Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 29 din 28 decembrie 2011  privind modificarea si completarea Ordinului Bancii Nationale a Romaniei nr. 27/2010 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aplicabile institutiilor de credit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 29 din 28 decembrie 2011 privind modificarea si completarea Ordinului Bancii Nationale a Romaniei nr. 27/2010 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aplicabile institutiilor de credit

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 933 din 29 decembrie 2011

    Având în vedere prevederile art. 153 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale art. 2 din Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 9/2010 privind aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiarã de cãtre instituţiile de credit, ca bazã a contabilitãţii şi pentru întocmirea de situaţii financiare anuale individuale, începând cu exerciţiul financiar al anului 2012,
    în temeiul prevederilor art. 4 alin. (3) din Legea contabilitãţii nr. 82/1991, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

    Banca Naţionalã a României emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 27/2010 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiarã, aplicabile instituţiilor de credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 890 şi 890 bis din 30 decembrie 2010, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 6 se introduc trei noi alineate, alineatele (2)-(4), cu urmãtorul cuprins:
    "(2) Situaţia prevãzutã la alin. (1) se depune de cãtre instituţiile de credit, persoane juridice române, la Banca Naţionalã a României - Direcţia supraveghere, împreunã cu situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar al anului 2011, întocmite în conformitate cu Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 13/2008 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, instituţiilor financiare nebancare şi Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în termen de 130 de zile calendaristice de la încheierea exerciţiului financiar al anului 2011, precum şi la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în termen de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar al anului 2011.
    (3) Situaţia menţionatã la alin. (1) se depune de cãtre sucursalele din România ale instituţiilor cu sediul în alt stat membru al Uniunii Europene şi de cele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. 243 din Reglementãrile contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, instituţiilor financiare nebancare şi Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, aprobate prin Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 13/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, împreunã cu informaţiile suplimentare privind activitatea proprie, prevãzute la pct. 241 din respectivele reglementãri, la autoritãţile şi în termenele prevãzute la alin. (2). În alte cazuri decât cel prevãzut la pct. 243 din Reglementãrile contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, instituţiilor financiare nebancare şi Fondului de garantare a depoziţiilor în sistemul bancar, aprobate prin Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 13/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sucursalele din România ale instituţiilor de credit cu sediul într-un stat nemembru al Uniunii Europene vor depune situaţii financiare anuale referitoare la activitatea proprie, însoţite de situaţia menţionatã la alin. (1).
    (4) În cazul în care ultima zi a termenelor de depunere prevãzute la alin. (2) este o zi nelucrãtoare, situaţiile respective se vor depune cel târziu pânã în prima zi lucrãtoare ulterioarã acesteia."
    2. Anexa nr. 1 "Reglementãri contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiarã, aplicabile instituţiilor de credit" se modificã şi se completeazã potrivit prevederilor cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. II
    Prevederile prezentului ordin intrã în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2012.
    ART. III
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                  p. Preşedintele Consiliului de administraţie
                        al Bãncii Naţionale a României,
                                Florin Georgescu

    Bucureşti, 28 decembrie 2011.
    Nr. 29.


    ANEXÃ
                            MODIFICÃRI ŞI COMPLETÃRI
                     ale Reglementãrilor contabile conforme
                   cu Standardele Internaţionale de Raportare
                    Financiarã, aplicabile instituţiilor de
                      credit, aprobate prin Ordinul Bãncii
                        Naţionale a României nr. 27/2010

    1. Punctul 171 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "171. Imobilizãrile corporale şi necorporale, precum şi stocurile achiziţionate în valutã, capitalul social subscris în valutã, capitalul de dotare vãrsat în valutã şi celelalte elemente de capitaluri proprii, precum şi cheltuielile şi veniturile aferente operaţiunilor în valutã se contabilizeazã în moneda naţionalã prin intermediul contului "Contravaloarea poziţiei de schimb"."
    2. Punctul 202 cuprinzând "Planul de conturi aplicabil instituţiilor de credit" se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    a) în cadrul Clasei 5 "Capitaluri proprii, asimilate şi provizioane", grupa 58 "Rezultatul reportat", la contul sintetic de gradul II - 5817 "Rezultatul reportat provenit din implementarea IFRS ca bazã a contabilitãţii", se introduc trei conturi sintetice bifuncţionale de gradul III, dupã cum urmeazã:
    "- 58171 "Rezultatul reportat din provizioane specifice"
    - 58172 "Rezultatul reportat provenit din alte ajustãri, mai puţin ajustarea la inflaţie"
    - 58173 "Rezultatul reportat provenit din aplicarea IAS 29".";
    b) în cadrul Clasei 9 "Operaţiuni în afara bilanţului", grupa 99 "Alte conturi în afara bilanţului", se introduce contul sintetic de pasiv de gradul I - 995 "Filtre prudenţiale".
    3. Punctul 204 cuprinzând "Conţinutul conturilor prevãzute de Planul de conturi aplicabil instituţiilor de credit" se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    a) în cadrul Clasei 5 "Capitaluri proprii, asimilate şi provizioane", grupa 58 "Rezultatul reportat", conţinutul contului sintetic de gradul II - 5813 "Rezultatul reportat provenit din adoptarea pentru prima datã a IAS 29" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "5813 - ajustãri aferente primului an de aplicare a IAS 29, care au fost înregistrate în baza Ordinului ministrului finanţelor publice şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 1.982/5/2001.";
    b) în cadrul Clasei 5 "Capitaluri proprii, asimilate şi provizioane", grupa 58 "Rezultatul reportat", la contul sintetic de gradul II - 5817 "Rezultatul reportat provenit din implementarea IFRS ca bazã a contabilitãţii", se introduc conturile sintetice bifuncţionale de gradul III - 58171 "Rezultatul reportat din provizioane specifice", 58172 "Rezultatul reportat provenit din alte ajustãri, mai puţin ajustarea la inflaţie" şi 58173 "Rezultatul reportat provenit din aplicarea IAS 29", cu urmãtorul conţinut:
    "58171 - rezultatul reportat provenit din ajustãrile cerute de implementarea IFRS ca bazã a contabilitãţii reprezentând diferenţele nete dintre valoarea provizioanelor specifice, aferente fiecãrui element pentru care au fost constituite respectivele provizioane specifice, determinate la data de 31 decembrie 2011 potrivit Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 3/2009 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ajustãrile pentru depreciere evidenţiate la data de 1 ianuarie 2012 potrivit prevederilor IFRS, aferente fiecãrui element pentru care au fost constituite provizioane specifice;
    58172 - rezultatul reportat provenit din alte ajustãri cerute de implementarea IFRS ca bazã a contabilitãţii, mai puţin ajustarea la inflaţie, evidenţiate distinct pentru fiecare element ce a fãcut obiectul unor astfel de ajustãri, cum sunt: ajustãri aferente provizioanelor/ajustãrilor pentru depreciere, altele decât cele înregistrate în contul 58171; ajustãri determinate de trecerea la aplicarea metodei dobânzii efective; repunerea în conturi bilanţiere a creanţelor evidenţiate în afara bilanţului care îndeplinesc criteriile de recunoaştere ca active; ajustãri provenite din retratarea fondului comercial, a cheltuielilor de constituire şi alte ajustãri;
    58173 - rezultatul reportat provenit din ajustãrile cerute de aplicarea IAS 29 ca urmare a implementãrii IFRS ca bazã a contabilitãţii, evidenţiate distinct pentru fiecare element ce a fãcut obiectul unor astfel de ajustãri.";
    c) în cadrul Clasei 7 "Venituri", grupa 76 "Venituri din ajustãri pentru depreciere, provizioane şi recuperãri de creanţe", contul sintetic de gradul I - 767 "Venituri din recuperãri de creanţe" îşi modificã conţinutul şi va avea urmãtorul cuprins:
    "767 - venituri reprezentând recuperãri din creanţe derecunoscute.";
    d) în cadrul Clasei 9 "Operaţiuni în afara bilanţului", grupa 99
    "Alte conturi în afara bilanţului", se introduce contul sintetic de pasiv de gradul I - 995 "Filtre prudenţiale", cu urmãtorul conţinut:
    "995 - filtre prudenţiale reprezentând diferenţele pozitive dintre ajustãrile prudenţiale de valoare/pierderile aşteptate determinate pe baza metodologiilor aplicabile începând cu exerciţiul financiar al anului 2012 şi ajustãrile pentru depreciere determinate potrivit IFRS, corespunzãtoare activelor financiare care intrã sub incidenţa respectivelor metodologii".
    4. Referirile din cuprinsul Reglementãrilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiarã, aplicabile instituţiilor de credit, aprobate prin Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 27/2010, la contul sintetic de gradul I - 611 "Cheltuieli cu beneficiile pe termen scurt ale angajaţilor" se vor citi ca referiri la contul sintetic de gradul I - 611 "Cheltuieli cu beneficiile angajaţilor".

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016