Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 27 din 23 ianuarie 1998  pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni, precum si unele masuri referitoare la inchiderea exercitiului financiar-contabil pe anul 1997 la societatile bancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 27 din 23 ianuarie 1998 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni, precum si unele masuri referitoare la inchiderea exercitiului financiar-contabil pe anul 1997 la societatile bancare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 102 bis din 4 martie 1998
Ministrul finanţelor şi guvernatorul Bãncii Naţionale a României, în temeiul <>art. 4 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 ,

emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Precizãrile privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele mãsuri referitoare la închiderea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societãţile bancare, care constituie anexa la prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia generalã autorizare, reglementare şi supraveghere prudentiala a societãţilor bancare din cadrul Bãncii Naţionale a României va lua mãsuri pentru cunoaşterea şi aplicarea de cãtre societãţile bancare a prevederilor prezentului ordin.
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

Guvernatorul
Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isarescu


ANEXA 1

PRECIZĂRI
privind reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni, precum şi unele mãsuri referitoare la închiderea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997 la societãţile bancare

Societãţile bancare, persoane juridice, cu sediul în România, precum şi subunitatile cu sediul în România ce aparţin unor societãţi bancare cu sediul în strãinãtate, denumite în continuare societãţi bancare, au obligaţia, potrivit prevederilor <>art. 1, 27 şi 46 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 şi ale <>art. 9 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 131/1996 , sa organizeze şi sa conducã evidenta contabila la sediul de pe teritoriul României şi sa întocmeascã bilanţ contabil, în conformitate cu reglementãrile legale, în domeniu, din România.
Sucursalele şi alte subunitati fãrã personalitate juridicã, cu sediul în strãinãtate, care aparţin unor societãţi bancare, persoane juridice, cu sediul în România, conduc contabilitatea în ţara în care au sediul declarat, în conformitate cu reglementãrile legale, în domeniu, din România.

1. Evaluarea elementelor exprimate în devize, de activ şi de pasiv

Potrivit pct. 173 cap. III - Contabilitatea operaţiunilor bancare - din Planul de conturi pentru societãţile bancare şi normele metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin <>Ordinul nr. 1.418/344/1997 al ministrului de stat, ministrul finanţelor, şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României, periodic, elementele exprimate în devize, de activ şi de pasiv, din bilanţ şi în afarã bilanţului, se evalueaza în funcţie de natura acestora, la cursurile de schimb ale pieţei valutare comunicate de Banca Nationala a României. Aceste cursuri se folosesc, de asemenea, în orice tranzacţie ce are loc între banca şi clienţii sãi, în cazurile în care nu se specifica utilizarea unui anumit curs de schimb.
Pentru aplicarea corespunzãtoare a prevederilor legate menţionate mai sus, societãţile bancare vor avea în vedere urmãtoarele:
1.1. Pentru tranzacţiile care au loc între banca şi clienţii sãi, în cazurile în care nu se specifica utilizarea unui anumit curs de schimb, precum şi pentru evaluarea periodicã, în cursul lunii, a elementelor exprimate în devize, de activ şi de pasiv, din bilanţ şi în afarã bilanţului, se utilizeazã cursul de schimb la pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, din ultima zi anterioarã tranzacţiei şi, respectiv, din ultima zi anterioarã datei de evaluare.
1.2. Pentru evaluarea la finele fiecãrei luni a elementelor exprimate în devize, de activ şi de pasiv, din bilanţ şi în afarã bilanţului, se utilizeazã cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, din ultima zi a lunii în cauza. Aceasta procedura este valabilã şi pentru închiderea exerciţiului financiar-contabil al anului 1997, pentru care se utilizeazã cursurile de schimb ale pieţei valutare, comunicate de Banca Nationala a României, din data de 31 decembrie 1997.

2. Înregistrarea în contabilitate a subscrierii şi varsarii capitalului social în devize, precum şi a diferenţelor de curs valutar aferente

Potrivit <>art. 1 din Hotãrârea Guvernului nr. 252/1996 , cu modificãrile ulterioare, "diferenţele favorabile sau nefavorabile de curs valutar aferente disponibilitãţilor în devize, reprezentând capital social în devize, se vor inregistra, începând cu bilanţul contabil aferent exerciţiului financiar cu termen de întocmire şi de depunere, potrivit legii, pana la 15 aprilie 1996, în contul <<Alte rezerve>>, analitic distinct, fãrã a se influenta rezultatele financiare ale agenţilor economici. Acelaşi regim se aplica şi pentru diferenţele de curs valutar dintre momentul subscrierii şi cel al varsarii efective a capitalului social în valuta".
Având în vedere prevederile legale menţionate mai sus, precum şi cele din Planul de conturi pentru societãţile bancare şi normele metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin <>Ordinul nr. 1.418/344/1997 al ministrului de stat, ministrul finanţelor, şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României, societãţile bancare vor avea în vedere urmãtoarele:
2.1. Înregistrarea capitalului social subscris în devize se face la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, din data subscrierii.
2.2. Vãrsarea capitalului social în devize se înregistreazã la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, din ziua vãrsãmântului, iar diferenţele de curs valutar stabilite între momentul subscrierii şi data vãrsãmântului se înregistreazã în contul 519 "Alte rezerve", analitic distinct "Rezerve din diferenţe de curs valutar, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 252/1996 " (anexa nr. 1 la prezentele precizãri).
2.3. Lunar, disponibilitãţile în devize reprezentând capital social vãrsat în devize şi care se regãsesc în "poziţia de schimb operationala lungã" se evalueaza la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, din ultima zi a lunii, iar diferenţele de curs rezultate se înregistreazã în contul 519 "Alte rezerve", analitic distinct "Rezerve din diferenţe de curs valutar, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 252/1996 " (anexa nr. 1 la prezentele precizãri).
Pentru determinarea corespunzãtoare a nivelului disponibilitãţilor în devize reprezentând capital social vãrsat în devize, a diferenţelor de curs aferente şi înregistrarea acestora în contabilitate, se au în vedere urmãtoarele:
2.3.1. În cazul vãrsãmintelor de capital social în devize, efectuate în cursul lunii, pentru determinarea diferenţelor de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, aferente disponibilitãţilor în devize reprezentând capital social vãrsat în devize, se utilizeazã cursurile de schimb ale pieţei valutare, comunicate de Banca Nationala a României, din data efectuãrii fiecãrui varsamant şi cursul de schimb al pieţei valutare din ultima zi a lunii în cauza.
2.3.2. În cazul vãrsãmintelor de capital social în devize efectuate în luna anterioarã, pentru determinarea în luna curenta a diferenţelor de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, aferente disponibilitãţilor în devize reprezentând capital social vãrsat în devize, se utilizeazã cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, din ultima zi a lunii anterioare, şi cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, din ultima zi a lunii curente.
Se precizeazã ca procedura menţionatã la pct. 2.3.1 şi 2.3.2 se aplica şi în ceea ce priveşte stabilirea şi înregistrarea diferenţelor de conversie aferente activelor imobilizate exprimate în devize şi care, potrivit pct. 171 din cap. III - Contabilitatea operaţiunilor bancare - din Planul de conturi pentru societãţile bancare, sunt reflectate în poziţia de schimb structuralã.
2.3.3. Nivelul disponibilitãţilor în devize reprezentând capital social vãrsat în devize, pentru care diferenţele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile se înregistreazã în contul 519 "Alte rezerve", analitic distinct, este dat de soldul creditor evidenţiat în contul 3721 "Poziţie de schimb/capital social subscris şi vãrsat în devize", dacã soldul acestui cont este egal sau mai mic decât "poziţia de schimb operationala lungã" înregistratã pe deviza respectiva. În caz contrar, nivelul disponibilitãţilor în devize reprezentând capital social vãrsat în devize, pentru care diferenţele de curs valutar se înregistreazã în contul 519 "Alte rezerve", se limiteazã la nivelul "poziţiei de schimb operationale lungi" înregistrate pe deviza respectiva.
Din punct de vedere contabil, soldul creditor al contului 3721 "Poziţie de schimb" reprezintã poziţie de schimb totalã lungã (active nete în devize), iar soldul debitor al aceluiaşi cont reprezintã "poziţie de schimb totalã scurta" (datorii nete în devize).
Potrivit pct. 172 din cap. III - Contabilitatea operaţiunilor bancare - din Planul de conturi pentru societãţile bancare şi normele metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin <>Ordinul nr. 1.418/344/1997 al ministrului de stat, ministrul finanţelor, şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României, poziţia de schimb operationala reprezintã diferenţa dintre poziţia de schimb totalã şi poziţia de schimb structuralã, iar potrivit pct. 171 de la acelaşi capitol, poziţia de schimb structuralã reflecta activele imobilizate exprimate în devize: titluri de investiţii, pãrţi în societãţile comerciale legate, titluri de participare, titluri ale activitãţii de portofoliu şi dotãrile pentru unitãţile proprii din strãinãtate. Prin urmare, pentru determinarea, pe baza datelor înregistrate în contabilitate, a "poziţiei de schimb operationale" pentru o anumitã deviza, soldul contului 3721 "Poziţie de schimb", creditor sau debitor, pe deviza în cauza, se influenţeazã algebric cu suma reprezentând "poziţia de schimb structuralã" pe aceeaşi deviza, respectiv dacã contul 3721 "Poziţie de schimb" pe o anumitã deviza înregistreazã sold creditor, din acesta se scade suma reprezentând totalul soldurilor debitoare ale conturilor 3041, 3045, 411, 412, 413, 415 şi 421, în deviza în cauza, iar dacã contul 3721 "Poziţie de schimb" pe o anumitã deviza prezintã sold debitor, atunci la acesta se aduna suma reprezentând totalul soldurilor debitoare ale conturilor 3041, 3045, 411, 412, 413, 415 şi 421, în deviza în cauza.

3. Evidentierea operaţiunilor intrabancare

Pentru evidentierea operaţiunilor efectuate între sediu şi subunitatile din ţara ale aceleiaşi bãnci, cat şi între subunitatile respective, societãţile bancare utilizeazã, începând cu 1 ianuarie 1998, potrivit Planului de conturi pentru societãţile bancare şi normelor metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin <>Ordinul nr. 1.418/344/1997 al ministrului de stat, ministrul finanţelor, şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României, contul 341 "Decontãri intrabancare".
Fiind cont de legatura, acesta poate fi utilizat în funcţie de necesitãţile fiecãrei unitãţi şi subunitati ale societãţii bancare, iar la sfârşitul perioadei (de o luna) trebuie sa fie verificat şi închis, la nevoie cu ajutorul jurnalelor contabile suplimentare. Eventualul sold existent nu trebuie sa reprezinte decât eventualele operaţiuni aflate în curs de lãmurire ca urmare a erorilor sau dificultãţilor de înregistrare.

4. Amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale

Amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale la societãţile bancare se face potrivit <>Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, modificatã şi completatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 54/1997 şi prin Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 15/1994 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 909/1997 , cu urmãtoarele precizãri:
4.1. Soldul contului "Fondul imobilizarilor corporale", existent la 31 decembrie 1997, se va inregistra, cu aceeaşi data, în contul sintetic de gradul I - "Alte fonduri" (contul sintetic de gradul II "Fondul imobilizarilor corporale"). În condiţiile noului Plan de conturi, aplicabil începând cu 1 ianuarie 1998, simbolul contului sintetic de gradul II "Fondul imobilizarilor corporale" va fi 5281.
4.2. În cazul nerecuperarii integrale pe calea amortizarii, a valorii de intrare a mijloacelor fixe scoase din funcţiune, se va asigura acoperirea valorii neamortizate a acestora.
Prin valoare neamortizata, în acest context, se înţelege diferenţa dintre valoarea de intrare a mijloacelor fixe şi valoarea amortizarii recuperate prin includerea în cheltuielile de exploatare, din care se deduc sumele rezultate în urma valorificãrii.
Diferenţa rãmasã neacoperita în urma valorificãrii se recupereazã prin includerea în cheltuielile excepţionale, nedeductibile fiscal, pe o perioada de maximum 5 ani, sau prin diminuarea capitalurilor proprii, cu respectarea dispoziţiilor legale.
Durata recuperãrii şi anuitatile de acoperire a valorii neamortizate a mijloacelor fixe, în contextul prevederilor <>art. 17 din Legea nr. 15/1994 , modificat prin <>Ordonanta Guvernului nr. 54/1997 , se stabilesc de cãtre consiliul de administraţie al societãţii bancare, respectiv de responsabilul cu gestiunea patrimoniului, în cazul subunitatilor din România ce aparţin unor societãţi bancare cu sediul în strãinãtate, cu respectarea prevederilor legale.
4.3. În conformitate cu prevederile <>art. III din Ordonanta Guvernului nr. 54/1997 , diferenţa reprezentând amortizarea aferentã gradului de neutilizare pentru anul 1997 se regularizeazã la închiderea exerciţiului financiar prin includerea în cheltuielile de exploatare.
Prin urmare, la data de 31 decembrie 1997, creditul contului 995 "Amortizarea aferentã gradului de neutilizare a mijloacelor fixe" va reflecta numai amortizarea aferentã gradului de neutilizare, înregistratã pana la data de 31 decembrie 1996, regularizarea acestei amortizari urmând a fi reglementatã prin hotãrâre a Guvernului.
4.4. Având în vedere ca, potrivit noilor reglementãri, începând cu luna septembrie 1997, constituirea fondului de dezvoltare din orice sursa înceteazã, soldul contului "Fondul de dezvoltare" şi soldul contului "Repartizari la fondul de dezvoltare", existente în contabilitate, se lichideazã înainte de închiderea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997, astfel:
a) pentru fondul de dezvoltare având ca sursa amortizarea calculatã şi înregistratã în cheltuieli:


"Fondul de dezvoltare = "Repartizari la fondul de dezvoltare"

b) pentru fondul de dezvoltare constituit din alte surse:

"Fondul de dezvoltare = "Alte fonduri", analitic distinct
"Fondul imobilizarilor corporale"



4.5. Societãţile bancare care în anii anteriori au achiziţionat sau au realizat pe cont propriu imobilizari corporale, iar fondul de dezvoltare nu a fost acoperitor, efectuand înregistrarea "Cheltuieli înregistrate în avans", analitic distinct "Cheltuieli înregistrate în avans pentru imobilizari corporale ce depãşesc fondul de dezvoltare constituit", prin creditul contului "Fondul imobilizarilor corporale", conform Precizãrilor Bãncii Naţionale a României referitoare la închiderea exerciţiilor financiar-contabile pe anii 1995 şi 1996, vor lichidã soldul existent, nerecuperat al contului "Cheltuieli înregistrate în avans", analitic distinct, înainte de închiderea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997, efectuandu-se înregistrarea:


"Fondul imobilizarilor = "Cheltuieli înregistrate în avans",
corporale" analitic distinct "Cheltuieli
înregistrate în avans pentru
imobilizari corporale ce depãşesc
fondul de dezvoltare constituit"



4.6. Ca urmare a noilor reglementãri privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale se anuleazã conturile: 521 "Fondul de dezvoltare" şi 529 "Repartizari la fondul de dezvoltare", prevãzute în Planul de conturi pentru societãţile bancare şi normele metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin <>Ordinul nr. 1.418/344/1997 al ministrului de stat, ministrul finanţelor, şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României.
4.7. Reflectarea în contabilitate a principalelor operaţiuni privind amortizarea mijloacelor fixe şi scoaterea din funcţiune a acestora se face potrivit anexei nr. 2 la prezentele precizãri.

5. Evidentierea disponibilitãţilor şi depozitelor existente în contul curent la Banca Nationala a României

5.1. Pentru evidentierea distinctã a disponibilitãţilor şi depozitelor bãneşti existente la Banca Nationala a României, se utilizeazã, în cadrul contului sintetic de gradul I-III "Cont curent la Banca Nationala a României", urmãtoarele conturi sintetice de gradul II:
- 1111 "Cont curent la Banca Nationala a României";
- 1112 "Depozite la vedere la Banca Nationala a României";
- 1113 "Depozite la termen la Banca Nationala a României";
- 1114 "Depozite colaterale la Banca Nationala a României".
5.2. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor reprezentând cumpãrãri de devize, precum şi a altor sume încasate în devize de la Banca Nationala a României, pentru care evidentierea acestora se efectueazã prin contul 1111 "Cont curent la Banca Nationala a României" (în devize), se face astfel:


1111 = 3721
"Cont curent "Poziţie de schimb"
la Banca Nationala
a României" (în devize)

3722 = 1111
"Contravaloarea "Cont curent
poziţiei de schimb" la Banca Nationala
a României" (în lei)

5.3. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor reprezentând vânzãrile de devize, precum şi a altor sume în devize plãtite Bãncii Naţionale a României, pentru care evidentierea acestora se efectueazã în contul 1111 "Cont curent la Banca Nationala a României" (în devize), se face astfel:

3721 = 1111
"Poziţie de schimb" "Cont curent
la Banca Nationala
a României" (în devize)

1111 = 3722
"Cont curent "Contravaloarea poziţiei
la Banca Nationala de schimb"
a României" (în lei)

5.4. Dobânzile penalizatoare aferente deficitului de rezerve (diferenţa negativa dintre nivelul efectiv şi cel prevãzut la rezervelor obligatorii), datorate Bãncii Naţionale a României, se înregistreazã în contabilitate în debitul contului 6011 "Dobânzi la Banca Nationala a României" prin creditul contului 1172 "Datorii ataşate".
În situaţiile în care dobânzile penalizatoare aferente deficitului de rezerve se datoreazã Bãncii Naţionale a României în devize, înregistrarea în contabilitate se efectueazã astfel:

3721 = 1172
"Poziţie de schimb" "Datorii ataşate"
6011 = 3722
"Dobânzi "Contravaloarea poziţiei
la Banca Nationala de schimb"
a României"



6. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor privind impozitarea veniturilor de natura dobânzilor realizate de persoanele fizice pentru depunerile la termen

În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 85/1997 privind impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 378 din 29 decembrie 1997 şi ale Precizãrilor Ministerului Finanţelor nr. 26.267 din 30 decembrie 1997, date în aplicarea acestei ordonanţe începând cu 1 ianuarie 1998, veniturile de natura dobânzilor pentru depunerile la termen realizate de persoanele fizice care nu desfãşoarã activitãţi în mod independent şi pe cont propriu se impoziteazã cu o cota de 1% aplicatã asupra dobânzilor calculate şi plãtite persoanelor fizice respective. Impozitul, astfel calculat, se percepe prin stopaj la sursa la fiecare termen de plata a veniturilor de aceasta natura.
Impozitul reţinut se vãrsa de cãtre unitatea bancarã plãtitoare pana la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare plãţii.
În cazul realizãrii de venituri în devize, impozitul se plãteşte în lei. Pentru evaluarea, în lei, a veniturilor realizate în devize se utilizeazã cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României, din ultima zi anterioarã termenului de plata a dobânzilor respective.
Reflectarea în contabilitate a principalelor operaţiuni legate de impozitarea veniturilor de natura dobânzilor realizate de persoanele fizice pentru depunerile la termen se face potrivit anexei nr. 3 la prezentele precizãri.

7. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor privind utilizarea rezervei generale pentru riscul de credit şi a provizioanelor constituite de societãţile bancare creditoare, conform <>Legii nr. 156/1997

În conformitate cu prevederile <>Legii nr. 156/1997 privind acoperirea financiarã a datoriilor fata de stat şi de alte persoane juridice, rãmase în urma desfiinţãrii fostelor cooperative agricole de producţie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 271 din 9 octombrie 1997, societãţile bancare creditoare vor suporta din rezerva generalã pentru riscul de credit creditele rãmase nerambursate de cãtre fostele cooperative agricole de producţie şi de fostele asociaţii economice intercooperatiste, care nu s-au reorganizat în societãţi comerciale pe acţiuni, potrivit legii, la care operaţiunea de lichidare a patrimoniului a fost finalizatã.
Dobânzile calculate la aceste credite se anuleazã şi se suporta din provizioanele constituite de societãţile bancare creditoare.
Având în vedere conturile prevãzute în Planul de conturi pentru societãţile bancare şi normele metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin <>Ordinul nr. 1.418/344/1997 al ministrului de stat, ministrul finanţelor, şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României, operaţiunile privind utilizarea rezervei generale pentru riscul de credit şi a provizioanelor constituite de societãţile bancare creditoare, conform <>Legii nr. 156/1997 , se înregistreazã în contabilitate, astfel:
7.1. În ceea ce priveşte creditele bancare rãmase nerambursate:
- Trecerea la pierderi a creditelor bancare rãmase nerambursate


% = 2821 "Creanţe indoielnice"
667 "Pierderi din creanţe
nerecuperabile
acoperite cu provizioane"

668 "Pierderi din creanţe
nerecuperabile
neacoperite cu provizioane"

- Diminuarea provizioanelor constituite, aferente creditelor bancare rãmase nerambursate

2911 "Provizioane = 7621 "Venituri din provizioane
specifice de risc specifice de risc de credit"
de credit"

- Diminuarea rezervei generale pentru riscul de credit, constituitã din profitul brut, pentru acoperirea creditelor rãmase nerambursate şi pentru care nu s-au constituit provizioane

5141 "Rezerva generalã = 781 "Venituri din reluarea
pentru riscul de rezervei generale pentru
credit din profitul riscul de credit"
brut"

- Diminuarea rezervei generale pentru riscul de credit, constituitã din profitul net, pentru acoperirea creditelor rãmase nerambursate şi pentru care nu s-au constituit provizioane

5142 "Rezerva generalã = %
pentru riscul de 2XX "Conturi de credite"
credit din profitul 2811 "Creanţe restante"
net" 2821 "Creanţe indoielnice"

7.2. În ceea ce priveşte dobânzile calculate şi neîncasate, aferente creditelor bancare rãmase nerambursate:

- Trecerea la pierderi a dobânzilor aferente creditelor bancare rãmase nerambursate

% = 2822 "Dobânzi 2827 "Creanţe
667 "Pierderi din creanţe indoielnice", ataşate"
nerecuperabile
acoperite cu provizioane"

668 "Pierderi din creanţe
nerecuperabile
neacoperite cu provizioane"

- Diminuarea provizioanelor specifice de risc de dobanda, aferente creditelor nerambursate, constituite de societãţile bancare creditoare

2912 "Provizioane = 7622 "Venituri din provizioane
specifice de risc specifice de risc de
de dobanda" dobanda"



8. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor privind contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate

În conformitate cu prevederile <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 178 din 31 iulie 1997, şi a <>Ordinului nr. 2.288 din 31 decembrie 1997 al ministrului finanţelor, ministrului de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale, şi al ministrului sãnãtãţii pentru aprobarea Normelor metodologice privind constituirea Fondului iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate în anul 1998, date în aplicarea acestei legi, începând cu 1 ianuarie 1998 se constituie Fondul iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate din contribuţia angajatorilor şi din contribuţia angajaţilor.
Reflectarea în contabilitate a operaţiunilor legate de constituirea Fondului iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate, potrivit <>Legii nr. 145/1997 , se face astfel:
8.1. Contribuţia lunarã de 5% datoratã de angajatori (bãnci), formatã din contribuţia de 2% care pana la data de 1 ianuarie 1998 se includea în C.A.S., fiind reglementatã de <>Ordonanta Guvernului nr. 22/1992 privind finanţarea ocrotirii sãnãtãţii, aprobatã prin <>Legea nr. 114/1992 , şi din contribuţia de 3% calculatã asupra fondului de salarii:


6121 "Cheltuieli privind = 35211 "Contribuţia unitãţii
contribuţia unitãţii la asigurãrile sociale"
la asigurãrile sociale"



8.2. Contribuţia lunarã datoratã de asiguraţi, constituitã dintr-o cota de 5% aplicatã asupra veniturilor salariale brute (în bani şi în natura), realizate lunar de angajaţii cu contract individual de munca pe durata determinata sau nedeterminatã, asupra veniturilor brute realizate de persoanele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului în varsta de pana la 2 ani, precum şi dintr-o cota de 5%, calculatã de angajator asupra venitului impozabil realizat lunar de cãtre angajaţii care lucreazã pe baza de convenţie civilã, se înregistreazã în creditul contului sintetic de gradul III, nou-înfiinţat, 35213 "Contribuţia asiguraţilor la fondul de asigurãri sociale de sãnãtate", astfel:


3533 "Impozitul pe salarii" = 35213 "Contribuţia asiguraţilor
la fondul de asigurãri
sociale de sãnãtate"

8.3. Contribuţia care excede impozitului pe salariu şi care se suporta de asigurat din veniturile salariale:

3511 "Personal - = 35213 "Contribuţia asiguraţilor
remuneraţii datorate" la fondul de asigurãri
sociale de sãnãtate"



9. Înregistrarea în contabilitate a veniturilor din operaţiuni de intermediere în domeniul asigurãrilor

Pentru evidentierea în contabilitate a veniturilor din operaţiuni de intermediere în domeniul asigurãrilor, realizate pe baza contractelor încheiate cu societãţile comerciale de asigurare, asigurare-reasigurare şi de reasigurare (comisioane de intermediere), se utilizeazã contul sintetic de gradul III - 74791 "Venituri din operaţiuni de intermediere în domeniul asigurãrilor", deschis în cadrul contului sintetic de gradul II - 7479 "Alte venituri accesorii".

Mãsuri referitoare la închiderea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997

Potrivit prevederilor <>art. 11 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , rãspunderea pentru organizarea şi ţinerea contabilitãţii revine administratorilor societãţii bancare sau persoanelor care au obligaţia gestionãrii patrimoniului societãţii bancare.
La societãţile bancare la care contabilitatea este organizatã şi ţinuta de persoane juridice autorizate, rãspunderea pentru organizarea şi ţinerea contabilitãţii revine atât persoanelor respective, cat şi administratorilor sau persoanelor care au obligaţia gestionãrii patrimoniului societãţii bancare.
De asemenea, administratorii şi orice alte persoane care au obligaţia gestionãrii patrimoniului societãţilor bancare rãspund, potrivit prevederilor pct. 2 din <>Ordinul nr. 1.418/344/1997 al ministrului de stat, ministrul finanţelor, şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României, pentru transpunerea corecta a soldurilor conturilor din balantele de verificare la 31 decembrie 1997 în conturile prevãzute de noul Plan de conturi pentru societãţile bancare ce se aplica începând cu data de 1 ianuarie 1998. Prin urmare, pentru data de 31 decembrie 1997, societãţile bancare vor întocmi balante de verificare în ceea ce priveşte conturile utilizate în anul 1997, precum şi balante pentru soldurile conturilor prevãzute de noul Plan de conturi pentru societãţile bancare ce se aplica începând cu 1 ianuarie 1998, iar bilanţul contabil se va întocmi, de asemenea, atât pe baza modelelor utilizate în perioadele anterioare, cat şi pe baza modelelor noi de formulare ce vor fi aprobate.
Pentru închiderea în mod corespunzãtor a exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997, în afarã de precizãrile Ministerului Finanţelor aprobate prin <>Ordinul nr. 2.242 din 22 decembrie 1997 al ministrului finanţelor, comune tuturor agenţilor economici, societãţile bancare, indiferent de forma de proprietate, vor avea în vedere şi urmãtoarele mãsuri şi precizãri:

10. Cu privire la organizarea şi conducerea contabilitãţii

10.1. Ţinerea contabilitãţii potrivit <>art. 3 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , în limba romana şi în moneda nationala, iar a operaţiunilor efectuate în valuta, atât în moneda nationala (leu), cat şi în valuta.
10.2. Pãstrarea, potrivit prevederilor <>art. 9 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 , la sediul declarat, a documentelor justificative care stau la baza înregistrãrilor în contabilitate.
Toate documentele justificative aferente operaţiunilor efectuate în relaţia cu clienţii societãţii bancare, persoane fizice şi juridice romane, şi care se elibereazã acestora (extrase de cont, chitanţe, foi de varsamant, ordine de plata, note contabile etc.) se întocmesc obligatoriu în limba romana, sumele calculandu-se în moneda nationala - pentru operaţiunile efectuate numai în lei şi, dupã caz, în moneda nationala şi în deviza respectiva - pentru operaţiunile efectuate şi/sau numai în devize.
10.3. Înregistrarea cronologicã şi sistematica în contabilitate a tuturor documentelor justificative privind bunurile mobile şi imobile, disponibilitãţile şi depozitele bãneşti, titlurile de participare şi de plasamente, creanţele, fondurile, obligaţiile etc., precum şi miscarile şi modificãrile intervenite în urma operaţiunilor patrimoniale efectuate, veniturile, cheltuielile şi rezultatele obţinute.
În acest scop se va urmãri ca toate operaţiunile contabile efectuate, inclusiv cele privind închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli, precum şi repartizarea profitului sa fie consemnate în documente justificative, iar acestea sa fie înregistrate în conturile sintetice şi analitice, din bilanţ şi în afarã bilanţului, dupã caz, în vederea verificãrii concordanţei datelor înregistrate în aceste evidente şi a clarificarii eventualelor diferenţe constatate.
Înscrisurile care stau la baza inregistrarilor în contabilitate pot dobândi calitatea de document justificativ numai în cazurile în care furnizeazã toate informaţiile prevãzute de normele legale în vigoare.
10.4. Efectuarea inventarierii tuturor elementelor patrimoniale, precum şi a bunurilor şi a garanţiilor deţinute cu orice titlu aparţinând altor persoane juridice şi fizice, stabilirea rezultatelor inventarierii, înregistrarea în contabilitate şi reflectarea acestora în bilanţul contabil pe anul 1997, conform <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 şi Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.388/1995 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 18 decembrie 1995.
Se precizeazã ca modelele listelor de inventariere prevãzute în ordinul sus-menţionat pot fi adaptate în funcţie de cerinţele societãţilor bancare, cu condiţia respectãrii conţinutului de informaţii prevãzut în modelele aprobate.
10.5. Analiza conţinutului soldurilor conturilor contabile, în sensul ca acestea sa reflecte real operaţiunile efectuate şi înregistrate în contabilitate pe baza de documente justificative întocmite cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Cu aceasta ocazie se va urmãri, în principal, clarificarea sumelor ce se menţin nejustificat în soldul unor conturi din activul şi pasivul bilanţului, cum sunt conturile referitoare la debitori, creditori, decontãri, cecuri de cãlãtorie şi cecuri bancare, primite sau remise spre încasare, credite restante, operaţiuni iniţiate şi primite în relaţiile intra- şi interbancare, cheltuieli anticipate sau efectuate în avans, dobânzi neîncasate sau neplãtite, urmãrindu-se încasarea creanţelor restante, achitarea obligaţiilor de plata fata de furnizori, creditori, bugetul de stat şi fondurile speciale, precum şi identificarea apartenentei şi naturii sumelor încasate, în conformitate cu normele legale.
De asemenea, se va urmãri clarificarea sumelor evidentiate în contabilitate, reprezentând "decontãri din operaţiuni în curs de clarificare" şi "decontãri intrabancare", pentru trecerea acestora pe seama persoanelor vinovate, şi a cheltuielilor sau înregistrarea acestora în conturile corespunzãtoare, dupã caz, şi, respectiv, identificarea apartenentei şi naturii sumelor încasate şi necuvenite societãţii bancare, astfel încât aceste conturi sa nu prezinte sold la finele anului.
În condiţiile în care, deşi s-au depus toate diligenţele în vederea clarificarii sumelor, dar, din motive absolut obiective, conturile respective rãmân totuşi cu solduri la finele anului, în raportul de gestiune ce însoţeşte bilanţul contabil anual se vor preciza conturile şi sumele rãmase neclarificate, cu menţionarea cauzelor care au determinat aceasta situaţie.
10.6. Determinarea profitului sau a pierderilor, precum şi repartizarea profitului pe destinatiile prevãzute de lege se înregistreazã în contabilitate în moneda nationala.
10.7. Evaluarea la 31 decembrie 1997, la cursul de schimb al pieţei valutare, din ultima zi a anului, comunicat de Banca Nationala a României, a elementelor patrimoniale existente, exprimate legal în devize, şi înregistrarea influentelor rezultate în contul bifunctional "Decontãri din influente de curs valutar", conform Precizãrilor Bãncii Naţionale a României nr. 3 din 24 februarie 1997 privind evidentierea în contabilitate, în cursul anului 1997, a diferenţelor de curs valutar de cãtre societãţile bancare.
10.8. Soldul contului "Decontãri din influente de curs valutar", stabilit pe baza operaţiunilor menţionate la pct. 10.7 din prezentele precizãri, se încheie la 31 decembrie 1997, astfel:
a) Soldul creditor, prin debitarea contului "Decontãri din influente de curs valutar" şi creditarea conturilor:
- "Alte rezerve", analitic "Rezerve din diferenţe de curs valutar, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 252/1996 ", în limita influentelor favorabile de curs aferente disponibilitãţilor în devize, reprezentând capital social vãrsat în devize, care se regaseste în patrimoniul net în devize al societãţii bancare;
- "Venituri din influente de curs valutar", cu influente favorabile de curs ce depãşesc influentele favorabile de curs aferente disponibilitãţilor în devize, reprezentând capital social vãrsat în devize, care se regaseste în patrimoniul net în devize al societãţii bancare.
b) Soldul debitor, prin creditarea contului "Decontãri din influente de curs valutar" şi debitarea conturilor:
- "Alte rezerve", analitic "Rezerve din diferenţe de curs valutar, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 252/1996 ", în limita influentelor nefavorabile de curs aferente disponibilitãţilor în devize, reprezentând capital social vãrsat în devize, care se regaseste în patrimoniul net în devize al societãţii bancare;
- "Cheltuieli din influente de curs valutar", cu influente nefavorabile de curs ce depãşesc influentele nefavorabile de curs aferente disponibilitãţilor în devize, reprezentând capital social vãrsat în devize, care se regaseste în patrimoniul net în devize al societãţii bancare.
Pentru ca sumele aferente anului 1997, înregistrate la 31 decembrie 1997 în contul "Alte rezerve", analitic distinct, sa corespundã, potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 252/1996 , cu nivelul real al diferenţelor de curs valutar stabilite între momentul subscrierii şi data vãrsãmântului şi cu cel al influentelor de curs aferente disponibilitãţilor în devize, reprezentând capital social vãrsat în devize, se au în vedere urmãtoarele:
- determinarea diferenţelor de curs valutar dintre momentul subscrierii şi cel al varsarii efective a capitalului social în devize, precum şi înregistrarea acestora în contul "Alte rezerve", analitic distinct, se face potrivit prevederilor pct. 2.1 şi 2.2 din prezentele precizãri;
- patrimoniul net înregistrat la 31 decembrie 1997 într-o anumitã deviza se stabileşte, în scopul aplicãrii prezentelor precizãri, ca diferenţa între totalul soldurilor conturilor în deviza respectiva din activul bilanţului (mai puţin soldurile debitoare ale conturilor în care se evidenţiazã titlurile de investiţii, pãrţi în societãţile comerciale legate, titluri de participare, titluri ale activitãţii de portofoliu şi dotãrile pentru unitãţile proprii din strãinãtate) şi totalul soldurilor conturilor în aceeaşi deviza din pasivul bilanţului reprezentând obligaţii;
- nivelul disponibilitãţilor în devize reprezentând capital social vãrsat într-o deviza, pentru care diferenţele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, se înregistreazã în contul "Alte rezerve", analitic distinct, este dat de suma reprezentând capital social subscris şi vãrsat în acea deviza, dacã aceasta suma este egala sau mai mica decât suma reprezentând patrimoniul net înregistrat pe deviza respectiva. În caz contrar, nivelul disponibilitãţilor în devize reprezentând capital social vãrsat într-o deviza, pentru care diferenţele de curs valutar se înregistreazã în contul "Alte rezerve", se limiteazã la nivelul patrimoniului net înregistrat pe deviza respectiva.
Se precizeazã ca, în cazul societãţilor bancare care au majorat capitalul social prin utilizarea rezervelor din diferenţe de curs valutar, potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 36/1997 , şi Precizãrilor Bãncii Naţionale a României nr. III/7.028/1996, determinarea cursului valutar corespunzãtor capitalului social subscris şi vãrsat se face astfel:[(valoarea capitalului social subscris şi vãrsat în devize stabilitã în funcţie de cursul valutar de subscriere + suma utilizata din contul "Alte rezerve" pentru majorarea capitalului social potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 ) : suma în devize reprezentând capitalul social subscris şi vãrsat în devize].
10.9. Societãţile bancare deţinãtoare de participatii la capitalul social al altor societãţi bancare şi care au primit comunicãri, precum şi documente din partea acestora, cu privire la majorarea, în anul 1997, a cuantumului participatiilor ca urmare a majorãrii capitalului social în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 40/1996 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 36/1997 , vor proceda astfel:
a) Înregistrarea majorãrii cuantumului participatiilor, în situaţiile în care din comunicãri şi documente rezulta ca majorarea capitalului social s-a fãcut prin utilizarea dividendelor din profitul net, cuvenite actionarilor dupã plata impozitului pe dividende potrivit legii (art. I, alin. 4, lit. d) din ordonanta):


- "Debitori diversi", = "Venituri din participatii"
analitic distinct
"Dividende de încasat
aferente titlurilor
de participare"

- "Titluri de participare" = "Debitori diversi" analitic
distinct
"Dividende de încasat
aferente titlurilor
de participare"



b) Înregistrarea majorãrii cuantumului participatiilor, în situaţiile în care, din comunicãri şi din documente rezulta ca majorarea capitalului social s-a fãcut prin încorporarea primelor de emisiune sau de aport şi a altor prime legate de capital; utilizarea sumelor alocate din profitul realizat în perioada de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, potrivit legii, pana la data de 31 decembrie 1995 drept surse proprii de constituire a fondului de dezvoltare, în limita valorii clãdirilor şi terenurilor destinate exclusiv sediilor unitãţilor bancare; utilizarea rezervelor constituite din profitul net; utilizarea sumelor înregistrate ca rezerve din diferenţe de curs valutar, potrivit normelor legale (art. 1, alin. 4, lit. a), b), e) şi f) din ordonanta):


- "Titluri de participare", = "Alte fonduri", analitic
analitic distinct distinct
"Diferenţe din "Alte fonduri rezultate din
majorarea capitalului majorarea capitalului
social potrivit social potrivit
Ordonanţei Guvernului Ordonanţei Guvernului
nr. 40/1996, aferente nr. 40/1996, aferente
titlurilor de participare titlurilor de participare
aflate la alte bãnci" aflate la alte bãnci"


10.10. Stabilirea corecta a nivelului veniturilor provenite din activitãţile de exploatare şi excepţionale, precum şi cel al cheltuielilor aferente acestor activitãţi, urmãrindu-se:
a) Înregistrarea veniturilor şi a cheltuielilor pe categorii, dupã natura lor, cu respectarea principiului independentei exerciţiului financiar, care presupune delimitarea în timp a veniturilor şi cheltuielilor aferente activitãţii unitãţii patrimoniale, pe mãsura angajãrii acestora şi trecerii lor la rezultatul exerciţiului financiar.
Pentru acest scop se vor avea în vedere prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicatã, cu modificãrile ulterioare, potrivit cãrora profitul impozabil se calculeazã ca diferenţa între veniturile din livrarea bunurilor mobile, a bunurilor imobiliare pentru care s-a transferat dreptul de proprietate, servicii prestate şi lucrãri executate, inclusiv din câştiguri din orice sursa, şi cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, dintr-un an fiscal, la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
De asemenea, pentru determinarea corecta a profitului impozabil, societãţile bancare vor avea în vedere, asa cum s-a precizat şi prin Scrisoarea nr. III/3.263 din 13 decembrie 1995 a Bãncii Naţionale a României, ca toate dobânzile aferente exerciţiului în curs, calculate pentru creditele acordate, indiferent de termenele pentru care sunt acordate sau de perioadele de graţie, precum şi toate dobânzile aferente exerciţiului în curs, calculate pentru împrumuturile primite, disponibilitãţile, depozitele şi alte surse atrase, indiferent de termenele pentru care sunt primite sau de perioadele de graţie, sa se înregistreze în contabilitate, lunar, în contul "Venituri din dobânzi" şi, respectiv, în contul "Cheltuieli cu dobânzi".
b) Înregistrarea distinctã în contul "Cheltuieli înregistrate în avans" a cheltuielilor efectuate în anul 1997, dar care privesc perioadele sau exerciţiile financiare urmãtoare, precum şi a cheltuielilor de repartizat pe mai multe exercitii financiare, cum sunt cheltuielile pentru chirii, abonamente şi alte cheltuieli efectuate anticipat.
c) Constituirea integrala, prin includerea pe cheltuieli, a provizioanelor specifice de risc rezultate în cadrul operaţiunilor de clasificare a creditelor şi a dobânzilor aferente, în conformitate cu <>art. 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 335/1995 , republicatã, <>Normele nr. 3/1994 , <>Circulara nr. 35/1995 şi cu Precizãrile nr. 1/1996 ale Bãncii Naţionale a României, indiferent de rezultatul financiar înregistrat ca urmare a acestor operaţiuni.
Regimul deductibilitatii fiscale a provizioanelor este prevãzut în <>Hotãrârea Guvernului nr. 335/1995 , republicatã.
Sumele reprezentând diminuarea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deductibilitate fiscalã sunt venituri neimpozabile.
d) Înregistrarea distinctã în contul "Venituri înregistrate în avans" a veniturilor realizate în anul 1997, dar care privesc perioadele sau exerciţiile urmãtoare.
10.11. Stabilirea corecta a profitului brut, a profitului impozabil şi a impozitului pe profit, determinarea profitului net şi repartizarea acestuia pe destinatiile prevãzute de lege. În acest scop se va urmãri:
a) Profitul net contabil se repartizeazã astfel:
- la societãţile bancare cu capital integral sau majoritar de stat, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/1995 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 101/1995 , cu modificãrile ulterioare, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, cu modificãrile ulterioare;
- la societãţile bancare cu capital integral sau majoritar privat, potrivit hotãrârilor adunãrii generale a actionarilor.
b) Repartizarea a 20% din profitul brut anual pentru constituirea fondului de rezerva, pana când fondul astfel constituit egaleaza capitalul, dupã care, maximum 10%, pana când fondul de rezerva ajunge la de doua ori mai mare decât capitalul. Dupã atingerea acestui nivel, alocarea de sume pentru fondul de rezerva se va face din profitul net, pe baza hotãrârii consiliilor de administraţie ale societãţilor bancare.
c) Constituirea sau majorarea, dupã caz, din profitul brut, a rezervei generale pentru riscul de credit în cuantum de 2% din soldul creditelor acordate, existent la sfârşitul anului, conform legislaţiei privind impozitul pe profit şi <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 10/1995 .
d) Societãţile bancare cu capital integral sau majoritar de stat care, potrivit situaţiei la 31 decembrie 1997, nu au atins nivelul minim de solvabilitate de 8%, determinat în conformitate cu prevederile Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 4/1994 privind solvabilitatea societãţilor bancare, sunt obligate, potrivit <>Circularei Bãncii Naţionale a României nr. 39/1995 , sa retina integral cota de 50% din profitul net prevãzutã de lege şi sa o aloce pentru creşterea surselor proprii de finanţare.
Aceeaşi procedura trebuie urmatã şi de societãţile bancare cu capital integral sau majoritar privat, care nu au îndeplinit, la 31 decembrie 1997, nivelul minim de solvabilitate, cu menţiunea ca în cazul acestora adunarea generalã a actionarilor poate hotãrî reţinerea şi alocarea pentru creşterea surselor proprii de finanţare de sume şi peste cota de 50% din profitul net.
Profitul net repartizat pentru constituirea surselor proprii de finanţare se înregistreazã în creditul contului "Alte fonduri", analitic distinct:


- "Repartizarea profitului" = "Alte fonduri", analitic distinct
"Fond pentru creşterea surselor
proprii de finanţare"

e) Societãţile bancare vor închide conturile "Profit şi pierderi" şi "Repartizarea profitului" dupã verificarea şi aprobarea bilanţului contabil încheiat la 31 decembrie 1997 potrivit legii, efectuandu-se articolul contabil:

- "Profit şi pierderi" = "Repartizarea - cu profitul contabil
profitului" realizat, repartizat



10.12. În conformitate cu prevederile <>art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, pierderea fiscalã care se recupereazã în urmãtoarele 36 de luni este pierderea declarata de contribuabil în declaraţiile de impunere ale anilor precedenti.
Nu se recupereazã pierderea declarata de contribuabilii mari, determinata de creşterea obligaţiilor din bilanţul fiscal sau de evaluarea acestora cu dobânzile aferente şi nici pierderea declarata în situaţia în care s-a realizat profit contabil.
10.13. Eventualele erori constatate în contabilitate, dupã aprobarea şi depunerea bilanţului contabil, vor fi corectate în anul în care acestea se constata, bilanţurile contabile ale exerciţiilor anterioare nemaiputand fi modificate (<>art. 27 din Legea nr. 82/1991 , astfel cum a fost completat prin Ordonanta Guvernului nr. 22/1996 privind actualizarea şi completarea regimului general al contabilitãţii).
10.14. Pentru închiderea în mod corespunzãtor a exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997, Banca de Export-Import a României - S.A., pe lângã prevederile prezentelor precizãri, precum şi ale celor comune tuturor agenţilor economici, va avea în vedere, pentru activitatea de asigurare-reasigurare, şi mãsurile din anexa nr. 4 la prezentele precizãri.

11. Obiective ce trebuie avute în vedere cu ocazia verificãrii şi certificãrii bilanţurilor contabile ale societãţilor bancare pe anul 1997

11.1. Potrivit prevederilor <>art. 129 din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, cu modificãrile ulterioare, consiliile de administraţie ale societãţilor bancare trebuie sa prezinte cenzorilor, cu cel puţin o luna înainte de ziua stabilitã pentru şedinţa adunãrii generale, bilanţul exerciţiului precedent, contul de profit şi pierderi, însoţite de raportul lor şi de documentele justificative.
În raportul consiliilor de administraţie (raportul de gestiune), care însoţeşte bilanţul contabil supus aprobãrii adunãrii generale, se vor face obligatoriu referiri concrete cu privire la:
- realizarea obligaţiilor prevãzute de lege privind organizarea şi conducerea corecta şi la zi a contabilitãţii;
- respectarea principiilor contabilitãţii (prudentei, permanentei metodelor, continuitãţii activitãţii, independentei exerciţiului, intangibilitatii bilanţului de deschidere, necompensarii);
- înregistrarea corecta a documentelor legal întocmite privind operaţiunile economico-financiare referitoare la exerciţiul financiar expirat;
- respectarea regulilor şi metodelor contabile prevãzute de reglementãrile în vigoare;
- transpunerea corecta a soldurilor conturilor din balantele de verificare la 31 decembrie 1997 în conturile prevãzute în noul plan de conturi ce se aplica începând cu data de 1 ianuarie 1998;
- respectarea regulilor de întocmire a bilanţului contabil, prevãzute în normele metodologice emise în acest scop, asigurarea ca posturile înscrise în bilanţ corespund cu datele înregistrate în balanţa de verificare a conturilor sintetice, iar acestea sunt puse de acord cu situaţia realã a elementelor patrimoniale stabilite pe baza inventarului;
- valorificarea rezultatelor inventarierii şi reflectarea acestora în bilanţul contabil încheiat la 31 decembrie 1997;
- situaţiile care au condus la prezentarea de solduri la unele conturi, care, potrivit reglementãrilor contabile, ar fi trebuit sa fie regularizate pana la finele anului;
- reflectarea, în mod fidel, în contul de profit şi pierderi, a veniturilor, a cheltuielilor şi a rezultatelor financiare ale perioadei de raportare;
- propunerile privind destinatiile profitului net şi dacã acestea sunt în conformitate cu dispoziţiile legale;
- cauzele care au condus la înregistrarea de pierderi (în situaţia societãţilor bancare care au înregistrat pierderi în loc de profit).
Totodatã, în raportul de gestiune se vor face menţiuni cu privire la:
- sursele pentru activitatea de creditare şi pentru investiţii şi dacã acestea au fost utilizate potrivit reglementãrilor legale;
- situaţia disponibilitãţilor, depozitelor şi a creditelor acordate de societatea bancarã, a garanţiei acestora şi a constituirii de provizioane specifice de risc de credit şi de dobanda, posibilitãţile de recuperare la scadenta a creditelor şi de încasare a dobânzilor aferente, precum şi influenta asupra activitãţii analizate şi a celei viitoare;
- situaţia fondurilor proprii şi a resurselor atrase şi împrumutate, a posibilitãţilor de restituire a acestora şi efectele asupra activitãţii analizate şi asupra celei viitoare;
- obligaţiile fata de bugetul de stat şi bugetele locale, fata de fondurile speciale, dacã acestea au fost corect stabilite şi vãrsate;
- organizarea controlului financiar propriu;
- mãsurile propuse pentru bunul mers al activitãţii societãţii bancare;
- respectarea prevederilor prezentelor precizãri şi a celor emise de Ministerul Finanţelor pentru închiderea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997;
- alte elemente care prezintã importanta pentru activitatea economicã şi financiarã a societãţii bancare.
11.2. În temeiul <>art. 29 din Legea nr. 82/1991 , asa cum a fost modificat prin Ordonanta Guvernului nr. 22/1996 , bilanţurile contabile ale societãţilor bancare, persoane juridice romane, întocmite pentru anul 1997, se verifica şi se certifica de cãtre cenzori, potrivit obligaţiilor legale ce le revin în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, cu modificãrile ulterioare.
Având în vedere <>art. 46 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , potrivit cãruia sucursalele din România ale societãţilor bancare cu sediul în strãinãtate le sunt aplicabile prevederile acestei legi, verificarea şi certificarea bilanţurilor contabile întocmite de aceste sucursale pentru anul 1997 se fac, potrivit <>art. 29 din Legea nr. 82/1991 , astfel cum a fost modificat prin Ordonanta Guvernului nr. 22/1996 , şi <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 483/1996 privind prestarea serviciilor în domeniul contabilitãţii, verificarea şi certificarea bilanţului contabil în baza prevederilor <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , de cãtre experţi contabili ori contabili autorizaţi cu studii superioare sau de cãtre societãţi comerciale de expertiza contabila, membri ai Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
11.3. În conformitate cu prevederile <>art. 114 alin. 1, 2, 3 şi ultimul din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, cu modificãrile ulterioare, cenzorii sunt obligaţi sa supravegheze gestiunea societãţii bancare, sa verifice dacã bilanţul şi contul de profit şi pierderi sunt legal întocmite şi în concordanta cu registrele, dacã acestea din urma sunt ţinute la zi şi dacã evaluarea patrimoniului s-a fãcut conform regulilor stabilite pentru întocmirea bilanţului contabil. Cenzorii vor aduce la cunostinta administratorilor neregulile în administraţie şi încãlcãrile dispoziţiilor legale şi ale prevederilor actului constitutiv, pe care le constata, iar cazurile mai importante le vor aduce la cunostinta adunãrilor generale ale actionarilor.
Despre toate acestea, precum şi cu privire la propunerile pe care le vor considera necesare, referitoare la bilanţul contabil şi la repartizarea profitului, cenzorii vor prezenta adunãrii generale a actionarilor un raport amãnunţit.
De asemenea, în raportul întocmit, cenzorii vor face referire şi la modul de respectare a prezentelor precizãri şi a celor emise de Ministerul Finanţelor pentru închiderea exerciţiului financiar-contabil pe anul 1997, precum şi în ceea ce priveşte constatãrile rezultate din verificãrile efectuate pe tot parcursul anului.
Adunarea generalã a actionarilor nu va putea aproba bilanţul şi contul de profit şi pierderi, dacã acestea nu sunt însoţite de raportul cenzorilor.
Din aceste rapoarte nu pot lipsi referirile concrete cu privire la:
- operaţiunile legate de înregistrarea sau modificarea capitalului social;
- inventarierea patrimoniului, modul de valorificare a rezultatelor acesteia, precum şi faptul ca rezultatele inventarierii sunt cuprinse în bilanţul anual;
- organizarea gestiunilor de valori materiale, precum şi a evidentei sintetice şi analitice a elementelor patrimoniale;
- ţinerea corecta şi la zi a contabilitãţii;
- transpunerea corecta a soldurilor conturilor din balantele de verificare la 31 decembrie 1997 în conturile prevãzute în noul plan de conturi ce se aplica începând cu data de 1 ianuarie 1998;
- preluarea corecta în balanţa de verificare a datelor din conturile sintetice şi concordanta dintre contabilitatea sinteticã şi cea analitica;
- întocmirea bilanţului contabil pe baza balanţei de verificare a conturilor sintetice şi respectarea normelor metodologice cu privire la întocmirea acestuia şi a anexelor sale;
- evaluarea patrimoniului, dacã este efectuatã conform reglementãrilor legale în vigoare;
- contul de profit şi pierderi, dacã este întocmit pe baza datelor din contabilitate privind perioada de raportare;
- stabilirea în conformitate cu dispoziţiile legale a profitului net şi punctul de vedere referitor la destinatiile acestuia, propuse de consiliul de administraţie;
- situaţia creditelor acordate şi a garanţiilor aferente, a posibilitãţilor de recuperare la scadenta a creditelor şi de încasare a dobânzilor aferente, precum şi a constituirii provizioanelor specifice de risc de credit şi de dobanda;
- situaţia fondurilor proprii şi a resurselor atrase şi împrumutate, precum şi a posibilitãţilor de restituire a acestora la scadenta;
- propuneri de mãsuri pentru a fi avute în vedere de consiliul de administraţie sau de cãtre adunarea generalã a actionarilor, dupã caz.
11.4. Totodatã, la verificarea bilanţurilor contabile pe anul 1997 se va tine seama de prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 483/1996 .
11.5. Potrivit art. 3 din Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, şi al Guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 1.418/344/1997, comisiile de cenzori, numite potrivit legii, precum şi experţii contabili, contabilii autorizaţi cu studii superioare şi societãţile comerciale de expertiza contabila, care certifica bilanţurile contabile ale societãţilor bancare, au obligaţia verificãrii şi certificãrii transpunerii corecte a soldurilor conturilor din balantele contabile la 31 decembrie 1997 în conturile prevãzute în noul plan de conturi.
11.6. În baza <>art. 42 şi 43 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancarã, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, întocmite de societãţile bancare pe anul 1997, nu vor fi acceptate ca având valabilitate legalã de cãtre autoritãţile în drept, fãrã sa fi fost verificate şi certificate prin semnatura de cãtre comisia de cenzori a societãţii bancare sau, dupã caz, de cãtre experţi contabili şi contabili autorizaţi.
În cazul societãţilor bancare pentru care bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi pe anul 1997 sunt verificate şi certificate de cãtre experţi contabili şi contabili autorizaţi, aceştia au obligaţia, potrivit <>art. 9 din Hotãrârea Guvernului nr. 483/1996 , sa aplice parafa eliberata de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, prin care se atesta verificarea şi certificarea, potrivit legii, a bilanţului contabil de cãtre persoane înscrise în Tabloul Corpului.
11.7. Potrivit <>art. 23 din Regulamentul privind aplicarea Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 704/1993, pentru a da o imagine fidela a patrimoniului, a situaţiei financiare şi a rezultatelor obţinute, societãţile bancare au obligaţia sa respecte, printre altele, şi principiul contabil al intangibilitatii bilanţului de deschidere, respectiv: bilanţul de deschidere a unui exerciţiu trebuie sa corespundã cu bilanţul de închidere a exerciţiului precedent.
În aceste condiţii, societãţile bancare, care, deşi aveau obligaţia, nu au prezentat la Banca Nationala a României, pentru avizare, bilanţurile contabile pentru anii precedenti sau bilanţurile contabile prezentate nu au fost avizate deoarece nu au îndeplinit condiţiile prevãzute de normele legale, au obligaţia ca înainte de întocmirea bilanţului contabil pentru anul 1997 sa întocmeascã corespunzãtor şi sa prezinte Bãncii Naţionale a României, pentru avizare, bilanţurile contabile pentru anii precedenti.
Pentru ca bilanţurile contabile pe anii precedenti, întocmite de societãţile bancare aflate în situaţia de mai sus, sa poatã fi avizate de cãtre Banca Nationala a României potrivit normelor, acestea trebuie întocmite şi aprobate potrivit legii, verificate şi certificate conform prezentelor precizãri.
11.8. Soluţionarea eventualelor probleme vizând aplicarea prezentelor precizãri intra în competenta Bãncii Naţionale a României. De asemenea, orice soluţie anterioarã care contravine acestora îşi înceteazã aplicarea.
11.9. Organele de control din cadrul Direcţiei generale autorizare, reglementare şi supraveghere prudentiala a societãţilor bancare şi Direcţiei generale de control din Banca Nationala a României vor urmãri realizarea mãsurilor prevãzute în prezentele precizãri, precum şi a Precizãrilor Ministerului Finanţelor, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.242 din 22 decembrie 1997 , pe baza obiectivelor de control stabilite potrivit programelor aprobate.

ANEXA 1
-------
la precizãri
------------


Reflectarea în contabilitate a unor operaţiuni privind subscrierea şi vãrsarea capitalului social în devize, precum şi a diferenţelor de curs

Exemplu:


- 12.01.1998, înregistrarea capitalului social în devize subscris şi
nevarsat de acţionari (curs de schimb al pieţei valutare
= 8.000 lei/U.S.D.):

508 = 3721/ 100 U.S.D.
capital social subscris
şi nevarsat, în devize

3722 = 5011 800.000 lei (100 U.S.D. x
8.000 lei)

- 15.01.1998, înregistrarea capitalului social în devize, subscris şi
vãrsat de acţionari (curs de schimb al pieţei valutare
= 8.100 lei/U.S.D.):

121 = 508 50 U.S.D.
5011 = 5012 400.000 lei (50 U.S.D. x
8.000 lei)
3721/ = 3721/ 50 U.S.D.
capital social capital social subscris
subscris şi şi vãrsat, în devize
nevarsat, în devize
3722 = 519/ 5.000 lei [50 U.S.D. x
rezerve din diferenţe (8.100 lei - 8.000 lei)]
de curs, conform
Hotãrârii Guvernului
nr. 252/1996

- 27.01.1998, înregistrarea capitalului social în devize, subscris şi
vãrsat de acţionari (curs de schimb al pieţei valutare
= 7.950 lei/U.S.D.):

121 = 508 20 U.S.D.
5011 = 5012 160.000 lei (20 U.S.D. x
8.000 lei)
3721/ = 3721/ 20 U.S.D.
capital social capital social subscris
subscris şi şi vãrsat, în devize
nevarsat, în devize

519/ = 3722 1.000 lei [20 U.S.D. x
rezerve din diferenţe (8.000 lei - 7.950 lei)]
de curs, conform
Hotãrârii Guvernului
nr. 252/1996

- 31.01.1998, evaluarea capitalului social în devize, subscris şi
vãrsat de acţionari, precum şi a poziţiei de schimb şi
înregistrarea diferenţelor de curs valutar aferente (curs de
schimb al pieţei valutare = 8.300 lei/U.S.D.):

3722 = % 26.000 lei
519/ 17.000 lei [70 U.S.D. x 8.300
rezerve din diferenţe lei - (50 U.S.D. x
de curs, conform 8.100 lei + 20 U.S.D.
Hotãrârii Guvernului x 7.950 lei)]
nr. 252/1996
7061 9.000 lei

- 4.02.1998, înregistrarea capitalului social în devize subscris şi
vãrsat de acţionari (curs de schimb al pieţei valutare
= 8.150 lei/U.S.D.):

121 = 508 30 U.S.D.
5011 = 5012 240.000 lei (30 U.S.D. x
8.000 lei)
3721/ = 3721/ 30 U.S.D.
capital social capital social subscris
subscris şi şi vãrsat, în devize
nevarsat, în devize
3722 = 519/ 4.500 lei [30 U.S.D. x
rezerve din diferenţe (8.150 lei - 8.000 lei)]
de curs, conform
Hotãrârii Guvernului
nr. 252/1996

- 5.02.1998, înregistrarea în conturile din bilanţ a vânzãrii de devize
contra lei (curs de schimb = 8.175 lei/U.S.D.):

3721 = 121 10 U.S.D.
111 = 3722 81.750 lei (10 U.S.D. x
8.175 lei)

- 9.02.1998, înregistrarea achiziţiei de titluri de participare şi titluri
ale activitãţii de portofoliu, în devize, exclusiv cheltuielile
accesorii de cumpãrare (curs de schimb al pieţei valutare =
8.400 lei/U.S.D.):

% = 121 40 U.S.D.
412 25 U.S.D.
413 15 U.S.D.

- 28.02.1998, evaluarea capitalului social în devize subscris şi vãrsat de
acţionari, a titlurilor de participare în devize, a titlurilor
activitãţii de portofoliu în devize, precum şi a poziţiei de
schimb şi înregistrarea diferenţelor de curs valutar (curs
de schimb al pieţei valutare = 8.375 lei/U.S.D.):
- 3721, sold creditor (poziţie de schimb
totalã lungã) = 90 U.S.D.;
- 3721/capital social subscris şi vãrsat
în devize = 100 U.S.D.;
- 412 + 413 (poziţie de schimb structuralã) = 40 U.S.D.;
- poziţia de schimb operationala lungã
(90 U.S.D. - 40 U.S.D.) = 50 U.S.D.;

414 = 3722 1.000 lei [25 U.S.D. x (8.400
lei - 8.375 lei) +
15 U.S.D. x (8.400
lei - 8.375 lei)]

3722 = 519/ 8.250 lei [50 U.S.D. x 8.375
rezerve din diferenţe lei - (30 U.S.D. x
de curs, conform 8.150 lei - 20
Hotãrârii Guvernului U.S.D. x 8.300
nr. 252/1996 lei)]

6061 = 3722 6.250 lei (760.000 lei - 90
U.S.D. x 8.375 lei)

- 16.03.1998, înregistrarea în conturile din bilanţ a vânzãrii de devize
contra lei (cursul de schimb = 8.050 lei/U.S.D.):

3721 = 121 25 U.S.D.
111 = 3722 201.250 lei (25 U.S.D. x 8.050
lei)

- 31.03.1998, evaluarea capitalului social în devize subscris şi vãrsat de
acţionari, a titlurilor de participare în devize, a titlurilor
activitãţii de portofoliu în devize, precum şi a poziţiei de
schimb şi înregistrarea diferenţelor de curs valutar (curs
de schimb al pieţei valutare = 8.200 lei/U.S.D.):
- 3721, sold creditor (poziţie de schimb
totalã lungã) = 65 U.S.D.;
- 3721/capital social subscris şi vãrsat
în devize = 100 U.S.D.;
- 412 + 413 (poziţie de schimb structuralã) = 40 U.S.D.;
- poziţie de schimb operationala lungã
(65 U.S.D. - 40 U.S.D.) = 25 U.S.D.;

414 = 3722 7.000 lei [25 U.S.D. x (8.375
lei - 8.200 lei) +
15 U.S.D. x (8.375
lei - 8.200 lei)]

519/ = 3722 4.375 lei (25 U.S.D. x
rezerve din diferenţe 8.375 lei - 25
de curs, conform U.S.D. x 8.200 lei)
Hotãrârii Guvernului
nr. 252/1996

6061 = 3722 8.125 lei (541.125 lei - 65
U.S.D. x 8.200 lei)


ANEXA 2
-------
la precizãri
------------



Reflectarea în contabilitate a principalelor operaţiuni legate de amortizarea mijloacelor fixe şi scoaterea din funcţiune a acestora

Societãţile bancare au obligaţia evidenţierii în contabilitate, în conturi distincte, a mijloacelor fixe şi a amortizarii acestora.
Având în vedere conturile prevãzute în Planul de conturi pentru societãţile bancare, aprobat prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 1.418/344/1997, operaţiunile legate de amortizarea mijloacelor fixe şi scoaterea din funcţiune a acestora se înregistreazã în contabilitate astfel:
1. Amortizarea calculatã aferentã imobilizarilor corporale ca rezultat al activitãţii curente de exploatare şi în afarã activitãţii de exploatare

652 = 4612 (4622)

2. Înregistrarea în contabilitate a investiţiilor efectuate în regie proprie la mijloacele fixe luate cu chirie:

a) Înregistrãri efectuate în contabilitatea chiriaşului

- Colectarea cheltuielilor efectuate dupã natura lor

6xx = %
"Cheltuieli dupã natura 3xx "Conturi de stocuri"
lor" 3xx "Conturi de creditori"
2xx "Conturile clientelei"
1xx "Conturi de trezorerie"

- Receptionarea lucrãrilor de investiţii efectuate la mijloacele fixe închiriate

4422 (4522) = 7494
sau
432 = 7494
şi
4422 (4522) = 432

- Înregistrarea amortizarii investiţiilor efectuate la mijloacele fixe luate cu chirie pe perioada iniţialã a contractului de închiriere sau conform clauzelor contractuale
652 = 4612 (4622)

- Scoaterea din evidenta a investiţiei amortizate integral la expirarea contractului de închiriere

4612 = 4422
4622 = 4522

- Scoaterea din evidenta a investiţiei neamortizate integral care, potrivit clauzelor contractuale, se recupereazã de la proprietarul bunului

% = 4422
4612
6461

% = 4522
4622
6461

- Facturarea valorii de recuperat a investiţiei neamortizate de la proprietarul mijlocului fix

3556 = %
7461
35327

b) Înregistrãri efectuate în contabilitatea proprietarului mijlocului fix

- Înregistrarea preluãrii pe baza de proces-verbal de predare-primire a investiţiei amortizate integral de cãtre chiriaşi

4422 = 4612
4522 = 4622

- Înregistrarea preluãrii pe baza de proces-verbal de predare-primire a investiţiei neamortizate integral de cãtre chiriaşi

4422 = 4612
4522 = 4622
şi
% = 3566
4422 (4522)
35326

3. Înregistrarea în contabilitate a investiţiilor efectuate în regie proprie, puse în funcţiune parţial, pentru care nu s-au întocmit formele de înregistrare ca mijloace fixe:

a) Înregistrarea investiţiei puse în funcţiune parţial

432 = 7494
"Imobilizari corporale "Venituri din producţia de
în curs" analitic distinct imobilizari"
"Imobilizari corporale fãrã
forme de înregistrare la
mijloace fixe"

b) Înregistrarea amortizarii investiţiei fãrã forme de înregistrare la mijloace fixe

652 = 4612 (4622)
"Cheltuieli cu amortizarile "Amortizarea imobilizarilor
imobilizarilor corporale", analitic distinct
corporale" "Amortizarea imobilizarilor
corporale fãrã forme de
înregistrare"

c) Înregistrarea investiţiilor terminate şi trecute în categoria mijloacelor fixe

4422 (4522) = 432
"Mijloace fixe" "Imobilizari corporale
în curs", analitic distinct
"Imobilizari corporale fãrã
forme de înregistrare la
mijloace fixe"

şi
4612 (4622) = 4612 (4622)
"Amortizarea imobilizarilor "Amortizarea imobilizarilor
corporale", corporale"
analitic distinct
"Amortizarea imobilizarilor
corporale fãrã forme de
înregistrare"

4. Înregistrarea în contabilitate a investiţiilor de natura modernizãrii

a) Investiţii efectuate în regie proprie

- Colectarea cheltuielilor efectuate pe feluri, dupã natura lor

6xx = %
"Cheltuieli dupã natura 3xx "Conturi de stocuri"
lor" 3xx "Conturi de creditori"
2xx "Conturile clientelei"
1xx "Conturi de trezorerie"


- La sfârşitul lunii, înregistrarea veniturilor corespunzãtoare cheltuielilor efectuate pentru investiţia în curs

432 = 7494

- Receptionarea lucrãrilor de investiţii terminate

4422 (4522) = 432

b) Investiţii efectuate prin terţi

% = 3566
432
35326
şi
4422 (4522) = 432

5. Înregistrarea în contabilitate a investiţiilor efectuate pentru amenajarea terenurilor şi a altor lucrãri similare:

a) Investiţii efectuate în regie proprie

- Înregistrarea cheltuielilor efectuate pe feluri, dupã natura lor

6xx = %
"Cheltuieli dupã natura 3xx "Conturi de stocuri"
lor" 3xx "Conturi de creditori"
2xx "Conturile clientelei"
1xx "Conturi de trezorerie"

- La sfârşitul lunii, înregistrarea investiţiilor în curs, corespunzãtor cheltuielilor efectuate

432 = 7494

- Receptionarea lucrãrilor de investiţii

44212 (45212) = 432

b) Investiţii efectuate de terţi

% = 3566
432
35326
şi
44212 (45212) = 432

c) Amortizarea lucrãrilor de investiţii efectuate într-o perioada de maximum 10 ani, conform normelor

652 = 46121 (46221)

6. Înregistrarea în contabilitate a imobilizarilor corporale achiziţionate de le terţi:

- Receptionarea imobilizarilor corporale achiziţionate de la terţi şi înregistrarea obligaţiilor de plata fata de aceştia

4421 (4422, 4521, 4522) = 3566

- Efectuarea plãţii contravalorii imobilizarilor corporale achiziţionate de la terţi

3566 = 111 (101, 121, 122, 2511)

7. Reflectarea în contabilitate a lucrãrilor de reparaţii efectuate:

a) Lucrãri de reparaţii executate în regie proprie, care se includ integral în cheltuielile de exploatare ale exerciţiului financiar

- Colectarea cheltuielilor efectuate pe feluri, dupã natura lor

6xx = %
"Cheltuieli dupã natura 3xx "Conturi de stocuri"
lor" 3xx "Conturi de creditori"
2xx "Conturile clientelei"
1xx "Conturi de trezorerie"

b) Lucrãri de reparaţii executate în regie proprie, care se includ eşalonat pe cheltuielile de exploatare

- Colectarea cheltuielilor efectuate pe feluri, dupã natura lor

6xx = %
"Cheltuieli dupã natura 3xx "Conturi de stocuri"
lor" 3xx "Conturi de creditori"
2xx "Conturile clientelei"
1xx "Conturi de trezorerie"

- Delimitarea cheltuielilor cu reparaţiile, care se includ eşalonat în cheltuielile de exploatare, în perioadele urmãtoare

375 = 7499
"Cheltuieli înregistrate "Alte venituri", analitic
în avans", analitic distinct
distinct

- La data scadentei, includerea cheltuielilor înregistrate în avans în cheltuielile de exploatare

649 = 375
"Alte cheltuieli diverse "Cheltuieli înregistrate
de exploatare", în avans", analitic
analitic distinct distinct

c) Lucrãri de reparaţii executate de terţi, care se includ eşalonat în cheltuielile de exploatare

% = 3566
375 "Alţi creditori diversi"
"Cheltuieli înregistrate
în avans", analitic
distinct
35326
"T.V.A. deductibilã"

- La data scadentei, includerea cheltuielilor înregistrate în avans în cheltuielile de exploatare

6341 = 375
"Cheltuieli de întreţinere "Cheltuieli înregistrate
şi reparaţii" în avans", analitic
distinct

8. Înregistrarea în contabilitate a activelor necorporale se efectueazã în conformitate cu prevederile Planului de conturi pentru societãţile bancare şi normelor metodologice de utilizare a acestora, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, şi al guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 1.418/344/1997.
9. Imobilizarile necorporale de natura superficiei şi a uzufructului se înregistreazã în contabilitate în contul 4419 "Alte imobilizari necorporale ale activitãţii de exploatare" şi 451 "Imobilizari necorporale în afarã activitãţii de exploatare", dupã caz.
10. Înregistrarea mijloacelor fixe a cãror valoare de intrare este mai mica decât limita stabilitã prin hotãrâre a Guvernului.

a) Evidentierea mijloacelor fixe de natura obiectelor de inventar într-un cont analitic distinct, deschis în cadrul conturilor sintetice de gradul III de la 44221 (45221) la 44228 (45228), corespunzãtor clasificatiei din Catalogul privind duratele normale de funcţionare şi clasificarea mijloacelor fixe

4422 (4522) = 4422 (4522)
"Mijloace fixe"/ "Mijloace fixe"
analitic distinct
"Mijloace fixe de natura
obiectelor de inventar"
şi
4612 (4622) = 4612 (4622)
"Amortizarea imobilizarilor "Amortizarea imobilizarilor
corporale" corporale", analitic
distinct
"Amortizarea mijloacelor
fixe de natura obiectelor
de inventar"

b) Înregistrarea în contabilitate a amortizarii mijloacelor fixe de natura obiectelor de inventar

652 = 4612 (4622)
"Cheltuieli cu amortizarile "Amortizarea imobilizarilor
imobilizarilor corporale" corporale", analitic distinct
"Amortizarea mijloacelor
fixe de natura obiectelor
de inventar"

c) Înregistrarea scoaterii din evidenta a mijloacelor fixe de natura obiectelor de inventar dupã amortizarea integrala

4612 (4622) = 4422 (4522)
"Amortizarea imobilizarilor "Mijloace fixe", analitic distinct
corporale", analitic "Mijloace fixe de natura
distinct obiectelor de inventar"
"Amortizarea mijloacelor
fixe de natura obiectelor
de inventar"

d) Înregistrarea mijloacelor fixe de natura obiectelor de inventar complet amortizate, care mai sunt în folosinta, trecute la categoria obiectelor de inventar
363 = 364

11. Înregistrarea diferenţei neamortizate a valorii de intrare a mijloacelor fixe scoase din funcţiune, rãmasã neacoperita din sumele rezultate în urma valorificarilor:

a) Înregistrarea cheltuielilor ocazionate şi a veniturilor rezultate din scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe

- Înregistrarea cheltuielilor ocazionate de dezmembrarea mijloacelor fixe

6717 = %
"Alte cheltuieli 3xx "Conturi de stocuri"
excepţionale privind 3xx "Conturi de creditori"
operaţiunile de 2xx "Conturile clientelei"
gestiune" 1xx "Conturi de trezorerie"

- Înregistrarea ansamblurilor, subansamblurilor, pieselor şi materialelor rezultate din dezmembrarea mijloacelor fixe

3xx = 7717
"Conturi de stocuri" "Alte cheltuieli excepţionale
din operaţiuni de gestiune"

- Înregistrarea diferenţei dintre veniturile obţinute din dezmembrari şi cheltuielile efectuate

6731 = 4612 (4622)
"Cheltuieli excepţionale "Amortizarea imobilizarilor
privind amortizarea corporale",
imobilizarilor", analitic distinct
analitic distinct "Amortizarea recuperarilor
din dezmembrari"

b) Înregistrarea scoaterii din evidenta a mijloacelor fixe neamortizate integral
% = 4422 (4522)
4612 (4622) "Mijloace fixe"
"Amortizarea imobilizarilor
corporale"
375
"Cheltuieli înregistrate
în avans", analitic distinct

Concomitent se debiteaza contul 995 "Amortizarea aferentã gradului de neutilizare a mijloacelor fixe" cu suma aferentã gradului de neutilizare, înregistratã în creditul acestui cont.

c) Includerea în cheltuieli, pe o perioada de maximum 5 ani, a valorii neamortizate înregistrate în contul 375 "Cheltuieli înregistrate în avans", analitic distinct

6731 = 375
"Cheltuieli excepţionale "Cheltuieli înregistrate
privind amortizarea în avans", analitic distinct
imobilizarilor",
analitic distinct

d) Înregistrarea scoaterii din evidenta a mijloacelor fixe neamortizate integral, în cazul în care adunarea generalã a actionarilor a aprobat diminuarea capitalurilor proprii

% = 4422 (4522)
4612 (4622) "Mijloace fixe"
"Amortizarea imobilizarilor
corporale"
528
"Alte fonduri"

Concomitent se debiteaza contul 995 "Amortizarea aferentã gradului de neutilizare a mijloacelor fixe" cu suma reprezentând amortizarea aferentã mijloacelor fixe scoase din funcţiune.

12. Înregistrarea în contabilitate a mijloacelor fixe complet amortizate, scoase din funcţiune
4612 (4622) = 4422 (4522)



ANEXA 3
-------
la precizãri
------------



Reflectarea în contabilitate a principalelor operaţiuni legate de impozitarea veniturilor de natura dobânzilor realizate de persoanele fizice pentru depunerile la termen

1. Pentru depozitele la termen, constituite în lei:

a) Înregistrarea dobânzilor, calculate şi neajunse la scadenta, aferente depozitelor la termen

60252 = 2537
"Dobânzi la depozitele
la termen"

b) Înregistrarea dobânzilor, calculate şi ajunse la scadenta, precum şi a impozitului datorat pentru veniturile din dobânzi, aferente depozitelor la termen

- Pentru situaţiile în care dobanda se plãteşte lunar sau la scadenta depozitelor respective

2537 = %
101 (2511)
35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

- Pentru situaţiile în care dobanda se capitalizeaza lunar

2537 = %
2532
35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

c) Virarea la buget a impozitului pe veniturile din dobânzi, aferente depozitelor la termen

35391 = 111
"Alte datorii fata de "Cont curent la Banca
bugetul statului", Nationala a României"
analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente
depunerilor la termen
ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

d) Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor aferente depozitelor la termen desfiinţate înainte de scadenta

- Stornarea (în roşu sau cu semnul minus) înregistrãrilor efectuate privind dobânzile, calculate şi neajunse la scadenta, aferente depozitelor la termen, care au fost desfiinţate înainte de scadenta

60252 = 2537
"Dobânzi la depozitele
la termen"

- Înregistrarea în contabilitate a dobânzilor, calculate şi ajunse la scadenta, aferente depozitelor la termen, desfiinţate înainte de scadenta şi pentru care se acorda dobanda la vedere

6024 = 25172

- Înregistrarea recuperãrii dobânzii la termen acordate şi a impozitului pe veniturile din dobânzi, aferente depozitelor la termen, desfiinţate înainte de scadenta, şi pentru care se acorda dobanda la vedere, prin stornarea (în roşu sau cu semnul minus) înregistrãrilor efectuate iniţial

2537 = %
2511 (2532)
35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

- Înregistrarea recuperãrii diferenţei de dobanda dintre dobanda la termen acordatã şi cea care se cuvine la vedere, aferentã depozitelor la termen desfiinţate înainte de scadenta

25172 = 2511 (2532)

2. Pentru depozitele la termen, constituite în devize:

a) Înregistrarea dobânzilor în devize, calculate şi neajunse la scadenta, aferente depozitelor la termen

3721 = 2537
60252 = 3722
"Dobânzi la depozitele
la termen"

b) Înregistrarea dobânzilor în devize, calculate şi ajunse la scadenta, precum şi a impozitului în lei datorat pentru veniturile din dobânzi în devize, aferente depozitelor la termen în devize

- Pentru situaţiile în care dobanda în devize se plãteşte lunar sau la scadenta depozitelor respective

2537 = %
101 (2511)
3721

3722 = 35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

- Pentru situaţiile în care dobanda în devize se capitalizeaza lunar

2537 = %
2532
3721

3722 = 35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

c) Virarea la buget a impozitului, în lei, pentru veniturile din dobânzi în devize aferente depozitelor la termen

35391 = 111
"Alte datorii fata de "Cont curent la Banca
bugetul statului", Nationala a României"
analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente
depunerilor la termen
ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

d) Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor aferente depozitelor la termen, în devize, desfiinţate înainte de scadenta

- Stornarea (în roşu sau cu semnul minus) înregistrãrilor efectuate privind dobânzile în devize, calculate şi neajunse la scadenta, aferente depozitelor la termen, în devize, care au fost desfiinţate înainte de scadenta

3721 = 2537
60252 = 3722
"Dobânzi la depozitele
la termen"

- Înregistrarea în contabilitate a dobânzilor în devize, calculate şi ajunse la scadenta, aferente depozitelor la termen, în devize, desfiinţate înainte de scadenta, şi pentru care se acorda dobanda la vedere, în devize

3721 = 25172
6024 = 3722

- Înregistrarea recuperãrii dobânzii la termen acordate în devize şi a impozitului în lei pentru veniturile din dobânzi în devize, aferente depozitelor la termen în devize desfiinţate înainte de scadenta şi pentru care se acorda dobanda la vedere în devize, prin stornarea (în roşu sau cu semnul minus) înregistrãrilor efectuate iniţial

2537 = %
2511 (2532)
3721

3722 = 35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

- Înregistrarea recuperãrii diferenţei de dobanda dintre dobanda la termen, în devize, acordatã şi cea, în devize, care se cuvine la vedere, aferentã depozitelor la termen în devize desfiinţate înainte de scadenta

25172 = 2511 (2532)

3. Pentru certificate de depozit, carnete şi librete de economii la termen, constituite în lei:

a) Înregistrarea dobânzilor, calculate şi neajunse la scadenta, aferente certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen

6026 = 2547

b) Înregistrarea dobânzilor, calculate şi ajunse la scadenta, precum şi a impozitului datorat pentru veniturile din dobânzi, aferente certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen

- Pentru situaţiile în care dobanda se plãteşte lunar sau la scadenta certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen

2547 = %
101 (2511)
35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

- Pentru situaţiile în care dobanda aferentã carnetelor şi libretelor de economii la termen se capitalizeaza lunar

2547 = %
2542
35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

c) Virarea la buget a impozitului pe veniturile din dobânzi aferente certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen

35391 = 111
"Alte datorii fata de "Cont curent la Banca
bugetul statului", Nationala a României"
analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente
depunerilor la termen
ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

d) Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor aferente certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen, desfiinţate înainte de scadenta

- Stornarea (în roşu sau cu semnul minus) înregistrãrilor efectuate privind diferenţa de dobanda, calculatã şi neajunsã la scadenta, dintre dobanda la termen şi dobanda la vedere, aferentã certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen, care au fost desfiinţate înainte de scadenta şi pentru care se acorda dobanda la vedere

6026 = 2547

- Înregistrarea recuperãrii dobânzii la termen acordate şi a impozitului pe veniturile din dobânzi, aferente certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen, desfiinţate înainte de scadenta şi pentru care se acorda dobanda la vedere, prin stornarea (în roşu sau cu semnul minus) înregistrãrilor efectuate iniţial

2547 = %
2511 (2542)
35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

- Înregistrarea recuperãrii diferenţei de dobanda dintre dobanda la termen acordatã şi cea care se cuvine la vedere, aferentã certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen, desfiinţate înainte de scadenta

2547 = 2511 (2541, 2542)

4. Pentru certificate de depozit, carnete şi librete de economii la termen, constituite în devize:

a) Înregistrarea dobânzilor în devize, calculate şi neajunse la scadenta, aferente certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen

3721 = 2547
6026 = 3722

b) Înregistrarea dobânzilor în devize, calculate şi ajunse la scadenta, precum şi a impozitului în lei datorat pentru veniturile din dobânzi în devize, aferente certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen în devize

- Pentru situaţiile în care dobanda în devize se plãteşte lunar sau la scadenta certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii

2547 = %
101 (2511)
3721

3722 = 35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

- Pentru situaţiile în care dobanda în devize aferentã carnetelor şi libretelor de economii la termen se capitalizeaza lunar

2547 = %
2542
3721

3722 = 35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

c) Virarea la buget a impozitului, în lei, pentru veniturile din dobânzi în devize aferente certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen

35391 = 111
"Alte datorii fata de "Cont curent la Banca
bugetul statului", Nationala a României"
analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente
depunerilor la termen
ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

d) Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor aferente certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen, în devize, desfiinţate înainte de scadenta

- Stornarea (în roşu sau cu semnul minus) înregistrãrilor efectuate privind diferenţa de dobanda, calculatã şi neajunsã la scadenta, dintre dobanda la termen în devize şi dobanda la vedere în devize, aferentã certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen în devize, desfiinţate înainte de scadenta şi pentru care se acorda dobanda la vedere în devize

3721 = 2547
6026 = 3722

- Înregistrarea recuperãrii dobânzii la termen acordate în devize şi a impozitului în lei pentru veniturile din dobânzi în devize, aferente certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen, în devize, desfiinţate înainte de scadenta şi pentru care se acorda dobanda la vedere în devize, prin stornarea (în roşu sau cu semnul minus) înregistrãrilor efectuate iniţial

2547 = %
2511 (2542)
35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

- Înregistrarea recuperãrii diferenţei de dobanda dintre dobanda la termen, în devize, acordatã şi cea, în devize, care se cuvine la vedere, aferentã certificatelor de depozit, carnetelor şi libretelor de economii la termen în devize desfiinţate înainte de scadenta

2547 = 2511 (2541, 2542)

5. Pentru certificate de depozit la termen cu discount, în lei:

a) Înregistrarea vânzãrii certificatelor de depozit la termen cu discount

% = 2541
101 (2511) "Certificate de depozit",
375 analitic distinct
"Cheltuieli înregistrate "Certificate de depozit
în avans", analitic distinct cu discount"

b) Înregistrarea pe cheltuieli, în perioadele urmãtoare, a dobânzilor calculate şi neajunse la scadenta, aferente certificatelor de depozit la termen cu discount

6026 = 375
"Cheltuieli înregistrate
în avans", analitic distinct

c) Înregistrarea rãscumpãrãrii la scadenta a certificatelor de depozit la termen cu discount, precum şi a impozitului datorat pentru veniturile din dobânzi aferente acestor certificate

2541 = %
"Certificate de 101 (2511)
de depozit", 35391
analitic distinct "Alte datorii fata de bugetul
"Certificate de statului", analitic distinct
depozit cu discount" "Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

d) Virarea la buget a impozitului pe veniturile din dobânzi aferente certificatelor de depozit la termen cu discount

35391 = 111
"Alte datorii fata de "Cont curent la Banca
bugetul statului", Nationala a României"
analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente
depunerilor la termen
ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

e) Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor aferente certificatelor de depozit cu discount, rãscumpãrate înainte de scadenta

- Stornarea (în roşu sau cu semnul minus) înregistrãrilor efectuate privind diferenţa de dobanda (discount), calculatã şi neajunsã la scadenta, dintre dobanda (discount) la termen şi dobanda (discount) la vedere, aferentã certificatelor de depozit la termen cu discount, rãscumpãrate înainte de scadenta şi pentru care se acorda dobanda (discount) la vedere.

6026 = 375
"Cheltuieli înregistrate
în avans", analitic distinct

- Înregistrarea, prin stornare (în roşu sau cu semnul minus), a recuperãrii diferenţei de dobanda (discount) dintre dobanda (discount) la termen acordatã şi cea care se cuvine la vedere, aferentã certificatelor de depozit la termen cu discount, rãscumpãrate înainte de scadenta

375 = 2541
"Cheltuieli înregistrate "Certificate de depozit",
în avans", analitic distinct
analitic distinct "Certificate de depozit
cu discount"

- Înregistrarea operaţiunilor privind plata certificatelor de depozit la termen cu discount, rãscumpãrate înainte de scadenta, şi a dobânzii (discount) aferente acestor certificate, pentru care se acorda dobanda (discount) la vedere

2541 = 101 (2511)
"Certificate de
de depozit",
analitic distinct
"Certificate de
depozit cu discount"

6. Pentru certificate de depozit la termen cu discount, în devize:

a) Înregistrarea vânzãrii certificatelor de depozit la termen cu discount, în devize

% = 2541
101 (2511) "Certificate de depozit",
375 analitic distinct
"Cheltuieli înregistrate "Certificate de depozit
în avans", analitic distinct cu discount"

b) Înregistrarea pe cheltuieli, în perioadele urmãtoare, a dobânzilor în devize, calculate şi neajunse la scadenta, aferente certificatelor de depozit la termen cu discount, în devize

3721 = 375
"Cheltuieli înregistrate
în avans", analitic distinct

6026 = 3722

c) Înregistrarea rãscumpãrãrii la scadenta a certificatelor de depozit la termen cu discount, în devize, precum şi a impozitului în lei, datorat pentru veniturile din dobânzi, în devize, aferente acestor certificate

2541 = %
"Certificate de 101 (2511)
de depozit", 3721
analitic distinct
"Certificate de
depozit cu discount"

3722 = 35391
"Alte datorii fata de bugetul
statului", analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente depunerilor
la termen ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

d) Virarea la buget a impozitului, în lei, pentru veniturile din dobânzi în devize aferente certificatelor de depozit la termen cu discount, în devize

35391 = 111
"Alte datorii fata de "Cont curent la Banca
bugetul statului", Nationala a României"
analitic distinct
"Impozit pe venituri din
dobânzi aferente
depunerilor la termen
ale persoanelor
fizice, conform Ordonanţei
de urgenta a Guvernului
nr. 85/1997"

e) Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor aferente certificatelor de depozit cu discount, în devize, rãscumpãrate înainte de scadenta

- Stornarea (în roşu sau cu semnul minus) înregistrãrilor efectuate privind diferenţa de dobanda (discount), calculatã şi neajunsã la scadenta, dintre dobanda în devize (discount) la termen şi dobanda în devize (discount) la vedere, aferentã certificatelor de depozit la termen cu discount, în devize, rãscumpãrate înainte de scadenta şi pentru care se acorda dobanda în devize (discount) la vedere

3721 = 375
"Cheltuieli înregistrate
în avans", analitic distinct

6026 = 3722

- Înregistrarea, prin stornare (în roşu sau cu semnul minus), a recuperãrii diferenţei de dobanda (discount) dintre dobanda în devize (discount) la termen acordatã şi cea care se cuvine la vedere, aferentã certificatelor de depozit la termen cu discount, în devize, rãscumpãrate înainte de scadenta

375 = 2541
"Cheltuieli înregistrate "Certificate de depozit",
în avans", analitic distinct
analitic distinct "Certificate de depozit
cu discount"

- Înregistrarea operaţiunilor privind plata certificatelor de depozit la termen cu discount, în devize, rãscumpãrate înainte de scadenta şi a dobânzii în devize (discount) aferente acestor certificate pentru care se acorda dobanda în devize (discount) la vedere

2541 = 101 (2511)
"Certificate de
de depozit",
analitic distinct
"Certificate de
depozit cu discount"



ANEXA 4
-------
la precizãri
------------

PROBLEME SPECIFICE
Bãncii de Export-Import a României - S.A. privind activitatea de asigurare-reasigurare

1. Analiza soldurilor conturilor contabile, în sensul ca acestea sa reflecte real operaţiunile efectuate şi înregistrate în contabilitate pe baza de documente justificative, întocmite cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Cu aceasta ocazie se va urmãri, în principal, clarificarea sumelor ce se menţin nejustificat în soldul unor conturi din activul şi pasivul bilanţului contabil, cum sunt conturile referitoare la decontãri, operaţiunile în legatura cu cedarile şi primirile în reasigurare, precum şi identificarea apartenentei şi naturii sumelor încasate în conformitate cu normele legale specifice domeniului asigurãrilor şi reasigurarilor.
2. Stabilirea corecta a rezultatului exerciţiului prin înregistrarea în evidenta contabila ca venituri a sumelor rezultate din operaţiunile de asigurare, reasigurare, intermediere etc. şi a cheltuielilor aferente realizãrii acestor venituri.
3. Includerea pe cheltuieli a Fondului special pentru protejarea asiguraţilor, în conformitate cu prevederile art. 60 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurarile în România şi ale Normelor privind constituirea, utilizarea şi gestionarea Fondului special pentru protejarea asiguraţilor, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.998/1996, prin efectuarea articolului contabil:


627 = 3538
"Cheltuieli cu "Fonduri speciale - taxe
alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate",
şi vãrsãminte analitic distinct
asimilate"


4. Constituirea şi înregistrarea în contabilitate a rezervelor tehnice
4.1. Constituirea, majorarea sau diminuarea rezervelor tehnice la nivelul stabilit de prevederile art. 16 din Legea nr. 47/1991 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea societãţilor comerciale din domeniul asigurãrilor şi menţinerea acestora atât timp cat continua valabilitatea contractelor de asigurare şi reasigurare.
4.2. Pentru înregistrarea în contabilitate a rezervelor tehnice, având în vedere necesitatea existenţei unui sistem unitar de raportare a rezervelor tehnice constituite conform obligaţiei legale stipulate la art. 16 din Legea nr. 47/1991, la contul 512 "Rezerve legale", vor fi utilizate conturi analitice pe categorii de rezerve, astfel:
- "Rezerve de prime pentru asigurarea-reasigurarea creditelor pentru export";
- "Rezerve de daune la asigurarea-reasigurarea creditelor pentru export".
În cazul utilizãrii sistemelor de prelucrare automatã a datelor, se va asigura respectarea normelor contabile, evidenta contabila fiind astfel organizatã încât sa permitã cunoaşterea cu exactitate a tuturor tipurilor de rezerve, la sfârşitul fiecãrui exerciţiu.
5. Evidentierea în contabilitate a operaţiunilor de asigurare-reasigurare a creditelor pentru export
5.1. Pentru reflectarea corecta în contabilitate a operaţiunilor rezultate din activitatea de asigurare-reasigurare a creditelor pentru export, se vor utiliza urmãtoarele conturi:
- 3566 "Creditori diversi", analitice distincte;
- 377 "Cheltuieli de plãtit", analitice distincte;
- 378 "Venituri de primit", analitice distincte;
- 649 "Alte cheltuieli diverse de exploatare", analitice distincte;
- 7499 "Alte venituri", analitice distincte.
5.2. Fondurile primite de la bugetul de stat pentru activitatea de asigurare-reasigurare, în numele şi în contul statului, se înregistreazã în contabilitate în creditul contului 3566 "Creditori diversi", analitic distinct, prin debitul conturilor de trezorerie: 111 "Cont curent la Banca Nationala a României", 121 "Conturi de corespondent la bãnci (nostro)" şi 122 "Conturi de corespondent ale bãncilor (loro)".
5.3. Primele de asigurare şi recalcularile de prime, primele din reasigurare, veniturile din dezdãunãri, recuperarile de daune şi comisioanele din reasigurare se reflecta în debitul contului 378 "Venituri de primit", analitice distincte, prin creditul contului 7499 "Alte venituri", analitice distincte.
5.4. Înregistrarea în contabilitate a valorii despãgubirilor, primelor cedate în reasigurare, cheltuielilor cu recuperari din despãgubiri, precum şi a comisioanelor şi taxelor aferente activitãţii de asigurare-reasigurare a creditelor pentru export se face în creditul contului 377 "Cheltuieli de plãtit", analitic distinct, prin debitul contului 649 "Alte cheltuieli diverse de exploatare", analitic distinct.
Prevederile de la pct. 5.3. şi 5.4. se referã la operaţiunile desfãşurate pentru activitatea de asigurare-reasigurare a creditelor pentru export, în nume şi în cont propriu.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016