiliare din grila, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia pentru învãţãmântul special pentru personalul care beneficiazã de aceasta, devenind baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza;
- pentru personalul de conducere, procentul de pana la 15% se aplica la suma salariului de baza al funcţiei didactice auxiliare din grila, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia de conducere şi cu indemnizaţia pentru învãţãmântul special pentru personalul care beneficiazã de aceasta, devenind baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
Salariile de merit se vor acorda personalului încadrat pe funcţii de execuţie în proporţie de cel puţin 2/3 din numãrul total stabilit conform legii.
F. Sporul de stabilitate prevãzut la <>art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se acorda pentru o vechime efectivã, neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani personalului didactic auxiliar care isi desfãşoarã activitatea în învãţãmânt. Prin vechime efectivã, neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani se înţelege activitatea realizatã în calitate de personal didactic cu contract de munca într-o unitate/instituţie de învãţãmânt. În unele cazuri, personalului didactic auxiliar care a fost încadrat pe funcţie didactica de predare în timpul celor 10 ani i se considera vechime neîntreruptã şi perioadele în care acesta a avut catedra rezervatã în învãţãmânt.
Sporul de stabilitate se acorda personalului didactic auxiliar, indiferent de perioada când a fost acumulatã vechimea efectivã a celor 10 ani neintrerupti în învãţãmânt, conform celor de mai sus.
Se recunoaşte ca vechime neîntreruptã în învãţãmânt pentru plata acestui spor perioada concediului pentru creşterea copilului în varsta de pana la 2 ani (3 ani), prevãzut de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi perioada în care personalul didactic auxiliar a efectuat stagiul militar dupã care s-a reintors pe funcţia didactica auxiliara.
Personalul didactic auxiliar pensionat pentru limita de varsta, care funcţioneazã cu contract individual de munca în învãţãmânt (cumul pensie cu salariu pe perioada determinata) şi are vechime efectivã, neîntreruptã, în sensul celor prevãzute mai sus, beneficiazã de sporul de stabilitate prevãzut de lege.
Pentru persoanele care ocupa funcţii echivalate în baza <>Ordinului ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 4.847 bis/2004 , completat prin <>Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 3.632/2005 , prevederile <>art. 5 din Ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 4.847 bis/2004 rãmân în vigoare.
Sporul de stabilitate se calculeazã prin aplicarea procentului de 15% la suma drepturilor salariale prevãzute la lit. A, B, C şi D sau E, devenind baza de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de baza.
ART. 4
Sporul de vechime în munca se calculeazã prin aplicarea procentelor stabilite de lege la salariul de baza constituit conform art. 3.
Sporul de vechime în munca se acorda şi personalului didactic auxiliar pensionat pentru limita de varsta, corespunzãtor vechimii în munca dobândite în intreaga activitate, dacã acesta este angajat în baza unui nou contract individual de munca.
ART. 5
Sporul pentru titlul ştiinţific de doctor se calculeazã prin aplicarea procentului de 15% la salariul de baza constituit conform art. 3.
ART. 6
Sporurile pentru locurile şi condiţiile specifice în care se desfãşoarã activitatea personalului didactic auxiliar cuprins în anexele nr. 3a şi 3b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 se calculeazã în conformitate cu prevederile legislative specifice, prin aplicarea procentelor corespunzãtoare la salariul de baza constituit conform art. 3, pentru timpul efectiv de desfãşurare a activitãţii didactice în acele condiţii.
ART. 7
Sporul pentru plata orelor suplimentare se calculeazã la salariul de baza orar, constituit conform art. 3, numai pentru cazurile prevãzute de <>art. 117-120 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
ART. 8
Macheta reda metodologia de calcul al salariilor personalului didactic auxiliar cuprins în anexele nr. 3a şi 3b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006 , din unitãţile, instituţiile de învãţãmânt şi alte unitãţi din structura Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
Cumulul de funcţii şi plata cu ora în învãţãmânt
Posturile didactice auxiliare rãmase vacante sau temporar vacante vor fi ocupate în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 53/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

MACHETA
de calcul al salariului personalului didactic auxiliar din învãţãmânt cuprins în anexele nr. 3a şi 3b la <>Ordonanta Guvernului nr. 4/2006



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
| ┌───────────────────────────────┐ | | SALARIUL DE BAZA |
| │A Salariul de baza al funcţiei │ |───> - - - - - - - - - - - -
| │ didactice conform grilei │ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │B Indemnizaţie de conducere │ |B= procent aferent* (A)
| │ │ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │C Indemnizaţie pentru învaţã- │ |C= 15%* (A)
| │mant special (art.49(3)L128/97)│ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │D Gradatie de merit (art.50(3)/│ |D= 20%* (A)
| │ 90(6)L 128/97) │ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │E Salariul de merit (art.50(7) │ |E= pana la 15% (A+B+C)
| │L 128/97) │ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌───────────────────────────────┐ |
| │F Sporul de stabilitate │ |F= 15%* [A+B+C+(D sau E)]
| │(art.50(11)L 128/97) │ |
| └───────────────────────────────┘ |
- - - - - - - - - - - - - - - - -

┌───────────────────────────────┐
│ Spor de vechime în munca │ = 5-25%* SALARIUL DE BAZA
└───────────────────────────────┘

┌───────────────────────────────┐
│ Spor titlu ştiinţific (art. │ = 15%* SALARIUL DE BAZA
│ 50(10)L 128/97) │
└───────────────────────────────┘

┌───────────────────────────────┐ = %* SALARIUL DE BAZA(proporţional
│ Spor condiţii periculoase şi │ cu timpul lucrat)
│ vãtãmãtoare (art.8a HG 281/93)│
└───────────────────────────────┘

┌───────────────────────────────┐
│Spor pentru condiţii grele de │ = %* SALARIUL DE BAZA(proporţional
│munca (art.8c HG 281/93) │ cu timpul lucrat)
└───────────────────────────────┘

┌───────────────────────────────┐
│Ore suplimentare(art.9HG 281/93│ = (SALARIUL DE BAZA/169,33 ore)*1,75
│şi art.117/2 L53/2003) │ (sau 2)* NR.ORE
└───────────────────────────────┘


__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016