Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.404 din 16 martie 2009  pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, functionarea si atributiile Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii si ale colegiilor de onoare de la nivelul institutiilor de invatamant superior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.404 din 16 martie 2009 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, functionarea si atributiile Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii si ale colegiilor de onoare de la nivelul institutiilor de invatamant superior

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI INOVARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 394 din 11 iunie 2009

În conformitate cu prevederile <>art. 121 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 51/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii,

ministrul educaţiei, cercetãrii şi inovãrii emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Regulamentul privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii şi ale colegiilor de onoare de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Începând cu data prezentului ordin se abrogã orice prevedere contrarã.
ART. 3
Direcţia generalã învãţãmânt superior şi Direcţia generalã juridicã şi control vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin intrã în vigoare de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul educaţiei, cercetãrii şi inovãrii,
Ecaterina Andronescu

Bucureşti, 16 martie 2009.
Nr. 3.404.


ANEXĂ

REGULAMENT
privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile
Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei,
Cercetãrii şi Inovãrii şi ale colegiilor de onoare
de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul regulament este elaborat în temeiul prevederilor <>art. 121 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
Colegiul central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii şi colegiile de onoare de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior se organizeazã şi funcţioneazã în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
ART. 3
(1) Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi control din învãţãmântul superior, sancţionat în conformitate cu prevederile <>art. 116 lit. d)-f) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu suspendarea, pe o perioadã de pânã la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control, cu destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învãţãmânt sau cu desfacerea disciplinarã a contractului individual de muncã, au dreptul de a contesta decizia de sancţionare, în termen de 15 zile de la comunicare, la Colegiul central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii, conform <>art. 122 alin. (3) teza a II-a din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi control din învãţãmântul superior, sancţionat în conformitate cu prevederile <>art. 116 lit. a)-c) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu observaţie scrisã, cu avertisment sau cu diminuarea salariului de bazã, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu pânã la 15%, pe o perioadã de 1-6 luni, au dreptul de a contesta decizia de sancţionare, în termen de 15 zile de la comunicare, la colegiile de onoare de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior, conform <>art. 122 alin. (3) teza I din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 4
Colegiul central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii şi colegiile de onoare de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior sunt organe administrativjurisdicţionale.

CAP. II
Rãspunderea disciplinarã

ART. 5
(1) Abaterea disciplinarã este o faptã în legãturã cu munca şi constã într-o acţiune sau inacţiune sãvârşitã cu vinovãţie de cãtre salariat, prin care acesta a încãlcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncã sau contractul colectiv de muncã aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducãtorilor ierarhici.
(2) Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi control din învãţãmântul superior rãspund disciplinar pentru încãlcarea îndatoririlor ce le revin potrivit legii, contractului individual de muncã şi contractului colectiv de muncã aplicabil, precum şi pentru încãlcarea normelor de comportare care dãuneazã interesului învãţãmântului şi prestigiului instituţiei şi a regulamentului intern.
ART. 6
(1) Sancţiunea se stabileşte în funcţie de gravitatea abaterilor, de împrejurãrile în care au fost sãvârşite, de urmãrile acestora, precum şi de comportamentul persoanei în cauzã.
(2) Dacã de la data sãvârşirii faptei ce constituie abatere disciplinarã şi pânã la momentul aplicãrii sancţiunii au trecut mai mult de 6 luni, persoana în cauzã nu mai poate fi sancţionatã disciplinar.
(3) Sancţiunea se aplicã şi se comunicã în termen de cel mult 30 de zile de la data luãrii la cunoştinţã despre sãvârşirea faptei/faptelor ce constituie abatere disciplinarã.
(4) Dreptul persoanei sancţionate de a se adresa instanţei judecãtoreşti este garantat.

CAP. III
Componenţa Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii şi a colegiilor de onoare de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior

ART. 7
(1) Membrii Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii sunt numiţi pe o perioadã de 4 ani, cu posibilitatea de înnoire a mandatului.
(2) Fiecare membru al Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii propune un membru supleant.
(3) Din componenţa Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii va face parte şi câte un reprezentant desemnat de federaţiile sindicale reprezentative la nivel de ramurã de învãţãmânt care au în componenţã organizaţii sindicale ale personalului din învãţãmântul superior.
(4) Componenţa Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii - membrii titulari şi supleanţi - se aprobã prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii.
(5) Secretariatul Colegiului central de onoare este asigurat de cãtre Direcţia generalã învãţãmânt superior.
(6) În prima şedinţã a Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii se aleg prin vot secret preşedintele şi vicepreşedintele.
(7) Şedinţa Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii are loc în prezenţa a jumãtate plus unu din totalul membrilor sãi.
ART. 8
(1) Colegiile de onoare de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior sunt constituite, pe o perioadã de 4 ani, prin decizia rectorului, în baza hotãrârii senatului universitar, la propunerea consiliilor facultãţilor, în urmãtoarea componenţã:
a) rectorul instituţiei de învãţãmânt superior;
b) 3-5 reprezentanţi ai facultãţilor, desemnaţi de consiliile acestora;
c) câte un reprezentant desemnat de sindicatele reprezentative la nivel de ramurã de învãţãmânt care au în componenţã organizaţii sindicale ale personalului din învãţãmântul superior.
(2) Fiecare membru al colegiului propune un membru supleant.
(3) Componenţa colegiului de disciplinã de la nivelul instituţiei de învãţãmânt superior - membrii titulari şi supleanţi - se aprobã prin decizie a rectorului instituţiei de învãţãmânt superior.
(4) Secretariatul colegiilor de onoare de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior este asigurat de un secretar desemnat de cãtre rector, la propunerea secretarului-şef al universitãţii.
(5) Şedinţa colegiului de disciplinã de la nivelul instituţiei de învãţãmânt superior are loc în prezenţa a jumãtate plus unu din totalul membrilor sãi.
(6) În prima şedinţã, colegiul de onoare alege prin vot deschis preşedintele şi vicepreşedintele.

CAP. IV
Atribuţiile Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii şi ale colegiilor de onoare de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior

ART. 9
(1) Ca organe administrativ-jurisdicţionale, Colegiul central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii şi colegiile de onoare de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior soluţioneazã contestaţia persoanelor sancţionate potrivit <>Legii nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Colegiul, prin hotãrâre motivatã, admite (integral sau în parte) sau respinge contestaţia pe baza probelor administrate şi a susţinerilor în contradictoriu ale pãrţilor.
(3) Colegiul poate menţine sancţiunea aplicatã, o poate diminua sau poate schimba încadrarea juridicã a faptei/faptelor ce a/au stat la baza aplicãrii sancţiunii disciplinare.
(4) Dacã prin hotãrâre se admite contestaţia şi se dispune reintegrarea în funcţie a contestatorului, Colegiul central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii se pronunţã şi asupra drepturilor salariale cuvenite retroactiv.
ART. 10
(1) Colegiul central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii este competent sã soluţioneze contestaţiile conform art. 3 alin. (1).
(2) Colegiile de onoare de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior sunt competente sã soluţioneze contestaţiile conform prevederilor art. 3 alin. (2).

CAP. V
Procedura soluţionãrii contestaţiei

SECŢIUNEA 1
Procedura soluţionãrii contestaţiei de cãtre Colegiul central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii

ART. 11
(1) Secretariatul Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii primeşte şi înregistreazã contestaţia în registrul special de intrãri-ieşiri al Colegiului, întocmeşte un dosar pentru fiecare cerere şi elaboreazã referatul cauzei.
(2) Referatul cauzei cuprinde: "pãrţile", "obiectul", "actul contestat", "susţineri în apãrare", "acte la dosar", "constatãri" şi "aspecte de elucidat".
ART. 12
(1) Secretariatul Colegiului convoacã membrii acestuia şi citeazã pãrţile cu cel puţin 15 zile înainte de şedinţã.
Intimatul este citat cu copie de pe contestaţia depusã.
(2) Preşedintele/vicepreşedintele Colegiului constatã îndeplinirea condiţiilor de cvorum necesare pentru desfãşurarea statutarã a şedinţei Colegiului şi conduce lucrãrile acestuia.
ART. 13
(1) La solicitarea pãrţilor, Colegiul poate acorda un singur termen pentru lipsã de apãrare, temeinic motivatã.
(2) În situaţia în care, deşi au fost legal citate, pãrţile nu se prezintã, Colegiul procedeazã la judecarea cauzei în lipsã, dacã aceasta a fost solicitatã de una dintre pãrţi. În caz contrar, Colegiul dispune suspendarea soluţionãrii cauzei.
ART. 14
(1) Membrii Colegiului sunt obligaţi sã stãruie în aflarea adevãrului în vederea soluţionãrii contestaţiei şi pentru a pronunţa o hotãrâre temeinicã şi legalã.
(2) Cu privire la situaţia de fapt şi motivarea în drept invocate de pãrţi în susţinerea pretenţiilor şi apãrãrilor lor, Colegiul este în drept sã le cearã acestora sã prezinte explicaţii, oral sau în scris, precum şi sã punã în dezbaterea lor orice împrejurãri de fapt ori de drept, chiar dacã nu sunt menţionate în contestaţie sau în întâmpinare.
(3) Colegiul, din oficiu, poate pune în discuţia pãrţilor excepţii de procedurã sau de fond, precum şi administrarea de probe.
(4) Dezbaterile se consemneazã într-un proces-verbal de şedinţã, semnat de membrii Colegiului.
(5) Dupã încheierea dezbaterilor, membrii Colegiului hotãrãsc motivat asupra contestaţiei, pe baza probelor administrate şi a susţinerilor pãrţilor.
(6) Hotãrârea se ia cu majoritatea simplã a membrilor prezenţi.
ART. 15
(1) Hotãrârea Colegiului se redacteazã, se motiveazã atât în fapt, cât şi în drept, se semneazã de cãtre preşedinte, iar în lipsa acestuia, de cãtre vicepreşedintele Colegiului şi se comunicã pãrţilor.
(2) Colegiul central de onoare poate amâna pronunţarea cel mult 10 zile, menţionând în cuprinsul hotãrârii cauza amânãrii.
ART. 16
Procesul-verbal şi înscrisurile care fac obiectul dosarului, precum şi dovada comunicãrii hotãrârii se pãstreazã în arhiva Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii, potrivit prevederilor legale aflate în vigoare.
ART. 17
Hotãrârea Colegiului central de onoare de la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii poate fi contestatã de cãtre partea nemulţumitã la instanţa competentã, în termen de 15 zile de la comunicare.

SECŢIUNEA a 2-a
Procedura soluţionãrii contestaţiei de cãtre colegiile de onoare de la nivelul instituţiilor de învãţãmânt superior

ART. 18
Prevederile art. 11-15 şi 17 din prezentul regulament se aplicã în mod corespunzãtor în cazul contestaţiilor pentru a cãror soluţionare sunt competente colegiile de onoare de pe lângã instituţiile de învãţãmânt superior.
ART. 19
În cazul în care contestatorul este un membru al colegiului, se respectã procedura prevãzutã la art. 18, cu menţiunea cã acesta nu participã la dezbateri şi nu are drept de vot.
ART. 20
Procesul-verbal şi înscrisurile care fac obiectul dosarului, precum şi dovada comunicãrii hotãrârii se pãstreazã în arhiva instituţiei de învãţãmânt superior, potrivit prevederilor legale în vigoare.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 21
Prevederile prezentului regulament se completeazã cu dispoziţiile Codului de procedurã civilã.
ART. 22
Membrii colegiilor de onoare pot beneficia pentru activitatea desfãşuratã în cadrul acestora de drepturi salariale suplimentare, în condiţiile legii.
ART. 23
Prezentul regulament intrã în vigoare de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016