Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 296 din 23 noiembrie 2005  privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 046-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 296 din 23 noiembrie 2005 privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 046-05 "Butoaie (altele decat cele pentru bere) si budane"

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.102 din 7 decembrie 2005

În temeiul <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, cu modificãrile ulterioare,

directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma de metrologie legalã NML 046-05 "Butoaie (altele decât cele pentru bere) şi budane", cuprinsã în anexa*) care face parte integrantã din prezentul ordin.
----------
*) Anexa se publica ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.102 bis în afarã abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1.

ART. 2
Prezenta norma înlocuieşte Norma tehnica de metrologie NTM 1-109-88 "Verificarea metrologica a butoaielor şi budanelor".
ART. 3
Unitãţile din structura şi în subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii lui.

p. Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legalã,
Valentin Patasanu

Bucureşti, 23 noiembrie 2005.
Nr. 296.

ANEXA

NORMA DE METROLOGIE LEGALĂ NML 046-05
"Butoaie (altele decât cele pentru bere) şi budane"


1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legalã stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice şi modalitãţile de atestare a legalitãţii aplicabile butoaielor (altele decât cele pentru bere) şi budanelor, denumite în continuare, pe scurt, "butoaie".
1.2. Butoaiele pot fi utilizate ca mijloace de mãsurare ale volumului lichidelor numai dacã pot fi complet umplute. Ele sunt mãsuri cu valoare unica, utilizarea lor la mãsurarea unor fracţiuni din aceasta valoare fiind interzisã.

2. Terminologie
2.1. capacitate nominalã totalã: volumul inscripţionat pe butoi;
2.2. capacitate convenţional adevarata: volumul ocupat de lichidul din butoi, la temperatura de referinta de 20° C, când acesta este umplut complet pana la marginea inferioarã a orificiului de umplere.
2.3. calibrare: ansamblu de operaţii de mãsurare executate în vederea determinãrii capacitãţii convenţional adevãrate a butoaielor.

3. Cerinţe metrologice
3.1. Capacitãţi
3.1.1. Când sunt prezentate la verificarea metrologica iniţialã, butoaiele din metal cu o capacitate egala cu cel mult 100 dmc trebuie sa aibã inscriptionata valoarea capacitãţii nominale.
3.1.2. Butoaiele din metal cu o capacitate mai mare de 100 dmc şi butoaiele din alte materiale decât metalul pot fi prezentate la verificarea metrologica iniţialã având sau nu inscriptionata valoarea capacitãţii nominale.
3.1.3. Capacitatea nominalã a butoaielor care sunt prezentate la verificarea metrologica iniţialã având inscriptionata valoarea capacitãţii nominale poate lua urmãtoarele valori:
- un multiplu de 5 dmc, dacã capacitatea nominalã este mai mica sau egala cu 100 dmc,
- un multiplu de 50 dmc, dacã capacitatea nominalã este mai mare de 100 dmc.
3.1.4. Butoaiele prezentate la verificarea metrologica iniţialã fãrã indicaţia capacitãţii nominale pot avea orice capacitate mai mare sau egala cu 2 dmc.
3.2. Clase de exactitate
Sunt admise:
- butoaie din metal de clasa A;
- butoaie din alte materiale de clasa A sau B
3.3. Erori tolerate
3.3.1. Erorile maxime tolerate la capacitate ale butoaielor care sunt prezentate la verificarea metrologica iniţialã cu indicaţia capacitãţii nominale sunt:
±0,5%, fãrã sa fie mai mici de 0,1 dmc, pentru butoaiele de clasa A;
±1%, fãrã sa fie mai mici de 0,2 dmc, pentru butoaiele de clasa B;
3.3.2. Butoaiele care sunt prezentate la verificarea metrologica iniţialã fãrã indicaţia capacitãţii vor fi calibrate de laboratorul autorizat care efectueazã verificarea. Mãsurarea capacitãţii convenţional adevãrate a butoaielor trebuie astfel realizatã încât incertitudinea extinsã atribuitã sa nu fie mai mare decât:
0,1 dmc, pentru capacitãţi mai mici sau egale cu 30 dmc;
0,3%, pentru capacitãţi mai mari de 30 dmc.
Dupã calibrare, valoarea capacitãţii convenţional adevãrate, rotunjita în conformitate cu prevederile din tabelul 1, va fi inscriptionata pe butoi.
3.3.3. Erorile maxime tolerate la capacitate ale butoaielor prezentate la verificãrile metrologice periodice sunt indicate în tabelul 2.

Tabel 1
Rotunjirea valorii capacitãţii convenţional adevãrate


┌───────────────────────────────────────────┬──────────────────────┬──────────────────────┐
│ │ clasa A │ clasa B │
│ ├──────────────────────┼──────────────────────┤
│ pana la 5 dmc, inclusiv│la 0,05 dmc prin lipsa│la 0,05 dmc prin lipsa│
│peste 5 dmc " 15 dmc " │la 0,1 dmc " │la 0,1 dmc " │
│ " 15 dmc " 60 dmc " │la 0,1 dmc " │la 0,5 dmc " │
│ " 60 dmc " 150 dmc " │la 0,2 dmc " │la 1 dmc " │
│ " 150 dmc " 300 dmc " │la 0,5 dmc " │la 1 dmc " │
│ " 300 dmc " 600 dmc " │la 1 dmc " │la 1 dmc " │
│ " 600 dmc " 1.500 dmc " │la 2 dmc " │la 2 dmc " │
│ " 1.500 dmc │la 5 dmc " │la 5 dmc " │
└───────────────────────────────────────────┴──────────────────────┴──────────────────────┘



Tabel 2
Erori maxime tolerate la verificãrile periodice


┌───────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│ │ clasa B │
│ clasa A ├───────────────────────────────────┬──────────────┤
│ │ Capacitate nominalã │Eroarea maxima│
│ │ │ tolerata │
├───────────────────────────┼───────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │ pana la 5 dmc, inclusiv│ ±4% │
│ ± 1%, │peste 5 dmc " 15 dmc " │ ±0,3 dmc │
│ fãrã sa fie mai mica de │ " 15 dmc " 60 dmc " │ ±1 dmc │
│ 0,2 dmc │ " 60 dmc " 75 dmc " │ ±1,5 dmc │
│ │ " 75 dmc │ ±2% │
└───────────────────────────┴───────────────────────────────────┴──────────────┘



4. Cerinţe tehnice
4.1. Materiale
4.1.1. Butoaiele trebuie executate din materiale a cãror rezistenta mecanicã asigura stabilitatea formei şi dimensiunilor acestora în condiţiile prevãzute de utilizare (ex. lemn masiv, lemn placat, metale).
4.1.2. Butoaiele utilizate la mãsurarea volumului lichidelor alimentare trebuie confectionate din materiale compatibile din punct de vedere sanitar cu lichidele cu care vin în contact.
4.1.3. Suprafata interioarã a butoaielor poate fi acoperitã cu un strat de material protector compatibil cu materialul din care sunt confectionate butoaiele şi cu lichidul cu care vine în contact.
4.2. Construcţie
4.2.1. Butoaiele trebuie sa fie solid construite şi sa fie rezistente la uzura şi deformatii în condiţiile normale de utilizare.
4.2.2. Butoaiele din lemn masiv, cu doage menţinute împreunã cu cercuri metalice, trebuie sa aibã un corp bombat, al cãrui perimetru sa fie maxim la mijlocul sau şi doua funduri plate sau uşor bombate.
4.2.3. Butoaiele construite din alte materiale decât lemnul masiv trebuie sa aibã forma unui butoi din lemn masiv, sau a unui cilindru, sau al unui corp asimilabil cu un cilindru, sau a unei sfere.
4.2.4. Forma corpului şi a fundurilor şi construcţia şi amplasarea orificiului de umplere trebuie sa fie astfel încât sa fie împiedicatã formarea pernelor de aer şi butoiul sa poatã fi complet umplut.
4.2.5. În afarã orificiului de umplere, butoaiele pot fi prevãzute cu unul sau mai multe orificii de golire, net distincte de orificiul de umplere.
4.2.6. Butoaiele trebuie sa fie etanse în condiţiile prevãzute de funcţionare.
4.2.7. Legãturile diverselor pãrţi componente ale butoiului trebuie sa fie protejate sau fãcute inviolabile, la nevoie prin sigilare.
4.3. Inscripţii
4.3.1. Butoaiele trebuie sa aibã inscriptionate urmãtoarele indicaţii:
- valoarea capacitãţii nominale sau a capacitãţii convenţional adevãrate (conform pct. 3.1. sau pct. 3.3.2.);
- clasa de exactitate, indicatã prin litera A sau B,
- natura materialului, la butoaiele executate din materiale altele decât lemnul masiv,
- natura acoperirii interioare, dacã aceasta exista,
- numele sau sigla producãtorului, pe butoaiele care sunt prezentate la verificarea metrologica iniţialã având inscriptionata valoarea capacitãţii nominale.
4.3.2. Indicaţiile trebuie sa fie uşor vizibile, citete, neambigue, netransferabile şi de nesters în condiţii normale de utilizare.
4.3.3. Indicaţiile pot fi inscriptionate direct pe suprafata butoiului sau pe o placa metalicã de identificare şi poansonare fixatã pe butoi. Îndepãrtarea placii nu trebuie sa fie posibila fãrã distrugerea unor sigilii.
4.4. Aplicarea marcajelor verificãrilor metrologice
Marcajele verificãrilor metrologice se aplica fie pe placuta de sigilare şi poansonare, dacã aceasta exista, fie pe o placa de poansonare fixatã solidar pe butoi prin sigilare.
5. Atestarea legalitãţii
5.1. Modalitãţile de control metrologic legal aplicabile butoaielor sunt cele prevãzute în Lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare.
5.2. Atestarea legalitãţii unui butoi, pentru fiecare modalitate de control specifica introducerii pe piata şi utilizãrii, se realizeazã numai dupã demonstrarea conformitatii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice din tabelul 3.
5.3. Atestarea legalitãţii se realizeazã şi prin aplicarea marcajelor verificãrilor metrologice şi eliberarea unui buletin de verificare metrologica.

Tabel 3
Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile modalitãţilor de control metrologic legal





┌────┬───────────────────────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────────┐
│ │ │ │Modalitãţi de control │
│Nr. │ Cerinţe metrologice │ Punctul din norma de ├──────────┬───────────┤
│crt.│ şi tehnice │ metrologie legalã │Verificare│Verificare │
│ │ │ │ iniţialã │ periodicã │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┼──────────┼───────────┤
│ 1. │Materiale │4.1.1./4.1.2./4.1.3. │ x │ - │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2. │Construcţie │4.2.1./4.2.2./4.2.3./4.2.4./│ x │ - │
│ │ │4.2.5./4.2.6./4.2.7. │ │ │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┼──────────┼───────────┤
│ 3. │Inscripţii │4.3.1./4.3.2./4.3.3. │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┼──────────┼───────────┤
│ 4. │Marcajele verificãrilor metrologice│4.4. │ x │ - │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┼──────────┼───────────┤
│ 5. │Capacitãţi │3.1.1./3.1.2./3.1.3./3.1.4. │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┼──────────┼───────────┤
│ 6. │Clasa de exactitate │3.2. │ x │ x │
├────┼───────────────────────────────────┼────────────────────────────┼──────────┼───────────┤
│ 7. │Erori maxime tolerate │3.3.1./3.3.2./3.3.3. │ x │ x │
└────┴───────────────────────────────────┴────────────────────────────┴──────────┴───────────┘



-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016