Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 298 din 23 noiembrie 2005  privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 076-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 298 din 23 noiembrie 2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 076-05 "Conductometre pentru determinarea conductivitatii electrolitice a solutiilor apoase"

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.102 din 7 decembrie 2005

În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã NML 076-05 "Conductometre pentru determinarea conductivitatii electrolitice a soluţiilor apoase", cuprinsã în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
----------
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.102 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 2
Prezenta norma înlocuieşte Procedura P 49-98 "Conductometre", cu excepţia cazurilor la care se referã art. 3.
ART. 3
(1) Se admite utilizarea în continuare, în paralel cu norma prevãzutã la art. 1, a procedurii menţionate la art. 2 pentru mijloacele de mãsurare care au aprobare de model acordatã în baza acestui act normativ, dupã cum urmeazã:
- pana la expirarea valabilitãţii aprobãrii de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificare metrologica iniţialã;
- o perioada de 10 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, pentru verificãri metrologice periodice şi dupã reparaţii.
(2) Activitãţile de evaluare a mijloacelor de mãsurare în scopul acordãrii aprobãrilor de model/completãrilor la acestea, aflate în curs de desfãşurare la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, vor fi finalizate în baza reglementãrilor metrologice aplicabile, prevãzute în programele de evaluare.
ART. 4
Unitãţile din structura şi în subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

p. Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Valentin Patasanu

Bucureşti, 23 noiembrie 2005.
Nr. 298.

ANEXA

NORMA DE METROLOGIE LEGALĂ NML 076-05
"Conductometre pentru determinarea conductivitatii electrolitice a soluţiilor apoase"



1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legalã stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice şi modalitãţile de atestare a legalitãţii, specifice conductometrelor utilizate la determinarea conductivitatii electrolitice a soluţiilor apoase în domeniul de mãsurare (20 ... 200.000) æS/cm în scopul asigurãrii corectitudinii masurarilor în laboratoarele de analiza a calitãţii apelor poluate, laboratoarele de biologie etc. Pentru a putea fi introduse pe piata, puse în funcţiune sau utilizate în masurarile de interes public, conductometrele trebuie sa îndeplineascã atât cerinţele metrologice şi tehnice prevãzute în prezenta norma de metrologie legalã cat şi cerinţele aplicabile din norma de metrologie legalã NML 001-05 "Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerinţelor din normele mai sus menţionate rezulta din tabelul 2.
1.2. Terminologie
În sensul prezentei norme de metrologie legalã, termenii specifici sunt definiţi dupã cum urmeazã:
1.2.1. Conductometre: aparate pentru mãsurarea conductivitatii electrolitice alcãtuite din modulul electronic şi celula de conductivitate electrolitica.
Dupã modul lor de utilizare conductometrele se clasifica în conductometre portabile şi conductometre stationare (de laborator şi de proces).

2. Cerinţe metrologice şi tehnice specifice conductometrelor
2.1. Cerinţe metrologice
2.1.1. Erori maxime tolerate
Erorile determinate în condiţii nominale de funcţionare şi în absenta oricãrei perturbatii trebuie sa fie mai mici decât erorile maxime tolerate specificate de producãtor, dar nu pot depãşi valorile prevãzute în tabelul 1.

Tabelul 1
Erori maxime tolerate


┌────────────────────────────────────────-┬────────────────────────────────────┐
│ Interval de mãsurare, æS/cm │ Eroarea tolerata, æS/cm │
├────────────────────────────────────────-┼────────────────────────────────────┤
│ 20 ... 200 │ ±6 │
├────────────────────────────────────────-┼────────────────────────────────────┤
│ 200 ... 2.000 │ ±60 │
├────────────────────────────────────────-┼────────────────────────────────────┤
│ 2.000 ... 20.000 │ ±600 │
├────────────────────────────────────────-┼────────────────────────────────────┤
│ 20.000 ... 200.000 │ ±6.000 │
└────────────────────────────────────────-┴────────────────────────────────────┘



2.1.2. Repetabilitatea indicaţiilor aparatelor nu trebuie sa depãşeascã 1/2 din valoarea erorii maxime tolerate specificate în tabelul 1.
2.1.3. Eroarea de mãsurare a temperaturii trebuie sa nu depãşeascã ±1°C în domeniul de temperatura pentru care se realizeazã compensarea automatã a conductivitatii electrolitice cu variatia temperaturii soluţiei de mãsurat.
2.1.4. Eroarea de mãsurare la compensarea automatã a conductivitatii electrolitice cu variatia temperaturii soluţiei de mãsurare trebuie sa nu depãşeascã ±5% din valoarea maxima a fiecãrui interval de mãsurare specificat în tabelul 1.
Eroarea de mãsurare a conductometrului trebuie sa se încadreze în erorile specificate la punctele 2.1.3. şi 2.1.4. în urmãtoarele condiţii:
2.1.5. - variatia temperaturii mediului ambiant: (5,0 ... 30,0)°C;
2.1.6. - dupã probele de vibratii şi zdruncinari;
2.1.7. - dupã proba de funcţionare continua (200 ore pentru aparate stationare şi 48 ore pentru aparate portabile)
2.2. Cerinţe tehnice
2.2.1. Aparatele trebuie sa corespundã constructiv cu documentaţia tehnica a producãtorului.
2.2.2. Pãrţile constituente ale aparatelor trebuie sa nu prezinte urme de lovituri, pete de coroziune, deformari vizibile. Celula de conductivitate trebuie sa nu prezinte fisuri ale corpului celulei sau deteriorãri ale suprafeţelor electrozilor. Cablul de conectare a celulei de conductivitate electrolitica la conductometru trebuie sa nu prezinte deteriorãri mecanice sau întreruperi pe circuit.
2.3. Protecţia impotriva interventiilor neautorizate şi a degradãrii informatiei
2.3.1. Conductometrele trebuie sa fie prevãzute cu mijloace de protecţie/sigilare concepute astfel încât sa previnã demontarea, modificarea sau reglarea, fãrã distrugerea acestor mijloace de protecţie.
2.3.2. În cazul în care accesul la parametrii care influenţeazã rezultatele masurarii nu este protejat prin mijloace de sigilare mecanice, protecţia trebuie sa îndeplineascã simultan urmãtoarele doua condiţii:
- accesul trebuie sa fie permis numai persoanelor autorizate, prin utilizarea unor coduri (parole) sau a unui dispozitiv special (cheie hard); sistemul trebuie sa permitã schimbarea codului;
- dacã este posibila memorarea mai multor intervenţii şi dacã este atinsa capacitatea maxima de memorare, o înregistrare noua trebuie sa se poatã face dupã ştergerea celei mai vechi dintre intervenţiile anterioare.
2.3.3. În cazul aparatelor cu pãrţi componente interschimbabile care pot fi deconectate de cãtre utilizator, trebuie sa fie îndeplinite simultan urmãtoarele condiţii:
- accesul, prin deconectarea pãrţilor componente interschimbabile, nu trebuie sa fie posibil dacã nu sunt îndeplinite prevederile punctului 2.3.3.;
- interpunerea oricãrui dispozitiv care poate influenta exactitatea trebuie sa fie prevenita prin mijloace de securitate electronice şi informatice, sau, dacã aceasta nu este posibil, prin mijloace mecanice.
2.4. Unitãţi de mãsura: æS/cm sau mS/cm

3. Atestarea legalitãţii
3.1. Atestarea legalitãţii unui aparat se realizeazã numai dupã demonstrarea conformitatii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice aplicabile prevãzute în tabelul 2.

Tabelul 2
Cerinţe metrologice şi tehnice specifice modalitãţilor de control metrologic legal




┌────┬────────────────────────────────-┬────────────────-┬──────────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitãţi de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma├────────┬──────────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│Verificare metrologica│
│ │ │ legalã │de model├──────────┬──────────-┤
│ │ │ │ │ iniţialã │ periodicã │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 1 │Adecvare │ 2.7/NML 001-05 │ X │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 2 │Informaţii furnizate de mijlocul │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │de mãsurare şi informaţii │ │ │ │ │
│ │insotitoare │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 3 │Indicarea rezultatului masurarii │2.10/NML 001-05 │ X │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 4 │Posibilitatea evaluãrii │2.12/NML 001-05 │ X │ │ │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 5 │Erori maxime tolerate │2.1.1/NML 076-05 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 6 │Repetabilitatea indicaţiilor │2.1.2/NML 076-05 │ X │ X │ │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 7 │Eroarea de mãsurare a │2.1.3/NML 076-05 │ X │ X │ X │
│ │temperaturii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 8 │Eroarea de mãsurare la │2.1.4/NML 076-05 │ X │ X │ X │
│ │compensarea automatã a │ │ │ │ │
│ │conductivitatii cu variatia │ │ │ │ │
│ │temperaturii │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 9 │Eroarea de mãsurare în domeniul │2.1.5/NML 076-05 │ X │ X │ │
│ │de temperatura al mediului │ │ │ │ │
│ │ambiant de (5 ... 30)°C │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 10 │Eroarea de mãsurare dupã vibratii│2.1.6/NML 076-05 │ X │ │ │
│ │şi zdruncinari │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 11 │Eroarea de mãsurare dupã proba │2.1.7/NML 076-05 │ X │ │ │
│ │de funcţionare continua │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 12 │Corespondenta cu documentaţia │2.2.1/NML 076-05 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 13 │Integritatea aparatului │2.2.2/NML 076-05 │ X │ X │ X │
├────┼────────────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼──────────┼──────────-┤
│ 14 │Protecţia impotriva │ 2.8/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │interventiilor neautorizate şi a │ 2.3/NML 076-05 │ │ │ │
│ │degradãrii informatiei │ │ │ │ │
└────┴────────────────────────────────-┴────────────────-┴────────┴──────────┴──────────-┘



3.2. Conformitatea unui mijloc de mãsurare cu toate cerinţele prevãzute în prezenta norma se atesta prin marcaje metrologice: marcajul aprobãrii de model şi marcajul de verificare metrologica. Marcajele metrologice pot fi însoţite, dupã caz, de documente specifice: certificate de aprobare de model şi buletine de verificare metrologica.
3.3. Marcajul aprobãrii de model se aplica în conformitate cu prevederile certificatului aprobãrii de model. Marcajul de verificare metrologica se aplica, de cãtre laboratorul care a efectuat verificarea metrologica. Totodatã se aplica o sigilare prin utilizarea unor mijloace şi metode destinate sa împiedice intervenţiile neautorizate asupra mijlocului de mãsurare verificat.
3.4. Este interzisã aplicarea marcajelor într-o maniera care ar putea sa provoace confuzii privind semnificatia, forma, vizibilitatea sau claritatea lor.
3.5. În cazul unui mijloc de mãsurare constituit dintr-un set de dispozitive şi/sau subansambluri care funcţioneazã împreunã, marcajele se aplica pe dispozitivul/subansamblul principal al mijlocului de mãsurare.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016