Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 275 din 8 octombrie 1999  pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a permiselor de operare agentilor economici producatori de bunuri materiale destinate comercializarii din domeniul industriei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 275 din 8 octombrie 1999 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a permiselor de operare agentilor economici producatori de bunuri materiale destinate comercializarii din domeniul industriei

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 1 noiembrie 1999
Ministrul industriei şi comerţului,
având în vedere prevederile <>art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 99/1999 privind atestarea agenţilor economici producãtori de bunuri materiale destinate comercializãrii şi acordarea permisului de operare,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 382/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei şi Comerţului, cu modificãrile ulterioare,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Regulamentul privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a permiselor de operare agenţilor economici producãtori de bunuri materiale destinate comercializãrii din domeniul industriei.
ART. 2
Ordinul intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul industriei şi
comerţului,
Nicolae Staiculescu,
secretar de stat


REGULAMENT
privind procedura de acordare, prelungire, suspendare sau anulare a permiselor de operare agenţilor economici producãtori de bunuri materiale destinate comercializãrii din domeniul industriei

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1.1
Prezentul regulament se referã la procedura de acordare, prelungire, suspendare şi anulare a permiselor de operare şi se aplica agenţilor economici producãtori de bunuri materiale destinate comercializãrii, persoane juridice romane, indiferent de modul de organizare şi de forma de proprietate, din sectoarele industriale prevãzute în anexa nr. 1 la prezentul regulament.
ART. 1.2
Permisele de operare se acorda agenţilor economici definiţi la art. 1.1, pentru fiecare capacitate de producţie, care îndeplineşte, cumulativ, urmãtoarele criterii:
a) dispune de documentaţia tehnica necesarã pentru executarea bunurilor materiale propuse;
b) are dotarea tehnica necesarã care îi permite prelucrarea în bune condiţii a resurselor materiale introduse în circuitul productiv;
c) fluxul tehnologic este astfel organizat şi are un nivel tehnic suficient de ridicat încât asigura realizarea de bunuri materiale competitive;
d) dispune de personal de specialitate calificat, capabil sa realizeze bunurile materiale propuse;
e) dispune de aparatura de mãsura şi control necesarã pentru executarea controlului parametrilor tehnici şi tehnologici ai instalaţiilor, precum şi a controlului de calitate a produselor;
f) funcţioneazã sau urmeazã sa între în funcţiune.
ART. 1.3
Permisul de operare atesta ca agentul economic care îl deţine are capacitatea sa efectueze activitãţi de producţie fãrã riscul de a degrada materiile prime şi materialele introduse în circuitul productiv şi sa realizeze bunuri materiale care nu pericliteazã viata şi sãnãtatea oamenilor.
ART. 1.4
Pentru expertizarea capacitãţilor de producţie şi evaluarea corecta a modului de îndeplinire de cãtre acestea a criteriilor tehnice şi profesionale prevãzute la art. 1.2, Ministerul Industriei şi Comerţului împuterniceşte specialişti competenţi pentru fiecare domeniu industrial, denumiţi în continuare specialişti împuterniciţi.
ART. 1.5
Specialiştii împuterniciţi prevãzuţi la art. 1.4 sunt abilitaţi sa controleze toate unitãţile de producţie de profil aparţinând agenţilor economici mentionati la art. 1.1, sa expertizeze capacitatea tehnica şi profesionalã a acestora, sa constate modul de îndeplinire a criteriilor stipulate la art. 1.2 şi sa propunã acordarea, prelungirea, suspendarea sau anularea permisului de operare.
ART. 1.6
(1) Listele cuprinzând specialiştii împuterniciţi se întocmesc de cãtre direcţiile generale/direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Industriei şi Comerţului, denumite în continuare direcţii generale/direcţii de specialitate, conform modelului cuprins în anexa nr. 2, şi se aproba de conducerea Ministerului Industriei şi Comerţului.
(2) Specialiştii împuterniciţi vor fi desemnaţi din rândul salariaţilor Ministerului Industriei şi Comerţului, ai instituţiilor publice şi ai unitãţilor economice de sub autoritatea Ministerului Industriei şi Comerţului, din rândul salariaţilor de la alte unitãţi economice, cu aprobarea conducerilor acestora, precum şi din rândul pensionarilor, specialişti cu mare experienta în domeniu.
ART. 1.7
(1) Pentru controlul exercitat la fata locului şi pentru expertizarea capacitãţilor de producţie aparţinând agenţilor economici definiţi la art. 1.1, specialiştilor împuterniciţi li se va plati un onorariu şi li se vor deconta toate cheltuielile de deplasare.
(2) Onorariul specialiştilor împuterniciţi se stabileşte în funcţie de valoarea investiţiei, pentru capacitatea de producţie noua care urmeazã sa între în funcţiune, şi de valoarea imobilizarilor corporale şi necorporale, aferentã capacitãţii de producţie, înregistratã în bilanţul contabil din anul precedent, pentru capacitatea de producţie în funcţiune la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 .
(3) Nivelul onorariului nu poate depãşi un milion lei pentru expertizarea unei capacitãţi de producţie a carei valoare definitã la alin. (2) este de pana la 5 miliarde lei, 1,5 milioane lei pentru o valoare cuprinsã între 5 şi 15 miliarde lei şi 2 milioane lei pentru o valoare mai mare de 15 miliarde lei.
(4) Valorile onorariilor cuvenite specialiştilor împuterniciţi se ajusteaza anual cu indicele inflaţiei comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica.
ART. 1.8
(1) Cheltuielile ocazionate de acordarea, prelungirea, suspendarea sau anularea permisului de operare se suporta de cãtre Agenţia Romana de Dezvoltare, conform normelor de gestionare a Fondului pentru reforma economicã, aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Plata sumelor definite la art. 1.7, cuvenite specialiştilor împuterniciţi, se va efectua de cãtre Centrul de Pregãtire a Personalului din Industrie Busteni, judeţul Prahova, de sub autoritatea Ministerului Industriei şi Comerţului, conform normelor metodologice de gestionare a Fondului pentru reforma economicã, menţionate la <>art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 99/1999 .
ART. 1.9
Controalele şi expertizele la fata locului se pot efectua în baza cererilor agenţilor economici de a li se acorda permisul de operare pentru anumite capacitãţi de producţie sau din initiativa direcţiilor generale/direcţiilor de specialitate pentru verificarea modului de îndeplinire a criteriilor prevãzute la art. 1.2.

CAP. 2
Procedura de acordare a permisului de operare

ART. 2.1
(1) Pentru obţinerea permisului de operare, conform prevederilor <>art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 99/1999 , agentul economic solicitant este obligat sa plãteascã o taxa în valoare de 0,2% din valoarea investiţiei pentru capacitatea de producţie noua care urmeazã sa se punã în funcţiune, respectiv din valoarea imobilizarilor corporale şi necorporale aferente capacitãţii de producţie pentru care se cere permisul de operare, înregistratã în bilanţul contabil al anului financiar precedent, pentru capacitatea de producţie în funcţiune la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 .
(2) Permisul de operare se acorda de cãtre Ministerul Industriei şi Comerţului în baza cererii scrise a agentului economic solicitant, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 3, însoţitã de urmãtoarele documente justificative:
a) copie de pe certificatul de înmatriculare a agentului economic la oficiul registrului comerţului;
b) copie de pe statutul agentului economic - capitolul în care este stipulat obiectul de activitate al agentului economic;
c) copie de pe devizul general de realizare a investiţiei pentru capacitatile de producţie noi care urmeazã sa între în funcţiune, respectiv o nota contabila cuprinzând valoarea imobilizarilor corporale şi necorporale aferente capacitãţii de producţie pentru care se cere permisul de operare, înregistratã în bilanţul contabil al anului financiar precedent pentru capacitatile de producţie în funcţiune la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 ;
d) o fişa tehnica de prezentare a capacitãţii/capacitãţilor de producţie pentru care se solicita permisul de operare, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 4;
e) situaţia privind pregãtirea şi capacitatea profesionalã a personalului, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 5;
f) copie de pe documentul prin care se dovedeşte plata a 35% din taxa aferentã acordãrii permisului de operare. Taxa se achitã cu ordin de plata sau în numerar în contul pentru reforma economicã "Taxa pentru acordarea permisului de operare", deschis la trezoreria statului pe seama Agenţiei Romane de Dezvoltare.
ART. 2.2
Cererea pentru acordarea permisului de operare, însoţitã de documentele justificative stipulate la art. 2.1 alin. (2), se adreseazã Direcţiei generale studii, prognoza şi conjunctura din cadrul Ministerului Industriei şi Comerţului, denumita în continuare Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura, şi se depune la registratura acestuia; documentele pot fi transmise şi prin posta, cu confirmare de primire.
ART. 2.3
Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura va analiza, în termen de 4 zile, dacã documentaţia depusa corespunde prevederilor prezentului regulament.
În cazul în care documentaţia corespunde prevederilor prezentului regulament, se va transmite în acelaşi termen spre rezolvare direcţiei generale/direcţiei de specialitate.
În cazul în care documentaţia nu corespunde prevederilor prezentului regulament, Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura îi va comunica în termen de 5 zile agentului economic documentele care nu corespund.
Documentaţia imbunatatita se va depune la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului, pentru Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura, dupã care aceasta o transmite spre rezolvare direcţiei generale/direcţiei de specialitate.
ART. 2.4
Direcţia generalã/direcţia de specialitate analizeazã documentaţia transmisã de agentul economic solicitant şi, în funcţie de constatãri, va decide:
a) în cazul în care din conţinutul documentelor transmise şi din datele statistice date publicitãţii rezulta ca agentul economic îndeplineşte cumulativ toate criteriile precizate la art. 1.2, procedeazã la întocmirea şi eliberarea permisului de operare în termen de 30 de zile de la data primirii cererii;
b) în cazul în care din conţinutul documentelor transmise şi din datele statistice publice rezulta unele incertitudini privind îndeplinirea de cãtre agentul economic a criteriilor prevãzute la art. 1.2, va proceda la nominalizarea a 1-2 specialişti împuterniciţi spre a verifica şi a expertiza la fata locului starea realã a capacitãţii de producţie pentru care s-a solicitat permisul de operare;
c1) rezultatele verificãrilor faptice din unitatea de producţie controlatã şi expertizata se înscriu într-un proces-verbal, întocmit în trei exemplare, care se semneazã de specialiştii împuterniciţi şi de conducerea agentului economic; un exemplar rãmâne la agentul economic, un exemplar se transmite direcţiei generale/direcţiei de specialitate şi un exemplar rãmâne la Centrul de Pregãtire a Personalului din Industrie Busteni.
Procesul-verbal se întocmeşte conform modelului prezentat în anexa nr. 6, în termen de maximum 15 zile de la data efectuãrii controlului;
c2) în situaţia în care se constata ca sunt îndeplinite toate criteriile prevãzute la art. 1.2, aceasta se va mentiona în procesul-verbal şi va constitui actul în baza cãruia se va elibera permisul de operare;
c3) în situaţia în care se constata ca nu sunt îndeplinite toate criteriile prevãzute la art. 1.2, aceasta se va mentiona în procesul-verbal şi va constitui motivul neacordarii permisului de operare;
c4) în procesul-verbal se vor mentiona în mod distinct criteriile neindeplinite pentru acordarea permisului de operare şi se vor stabili termene pentru înlãturarea deficienţelor constatate;
c5) în termen de 15 zile de la înlãturarea deficienţelor constatate agentul economic va transmite Ministerului Industriei şi Comerţului o noua cerere de acordare a permisului de operare.
ART. 2.5
Permisele de operare se ridica de la registratura Ministerului Industriei şi Comerţului, dupã cum urmeazã:
1. Pentru capacitatile de producţie noi care urmeazã sa între în funcţiune dupã intrarea în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 , permisele de operare se elibereazã în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii la Ministerul Industriei şi Comerţului.
2. Pentru capacitatile de producţie în funcţiune la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 permisele de operare se vor elibera în termen de maximum 21 de luni de la data depunerii cererii la Ministerul Industriei şi Comerţului; în acest caz cererea de acordare a permisului de operare se depune la Ministerul Industriei şi Comerţului în termen de maximum 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 .
ART. 2.6
La ridicarea permisului de operare agentul economic solicitant va depune la Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura documentul prin care se dovedeşte plata a 65% din taxa aferentã obţinerii acestuia.
ART. 2.7
Forma şi conţinutul permisului de operare sunt prezentate în anexa nr. 7. Permisele de operare se vor inregistra într-un registru de evidenta care se va întocmi de cãtre Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura, conform modelului prezentat în anexa nr. 8.
ART. 2.8
Agentul economic care se considera nedreptatit de neacordarea permisului de operare poate depune contestaţie la Ministerul Industriei şi Comerţului - Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura în termen de 15 zile de la data respingerii cererii; aceasta, împreunã cu direcţia generalã/direcţia de specialitate vor soluţiona contestaţia în termen de 15 zile de la data depunerii ei.
ART. 2.9
Agentul economic care nu este multumit de modul de rezolvare a contestaţiei se poate adresa instanţei judecãtoreşti în baza <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 , cu modificãrile ulterioare.

CAP. 3
Procedura de prelungire a permisului de operare

ART. 3.1
La expirarea termenului de valabilitate a permisului de operare acesta se poate prelungi pe o perioada de 1-5 ani, la cererea scrisã a agentului economic; cererea va avea acelaşi conţinut cu cel prezentat în anexa nr. 3, în care expresia solicitam acordarea permisului de operare se înlocuieşte cu expresia solicitam prelungirea valabilitãţii permisului de operare.
ART. 3.2
Valabilitatea permisului de operare se prelungeşte de cãtre Ministerul Industriei şi Comerţului pentru fiecare capacitate de producţie în funcţiune care îndeplineşte cumulativ criteriile tehnice şi profesionale prevãzute la art. 1.2.
ART. 3.3
Cererea de prelungire a valabilitãţii permisului de operare va fi însoţitã de urmãtoarele documente justificative:
a) fişa tehnica de prezentare a unitãţii de producţie, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 9, precum şi situaţia privind pregãtirea şi capacitatea profesionalã a personalului, întocmitã conform anexei nr. 5;
b) o nota contabila cuprinzând valoarea imobilizarilor corporale şi necorporale aferente capacitãţii de producţie pentru care se cere prelungirea permisului de operare, înregistratã în bilanţul contabil al anului financiar precedent;
c) copie de pe documentul prin care se dovedeşte plata a 35% din valoarea taxei aferente prelungirii permisului de operare; conform prevederilor <>art. 5 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 99/1999 , taxa de prelungire a permisului de operare este de 0,1% din valoarea investiţiei, actualizatã în funcţie de rata inflaţiei, în cazul de fata din valoarea imobilizarilor corporale şi necorporale aferente capacitãţii de producţie pentru care s-a cerut prelungirea permisului de operare, înregistratã în bilanţul contabil din anul financiar precedent.
ART. 3.4
În urma verificãrilor efectuate la fata locului specialistul împuternicit va întocmi un proces-verbal conform modelului prezentat în anexa nr. 10, care va fi semnat de conducerea agentului economic.
ART. 3.5
Procedura de verificare a modului de îndeplinire a criteriilor prevãzute la art. 1.2 este identicã cu cea prezentatã la cap. II.
ART. 3.6
În baza celor stipulate în procesul-verbal prevãzut la art. 3.4 şi în funcţie de modul de îndeplinire a criteriilor prevãzute la art. 1.2, direcţia generalã/direcţia de specialitate prelungeşte permisul de operare pe o perioada de 1-5 ani.
ART. 3.7
Prelungirea permisului de operare se înscrie pe versoul formularului prezentat în anexa nr. 7.
ART. 3.8
Eliberarea permisului de operare prelungit se face în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii la Ministerul Industriei şi Comerţului.
ART. 3.9
La primirea permisului de operare prelungit agentul economic solicitant va depune la Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura o copie de pe documentul prin care se dovedeşte plata a 65% din taxa aferentã prevãzutã la <>art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 99/1999 .
ART. 3.10
(1) În cazul în care o unitate de producţie, posesoare a permisului de operare, modifica condiţiile tehnice şi profesionale care au stat la baza acordãrii sau prelungirii permisului de operare, acestea vor fi aduse la cunostinta Direcţiei generale studii, prognoza şi conjunctura în termen de 90 de zile de la data executãrii lor.
(2) Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura împreunã cu direcţia generalã/direcţia de specialitate vor decide asupra modului de prelungire a permisului de operare în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunostinta a modificãrilor respective.

CAP. 4
Controlul agenţilor economici din domeniul industriei, care produc bunuri materiale destinate comercializãrii

ART. 4.1
Controlul agenţilor economici privind aplicarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 pentru fiecare capacitate de producţie în funcţiune se face de cãtre un specialist împuternicit conform prevederilor prezentului regulament.
ART. 4.2
Specialiştii împuterniciţi pot efectua controlul agenţilor economici din industrie numai pe baza legitimatiei de control emise de Ministerul Industriei şi Comerţului, conform modelului prezentat în anexa nr. 11.
ART. 4.3
Legitimatia de control se elibereazã pentru fiecare specialist împuternicit cuprins în lista întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 2, aprobatã de conducerea Ministerului Industriei şi Comerţului, de cãtre Direcţia resurse umane şi pregãtire profesionalã, care se ocupa şi de asigurarea, organizarea şi ţinerea evidentei acestora.
ART. 4.4
Controalele se efectueazã la agenţii economici din initiativa direcţiilor generale/direcţiilor de specialitate sau din dispoziţia conducerii Ministerului Industriei şi Comerţului.
ART. 4.5
(1) În urma controlului efectuat la fata locului în unitatea de producţie specialistul împuternicit va întocmi un proces-verbal de control conform modelului prezentat în anexa nr. 12.
(2) În funcţie de constatãrile fãcute, specialistul împuternicit va propune amendarea agentului economic pentru funcţionarea unor capacitãţi de producţie fãrã permis de operare, suspendarea sau anularea permisului de operare în cazul în care se constata ca nu sunt îndeplinite toate criteriile tehnico-profesionale prevãzute la art. 1.2.
(3) Procesul-verbal se redacteazã în trei exemplare, dintre care un exemplar se pãstreazã la agentul economic controlat, unul se înainteazã direcţiei generale/direcţiei de specialitate, care îl înregistreazã în registrul de evidenta întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 13, şi un exemplar se preda Centrului de Pregãtire a Personalului din Industrie Busteni, pentru a fi folosit la decontarea cheltuielilor de deplasare şi la plata onorariului cuvenit.

CAP. 5
Sancţiuni

ART. 5.1
În toate cazurile în care se constata ca nu se respecta criteriile în baza cãrora s-a acordat permisul de operare, acesta se suspenda.
ART. 5.2
În toate cazurile în care agentul economic comite abateri repetate de la prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 şi ale prezentului regulament, acestuia i se anuleazã permisul de operare.
ART. 5.3
În cazurile în care se constata ca agentul economic poseda capacitãţi de producţie care funcţioneazã fãrã permis de operare şi capacitãţi de producţie cãrora li s-a retras permisul de operare, specialistul împuternicit va propune amendarea contravenţionalã a agentului economic în conformitate cu prevederile <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 99/1999 .
ART. 5.4
(1) Propunerile specialiştilor împuterniciţi cu amendarea agenţilor economici se analizeazã de direcţiile generale/direcţiile de specialitate, care, în termen de 10 zile de la înaintarea propunerilor, vor decide în consecinta.
(2) În cazul în care se decide amendarea agentului economic, aceasta i se va comunica în scris în termen de 20 de zile de la data luãrii deciziei.
(3) Agentul economic va achitã amenda în termen de 48 de ore de la data primirii comunicãrii scrise a deciziei de amendare şi va transmite Direcţiei generale studii, prognoza şi conjunctura dovada achitãrii amenzii.
ART. 5.5
Amenzile stabilite de persoanele în drept pentru nerespectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 se vireazã de cãtre cei sancţionaţi în contul bugetului de stat nr. 20.22.1.03 "Venituri din amenzi aplicate potrivit dispoziţiilor legale", deschis la trezoreria statului în a carei raza teritorialã agentul economic îşi are domiciliul fiscal, sau în contul 60.22.1.03, deschis la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. pe seama organelor financiare teritoriale.
ART. 5.6
Agentul economic poate contesta mãsurile de sancţionare cuprinse în procesul-verbal, în termen de 15 zile de la data controlului, la Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura în cazul luãrii impotriva sa a mãsurii de suspendare sau de anulare a permisului de operare. Directorul general al Direcţiei generale studii, prognoza şi conjunctura va analiza contestaţia şi, împreunã cu directorul general al direcţiei generale de specialitate, o va soluţiona în termen de 15 zile de la data înregistrãrii acesteia.
ART. 5.7
Agentul economic care nu este multumit de modul de rezolvare a contestaţiei se poate adresa instanţei judecãtoreşti în baza <>Legii nr. 29/1990 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 5.8
Specialiştii împuterniciţi rãspund pentru exactitatea şi conformitatea datelor înscrise în documentele pe care le întocmesc cu ocazia controalelor şi expertizelor pe care le efectueazã în unitãţile de producţie.
ART. 5.9
Falsificarea sau emiterea frauduloasã a documentelor privind acordarea, prelungirea, suspendarea sau anularea permiselor de operare cuprinse în prezentul regulament se pedepseşte potrivit legii penale.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 6.1
Toate anexele menţionate în prezentul regulament fac parte integrantã din acesta.
ART. 6.2
Formularele de permise de operare se comanda de cãtre Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura, urmând sa fie distribuite direcţiilor generale/direcţiilor de specialitate.
ART. 6.3
Eliberarea permiselor de operare agenţilor economici solicitanti se face de cãtre Direcţia generalã studii, prognoza şi conjunctura, cu respectarea prevederilor prezentului regulament.
ART. 6.4
Specialiştii împuterniciţi care se deplaseaza la fata locului pentru expertizarea şi controlul unitãţilor de producţie vor fi mandatati de direcţiile generale/direcţiile de specialitate în legatura cu nivelul minim al performantelor ce trebuie respectate de agenţii economici pentru îndeplinirea criteriilor tehnico-profesionale prevãzute la art. 1.2.

ANEXA 1
-------
la regulament
-------------



DOMENIILE DE ACTIVITATE INDUSTRIALA
pentru care Ministerul Industriei şi Comerţului acorda permise de operare

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Divizi- Domeniile de activitate
crt. unea industriala
CAEN
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. 17 Industria textila şi a produselor textile
2. 18 Industria confecţiilor de îmbrãcãminte
3. 19 Industria pielariei şi incaltamintei
4. 20 Industria de prelucrare a lemnului (exclusiv producţia de
mobila)
5. 21 Industria celulozei, hârtiei şi cartonului
6. 23 Industria de prelucrare a ţiţeiului
7. 24 Industria chimica şi a fibrelor sintetice şi artificiale
8. 25 Industria de prelucrare a cauciucului şi a maselor plastice
9. 26 Industria altor produse din minerale nemetalice
10. 27 Industria metalurgica
11. 28 Industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal
(exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii)
12. 29 Industria de maşini şi echipamente
13. 30 Industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou
14. 31 Industria de maşini şi aparate electrice
15. 32 Industria de echipamente, aparate de radio, televiziune şi
comunicaţii
16. 33 Industria de aparatura şi instrumente medicale, de precizie,
optice şi ceasornicarie
17. 34 Industria mijloacelor de transport rutier
18. 35 Industria altor mijloace de transport
19. 36 Producţia de mobilier şi alte activitãţi industriale n.c.a.
20. 37 Recuperarea deşeurilor şi resturilor de materiale reciclabile
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2
-------
la regulament
-------------



MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI COMERŢULUI

Se aproba,


Ministru

LISTA
cuprinzând specialiştii împuterniciţi sa controleze agenţii economici din domeniul industriei asupra modului în care aceştia îndeplinesc prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Numele, prenumele
crt. şi data naşterii Profesia Încadrarea Locul de munca
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────









──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3
-------
la regulament
-------------



AGENTUL ECONOMIC .............
Nr. .... din .................

CERERE
pentru acordarea permisului de operare

Agentul economic ...................., cu sediul în ...................., str. .................... nr. ......, judeţul ................, înregistrat la oficiul registrului comerţului sub nr. .........., cod fiscal nr. .........., telefon .........., fax ........, reprezentat prin .............., având funcţia de ............, solicitam acordarea permisului de operare pentru capacitatea/capacitatile de producţie de*) .........., cu sediul în ...................., str. .................. nr. .........., judeţul ................, în vederea realizãrii urmãtoarelor bunuri materiale destinate comercializãrii:
1. ....................
2. ....................
3. ....................

Anexãm documentele justificative.

Data ............

Conducãtorul agentului economic,
................................
(semnatura şi ştampila)


*) Se va defini capacitatea de producţie prin cantitatea de bunuri materiale ce se pot realiza într-o unitate de timp (tone, bucãţi produse, mp, mc, hl etc./zi, luna, an).


ANEXA 4
-------
la regulament
-------------



AGENTUL ECONOMIC ..............
Nr. ..... din .................

FIŞA TEHNICA DE PREZENTARE
a capacitãţii de producţie pentru care se solicita acordarea permisului de operare

1. Capacitatea de producţie de ............... este destinatã realizãrii urmãtoarelor produse principale:
1.1. ....................
1.2. ....................
1.3. ....................
Tehnologia de realizare a produselor menţionate mai sus consta în*):
..........................................................................
2. Principalele utilaje şi instalaţii cuprinse în fluxul tehnologic sunt urmãtoarele**):
2.1. ....................
2.2. ....................
2.3. ....................
2.4. ....................
3. Principalele resurse materiale care se folosesc pentru realizarea produselor menţionate la pct. 1 sunt urmãtoarele***):
3.1. ....................
3.2. ....................
3.3. ....................
3.4. ....................
4. Produsele obţinute sunt destinate urmãtoarelor domenii de activitate:
4.1. ....................
4.2. ....................
4.3. ....................
5. Certificarea calitãţii produselor se face de cãtre ................... .


Conducãtorul unitãţii de producţie,
.................................
(semnatura şi ştampila)


*) Se va prezenta o descriere foarte scurta.
**) Se vor caracteriza prin productivitatea şi performanţele lor.
***) Se va mentiona dacã sunt sau nu perisabile.


ANEXA 5
-------
la regulament
-------------



AGENTUL ECONOMIC .................
Nr. ....... din ..................

SITUAŢIA
privind pregãtirea şi capacitatea profesionalã a personalului

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Categoria de personal Numãrul de Vechimea în munca
crt. persoane ──────────────────────────
pana la 5 ani peste 5 ani
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cu studii superioare,
din care:
- ingineri,
din care:
* ingineri de specialitate
- economişti
- alţi specialişti cu studii
superioare
2. Cu studii medii,
din care:
- tehnicieni de specialitate
- maiştri de specialitate
3. Muncitori,
din care:
- calificaţi
- necalificati
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director, Şef compartiment personal,
........... .........................



ANEXA 6
-------
la regulament
-------------



MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI COMERŢULUI

PROCES-VERBAL
nr. ...... din .......
de verificare a modului de îndeplinire a criteriilor pentru acordarea permisului de operare, conform cererii nr. .......... din .........., adresatã Ministerului Industriei şi Comerţului

Subsemnaţii .................... şi ..................., specialişti împuterniciţi pentru verificarea modului de îndeplinire a criteriilor pentru acordarea permisului de operare, posesori ai legitimatiilor de control seriile .........../......... şi nr. ........../.........., eliberate de Ministerul Industriei şi Comerţului, în urma verificãrii realitatilor din unitatea de producţie....................... din localitatea .........................., str. .................... nr. .........., judeţul ...................., aparţinând agentului economic .................... din .................... str. .................... nr. .........., judeţul ...................., am constatat urmãtoarele:

Varianta 1


Capacitatea de producţie .............. îndeplineşte criteriile pentru acordarea permisului de operare şi recomandam eliberarea acestuia.

Varianta a 2-a
--------------
Capacitatea de producţie .................... nu îndeplineşte condiţiile legale pentru acordarea permisului de operare din urmãtoarele motive:
1. ....................
2. ....................
3. ....................
Pentru înlãturarea deficienţelor constatate s-au stabilit urmãtoarele:
a) ....................
b) ....................

Specialiştii împuterniciţi
ai Ministerului Industriei şi Conducãtorul agentului economic,
Comerţului,
............................. ..............................
............................. (semnatura şi ştampila)
(semnãturi)


ANEXA 7
-------
la regulament
-------------



ROMÂNIA
MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI COMERŢULUI

PERMIS DE OPERARE
pentru capacitatea de producţie ................. seria ............. nr. ..........

Agentul economic ...................., înregistrat la oficiul registrului comerţului sub nr. ........../.........., cu sediul în localitatea ...................., str. ................ nr. .........., judeţul .........., are capacitatea tehnica şi profesionalã de a produce .................., bunuri materiale destinate comercializãrii, cu capacitatea de producţie .............. din localitatea ..................., str. .................... nr. .........., judeţul ................. .
Prezentul permis de operare a fost eliberat în baza prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 şi ale Hotãrârii Guvernului nr. ....../..... de organizare şi funcţionare a Ministerului Industriei şi Comerţului.

Valabil pana la data de ............... .

Director general,
.................
(semnatura şi ştampila)

Deţinerea prezentului permis de operare nu exclude obligaţia agentului economic de a obţine celelalte avize, permise şi autorizaţii prevãzute de lege.


- verso -

Valabilitatea permisului de operare se prelungeşte pana la data de:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Data Director general Semnatura şi ştampila
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 8
-------
la regulament
-------------



MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI COMERŢULUI
Direcţia generalã studii, prognoza
şi conjunctura

REGISTRU DE EVIDENTA A PERMISELOR DE OPERARE

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Capacitatea de Data şi
Nr. Titularul permisului Seria şi numãrul producţie pentru care semnatura
crt. de operare permisului de s-a acordat permisul de
operare de operare primire
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 9
-------
la regulament
-------------


AGENTUL ECONOMIC ..............
Nr. ..... data ................

FIŞA TEHNICA
de prezentare a capacitãţii de producţie .......... pentru prelungirea permisului de operare

1. Scurta prezentare a principalelor modificãri tehnice, tehnologice şi profesionale care au avut loc în cadrul capacitãţii de producţie .................... în perioada care a trecut de la acordarea/prelungirea permisului de operare pana în prezent:
..........................................................................
..........................................................................
2. Compararea consumurilor specifice energetice şi de materii prime înregistrate:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Consum specific realizat (t/t, mc/mc, kcal/kg, kwh/U.M.)
crt. Resursa ────────────────────────────────────────────────────────
Primul an dupã obţinerea Ultimul an de valabilitate Indice
permisului de operare a permisului de operare 3/2%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Materia prima
..............
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Resursa energetica
..................
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

3. Stadiul implementarii managementului calitãţii la nivelul agentului economic:
......................................................................

Conducãtorul agentului economic,
...............................
(semnatura şi ştampila)



ANEXA 10
--------
la regulament
-------------


MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI COMERŢULUI

PROCES-VERBAL
nr. ....... din .........
de verificare a modului de îndeplinire a criteriilor pentru prelungirea valabilitãţii permisului de operare conform cererii nr. ..... din ............

Subsemnatul ..................., specialist împuternicit de Ministerul Industriei şi Comerţului pentru verificarea modului de îndeplinire a criteriilor de prelungire a permisului de operare, posesor al legitimatiei de control seria .............. nr. ........., în urma verificãrii realitatilor din unitatea de producţie .................... din localitatea ...................., str. .................... nr. .........., judeţul .........., aparţinând agentului economic ...................., am constatat urmãtoarele:

Varianta 1


Capacitatea de producţie .................... îndeplineşte criteriile pentru prelungirea permisului de operare pentru o perioada de 1-5 ani şi recomand aprobarea prelungirii solicitate cu cererea nr. ......... din ........... .

Varianta a 2-a
--------------
Capacitatea de producţie .............. nu îndeplineşte criteriile pentru prelungirea permisului de operare, din urmãtoarele motive:
a) ....................
b) ....................
c) ....................
Pentru înlãturarea deficienţelor constatate s-au stabilit urmãtoarele:
1. ....................
2. ....................

Specialistul împuternicit
al Ministerului Industriei şi Conducãtorul agentului economic,
Comerţului,
......................... ..............................
(semnatura) (semnatura şi ştampila)


ANEXA 11
--------
la regulament
-------------



LEGITIMATIE DE CONTROL

- model -

┌─────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ ROMÂNIA │ Posesorul prezentei legitimatii │
│ MINISTERUL INDUSTRIEI │ este împuternicit sa controleze │
│ ŞI COMERŢULUI │ agenţii economici producãtori de │
│ │ bunuri materiale destinate comercia- │
│ LEGITIMATIE DE CONTROL │ lizarii din domeniul industriei │
│ Nr. .......... │ asupra modului de îndeplinire a │
│ │ prevederilor Ordonanţei Guvernului │
│ │ nr. 99/1999. │
│ │ Posesorul prezentei legitimatii │
│ Numele ......................... │ are drept de acces în toate unitãţile │
│ Prenumele ...................... │ de producţie din domeniu pentru a │
│ Buletin/carte de identitate │ constata capacitatea tehnica şi │
│ Seria .......... ┌──────────┐ │ profesionalã a agentului economic de │
│ Nr. .......... │ Loc │ │ a conserva resursele şi de a produce │
│ │ pentru │ │ bunuri materiale competitive. │
│ Domeniul industrial │fotografie│ │ Agenţii economici controlati sunt │
│ .................... │ 6/4 color│ │ obligaţi sa punã la dispoziţie │
│ └──────────┘ │ posesorului prezentei legitimatii, │
│ │ la cererea acestuia, informaţiile şi │
│ Conducãtorul instituţiei, │ documentele solicitate în legatura │
│ ....................... │ cu acordarea, prelungirea, suspendarea│
│ │ sau anularea permisului de operare. │
│ │ │
└─────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



ANEXA 12
--------
la regulament
-------------



MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI COMERŢULUI

PROCES-VERBAL DE CONTROL
nr. .... din ........

Subsemnatul...................., specialist împuternicit de Ministerul Industriei şi Comerţului pentru controlul agenţilor economici producãtori de bunuri materiale destinate comercializãrii din domeniul industriei asupra modului de îndeplinire a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 99/1999 , în urma verificãrii realitãţii din unitatea de producţie .................... din localitatea ...................., str. .................... nr. ......., judeţul ................, aparţinând agentului economic ...................., am constatat urmãtoarele*):
1. ....................
2. ....................
3. ....................
Ca urmare a celor constatate propun urmãtoarele**):
a) ....................
b) ....................
c) ....................

Specialistul împuternicit Luat la cunostinta,
al Ministerului Industriei şi Reprezentantul agentului economic
Comerţului, controlat,
.......................... .........................
(semnatura) (semnatura)


*) Se va mentiona dacã în unitatea de producţie respectiva exista capacitãţi de producţie care funcţioneazã şi nu poseda permise de operare, poseda permise de operare expirate, dacã sunt îndeplinite criteriile tehnico-profesionale pentru acordarea/prelungirea permiselor de operare.
**) Se vor propune mãsuri de inlaturare a deficienţelor, precum şi mãsuri de sancţionare a agentului economic, dacã este cazul, cum ar fi: amendarea agentului economic, suspendarea sau anularea permisului de operare.


ANEXA 13
--------
la regulament
-------------



MINISTERUL INDUSTRIEI ŞI COMERŢULUI
Direcţia generalã
................................

REGISTRU
de evidenta a proceselor-verbale de control

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Agentul economic Obiectul procesului- Data înregistrãrii Mãsurile luate
crt. controlat verbal de control procesului-verbal în urma
controlului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016