Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 286 din 27 februarie 2003  privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobate prin   Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 1.433/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 286 din 27 februarie 2003 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 1.433/2002

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 179 din 21 martie 2003
În temeiul prevederilor <>art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 424/2002 , şi ale <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 3/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei,

ministrul lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, aprobate prin <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.433/2002 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 819 din 13 noiembrie 2002, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Sumele încasate în urma aplicãrii T.U.R.D.N. se constituie venit la dispoziţia Regiei Autonome «Administraţia Nationala a Drumurilor din România» şi vor fi utilizate, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat, pentru finanţarea lucrãrilor de construcţie, modernizare, întreţinere şi reparatie a drumurilor naţionale, în regie proprie sau cu terţi, inclusiv pentru plati în numele autoritãţii contractante, ca urmare a obligaţiilor asumate în cadrul contractelor de parteneriat public-privat în sectorul drumurilor naţionale şi al autostrazilor, precum şi pentru garantarea şi rambursarea creditelor externe şi interne contractate în acest scop, inclusiv pentru garantarea emisiunilor de obligaţiuni pe pieţele naţionale şi internaţionale, dupã caz."

2. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Cheltuielile legate de tipãrirea rovinietelor autocolant se suporta de cãtre Regia Autonomã «Administraţia Nationala a Drumurilor din România»."

3. Alineatul (1) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Personalizarea rovinietei se realizeazã de cãtre distribuitor prin marcarea cu un dispozitiv mecanic a zonelor prevãzute în modelul prezentat în anexa nr. 1, respectiv: masa totalã maxima autorizata (M.T.M.A.), numãrul de axe ale autovehiculului, încadrarea în clasa de emisii poluante, anul, luna, ziua de la care este valabilã şi anul, luna, ziua expirãrii, în funcţie de tipul şi durata de valabilitate declarate de plãtitor pe propria rãspundere."

4. Alineatul (1) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Utilizatorii romani pot achitã T.U.R.D.N. la oficiile Companiei Naţionale «Posta Romana» - S.A., la staţiile publice de distribuire a carburantilor auto ce aparţin persoanelor juridice cu care Regia Autonomã «Administraţia Nationala a Drumurilor din România» a încheiat convenţii de distribuire a rovinietelor, denumite în continuare prestatori, sau la agenţiile de control şi încasare ale Regiei Autonome «Administraţia Nationala a Drumurilor din România», amplasate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, denumite în continuare incasatori."

5. Alineatul (2) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Utilizatorii romani pot achitã T.U.R.D.N. integral sau eşalonat, în doua pana la patru rate trimestriale. Achitarea esalonata a T.U.R.D.N. se poate efectua numai la oficiile Companiei Naţionale «Posta Romana» - S.A. Sumele eşalonate vor fi achitate conform prevederilor art. 13. La eliberarea sau vizarea anuala de cãtre «Autoritatea Rutiera Romana» - A.R.R. a licenţei de execuţie pentru vehicul utilizatorii romani vor face dovada achitãrii T.U.R.D.N., în caz contrar nu se elibereazã sau nu se vizeazã licenta de execuţie."

6. Alineatul (3) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Utilizatorii strãini pot achitã T.U.R.D.N. la agenţiile de control şi încasare ale Regiei Autonome «Administraţia Nationala a Drumurilor din România», amplasate în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, sau la staţiile publice de distribuire a carburantilor auto ce aparţin persoanelor juridice cu care Regia Autonomã «Administraţia Nationala a Drumurilor din România» a încheiat convenţii de distribuire a rovinietelor."

7. Alineatul (7) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Regia Autonomã «Administraţia Nationala a Drumurilor din România» va încheia cu Compania Nationala «Posta Romana» - S.A. şi cu persoanele juridice ce dispun de staţii publice de distribuire a carburantilor auto convenţii privind încasarea T.U.R.D.N. şi eliberarea rovinietelor, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice."

8. Dupã alineatul (7) al articolului 10 se introduce alineatul (8) cu urmãtorul cuprins:
"(8) Pentru acoperirea cheltuielilor generate de încasarea T.U.R.D.N. şi vânzarea rovinietelor, în convenţii se va prevedea o cota procentualã din aceste încasãri, negociata de cãtre pãrţi, pe baza cãreia prestatorii vor deduce din încasãri sumele datorate, cu titlul de comision, de cãtre Regia Autonomã «Administraţia Nationala a Drumurilor din România», diferenţa virandu-se în contul regiei. Controlul asupra virarii integrale şi la termenele convenite a sumelor datorate de prestatori revine organelor abilitate ale Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei şi Regiei Autonome «Administraţia Nationala a Drumurilor din România»."

9. Alineatul (8) al articolului 10 devine alineatul (9) şi va avea urmãtorul cuprins:
"(9) Convenţiile vor fi avizate de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei."

10. Alineatul (9) al articolului 10 devine alineatul (10) şi va avea urmãtorul cuprins:
"(10) Convenţiile vor prevedea obligativitatea dotãrii prestatorilor, pe cheltuiala acestora, cu tehnica de calcul necesarã emiterii facturilor. Prin convenţii se vor stabili: circuitul documentelor, modul de gestionare şi verificare a emiterii rovinietei, încasarea T.U.R.D.N. şi virarea decadala în contul Regiei Autonome «Administraţia Nationala a Drumurilor din România» a sumelor determinate potrivit alin. (8)."

11. Alineatul (1) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) La achitarea T.U.R.D.N. incasatorul sau, dupã caz, prestatorul va elibera utilizatorilor romani rovinieta compostata corespunzãtor, factura aferentã, completatã cu toate informaţiile de personalizare prezentate la art. 8 alin. (1), inclusiv numãrul de înmatriculare şi de identificare ale autovehiculului, precum şi contractul cu toate anexele, în cazul achitãrii T.U.R.D.N. în rate trimestriale."

12. Alineatul (2) al articolului 11 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Valabilitatea rovinietei începe de la data precizatã de plãtitor şi expira dupã 12 luni calendaristice sau dupã fiecare perioada aferentã achitãrii T.U.R.D.N. în 2-4 rate trimestriale."

13. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Plata T.U.R.D.N. se efectueazã în lei, pe baza cursului de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a României, valabil pentru ultima zi din luna anterioarã datei achitãrii rovinietei."

14. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - În cazul în care utilizatorii strãini vor solicita eliberarea rovinietei pentru durate de parcurs şi stationare pe teritoriul României, altele decât cele prevãzute la <>art. 1 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 424/2002 , incasatorul va elibera rovinieta sau rovinietele corespunzãtoare acoperirii integrale a perioadei de parcurs şi stationare în România, fãrã întrerupere."

15. Alineatul (2) al articolului 20 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Gestionarea rovinietei şi rãspunderea pentru respectarea prevederilor convenţiilor încheiate potrivit art. 10 alin. (7), (8), (9) şi (10) revin incasatorilor sau prestatorilor."

16. Dupã alineatul (2) al articolului 20 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Regia Autonomã «Administraţia Nationala a Drumurilor din România» va pune, la cerere, la dispoziţie prestatorilor definiţi la art. 10 alin. (1) aplicatiile informatice, personalizate conform specificului activitãţii, necesare asigurãrii unui cadru unitar de comercializare a rovinietelor şi gestiune informatizata a rezultatelor financiare. În cazul în care prestatorul se angajeazã sa realizeze cu forte proprii sistemul informatic, baza de date va conţine în mod obligatoriu minimum informaţiile specificate, în scris, de cãtre Regia Autonomã «Administraţia Nationala a Drumurilor din România»."

17. Alineatul (3) al articolului 20 devine alineatul (4) şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Numãrul rovinietelor ce se vor distribui prestatorilor sau, dupã caz, incasatorilor de cãtre Regia Autonomã «Administraţia Nationala a Drumurilor din România» se stabileşte pe baza cererilor acestora şi a estimarilor privind vânzãrile."

18. Alineatul (1) al articolului 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Fapta posesorilor de autovehicule sau a conducãtorilor auto care utilizeazã reţeaua de drumuri naţionale din România fãrã sa detina rovinieta valabilã, însoţitã de copia facturii corespunzãtoare sau, dupã caz, de copia documentului-anexa la factura care atesta plata T.U.R.D.N., constituie contravenţie."

ART. 2
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul lucrãrilor publice,
transporturilor şi locuinţei,
Ileana Tureanu,
secretar de stat

Bucureşti, 27 februarie 2003.
Nr. 286.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016