Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 292 din 6 septembrie 2002  pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea si utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 292 din 6 septembrie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea si utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 747 din 14 octombrie 2002
În conformitate cu prevederile <>art. 88, 92 şi 93 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 58 din Legea nr. 26/1996 - Codul silvic, ale <>art. 23 şi 24 din Ordonanta Guvernului nr. 96/1998 privind reglementarea regimului silvic şi administrarea fondului forestier naţional, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 73 din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice şi ale <>art. 18 şi 19 din Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie,
având în vedere prevederile <>art. 19 alin. (3) din Legea bugetului de stat pe anul 2002 nr. 743/2001 şi ale Normelor metodologice privind finanţarea investiţiilor publice prin trezoreria statului, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.487/1996 , cu modificãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 9 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi ale <>art. 9 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 8/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei Publice,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi ministrul administraţiei publice emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind constituirea şi utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin Instrucţiunile ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 389/2001 privind constituirea şi utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã îşi înceteazã aplicabilitatea.
ART. 3
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, Ministerul Administraţiei Publice şi Regia Nationala a Pãdurilor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca


ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind constituirea şi utilizarea Fondului de
ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã

CAP. 1
Sursele de constituire a Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã

ART. 1
(1) Sursele de constituire a Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã sunt urmãtoarele:
a) taxa prevãzutã în anexa nr. 2 la <>Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul scoaterii definitive a terenurilor din circuitul silvic, fãrã compensarea acestora cu o suprafata echivalenta de teren, potrivit <>art. 92 alin. (4) din Legea nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>art. 23 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 96/1998 privind reglementarea regimului silvic şi administrarea fondului forestier naţional, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) taxa egala cu valoarea masei lemnoase la exploatabilitate pentru specia principala de baza corespunzãtoare statiunii, în cazul scoaterii definitive a terenurilor din fondul forestier naţional, în situaţia în care persoanele fizice sau juridice beneficiare de folosirea terenului, la cerere, oferã în compensare terenuri limitrofe fondului forestier, echivalente ca suprafata şi bonitate, potrivit <>art. 23 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 96/1998 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) garanţia în bani, în suma egala cu cheltuielile necesare pentru aducerea în condiţii apte de impadurire a terenului scos temporar din fondul forestier naţional, în condiţiile prevãzute la art. 2.
(2) Pentru terenurile scoase definitiv din circuitul silvic pentru construcţii care deservesc activitãţile silvice, lucrãrile de îmbunãtãţiri funciare, regularizarea cursurilor de apa, realizarea de surse de apa potabilã şi obiective meteorologice nu se datoreazã taxa pentru scoaterea definitiva din circuitul silvic.
ART. 2
(1) Potrivit <>art. 93 din Legea nr. 18/1991 , republicatã, <>art. 24 alin. (1) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 96/1998 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul scoaterii temporare a terenurilor din fondul forestier naţional persoanele fizice sau juridice beneficiare de folosirea terenului au obligaţia sa achite o garanţie în bani, în suma egala cu cheltuielile necesare pentru aducerea în condiţii apte de impadurire a terenului ocupat temporar. Sumele aferente se depun într-un cont special, purtãtor de dobanda, la Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã.
(2) Titularul aprobãrii de scoatere temporarã a terenului din fondul forestier naţional va primi, la cerere, garanţia depusa plus dobanda aferentã, dupã îndeplinirea obligaţiilor prevãzute cu privire la redarea terenurilor în circuitul silvic, pe baza confirmãrii în scris de cãtre deţinãtorul terenului, avizatã de inspectoratul teritorial de regim silvic şi cinegetic, a primirii terenului ocupat temporar, apt pentru impadurire.
(3) În cazul în care titularul aprobãrii de scoatere temporarã a terenului din fondul forestier naţional nu executa lucrãrile la nivelul de calitate şi la termenele prevãzute în actele de aprobare, inspectoratul teritorial de regim silvic şi cinegetic, în baza constatãrii situaţiei de fapt, va dispune executarea lucrãrilor de redare cu cheltuieli din garanţia depusa.
(4) Dacã titularul aprobãrii de scoatere temporarã a terenului din fondul forestier naţional nu executa lucrãrile într-un nou termen şi la nivelul de calitate stabilit de organul silvic, intreaga garanţie va rãmâne în Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã.
ART. 3
Achitarea obligaţiilor financiare prevãzute la art. 1 alin. (1) şi la art. 2 alin. (1) se face anterior emiterii aprobãrii de scoatere definitiva a terenului din fondul forestier naţional, respectiv folosirii temporare a suprafeţelor din fondul forestier.
ART. 4
Virarea şi decontarea sumelor din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã se vor efectua în conformitate cu Normele metodologice privind finanţarea investiţiilor instituţiilor publice prin trezoreria statului, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.487/1996 , cu modificãrile ulterioare.

CAP. 2
Alocarea sumelor pentru cheltuielile din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã

ART. 5
În utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor îndeplineşte atribuţiile şi rãspunderile ordonatorilor principali de credite bugetare, stabilite prin <>Legea finanţelor publice nr. 72/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar Regia Nationala a Pãdurilor şi inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic au calitatea de persoane juridice achizitoare.
ART. 6
(1) Potrivit reglementãrilor legale, din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã se asigura fonduri pentru cercetarea, proiectarea şi executarea lucrãrilor prevãzute în proiectele de amenajare, ameliorare şi punere în valoare prin impadurire a terenurilor degradate constituite în perimetre de ameliorare, inclusiv dotãri independente pentru asigurarea bunei executii şi funcţionari a acestora, finanţarea întocmirii de studii şi documentaţii tehnico-economice pentru realizarea perdelelor forestiere de protecţie, precum şi finanţarea impaduririi terenurilor pentru realizarea pe categorii a Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie.
(2) Ministerul Administraţiei Publice poate propune angajarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã, la solicitarea autoritãţilor administraţiei publice locale, propunere care va fi transmisã Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor pentru a urma procedura prevãzutã în prezentele norme metodologice.
ART. 7
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin direcţiile care au atribuţii în domeniu, întocmeşte şi aproba bugetul de venituri şi cheltuieli, lista obiectivelor de investiţii - lucrãri noi, lucrãri în continuare şi programul de proiectare, aferente Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã.
(2) Lista lucrãrilor în continuare se elaboreazã pe baza propunerilor înaintate de Regia Nationala a Pãdurilor - pentru lucrãrile ce se executa pe terenurile pe care le are în administrare, respectiv de inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic - pentru lucrãrile ce se executa pe terenurile din domeniul public care nu sunt administrate de Regia Nationala a Pãdurilor, pe terenurile din domeniul privat al statului şi pe terenurile proprietate privatã. Aceasta lista se întocmeşte potrivit documentaţiilor tehnico-economice, inventarelor de lucrãri la finele anului precedent şi rezultatelor controlului anual al regenerarilor, efectuat conform Instrucţiunilor pentru desfãşurarea controlului anual al regenerarilor.
ART. 8
(1) Proiectarea şi execuţia lucrãrilor de amenajare, ameliorare şi punere în valoare prin impadurire a terenurilor degradate cuprinse în perimetre de ameliorare se realizeazã, conform prevederilor legale, de cãtre persoane atestate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor. În cazul terenurilor degradate din administrarea Regiei Naţionale a Pãdurilor, pentru care soluţiile de impadurire sunt simple, fãrã lucrãri de consolidare a terenului, şi care au suprafeţe mici şi dispersate, documentaţiile tehnico-economice vor putea fi întocmite şi de specialişti din cadrul direcţiilor silvice. Documentaţiile tehnico-economice se avizeazã de Consiliul tehnico-economic al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
(2) Contractarea proiectãrii şi execuţiei lucrãrilor din lista aprobatã a obiectivelor de investiţii aferente Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã se realizeazã în conformitate cu reglementãrile privind achiziţiile publice.
ART. 9
(1) Decontarea lucrãrilor de amenajare, ameliorare şi punere în valoare prin impadurire a terenurilor degradate, din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã, se efectueazã de cãtre Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin:
a) Regia Nationala a Pãdurilor, pe baza situaţiilor de lucrãri întocmite de direcţiile silvice şi avizate de inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic - pentru lucrãrile executate pe terenuri situate în fondul forestier proprietate publica a statului, în administrarea Regiei Naţionale a Pãdurilor;
b) inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic, pe baza situaţiilor de lucrãri întocmite de executantul lucrãrilor, însuşite de proprietarul terenului, verificate şi aprobate de inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic - pentru lucrãrile executate pe terenurile din domeniul public, care nu sunt în administrarea Regiei Naţionale a Pãdurilor, pe terenurile din domeniul privat al statului şi pe terenurile proprietate privatã.
(2) La decontare se va prezenta procesul-verbal de recepţie, conform anexei nr. 1 la Regulamentul de recepţie a lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 273/1994 .
(3) Recuperarea fondurilor investite, în situaţia în care deţinãtorul sau administratorul terenului cuprins în obiectivul de investiţii sisteaza lucrãrile în amplasamente cu lucrãri în continuare, se va face prin executare silitã.
ART. 10
(1) Decontarea lucrãrilor se asigura prin Trezoreria statului, prin contul 50.57 "Disponibil din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã", deschis pe seama Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi a inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi cinegetic, şi prin contul curent al Regiei Naţionale a Pãdurilor.
(2) În funcţie de derularea procesului investitional şi de soldul Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, în calitate de ordonator principal de credite, poate reactualiza în cursul anului bugetul şi lista obiectivelor de investiţii care se finanţeazã din acest fond.
ART. 11
Potrivit legii, soldul Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã, rãmas neutilizat la finele anului, se reporteazã în anul urmãtor şi se utilizeazã cu aceeaşi destinaţie.

CAP. 3
Contabilitatea şi raportarea execuţiei

ART. 12
(1) Evidentierea în contabilitate a veniturilor, cheltuielilor şi a disponibilitãţilor Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã se face potrivit Planului de conturi pentru instituţii publice, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 324/1994 , cu modificãrile ulterioare, utilizându-se în principal urmãtoarele conturi:
119.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã"
213 "Alte decontãri"
337 "Fonduri cu destinaţie specialã" analitic 337.42 "Fondul de ameliorare a fondului funciar"
421 "Cheltuieli din fonduri cu destinaţie specialã".
(2) Disponibilitãţile, veniturile şi cheltuielile din Fondul de ameliorare a fondului funciar se raporteazã în anexa nr. 15 la Darea de seama contabila trimestriala şi anuala pentru instituţii publice, pe rândul 20, şi se aduna în totalul de la rândul 01.
(3) Monografia privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operaţiuni privind constituirea şi utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã este prezentatã în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.

CAP. 4
Recepţia lucrãrilor realizate din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã

ART. 13
(1) Recepţia lucrãrilor se face potrivit Regulamentului de recepţie a lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora, astfel:
- recepţia la terminarea lucrãrilor;
- recepţia finala.
(2) Pentru lucrãrile executate în cursul fiecãrui an se va organiza recepţia la terminarea lucrãrilor şi se va întocmi procesul-verbal de recepţie conform anexei nr. 1 la Regulamentul de recepţie a lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora.
(3) La finalizarea lucrãrilor, respectiv la realizarea stãrii de masiv a plantaţiilor (reusita definitiva), se va organiza recepţia finala şi se va întocmi procesul-verbal de recepţie conform anexei nr. 2 la Regulamentul de recepţie a lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora.
(4) Recepţia lucrãrilor se face de cãtre comisii de specialişti numite de Regia Nationala a Pãdurilor - pentru obiectivele de investiţii situate pe terenurile pe care le are în administrare, respectiv de inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic - pentru obiectivele de investiţii situate pe terenurile din domeniul public, care nu sunt administrate de Regia Nationala a Pãdurilor, pe terenurile din domeniul privat al statului şi pe terenurile proprietate privatã, în prezenta proiectantului şi a executantului lucrãrii.
(5) Comisiile de recepţie sunt constituite din 5-7 specialişti, din care trebuie sa facã parte reprezentanţi ai inspectoratului teritorial de regim silvic şi cinegetic, ai administraţiei publice locale pe teritoriul cãreia se afla lucrãrile executate, oficiului judeţean de cadastru, geodezie şi cartografie şi ai deţinãtorului cu orice titlu al terenului.
(6) Comisia de recepţie are obligaţia de a verifica dacã au fost executate toate lucrãrile de amenajare şi ameliorare la parametrii prevãzuţi în documentaţia tehnico-economicã aprobatã.
(7) Procesele-verbale de recepţie se difuzeazã conform Regulamentului de recepţie a lucrãrilor de construcţii şi instalaţii aferente, prin grija inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi cinegetic. Procesul-verbal de recepţie finala se va transmite la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
(8) Predarea-primirea lucrãrilor finalizate se va face prin proces-verbal încheiat între executantul lucrãrilor, deţinãtorii terenurilor, reprezentantul inspectoratului teritorial de regim silvic şi cinegetic şi reprezentantul administraţiei publice locale pe teritoriul cãreia se afla lucrãrile executate.
(9) În actul de predare-primire se vor specifica fondurile fixe care s-au realizat şi care se predau, suprafata şi folosinta silvicã, precum şi recomandãrile şi obligaţiile privind respectarea regimului silvic de cãtre deţinãtorul terenului.
(10) Pe baza actelor de recepţie finala şi de predare-primire Regia Nationala a Pãdurilor, respectiv inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic, vor comunica oficiilor judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie modificãrile survenite cu privire la schimbarea categoriei de folosinta a terenurilor care fac obiectul ameliorãrii prin impadurire.



ANEXA 1


la normele metodologice
-----------------------

MONOGRAFIA
privind înregistrarea în contabilitate a
principalelor operaţiuni privind constituirea şi utilizarea
Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvicã


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Simbol Simbol
crt. cont cont
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
La Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Încasarea taxelor datorate de persoanele fizice 119.01 337.42
şi juridice, potrivit legii, pentru scoaterea definitiva
din circuitul silvic a terenurilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Înregistrarea dobânzii calculate pentru disponibilitãţile 119.01 337.42
aflate în cont
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Transmiterea sumelor la inspectoratele teritoriale 213/ 119.01
de regim silvic şi cinegetic şi Regia Nationala a analitic
Pãdurilor pentru efectuarea cheltuielilor distinct
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. La sfârşitul anului preluarea cheltuielilor efectuate 421 213/
de inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic analitic
şi Regia Nationala a Pãdurilor distinct
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Pentru sumele virate de Ministerul Agriculturii, 421 119.01
Alimentaţiei şi Pãdurilor la Regia Nationala a
Pãdurilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. La sfârşitul anului închiderea contului de cheltuieli 337.42 421
efectuate în cursul anului din Fondul de ameliorare
a fondului funciar cu destinaţie silvicã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Încasarea garanţiilor pentru scoaterea temporarã a 119.02 213/
terenurilor din circuitul silvic analitic
distinct
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Restituirea garanţiilor pentru scoaterea temporarã 231/ 119.02
din circuitul silvic analitic
distinct
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
La inspectoratele teritoriale de regim silvic şi
cinegetic
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Evidentierea sumelor de la Ministerul Agriculturii, 119.01 213/
Alimentaţiei şi Pãdurilor pentru efectuarea cheltuielilor analitic
prevãzute în bugetul aprobat distinct
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Efectuarea cheltuielilor potrivit bugetului aprobat 421 119.01
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. La sfârşitul anului închiderea contului de cheltuieli 213/ 421
analitic
distinct
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016