Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 281 din 11 aprilie 1997     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 281 din 11 aprilie 1997

EMITENT: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 100 bis din 26 mai 1997
Luind în considerare noile reglementãri privind accesul publicului la informaţia de gospodãrire a apelor,
vazind referatul Direcţiei strategii şi reglementarea resurselor de apa,
în temeiul prevederilor <>Legii apelor nr. 107/1996 şi ale <>Hotãrîrii Guvernului nr. 457/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului,
ministrul apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului emite urmãtorul ordin:

1. Se aproba Procedura privind mecanismul de acces la informaţia de gospodãrire a apelor, prevãzutã în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul ordin.
2. Prezentul ordin se aplica de la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României. Începînd cu aceeaşi data se abroga Ordinul ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului nr. 854/05.12.1996 .
3. Direcţia strategii şi reglementarea resurselor de apa din cadrul Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi Regia Autonomã "Apele Romane" vor lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Ministrul apelor,
pãdurilor şi protecţiei mediului
Ioan Oltean

ANEXA 1

PROCEDURA
privind mecanismul de acces la informaţia de gospodãrire a apelor

I. Dispoziţii generale

ART. 1
Accesul publicului la informaţia detinuta de unitatea de gospodãrire a apelor privind starea de calitate a resursei de apa, condiţiile de restrictionare la sursa de apa, mãsurile privind prevenirea, diminuarea şi controlul poluarii sau a unor fenomene hidrologice periculoase prezintã o deosebita importanta în procesul utilizãrii şi punerii în aplicare a strategiei de gospodãrire a apelor.
ART. 2
Informaţia privind gospodãrirea apelor vizeazã, atît cunoaşterea impactului negativ potenţial al ecosistemului acvatic asupra comunitãţii sau a unei pãrţi din aceasta şi posibilitãţile de utilizare a resurselor de apa în folosul comunitãţii respective, cît şi participarea publicului - în deplina cunostinta - la actul decizional în activitatea de gospodãrire a apelor.

II. Mecanismul de informare

ART. 3
(1) Mecanismul de informare cuprinde etape legate de crearea, controlul şi furnizarea informatiei.
(2) În sensul prezentei reglementãri, informaţia referitoare la "gospodãrirea apelor" reprezintã orice informaţie disponibilã, în forma scrisã, vizuala, orala, computerizata, privind starea apei, caracteristicile cantitative şi calitative ale resurselor de apa, zonele inundabile, degradãrile albiilor şi malurilor, lucrãrile de amenajare a bazinelor hidrografice şi alte lucrãri care au legatura cu apele, inclusiv sursele de poluare şi lucrãrile pentru protecţia calitãţii apelor şi alte elemente caracteristice naturale sau antropice, dreptul de utilizare a apelor, precum şi acţiunile şi mãsurile ce pot influenta negativ starea de calitate a apei sau ce conduc la protejarea calitãţii şi conservarea resursei de apa, inclusiv mãsurile administrative şi programele de gospodãrire a apelor.
ART. 4
Orice persoana fizica sau juridicã are acces la informaţiile ce constituie Fondul naţional de date de gospodãrire a apelor. În fondul naţional de date de gospodãrirea apelor sînt cuprinse informaţiile hidrometeorologice, hidrogeologice, precum şi cele de gospodãrire a apelor.
ART. 5
Persoanele fizice pot solicita, printr-un formular de solicitare, unele informaţii de gospodãrire a apelor, deţinute de Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, de Regia Autonomã "Apele Romane" şi unitãţile bazinale, cu excepţia informaţiilor prevãzute la art. 15.
ART. 6
Solicitarea de informaţie de gospodãrire a apelor se realizeazã prin completarea unui formular care se adreseazã autoritãţii deţinãtoare de informaţie.
ART. 7
Formularul de solicitare conţine:
Numele şi adresa unitãţii deţinãtoare de informaţie de gospodãrire a apelor.
Ref: Solicitare pentru informaţie potrivit prevederii <>Legii apelor nr. 107/1996 şi procedurii privind mecanismul de acces la informaţie.

Stimate domn/doamna,

În conformitate cu prevederile <>Legii apelor nr. 107/1996 , solicit accesul la (sau o copie din ............) informaţiile legate de ............. (descrierea subiectului solicitãrii sau a documentelor solicitate) ....................... (clarificarea formei de fuzionare a conţinutului informatiei solicitate - discheta, copie xerox etc.)
Solicit aceasta informaţie (în calitate de reprezentant al mass media, al unei organizaţii nonprofit etc.) ..............
Intentionez sa utilizez aceasta informaţie (pentru interesul meu personal, în scopuri educaţionale etc.) ..................
Confirm plata costurilor ocazionate de obţinerea informatiei (pentru identificarea, prelucrarea, copierea, traducerea materialului solicitat etc.)
(Solicit o reducere sau o scutire de taxa, întrucît interesul meu pentru aceasta informaţie nu este de natura comercialã.)

Astept rãspuns în termen de 2 luni.

(Specialitatea instituţiei, organizaţiei, precum şi adresa, telefon, fax, e-mail, pentru primirea informatiei solicitate).

Multumesc pentru colaborare.
Semnatura/Data ..............

III. Mecanismul de furnizare a informatiei

ART. 8
Informaţiile constituite în Fondul naţional de date de gospodãrire a apelor se pot obţine de la filialele bazinale ale Regiei Autonome "Apele Romane", precum şi de la alte unitãţi specializate autorizate sau direct de la utilizatorii de apa.
ART. 9
Informaţiile necesare pentru elaborarea schemelor-cadru şi a programelor de dezvoltare, inclusiv cele necesare pentru stabilirea cerinţelor de apa, de valorificare a potenţialului hidroenergetic şi de apãrare impotriva inundatiilor, pe ansamblul teritoriului naţional, pe etape de dezvoltare vor fi puse obligatoriu la dispoziţia Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi Regiei Autonome "Apele Romane" de cãtre ministere, regii autonome, consilii judeţene şi consilii locale, de principalii utilizatori de apa, precum şi de alte organizaţii neguvernamentale, interesate în amenajarea bazinelor hidrografice. Aceste informaţii vor fi puse şi la dispoziţia comitetelor de bazin.
ART. 10
Regia Autonomã "Apele Romane" va pãstra la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice lista lucrãrilor şi instalaţiilor supuse autorizãrii sau notificãrii, care sînt folosite pentru prelevãri de apa de suprafata sau subterana ori pentru evacuari în receptori naturali.
ART. 11
Unitãţile şi instalaţiile autonome care furnizeazã informaţiile hidrologice, hidrogeologice şi meteorologice specifice gospodãririi apelor, precum şi informaţiile privind caracteristicile cantitative şi calitative ale resurselor de apa, formeazã reţeaua nationala de observaţii pentru gospodãrirea apelor.
ART. 12
Unitãţile specializate autorizate, ca şi utilizatorii de apa care produc informaţii ce pot constitui Fondul naţional de date de gospodãrire a apelor, sînt obligaţi sa le pãstreze timp de 5 ani şi sa le transmitã lunar la Regia Autonomã "Apele Romane", în conformitate cu procedura stabilitã de Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţia Mediului.
ART. 13
Unitatea de gospodãrire a apelor va trebui sa rãspundã solicitãrii înaintate, cît mai curînd posibil şi nu mai tirziu de doua luni.
ART. 14
Unitãţile de gospodãrire a apelor vor asigura mãsurile necesare publicãrii rapoartelor informative privind starea de calitate a apei, prognoze meteo- şi hidro-, inclusiv sinteze informative din urmãtoarele materiale:
a) Programe privind satisfacerea cerinţelor de apa ale populaţiei şi economiei.
b) Planuri de restrictii temporare pentru cursurile de apa deficitare.
c) Studii de sinteza privind gospodãrirea cantitativã şi calitativã a apelor, pe bazine hidrografice.
d) Prognoze meteo şi hidro.
e) Studii şi cercetãri în domeniile meteorologiei, hidrologiei şi hidrogeologiei.
f) Planuri de apãrare impotriva inundatiilor, pe bazine hidrografice.
g) Propuneri de lucrãri noi de amenajare a bazinelor hidrografice.
h) Sinteze anuale de cadastrul apelor.
ART. 15
(1) Prin excepţie de la regula prevãzutã în art. 5, deţinãtorii de informaţii ce constituie Fondul naţional de date de gospodãrire a apelor pot refuza furnizarea de astfel de informaţii în cazul în care acestea afecteazã:
a) siguranta nationala;
b) desfãşurarea unor acţiuni în curs de urmãrire penalã sau de judecata;
c) confidenţialitatea industriala şi comercialã. Prin aceasta se înţeleg situaţiile în care se dezvaluie şi se folosesc secrete de comerţ, într-o maniera contrarã practicilor comerciale loiale.
(2) Informaţia solicitatã poate fi furnizatã parţial, în condiţiile în care poate separa acea componenta care este protejata prin excepţiile sus-menţionate.
(3) O solicitare de informaţie poate fi de asemenea refuzatã, dacã:
a) va implica furnizarea unui material sau document nefinalizat;
b) solicitarea de informaţie este formulatã în termeni confuzi;
c) se constata manifestarea unor solicitãri nerezonabile.
ART. 16
Mecanismul de acces la informaţii include, pe lîngã prevederile referitoare la dreptul de a fi informat şi de a beneficia de o informaţie accesibila, şi activitãţi de control şi inspecţie, precum şi de urmãrire prin sisteme de monitoring.
ART. 17
Furnizarea informaţiilor se va face contra cost. În calculul costurilor se va lua în considerare:
a) activitatea de copiere sau reproducere a informatiei solicitate;
b) perioada de timp consumatã şi efortul depus de deţinãtorul informatiei de gospodãrire a apelor, în identificarea acesteia.
ART. 18
Deţinãtorul informatiei poate acorda scutire sau reducere de taxa pentru situaţii în care solicitantul nu va folosi informaţia în scopuri comerciale.

--------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016