Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 282 din 11 aprilie 1997     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 282 din 11 aprilie 1997

EMITENT: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 100 bis din 26 mai 1997
Luind în considerare noile principii introduse de legislaţia din domeniul gospodãririi apelor şi necesitatea reglementãrii modului de aplicare a acestora,
vazind referatul Direcţiei strategii şi reglementarea resurselor de apa,
în temeiul prevederilor <>Legii apelor nr. 107/1996 şi ale <>Hotãrîrii Guvernului nr. 457/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului,
ministrul apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului emite urmãtorul ordin:

1. Se aproba Procedura privind participarea utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului în activitatea de consultare, prevãzutã în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul ordin.
2. Prezentul ordin se aplica de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României. Începînd cu aceeaşi data se abroga Ordinul ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului nr. 849/04.12.1996 .
3. Direcţia strategii şi reglementarea resurselor de apa din cadrul Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi Regia Autonomã "Apele Romane" vor lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Ministrul apelor,
pãdurilor şi protecţiei mediului
Ioan Oltean

ANEXA 1

PROCEDURA
privind participarea utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului în activitatea de consultare

I. Prevederi generale

ART. 1
Unitãţile de gospodãrire a apelor vor facilita participarea utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului în luarea deciziilor privind gospodãrirea apelor.
ART. 2
Unitãţile de gospodãrire a apelor vor promova acţiuni de constientizare a publicului privind mãsurile de utilizare durabila a apei; se vor publica periodic informaţii privind starea de calitate a resursei de apa, prognoze şi privind prevenirea şi controlul viiturilor.
ART. 3
Consultatiile trebuie sa aibã loc într-o etapa anterioarã elaborãrii deciziilor, la un nivel în care obtiunile sînt încã deschise, iar influenta publicului poate fi exercitatã.
ART. 4
Unitãţile de gospodãrire a apelor trebuie sa ofere publicului asistenta suplimentarã şi explicaţiile necesare facilitãrii dialogului, într-un interval de timp prestabilit.
ART. 5
Unitãţile de gospodãrire a apelor sînt responsabile pentru pregãtirea efectivã a persoanelor desemnate sa asigure accesul utilizatorilor de apa, riveranilor şi publicului la informaţie şi facilitarea participãrii acestuia la elaborarea deciziilor în domeniul gospodãririi apelor.
ART. 6
Unitãţile de gospodãrire a apelor au obligaţia sa analizeze orice informaţie provenitã de la persoane fizice şi juridice, altele decît utilizatorii care au produs poluarea accidentala.
ART. 7
În arhiva unitãţilor de gospodãrire a apelor se vor pãstra, separat, pe tematici, toate documentele, informaţiile, comentariile şi observaţiile formulate, pentru a înlesni accesul operativ al tuturor pãrţilor interesate la argumentarile anterioare exprimate şi pentru a evita comentarii ulterioare.
ART. 8
Orice persoana poate solicita şi obţine copii dupã documentele şi comentariile supuse analizei, în conformitate cu prevederile reglementãrii "Mecanismul de acces la informaţia de gospodãrire a apelor".

II. Forme de participare a publicului

ART. 9
Dreptul de a participa al publicului include şi posibilitatea acestuia de a face comentarii în legatura cu actele normative în vigoare sau proiectele de acte normative şi de a supune analizei unitãţilor de gospodãrire a apelor noi probleme în domeniul gospodãririi apelor, care ar trebui reglementate printr-un act normativ. În termen de 45 de zile de la primirea propunerii formulate de public, unitatea de gospodãrire a apelor va începe elaborarea actului normativ sau va refuza în scris, motivat, propunerea.
ART. 10
Persoana care solicita aviz de amplasament şi/sau aviz de gospodãrire a apelor va anexa la cererea sa o copie dupã scrisoarea de informare publica a intenţiilor privind activitatea propusã, adresatã autoritãţilor publice locale, şi confirmarea de primire a scrisorii de cãtre acea autoritate. Scrisoarea va fi redactatã dupã modelul prezentat în anexa nr. 1.a).
ART. 11
Solicitantul va publica în ziarul local o informare cu privire la intenţia sa referitoare la activitatea propusã.
Informarea va fi publicatã sãptãmînal, timp de 2 saptamini consecutiv.
O copie legalizatã a articolului din ziar sau un exemplar din ziarul respectiv se va anexa la cererea prin care se solicita aviz de amplasament sau de gospodãrire a apelor.
ART. 12
Evaluarea impactului produs asupra resursei de apa sau lucrãrii de gospodãrire a apelor de o activitate existenta sau propusã reprezintã o forma de participare a publicului.
ART. 13
Publicul poate participa prin reprezentanţii sãi în cadrul unor comitete, comisii, consilii consultative, formate din experţi, pe tematici specifice domeniului gospodãrii apelor, ce pot include aspecte ştiinţifice, tehnice sau legislative. Textele agendei de lucru şi ale minutelor intilnirilor vor fi la dispoziţia publicului, spre consultare.
ART. 14
O alta forma de participare a publicului este consultarea deţinãtorilor de terenuri riverane cu privire la:
a) delimitarea zonelor de protecţie;
b) aplicarea, în funcţie de specificul local, a regimului restrictional de folosire a terenurilor din zonele de protecţie, din zona dig-mal şi din acumulari nepermanente;
c) readucerea apei în vechea albie, pe cheltuiala deţinãtorilor, în situaţia în care un curs de apa îşi formeazã o albie noua, pãrãsind în mod natural pe cea veche;
d) emiterea avizului de amplasament.
ART. 15
Participarea publicului se face şi prin consultarea utilizatorilor de apa cu privire la:
a) elaborarea schemelor-cadru şi a programelor de dezvoltare, inclusiv pentru stabilirea cerinţelor de apa, de valorificare a potenţialului hidroenergetic şi de apãrare impotriva inundatiilor, pe ansamblul teritoriului naţional, pe etape de dezvoltare;
b) aplicarea prevederilor <>Legii apelor nr. 107/1996 privind protecţia apelor de suprafata şi subterane, precum şi pentru asigurarea alimentarii cu apa, prin care se pot lua mãsuri ce afecteazã interesele utilizatorilor de apa, cu excepţia unor situaţii speciale cum ar fi secete, inundatii şi altele asemenea.
ART. 16
Organizaţiile neguvernamentale vor fi consultate la elaborarea schemelor-cadru şi a programelor de dezvoltare, inclusiv pentru stabilirea cerinţelor de apa, de valorificare a potenţialului hidroenergetic şi de apãrare impotriva inundatiilor, pe ansamblul teritoriului naţional, pe etape de dezvoltare.

III. Procedura de consultare a publicului

ART. 17
În vederea realizãrii consultãrii, Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi, dupã caz, Regia Autonomã "Apele Romane" sau filialele sale bazinale vor publica în ziarul local o informare cu privire la mãsurile propuse.
Aceeaşi informare se va transmite şi utilizatorilor de apa, riveranilor, precum şi oricãrei alte persoane ce ar putea fi afectatã.
Modelul utilizat pentru redactarea informãrii este prezentat în anexa nr. 1.b).
ART. 18
Mãsurile propuse, ca şi orice documentaţie de fundamentare a acestora, se vor tine la dispoziţia publicului de cãtre unitãţile de gospodãrire a apelor.
ART. 19
Comentariile, observaţiile sau propunerile scrise asupra mãsurilor propuse se vor transmite celui care a fãcut informarea, în termen de cel mult 45 de zile de la data publicãrii acesteia.
ART. 20
În cazul propunerii unor mãsuri speciale, importante sau controversate, emitentul informatiei va organiza o dezbatere publica a acestora, dupã 60 de zile de la publicarea informãrii.
Audierea publica va permite pãrţilor interesate sa formuleze observaţii şi comentarii. Locul de desfãşurare va fi precizat de cãtre unitãţile de gospodãrire a apelor. Audierea publica se va organiza la cel puţin 10 zile dupã anunţarea acesteia.
ART. 21
Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului sau dupã caz, Regia Autonomã "Apele Romane" va analiza observaţiile şi propunerile efectuate ca rezultat al Participãrii publicului, înainte de a lua o hotãrîre. Textul hotãrîrii şi al motivatiei acesteia vor fi puse la dispoziţia publicului.


ANEXA 1.a)

INFORMARE

Aceasta informare este efectuatã de: ......................................
[unitatea de gospodãrire a apelor
................................ ce intenţioneazã sa ..........................
(denumire, adresa, telefon)] (se descrie mãsura
...............................................................................
preconizata, care ar putea afecta interesele riveranilor sau utilizatorilor de apa şi cadrul legal în care aceasta se înscrie)
Ca rezultat al acestei mãsuri se vor produce urmãtoarele: ..................
................................................................................
Persoanele care doresc sa obţinã informaţii suplimentare sau care intenţioneazã sa transmitã observaţii, sugestii şi recomandãri se pot adresa solicitantului la adresa menţionatã ...........................................,
(numele persoanelor de contact, telefonul)
dupã data de ...................................................................
(data estimatã la care se va transmite solicitarea)


ANEXA 1.b)

INFORMARE

Aceasta informare este efectuatã de: .......................................
[unitatea, firma, compania etc.
................................. ce intenţioneazã sa solicite de la ...........
(denumire, adresa, telefon)] [unitatea
....................................... aviz de gospodãrire a apelor/aviz de
de gospodãrire a apelor (denumirea)]
amplasament pentru desfãşurarea activitãţii de .................................
..............................., localizat în ..................................
(municipiu, localitate, judeţ)
sau pentru realizarea lucrãrilor .............., amplasate în ..................
(municipiu,
................... .
localitate, judeţ)

Aceasta investiţie este ............................. .
(existenta/noua)
Ca rezultat al procesului de producţie vor rezulta .........................
(temporar/permanent)
urmãtoarele ape uzate: .............................. ce se vor evacua în ......
(cantitãţi, concentratii)
.........................., dupã ce au fost epurate prin .......................
(numele emisarului) (metoda de epurare)

Aceasta solicitare de aviz este conformã cu prevederile <>Legii apelor nr. 107/1996 .
Persoanele care doresc sa obţinã informaţii suplimentare cu privire la solicitarea avizului de gospodãrire a apelor pot contacta solicitantul de aviz la adresa menţionatã .

Persoanele care doresc sa transmitã observaţii, sugestii şi recomandãri se pot adresa solicitantului sau la adresa ........................................
(numele persoanei de contact, telefonul)
dupã data de .................................................................
(data estimatã la care se va transmite solicitarea de aviz)

-------------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016