Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.127 din 8 decembrie 2005  pentru modificarea si completarea   Ordinului presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.116/2005 pentru punerea in aplicare a Normelor privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.127 din 8 decembrie 2005 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.116/2005 pentru punerea in aplicare a Normelor privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.154 din 20 decembrie 2005
Ţinând seama de dispoziţiile <>art. 5 şi 53 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurãrile în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) şi (27), ale art. 5 lit. c) şi ale <>art. 47 pct. 2 lit. k) din Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
potrivit Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din data de 30 noiembrie 2005, prin care s-au adoptat modificãrile la Normele privind aplicarea legii în domeniul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurãtorilor pentru practicarea asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.116/2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 15 iulie 2005,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emite urmãtorul ordin:

ART. I
Articolul 1 din <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.116/2005 pentru punerea în aplicare a Normelor privind aplicarea legii în domeniul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurãtorilor pentru practicarea asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 615 din 15 iulie 2005, va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Se pun în aplicare Normele privind aplicarea legii în domeniul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurãtorilor pentru practicarea asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin, care intrã în vigoare de la data de 1 ianuarie 2007, cu excepţia prevederilor care implicã statutul României de stat membru, care se aplicã de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, când orice altã dispoziţie contrarã se abrogã."

ART. II
Normele privind aplicarea legii în domeniul asigurãrilor obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule şi autorizarea asigurãtorilor pentru practicarea asigurãrii obligatorii de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Paragraful 2 "Scop" din partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"Unul dintre obiectivele prezentelor norme este sã stabileascã şi prevederi specifice aplicabile cetãţenilor români sau rezidenţilor în România, prejudiciaţi în urma unor accidente produse pe teritoriul unor state membre, altele decât România, prin utilizarea de autovehicule asigurate în statele membre în care acestea staţioneazã în mod obişnuit, precum şi a cetãţenilor sau rezidenţilor statelor membre, altele decât România, prejudiciaţi în urma unor accidente produse pe teritoriul unui stat membru, altul decât statul de reşedinţã al acestora, produse de un autovehicul asigurat şi înmatriculat în România.
Fãrã a aduce atingere legislaţiei dintr-un stat terţ în materie de rãspundere civilã sau de drept internaţional privat, aceste prevederi se aplicã şi cetãţenilor sau rezidenţilor din România prejudiciaţi în urma unor accidente produse prin utilizarea de autovehicule asigurate în statele membre în care acestea staţioneazã în mod obişnuit, precum şi a cetãţenilor sau rezidenţilor statelor membre, altele decât România, prejudiciaţi în urma unor accidente produse prin utilizarea unor autovehicule asigurate şi înmatriculate în România, în condiţiile în care teritoriul pe care s-a produs accidentul respectiv aparţine unui stat al cãrui birou naţional a aderat la sistemul Carte Verde."

2. Litera e) din paragraful "Definiţii" al pãrţii introductive va avea urmãtorul cuprins:
"e) asigurare obligatorie de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, denumitã în continuare asigurare obligatorie RCA - rãspundere civilã auto - reprezintã contractul de asigurare cu valabilitate în limitele teritoriale de acoperire, probat prin documentul de asigurare, prin care un asigurãtor autorizat, în baza unei prime plãtite de asigurat, se obligã sã despãgubeascã, în condiţiile legii, prejudiciile cauzate în perioada de valabilitate a documentului de asigurare RCA, ca urmare a producerii unui accident de autovehicul;".

3. Litera k) din paragraful "Definiţii" al pãrţii introductive va avea urmãtorul cuprins:
"k) document de asigurare RCA - poliţa de asigurare şi/sau documentul Carte Verde, dupã caz, pentru pagube produse prin accidente de autovehicule în limitele teritoriale de acoperire, care probeazã încheierea contractului de asigurare RCA;".

4. Litera l) din paragraful "Definiţii" al pãrţii introductive va avea urmãtorul cuprins:
"l) limitele teritoriale de acoperire ale asigurãrii obligatorii RCA:
- teritoriul României;
- teritoriul statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi Elveţiei;
- teritoriul statelor care leagã direct douã ţãri membre în care nu existã birou naţional;".

5. La articolul 1, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În limitele teritoriale de acoperire ale asigurãrii obligatorii RCA se garanteazã, pe baza aceleiaşi prime unice, acoperirea prejudiciilor, impusã de legislaţia acestuia sau acoperirea impusã de legislaţia statului de reşedinţã membru, dacã aceastã acoperire este superioarã."

6. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Tarifele de primã sunt calculate pe baze actuariale de fiecare asigurãtor RCA, pentru limite de despãgubire stabilite în conformitate cu prevederile art. 8, astfel încât sã asigure îndeplinirea obligaţiilor asumate, constituirea rezervelor tehnice prevãzute în legislaţia în vigoare şi plata contribuţiilor cãtre fondurile stabilite conform legislaţiei în vigoare, precum şi acoperirea cheltuielilor de achiziţie şi administrare.
(2) Asigurãtorii RCA deja autorizaţi sunt obligaţi sã notifice Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor elementele de calcul pentru primele de asigurare anuale, care vor fi practicate în al doilea an de subscriere care urmeazã anului în curs, precum şi limitele maxime de despãgubire acordate potrivit art. 8 alin. (2).
Elementele de calcul pentru primele de asigurare şi limitele maxime de despãgubire, practicate în anul de subscriere 2007, se vor prezenta pânã la data de 25 decembrie 2005.
(3) În calculul tarifelor de primã asigurãtorul are obligaţia sã ia în considerare cel puţin urmãtoarele elemente: dauna medie, frecvenţa daunelor, deviaţia adversã, precum şi cheltuielile de achiziţie (comisioanele), cheltuielile de administrare, alte cheltuieli şi cota profit. Utilizarea altor elemente pentru calculul tarifelor de prime se face cu notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
(4) În cazul unui asigurãtor care solicitã autorizare pentru practicarea asigurãrii obligatorii RCA, metoda de calcul a tarifelor de primã, precum şi estimarea rezervelor tehnice vor fi incluse în studiul de fezabilitate solicitat în conformitate cu <>art. 12 alin. (4) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) Tarifele de primã se vor publica pe site-ul asigurãtorului RCA în termen de 7 zile de la data notificãrii Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în condiţiile în care, în acest interval de timp, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor nu a solicitat informaţii suplimentare sau modificarea informaţiilor notificate.
(6) În baza analizelor actuariale, asigurãtorii RCA vor putea sã-şi modifice tarifele de primã, cu notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor. Tarifele de primã pot fi modificate cel mai devreme dupã 3 luni de la ultima notificare. Notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor se face cu cel puţin 60 de zile înainte de aplicare.
(7) Este interzis sã se încaseze prime de asigurare la tarife diferite de cele notificate şi publicate.
(8) Nerespectarea de cãtre asigurãtorii RCA a prevederilor alin. (5) şi (7) se sancţioneazã cu retragerea imediatã a autorizaţiei de a practica asigurarea obligatorie RCA, conform art. 8 coroborat cu <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

7. La articolul 3, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Persoanele care au în proprietate autovehicule înmatriculate sau supuse înmatriculãrii în România, precum şi tramvaie sunt obligate sã încheie asigurarea obligatorie RCA - contractul de asigurare - pe duratã nelimitatã şi sã menţinã valabilitatea acesteia prin plata primelor de asigurare pe perioade de câte 6 sau 12 luni, în funcţie de opţiunea asiguratului. Pentru persoanele fizice şi juridice care au în proprietate mai mult de un autovehicul înmatriculat sau supus înmatriculãrii în România, se poate încheia un singur contract de asigurare obligatorie RCA."

8. Alineatele (11) şi (12) ale articolului 3 se abrogã.

9. La articolul 8, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) În unul şi acelaşi accident produs în limitele teritoriale de acoperire ale asigurãrii obligatorii RCA, indiferent de numãrul persoanelor rãspunzãtoare de producerea pagubelor, asigurãtorul acordã despãgubiri, inclusiv pentru cheltuielile fãcute de asiguraţi în procesul civil, în limitele de despãgubire valabile la data accidentului, stabilite prin documentul de asigurare RCA."

10. La articolul 9, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Dovada existenţei asigurãrii obligatorii RCA, în cazul controalelor efectuate de organele de poliţie, în conformitate cu prevederile <>art. 64 din Legea nr. 136/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, o constituie:
- documentul (poliţa) de asigurare RCA emis de asigurãtorii RCA, precum şi vigneta, pentru autovehiculele înmatriculate în România;
- documentele internaţionale de asigurare de rãspundere civilã auto, eliberate de societãţi de asigurare din strãinãtate, cu valabilitate pe teritoriul României şi numai pentru perioada menţionatã în acestea, sau documentul de asigurare RCA emis de asigurãtorii RCA din România, pentru autovehiculele înmatriculate într-un stat terţ."

11. La articolul 9, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) La trecerea frontierei de stat a României, proprietarii sau conducãtorii autovehiculelor înmatriculate în România au obligaţia sã prezinte documentul Carte Verde."

12. La articolul 9, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) În vederea identificãrii de cãtre organele abilitate a autovehiculelor pentru care s-a încheiat asigurarea obligatorie de rãspundere civilã pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, asigurãtorii RCA vor elibera o vignetã, care va fi aplicatã pe parbrizul autovehiculului, modelul acesteia fiind prezentat în anexa nr. 8 la norme. Vignetele vor fi executate prin Compania Naţionalã «Imprimeria Naţionalã» - S.A."

13. La articolul 15, dupã litera g) se introduce o nouã literã, litera h), cu urmãtorul cuprins:
"h) deţine un program de reasigurare care garanteazã o reţinere proprie prudenţialã."

14. La articolul 16, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Asigurãtorii RCA au obligaţia de a transmite la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor o copie a contractului de reasigurare, încheiat în conformitate cu prevederile art. 15 lit. h)."

15. Alineatul (3) al articolului 18 se abrogã.

16. Punctele 1 şi 2 ale articolului 20 se abrogã.

17. La articolul 21, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Fondul de compensare va fi administrat, organizat şi va funcţiona în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a normelor date în aplicarea acesteia."

18. La articolul 50, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 50. - (1) Odatã cu încasarea despãgubirii, persoana pãgubitã va menţiona în scris cã a fost integral despãgubitã pentru pagubele suferite şi cã nu mai are nici o pretenţie de la asigurãtorul RCA şi de la asigurat, în legãturã cu paguba respectivã, dacã despãgubirea plãtitã nu depãşeşte limita maximã a despãgubirii ce poate fi acordatã de asigurãtor pentru prejudiciile cauzate în unul şi acelaşi accident de autovehicul, prevãzutã de legislaţia în vigoare."

19. Articolul 58 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - Anexele nr. 1, 2, 3, 4, 5a), 5b), 6, 7 şi 8 fac parte integrantã din prezentele norme."

ART. III
Anexele nr. 5a), 5b) şi 6 la normele aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.116/2005 se modificã conform anexelor nr. 1-3 la prezentul ordin.
ART. IV
Dupã anexa nr. 7 la normele prevãzute la art. III se introduce anexa nr. 8, prevãzutã în anexa nr. 4 la prezentul ordin.
ART. V
Secretarul general şi Direcţia generalã asigurãri obligatorii din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor vor asigura ducerea la îndeplinire a modificãrilor aplicate prevederilor <>Ordinului preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.116/2005 în conformitate cu prezentul ordin.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor,
Nicolae Eugen Crişan

Bucureşti, 8 decembrie 2005.
Nr. 3.127.


ANEXA 1
--------
[Anexa nr. 5a) la norme]
------------------------




PERSOANE FIZICE

A. Prime incasate, cumulat de la inceputul exercitiului financiar de
raportare: ...........

B.

- lei -
┌────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬──────┐
│Nr. de │Volum │Nr. de │Volum de│Nr. de │Volum de│Nr. de │Volum de│Rezer-│
│polite │prime │polite │prime │polite │prime │contrac-│prime │va de │
│cumulat │incasate│valabile│incasate│ vala- │incasate│te cu │incasate│prime │
│ de la │cumulat │12 luni │pentru │ bile │pentru │valabi- │pentru │B(9) │
│incepu- │ de la │cumulat │contrac-│ 6 │contrac-│litate │contrac-│ │
│tul │incepu- │de la │tele va-│ luni │tele va-│ pe o │tele cu │ │
│exerci- │tul │incepu- │labile │cumulat │labile │luna de │valabili│ │
│tiului │exerci- │tul │ │de la │ │ zile │tate pe │ │
│finan- │tiului │exerci- │ 12 │incepu- │ 6 │cumulat │o luna │ │
│ciar de │finan- │tiului │ luni │tul │ luni │ de la │de zile │ │
│raporta-│ciar de │finan- │cumulat │exerci- │cumulat │incepu- │cumulat │ │
│re B(1) │raporta-│ciar de │de la │tiului │ de la │tul │de la │ │
│ │re B(2) │rapor- │incepu- │finan- │incepu- │exerci- │incepu- │ │
│ │ │tare │tul │ciar de │ tul │tiului │tul │ │
│ │ │B(3) │exerci- │raporta-│exerci- │finan- │exerci- │ │
│ │ │ │tiului │re B(5) │tiului │ciar de │tiului │ │
│ │ │ │finan- │ │finan- │raporta-│finan- │ │
│ │ │ │ciar de │ │ciar de │re B(7) │ciar de │ │
│ │ │ │raporta-│ │raporta-│ │raporta-│ │
│ │ │ │re B(4) │ │re B(6) │ │re B(8) │ │
├────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴──────┘





ANEXA 2
--------
[Anexa nr. 5b) la norme]
------------------------





PERSOANE JURIDICE

A. Prime incasate, cumulat de la inceputul exercitiului financiar de
raportare: ..................

B.

- lei -
┌────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬────────┬──────┐
│Nr. de │Volum │Nr. de │Volum de│Nr. de │Volum de│Nr. de │Volum de│Rezer-│
│polite │prime │polite │prime │polite │prime │contrac-│prime │va de │
│cumulat │incasate│valabile│incasate│ vala- │incasate│te cu │incasate│prime │
│ de la │cumulat │12 luni │pentru │ bile │pentru │valabi- │pentru │B(9) │
│incepu- │ de la │cumulat │contrac-│ 6 │contrac-│litate │contrac-│ │
│tul │incepu- │de la │tele va-│ luni │tele va-│ pe o │tele cu │ │
│exerci- │tul │incepu- │labile │cumulat │labile │luna de │valabili│ │
│tiului │exerci- │tul │ │de la │ │ zile │tate pe │ │
│finan- │tiului │exerci- │ 12 │incepu- │ 6 │cumulat │o luna │ │
│ciar de │finan- │tiului │ luni │tul │ luni │ de la │de zile │ │
│raporta-│ciar de │finan- │cumulat │exerci- │cumulat │incepu- │cumulat │ │
│re B(1) │raporta-│ciar de │de la │tiului │ de la │tul │de la │ │
│ │re B(2) │rapor- │incepu- │finan- │incepu- │exerci- │incepu- │ │
│ │ │tare │tul │ciar de │ tul │tiului │tul │ │
│ │ │B(3) │exerci- │raporta-│exerci- │finan- │exerci- │ │
│ │ │ │tiului │re B(5) │tiului │ciar de │tiului │ │
│ │ │ │finan- │ │finan- │raporta-│finan- │ │
│ │ │ │ciar de │ │ciar de │re B(7) │ciar de │ │
│ │ │ │raporta-│ │raporta-│ │raporta-│ │
│ │ │ │re B(4) │ │re B(6) │ │re B(8) │ │
├────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼────────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴────────┴──────┘





ANEXA 3
-------
(Anexa nr. 6 la norme)
----------------------






SOCIETATEA DE ASIGURARI ..............
LUNA DE RAPORTARE ....................

Situatia dosarelor de dauna avizate, a despagubirilor platite, a dosarelor
de daune nelichidate si a rezervelor de dauna in LUNA ........

- lei -
┌───┬───────────┬────────────────────────┬────────────────────────┬──────────────────────────────────┬───────────────────┬───────────────────┐
│Nr.│ Forma │Numar de daune avizate │Numar de daune platite │ Despagubiri platite cumulat de │Nr. daune nelichida│ Rezerva aferenta │
│crt│ juridica │cumulat de la inceputul │cumulat de la inceputul │ la inceputul anului │te cumulat de la │ daunelor │
│ │ a │anului financiar │anului financiar │ financiar │momentul autoriza- │ nelichidate de la │
│ │persoanelor│de raportare │de raportare │ │rii ca emitent de │ momentul │
│ │ vinovate │ │ │ │raspundere civila │ autorizarii ca │
│ │ │ │ │ │ auto │ emitent de │
│ │ │ │ │ │ │ raspundere civila │
│ │ │ │ │ │ │ auto │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├──────────────┬─────────┼──────────────┬─────────┼──────────────┬───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ Aferente │ │ Aferente │ │ Pentru daune │ Pentru daune │Aferente politelor │Aferente politelor │
│ │ │ anilor │Aferente │ anilor │Aferente │ avizate in │ avizate in │ emise in │ emise in │
│ │ │ financiari │anului │ financiari │anului │ anii │ anul │ urmatorii │ urmatorii │
│ │ │ anteriori │financiar│ anteriori │financiar│ financiari │ financiar de │ ani │ ani │
│ │ │ │ de │ │ de │ anteriori │ raportare │ financiari │ financiari │
│ │ │ │raportare│ │raportare│ anului │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ financiar │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ de raportare │ │ │ │
│ │ ├────┬────┬────┤ ├────┬────┬────┤ ├────┬────┬────┼────┬────┬────┬────┼────┬────┬────┬────┼────┬────┬────┬────┤
│ │ │ n-3│ n-2│ n-1│ (n) │ n-3│ n-2│ n-1│ (n) │ n-3│ n-2│ n-1│ n-3│ n-2│ n-1│ (n)│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├─┬──┼─┬──┼─┬──┼─┬──┼─┬──┼─┬──┼─┬──┤ n-3│ n-2│ n-1│ (n)│ n-3│ n-2│ n-1│ (n)│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │a│b │a│b │a│b │a│b │a│b │a│b │a│b │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼────┼────┼────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│ 1.│Persoane │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │fizice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼───────────┼────┼────┼────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼─┼──┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┤
│ 2.│Persoane │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │juridice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴───────────┴────┴────┴────┴─────────┴────┴────┴────┴─────────┴─┴──┴─┴──┴─┴──┴─┴──┴─┴──┴─┴──┴─┴──┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┘

(n) - an de referinta
a - vatamari corporale
b - daune materiale




ANEXA 4
-------
(Anexa nr. 8 la norme)
----------------------

1. Date tehnice referitoare la vigneta RCA

Autocolant pretipãrit destinat lipirii pe parbriz (în interiorul vehiculului)
Material: folie autocolantã de polimer (exclus hârtie)
Dimensiune vigneta cu cotor: 101,6 mm x 77 mm
Dimensiune vigneta cu suport: 70 mm x 77 mm
Dimensiune finitã vignetã: 60 mm x 67 mm, cu colturi rotunjite
Dimensiune cotor cu suport: 31,6 mm x 77 mm
Tipar vinietã: minim 4 culori directe - culorile României si negru; se tipãreşte stema ţãrii, zilele lunilor, lunile anului, anii, care prin perforare vor marca data incheierii valabilitãţii
Tipar cotor: aceleaşi 4 culori directe ce vor reprezenta o graficã de siguranţã
Tipar suport: 1 culoare - negru; text privind modul de utilizare şi obligaţiile utilizatorului si loc pentru scrierea numãrului de înmatriculare a autovehiculului
Înscriere cu negru cu 7 cifre; vigneta şi cotorul vor purta aceeaşi serie! Vigneta se considerã valabilã doar dacã se poate prezenta si cotorul.
Elemente de siguranţã: hologramã transparentã de siguranţã personalizatã cu sigla CSA ce va acoperi întreaga suprafaţã a vignetei.
Proprietãţi de distrugere la tentativa de desprindere de pe parbriz.

2. Model vigneta*)

NOTA(CTCE)
*) Model vigneta se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1154 din 20 decembrie 2005, pag. 15-16. - (A se vedea imaginea asociata.)

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016