Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 277 din 20 aprilie 2006  pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea laboratoarelor in vederea executarii de analize pentru vinurile si celelalte produse pe baza de must si vin ce urmeaza a fi expediate in scopul comercializarii pe piata interna    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 277 din 20 aprilie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea laboratoarelor in vederea executarii de analize pentru vinurile si celelalte produse pe baza de must si vin ce urmeaza a fi expediate in scopul comercializarii pe piata interna

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 381 din 3 mai 2006
ORDIN nr. 277 din 20 aprilie 2006
pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea laboratoarelor
în vederea executãrii de analize pentru vinurile şi celelalte produse pe bazã de must şi vin
ce urmeazã a fi expediate în scopul comercializãrii pe piaţa internã
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 381 din 3 mai 2006


Având în vedere prevederile art. 46 lit. i) din Legea viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002 şi ale art. 111 lit. k) din Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.134/2002 , precum şi ale art. 42 pct. 4 titlul V cap. I din R(CE) nr. 1.493/1999 privind organizarea comunã a pieţei vitivinicole,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vãzând Referatul de aprobare nr. 102.097 din 18 aprilie 2006, aprobat de conducerea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice privind autorizarea laboratoarelor în vederea executãrii de analize pentru vinurile şi celelalte produse pe bazã de must şi vin ce urmeazã a fi expediate în scopul comercializãrii pe piaţa internã, prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 2
Autorizarea laboratoarelor se face de cãtre direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, în baza normelor metodologice prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti elibereazã laboratoarelor care îndeplinesc condiţiile de autorizare prevãzute în normele metodologice cuprinse în anexa nr. 1 autorizaţia pentru efectuarea de analize şi eliberarea de buletine de analizã pentru vinurile ce urmeazã a fi expediate de producãtori pentru comercializarea pe piaţa internã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 4
Vinurile şi celelalte produse pe bazã de must şi vin ce urmeazã a fi expediate de producãtori în scopul comercializãrii pe piaţa internã vor fi însoţite de buletine de analizã eliberate de laboratoare autorizate, al cãror model este prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 5
Rezultatele determinãrilor privind compoziţia fizico-chimicã şi caracteristicile organoleptice ale produselor vinicole ce urmeazã a fi expediate pentru comercializare se înscriu în buletinul de analizã care însoţeşte vinurile şi celelalte produse pe bazã de must şi vin.
ART. 6
Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 7
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Nicolae Flaviu Lazin,
secretar de stat

Bucureşti, 20 aprilie 2006.
Nr. 277.


ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind autorizarea laboratoarelor în vederea executãrii
de analize pentru vinurile şi celelalte produse pe bazã
de must şi vin ce urmeazã a fi expediate în scopul
comercializãrii pe piaţa internã

ART. 1
Pentru analizarea compoziţiei fizico-chimice a vinurilor, laboratoarele vor aplica metodele de analizã a vinurilor aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 541/1.025/2002 privind notificarea metodelor comunitare de analizã aplicabile în sectorul vinului.
ART. 2
(1) În vederea autorizãrii, laboratoarele trebuie sã dispunã de dotarea tehnicã şi de personal de laborator calificat care sã permitã efectuarea determinãrilor cuprinse în buletinul de analizã prezentat în anexa nr. 3 la ordin.
(2) Aparatura utilizatã pentru determinãri trebuie sã fie etalonatã metrologic. Baloanele cotate, biuretele şi pipetele din sticlã utilizate în analize trebuie sã corespundã clasei A de calitate.
ART. 3
Laboratoarele care solicitã autorizarea în acest sens vor depune la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti o cerere de autorizare şi documentaţia din care sã rezulte cã pentru fiecare metodã îndeplinesc prevederile art. 2.
ART. 4
(1) Buletinele de analizã pentru livrarea vinului pe piaţa internã, emise de laboratoarele autorizate, vor fi înregistrate într-un registru special de evidenţã a acestor buletine, numerotat, vizat şi ştampilat de cãtre compartimentul Inspecţia de stat pentru controlul tehnic vitivinicol din cadrul direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) Registrele vor cuprinde urmãtoarele rubrici: solicitantul, adresa, numãrul probei-contraprobei, denumirea produsului, anul de recoltã, categoria de calitate, valorile analitice, cantitatea pentru care s-a emis buletinul, numãrul buletinului şi concluziile.
ART. 5
Persoana care solicitã laboratorului autorizat eliberarea buletinului de analizã ce va însoţi lotul de vin expediat pentru comercializare pe piaţa internã completeazã la sediul laboratorului o cerere potrivit modelului ataşat buletinului de analizã, prevãzut în anexa nr. 3 la ordin, şi depune 3 probe medii din produsul vinicol ce urmeazã a fi comercializat. Fiecare probã trebuie sã conţinã minimum 0,75 litri.
ART. 6
O probã de vin este destinatã efectuãrii analizelor fizico-chimice şi organoleptice, o probã (constituie contraprobã) se sigileazã în prezenţa solicitantului şi se pãstreazã în laborator timp de 90 de zile pentru vinul livrat în vederea comercializãrii în vrac şi 180 de zile pentru vinul livrat sub formã îmbuteliatã, iar o probã se restituie solicitantului, sigilatã de cãtre laborator.
ART. 7
(1) Buletinul de analizã se completeazã, ca urmare a determinãrilor fizico-chimice şi organoleptice, la toate rubricile, în 3 exemplare autocopiative; primul exemplar (albastru) şi al doilea exemplar (roşu) se înmâneazã solicitantului, iar al treilea exemplar (verde) se pãstreazã la laboratorul care l-a emis.
(2) Produsul vinicol expediat de producãtor/îmbuteliator cãtre reţeaua de comercializare va fi însoţit pânã la primul comerciant de exemplarul albastru al buletinului de analizã sau de o copie a acestuia, certificatã de producãtor/ îmbuteliator, în cazul în care din lotul pentru care s-a eliberat buletinul de analizã se livreazã la mai mulţi beneficiari.
ART. 8
(1) În termen de 15 zile de la publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti vor emite decizii de constituire a unei comisii formate din 3 persoane.
(2) Comisia constituitã în acest scop va verifica scriptic şi faptic respectarea prevederilor art. 1, 2 şi 3 şi va întocmi o notã de constatare în douã exemplare, dintre care un exemplar va fi anexat documentaţiei înaintate de laborator, iar al doilea exemplar va fi înaintat conducerii direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, cu propunerea de autorizare sau neautorizare, dupã caz.
ART. 9
Autorizaţiile eliberate de direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti se actualizeazã anual, în urma verificãrii menţinerii condiţiilor care au stat la baza autorizãrii de cãtre comisia constituitã conform prevederilor art. 8.
ART. 10
Pe perioada autorizãrii pentru emiterea de buletine de analizã în vederea livrãrii vinului pe piaţa internã, laboratoarele vor lua toate mãsurile tehnice şi organizatorice care sã asigure exactitatea determinãrilor şi înscrierea corectã şi completã a rezultatelor în buletinele de analizã.
ART. 11
Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin compartimentele specializate şi abilitate în acest sens, respectiv Inspecţia de stat pentru controlul tehnic vitivinicol, vor verifica periodic activitatea desfãşuratã de laboratoarele autorizate, procedând la retragerea autorizãrii în cazul în care se constatã nerespectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.

ANEXA 2



MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã ........................

AUTORIZAŢIE Nr. ......................

din .........................

Laboratorul .............................................................,
aparţinând ...................................................................,
cu sediul în localitatea ..........................., str. ....................
nr. ........, judeţul/sectorul .............................., reprezentat prin
..............................................................., în calitate de
.............................................................., se autorizeazã,
în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor
şi dezvoltãrii rurale nr. 277 din 20 aprilie 2006, sã efectueze determinãri
fizico-chimice şi organoleptice şi sã elibereze buletine de analizã pentru
vinurile destinate comercializãrii pe piaţa internã.

Director executiv,
.............................

Vizatã anul 200... Valabilã pânã la data ................................

Vizatã anul 200... Valabilã pânã la data ................................

Vizatã anul 200... Valabilã pânã la data ................................

Vizatã anul 200... Valabilã pânã la data ................................



ANEXA 3






┌──────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
├──────────────────────────────────────────────:───────────────────────────────────────────┤
│ : │
│ : Denumirea laboratorului ......... │
│ CERERE NR. ...... data ....... : Adresa ................ │
│ pentru efectuare analize şi eliberare : Autorizaţie nr. ....... │
│ buletin de analizã : │
│ : │
│ : BULETIN DE ANALIZÃ NR. .... data ..... │
│ : Pentru livrare vinuri*) │
│ Agent economic/( numele şi prenumele) : │
│ ..................................... : │
│ (CNP sau CUI) ....................... : ┌───────────────────────────────────┐ │
│ Adresa .............................. : │PROBA DE ANALIZAT-CONTRAPROBA │ │
│ : │Nr. de inregistrare ........ │ │
│ : └───────────────────────────────────┘ │
│ : │
│ Vin de masa [] : DATE DE IDENTIFICARE A VINULUI │
│ : CANTITATE ................. │
│ Vin cu indicatie geografica [] : CULOARE ................... │
│ : AN RECOLTA ................ │
│ Vin DOC [] : PODGORIA .................. │
│ : SOI/SORTIMENT ............. │
│ : DENUMIRE COMERCIALA ....... │
│ : │
│ : │
│ ALB ROZE ROSU : A) CARACTERISTICI ORGANOLEPTICE: │
│ CULOARE [] [] [] : ┌───────────────────────────────────┐ │
│ : │Aspect │ │
│ : ├───────────────────────────────────┤ │
│ Data imbutelierii |_|_|_|_|_|_|_|_| : │Culoare │ │
│ : ├───────────────────────────────────┤ │
│ : │Miros │ │
│CANTITATE (litri sau butelii/capacitate) : ├───────────────────────────────────┤ │
│AN RECOLTÃ ............. : │Gust │ │
│PODGORIE ............... : └───────────────────────────────────┘ │
│SOI/SORTIMENT ........... : │
│DENUMIRE COMERCIALA (dacã este cazul) ...... : B) ANALIZE FIZICO-CHIMICE: Valorile │
│............................................ : analitice │
│ : ┌─────────────────────────────────┬─────┐ │
│ : │Concentratia alcoolica (% vol.) │ │ │
│ : ├─────────────────────────────────┼─────┤ │
│ : │Aciditate totala (g/l in acid │ │ │
│ DECLARAŢIE DE CONFORMITATE : │tartric) │ │ │
│ : ├─────────────────────────────────┼─────┤ │
│ Declar pe proprie rãspundere cã produsul : │Aciditate volatila (g/l in acid │ │ │
│este produs în conformitate cu legislaţia : │acetic) │ │ │
│vitivinicolã. Datele sunt în conformitate cu : ├─────────────────────────────────┼─────┤ │
│normele de evidentã a produselor vitivinicole.: │Dioxid de sulf liber (mg/l) │ │ │
│Proba prezentatã este o probã medie şi : ├─────────────────────────────────┼─────┤ │
│corespunde în totalitate caracteristicilor : │Dioxid de sulf total (mg/l) │ │ │
│lotului pentru care se solicita buletin de : ├─────────────────────────────────┼─────┤ │
│analizã. : │Extract sec nereducator (g/l) │ │ │
│ Sunt de acord cu accesul instituţilor : ├─────────────────────────────────┼─────┤ │
│abilitate pentru verificarea datelor în : │Zaharuri reducatoare (g/l) │ │ │
│evidenţele unitãţii. : ├─────────────────────────────────┼─────┤ │
│ : │Densitate relativa la +20°C │ │ │
│ : └─────────────────────────────────┴─────┘ │
│ : ┌─────────────────────────────┬─────────┐ │
│ : │Numele si prenumele persoanei│Semnatura│ │
│ ┌─────────────┬────────────┬──────┐ : │care a executat determinarea │ │ │
│ │Locul de │Nume/prenume│ Data │ : ├─────────────────────────────┼─────────┤ │
│ │depozitare │ Semnatura │ │ : │ .............. │ ....... │ │
│ │al produsului│ │ │ : └─────────────────────────────┴─────────┘ │
│ ├─────────────┼────────────┼──────┤ : │
│ │ ........ │ ........ │ .... │ : C) CONCLUZII │
│ └─────────────┴────────────┴──────┘ : Produsul corespunde/nu corespunde din │
│ : punct de vedere al compoziţiei │
│ : fizico-chimice si caracteristicilor │
│ : organoleptice pentru a fi comercializat, │
│ : la categoria de calitate .............. │
│ *) Se completeazã in trei exemplare din care : si tip de vin in funcţie de conţinutul │
│doua exemplare (albastru şi roşu) se restituie: in zaharuri ...................... │
│solicitantului împreunã cu buletinul de : ┌───────────────┬─────────┬────────┬────┐ │
│analizã, exemplarul verde rãmânând nedetaşat : │ Sef laborator │Semnatura│Stampila│Data│ │
│din carnet împreunã cu exemplarul verde al : │(Nume, prenume)│ │ │ │ │
│buletinului de analizã. : ├───────────────┼─────────┼────────┼────┤ │
│ : │ ............. │ ....... │ ...... │....│ │
│ : └───────────────┴─────────┴────────┴────┘ │
│ : │
│ : *) Buletinul de analizã se completeazã │
│ : la toate rubricile in trei exemplare │
│ : autocopiative, primul exemplar (albastru) │
│ : şi al doilea exemplar (roşu) se înmâneazã │
│ : solicitantului, şi al treilea exemplar │
│ : (verde) se pãstreazã nedetasat la │
│ : laboratorul autorizat care l-a emis. │
│ :Produsul comercializat este însoţit la │
│ :livrare de exemplarul albastru, sau copie │
│ :a acestuia certificatã, dupã caz. │
│ : │
├──────────────────────────────────────────────:───────────────────────────────────────────┤
└──────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┘



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016