Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 278 din 4 iulie 2002  privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 125/383/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 278 din 4 iulie 2002 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 125/383/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 692 din 20 septembrie 2002

Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi ministrul sãnãtãţii şi familiei,
vazand Referatul de aprobare al Direcţiei generale de implementare, reglementare şi de management al resurselor biotehnologice din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor nr. 140.471 din 4 iulie 2002 şi al Direcţiei generale de sãnãtate publica din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei nr. DB 9.476 din 13 august 2002,
având în vedere prevederile <>art. 34 alin. 1 lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 125/383/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor produse din cacao şi ciocolata destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 700 din 5 noiembrie 2001, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (1) al articolului 5 din capitolul III din norme se completeazã cu literele g) şi h) cu urmãtorul cuprins:
"g) pentru produsele din ciocolata, specificate în anexa nr. 1 la prezentele norme, care conţin grãsimi vegetale definite în anexa nr. 3 la prezentele norme, altele decât untul de cacao, pe eticheta se menţioneazã utilizarea acestor grãsimi, prin declaraţia <<conţin grãsimi vegetale în amestec cu untul de cacao>> Aceasta declaraţie trebuie sa fie în acelaşi camp vizual cu lista de ingrediente, separatã de aceasta lista, scrisã cu litere de aceeaşi mãrime. Procentul adãugat de grãsimi vegetale este de maximum 5% din produsul finit, dupã deducerea cantitãţii totale a celorlalte ingrediente şi fãrã a reduce conţinutul minim de unt de cacao şi conţinutul total de substanta uscata de cacao;
h) pentru produsele specificate la pct. A lit. i) din anexa nr. 1 la prezentele norme se indica conţinutul de unt de cacao."
2. Litera b) a articolului 6 din capitolul III din norme va avea urmãtorul cuprins:
"b) ciocolata cu lapte conţine minimum 30% substanta uscata de cacao şi minimum 18% substanta uscata din lapte parţial sau total deshidratat, lapte total sau parţial degresat, smantana sau din smantana parţial sau total deshidratata, unt sau grasime din lapte, inclusiv minimum 4,5% grasime din lapte;"
3. Articolul 6 din capitolul III din norme se completeazã cu litera c) cu urmãtorul cuprins:
"c) cuvertura de ciocolata conţine minimum 16% substanta uscata de cacao fãrã grasime."
4. Litera a) a alineatului (2) al articolului 7 din capitolul III din norme se abroga.
5. Articolul 9 din capitolul IV din norme va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme."
ART. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, prin Direcţia generalã de implementare, reglementare şi de management al resurselor biotehnologice şi prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, prin Direcţia generalã de sãnãtate publica şi direcţiile de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data de 5 noiembrie 2002.

p. Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Petre Daea,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos


ANEXA 3


──────
la norme
──────────

GRĂSIMI VEGETALE

A. Grasimile vegetale menţionate la lit. g) de la alin. (1) al art. 5 din cap. III din Normele cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor produse din cacao şi ciocolata destinate consumului uman sunt individuale sau în amestec, echivalente şi vor respecta urmãtoarele criterii:
a) sunt grãsimi non-laurice, bogate în trigliceride de tipul: palmitic-oleic-palmitic, palmitic-oleic-stearic, stearicoleic-stearic;
b) sunt miscibile în orice proporţie cu untul de cacao şi sunt compatibile cu proprietãţile fizice ale acestuia (punctul de topire şi temperatura de cristalizare);
c) sunt obţinute numai prin procesare/rafinare sau fractionare, care exclud modificãrile enzimatice ale structurii trigliceridelor.
B. În conformitate cu criteriile de mai sus, urmãtoarele grãsimi vegetale, obţinute din plantele enumerate mai jos, se pot folosi:
- illipe, grasime Borneo sau Tengkawang, obţinutã din Shorea spp.
- ulei de palmier obţinut din Elaeis giuneensis; Elaeis olifera;
- sal obţinutã din Shorea robusta;
- shea obţinutã din Butyrospermum parkii;
- kokum gurgi obţinutã din Garcinia indica;
- samburi de Manga obţinuţi din Mangifera indica.
Se poate folosi şi uleiul de cocos pentru producerea ciocolatei utilizate la fabricarea inghetatei şi a altor produse similare.

──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016