Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 3.109 din 28 octombrie 2003  pentru punerea in aplicare a Normelor privind metodologia de calcul si evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurari generale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3.109 din 28 octombrie 2003 pentru punerea in aplicare a Normelor privind metodologia de calcul si evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurari generale

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 770 din 3 noiembrie 2003
În temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) şi ale <>art. 21 alin. (4) din Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
potrivit Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din data de 15 octombrie 2003, prin care s-au adoptat Normele privind metodologia de calcul şi evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurãri generale,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se pun în aplicare Normele privind metodologia de calcul şi evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurãri generale, cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga:
- <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 5/2001 pentru punerea în aplicare a <>Normelor nr. 5/2001 privind metodologia de calcul şi de evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurãri generale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 666 din 23 octombrie 2001;
- <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 7/2001 pentru modificarea şi completarea <>Normelor nr. 5/2001 privind metodologia de calcul şi de evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurãri generale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 679 din 26 octombrie 2001.
ART. 3
Direcţia generalã reglementãri din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor va asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei de
Supraveghere a Asigurãrilor,
Nicolae Eugen Crisan

Bucureşti, 28 octombrie 2003.
Nr. 3.109.


ANEXA

NORME

privind metodologia de calcul şi evidenta a rezervelor tehnice
minimale pentru activitatea de asigurãri generale

ART. 1
(1) În conformitate cu prevederile <>art. 21 alin. (1) din Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru activitatea de asigurãri generale, asiguratorii au obligaţia sa constituie şi sa menţinã urmãtoarele rezerve tehnice:
a) rezerva de prime;
b) rezerva de daune;
c) rezerva de daune neavizate;
d) rezerva de catastrofa;
e) rezerva pentru riscuri neexpirate;
f) rezerva de egalizare.
(2) Valoarea fiecãrui tip de rezerve tehnice constituite şi menţinute de cãtre asiguratori pentru activitatea de asigurãri generale nu poate fi mai mica decât mãrimea obţinutã prin calculul acestor rezerve, potrivit metodologiei stabilite prin prezentele norme.
(3) În calculul rezervelor prevãzute la alin. (1) lit. b) se includ sumele estimate pentru daune şi costurile de lichidare aferente serviciilor prestate în acest scop de cãtre terţe persoane, cum ar fi: cheltuielile cu expertizele tehnice, cheltuielile de judecata şi altele de acest tip.
(4) Rezervele tehnice vor fi evidentiate în contabilitate, distinct, potrivit tipurilor de rezerve prevãzute la alin. (1).
(5) Valoarea rezervelor tehnice trebuie sa permitã asiguratorului, în orice moment, sa îşi onoreze angajamentele ce rezulta din contractele de asigurare.
ART. 2
(1) Rezerva de prime se calculeazã lunar, prin însumarea cotelor-pãrţi din primele brute subscrise, aferente perioadelor neexpirate ale contractelor de asigurare, astfel încât diferenţa dintre volumul primelor brute subscrise şi aceasta rezerva sa reflecte primele brute alocate partii din riscurile expirate la data calculãrii. Rezerva de prime constituitã va fi obţinutã prin însumarea valorilor rezervei de prime calculate pentru fiecare contract.
(2) Determinarea valorii rezervei de prime Rp, aferentã unui contract de asigurãri generale, se face utilizându-se relaţia:
Rp = (X : Y) x Pbs,
în care:
X - numãrul de zile corespunzãtor perioadei neexpirate, aferentã primei brute subscrise;
Y - numãrul de zile corespunzãtor perioadei aferente primei brute subscrise;
Pbs - valoarea primei brute subscrise.
Valoarea totalã a rezervei de prime Rpt, aferentã tuturor contractelor de asigurãri generale, se face utilizându-se relaţia:

n
Rpt = Σ Rpi,
i=1

în care:
n - numãrul de contracte în vigoare.
(3) Pentru clasele de asigurãri din categoria asigurãrilor generale în care riscul asigurat nu este distribuit uniform şi liniar pe durata derulãrii contractului de asigurare, rezerva de prime se calculeazã prin metode actuariale.
(4) La stabilirea primelor brute subscrise se vor avea în vedere urmãtoarele:
1. Pentru asigurãrile generale la care durata contractului de asigurare este mai mica sau egala cu 1 an, prima bruta subscrisã reprezintã valoarea primelor brute încasate şi de încasat aferente contractului de asigurare.
2. Pentru asigurãrile generale la care durata contractului de asigurare este mai mare de 1 an, prima bruta subscrisã se va stabili astfel:
- pentru contractul de asigurãri generale la care se încaseazã prima unica, prima bruta subscrisã reprezintã valoarea primei brute unice aferente contractului de asigurare;
- pentru contractul de asigurãri generale la care prima de asigurare datoratã de asigurat se încaseazã în rate, prima bruta subscrisã reprezintã valoarea primelor brute încasate şi de încasat aferente unui an calendaristic din cadrul contractului de asigurare.
ART. 3
(1) Rezerva de daune se creeazã şi se actualizeazã lunar, în baza estimarilor pentru avizarile de daune primite de asigurator, astfel încât fondul creat sa fie suficient pentru acoperirea plãţii acestor daune.
(2) Rezerva de daune se constituie pentru daunele raportate şi în curs de lichidare şi se calculeazã pentru fiecare contract de asigurare la care s-a notificat producerea evenimentului asigurat, pornindu-se de la cheltuielile previzibile care vor fi efectuate în viitor pentru lichidarea acestor daune. Rezerva de daune care trebuie constituitã va fi obţinutã prin însumarea valorilor rezervei de daune calculate pentru fiecare contract de asigurãri generale.
(3) Elementele care se iau în considerare în calculul rezervei de daune sunt:
- valoarea estimatã a despãgubirii cuvenite pentru dãuna avizatã, în limita sumei asigurate;
- cheltuielile cu constatarea şi evaluarea pagubei, aferente serviciilor prestate de terţe persoane;
- costurile de lichidare a daunei, aferente serviciilor prestate de terţe persoane;
- valoarea recuperarilor şi a regreselor atât pentru daune soluţionate, cat şi pentru cele în curs de soluţionare.
(4) În cazul pretenţiilor de despãgubiri care fac obiectul unei acţiuni în instanta, rezerva de daune se va constitui şi se va menţine la nivelul pretenţiilor solicitate în instanta, în limita sumei asigurate.
(5) În cazul daunelor refuzate la plata de asiguratori, dacã acestea fac sau devin obiectul unei acţiuni în instanta, rezerva de daune se va constitui şi se va menţine, pana la pronunţarea hotãrârii definitive şi irevocabile, la nivelul pretenţiilor solicitate de asigurat în instanta, în limita sumei asigurate, completandu-se cu valoarea estimatã a cheltuielilor totale de judecata.
(6) Asiguratorii au obligaţia întocmirii şi menţinerii unei evidente distincte a daunelor avizate, care sa permitã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor sa controleze în orice moment cuantumul şi modalitatea de constituire a rezervei de daune.
ART. 4
Rezerva de daune neavizate se creeazã şi se ajusteaza cel puţin la încheierea exerciţiului financiar, dacã reglementãrile interne ale asiguratorului nu prevãd altfel, în baza estimarilor acestuia, a datelor statistice sau a calculelor actuariale pentru daunele intamplate, dar neavizate.
ART. 5
(1) Rezerva pentru riscuri neexpirate se calculeazã pe baza estimarii daunelor ce vor aparea dupã închiderea exerciţiului financiar, în cazul în care se constata ca daunele estimate în viitor depãşesc rezervele de prime constituite şi, drept urmare, în perioadele viitoare rezerva de prime calculatã în conformitate cu art. 2 alin. (2) nu va fi suficienta pentru acoperirea daunelor ce vor aparea în exerciţiile financiare urmãtoare.
(2) Determinarea valorii rezervei pentru riscuri neexpirate Rn se face utilizându-se relaţia:
Rn = Dest - Rpt,
în care:
Dest - valoarea daunelor estimate care vor aparea în perioadele viitoare;
Rpt - valoarea totalã a rezervei de prime.
ART. 6
(1) Rezerva de egalizare se creeazã la încheierea exerciţiului financiar cu rezultate tehnice favorabile pentru constituirea surselor de acoperire a daunelor în exerciţiile financiare în care rezultatele tehnice vor fi nefavorabile.
(2) Rezerva de egalizare nu poate depãşi valoarea calculatã prin aplicarea unui procent de 3,5% asupra volumului de prime brute subscrise, în exerciţiul financiar pentru care se face calculul.
ART. 7
(1) Rezerva de catastrofa se creeazã de cãtre asiguratorii care au în derulare contracte de asigurare care acoperã riscurile de catastrofe naturale prin aplicarea lunarã a unui procent de minimum 5% asupra volumului de prime brute subscrise, aferente acestor contracte, pana când fondul de rezerva atinge cel puţin nivelul reţinerii proprii, sau 10% din acumularea raspunderilor asumate prin contractele de asigurare care acoperã riscurile de catastrofe naturale.
(2) Pentru urmãrirea modului de calcul al acestei rezerve, asiguratorii vor tine o evidenta separatã a contractelor care acoperã riscuri de catastrofe naturale.
ART. 8
Calculul rezervei de prime se va efectua în valuta în care s-a încheiat contractul de asigurare, iar calculul rezervei de dãuna se va efectua în valuta în care urmeazã sa se plãteascã despãgubirea.
ART. 9
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţioneazã în condiţiile şi potrivit prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016