Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 295 din 5 februarie 2007  privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior - examene de absolvire, licenta, diploma, selectie, disertatie si de finalizare a programelor de pregatire universitara avansata din cadrul studiilor universitare de doctorat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 295 din 5 februarie 2007 privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor in invatamantul superior - examene de absolvire, licenta, diploma, selectie, disertatie si de finalizare a programelor de pregatire universitara avansata din cadrul studiilor universitare de doctorat

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 135 din 23 februarie 2007

În conformitate cu prevederile art. 70 alin. (2), art. 72 alin. (2) şi ale <>art. 116^1 -116^4 din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 1, 2 şi 3 din Legea nr. 60/2000 privind dreptul absolvenţilor învãţãmântului superior particular de a susţine examenul de finalizare a studiilor la instituţii de învãţãmânt superior de stat acreditate, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfãşurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Ordinului ministrului educaţiei şi cercetãrii nr. 4.491/2005 privind organizarea şi desfãşurarea studiilor universitare de doctorat, începând cu anul universitar 2005/2006,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul educaţiei şi cercetãrii emite prezentul ordin.

ART. 1
Examenele de finalizare a studiilor în învãţãmântul superior, respectiv examenul de absolvire, examenul de licenţã, examenul de diplomã, examenul de selecţie, examenul de disertaţie şi examenul de finalizare a programelor de pregãtire universitarã avansatã din cadrul studiilor universitare de doctorat, denumite în continuare examene, se organizeazã şi se desfãşoarã potrivit prevederilor prezentului ordin şi ale metodologiilor proprii aprobate de senatele universitare.
ART. 2
(1) Examenele pot fi organizate numai de cãtre instituţii de învãţãmânt superior acreditate în condiţiile legii, denumite în continuare instituţii organizatoare.
(2) Instituţiile de învãţãmânt superior acreditate, aflate în perioada de monitorizare specialã, au dreptul sã organizeze, dupã caz, examene de absolvire, examene de licenţã/diplomã, examene de disertaţie numai pentru absolvenţii proprii ai specializãrilor acreditate şi ai specializãrilor autorizate sã funcţioneze provizoriu, care fac parte din acelaşi domeniu sau din domenii apropiate ale aceluiaşi domeniu fundamental, cu specializãrile acreditate.
ART. 3
(1) Studiile în învãţãmântul universitar de lungã duratã (4-6 ani la cursurile de zi) se încheie, dupã caz, cu examen de licenţã sau cu examen de diplomã.
(2) Studiile în învãţãmântul universitar de scurtã duratã (3 ani la cursurile de zi) se încheie cu examen de absolvire.
(3) Studiile postuniversitare de aprofundare şi studiile universitare de masterat se încheie cu examen de disertaţie.
(4) Programul de pregãtire universitarã avansatã din cadrul studiilor universitare de doctorat se finalizeazã prin promovarea examenelor stabilite de instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat prin programul de pregãtire, cu aplicarea Sistemului european de credite transferabile (ECTS). În cazul nepromovãrii în programul de cercetare ştiinţificã, doctorandul este exmatriculat din ciclul de studii universitare de doctorat şi primeşte un certificat de absolvire a programului de pregãtire universitarã avansatã din cadrul ciclului de studii universitare de doctorat.
ART. 4
(1) Examenul de absolvire şi examenul de licenţã/diplomã constau, fiecare, din 1-2 probe, stabilite de senatul universitar, şi anume:
a) proba 1 - Evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;
b) proba 2 - Prezentarea şi susţinerea lucrãrii de absolvire/lucrãrii de licenţã/proiectului de diplomã.
(2) În învãţãmântul superior medico-farmaceutic uman, proba 1 din cadrul examenului de licenţã se constituie dintr-o componentã naţionalã şi, dupã caz, o componentã specificã. Componenta naţionalã va fi sub formã de lucrare scrisã din tematica şi din bibliografia anunţate de cãtre Comisia de organizare, care va fi formatã din specialişti desemnaţi de conducerile universitãţilor de medicinã şi farmacie acreditate.
(3) Senatul instituţiei organizatoare va decide şi va înscrie, în funcţie de specific, în metodologia proprie de organizare şi desfãşurare a examenelor de finalizare a studiilor, modul de susţinere (scris, oral, probã practicã) pentru fiecare dintre cele douã probe ale examenului.
(4) Examenul de disertaţie constã în prezentarea şi susţinerea disertaţiei.
(5) La fiecare probã, examinarea se încheie prin acordarea unor note: media de promovare a fiecãrei probe trebuie sã fie cel puţin 5,00, iar media de promovare a examenului trebuie sã fie cel puţin 6,00.
(6) Senatul universitar al instituţiei organizatoare decide dacã recunoaşte promovarea unor probe susţinute în sesiunile anterioare.
ART. 5
(1) Examenul de selecţie constã în 5 probe scrise, cu excepţia examenului de selecţie din domeniul medico-farmaceutic uman, care constã în 5 probe scrise şi o probã practicã specificã.
(2) Pot susţine examen de selecţie numai absolvenţii de învãţãmânt superior particular înmatriculaţi în anul I de studii în perioada 1990-1996 la specializãri neautorizate sã funcţioneze provizoriu şi care nu au fost autorizate sã funcţioneze provizoriu sau acreditate pânã la data înscrierii la examenul de selecţie.
(3) Examenul de selecţie se desfãşoarã numai în instituţii de învãţãmânt superior de stat organizatoare, desemnate în acest scop prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii.
(4) Pot organiza, dupã caz, examen de selecţie, examen de absolvire sau examen de licenţã/diplomã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior particular prevãzuţi la alin. (2) şi la art. 6 alin. (1), (2) şi (3) numai instituţiile de învãţãmânt superior de stat acreditate, care au acreditate specializãrile respective sau specializãri înrudite.
ART. 6
Pot susţine, dupã caz, examen de absolvire sau de licenţã/diplomã:
1. absolvenţii de învãţãmânt superior ai specializãrilor acreditate sau autorizate sã funcţioneze provizoriu;
2. absolvenţii de învãţãmânt superior particular înmatriculaţi la specializãri autorizate sã funcţioneze provizoriu, cãrora ulterior li s-a retras autorizarea de funcţionare provizorie sau care au intrat în lichidare;
3. absolvenţii de învãţãmânt superior particular, care au început studiile la specializãri neautorizate, dar care sunt autorizate sã funcţioneze provizoriu sau sunt acreditate la data susţinerii examenului de licenţã ori de absolvire.
ART. 7
Candidaţii la examenul de licenţã/diplomã prezintã la înscriere un certificat de competenţã lingvisticã într-o limbã de largã circulaţie internaţionalã, eliberat de cãtre catedra de profil a instituţiei organizatoare sau de cãtre o altã instituţie specializatã recunoscutã de catedra de profil.
ART. 8
(1) O instituţie de învãţãmânt superior acreditatã poate organiza, dupã caz, examen de absolvire sau examen de licenţã/diplomã pentru absolvenţii proprii sau ai altor instituţii de învãţãmânt superior de stat ori particulare, la:
a) specializãri pentru care are acreditare în condiţiile legii, denumite în continuare specializãri acreditate;
b) specializãri autorizate sã funcţioneze provizoriu, din acelaşi domeniu sau din domenii apropiate cu specializãrile acreditate ale aceluiaşi domeniu fundamental.
(2) O instituţie de învãţãmânt superior acreditatã poate organiza examen de disertaţie la finalizarea studiilor aprofundate sau de masterat.
(3) La o specializare examenul se organizeazã şi se desfãşoarã în aceleaşi condiţii pentru toţi candidaţii.
ART. 9
(1) Comisiile de examen se stabilesc pe specializãri, prin decizie a rectorului instituţiei organizatoare, la propunerea consiliilor de facultate/colegiului/ departamentului şi cu aprobarea senatului universitar.
(2) Membrii unei comisii de examen trebuie sã aibã titlul ştiinţific de doctor şi gradul didactic de lector/conferenţiar/ profesor.
(3) Secretarul comisiei de examen poate fi asistent universitar sau preparator universitar.
ART. 10
(1) Absolvenţii unei specializãri acreditate sau ai unei specializãri autorizate sã funcţioneze provizoriu se înscriu, de regulã, şi susţin, dupã caz, examenul de absolvire, de licenţã sau de diplomã în cadrul instituţiei organizatoare pe care au absolvit-o.
(2) La cerere, absolvenţii unei specializãri acreditate/autorizate sã funcţioneze provizoriu se pot înscrie şi pot susţine, dupã caz, examenul de absolvire, de licenţã sau de diplomã la o altã instituţie organizatoare, cu aprobarea şi în condiţiile stabilite de senatul universitar al instituţiei absolvite şi al instituţiei organizatoare.
(3) Înscrierea candidaţilor pentru un examen se efectueazã cu cel puţin 15 zile înainte de începerea examenului, la instituţia organizatoare, fie individual, fie de cãtre instituţia de învãţãmânt superior în care au urmat studiile, în baza acordului dintre aceste instituţii şi cu respectarea strictã a prevederilor legii.
ART. 11
(1) În fiecare an universitar, examenele de finalizare a studiilor se pot organiza numai în douã sesiuni, în perioadele stabilite de senatul instituţiei organizatoare.
(2) Pentru situaţii deosebite, instituţia organizatoare poate organiza sesiuni speciale de examene de finalizare a studiilor numai cu aprobarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
ART. 12
Instituţia organizatoare va informa candidaţii despre perioadele de susţinere, condiţiile de înscriere, conţinutul, programele, accesul la biblioteci, cursurile de pregãtire etc., prin afişare la sediul instituţiei organizatoare, pe pagini web şi, dacã este posibil, prin broşuri/pliante tipãrite.
ART. 13
(1) Rezultatul fiecãrei probe se comunicã prin afişare la sediul instituţiei organizatoare şi pe pagini web, în termen de cel mult 48 de ore de la data susţinerii acesteia.
(2) Eventualele contestaţii privind rezultatele unei probe se depun la secretariatul facultãţii/colegiului/departamentului/ instituţiei organizatoare de studii universitare de masterat/instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat unde s-a desfãşurat examenul în cauzã, în termen de 24 de ore de la comunicarea/afişarea rezultatelor, şi se rezolvã în termen de 48 de ore de la data încheierii depunerii contestaţiilor de cãtre Comisia de analizã a contestaţiilor, numitã de instituţia organizatoare. Contestaţiile se rezolvã exclusiv la nivelul instituţiei organizatoare şi sunt definitive.
ART. 14
Un examen se poate repeta într-o sesiune ulterioarã cu suportarea de cãtre candidat a cheltuielilor aferente, în conformitate cu reglementãrile instituţiei organizatoare, stabilite conform legii.
ART. 15
Diplomele şi certificatele pentru absolvenţii care au promovat, dupã caz, examenul de absolvire, examenul de licenţã, examenul de diplomã, examenul de disertaţie, programul de studii universitare avansate din cadrul ciclului de studii universitare de doctorat se elibereazã de cãtre instituţia organizatoare.
ART. 16
Prevederile prezentului ordin vor fi duse la îndeplinire de cãtre Direcţia generalã învãţãmânt superior şi instituţiile de învãţãmânt superior acreditate, precum şi de persoanele juridice care sunt autorizate provizoriu sã organizeze activitãţi de învãţãmânt superior, potrivit legii.
ART. 17
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 18
Prezentul ordin intrã în vigoare începând cu data de 15 martie 2007 şi cu aceeaşi datã ordinul ministrului educaţiei şi cercetãrii privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor în învãţãmântul superior - examene de absolvire, licenţã, diplomã, selecţie, disertaţie se abrogã.

Ministrul educaţiei
şi cercetãrii,
Mihail Hãrdãu

Bucureşti, 5 februarie 2007.
Nr. 295.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016