Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 279 din 11 aprilie 1997     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 279 din 11 aprilie 1997

EMITENT: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 100 bis din 26 mai 1997
Având în vedere necesitatea reglementãrii amplasarii în zona inundabila a albiei majore de obiective economice şi sociale, inclusiv de noi locuinţe, ca şi amplasarea unor obiective şi desfãşurarea de activitãţi în zonele de protecţie ale platformelor meteorologice şi în jurul acestora,
vazand referatul Direcţiei strategii şi reglementarea resurselor de apa,
în temeiul prevederilor <>Legii apelor nr. 107/1996 şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 457/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului,
ministrul apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului emite urmãtorul ordin:

1. Se aproba Normele metodologice privind avizul de amplasament, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
2. Prezentul ordin se aplica de la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României. Începând cu aceeaşi data se abroga Ordinul ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului nr. 718/13.11.1996 .
5. Direcţia strategii şi reglementarea resurselor de apa din cadrul Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului şi Regia Autonomã "Apele Romane" vor lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Ministrul apelor,
pãdurilor şi protecţiei mediului,
Ioan Oltean

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind avizul de amplasament

ART. 1
În conformitate cu prevederile <>Legii apelor nr. 107/1996 , amplasarea în zona inundabila a albiei majore de obiective economice şi sociale, inclusiv de noi locuinţe, ca şi amplasarea unor obiective şi desfãşurarea de activitãţi în zonele de protecţie ale platformelor meteorologice, precum şi pe o distanta de 500 m în jurul acestora, sunt permise numai în baza unui aviz de amplasament.
Avizul de amplasament se emite de cãtre Regia Autonomã "Apele Romane" sau de filialele sale bazinale, conform competentelor de emitere.
ART. 2
În cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie vrea sa construiascã în zona inundabila a albiei majore sau în zonele de protecţie ale platformelor meteorologice, va solicita, înainte de întocmirea temei de proiectare, un aviz de amplasament. Solicitarea se va realiza în baza unui formular (prezentat în anexa nr. 1.a) completat citeţ, cu majuscule, ce va fi însoţit de o documentaţie de amplasare întocmitã conform normativului de conţinut prezentat în anexa nr. 1.b.
ART. 3
Prin avizul de amplasament se reglementeazã:
(1) amplasarea unor obiective economice şi sociale, ce pot include şi locuinţe, în zona inundabila a albiei majore, dupã realizarea anticipata a lucrãrilor şi mãsurilor necesare pentru evitarea pericolului de inundare şi asigurarea curgerii apelor;
(2) amplasarea pe o distanta de pana la 500 m, în jurul şi în afarã zonei de protecţie de 30 m instituite în jurul platformelor meteorologice a urmãtoarelor obiective:
a) construcţii cu înãlţime mai mare decât o sesime din distanta dintre construcţie şi limita zonei de protecţie;
b) reţele de inalta tensiune sau de telecomunicaţii;
c) obiective economice sau sociale care ar putea emite fum şi pulberi în atmosfera;
d) sisteme de irigaţii prin aspersiune;
e) perdele forestiere.
(3) amplasarea oricãror obiective social-economice, pe terenurile din zonele de protecţie din jurul lacurilor naturale, cursurilor de apa, lacurilor de acumulare, digurilor, canalelor, barajelor şi altor lucrãri hidrotehnice, a construcţiilor şi instalaţiilor hidrometrice, a instalaţiilor de determinare automatã a calitãţii apei, precum şi a celor din zona dig-mal.
ART. 4
(1) Avizul de amplasament se emite de cãtre Regia Autonomã "Apele Romane" în urmãtoarele situaţii:
a) pentru amplasarea în zona inundabila a obiectivelor economice şi sociale încadrate, conform prevederilor STAS 4273/88, în clasele I şi II de importanta;
b) pentru amplasãri de obiective în limita a 500 m în jurul şi în afarã zonei de protecţie a platformelor meteorologice.
(2) Avizul de amplasament se emite de cãtre filialele bazinale ale Regiei Autonome "Apele Romane" pentru:
a) amplasarea în zona inundabila a obiectivelor economice şi sociale, cu excepţia celor încadrate în clasele I şi II de importanta;
b) amplasarea în zonele dig-mal şi în zonele de protecţie instituite conform legii în lungul cursurilor de apa, lacurilor de acumulare etc.
ART. 5
Documentaţia tehnica necesarã obţinerii avizului de amplasament va conţine, în mod obligatoriu, o evaluare globalã a consecinţelor ecologice potenţiale, precum şi a restrictiilor şi mãsurilor impuse, în scopul limitãrii şi prevenirii impactului asupra gospodãririi cantitative şi calitative a apelor, precum şi elemente privind realizarea anticipata a lucrãrilor şi mãsurilor necesare evitãrii pericolului de inundare şi de asigurare a curgerii apei.
În cazul amplasamentelor în jurul şi în afarã zonei de protecţie a platformelor meteorologice, documentaţia va conţine evaluãri privind impactul obiectivelor menţionate la art. 3 alin. (2), asupra regimului natural al parametrilor meteorologici.
ART. 6
Pentru amplasarea obiectivelor economice şi sociale în zona inundabila a albiei majore, documentaţia tehnica necesarã va fi însoţitã de acceptul riveranilor, ce se va obţine de cãtre beneficiarul sau titularul de investiţie, precum şi de alte avize sau acorduri ce se considera a fi necesare pentru emiterea avizului de amplasament (prezentate în anexa nr. 1.c).
ART. 7
Datele hidrologice necesare pentru studiul inundabilitatii amplasamentelor se vor actualiza la etapa elaborãrii documentaţiei de investiţii.
ART. 8
În vederea încadrãrii în mod unitar a lucrãrilor ce se propun a fi executate pe ape sau în legatura cu apele în schema cadru de amenajare a bazinului hidrografic respectiv, ca şi în ansamblul amenajãrilor existente sau care se prevãd a se realiza în zona de amplasare a obiectivului de investiţii, beneficiarul sau titularul de investiţie poate solicita Regiei Autonome "Apele Romane" şi filialelor bazinale ale acesteia, consultaţii tehnice cu privire la: inundabilitatea amplasamentelor, schemele functionale ale lucrãrilor, soluţiile tehnice, corelarea cu lucrãrile de gospodãrire a apelor existente sau prevãzute, condiţiile de evacuare a apelor uzate în receptorii naturali, avize sau acorduri necesare (specificate în anexa nr. 1.c), precum şi referitor la orice alte aspecte de gospodãrire a apelor.
Consultanţa tehnica se poate solicita şi la întocmirea documentaţiilor tehnice, transmise spre avizare, pentru lucrãri de investiţii de amploare sau lucrãri complexe care necesita un grad de detaliere ridicat, precum şi pentru amplasarea de obiective social-economice în zonele de protecţie instituite în jurul platformelor meteorologice.
ART. 9
(1) Documentaţiile tehnice necesare obţinerii avizului de amplasament, însoţite de celelalte avize necesare, prevãzute în anexa nr. 1.c, se transmit astfel:
a) în doua exemplare, la sistemul de gospodãrire a apelor pe teritoriul cãruia se amplaseaza obiectivul de investiţie, dacã emiterea avizului este în competenta filialei bazinale a Regiei Autonome "Apele Romane", din care, un exemplar se remite acesteia, însoţit de referatul tehnic de specialitate elaborat, în termen de cel mult 20 zile calendaristice, de sistemul respectiv;
b) în doua exemplare, la filiala Regiei Autonome "Apele Romane", pe teritoriul cãreia se amplaseaza obiectivul de investiţie, dacã emiterea avizului revine Regiei Autonome "Apele Romane" din care, un exemplar se remite acesteia, însoţit de referatul tehnic de specialitate elaborat, în termen de cel mult 20 zile calendaristice, de filiala Regiei Autonome "Apele Romane".
(2) Pentru lucrãrile situate pe cursurile de apa care formeazã sau intersecteazã frontiera tarii, emitentul avizului de amplasament va realiza, în prealabil, concordarea lucrãrilor aferente obiectivelor investiţiei propuse cu lucrãrile situate pe teritoriul ţãrilor vecine, în cadrul comisiilor mixte hidrotehnice.
ART. 10
Eliberarea unui aviz de amplasament în zonele inundabile din albiile majore ale cursurilor de apa poate fi refuzatã, dacã condiţiile zonei nu permit amplasarea obiectivului sau mãsurile de apãrare impotriva inundatiilor nu ar fi suficiente pentru protecţia acestuia.
ART. 11
Avizul de amplasament se emite numai dacã în documentaţia tehnica prezentatã sunt aduse la îndeplinire, dupã caz, prevederile Normativului de conţinut din anexa nr. 1.b). În caz contrar, documentaţia tehnica prezentatã la avizare se va restitui solicitantului, în vederea completãrii sau se solicita, în scris, completãri. Dacã în urma verificãrii în teren se constata ca datele prezentate nu corespund realitãţii sau condiţiile locale nu permit amplasarea obiectivului în zona propusã, se va refuza motivat, în scris, emiterea avizului.
ART. 12
În condiţiile în care documentaţia tehnica, cu completãrile solicitate, dupã caz, satisface cerinţele legale, se poate emite avizul solicitat. Atât avizul de amplasament, cat şi motivatia de refuz se emit în termen de cel mult 30 zile calendaristice de la data primirii documentaţiei sau a ultimei completãri solicitate. În cazul în care este necesarã concordarea lucrãrilor aferente obiectivului de investiţie cu lucrãrile situate pe teritoriul ţãrilor vecine, termenul de emitere a avizului decurge de la data aprobãrii protocolului comisiei mixte hidrotehnice.
ART. 13
Emitentul avizului de amplasament are obligaţia stampilarii şi semnãrii spre neschimbare a exemplarului din documentaţie ce se transmite solicitantului împreunã cu un exemplar din aviz.
ART. 14
Câte un exemplar din avizele emise se va pãstra în evidenta Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului, Regiei Autonome "Apele Romane" şi a filialelor sale.
Documentaţia tehnica ce a stat la baza emiterii avizului se pãstreazã în arhiva tehnica a filialei Regiei Autonome "Apele Romane" pe raza cãreia se amplaseaza obiectivul sau se desfãşoarã activitatea supusã avizãrii, pe toatã durata de existenta a lucrãrii pentru care s-a solicitat aviz.
ART. 15
Avizul de amplasament este aviz conform şi trebuie respectat ca atare. Prevederile avizului de amplasament, precum şi refuzul de emitere a acestuia, pot fi contestate potrivit Legii contenciosului administrativ.
ART. 16
Avizul de amplasament este valabil 1 an de zile, dacã în acest interval de timp se solicita şi se obţine avizul de gospodãrire a apelor. În caz contrar, ca şi în cazul în care investiţia pentru care s-a solicitat şi obţinut aviz de amplasament nu începe în termen de 2 ani de la data obţinerii avizului de gospodãrire a apelor, avizul de amplasament îşi pierde valabilitatea şi este necesar sa se solicite un nou aviz de amplasament pe baza unei noi documentaţii şi a avizelor actualizate.
ART. 17
Pentru activitatea de consultanţa tehnica şi de emitere a avizului de amplasament se percep taxe şi tarife, ale cãror valori se indexeazã periodic funcţie de rata inflaţiei.
ART. 18
Obţinerea avizului de amplasament nu exclude obligaţia obţinerii avizului de gospodãrire a apelor şi a celorlalte avize prevãzute de lege.


ANEXA 1.a)

Cãtre

.........................................
(Regia Autonomã "APELE ROMANE"/Filiala .......)

În conformitate cu prevederile <>Legii apelor nr. 107/1996 ,

a) Subsemnatul ..............................., cu B.I. seria ...... nr. ....
(Numele şi prenumele solicitantului)
cp ............., domiciliat în localitatea ............. str. ..............
nr. ........ bloc ..........., ap. ........, tel. ............, fax ...........
b) ............................................................................
(Denumirea SOCIETĂŢII COMERCIALE/REGIEI AUTONOME)
cod fiscal ........, nr. ....... Registrul comerţului ..........., tel. ......,
fax ........... cu sediul în: localitatea ...................., strada ........
nr. ......., judeţul .........., prin reprezentantul sau ......................
(numele şi prenumele)
în calitate de ..................................................... solicita:
(beneficiar sau titular de investiţie)

AVIZ DE AMPLASAMENT

pentru investiţia ..............................................................
................................................................................
(denumirea investiţiei - obiect social economic, locuinta etc.)
din bazinul hidrografic ....................... pe raul ........................
Obiectivul este încadrat în clasa ...... de importanta.
Menţionãm ca investiţia urmeazã sa se realizeze ca:
_
investiţie noua |_|
_
extindere |_|; reglementatã anterior prin:
avizul/autorizaţia de gospodãrire a apelor nr. ........ din data de ....... emis de cãtre .................................................................
(denumirea autoritãţii de gospodãrire a apelor emitente)
pe care le anexãm în 2 exemplare.
Pretentie de confidenţialitate: ...............................
Lucrãrile, construcţiile şi instalaţiile pentru care se solicita aviz de amplasament, îndeplinesc condiţiile necesare potrivit reglementãrilor în vigoare, existând prevãzute lucrãri şi mãsuri pentru asigurarea protecţiei impotriva inundatiilor.
Anexãm în 2 exemplare documentaţia de amplasare.
Documentele anexate prezentei sunt completate corespunzãtor cerinţelor legale.

Data ............................
L.S.
(funcţia, numele şi semnatura)

NOTA:
Litera a) se completeazã în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoana fizica, iar lit. b) se completeazã în cazul în care beneficiarul sau titularul de investiţie este o persoana juridicã.


ANEXA 1.b)

NORMATIV DE CONŢINUT

al documentaţiilor tehnice necesare obţinerii avizului de amplasament

(1). Documentaţiile tehnice pentru obiectivele amplasate în zona inundabila a albiei majore vor cuprinde:
a) schema generalã a lucrãrilor, construcţiilor, instalaţiilor şi a folosinţei de apa pentru întreg ansamblul obiectivului de investiţie, cu indicarea principalilor parametri constructivi şi funcţionali:
b) în copie, actele de reglementare emise anterior;
c) elemente privind evaluarea impactului ecologic asupra factorului de mediu apa cu evidentierea efectelor şi implicatiilor majore datorate desfãşurãrii activitãţii propuse spre avizare;
d) mãsurile adecvate de prevenire, control, diminuare şi inlaturare a poluarii, de gospodãrire cantitativã raţionalã a apelor şi de restabilire a echilibrului ecologic;
e) încadrarea în schema cadru de amenajare a bazinului hidrografic va fi prezentatã sub aspectul corelãrii functionale cu lucrãrile existente sau propuse în zona;
f) mãsuri de apãrare impotriva inundatiilor;
g) plan de încadrare în zona a lucrãrilor de investiţii propuse;
h) plan de ansamblu al lucrãrilor investiţiei propuse cu încadrarea în schita de sistematizare a zonei şi cu prezentarea zonei de protecţie sanitarã şi a perimetrelor de restrictie pentru lucrãrile hidrotehnice propuse;
i) profile transversale şi longitudinale în secţiuni caracteristice, pentru principalele lucrãri care fac obiectul avizului.

(2) Pentru obiective amplasate sau activitãţi desfãşurate pe o distanta de pana la 500 m în jurul şi în afarã zonei de protecţie a platformelor meteorologice, documentaţia tehnica va cuprinde date de coordonare privind amplasarea statiei meteorologice (denumire, localitate etc.) şi, dupã caz:
a) descrierea tipului de activitate ce urmeazã a se desfasura;
b) schema generalã a obiectivului de investiţii;
c) înãlţimea construcţiilor prevãzute a se realiza şi destinaţia acestora;
d) caracteristicile perdelelor forestiere;
e) emisiile în atmosfera de fum sau pulberi;
f) metoda de irigare.


ANEXA 1.c)

AVIZE ŞI ACORDURI NECESARE, DUPĂ CAZ, ÎN ACTIVITATEA DE ELABORARE A AVIZULUI DE AMPLASAMENT

a) Avizul privind instituirea şi regimul de utilizare a zonelor de protecţie sanitarã, emis de Ministerul Sãnãtãţii;
b) Avizul organelor silvice de specialitate pentru plantarea ori taierea arborilor sau arbustilor de pe terenurile situate în albiile majore ale cursurilor de apa şi pe tarmul marii;
c) Acceptul în scris al deţinãtorilor lucrãrilor existente în zona sau al sistemului hidroedilitar orasenesc, industrial, zonal sau microregional, pentru situaţii în care, prin soluţiile tehnice adoptate se propun cooperãri cu acestea, în ceea ce priveşte amplasarea, funcţionarea sau exploatarea din punct de vedere al gospodãririi apelor;
d) Avizul privind închirierea sau concesionarea plajei marii emis de administratorul acesteia;
e) Avizul Regiei Autonome "Apele Romane";
f) Acceptul deţinãtorilor cu orice titlu ai terenurilor riverane;
g) Acordul Ministerului Transporturilor pentru situaţii în care lucrãrile ce se construiesc pe ape sau au legatura cu apele se efectueazã în zona apelor naţionale navigabile.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016