Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 262 din 6 august 2007  privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea si portul uniformelor militare, precum si a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 262 din 6 august 2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea si portul uniformelor militare, precum si a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor

EMITENT: MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 592 din 28 august 2007

În temeiul <>art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, al <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.301/2006 privind stabilirea uniformei şi a însemnelor distinctive, pentru personalul militar din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi din unitãţile şi instituţiile subordonate acestuia, cu modificãrile ulterioare, precum şi al <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.850/2005 privind stabilirea uniformei personalului militar din Jandarmeria Românã, a însemnelor distinctive, a formei şi conţinutului insignei şi ale documentelor de legitimare a acestuia, precum şi a siglei Jandarmeriei Române, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul internelor şi reformei administrative emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul pentru compunerea şi portul uniformelor militare, prevãzut în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Se aprobã Regulile pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor, prevãzute în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Prevederile prezentului ordin pentru Jandarmeria Românã se aplicã şi Comenduirii de Garnizoanã a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
ART. 4
(1) Articolele de echipament model vechi se utilizeazã în continuare pânã la expirarea perioadei tranzitorii prevãzute la <>art. 11 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.301/2006 privind stabilirea uniformei şi a însemnelor distinctive, pentru personalul militar din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi din unitãţile şi instituţiile subordonate acestuia, cu modificãrile ulterioare, respectiv la <>art. 13 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.850/2005 privind stabilirea uniformei personalului militar din Jandarmeria Românã, a însemnelor distinctive, a formei şi conţinutului insignei şi ale documentelor de legitimare a acestuia, precum şi a siglei Jandarmeriei Române, cu modificãrile ulterioare.
(2) Dupã data expirãrii perioadei tranzitorii - 31 decembrie 2009, vechile uniforme militare existente în stocul aflat la uzul curent primesc urmãtoarele destinaţii:
a) sunt utilizate la echiparea efectivelor de:
- elevi din cadrul instituţiilor de învãţãmânt, ca uniformã de clasã sau instruire;
- soldaţi şi gradaţi voluntari/rezervişti voluntari, ca uniformã de instruire, echipament special, de protecţie şi de lucru;
- cadre militare, ca echipament special, prin substituirea unor articole de echipament prevãzute de norma nr. 9;
b) sunt valorificate, declasate sau casate conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 5
Ordonatorii de credite rãspund de asigurarea drepturilor de echipament şi de celelalte materiale prevãzute în Normele privind drepturile de echipament pentru personalul militar din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi unitãţile şi instituţiile subordonate acestuia, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.301/2006 , cu modificãrile ulterioare, respectiv în Normele privind drepturile de echipament pentru efectivele de jandarmi, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.850/2005 , cu modificãrile ulterioare, în limita fondurilor aprobate prin bugetul de stat.
ART. 6
Şefii tuturor structurilor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative vizate au obligaţia sã urmãreascã respectarea de cãtre personalul din subordine a prevederilor Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor militare.
ART. 7
Pentru activitãţi culturale şi filmãri, uniformele militarilor se pot închiria persoanelor juridice, cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 733/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi realizarea de servicii de cãtre unitãţile Ministerului de Interne.
ART. 8
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Bucureşti, 6 august 2007.
Nr. 262.


ANEXA 1

REGULAMENT
pentru compunerea şi portul uniformelor militare

PARTEA I
Portul uniformelor militare

CAP. I
Uniformele militare

I. Reguli generale
Prezentul regulament stabileşte şi descrie totalitatea articolelor de echipament ce compun uniforma militarã şi reglementeazã modul de purtare a acestora.
Militarii sunt obligaţi sã cunoascã regulile privind portul uniformelor militare şi sã aibã o uniformã îngrijitã, bine întreţinutã, completã şi regulamentarã în toate situaţiile: la serviciu, la instrucţie, în oraş, în concediu, permisie, ceremonii. Purtarea altor uniforme decât a celor prevãzute în regulament sau executarea de modificãri la articolele de echipament este interzisã.
Comandanţii sunt datori sã asigure cunoaşterea de cãtre întregul personal a reglementãrilor privind portul uniformei militare, sã controleze şi sã pretindã subordonaţilor sã aibã o ţinutã regulamentarã în toate împrejurãrile.
De regulã, în perioada 1 mai - 30 octombrie se poartã uniforma de varã, iar în perioada 1 noiembrie - 30 aprilie se poartã uniforma de iarnã.
Trecerea de la o uniformã la alta în funcţie de sezon sau portul unor articole de echipament din compunerea ţinutei: bluzonul, cãmaşa-bluzã, mantaua, cãciula etc. se face în funcţie de condiţiile climaterice şi de zona geograficã, la ordinul comandantului, prezentându-se demonstrativ, pe categorii de militari, uniformele prevãzute pentru sezonul care urmeazã.
Introducerea, scoaterea sau înlocuirea din structura normelor de echipare a unor articole de echipament, precum şi modificarea regulilor de purtare a acestora se fac numai cu avizul Direcţiei generale management logistic şi administrativ şi cu aprobarea ministrului internelor şi reformei administrative.
Militarii în rezervã sau în retragere, care au aprobare sã poarte uniformã militarã, sunt obligaţi sã respecte prevederile regulamentare pe timpul cât o poartã.
Este interzisã purtarea în orice situaţie de cãtre persoane neautorizate a uniformei militare sau a unor articole din compunerea acesteia.
II. Clasificarea uniformelor militarilor
A. Pentru generali:
- uniforma de ceremonie;
- uniforma de reprezentare;
- uniforma de serviciu.
B. Pentru ofiţeri:
- uniforma de ceremonie;
- uniforma de reprezentare;
- uniforma de serviciu.
C. Pentru maiştri militari şi subofiţeri:
- uniforma de reprezentare;
- uniforma de serviciu.
D. Pentru studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt:
- uniforma de oraş;
- uniforma de clasã;
- uniforma de instruire.
E. Pentru soldaţi şi gradaţi voluntari:
- uniforma de oraş;
- uniforma de instruire.
Militarii mutaţi la o altã unitate sau armã, unde uniforma este de altã culoare, poartã uniforma unitãţii în care fac serviciul efectiv.
III. Ocaziile în care se poartã uniformele militare
A. Uniforma de ceremonie se poartã în urmãtoarele ocazii:
a) obligatoriu, la ordinul comandantului, care precizeazã şi accesoriile;
b) facultativ, la diferite festivitãţi, adunãri, ceremonii, spectacole, reuniuni organizate.
Cadrele militare care nu au prevãzutã în normele de echipare uniforma de ceremonie poartã în asemenea ocazii uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã şi eghilet.
B. Uniforma de reprezentare se poartã în urmãtoarele ocazii:
a) pe timpul deplasãrilor la şi de la serviciu, în birouri sau puncte de lucru în care se impune o uniformã reprezentativã;
b) facultativ, în oraş, la spectacole, reuniuni, vizite protocolare, localuri publice.
Uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã se poate purta atât în oraş, cât şi la serviciu.
C. Uniforma de serviciu se poartã în urmãtoarele ocazii:
a) la serviciu, la intervenţii, la instruire, şedinţe de pregãtire în teren, trageri, aplicaţii sau alte activitãţi unde se impune folosirea acesteia;
b) în alte ocazii când nu este obligatoriu portul uniformei de ceremonie şi de reprezentare.
D. Uniforma de oraş
Se poartã de studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt, precum şi de soldaţii şi gradaţii voluntari, în urmãtoarele ocazii:
a) la ordinul comandantului, cu ocazia diferitelor festivitãţi sau în anumite misiuni;
b) când pleacã în concediu, permisii, învoiri.
E. Uniforma de clasã
Se poartã de studenţii şi elevii instituţiilor militare de învãţãmânt la activitãţile de clasã sau la alte activitãţi similare stabilite de conducere.
F. Uniforma de instruire pentru efectivele din instituţiile militare de învãţãmânt
Se poartã de studenţi şi elevi la şedinţe de pregãtire în teren, trageri, aplicaţii sau la alte activitãţi unde se impune folosirea acesteia.
G. Uniforma de instruire
Se poartã de soldaţii şi gradaţii voluntari/rezervişti în misiuni, la şedinţe de pregãtire în teren, trageri, aplicaţii sau la alte activitãţi unde se impune folosirea acesteia.
Cadrele militare au voie sã poarte haine civile, corespunzãtor sezonului, în timpul liber, pe timpul deplasãrii de la domiciliu la unitate şi invers. În unele compartimente de muncã şi în anumite împrejurãri, cu aprobarea comandantului, hainele civile pot fi purtate şi în timpul serviciului.
Studenţii, elevii, soldaţii şi gradaţii voluntari au voie sã poarte haine civile pe timpul concediilor sau al permisiilor.
IV. Alte uniforme
A. Uniforma generalilor şi ofiţerilor în rezervã şi în retragere cu drept de a purta uniforma militarã
Este formatã din articole de echipament prevãzute în normele de echipare pentru aceastã categorie.
Cadrele militare în rezervã sau în retragere care au aprobare de a purta uniforma militarã o pot folosi în urmãtoarele situaţii:
- de ziua naţionalã a ţãrii, a armatei sau a armei din care au fãcut parte;
- la festivitãţi, adunãri, ceremonii şi activitãţi protocolare sau comemorative la care sunt invitaţi oficial;
- cu ocazia primirii unor delegaţii ale organizaţiilor de veterani din alte ţãri;
- la alte activitãţi la care sunt invitaţi, cu precizarea necesitãţii echipãrii în uniformã militarã.
Pe timpul cât poartã uniforma militarã, cadrele militare în rezervã sau în retragere sunt obligate sã respecte regulile stabilite prin regulamentele militare.
B. Uniforma pentru muzica reprezentativã, a formaţiunilor şi echipelor artistice
Personalul din muzicile reprezentative poartã ca ţinutã de scenã sau la reprezentaţii oficiale uniformã militarã de ceremonie, cu epoleţii treflã cu franjuri.

CAP. II
Reguli referitoare la portul articolelor de echipament

A. Coifura
a) Sapca şi pãlãria
Se aşazã pe cap astfel încât sã acopere partea superioarã a frunţii, iar emblema sã fie în mijlocul frunţii. Este interzis portul acestora pe ceafã.
b) Bascul
Se aşazã pe cap poziţionat puţin pe dreapta, iar emblema pentru coifurã se aplicã lateral stânga.
c) Cãciula
Se poartã pe timp friguros. În raport de condiţiile climaterice şi de zona geograficã, cadrele militare pot trece la portul cãciulii în mod facultativ, iar elevii, soldaţii şi gradaţii voluntari, la ordinul comandantului de unitate.
d) Fesul
Se poartã numai la uniforma de serviciu pe timpul sezonului rece.
B. Îmbrãcãmintea şi lenjeria
a) Vestonul
Se poartã numai cu cravatã. Nu se poartã cu pulover. Clapele buzunarelor vestonului trebuie sã fie închise cu nasturi, iar în buzunare nu se vor pune obiecte voluminoase care sã le deformeze.
b) Bluzonul
Bluzonul se poartã cu cãmaşã şi cravatã, iar pe timp friguros se poate purta cu pulover. Se poate purta şi în locul vestonului la uniforma de reprezentare şi de oraş.
c) Mantaua/scurta din stofã
Se poartã la uniforma de ceremonie. Nu se poartã cu gulerul ridicat sau cu clapele buzunarelor introduse în buzunare.
d) Scurta cu guler din blanã naturalã şi cu mesadã
Se poartã la uniforma de reprezentare şi de oraş, în anotimpul rece, cu fular şi cu cordonul închis. Se poate purta fãrã mesadã sau guler în perioadele de trecere de la iarnã la primãvarã ori de la toamnã la iarnã.
e) Scurta cu mesadã detaşabilã
Se poartã la uniforma de serviciu sau instruire, în sezonul rece.
f) Mantaua pentru ploaie
Se poartã la uniforma de reprezentare sau de oraş, pe timp ploios ori rece, închisã sau deschisã la gât, cu cordon. Gluga se poartã numai când plouã.
Mantaua pentru ploaie se poate purta şi peste cãmaşa-bluzã, închisã la gât sau deschisã, când se poartã şi cravatã.
g) Cãmaşa
Cãmaşa de culoare albã se poartã numai la ţinuta de ceremonie şi la uniforma de reprezentare şi de oraş, cu ocazia festivitãţilor sau când se precizeazã prin ordin portul acesteia.
Cãmaşa de culoare bleu-ciel sau bleu se poartã la uniforma de reprezentare şi de oraş.
h) Cãmaşa-bluzã
Se poartã deschisã la gât sau închisã la gât, cu cravatã. Cãmaşa-bluzã de introdus în pantaloni, cu mânecã lungã sau scurtã, se poartã numai cu centurã.
Cãmaşa-bluzã cu mânecã lungã sau scurtã, cu bandã la terminaţie, se poartã peste pantaloni.
i) Tricoul cu mânecã scurtã
Se poartã numai la uniforma de serviciu.
j) Puloverul
Puloverul cu ancheor se poartã cu cãmaşã şi cravatã. Puloverul cu guler la baza gâtului se poartã numai la bluzon.
k) Costumul unic
Se poartã la uniforma de serviciu şi de instruire, indiferent de sezon. Vestonul/jacheta din compunerea costumului unic se poartã peste pantaloni. Pantalonii se poartã deasupra bocancilor sau introduşi în bocanci.
l) Costumul izoterm
Se poartã la uniforma de serviciu şi de instruire, în timpul sezonului rece, când temperaturile sunt foarte scãzute.
m) Costumul de protecţie contra intemperiilor
Se poartã la uniforma de serviciu şi de instruire pentru asigurarea protecţiei împotriva condiţiilor atmosferice nefavorabile - ploaie, lapoviţã, vânt.
n) Costumul flauşat (flanelat, lenjerie de corp termicã)
Se poartã în timpul sezonului rece împreunã cu costumul unic.
C. Încãlţãmintea
Pantofii, ghetele, cizmele şi bocancii unici se poartã adecvat uniformelor şi corespunzãtor sezonului sau misiunilor.
Este interzis a se purta încãlţãminte de altã culoare, alt format sau model decât cele stabilite de regulament.
Pe timp nefavorabil cu ploi, dezgheţ sau umiditate excesivã, la aplicaţii, trageri şi în alte împrejurãri, cadrele militare pot purta cizme de cauciuc de culoare neagrã.
D. Echipament divers
a) Cravata
Se poartã la uniforma de ceremonie, de reprezentare şi de oraş.
Nodul cravatei va avea dimensiuni potrivite şi va fi aşezat la mijlocul deschizãturii gulerului cãmãşii.
b) Fularul
Se poartã numai la manta/scurta din stofã şi la scurta cu guler din blanã naturalã şi mesadã, fãrã nod în faţã.
c) Centura
Centura se poartã la pantaloni sau peste veston, în funcţie de ţinuta sau misiunea ordonatã, strânsã bine pe talie.
Centura pentru ceremonie se poartã la uniforma de ceremonie sau la uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã, când se ordonã.
E. Epoleţi şi accesorii
a) Epoleţii/Suporţii cu însemne de grad
Epoleţii pentru vestoanele de la uniforma de ceremonie se fixeazã pe umãr printr-o bridã şi un nasture.
Suporţii cu însemne de grad se poartã la uniforma de reprezentare, de serviciu, oraş şi instruire, introduşi pe epoleţii din material fond ai articolelor de echipament.
b) Emblema pentru coifurã
Emblemele pentru coifurã se fixeazã cu respectarea simetriei, astfel:
- la şapcã: în faţã, la centru, pe bandã;
- la basc: în stânga, pe suportul prevãzut special;
- la pãlãrie: în faţã, la centru, pe bandã;
- la cãciulã: în centrul clapei frontale.
F. Eghileţi
a) Eghiletul cu douã ramuri şi accesorii
Se poartã pe umãrul drept, la vestonul de la uniforma de ceremonie, de cãtre ofiţerii cu drept de a purta aceastã uniformã, iar atunci când se ordonã, şi de ceilalţi ofiţeri, la uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã.
b) Eghiletul cu o ramurã şi accesorii
Se poartã pe umãrul drept, la veston şi cu cãmaşã albã, atunci când se ordonã, de cãtre subofiţeri şi studenţi.
G. Petliţe
Petliţele se aplicã numai la veston, la baza gulerului.
H. Ecusonul
Ecusonul se fixeazã pe axul mânecii stângi a articolelor de echipament, la 4-6 cm distanţã de cusãtura umãrului, prin coasere pe întreaga margine, cu aţã la culoare.
Ecusonul nu se poartã la uniforma de ceremonie.
I. Ecusonul nominal
Se poartã pe pieptul stâng, deasupra buzunarului de sus, la veston, la bluzon sau la vestonul/jacheta de la costumul unic.
J. Portul decoraţiilor şi insignelor
Decoraţiile se poartã sub formã de însemne complete sau de barete. Decoraţiile se poartã pe pieptul stâng, deasupra buzunarului de sus, numai la veston, iar baretele, la veston şi cãmaşa-bluzã.
Însemnele complete ale decoraţiilor se poartã cu ocazia ceremoniilor, paradelor militare sau la ordin. Atât însemnele complete ale decoraţiilor, cât şi baretele se poartã în ordinea importanţei lor, începând de la partea din faţã a pieptului cãtre mânecã.
Baretele decoraţiilor se fixeazã pe o placã metalicã, în rânduri de cel mult patru.
Decoraţiile strãine se poartã în aceleaşi condiţii ca şi decoraţiile naţionale.
Insignele de absolvent al Universitãţii Naţionale de Apãrare "Carol I", Academiei Tehnice Militare, Academiei de Poliţie, al unei instituţii de învãţãmânt superior, cât şi cea specificã armei şi specialitãţilor militare se poartã în orice împrejurare, cât militarul se aflã sub arme.
Dacã un militar are mai multe insigne, nu poartã decât douã, la alegere.
Decoraţiile şi insignele se poartã la veston, la partea superioarã a pieptului drept.
Atunci când se poartã însemnele complete ale decoraţiilor nu se mai pot purta şi insigne, exceptând cea de absolvire a unui institut de învãţãmânt superior şi insigna specificã armei.
Orice alte insigne - sportive, comemorative etc. - se poartã numai în ocaziile stabilite prin ordin al ministrului.

PARTEA a II-a
Descrierea uniformelor efectivelor din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã

CAP. I
Coifura

A. Şapca
Şapca este realizatã din stofã, în variantele pentru varã şi pentru iarnã. Se compune din calotã, bandã, cozoroc, şnur şi emblemã.
Şapca pentru ofiţeri are brodate pe cozoroc frunze de stejar cu fir metalizat de culoare argintie, astfel: trei rânduri pentru generali, douã rânduri pentru ofiţerii cu grad superior şi un rând pentru ofiţerii cu grad inferior.
Şapca pentru maiştri militari şi subofiţeri are cozorocul simplu.
Calota este rotundã, iar pe partea inferioarã a calotei se monteazã o bandã, ajuratã pe margini cu roşu.
Cozorocul este de culoare neagrã, de formã ovalã şi se îngusteazã spre capete. Se fixeazã la şapcã puţin înclinat.
Şapca are aplicatã în faţã - la centru - pe bandã, emblema pentru coifurã.
Culoarea accesoriilor de la şapcã este alb-argintiu.
a) Şapca pentru uniforma de ceremonie
Şapca se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã.
Deasupra cozorocului se monteazã un accesoriu realizat prin împletirea a douã grupuri formate din trei şnururi fiecare pentru generali şi şnur parmac dublu pentru ofiţeri. La partea inferioarã a calotei se monteazã o bandã de culoare neagrã ajuratã cu roşu.
b) Şapca pentru uniforma de reprezentare
Şapca se confecţioneazã din stofã de culoare bleu-navy/ ultramarin. Deasupra cozorocului se monteazã un accesoriu realizat prin împletirea a douã grupuri formate din trei şnururi fiecare pentru generali, şnur parmac dublu pentru ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri.
c) Şapca de oraş pentru studenţi, elevi, soldaţi şi gradaţi voluntari/rezervişti
Şapca se confecţioneazã din stofã de culoare bleu-navy/ ultramarin. Cozorocul este simplu, iar deasupra se monteazã şnur parmac dublu.
d) Şapca pentru uniforma de serviciu şi instruire
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac cu fire de poliester în sistem de legãturã ripstop de culoare bleu-navy/ ultramarin.
Se compune din calotã, capac şi cozoroc.
Calota este compusã din capac - partea superioarã şi partea lateralã.
Cozorocul este din material plastic, dublat pe ambele feţe cu material fond.
Şapca pentru iarnã se cãptuşeşte pe interior şi pe exteriorul pãrţii laterale cu tricot poliester periat.
Şepcile au în faţã, deasupra cozorocului, la centru, montatã emblema.
B. Bascul
Se confecţioneazã din ţesãturã tip lânã de culoare bleu-navy/ ultramarin. În interior este dublat cu cãptuşealã.
Emblema se fixeazã, pe partea lateralã stânga, printr-un suport textil, cusut pe partea interioarã a cãptuşelii.
C. Pãlãria
Se confecţioneazã din ţesãturã fetru de culoare neagrã pentru uniforma de ceremonie şi de culoare bleu-navy/ ultramarin pentru uniforma de reprezentare.
Deasupra borului pãlãriei se monteazã o bandã de culoare bleu-navy/ultramarin sau negru, ajuratã pe margini cu fir roşu.
În faţã, pe bandã, se aplicã emblema pentru coifurã.
D. Cãciula
Pentru bãrbaţi cãciula se compune din calotã, bordurã, clape şi partea frontalã, confecţionate din stofã de culoare bleu-navy/ ultramarin.
Bordura, clapele şi partea frontalã sunt dublate cu blanã naturalã astrahan/caracul de culoare neagrã pentru generali şi colonei şi din blanã ovine nutriet de culoare neagrã pentru celelalte efective.
Calota are o formã ovalã şi este cãptuşitã în interior cu material textil neţesut, termoizolant. Pe partea frontalã, la mijloc, se aplicã emblema pentru coifurã.
Pentru femei cãciula se realizeazã sub formã de tocã şi se compune din calotã şi bordurã dublate cu blanã.
Cãciula se confecţioneazã din stofã de culoare bleu-navy/ ultramarin, are formã semiovalã, bordura este dreaptã de jur-împrejurul calotei şi este prevãzutã la partea din faţã cu emblemã brodatã. Blana este croitã dintr-o singurã bucatã unitã la spate şi fixatã de calotã de jur-împrejur.
Cãciula este dublatã pe interior cu cãptuşealã matlasatã pe material neţesut termoizolant.
E. Fesul
Se realizeazã prin tricotare din fire tip lânã de culoare bleu-navy/ ultramarin.

CAP. II
Îmbrãcãmintea şi lenjeria

A. Vestonul
a) Vestonul pentru uniforma de ceremonie
Vestonul se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã.
Se încheie la douã rânduri de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, imprimaţi cu însemnul heraldic specific structurii, alţi 2 nasturi fiind montaţi mai sus, puţin lateral, simetric.
Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bãrbaţi.
Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei.
Ambii piepţi sunt prevãzuţi, sub talie, cu câte un buzunar ascuns, iar pe pieptul stâng, în partea de sus, se aflã un buzunar fals.
Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãturã pe mijloc.
Mâneca este formatã dintr-o bucatã, fãrã manşetã, iar la terminaţia fiecãrei mâneci sunt montaţi pe un şliţ fals 3 nasturi metalici.
Pe umãr sunt aplicate douã gãici, confecţionate din material fond, pe care se monteazã epoleţii treflã.
b) Vestonul pentru uniforma de reprezentare şi oraş
La douã rânduri de nasturi pentru ofiţeri şi studenţi
Vestonul se confecţioneazã din stofã de culoare bleu-navy/ ultramarin.
Se încheie la douã rânduri de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, imprimaţi cu însemnul heraldic specific structurii, alţi 2 nasturi fiind montaţi mai sus, puţin lateral, simetric.
Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bãrbaţi.
Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei.
Ambii piepţi sunt prevãzuţi, sub talie, cu câte un buzunar ascuns, iar pe pieptul stâng, în partea de sus, se aflã un buzunar fals.
Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãturã pe mijloc.
Mâneca este formatã dintr-o bucatã, fãrã manşetã, iar la terminaţia fiecãrei mâneci sunt montaţi 3 nasturi.
Pe umãr este prevãzut cu epoleţi din material fond.
La un rând de nasturi pentru maiştri militari, subofiţeri, elevi, soldaţi şi gradaţi voluntari/rezervişti
Vestonul se confecţioneazã din stofã de culoare bleu-navy/ ultramarin.
Se încheie la un rând de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, imprimaţi cu însemnul heraldic specific structurii.
Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bãrbaţi.
Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei.
Ambii piepţi sunt prevãzuţi, sub talie, cu câte un buzunar ascuns, iar pe pieptul stâng, în partea de sus, se aflã un buzunar fals.
Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãturã pe mijloc.
Mâneca este formatã dintr-o bucatã, fãrã manşetã, iar la terminaţia fiecãrei mâneci sunt montaţi 3 nasturi.
Pe umãr este prevãzut cu epoleţi din material fond.
B. Pantalonul
a) Pantalonii pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã. Pantalonul este drept, fãrã manşetã. Pantalonul este prevãzut cu 3 buzunare, douã pe pãrţile laterale şi unul cu clapã pe partea dreaptã a spatelui.
Pentru generali, în pãrţile laterale, se aplicã de fiecare parte a cusãturii cantului douã benzi de lampas cu lãţimea de 2 cm, având culoarea roşie.
Betelia are gãici pentru cureaua de pantaloni şi pentru centurã.
Pantalonii pentru femei nu au buzunar la spate.
b) Pantalonii pentru uniforma de reprezentare, de oraş şi de clasã
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleu-navy/ultramarin.
Pantalonul este drept, fãrã manşetã. Pantalonul este prevãzut la partea superioarã cu buzunare pe ambele pãrţi şi un buzunar pe partea dreaptã a spatelui.
Betelia are gãici pentru cureaua de pantaloni şi pentru centurã.
Pantalonii pentru femei nu au buzunar la spate.
c) Pantalonii pentru uniforma de instruire pentru studenţi
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac de culoare bleumarin. Croiala este dreaptã, formând deasupra bocancilor o bufã pentru lejeritate.
Pe betelia pantalonului sunt montate 7 gãici care se închid cu nasturi, pentru fixarea centurii. Pantalonii sunt prevãzuţi cu 4 buzunare, astfel: douã buzunare ascunse în cusãturile laterale şi douã buzunare aplicate.
C. Fusta
Se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã la uniforma de ceremonie şi de culoare bleu-navy/ultramarin la uniforma de reprezentare şi de oraş.
Fusta se compune din: faţã, spate, betelie şi cãptuşealã.
Faţa fustei se croieşte dintr-o singurã bucatã şi este prevãzutã la partea superioarã cu douã pense.
Spatele fustei este din douã bucãţi, având cusãtura de încheiere pe mijloc, la partea inferioarã se terminã cu o cutã dublã, iar la partea superioarã are un şliţ care se încheie cu fermoar şi douã pense pentru ajustare.
Fusta este dublatã cu cãptuşealã.
D. Bluzonul
a) Bluzonul pentru uniforma de reprezentare
Se confecţioneazã din ţesãturã imperrespirantã, de culoare bleu-navy/ultramarin.
Partea superioarã a piepţilor şi a spatelui se dubleazã cu platcã din material fond, fixatã prin tighele duble la capete.
Piepţii se încheie cu fermoar, iar foranul cu butoni metalici.
Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bãrbaţi.
Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei.
Pe partea superioarã a piepţilor sunt douã buzunare aplicate. Buzunarele de la partea inferioarã a piepţilor sunt tãiate oblic.
Mâneca este formatã din douã bucãţi şi este prevãzutã cu manşetã.
În cusãtura de asamblare a mânecii se monteazã epoletul, al cãrui capãt liber se fixeazã cu ajutorul un buton.
La terminaţia inferioarã, bluzonul este prevãzut cu o bandã elasticã, realizatã din materialul fond şi elastic.
b) Bluzonul pentru uniforma de clasã pentru studenţi şi elevi
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin pentru studenţi şi de culoare bleu-navy/ultramarin pentru elevi.
Se încheie cu fermoar ascuns şi butoni.
Spatele este confecţionat cu platcã şi pe ambele laturi cu pliuri. Pe partea superioarã şi inferioarã a piepţilor sunt aplicate buzunare.
La terminaţie bluzonul are o bandã prevãzutã cu elastic.
Epoleţii sunt din material fond.
c) Bluza de instruire pentru studenţi
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin.
Spatele şi piepţii sunt prevãzuţi la partea superioarã cu platcã dublã, matlasatã.
Piepţii au aplicate la partea superioarã douã buzunare cu burduf pe pãrţile laterale, care au capace ce se asigurã prin velcro. Închiderea piepţilor se face cu fermoar.
Mânecile sunt detaşabile.
Gulerul este tip tunicã.
Epoleţii sunt fixaţi, prin cusãturã, la capãtul dinspre umãr, iar celãlalt capãt se fixeazã prin velcro.
E. Mantaua din stofã
Se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã.
Piepţii se încheie la douã rânduri, de câte 4 nasturi. Pe umeri mantaua este prevãzutã cu bride pentru fixarea epoleţilor.
Mâneca este fixatã în umeri. Mâneca este fãrã manşetã, iar la terminaţiile fiecãrei mâneci sunt montaţi 3 nasturi.
La partea inferioarã a piepţilor, lateral sub talie, sunt poziţionate douã buzunare aşezate oblic. Pentru femei, piepţii sunt prevãzuţi cu douã pense.
Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bãrbaţi.
Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei.
F. Scurta
a) Scurta pentru uniforma de reprezentare şi de oraş
Se confecţioneazã din ţesãturã imperrespirantã, de culoare bleu-navy/ultramarin, dublatã cu mesadã detaşabilã din material neţesut termoizolant şi guler din blanã ovine astrahan de culoare neagrã pentru generali şi ofiţeri cu gradul de colonel şi blanã ovine nutriet de culoare neagrã pentru ceilalţi ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, studenţi, elevi, soldaţi şi gradaţi voluntari.
Scurta este prevãzutã cu 4 buzunare. Buzunarele din partea superioarã sunt aplicate şi se închid cu clape şi butoni. Buzunarele din partea inferioarã sunt oblice, cu laist.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã. Pe umeri, scurta este prevãzutã cu epoleţi din material fond, fixaţi la un capãt în cusãtura de îmbinare mânecã-umãr, iar la celãlalt capãt cu un buton.
În talie scurta este prevãzutã cu cordon din material fond.
Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bãrbaţi.
Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei.
b) Scurta din compunerea uniformei de serviciu şi a uniformei de instruire
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac cu fire de poliester, în sistem de legãturã ripstop, de culoare bleu-navy/ ultramarin, dublatã cu mesadã detaşabilã din material neţesut termoizolant.
Are croiala dreaptã, fiind ajustatã în talie cu ajutorul unui şnur.
Se încheie în faţã cu fermoar ascuns şi butoni. În partea inferioarã scurta este prevãzutã cu douã buzunare oblice.
Mâneca este dreaptã, cu manşetã şi butoni pentru ajustare.
Pe umeri, scurta este prevãzutã cu epoleţi din material fond fixaţi la un capãt în cusãtura de îmbinare mânecã-umãr, iar la celãlalt capãt cu buton.
Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bãrbaţi.
Pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng, pentru femei.
c) Scurta pentru instruire a studenţilor din Academia de Poliţie
Se confecţioneazã din ţesãturã poliester impermeabil de culoare bleumarin şi este prevãzutã cu mesadã detaşabilã din material textil neţesut termoizolant.
Se încheie în faţã cu fermoar ascuns.
Are guler tunicã, în care este introdusã gluga.
Pe piepţi, sub linia taliei, scurta este prevãzutã cu douã buzunare dreptunghiulare, iar pe lateralul acestora, buzunare închise cu fermoar. În talie scurta este prevãzutã cu şnur pentru ajustare.
Mâneca este raglan, iar pe umeri are epoleţi.
Mesada este confecţionatã din material textil neţesut termoizolant, fixatã pe scurtã prin fermoare. Se poate purta şi separat.
G. Mantaua pentru ploaie
Se confecţioneazã din ţesãturã imperrespirantã, de culoare bleu-navy/ultramarin. Este deschisã la gât, cu posibilitatea de a fi încheiatã, şi este prevãzutã cu glugã.
Se închide în faţã cu un rând de nasturi ascunşi în sublaist şi este prevãzutã în talie cu un cordon din material fond. În partea superioarã a spatelui are platcã.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, iar la 5 cm de terminaţie este prevãzutã cu o bridã, care se închide cu buton.
La partea inferioarã a piepţilor, lateral sub linia taliei, sunt poziţionate douã buzunare aşezate oblic.
Mantaua pentru ploaie este prevãzutã cu epoleţi din material fond fixaţi la un capãt în cusãtura de îmbinare mânecã-umãr, iar la celãlalt capãt cu buton.
Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept, pentru bãrbaţi.
Pentru femei se încheie partea dreaptã peste partea stângã şi pe piepţi are douã pense.
H. Cãmaşa
a) Cãmaşa pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din tercot de culoare albã.
Piepţii se încheie cu nasturi, iar mâneca este prevãzutã cu manşetã.
b) Cãmaşa pentru uniforma de reprezentare şi de oraş
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleu-ciel.
Piepţii se încheie cu nasturi, are gulerul rãsfrânt, cu colţ.
Este prevãzutã cu epoleţi, iar la partea superioarã a piepţilor cu buzunare.
I. Cãmaşa-bluzã
a) Cãmaşa-bluzã pentru uniforma de reprezentare şi de oraş
Se confecţioneazã din tercot de culoarea bleu-ciel şi poate fi cu mânecã lungã sau mânecã scurtã.
Piepţii se încheie cu nasturi.
Pe partea superioarã a piepţilor sunt prevãzute buzunare. Spatele este dublat la partea superioarã cu platcã.
Mânecile sunt prevãzute cu manşete simple.
Epoleţii sunt realizaţi din material fond, au formã dreptunghiularã şi se fixeazã cu un capãt în cusãtura mânecii, iar la celãlalt capãt prin nasturi.
La cãmaşa pentru bãrbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept.
La cãmaşa pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
b) Cãmaşa-bluzã pentru uniforma de instruire pentru studenţi
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin, cu platca şi manşetele de culoare gri.
Piepţii se încheie cu nasturi.
Pe partea superioarã a piepţilor sunt prevãzute buzunare.
Spatele este dublat la partea superioarã cu platcã.
Mânecile sunt lungi, croite dintr-o singurã bucatã, prevãzute la terminaţie cu manşetã simplã.
La partea superioarã, pe interior, au fixat câte un şnal cu colţ pe mijloc, care se încheie cu un nasture şi o butonierã.
Epoleţii sunt realizaţi din material fond, au formã dreptunghiularã şi se fixeazã cu un capãt în cusãtura mânecii, iar celãlalt capãt prin nasture.
La uniforma pentru bãrbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept.
La uniforma pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
c) Cãmaşa-bluzã pentru uniforma de serviciu şi de instruire
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac cu filamente de poliester, în sistem de legãturã ripstop, de culoare bleu-navy/ ultramarin şi poate fi cu mânecã lungã sau mânecã scurtã.
Piepţii se încheie cu nasturi.
Pe partea superioarã a piepţilor sunt prevãzute buzunare.
Spatele este dublat la partea superioarã cu o platcã. Mânecile sunt prevãzute cu manşete simple.
Epoleţii sunt realizaţi din material fond, au formã dreptunghiularã şi se fixeazã cu un capãt în cusãtura mânecii, iar celãlalt se fixeazã prin nasture.
La cãmaşa pentru bãrbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept.
La cãmaşa pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
J. Puloverul
Puloverul pentru uniforma de reprezentare se confecţioneazã prin tricotare din fire tip lânã/acrilice de culoare bleu-navy/ultramarin.
Pe partea superioarã a piepţilor şi a spatelui se aplicã o platcã.
Pe mâneci sunt aplicate cotiere de formã trapezoidalã.
Pentru studenţi se confecţioneazã de culoare bleumarin, iar pentru elevi, de culoare bleu-navy/ultramarin.
K. Tricoul
Se confecţioneazã din tricot de bumbac de culoare bleu-navy/ ultramarin. Croiala este la baza gâtului, are mâneca scurtã şi este prevãzut cu epoleţi, confecţionaţi din material fond, fixaţi la un capãt în cusãtura de îmbinare mânecã-umãr, iar la celãlalt capãt cu un nasture.
Pentru studenţi se confecţioneazã de culoare bleumarin, iar pentru elevi, de culoare bleu-navy/ultramarin.
L. Costumul unic
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac cu fire de poliester, în sistem de legãturã ripstop, de culoare bleu-navy/ ultramarin şi se compune din jachetã şi pantaloni.
Jacheta se încheie cu fermoar ascuns şi butoni.
Este prevãzutã cu douã buzunare închise cu clapã şi butoni pe pãrţile superioare ale piepţilor şi cu douã buzunare oblice, ascunse, cu laist la pãrţile inferioare ale piepţilor.
Mâneca este prevãzutã cu manşetã, iar în dreptul coatelor are aplicate bazoane.
Jacheta este prevãzutã cu epoleţi din material fond, fixaţi la un capãt în cusãtura de îmbinare mânecã-umãr, iar la celãlalt capãt cu un buton.
Pentru bãrbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
Pantalonul are croialã dreaptã, iar la partea inferioarã este prevãzut cu sistem de ajustare pentru a fi purtat în bocanci.
În regiunea genunchilor şi a turului este prevãzut cu bazoane.
Pantalonii sunt prevãzuţi cu douã buzunare.
Pe betelie sunt aplicate gãici pentru centurã.
M. Costum izoterm
Se confecţioneazã din ţesãturã imperrespirantã de culoare bleu-navy/ultramarin şi este compus din jachetã, pantalon şi mãnuşi, dublate cu cãptuşealã matlasatã pe material termoizolant, introduse într-o husã.
Jacheta este prevãzutã cu glugã, iar închiderea piepţilor se realizeazã prin fermoar ascuns şi butoni.
Jacheta este prevãzutã cu epoleţi din material fond, fixaţi la un capãt în cusãtura de îmbinare mânecã-umãr, iar la celãlalt capãt cu un buton.
Pentru bãrbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
Pantalonul este prevãzut cu buzunare verticale pe ambele pãrţi şi se confecţioneazã drept la terminaţie.
De la terminaţia inferioarã pânã în zona genunchiului cusãturile sunt prevãzute cu sistem de desprindere, astfel încât sã permitã îmbrãcarea rapidã a acestuia.
N. Costumul de protecţie contra intemperiilor
Se confecţioneazã din ţesãturã imperrespirantã de culoare bleu-navy/ultramarin şi se compune din jachetã şi pantalon.
Jacheta se încheie cu fermoar ascuns şi butoni.
Este prevãzutã cu epoleţi din material fond fixaţi la un capãt în cusãtura de îmbinare mânecã-umãr, iar la celãlalt capãt cu un buton.
Gluga este croitã din doua bucãţi îmbinate pe linia creştetului, iar partea din faţã a glugii este prevãzutã cu un canal pentru şiretul de ajustare.
Pentru bãrbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
Pantalonul este prevãzut cu buzunare verticale pe ambele pãrţi şi se confecţioneazã larg la terminaţie. De la terminaţia inferioarã pânã în zona genunchiului cusãturile sunt prevãzute cu sistem de desprindere, astfel încât sã permitã îmbrãcarea rapidã a acestuia.
O. Costumul flauşat
Se confecţioneazã din tricot care asigurã o protecţie termicã şi se compune din bluzã şi pantaloni.
Bluza se realizeazã cu guler la baza gâtului, mânecã lungã prevãzutã cu manşete.
Pantalonul este prevãzut cu şliţ, iar la terminaţie este ajustat pe picior cu bandã tricotatã.

CAP. III
Încãlţãmintea

A. Pantofii
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã. Pantofii de varã au perforaţii, iar pentru cadrele femei, pot avea decupaje.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri.
B. Ghetele
Ghetele se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri, sistemul de încheiere este cu şiret şi sunt cãptuşite cu meşinã.
C. Cizme scurte pentru femei
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, pentru uniforma de reprezentare şi de oraş.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri, au carâmbi înalţi, iar sistemul de încheiere este cu fermoar.
Cizmele sunt cãptuşite cu blanã sau cu meşinã.
D. Bocancii unici
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, iar talpa este din cauciuc sintetic sau polimeri.
Carâmbul este înalt, sunt cãptuşiţi cu meşinã, iar sistemul de încheiere este cu şiret.

CAP. IV
Echipament divers

A. Cravata
Se confecţioneazã din ţesãturã sinteticã de culoare neagrã pentru uniforma de ceremonie şi culoare bleu-navy/ultramarin pentru uniforma de reprezentare.
B. Fularul
Se confecţioneazã prin tricotare din fire tip lânã/acrilice de culoare bleu-navy/ultramarin.
Este de formã dreptunghiularã, cu franjuri la capete.
C. Mãnuşile
Mãnuşile pentru cadre se confecţioneazã din piele de culoare neagrã. Au format obişnuit, cu 5 degete. Pot fi cãptuşite cu tricot sau blanã naturalã.
Mãnuşile din lânã pentru elevi sunt tricotate din fire lânã sau tip lânã, de culoare bleu-navy/ultramarin, iar pentru studenţi sunt de culoare bleumarin. Au format obişnuit, cu 5 degete.
Mãnuşile din pânzã, cãptuşite, pentru elevi se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleu-navy/ ultramarin, iar pentru studenţi sunt de culoare bleumarin. Au formatul cu un deget şi orificiu pentru trãgaci şi sunt cãptuşite cu material neţesut termoizolant.
D. Ciorapii
Se confecţioneazã prin tricotare din fire naturale sau sintetice de culoare bleu-navy/ultramarin, tratate antimicotic şi antibacterian, cu carâmbi înalţi, având la terminaţie manşetã cu fire elastomer.
Pentru femei ciorapii sunt tricotaţi din fire sintetice sub formã de dres.
E. osetele
Se confecţioneazã prin tricotare din fire de bumbac sau lânã, de culoare bleumarin, tratate antimicotic şi antibacterian, cu carâmb scurt, având la terminaţie manşetã cu fire elastomer.
F. Centura
a) Centura pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din galon textil ţesut de culoare albã, care pe mijloc are tricolorul dispus astfel: o dungã de culoare albastrã, o dungã de culoare galbenã şi o dungã de culoare roşie, fiecare cu lãţimea de 5-6 mm.
Paftaua este din metal alb inoxidabil, cu o pajurã la mijloc, se monteazã în aşa fel încât dunga albastrã a tricolorului sã fie în partea superioarã.
b) Centura pentru uniforma de reprezentare, instruire şi instrucţie
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã.
Sistemul de închidere este prin cataramã din metal inoxidabil de culoare alb-argintiu.
G. Cureaua
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã.
Sistemul de închidere este prin cataramã din metal inoxidabil de culoare alb-argintiu.
H. Nasturii
Se confecţioneazã din metal alb-argintiu, ambutisat şi sunt prevãzuţi cu anou.
Calota este puţin bombatã, are bordurã pe margine şi are ştanţat elemente din însemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã - casca dispusã pe douã toporaşe încrucişate.
I. Eghileţii
a) Eghiletul cu douã ramuri şi accesorii
Se confecţioneazã din şnur textil de culoare roşu-purpurã.
Este format din douã ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un rând de şnur simplu.
Ramurile împletite continuã cu câte un şnur prevãzut cu nod dublu. La terminaţie, cele douã şnururi au câte un cui din material plastic metalizat în culoare alb-argintiu.
Fixarea se face cu ajutorul a 3 nasturi: un nasture se prinde sub epoletul drept pe cusãtura umãrului, la 1,5 cm de cusãtura mânecii, iar alţi 2 nasturi se prind sub reverul drept, primul la un centimetru de limita de rãsfrângere a acestuia la o distanţã de 7 cm mãsuratã de la cusãtura de îmbinare a gulerului cu reverul în jos, iar al doilea la o distanţã corespunzãtoare astfel ca vârful cuiului sã fie la limita ultimului nasture cu care se încheie vestonul.
Eghiletul se prinde cu partea din mijloc (care uneşte cele douã ramuri împletite) de nasturele de sub epolet, ramura lungã cade prin spate, înconjoarã umãrul, trece pe sub braţ şi se prinde în faţã de nasturele cel mai de sus de sub rever. Ramura scurtã cade în faţã formând un arc de cerc peste ramura lungã şi se prinde de nasturele de jos de sub rever.
b) Eghiletul cu o ramurã şi accesorii
Se confecţioneazã din şnur textil de culoare roşu-purpurã.
Este format dintr-o ramurã împletitã ce se continuã cu un şnur prevãzut cu un nod dublu, la terminaţia cãruia este un cui din material plastic metalizat în alb-argintiu.
Fixarea se face cu ajutorul a 2 nasturi: primul nasture se prinde sub epoletul drept la cusãtura umãrului, la 1,5 cm de cusãtura mânecii, iar al doilea se prinde sub reverul drept la un centimetru de limita de rãsfrângere a acestuia şi o distanţã de 7 cm mãsuratã de la cusãtura de îmbinare a gulerului cu reverul în jos.
Eghiletul se prinde cu capãtul prevãzut cu treflã de nasturele montat sub eghilet. Ramura împletitã înconjoarã umãrul, trece pe sub braţ şi se prinde de nasturele de sub rever.

CAP. V
Semnele distinctive ale gradelor

A. Emblema pentru coifurã
a) Emblema pentru cadre
Emblema pentru coifurã se realizeazã prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu pe un suport textil de culoarea coifurii - negru pentru uniforma de ceremonie, respectiv bleu-navy pentru uniforma de reprezentare şi serviciu.
Emblema pentru coifurã conţine elemente din însemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã casca dispusã pe douã toporaşe încrucişate, având la bazã grenada explodând.
Elementele din însemnul heraldic sunt încadrate de patru rânduri de frunze de stejar, dispuse în evantai pentru generali, de trei rânduri de frunze de stejar dispuse în evantai pentru ofiţeri, de douã ramuri de frunze de stejar dispuse în evantai pentru maiştri militari şi subofiţeri.
Frunzele de stejar, casca, toporaşele şi grenada sunt de culoare alb-argintiu, iar fondul emblemei este de culoare roşie.
Deasupra emblemei, la toate articolele pentru coifurã, se monteazã stema ţãrii.
b) Emblema pentru coifura studenţilor şi elevilor
Emblema pentru coifura studenţilor şi elevilor din instituţiile militare de învãţãmânt este realizatã din metal alb-argintiu, având imprimate elementele din însemnul heraldic al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã (casca dispusã pe douã toporaşe încrucişate, având la bazã grenada explodând) încadrate de un rând de frunze de stejar, dispuse în evantai.
Spaţiul rãmas liber între elementele însemnului heraldic şi frunzele de stejar este acoperit cu vopsea metalizatã de culoare roşu-purpuriu.
Deasupra emblemei, la toate articolele pentru coifurã, se monteazã stema ţãrii.
c) Emblema pentru coifura soldaţilor şi gradaţilor voluntari/rezervişti
Emblema pentru coifura soldaţilor şi gradaţilor voluntari este realizatã din metal alb-argintiu, de formã ovalã, având imprimate elementele specifice - cascã suprapusã peste douã toporaşe - fondul acoperit cu vopsea metalizatã de culoare roşu-purpuriu.
Casca şi toporaşele au culoarea alb-argintiu.
Deasupra emblemei, la toate articolele pentru coifurã, se monteazã stema ţãrii.
B. Petliţe
a) Petliţele pentru generali
Sunt realizate pe suport textil, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu.
Petliţele au format pentagonal cu laturile neregulate şi reprezintã frunze de stejar dispuse pe o nervurã.
b) Petliţele pentru ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, studenţi, elevi, soldaţi şi gradaţi voluntari/rezervişti
Sunt realizate pe suport textil, prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu.
Petliţele au format pentagonal cu laturile neregulate bordurate în culoare roşu-purpuriu şi reprezintã o grenadã cu flacãra în 5 vârfuri.
C. Epoleţi
Epoleţii pentru uniforma de ceremonie
a) Pentru generali
Epoleţii au format treflã şi se realizeazã din 3 şnururi de culoare alb-argintie pe care se aplicã stelele metalice argintate, la distanţe egale de margini, astfel:
- pentru gradul de general de brigadã - o stea;
- pentru gradul de general-maior - douã stele;
- pentru gradul de general-locotenent - 3 stele;
- pentru gradul de general - 4 stele.
b) Pentru ofiţerii cu grad superior
Epoleţii se realizeazã din douã şnururi de culoare alb-argintiu, dispuse sub formã de treflã la un capãt, ornaţi cu douã rânduri de şnur împletit, pe care sunt aplicate douã rânduri de şnur împletit, pe care se aplicã tresele cu lãţimea de 8 mm, corespunzãtoare gradului, astfel:
- pentru gradul de maior - o tresã;
- pentru gradul de locotenent-colonel - douã trese;
- pentru gradul de colonel - 3 trese.
c) Pentru ofiţerii cu grad inferior
Epoleţii se realizeazã din douã şnururi de culoare alb-argintiu, dispuse sub formã de treflã la un capãt, ornaţi cu şnur simplu, pe care sunt aplicate tresele cu lãţimea de 8 mm, corespunzãtoare gradului, astfel:
- pentru gradul de sublocotenent - o tresã;
- pentru gradul de locotenent - douã trese;
- pentru gradul de cãpitan - trei trese.
D. Suport cu însemne de grad
1. Uniforma de reprezentare şi serviciu a cadrelor militare
a) Pentru generali
Galonul se confecţioneazã pe suport textil ţesut cu fir metalizat alb-argintiu, având marcat un rând de frunze de stejar şi marginile cu motive naţionale, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare galbenã stele cu diametrul de 22 mm conturate cu fir de culoare roşu-purpuriu.
Pentru costume, galonul se fixeazã pe suport tare, acoperit cu paspoal de culoare bleu-navy, pe margine rãmânând o vipuşcã de paspoal cu lãţimea de 1,5 mm, iar pe spate este prevãzut cu o bridã de fixare prin nasture.
Pentru celelalte articole de echipament, galonul se aplicã direct pe epoleţii din material fond.
Stelele se aplicã astfel:
- pentru gradul de general de brigadã - o stea;
- pentru gradul de general-maior - douã stele;
- pentru gradul de general-locotenent - 3 stele;
- pentru gradul de general - 4 stele.
b) Pentru ofiţeri
Se confecţioneazã sub formã de suport de grad/manşon dreptunghiular, din paspoal de culoare bleu-navy/ultramarin, ajuraţi la ambele capete cu fir de culoare roşu-purpuriu.
Pe suporţii pentru ofiţerii cu grade superioare se aplicã un galon cu lãţimea de 16 mm având longitudinal un fond cu motive naţionale de culoare alb-argintiu. Însemnele de grad sunt reprezentate prin trese de culoare argintie cu lãţimea de 8 mm.
Tresele se aplicã astfel:
- pentru gradul de maior - o tresã şi un galon;
- pentru gradul de locotenent-colonel - douã trese şi un galon;
- pentru gradul de colonel - 3 trese şi un galon.
- pentru gradul de sublocotenent - o tresã;
- pentru gradul de locotenent - douã trese;
- pentru gradul de cãpitan - 3 trese.
c) Pentru maiştri militari
Se confecţioneazã sub formã de suport de grad/manşon dreptunghiular, din paspoal de culoare bleu-navy/ultramarin, ajuraţi la ambele capete cu fir de culoare roşu-purpuriu, pe care se aplicã galoane de culoare alb-argintiu, astfel:
- pentru gradul de maistru militar clasa a IV-a - un galon sub formã de unghi şi un galon drept;
- pentru gradul de maistru militar clasa a III-a - un galon sub formã de unghi şi douã galoane drepte;
- pentru gradul de maistru militar clasa a II-a - un galon sub formã de unghi şi 3 galoane drepte;
- pentru gradul de maistru militar clasa I - un galon sub formã de unghi şi 4 galoane drepte;
- pentru gradul de maistru militar principal - un galon sub formã de unghi şi 5 galoane drepte.
d) Pentru subofiţeri
Se confecţioneazã sub formã de suport de grad/manşon dreptunghiular, din paspoal de culoare bleu-navy/ultramarin, ajuraţi la ambele capete cu fir de culoare roşu-purpuriu, pe care se aplicã galoane de culoare alb-argintiu, cu lãţimea de 20 mm şi de 13 mm, corespunzãtoare gradului, astfel:
- pentru gradul de sergent-major - un galon de 20 mm şi unul de 13 mm;
- pentru gradul de plutonier - douã galoane de 20 mm;
- pentru gradul de plutonier-major - douã galoane de 20 mm şi unul de 13 mm;
- pentru gradul de plutonier adjutant - 3 galoane de 20 mm;
- pentru gradul de plutonier adjutant şef - 3 galoane de 20 mm şi unul de 13 mm.
2. Uniforma de oraş şi de instruire a elevilor, studenţilor, soldaţilor şi gradaţilor voluntari
Însemnele de grad se confecţioneazã din paspoal de culoare bleu-navy/ultramarin, ajuraţi la ambele capete cu fir de culoare roşu-purpuriu.
Însemnele de grad - galoanele - pentru studenţii şi elevii înaintaţi la gradul de plutonier adjutant, plutonier-major, plutonier şi sergent-major se aplicã în acelaşi mod ca şi cele de la epoleţii pentru subofiţeri.
Pentru celelalte grade, galoanele se aplicã astfel:
- pentru gradul de fruntaş - un galon cu lãţimea de 13 mm;
- pentru gradul de caporal - douã galoane de 13 mm;
- pentru gradul de sergent - un galon cu lãţimea de 20 mm.
E. Semnul de armã
Se realizeazã din metal alb-argintiu, inoxidabil, pe care sunt imprimate elementele specifice însemnului heraldic - casca suprapusã peste douã toporaşe. Se fixeazã pe suportul de grad printr-o agrafã metalicã.
Semnul de armã se fixeazã la mijlocul epoletului, pe lãţime, şi la 5 mm de capãtul interior al acestuia.
F. Ecusoane
a) Ecusonul de mânecã
Este format din ecuson sub formã de scut care se confecţioneazã pe suport textil de culoare bleu-navy/ultramarin, pe care este brodat, în centru, însemnul heraldic sub care este inscripţionatã deviza specificã, şi din segmentul circular care se confecţioneazã pe suport textil de culoare bleu-navy/ultramarin, pe care este brodatã inscripţia "I.G.S.U". Se aplicã pe mâneca stângã la 4-6 cm de cusãtura umãrului.
b) Ecusonul nominal
Este realizat din aliaj emailat de culoare roşu-purpuriu. Are formã dreptunghiularã, cu tricolorul gravat vertical. Longitudinal, pe mijloc este gravatã o linie, sub care se inscripţioneazã numele cadrului militar. Prinderea se realizeazã cu ajutorul unui ac.

PARTEA a III-a
Descrierea uniformelor efectivelor din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române

CAP. I
Coifura

A. Şapca
a) Şapca pentru uniforma de ceremonie, reprezentare şi de oraş
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin sau alb pentru uniforma de ceremonie şi de culoare bleumarin pentru uniforma de reprezentare şi de oraş.
Se compune din calotã şi partea lateralã din stofã, bandã textilã, cozoroc, şnur brodat împletit, nasturi metalici cu ţepuşe, emblemã brodatã pe suport textil.
Şapca pentru generali are pe cozoroc aplicate douã rânduri de frunze de stejar brodate din fir metalic argintiu cu nervurile aurii, iar şnurul dublu împletit este din fir metalic argintiu.
Şapca pentru ofiţeri are pe cozoroc aplicate douã rânduri de frunze de stejar din metal alb-argintiu pentru ofiţerii cu grad superior şi un rând de frunze de stejar pentru ofiţerii cu grad inferior. Şnurul este brodat împletit în douã cu fire metalizate de culoare alb-argintiu.
Şapca pentru maiştri militari şi subofiţeri are cozorocul simplu, iar şnurul brodat împletit în douã fire metalizate de culoare alb-argintiu.
Şapca pentru studenţi, elevi, soldaţi şi gradaţi voluntari are cozorocul simplu, iar deasupra cozorocului se monteazã şnur parmac dublu.
b) Şapca pentru uniforma de serviciu şi de instruire
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac cu filamente de poliester în sistem de legãturã ripstop de culoare bleumarin. Se compune din calotã, capac şi cozoroc.
Calota este compusã din capac/partea superioarã şi partea lateralã.
Cozorocul este din material plastic dublat pe ambele feţe cu material fond.
Şapca pentru iarnã se cãptuşeşte pe interior şi pe exteriorul pãrţii laterale. Şepcile au în faţã, deasupra cozorocului, la centru, montatã emblema.
B. Bascul
Se confecţioneazã din ţesãturã tip lânã de culoare bleumarin.
Calota este dublatã cu cãptuşealã.
Emblema se fixeazã pe lateral stânga, printr-un suport textil, cusut pe partea interioarã a cãptuşelii.
C. Pãlãria
Se confecţioneazã din ţesãturã fetru de culoare albã sau bleumarin pentru uniforma de ceremonie şi bleumarin pentru uniforma de reprezentare.
Deasupra borului pãlãriei se monteazã o bandã de culoare gri.
În faţã pe bandã se aplicã emblema pentru coifurã.
D. Cãciula
Pentru bãrbaţi cãciula se compune din calotã, bordurã, clape laterale, clapã frontalã şi se confecţioneazã din postav de culoare bleumarin, dublat cu blanã naturalã astrahan de culoare gri pentru generali şi ofiţeri cu gradul de colonel şi blanã nutriet de culoare gri pentru celelalte cadre.
Calota este de formã ovalã, iar bordura şi clapele laterale se confecţioneazã dintr-o singurã bucatã.
Cãciula este dublatã pe interior cu cãptuşealã matlasatã pe material neţesut termoizolant. Pe mijlocul clapei frontale se fixeazã emblema textilã brodatã. Pentru femei cãciula este sub formã de tocã şi se compune din calotã şi bordurã. Cãciula se confecţioneazã din postav, dintr-o singurã bucatã, are formã semiovalã, bordura este dreaptã de jur împrejurul calotei şi este prevãzutã la partea din faţã cu emblemã brodatã.
Blana este croitã dintr-o singurã bucatã unitã la spate şi fixatã de calotã de jur împrejur. Cãciula este dublatã pe interior cu cãptuşealã matlasatã pe material neţesut termoizolant.
Pe partea din faţã a cãciulii pe blanã se fixeazã emblema textilã brodatã.

CAP. II
Îmbrãcãmintea şi lenjeria

A. Vestonul
a) Vestonul pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleu-jandarm sau albã.
Are revere ascuţite şi se încheie la douã rânduri de nasturi din metal de culoare alb-argintiu, imprimaţi cu însemnul heraldic al jandarmeriei.
Ambii piepţi sunt prevãzuţi sub linia taliei cu câte un buzunar cu 2 refileţi, fiind acoperite de o clapã dreaptã ce se încheie cu un nasture metalic, iar pe pieptul stâng, în partea de sus se aflã un buzunar fals.
Spatele este confecţionat din douã pãrţi, având cusãtura de încheiere pe mijloc.
Mâneca este formatã dintr-o bucatã, iar la terminaţie este prevãzutã cu şliţ şi 2 nasturi.
Vestonul pentru generali este prevãzut pe umeri cu câte douã gãici din material fond pe care se monteazã epoleţii brodaţi, iar cel pentru ofiţeri are epoleţi drepţi din material fond, fixaţi în cusãtura mânecii.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng, iar în talie este uşor cambrat.
b) Vestonul pentru uniforma de reprezentare şi de oraş pentru studenţi şi elevi
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleu-jandarm.
Este deschis la gât cu rever care formeazã cu gulerul un unghi drept şi se încheie în faţã la un rând de nasturi din metal de culoare alb-argintiu imprimaţi cu însemnul heraldic al jandarmeriei.
La partea superioarã a piepţilor sunt aplicate buzunare cu fald pe mijloc şi clapã dreaptã ce se încheie pe mijloc cu un nasture metalic, iar sub linia taliei vestonul este prevãzut cu buzunare, acoperite de o clapã dreaptã ce se încheie cu un nasture metalic.
Spatele vestonului se compune din douã pãrţi, având cusãtura de încheiere pe mijloc, iar la partea inferioarã este prevãzut cu o deschidere/şliţ.
Mânecile se compun din faţã şi dos de mânecã, iar la terminaţie sunt prevãzute cu şliţ şi 2 nasturi.
Pe umãr se monteazã epoleţi drepţi din material fond.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng, iar în talie este uşor cambrat.
c) Vestonul pentru uniforma de oraş pentru soldaţi şi gradaţi voluntari/rezervişti
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleu-jandarm.
Vestonul are revere drepte şi se încheie în faţã cu un rând de nasturi metalici alb-argintiu, ascunşi în sublaist.
Vestonul are pe piepţi aplicate 4 buzunare cu burduf pe mijloc şi clape drepte, ce se încheie cu câte un nasture metalic.
Mânecile vestonului sunt drepte, cu şliţ la terminaţie, pe care se monteazã nasturi metalici. În talie este prevãzut cu un cordon din material fond.
Epoleţii sunt din material fond şi fixaţi la un capãt în cusãtura mânecii, iar celãlalt capãt este fixat pe umãr cu un nasture metalic.
B. Pantalonii
a) Pantalonii pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin sau albã.
Pantalonul este drept, fãrã manşetã şi este prevãzut cu 3 buzunare, din care: douã pe lateral şi unul cu capac la spate.
În faţã pantalonii au o deschizãturã/şliţ care se încheie cu fermoar şi sunt prevãzuţi cu un fald orientat cãtre spate.
Pentru generali, în pãrţile laterale, se aplicã vipuşcã de culoare bleu şi lampas lat de 1,5 cm de fiecare parte a vipuştii.
Pantalonii pentru femei au şliţ în faţã şi se încheie partea dreaptã peste partea stângã.
b) Pantalonii pentru uniforma de reprezentare, de oraş şi de clasã
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin.
Pantalonul este drept, fãrã manşetã şi este prevãzut cu 3 buzunare, din care: douã pe lateral şi unul cu capac la spate.
În faţã pantalonii au o deschizãturã/şliţ care se încheie cu fermoar şi sunt prevãzuţi cu un fald orientat cãtre spate.
c) Pantalonii pentru uniforma de instruire pentru studenţi
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac de culoare bleumarin.
Croiala este dreaptã, formând deasupra bocancilor o bufã pentru lejeritate. Betelia pantalonului este prevãzutã în partea din spate cu elastic, iar pentru fixarea centurii sunt montate 7 gãici care se închid cu nasturi.
Pantalonii sunt prevãzuţi cu 4 buzunare, astfel: douã buzunare ascunse în cusãturile laterale şi douã buzunare aplicate, care se închid cu velcro. Partea din faţã a pantalonilor, în dreptul genunchilor, şi turul pantalonilor sunt dublate/bazonate cu un rând de material fond.
În partea de jos pantalonii au fixate subtãlpare din elastic.
C. Fusta
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin sau albã pentru uniforma de ceremonie şi de culoare bleumarin pentru uniforma de reprezentare sau de oraş.
Fusta se compune din: faţã, spate şi betelie.
Faţa fustei se croieşte dintr-o singurã bucatã, iar spatele fustei este din douã bucãţi, având cusãtura de încheiere pe mijloc. Fusta este dublatã cu cãptuşealã.
D. Bluzonul
a) Bluzonul pentru uniforma de reprezentare
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin.
Bluzonul se încheie în faţã prin fermoar, dublat de un foran.
Pe fiecare piept sunt poziţionate câte douã buzunare. La partea superioarã sunt aplicate buzunare drepte, iar la partea inferioarã se realizeazã câte un buzunar oblic cu laist.
Bluzonul este prevãzut cu epoleţi din material fond.
La terminaţie bluzonul este prevãzut cu un cordon cu elastic.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
b) Bluza de instruire pentru studenţi
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin.
Spatele şi piepţii sunt prevãzuţi la partea superioarã cu platcã dublã, matlasatã.
Piepţii au aplicate la partea superioarã douã buzunare. Închiderea piepţilor se face cu fermoar.
Mânecile sunt detaşabile din umeri.
Gulerul este tip tunicã.
Epoleţii sunt fixaţi, prin cusãturã, la capãtul dinspre umãr, iar celãlalt capãt se fixeazã prin velcro.
c) Bluzonul pentru uniforma de clasã pentru studenţi şi elevi
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin.
Se încheie cu fermoar ascuns şi butoni.
Spatele este confecţionat cu platcã. Pe parte superioarã şi inferioarã a piepţilor sunt aplicate buzunare.
La terminaţie bluzonul are o bandã prevãzutã cu elastic. Epoleţii sunt din material fond.
E. Scurta
a) Scurta pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin.
Piepţii se încheie la un rând de nasturi ascunşi în sublaist.
Este prevãzutã în talie cu cordon din material fond. Are douã buzunare oblice, fixate lateral, mai jos de talie.
Mâneca este dreaptã.
Scurta pentru generali este prevãzutã pe umeri cu câte douã gãici din material fond pe care se monteazã epoleţii brodaţi, iar cea pentru ofiţeri are epoleţi drepţi din material fond, fixaţi în cusãtura mânecii.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
b) Scurta pentru uniforma de reprezentare şi de oraş
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin.
Este dublatã în totalitate cu cãptuşealã şi cu mesadã din blanã naturalã, pe spate şi pe piepţi, iar mânecile mesadei sunt realizate din cãptuşealã matlasatã pe material neţesut termorezistent.
Pe gulerul scurtei se monteazã un guler detaşabil din blanã naturalã astrahan de culoare gri pentru generali şi ofiţeri cu gradul de colonel şi blanã naturalã nutriet de culoare gri pentru celelalte cadre militare şi efective.
Piepţii se încheie în faţã cu nasturi ascunşi în sublaist.
Piepţii sunt prevãzuţi la partea superioarã cu o platcã dreaptã, sub care se aflã douã buzunare aplicate care se închid cu clape, iar sub linia taliei, douã buzunare oblice cu laist.
Mâneca este dreaptã, cu bridã la terminaţie prevãzutã cu cataramã din plastic pentru ajustare.
Pe linia umerilor are epoleţi din material fond.
Spatele se croieşte din douã bucãţi unite pe mijloc, iar la partea superioarã este prevãzut cu platcã cu colţ.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
c) Scurta pentru uniforma de serviciu şi de instruire pentru elevi, soldaţi şi gradaţi voluntari/rezervişti
Se confecţioneazã din ţesãturã imperrespirantã de culoare bleumarin.
Piepţii sunt din douã bucãţi, dublate la partea superioarã, care în cusãtura de suprapunere are vipuşcã retroreflectantã.
Sub vipuşcã sunt buzunare ascunse care se încheie prin clapã şi fermoar.
Sub linia taliei sunt buzunare oblice cu laist.
Piepţii se încheie în faţã cu fermoar şi butoni.
Spatele este realizat dintr-o bucatã, dublatã cu o platcã la partea superioarã şi cu vipuşcã retroreflectantã.
Pe spate şi pe pieptul stâng, este inscripţionat "JANDARMERIA".
Epoleţii din material fond sunt fixaţi în cusãtura de îmbinare a mânecilor de umãr.
Mânecile sunt dintr-o bucatã, prevãzute la terminaţie cu bridã de ajustare.
Gulerul este detaşabil, realizat din faţã şi dos: faţa din tricot poliester periat, iar dosul din material de bazã.
Gluga este realizatã din material fond şi se fixeazã de dosul de guler prin intermediul unor butoni metalici.
Scurta este cãptuşitã în totalitate, iar mesada detaşabilã este confecţionatã din material termoizolant matlasat pe ambele pãrţi cu cãptuşealã. Mesada se încheie şi se fixeazã de faţa de scurtã prin fermoar.
Are gulerul şi terminaţia mânecilor realizate din tricot.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
d) Scurtã pentru uniforma de instruire pentru studenţi
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleumarin şi este prevãzutã cu mesadã detaşabilã fixatã prin fermoar şi este realizatã din material neţesut termoizolant, matlasat pe ambele feţe cu cãptuşealã.
Piepţii se încheie în faţã cu fermoar, iar sub linia taliei sunt aplicate buzunare dreptunghiulare, care se închid pe lateral.
Gulerul este tip tunicã, în care este introdusã gluga.
Mâneca este raglan, cu epoleţi din material fond.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
F. Mantaua pentru ploaie
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleumarin.
Piepţii se încheie la un rând de nasturi. Sub talie, lateral, la partea inferioarã sunt poziţionate douã buzunare oblice cu laist.
Spatele este confecţionat dintr-o bucatã, este prevãzut cu platcã la partea superioarã. Mâneca este format raglan, fãrã manşetã la partea inferioarã. La terminaţie are o bridã care se încheie cu buton metalic.
Epoleţii sunt detaşabili, confecţionaţi din material fond, fixaţi prin 2 nasturi în bride. Mantaua este cãptuşitã în totalitate.
Pentru bãrbaţi, pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, pieptul drept este petrecut peste pieptul stâng.
G. Cãmaşa
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleu pentru uniforma de reprezentare şi de oraş şi de culoare albã pentru uniforma de ceremonie.
Piepţii se încheie cu nasturi, iar gulerul este cu ştei şi colţ drept. Pe pieptul stâng este prevãzut un buzunar aplicat.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
Mânecile sunt lungi, prevãzute la terminaţie cu manşetã.
H. Cãmaşa-bluzã
a) Cãmaşa-bluzã pentru uniforma de reprezentare şi de oraş
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleu şi poate fi cu mânecã lungã sau mânecã scurtã.
Piepţii se încheie cu nasturi, iar gulerul este cu ştei şi colţ drept. Pe partea superioarã a piepţilor sunt prevãzute buzunare aplicate care se închid cu clape. Spatele este dublat la partea superioarã cu o platcã.
Epoleţii sunt realizaţi din material fond. Sunt de formã dreptunghiularã şi se monteazã cu un capãt în cusãtura mânecii, iar cu celãlalt capãt sunt fixaţi prin nasture.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
b) Cãmaşa-bluzã pentru uniforma de serviciu, de instruire şi de instrucţie
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac cu filamente de poliester în sistem de legãturã ripstop de culoare bleumarin şi poate fi cu mânecã lungã şi mânecã scurtã.
Piepţii se încheie cu nasturi, iar gulerul este cu ştei şi colţ drept.
Pe partea superioarã a piepţilor sunt prevãzute buzunare aplicate.
Spatele este dublat la partea superioarã cu o platcã.
Gulerul se confecţioneazã din faţã, dos şi ştei. Mânecile sunt croite dintr-o singurã bucatã prevãzute la terminaţie cu manşetã.
Epoleţii sunt realizaţi din material fond de formã dreptunghiularã şi se monteazã cu un capãt în cusãtura mânecii, iar celãlalt capãt este fixat prin nasture.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
c) Cãmaşa-bluzã din compunerea uniformei de instruire pentru studenţi
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin, cu platca şi manşetele de culoare gri.
Piepţii se încheie cu nasturi, iar gulerul este cu ştei şi colţ drept. Pe partea superioarã a piepţilor sunt prevãzute buzunare aplicate.
Spatele este dublat la partea superioarã cu o platcã. Gulerul se confecţioneazã din faţã, dos şi ştei.
Mânecile sunt lungi, croite dintr-o singurã bucatã, prevãzute la terminaţie cu manşetã simplã.
Epoleţii sunt realizaţi din material fond de formã dreptunghiularã şi se monteazã cu un capãt în cusãtura mânecii, iar celãlalt capãt este liber.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
I. Tricoul
Se confecţioneazã din tricot bumbac de culoare bleumarin, este compus din faţã, spate, mâneci şi epoleţi, cu gulerul la baza gâtului.
Epoleţii sunt croiţi din tricot. Epoleţii au un capãt fixat în cusãtura mânecii, iar pe capãtul liber este festonatã o butonierã care se încheie cu un nasture.
J. Puloverul
Se confecţioneazã prin tricotare din fire acrilice/tip lânã de culoare bleumarin.
Pe partea superioarã a piepţilor şi a spatelui se aplicã o platcã, pe umeri se fixeazã epoleţi din tercot, iar pe mâneci sunt aplicate cotiere de formã trapezoidalã.
K. Costumul unic
Se confecţioneazã din ţesãturã tip bumbac cu filamente de poliester în sistem de legãturã ripstop, de culoare bleumarin şi se compune din bluzã şi pantaloni.
Bluza se încheie în faţã cu fermoar ascuns.
Pe partea superioarã a piepţilor are aplicate buzunare cu clape, iar la partea inferioarã, pe linia taliei, este prevãzutã cu douã buzunare oblice, ascunse.
Spatele este dintr-o bucatã, formând pe lungime douã falduri.
Partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu material fond matlasat, iar la terminaţie este prevãzutã cu un cordon şi elastic de ajustare.
Pe pieptul stâng şi pe spate sub platcã este inscripţionatã.
Gulerul este gen tunicã.
Mâneca este prevãzutã la terminaţie cu manşetã.
Bluza este confecţionatã cu epoleţi din material fond, fixaţi la un capãt în cusãtura de îmbinare mânecã-umãr, iar la celãlalt capãt cu nasture. Bluza este cãptuşitã în întregime şi se poartã peste pantaloni.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
Pantalonul este drept şi este prevãzut cu 4 buzunare, poziţionate astfel: douã la partea superioarã a feţelor, iar douã pe pãrţile laterale. Pe betelie sunt aplicate gãici pentru centurã.
L. Costumul izoterm
Costumul izoterm pentru uniforma de serviciu se confecţioneazã din ţesãturã în structurã ripstop, de culoare bleumarin şi este compus din jachetã şi pantalon, dublate cu cãptuşealã matlasatã pe material termoizolant microtermic.
Jacheta este formatã din piepţi, spate, mâneci şi glugã. Închiderea frontalã a piepţilor este realizatã cu fermoar, iar la terminaţie are tiv în care este introdus şiretul de ajustare.
Pentru bãrbaţi, se încheie având pieptul stâng petrecut peste pieptul drept.
Pentru femei, se încheie având pieptul drept petrecut peste pieptul stâng.
Pantalonul este prevãzut cu buzunare verticale pe ambele pãrţi şi se confecţioneazã drept la terminaţie. De la terminaţia inferioarã pânã în zona genunchiului cusãturile sunt prevãzute cu sistem de desprindere.
M. Costumul de protecţie contra intemperiilor
Se confecţioneazã din ţesãturã imperrespirantã de culoare bleumarin şi se compune din jachetã şi pantalon.
Jacheta este formatã din piepţi, spate, mâneci şi glugã, dublate în întregime cu cãptuşealã.
Închiderea frontalã a piepţilor este realizatã cu fermoar ascuns şi butoni.
Jacheta este prevãzutã cu epoleţi din material fond fixaţi la un capãt în cusãtura de îmbinare mânecã-umãr, iar la celãlalt capãt cu un buton.
Gulerul este gen tunicã.
Pantalonul este prevãzut cu buzunare verticale pe ambele pãrţi şi se confecţioneazã larg la terminaţie.
De la terminaţia inferioarã pânã în zona genunchiului cusãturile sunt prevãzute cu sistem de desprindere.
N. Lenjerie de corp termicã
Lenjeria de corp termicã pentru uniforma de serviciu se confecţioneazã din material textil cu capacitate mare de menţinere a confortului termic.
Se compune din bluzã şi pantaloni.
Bluza se realizeazã cu guler la baza gâtului şi mânecã lungã prevãzutã cu manşetã.
Pantalonul este prevãzut cu betelie, iar la terminaţie este ajustat pe picior cu bandã tricotatã şi are şliţ.
O. Costumul flauşat
Se confecţioneazã din tricot flauşat care asigurã protecţie termicã şi se compune din bluzã şi pantaloni.
Bluza se realizeazã cu guler la baza gâtului şi mânecã lungã prevãzutã cu manşetã.
Pantalonul este prevãzut cu şliţ, iar la terminaţie este ajustat pe picior cu bandã tricotatã.

CAP. III
Încãlţãmintea

A. Pantofii
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, iar pentru uniforma de ceremonie pot fi şi de culoare albã.
Pantofii de varã au perforaţii, iar pentru cadrele femei, pot avea decupaje. Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri.
B. Ghete
Ghetele pentru bãrbaţi se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, impermeabilizatã, de culoare neagrã, sunt cãptuşite cu blanã, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri, matriţat galoşat cu ramã ornament.
Ghetele pentru femei se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã şi sunt cãptuşite cu meşinã.
Carâmbul este scurt, iar sistemul de încheiere este cu şiret în faţã.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri, matriţat galoşat cu ramã ornament.
C. Cizme scurte
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, impermeabilizatã, de culoare neagrã, sunt cãptuşite cu blanã, carâmbii sunt înalţi, iar sistemul de închidere este cu fermoar lateral pe partea interioarã.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri, cu toc aplicat.
D. Bocancii unici
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, impermeabilizatã, de culoare neagrã, talpã din cauciuc sintetic sau polimeri, matriţatã monolit, galoşatã cu ramã lateralã.
Carâmbul este înalt, cãptuşiţi cu meşinã, iar sistemul de încheiere este cu şiret în faţã.

CAP. IV
Echipament divers

A. Cravata
Se confecţioneazã din ţesãturã de culoare bleumarin, are întãriturã din material neţesut şi este dublatã cu cãptuşealã la capete, pe o distanţã de 15 cm de la vârf.
B. Fularul
Se confecţioneazã din fire tip lânã/acrilice de culoare bleumarin, are formã dreptunghiularã, iar la capete are franjuri.
C. Mãnuşile
Mãnuşile pentru cadre se confecţioneazã din piele de culoare neagrã. Au format obişnuit, cu 5 degete. Pot fi cãptuşite cu tricot sau blanã naturalã.
Mãnuşile din lânã pentru efectivele instituţiilor de învãţãmânt sunt confecţionate din fire tip lânã de culoare bleumarin şi au formatul obişnuit, cu 5 degete.
Mãnuşile din pânzã, cãptuşite, pentru efectivele instituţiilor de învãţãmânt se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleumarin, au formatul cu un deget şi orificiu pentru trãgaci şi sunt cãptuşite cu material neţesut termoizolant.
D. Ciorapii
Se confecţioneazã prin tricotare, de culoare bleumarin, cu carâmbi înalţi, având la terminaţie manşetã elasticã.
Pentru femei ciorapii sunt tricotaţi din fire sintetice sub formã de dres.
E. osetele
Se confecţioneazã prin tricotare din fire de bumbac sau tip bumbac, de culoare bleumarin, au carâmb scurt, iar la terminaţie au manşetã elasticã.
F. Centura
a) Centura pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din galon textil ţesut de culoare albã, care pe mijloc are tricolorul dispus astfel: o dungã de culoare albastrã, o dungã de culoare galbenã şi o dungã de culoare roşie, fiecare cu lãţimea de 5-6 mm.
Paftaua este din metal alb inoxidabil, cu o pajurã la mijloc, se monteazã în aşa fel încât dunga albastrã a tricolorului sã fie în partea superioarã.
b) Centura pentru uniforma de reprezentare şi de instruire
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã şi închidere prin cataramã din metal inoxidabil de culoare alb-argintiu sau chingã textilã de culoare neagrã şi închidere prin cataramã din material plastic cu sistem de autoblocare.
G. Cureaua
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã şi închidere prin cataramã din metal inoxidabil de culoare alb-argintiu.
H. Nasturii
Se confecţioneazã din metal alb-argintiu, ambutisat şi sunt prevãzuţi cu anou.
Calota este puţin bombatã, are bordurã pe margine şi are ştanţat elemente din însemnul heraldic al Jandarmeriei.
I. Eghileţii
a) Eghiletul cu douã ramuri şi accesorii
Se confecţioneazã din şnur textil de culoare alb-argintiu.
Este format din douã ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un rând de şnur simplu.
Ramurile împletite continuã cu câte un şnur prevãzut cu nod dublu. La terminaţie, cele douã şnururi au câte un cui din material plastic metalizat în culoare alb-argintiu.
Fixarea se face cu ajutorul a 3 nasturi: un nasture care se prinde sub epoletul drept pe cusãtura umãrului, la 1,5 cm de cusãtura mânecii, şi alţi 2 nasturi care se prind sub reverul drept, primul la un centimetru de limita de rãsfrângere a acestuia şi o distanţã de 7 cm mãsuratã de la cusãtura de îmbinare a gulerului cu reverul în jos, iar al doilea la o distanţã corespunzãtoare astfel ca vârful cuiului sã fie la limita ultimului nasture cu care se încheie vestonul.
Eghiletul se prinde cu partea din mijloc (care uneşte cele douã ramuri împletite) de nasturele de sub epolet, ramura lungã cade prin spate, înconjoarã umãrul, trece pe sub braţ şi se prinde în faţã de nasturele cel mai de sus de sub rever. Ramura scurtã cade în faţã formând un arc de cerc peste ramura lungã şi se prinde de nasturele de jos de sub rever.
b) Eghiletul cu o ramurã şi accesorii
Se confecţioneazã din şnur textil de culoare alb-argintiu.
Este format dintr-o ramurã împletitã ce se continuã cu un şnur prevãzut cu un nod dublu, la terminaţia cãruia este un cui din material plastic metalizat în alb-argintiu.
Fixarea se face cu ajutorul a 2 nasturi: un nasture se prinde sub epoletul drept la cusãtura umãrului, la 1,5 cm de cusãtura mânecii, iar al doilea se prinde sub reverul drept la un centimetru de limita de rãsfrângere a acestuia şi o distanţã de 7 cm mãsuratã de la cusãtura de îmbinare a gulerului cu reverul în jos.
Eghiletul se prinde cu capãtul prevãzut cu treflã de nasturele montat sub eghilet. Ramura împletitã înconjoarã umãrul, trece pe sub braţ şi se prinde de nasturele de sub rever.

CAP. V
Semnele distinctive ale gradelor

A. Emblema pentru coifurã
a) Emblema pentru şapca din stofã
Se realizeazã prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu pe un suport textil de culoare bleumarin, fiind formatã dintr-o cununã de 1-4 rânduri de frunze de stejar, dispuse în evantai, care încadreazã însemnul specific Jandarmeriei, iar la partea superioarã a acestora este brodatã acvila cruciatã pe pieptul cãreia se aplicã scutul metalic reprezentând stema României.
Cununa este formatã din patru rânduri de frunze pentru generali, din trei rânduri de frunze pentru ofiţeri, din douã rânduri de frunze pentru maiştri militari şi subofiţeri şi dintr-un rând de frunze pentru elevi, soldaţi şi gradaţi voluntari/rezervişti.
b) Emblema pentru şapca de serviciu, cãciulã, pãlãrie, basc
Se realizeazã prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu pe un suport textil de culoare bleumarin, fiind formatã dintr-o cununã de 1-4 rânduri de frunze de stejar, dispuse în evantai, care încadreazã acvila cruciatã pe pieptul cãreia se aplicã scutul metalic reprezentând stema României.
Cununa este formatã din patru rânduri de frunze pentru generali, din trei rânduri de frunze pentru ofiţeri, din douã rânduri de frunze pentru maiştri militari şi subofiţeri şi dintr-un rând de frunze pentru elevi, soldaţi şi gradaţi voluntari.
B. Petliţe
a) Petliţele pentru generali
Sunt realizate prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu, pe suport textil de culoare bleumarin şi format pentagonal cu laturile neregulate şi reprezintã frunze de stejar dispuse pe o nervurã.
b) Petliţele pentru ofiţeri
Sunt realizate pe suport textil de culoare bleumarin, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu un evantai de trei ramuri cu frunze de stejar, cu douã ghinde la baza de unire. Axa frunzelor este brodatã plin cu fir metalizat de culoare galben-auriu.
c) Petliţele pentru maiştri militari şi subofiţeri
Sunt realizate pe suport textil de culoare bleumarin, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu un evantai de douã ramuri cu frunze de stejar, cu douã ghinde la baza de unire. Axa frunzelor este brodatã plin cu fir metalizat de culoare galben-auriu.
d) Petliţele pentru studenţi, elevi, soldaţi şi gradaţi voluntari
Sunt realizate pe suport textil de culoare bleumarin, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu o ramurã cu frunze de stejar, cu douã ghinde la baza de unire. Axa frunzei este brodatã plin cu fir metalizat de culoare galben-auriu.
C. Suporţi cu însemne de grad
a) Pentru generali
Sunt realizaţi pe suport textil de culoare bleu-jandarm, pe care se brodeazã cu fir metalizat alb-argintiu un fond reprezentând frunze de stejar, pe margini cu motive naţionale.
Pe fondul alb-argintiu al suportului de grad se mai brodeazã cu fir metalizat de culoare galben-auriu însemne specifice gradului - stele cu diametrul de 22 mm -, conturate cu fir de culoare roşie.
Stelele se aplicã astfel:
- pentru gradul de general de brigadã - o stea;
- pentru gradul de general-maior - douã stele;
- pentru gradul de general-locotenent - trei stele;
- pentru gradul de general - patru stele.
b) Pentru ofiţeri
Sunt realizaţi sub formã de suport de grad/manşon dreptunghiular, confecţionat pe suport textil de culoare bleu-jandarm, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad reprezentate prin trese cu lãţimea de 8 mm.
Pe suporţii de grad pentru ofiţerii superiori se aplicã un galon cu lãţimea de 16 mm, având longitudinal fond cu motive naţionale, de culoare alb-argintiu.
Tresele se aplicã astfel:
- pentru gradul de colonel - trei trese şi un galon;
- pentru gradul de locotenent-colonel - douã trese şi un galon;
- pentru gradul de maior - o tresã şi un galon;
- pentru gradul de cãpitan - trei trese;
- pentru gradul de locotenent - douã trese;
- pentru gradul de sublocotenent - o tresã.
c) Pentru maiştri militari
Sunt realizaţi sub formã de suport de grad/manşon dreptunghiular, confecţionat pe suport textil de culoare bleu-jandarm, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad reprezentate prin galoane cu lãţimea de 8 mm, astfel:
- pentru gradul de maistru militar clasa a IV-a - un galon sub formã de unghi şi un galon drept;
- pentru gradul de maistru militar clasa a III-a - un galon sub formã de unghi şi douã galoane drepte;
- pentru gradul de maistru militar clasa a II-a - un galon sub formã de unghi şi trei galoane drepte;
- pentru gradul de maistru militar clasa I - un galon sub formã de unghi şi patru galoane drepte;
- pentru gradul de maistru militar principal - un galon sub formã de unghi şi cinci galoane drepte.
d) Pentru subofiţeri
Sunt realizaţi sub formã de suport de grad/manşon dreptunghiular, confecţionat pe suport textil de culoare bleu-jandarm, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad reprezentate prin galoane, astfel:
- pentru gradul de sergent-major - un galon de 16 mm şi unul de 10 mm;
- pentru gradul de plutonier - douã galoane de 16 mm;
- pentru gradul de plutonier-major - douã galoane de 16 mm şi unul de 10 mm;
- pentru gradul de plutonier adjutant - trei galoane de 16 mm;
- pentru gradul de plutonier adjutant şef - trei galoane de 16 mm şi unul de 10 mm.
e) Pentru studenţi, elevi, soldaţi şi gradaţi voluntari
Sunt realizaţi sub formã de suport de grad/manşon dreptunghiular, confecţionat pe suport textil de culoare bleu-jandarm, pe care se brodeazã cu fir metalizat de culoare alb-argintiu însemnele de grad reprezentate prin galoane de culoare alb-argintiu cu lãţimea de 20 mm şi de 13 mm.
Însemnele de grad - galoanele - pentru studenţii şi elevii înaintaţi la gradul de plutonier adjutant, plutonier-major, plutonier şi sergent-major se aplicã în acelaşi mod ca şi cele de la epoleţii pentru subofiţeri.
Pentru celelalte grade, galoanele se aplicã astfel:
- pentru gradul de fruntaş - un galon cu lãţimea de 13 mm;
- pentru gradul de caporal - douã galoane de 13 mm;
- pentru gradul de sergent - un galon cu lãţimea de 20 mm.
D. Semnul de armã
Se realizeazã prin brodare pe suportul de grad şi conţine elementele specifice însemnului heraldic.
E. Ecusoane
a) Ecusonul de mânecã
Este format din douã piese, care au urmãtoarele forme şi broderii: un ecuson în formã de scut, cu fond cromatic albastru-închis. În interiorul acestuia se aflã brodatã acvila cruciatã, pe pieptul cãreia se gãseşte un scut de culoare albastru-deschis. Pe acest scut sunt brodate elementele specifice însemnului heraldic al Jandarmeriei; un ecuson în formã de segment circular, cu fond cromatic albastru-închis, pe care este brodatã inscripţia "JANDARMERIA", cu litere de culoare albã.
b) Ecusonul nominal
Este confecţionat pe suport textil, având brodat numele utilizatorului.


TABELUL Nr. 1
cuprinzând culorile principalelor articole de echipament
ale efectivelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã





┌──────────┬──────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Arma si │ │ ARTICOLE DE ECHIPAMENT │
│speciali- │ ├──────┬──────┬──────┬─────────┬─────┬───────┬───────┬──────┬──────┬─────┬───────┬───────┬───────┬─────┬─────────┤
│tatea │Ţinuta│Sapcã │Cãciu-│Costum│Costum │Manta│Scurtã,│Pulover│Cãmasã│Cãmasã│Fular│Cravatã│Pantofi│Centurã│Curea│Accesorii│
│ │ │stofã,│lã │stofã │unic, │stofã│manta │ │ │bluzã,│ │ │ghete, │ │ │ │
│ │ │sapcã │ │ │costum │ │ploaie │ │ │Tricou│ │ │bocanci│ │ │ │
│ │ │tercot│ │ │izoterm, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │costum │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │protecţie│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │contra │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │intempe- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │riilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────────┴─────┴───────┴───────┴──────┴──────┴─────┴───────┴───────┴───────┴─────┴─────────┤
│I. GENERALI, OFIŢERI SUPERIORI, OFIŢERI INFERIORI, MAISTRI MILITARI SI SUBOFIŢERI │
├──────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────────┬─────┬───────┬───────┬──────┬──────┬─────┬───────┬───────┬───────┬─────┬─────────┤
│Inspecto- │Cere- │Negru │ - │Negru │ - │Negru│ - │ - │Alb │ - │ - │Negru │Negru │Ceremo-│ - │Alb- │
│ratul Ge- │monie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │nie │ │Argintiu │
│neral pen-├──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────┼───────┼───────┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│tru Si- │Repre-│Bleu │Negru │Bleu │ - │ - │Bleu │Bleu │Bleu │Bleu │Bleu │Bleu │Negru │Negru │Negru│Alb- │
│tuaţii de │zenta-│navy │ │navy │ │ │navy │navy │ciel │ciel │navy │navy │ │ │ │Argintiu │
│Urgenţã │re │ │ │ │ │ │ │ │ │ │alb │ │ │ │ │ │
│ ├──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────┼───────┼───────┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Bleu │ - │Bleu │Bleu │ - │Bleu │Bleu │ - │Bleu │ - │ - │Negru │Negru │Negru│Alb- │
│ │Servi-│navy │ │navy │navy │ │navy │navy │ │navy │ │ │ │ │ │Argintiu │
│ │ciu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────────┴─────┴───────┴───────┴──────┴──────┴─────┴───────┴───────┴───────┴─────┴─────────┘

┌──────────┬──────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Arma si │ │ ARTICOLE DE ECHIPAMENT │
│speciali- │ ├──────┬──────┬──────┬─────────┬─────┬───────┬───────┬──────┬──────┬─────┬───────┬───────┬───────┬─────┬─────────┤
│tatea │Ţinuta│Sapcã │Cãciu-│Costum│Costum │Cos- │Scurtã,│Pulover│Cãmasã│Cãmasã│Fular│Cravatã│Pantofi│Centurã│Curea│Accesorii│
│ │ │stofã,│lã │(sacou│de clasã │tum │manta │ │ │bluzã │ │ │ghete, │ │ │ │
│ │ │sapcã │ │panta-│ │unic │ploaie │ │ │ │ │ │bocanci│ │ │ │
│ │ │tercot│ │lon) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │basc │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────────┴─────┴───────┴───────┴──────┴──────┴─────┴───────┴───────┴───────┴─────┴─────────┤
│II. STUDENŢI SI ELEVI │
├──────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────────┬─────┬───────┬───────┬──────┬──────┬─────┬───────┬───────┬───────┬─────┬─────────┤
│Academia │Oras │Bleu │Bleu- │Bleu │ - │ - │Bleu │ - │Alb │ - │Bleu │Bleu │Negru │Negru │Negru│Alb- │
│de Poliţie│ │navy │marin │navy │ │ │navy │ │ │ │navy │navy │ │ │ │argintiu │
│- facul- ├──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────┼───────┼───────┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│tatea de │Clasã │bleu- │Bleu- │ - │bleumarin│ - │ - │Bleuma-│Bleu- │Bleu- │ │ │ │ │ │Alb- │
│pompieri │ │marin │marin │ │ │ │ │rin │marin │marin │ - │ - │Negru │Negru │Negru│argintiu │
│ ├──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────┼───────┼───────┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │Ins- │bleu- │Bleu- │ - │ - │Bleu-│Bleu- │Bleuma-│ │Bleu- │ │ │ │ │ │Alb- │
│ │truire│marin │marin │ │ │marin│marin │rin │ - │marin │ - │ - │Negru │Negru │Negru│argintiu │
├──────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────┼───────┼───────┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│Scoala │Oras │Bleu │Negru │Bleu │ - │ - │Bleu │ - │Alb │ - │Bleu │Bleu │ │ │ │Alb- │
│de │ │navy │ │navy │ │ │navy │ │ │ │navy │navy │Negru │Negru │Negru│argintiu │
│Subofiteri├──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────┼───────┼───────┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │Clasã │Bleu │Negru │ - │Bleu │ - │ - │Bleu │Bleu │Bleu │ - │ - │ │ │ │Alb- │
│ │ │navy │ │ │navy │ │ │navy │ciel │navy │ │ │Negru │Negru │Negru│argintiu │
│ ├──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────┼───────┼───────┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │Ins- │Bleu │Negru │ - │ - │Bleu │Bleu │Bleu │ - │Bleu │ - │ - │ │ │ │Alb- │
│ │truire│navy │ │ │ │navy │navy │navy │ │navy │ │ │Negru │Negru │Negru│argintiu │
└──────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────────┴─────┴───────┴───────┴──────┴──────┴─────┴───────┴───────┴───────┴─────┴─────────┘




TABEL NR. 2
cuprinzând culorile principalelor articole de echipament ale
efectivelor din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române





┌─────────────────┬────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ ARTICOLE DE ECHIPAMENT │
│ │ ├─────┬───────┬──────┬──────┬─────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬─────┬─────────┤
│ Categoria de │ Ţinuta │Şapcã│Veston │Bluzon│Pan- │Pulo-│Cãmasã│Cãmasã│Tricou│Cravatã│Manta, │Pantofi│Cen- │Accesorii│
│ personal │ │basc,│(frac) │Bluzã │talon │ver │ │bluzã,│ │(papion│scurtã │ghete, │turã,│ │
│ │ │cãciu│ │ │ │ │ │ │ │ │parde- │bocanci│Curea│ │
│ │ │lã │ │ │ │ │ │ │ │ │siu │ │ │ │
├─────────────────┴────────────────┴─────┴───────┴──────┴──────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴─────┴─────────┤
│I. GENERALI, OFIŢERI, MAISTRI MILITARI SI SUBOFIŢERI │
├─────────────────┬────────────────┬─────┬───────┬──────┬──────┬─────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬─────┬─────────┤
│ │ │bleu-│bleu- │ │bleu- │ - │ │ - │ │bleu- │bleu- │ negru/│alb/ │alb/ │
│ │ Ceremonie │marin│jandarm│ │marin/│ │ alb │ │ │marin/ │marin │ alb │argin│argintiu │
│ │ │/alb │ /alb │ │ alb │ │ │ │ │bleu- │ │ │ tiu │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │jandarm│ │ │ │ │
│ Generali şi ├────────────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ ofiţeri │ │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │bleu-│bleu/ │bleu │ - │bleu- │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ │Reprezentare │marin│jandarm│marin │marin │marin│ alb │ │ │marin │marin │ │ │argintiu │
│ ├────────────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │ │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │ - │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ │Serviciu │marin│marin │marin │marin │marin│marin │marin │marin │ │marin │ │ │argintiu │
├─────────────────┼────────────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │ │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │bleu-│bleu/ │bleu │ - │bleu- │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ Maiştri militari│Reprezentare │marin│jandarm│marin │marin │marin│ alb │ │ │marin │marin │ │ │argintiu │
│ şi subofiţeri ├────────────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │ │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │ - │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ │Serviciu │marin│marin │marin │marin │marin│marin │marin │marin │ │marin │ │ │argintiu │
├─────────────────┴────────────────┴─────┴───────┴──────┴──────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴─────┴─────────┤
│II. STUDENŢI, ELEVI, SOLDAŢI ŞI GRADAŢI VOLUNTARI │
├─────────────────┬────────────────┬─────┬───────┬──────┬──────┬─────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬─────┬─────────┤
│ │ │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │bleu-│bleu/ │bleu │ - │bleu- │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ Academia de │Oraş │marin│jandarm│marin │marin │marin│ alb │ │ │marin │marin │ │ │argintiu │
│ Poliţie - ├────────────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ Specialitatea │Serviciu şi │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │bleu-│bleu │bleu │ - │ - │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ Jandarmi │clasã │marin│marin │marin │marin │marin│ │ │ │ │marin │ │ │argintiu │
│ ├────────────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │Instrucţie │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │bleu-│bleu │bleu- │bleu- │ - │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ │ │marin│marin │marin │marin │marin│ │marin │marin │ │marin │ │ │argintiu │
├─────────────────┼────────────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │ │bleu-│bleu- │ - │bleu- │bleu-│bleu │bleu │ - │bleu- │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ Şcoala de │Oraş │marin│jandarm│ │marin │marin│ │ │ │marin │marin │ │ │argintiu │
│ subofiteri ├────────────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │Serviciu şi │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │bleu-│bleu, │bleu │ - │ - │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ │clasã │marin│marin │marin │marin │marin│alb │ │ │ │marin │ │ │argintiu │
│ ├────────────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │Instrucţie │bleu-│bleu- │ - │bleu- │bleu-│bleu │bleu- │bleu- │ - │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ │ │marin│marin │ │marin │marin│ │marin │marin │ │marin │ │ │argintiu │
├─────────────────┼────────────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ │ │bleu-│bleu- │ - │bleu- │bleu-│bleu │bleu │ - │bleu- │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ Soldati şi │Oraş │marin│jandarm│ │marin │marin│ │ │ │marin │marin │ │ │argintiu │
│ gradaţi ├────────────────┼─────┼───────┼──────┼──────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼─────────┤
│ voluntari │Serviciu │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │bleu-│bleu- │bleu- │bleu- │ - │bleu- │ negru │negru│alb/ │
│ │ │marin│marin │marin │marin │marin│marin │marin │marin │ │marin │ │ │argintiu │
└─────────────────┴────────────────┴─────┴───────┴──────┴──────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴─────┴─────────┘




ANEXA 2

REGULI
pentru aplicarea normelor privind echiparea militarilor

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Echiparea militarilor, precum şi asigurarea cu echipament special se fac potrivit prevederilor normelor de echipament şi regulilor de aplicare a acestora.
ART. 2
(1) Normele de echipament prevãd articole şi cantitãţi de echipament şi materiale care se asigurã gratuit. Acestea se distribuie pentru folosinţã sau în consum, pe o perioadã de timp stabilitã şi denumitã duratã de serviciu, cu excepţia articolelor de echipament prevãzute în normele 1-3, care se distribuie în limita echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale.
(2) Durata de serviciu a echipamentului la care au dreptul cadrele militare conform normei 4 se socoteşte în ani calendaristici - 1 ianuarie - 31 decembrie - de la data de 1 ianuarie a anului în care au dreptul la articolul respectiv, indiferent de data la care se efectueazã în mod real distribuţia.
(3) Pentru materialele de echipament prevãzute în normele 5-9, durata de serviciu se calculeazã în ani/12 luni sau în luni de la darea lor în folosinţã, indiferent dacã sunt utilizate numai în anumite perioade. Cantitãţile de materiale prevãzute în aceste norme reprezintã plafoane maxime, iar durata de serviciu reprezintã limita minimã a perioadei de timp cât trebuie sã fie menţinute în folosinţã.
(4) Şefii tuturor unitãţilor sunt obligaţi sã ia mãsurile necesare pentru folosirea raţionalã şi prelungirea duratei de serviciu a materialelor cu care sunt dotate, conform normelor 5-9, efectivele din subordine.
ART. 3
Echipamentul pentru studenţii şi elevii instituţiilor de învãţãmânt, soldaţii şi gradaţii voluntari/rezervişti voluntari şi rezerviştii concentraţi se distribuie pentru folosinţã, pe perioada îndeplinirii serviciului militar - angajãrii, şcolarizãrii, instruirii, concentrãrii - urmând ca la trecerea în rezervã - absolvirea şcolii, desconcentrare - sã fie predat unitãţilor.
ART. 4
Scoaterea din serviciu, cu vinovãţie, a bunurilor materiale de resortul echipament înainte de îndeplinirea duratei de serviciu constituie pagubã materialã şi se recupereazã potrivit actelor normative care reglementeazã rãspunderea materialã.

CAP. II
Reguli privind aplicarea normelor de echipament

A. NORMELE PENTRU ECHIPAREA CADRELOR MILITARE

(Normele 1, 2, 3 şi 4)

ART. 5
Drepturile de echipament ale cadrelor militare, în activitate, se stabilesc în funcţie de cantitatea şi durata de serviciu prevãzutã în norme, se asigurã gratuit şi se acordã în limita echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor prevãzute gratuit în norme.
1. Stabilirea şi acordarea drepturilor
ART. 6
Drepturile anuale de echipament pentru cadrele militare se stabilesc sub forma echivalentului valoric al coteipãrţi anuale a articolelor prevãzute gratuit în norme şi se asigurã corespunzãtor încadrãrii la drepturi de echipament.
ART. 7
(1) Echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale va fi recalculat (reactualizat) anual, în perioada 1 iulie - 30 septembrie, în funcţie de evoluţia preţurilor. Acesta se stabileşte de cãtre Direcţia generalã management logistic şi administrativ, se vizeazã pentru control financiar preventiv de cãtre Direcţia generalã financiarã şi se aprobã de ministrul internelor şi reformei administrative.
(2) Preţurile folosite pentru calcularea echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale a drepturilor de echipament sunt preţuri medii ponderate, obţinute din preţurile rezultate în urma procedurilor de achiziţie şi comunicate de cãtre ordonatorii de credite.
(3) Echivalentul valoric al drepturilor de echipament, metodologia de calcul, precum şi preţurile de decontare ale articolelor ce se distribuie în cadrul drepturilor se comunicã unitãţilor de cãtre Direcţia generalã management logistic şi administrativ, care va elabora şi rapoartele de echipament anuale.
ART. 8
(1) Cadrele militare, în limita echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale, pot primi:
a) numai echipament;
b) echipament pentru completarea uniformei şi diferenţã în bani;
c) numai bani.
(2) Încadrarea la drepturi de echipament se face pe baza funcţiei din statul de organizare al unitãţii în care este prevãzut şi încadrat fiecare cadru militar. Şefii de unitãţi vor stabili la începutul fiecãrui an, prin ordin de zi pe unitate, încadrarea personalului din subordine la drepturi de echipament, pe formaţiuni, compartimente sau locuri de muncã.
(3) Anual, pânã la data de 15 octombrie a anului în curs, cadrele militare sunt obligate sã solicite, prin rapoartele de echipament, articolele de echipament necesare pentru anul urmãtor, care sã le asigure o uniformã completã şi regulamentarã pentru perioada de varã şi iarnã, necesare îndeplinirii sarcinilor de serviciu.
(4) Rapoartele de echipament se întocmesc dupã cum urmeazã:
a) cadrele militare încadrate la categoria "numai echipament" pot solicita echipamentul necesar pânã la echivalentul integral al valorii cotei-pãrţi anuale la care au dreptul;
b) cadrele militare încadrate la categoria "echipament pentru completarea uniformei şi diferenţa în bani" pot solicita echipamentul necesar pentru completarea uniformei, iar diferenţele valorice rezultate prin nesolicitarea unor articole de echipament se achitã în numerar;
c) contravaloarea drepturilor de echipament, stabilite a se acorda în "numai bani", precum şi sumele cuvenite poliţiştilor încadraţi la celelalte categorii de echipare se achitã dupã aprobarea echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale.
(5) Prin rapoarte se pot solicita numai articole de echipament specifice corpului din care fac parte cadrele militare respective, în cantitãţi corespunzãtoare nevoilor reale de serviciu şi potrivit datelor antropometrice.
(6) Rapoartele de echipament pentru anul urmãtor se analizeazã şi se avizeazã de şeful structurii din care fac parte cadrele militare, se aprobã de şeful unitãţii, iar dupã înregistrarea lor se transmit structurilor logistice.
(7) Înainte de aprobare, şefii ierarhici sunt obligaţi sã verifice dacã uniforma cadrelor militare respective este corespunzãtoare cerinţelor regulamentare şi asigurã executarea misiunilor stabilite prin fişa postului.
(8) Inspectoratele generale şi unitãţile necuprinse în structura acestora pot stabili, prin dispoziţii proprii, necesarul minim de articole de echipament din compunerea uniformelor de serviciu şi de reprezentare pentru îndeplinirea atribuţiunilor specifice postului.
(9) Inspectoratele generale şi unitãţile necuprinse în structura acestora stabilesc, pânã la data de 30 noiembrie a anului în curs, necesarul de echipament ce se va achiziţiona şi distribui în anul urmãtor pe baza centralizãrii solicitãrilor transmise de unitãţile din subordine sau a rapoartelor de echipament pentru efectivele proprii.
ART. 9
(1) Sunt interzise prevederea în rapoartele de echipament, precum şi distribuirea unor articole în cantitãţi care depãşesc nevoile reale pentru o echipare corespunzãtoare, chiar dacã acestea se încadreazã în valoarea drepturilor anuale.
(2) Cadrele militare care au primit drepturile de echipament sub formã bãneascã, iar ulterior vor solicita echipament, pe bazã de raport, pot primi articolele de echipament la preţurile din lista de preţuri comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ, cu depunerea contravalorii lor.
ART. 10
(1) Echipamentul pentru cadre militare se poate executa în producţie de serie sau pe mãsuri individuale şi cu probe.
(2) Echipamentul în naturã solicitat de cadrele militare se distribuie în tot cursul anului calendaristic - 1 ianuarie - 31 decembrie - în limita echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale stabilite pentru anul de echipare respectiv.
(3) Cadrele militare nou-încadrate, cei reîncadraţi, precum şi cei care prin mutare îşi schimbã culoarea uniformei primesc drepturile de echipament în momentul încadrãrii, reîncadrãrii şi, respectiv, schimbãrii culorii uniformei.
(4) Cadrele militare mutate dintr-o structurã în alta vor purta uniforma structurii în care au fost mutate.
(5) Cadrele militare detaşate vor purta uniforma structurii de care aparţin.
2. Drepturi la acordarea uniformei de ceremonie
ART. 11
(1) Articolele de echipament prevãzute în normã se acordã gratuit generalilor şi ofiţerilor cu funcţii de conducere pânã la comandanţi de detaşament inclusiv.
(2) Cadrele militare numite cu funcţii de conducere, având drept de port al uniformei de ceremonie, beneficiazã de echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor de echipament prevãzute de normã începând cu prima zi a lunii în care au fost numite în astfel de funcţii. Acordarea acestor drepturi înceteazã începând cu ultima zi din luna în care au fost eliberate din funcţie.
3. Drepturi la înaintarea în grad
ART. 12
(1) Ofiţerii înaintaţi la gradul de general, în anul respectiv, au dreptul, cumulativ, la:
a) echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor de echipament prevãzute în norme, pentru ofiţeri;
b) echivalentul valoric integral al articolelor de echipament care se acordã numai o singurã datã la înaintarea în grad, respectiv: douã şepci de reprezentare - una de varã şi una de iarnã -, 5 perechi suporţi cu însemne de grad, douã perechi de petliţe şi material textil pentru vipuşcã şi lampas pentru douã costume de reprezentare.
(2) Din valoarea totalã a acestor drepturi se scad valoarea echipamentului primit în acel an pentru gradul de colonel, pânã la data înaintãrii în gradul urmãtor, inclusiv cel primit cu anticipaţie, precum şi sumele de bani primite în contul acestor drepturi.
(3) Echipamentul tip colonel, solicitat prin raportul de echipament şi neprimit pânã la data înaintãrii în grad, se distribuie din modelul celui prevãzut pentru generali.
ART. 13
Ofiţerii avansaţi la gradul de colonel primesc pe lângã echivalentul valoric al cotei-pãrţi stabilite pentru ofiţeri şi echivalentul valoric al cotei-pãrţi aferent unei cãciuli şi unui guler din blanã naturalã astrahan/caracul.
ART. 14
(1) Maiştrii militari şi subofiţerii activi, înaintaţi la gradul de ofiţer, în anul respectiv au dreptul, cumulativ, la:
a) echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor de echipament prevãzute în norme - de reprezentare şi de serviciu - pentru ofiţeri;
b) echivalentul valoric integral al articolelor de echipament care se acordã numai o singurã datã, la înaintarea în gradul de ofiţer, respectiv:
1. pentru efectivele din structura Jandarmeriei Române: douã şepci de reprezentare - una de varã şi una de iarnã -, douã şepci din tercot - una de varã şi una de iarnã -, 5 perechi suporţi cu însemne de grad şi semne de armã, precum şi douã perechi de petliţe;
2. pentru efectivele din structura Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã: douã şepci de reprezentare - una de varã şi una de iarnã -, douã şepci din tercot - una de varã şi una de iarnã -, douã vestoane la douã rânduri de nasturi - unul de varã şi unul de iarnã - şi 5 perechi suporţi cu însemne de grad.
(2) Aceastã valoare se calculeazã de cãtre unitatea din care face parte maistrul militar sau subofiţerul respectiv, în funcţie de gradul în care a fost avansat, pe baza preţurilor comunicate de cãtre Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
(3) Din valoarea totalã a acestor drepturi se scad valoarea echipamentului primit în acel an pentru gradul de maistru militar sau subofiţer, pânã la data înaintãrii în grad, inclusiv cel primit cu anticipaţie, precum şi sumele de bani primite în contul acestor drepturi.
(4) Echipamentul tip maistru militar sau subofiţer, solicitat prin raportul de echipament şi nedistribuit pânã la data înaintãrii în grad, se distribuie din modelul celui prevãzut pentru ofiţeri.
ART. 15
(1) Generalii, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii înaintaţi la gradul urmãtor, în anul respectiv primesc numai o singurã datã, pe lângã echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor de echipament aferent corpului din care fac parte, şi echivalentul valoric integral al accesoriilor corespunzãtoare noilor grade, astfel:
a) pentru ofiţeri - 3 perechi suporţi cu însemne de grad, iar numai pentru avansarea de la gradul de cãpitan la maior se acordã în plus douã şepci de reprezentare - una de varã şi una de iarnã;
b) pentru maiştri militari şi subofiţeri - 3 perechi suporţi cu însemne de grad.
(2) Cadrele militare care absolvã un institut de învãţãmânt superior militar sau civil, cu examen de licenţã, primesc gratuit, numai o singurã datã, o insignã de absolvent.
ART. 16
Ofiţerii avansaţi generali şi maiştrii militari şi subofiţerii avansaţi ofiţeri, care nu-şi pot asigura o uniformã corespunzãtoare din drepturile cuvenite, pot primi pe bazã de raport scris echipamentul necesar, iar valoarea care depãşeşte drepturile de echipament se considerã anticipaţie în contul drepturilor de echipament viitoare.
ART. 17
(1) Cadrele militare trimise la studii sau cu misiuni în strãinãtate, dacã trebuie sã poarte uniformã militarã, pot primi la plecare cu anticipaţie, pe bazã de raport scris, din contravaloarea cotei-pãrţi pentru anul viitor, urmãtorul echipament: o şapcã şi un costum cu doi pantaloni de iarnã, o şapcã şi un costum cu doi pantaloni de varã, o scurtã pentru reprezentare, o pereche de ghete, o pereche de pantofi, 4 cãmãşi, douã cãmãşi-bluzã, o cravatã şi accesoriile necesare.
(2) În caz de necesitate, pe bazã de raport aprobat de şeful unitãţii, pot fi distribuite cu anticipaţie şi alte articole de echipament prevãzute de normã, pentru asigurarea uniformei pentru perioada respectivã.
4. Drepturile la schimbarea armei, cu şi fãrã schimbarea culorii uniformei
ART. 18
(1) Cadrele militare care se mutã în alte structuri militare din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (de exemplu, din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române în Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã etc.) şi care prin mutare schimbã culoarea uniformei au dreptul la echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale pentru noua armã/specialitate, mai puţin contravaloarea articolelor care se distribuie o singurã datã. Din aceastã sumã se scad valoarea echipamentului comun cu noua armã/specialitate, primit în cadrul drepturilor de echipament pe anul respectiv, precum şi sumele de bani primite în contul acestor drepturi.
(2) Cadrele militare care în acelaşi an calendaristic - 1 ianuarie - 31 decembrie - schimbã culoarea uniformei şi revin la culoarea purtatã anterior au dreptul numai la echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale pentru arma/specialitatea la care au revenit. Din aceastã sumã se scad valoarea echipamentului primit, de culoarea specialitãţii la care au revenit, valoarea echipamentului comun şi sumele de bani primite pânã la data revenirii la aceastã specialitate.
(3) Valoarea echipamentului comun cu noua armã/specialitate se calculeazã la preţurile folosite în calculul echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale, în vigoare la data mutãrii în structura în care se mutã. Dacã valoarea astfel calculatã este mai mare decât valoarea cotei-pãrţi anuale, diferenţa se considerã anticipaţie în contul drepturilor de echipament viitoare. Dacã valoarea astfel calculatã este mai micã decât valoarea cotei-pãrţi anuale, din suma rãmasã se distribuie echipament sau echipament şi diferenţã în bani, de culoarea noii uniforme.
ART. 19
(1) Cadrele militare mutate din structurile militare în structurile de poliţie din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative sau în alte structuri ale sistemului de apãrare şi siguranţã naţionalã, care la data mutãrii nu au primit drepturile de echipament în naturã sau în bani, vor beneficia de la unitatea din care se mutã de echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale calculat pentru numãrul de luni lucrate, inclusiv luna în care au fost mutaţi.
(2) În situaţia în care la data mutãrii au primit drepturile de echipament în bani, drepturile acordate în plus faţã de lunile lucrate se recupereazã în numerar de cãtre unitatea din care se mutã.
(3) Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii/agenţii mutaţi din alte structuri ale sistemului de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã au dreptul la echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale pentru lunile de când au fost mutaţi, mai puţin contravaloarea articolelor care se distribuie o singurã datã. Drepturile se acordã începând cu prima zi a lunii urmãtoare mutãrii.
ART. 20
Cadrelor militare cãrora trebuie sã li se asigure unele articole de echipament sau o uniformã completã de culoarea noii arme/specialitãţi li se distribuie echipamentul necesar, pe bazã de raport scris, iar valoarea care depãşeşte drepturile anului respectiv se considerã anticipaţie în contul drepturilor de echipament viitoare.
5. Drepturi la acordarea gradului şi la reîncadrare
ART. 21
(1) Absolvenţii instituţiilor militare de învãţãmânt şi cei încadraţi din sursã externã în cadrele active, la acordarea gradului de ofiţer, maistru militar sau subofiţer au dreptul, cumulativ, la:
a) echivalentul valoric integral al echipamentului prevãzut a se distribui numai o singurã datã la acordarea gradului: o şapcã de iarnã - pãlãrie pentru femei, un costum cu 2 pantaloni lungi - fustã în loc de un pantalon pentru femei, de iarnã, o scurtã îmblãnitã, 4 cãmãşi, 6 perechi de ciorapi/şosete, o geantã pentru transport echipament, 4 cearşafuri, douã feţe de pernã, o pãturã şi accesoriile aferente - suporţi cu însemne de grad, semne de armã, petliţe şi ecusoane de mânecã;
b) echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor prevãzute gratuit în normele la care au dreptul.
(2) Absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt şi celor încadraţi din sursã externã, repartizaţi în unitãţi pe funcţii încadrate în categoriile "numai echipament" şi "echipament pentru completarea ţinutei şi diferenţã în bani", în cadrul drepturilor cuvenite la avansare li se va asigura o ţinutã completã, conform prevederilor din tabelul prevãzut în anexa la prezentele reguli.
(3) Diferenţa dintre drepturile de echipament cuvenite şi valoarea echipamentului primit se rezolvã de unitãţile unde au fost repartizaţi, astfel:
a) când valoarea echipamentului primit este mai mare, diferenţa se considerã anticipaţie în contul drepturilor viitoare de echipament;
b) când valoarea echipamentului primit este mai micã, diferenţa se acordã în echipament sau numerar.
(4) Celor repartizaţi în unitãţi pe funcţii în care nu vor purta uniformã li se vor acorda drepturile de echipament numai în bani. Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt, în cazul când la ceremonia de înaintare în grad trebuie sã participe în ţinutã, li se va asigura aceastã ţinutã din garderoba şcolii.
(5) Instituţiile de învãţãmânt şi unitãţile au obligaţia de a cunoaşte din timp repartizarea nominalã pe structuri şi locuri de muncã a absolvenţilor şi a noilor încadraţi pentru a putea asigura corespunzãtor drepturile de echipament.
ART. 22
(1) Echivalentul valoric integral al echipamentului prevãzut a se distribui numai o singurã datã la acordarea gradului se acordã în anul încadrãrii, indiferent de data avansãrii.
(2) Echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor prevãzute gratuit în norme se acordã absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt, celor încadraţi din sursã externã şi cadrelor militare reîncadrate în activitate, dupã un an de la data trecerii în rezervã, dupã cum urmeazã:
a) din anul respectiv, dacã încadrarea sau reîncadrarea în activitate a avut loc pânã la data de 30 septembrie a. c.;
b) din anul urmãtor, dacã încadrarea sau reîncadrarea în activitate a avut loc dupã data de 30 septembrie a. c.
(3) Cadrelor militare reîncadrate în activitate, cãrora trebuie sã li se asigure o uniformã completã, li se va distribui echipamentul necesar pe bazã de raport scris, iar valoarea care depãşeşte cota-parte anualã se considerã anticipaţie în contul drepturilor viitoare de echipament.
ART. 23
Cadrele militare în rezervã, care au fost reîncadrate în acelaşi an calendaristic (1 ianuarie - 31 decembrie) în care au fost trecuţi în rezervã şi care la trecerea în rezervã au primit drepturile de echipament pe întregul an, vor primi drepturile de echipament începând cu data de 1 ianuarie a anului urmãtor. În situaţia în care au primit drepturile numai pentru lunile lucrate, militarii vor avea dreptul numai la echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale calculat pentru lunile de la data reîncadrãrii.
ART. 24
(1) Maiştrii militari şi subofiţerii care urmeazã cursurile (de zi) ale unei instituţii de învãţãmânt superior din cadrul sectorului de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã primesc la intrarea în instituţie, pentru folosinţã în timpul şcolarizãrii, articolele de echipament prevãzute de norma instituţiei respective, încetând aplicarea normelor pentru maistru militar sau subofiţer.
(2) Drepturile de echipament se achitã numai pentru lunile lucrate ca maistru militar sau subofiţer.
(3) Eventualele anticipaţii ale drepturilor de echipament se recupereazã de cãtre unitatea de unde provin, în numerar, la preţurile din lista de preţuri comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
(4) Maiştrii militari sau subofiţerii care nu sunt avansaţi ofiţeri la încetarea cursurilor primesc drepturile de echipament cuvenite conform normei de maistru militar sau subofiţer, pentru anul respectiv.
6. Restanţe, anticipaţii
ART. 25
(1) Prin drepturi de echipament restante se înţelege articolele de echipament nedistribuite în anul pentru care au fost solicitate prin raportul de echipament şi a cãror valoare a fost reţinutã din cota-parte anualã, precum şi sumele de bani neprimite în cadrul drepturilor cuvenite.
(2) Restanţele se asigurã cu prioritate în anul urmãtor. Restanţele în naturã reportate, provenite din neridicarea de cãtre cadrele militare a echipamentului solicitat şi existent în depozit, se asigurã înaintea distribuirii echipamentului cerut pentru anul de echipare.
(3) Restanţele se pot acorda şi sub formã bãneascã, dacã nu a fost posibilã acordarea în naturã la termenul legal de acordare, la solicitarea cadrelor militare, pe bazã de raport aprobat de şeful unitãţii.
(4) Valoarea restanţelor se calculeazã în funcţie de preţurile folosite la calculul cotei-pãrţi anuale a drepturilor de echipament, la data acordãrii.
(5) Nu se considerã restanţe şi nu se mai acordã articolele de echipament sau sumele de bani neridicate pe o perioadã de cel puţin 3 ani consecutivi, calculatã de la data de 1 ianuarie a anului urmãtor celui în care avea dreptul, dacã nu se poate dovedi cã au fost solicitate în scris în acest interval de timp.
(6) În cazul în care cadrele militare au solicitat în scris materialele sau sumele de bani respective prin raport, înregistrat la registratura unitãţii înlãuntrul termenului de 3 ani, aprobarea pentru distribuirea sau achitarea acestora se dã de cãtre şeful unitãţii, care are şi calitatea de ordonator de credite.
ART. 26
Acordarea cu anticipaţie a sumelor în bani ce reprezintã echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a drepturilor de echipament este interzisã.
ART. 27
(1) Acordarea de echipament în naturã cu anticipaţie, în principiu, este interzisã.
(2) Se pot acorda cu anticipaţie unele articole de echipament în situaţii cum sunt: uzarea prematurã ca urmare a unor condiţii deosebite de muncã într-o perioadã de timp determinatã; când unii militari, datoritã conformaţiei fizice şi portului natural al echipamentului, îl uzeazã mai mult decât în mod normal.
(3) Aprobarea pentru distribuirea cu anticipaţie a echipamentului se dã de şeful unitãţii care are şi calitatea de ordonator de credite.
(4) Valoarea echipamentul aprobat a fi distribuit cu anticipaţie se înscrie în raportul de echipament, în rubrica "anticipaţii".
(5) Pentru obţinerea aprobãrii de distribuire cu anticipaţie a unor articole de echipament, cadrele militare depun rapoarte personale pe cale ierarhicã, prin care trebuie sã se angajeze cã, în caz de trecere în rezervã înainte de anul în care au dreptul la materialele respective, suportã integral contravaloarea materialelor primite, la preţurile din lista de preţuri comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
7. Acordarea drepturilor în cazul detaşãrilor, mutãrilor sau al distrugerii echipamentului
ART. 28
(1) Cadrele militare detaşate primesc drepturile de echipament de la unitatea de care aparţin/la care sunt alocaţi la drepturi.
(2) Dacã detaşarea se face pe o perioadã mai mare de un an, pot fi alocaţi la drepturi de echipament la unitatea în care sunt detaşaţi, respectându-se prevederile art. 19.
ART. 29
Cadrelor militare mutate în cursul anului dintr-o unitate în alta în cadrul aceleiaşi structuri li se asigurã, cu prioritate, drepturile de echipament de cãtre unitatea din care au fost mutate. Drepturile de echipament neasigurate se distribuie de unitãţile în care au fost mutate cadrele respective.
ART. 30
Unitatea din care a fost mutat cadrul militar comunicã noii unitãţi, obligatoriu în termen de douã sãptãmâni de la data primirii ordinului de mutare, prin extrasul drepturilor de echipament, situaţia drepturilor de echipament cuvenite în anul mutãrii, valoarea drepturilor de echipament primite - în naturã sau în bani, diferenţele de acordat de noua unitate, inclusiv dacã a primit gratuit insigna de studii. De asemenea, va închide raportul de echipament al celui mutat, cu operaţiunile efectuate la zi, şi va elibera o copie a acestuia, care se va anexa la extrasul drepturilor de echipament.
ART. 31
(1) Este interzisã distribuirea gratuitã a unor articole de echipament în locul celor pierdute, distruse sau degradate, cu excepţia cazurilor în care pierderea, distrugerea sau degradarea s-a datorat unor cauze neprevãzute şi care nu puteau fi înlãturate ori în alte asemenea cazuri, în care pagubele au fost provocate din riscul normal al serviciului, caz fortuit sau de forţã majorã. În aceste situaţii se procedeazã conform instrucţiunilor privind stabilirea rãspunderii materiale, iar echipamentul respectiv, în cazul în care s-a aprobat acordarea în locul celui distrus sau deteriorat, se distribuie gratuit în stare nouã.
(2) În cazul în care, în urma cercetãrii administrative, nu se obţine aprobarea de distribuire gratuitã a echipamentului, la cererea cadrelor, acesta se distribuie contra cost, la preţurile din lista de preţuri comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
8. Rezolvarea drepturilor, la trecerea în rezervã sau în caz de deces
ART. 32
(1) Data încetãrii drepturilor de echipament ale cadrelor militare se considerã prima zi a lunii urmãtoare celei în care au trecut în rezervã.
(2) Drepturile de echipament se lichideazã astfel:
a) dacã s-au acordat în bani sau a fost distribuit echipament în naturã, se considerã legal acordate;
b) dacã nu s-au distribuit, se acordã numai echivalentul în bani al drepturilor calculate pentru lunile de activitate în rândul cadrelor active;
c) echipamentul care se executã local, pe mãsuri şi probe, se considerã legal acordat numai dacã a fost ridicat de cadrul respectiv;
d) echipamentul primit pe bazã de raport, cu anticipaţie, se recupereazã integral de la beneficiari prin achitarea contravalorii lor la preţurile din lista de preţuri comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
ART. 33
(1) Pentru lichidarea drepturilor de echipament, la trecerea în rezervã, se face în mod obligatoriu, în toate cazurile, situaţia acestor drepturi pe anul respectiv, ţinându-se cont simultan de urmãtoarele:
a) ca drepturi se trec valoarea cuvenitã pe lunile în activitate din anul respectiv şi valoarea restanţelor din ultimii 3 ani calculatã la valoarea financiarã a cotei-pãrţi anuale a drepturilor de echipament în vigoare la trecerea în rezervã;
b) ca distribuţii se trece valoarea drepturilor de echipament primite pânã la data trecerii în rezervã - echipament şi bani, inclusiv anticipaţiile.
(2) Diferenţa rezultatã constituie drepturile de echipament la trecerea în rezervã.
ART. 34
(1) În caz de deces, urmaşii cadrelor militare decedate în timpul activitãţii primesc valoarea echipamentului restanţã pe ultimii 3 ani, precum şi valoarea cotei-pãrţi anuale din drepturile ce li se cuvin, aferentã timpului trecut de la începutul anului pânã inclusiv în luna când a intervenit decesul. La solicitarea urmaşilor, se poate asigura gratuit o uniformã pentru înhumare, pe bazã de cerere aprobatã de ordonatorul de credite.
(2) Echipamentul distribuit cu anticipaţie sau valoarea acestuia nu se mai recupereazã.

9. Obligaţiile cadrelor militare la trecerea în rezervã
ART. 35
La trecerea în rezervã a cadrelor militare, unitãţile sunt obligate sã le aducã la cunoştinţã, sub semnãturã pe nota de lichidare, cã au urmãtoarele obligaţii:
a) sã nu înstrãineze prin donare, vânzare sau sub alte forme uniforma, cunoscând cã sunt interzise prin lege vânzarea, cumpãrarea, precum şi purtarea în public de cãtre persoane civile a uniformei militare sau a unor articole din compunerea acesteia;
b) sã transforme în echipament de croialã civilã uniforma de care dispun, scoţându-i vipuştile, suporţii cu însemne de grad, petliţele şi alte accesorii specifice.

10. Drepturile cadrelor militare care au aprobarea ministrului internelor şi reformei administrative de a purta uniformã, dupã trecerea în rezervã
ART. 36
(1) Cadrelor militare trecute în rezervã, cãrora li s-a acordat dreptul de a purta uniformã cu asigurarea gratuitã a articolelor din compunerea acesteia, li se distribuie echipament corespunzãtor corpului din care au fãcut parte, conform normei 4.
(2) Cadrelor militare trecute în rezervã care au aprobarea de a purta uniformã, fãrã dreptul de a primi gratuit articolele de echipament, pot folosi în continuare echipamentul primit pe timpul activitãţii, dacã este întreţinut în condiţii corespunzãtoare şi se încadreazã în prevederile Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor militare. Acestor cadre li se pot distribui la cerere, contra cost la preţ de achiziţie, articolele de echipament necesare înlocuirii celor care nu mai corespund, precum şi cele nou introduse în norme. Uniforma poate fi utilizatã numai în situaţiile prevãzute de regulamentul portului uniformelor, care îi vor fi aduse la cunoştinţã cadrului la trecerea în rezervã.
ART. 37
(1) Aceste drepturi de echipament se asigurã de cãtre unitãţile din care au fãcut parte cadrele militare la data trecerii în rezervã.
(2) În situaţia în care, ulterior trecerii în rezervã, cadrele militare îşi stabilesc domiciliul pe raza altui judeţ sau a municipiului Bucureşti, pe baza solicitãrii scrise a acestora, unitatea din care au fãcut parte comunicã noii unitãţi situaţia drepturilor cuvenite, împreunã cu o copie de pe ordinul ministrului, prin care li s-a acordat dreptul de port al uniformei.

11. Rezolvarea drepturilor de echipament ale cadrelor militare puse la dispoziţie sau suspendate din funcţie
ART. 38
Cadrelor militare trecute în rezervã pentru abateri grave sau în urma unei hotãrâri judecãtoreşti le este interzis portul uniformei primite anterior datei de trecere în rezervã.
ART. 39
(1) Cadrele militare puse la dispoziţie ca urmare a faptului cã sunt cercetate sau judecate în stare de libertate ori eliberate pe cauţiune, dar care îndeplinesc anumite sarcini şi atribuţii de serviciu, beneficiazã în continuare de drepturile de echipament ce li se cuvin conform normelor.
(2) Cadrele militare suspendate din funcţie ca urmare a arestãrii preventive nu mai beneficiazã de niciun drept de echipament începând cu data suspendãrii, în cazul acestora procedându-se astfel:
a) dacã, urmare a dispunerii scoaterii de sub urmãrire penalã ori achitãrii, precum şi încetãrii urmãririi penale ori a procesului penal, cadrele militare au fost repuse în toate drepturile anterioare, acestea primesc drepturile de echipament avute la data suspendãrii, inclusiv cele de care au fost private pe perioada suspendãrii. Dacã pe timpul suspendãrii a intervenit trecerea în rezervã sau pensionarea, la data repunerii în drepturile anterioare, acestea beneficiazã de drepturile de echipament cuvenite inclusiv pentru luna în care au încetat raporturile de serviciu;
b) dacã au fost trecute în rezervã în urma unei hotãrâri judecãtoreşti de condamnare, chiar dacã au beneficiat de suspendare a executãrii pedepsei, amnistie sau graţiere, nu mai au dreptul la echipament ori restanţe.
(3) Cadrele militare femei şi bãrbaţi care beneficiazã de concediu pentru creşterea şi îngrijirea copiilor de pânã la 2 ani primesc integral drepturile de echipament.

B. NORMELE PENTRU ECHIPAREA STUDENŢILOR ŞI ELEVILOR INSTITUŢIILOR MILITARE DE ÎNVĂŢĂMÂNT

(Normele 5 şi 6)

ART. 40
(1) Din articolele de echipament prevãzute în norme se asigurã urmãtoarele uniforme: pentru oraş, clasã şi instruire.
(2) La intrarea în academie sau în alte unitãţi de învãţãmânt, studenţilor şi elevilor din anul I li se distribuie, de regulã, o uniformã de oraş compusã din echipament în stare nouã sau în stare bunã, în cazul articolelor cu o duratã mai mare de un an.
(3) Uniforma de instruire se asigurã din materialele în stare nouã - cele cu termenul de duratã de un an, iar în cazul celor cu duratã de serviciu mai mare de un an, din materiale în stare nouã în limita cotei-pãrţi anuale de înlocuire şi pentru completare, din materiale în stare bunã, din existentul aflat asupra unitãţii.
(4) Uniforma de clasã se asigurã din materialele în stare nouã - cele cu termenul de duratã de un an, iar în cazul celor cu duratã de serviciu mai mare de un an, din materiale în stare nouã în limita cotei-pãrţi anuale de înlocuire şi pentru completare, din materiale în stare bunã, din existentul aflat asupra unitãţii.
ART. 41
(1) Pentru executarea unor misiuni speciale sau acţiuni ordonate, se poate asigura echipament civil în limita a 20% din efectivul de studenţi sau elevi ai instituţiilor de învãţãmânt. Acest echipament constituie inventar de unitate, iar articolele componente se înlocuiesc pe mãsura uzãrii lor.
(2) Cantitãţile şi componenţa echipamentului civil se aprobã de inspectorii generali şi rectorul Academiei de Poliţie "Al. I. Cuza", la propunerea instituţiei respective, cu avizul Direcţiei generale management logistic şi administrativ.
ART. 42
Echiparea studenţilor şi elevilor aparţinând altor ministere, precum şi a celor din alte ţãri, care urmeazã cursurile instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea poliţiştilor, se realizeazã conform actelor normative şi convenţiilor încheiate.

C. NORMA PENTRU ECHIPAREA SOLDAŢILOR ŞI GRADAŢILOR VOLUNTARI/SOLDAŢILOR ŞI GRADAŢILOR REZERVIŞTI VOLUNTARI

(Norma 7)

ART. 43
(1) Soldaţilor şi gradaţilor voluntari li se asigurã o ţinutã de oraş şi o ţinutã de instruire pe perioada derulãrii angajamentelor şi contractelor încheiate cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pentru perioada în care se desfãşoarã modulele de instruire individualã şi de perfecţionare a instruirii de specialitate, respectiv pentru perioada derulãrii contractelor ca soldaţi şi gradaţi voluntari în activitate.
(2) Soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari li se asigurã o ţinutã de oraş şi o ţinutã de instruire pe perioada derulãrii angajamentului încheiat cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pentru perioada în care se desfãşoarã instruirea acestora, respectiv o ţinutã de instruire, pe perioada derulãrii contractelor încheiate ca rezervişti voluntari.
(3) Dupã constituirea ţinutelor de oraş şi de instruire, din echipamentul cu durata de serviciu îndeplinitã sau din cel devenit atipic ca model şi mãrime se va realiza o ţinutã de lucru (în limita cantitãţilor existente asupra unitãţilor), care va fi folositã de cãtre efectivele de soldaţi şi gradaţi voluntari/soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari la diferite activitãţi gospodãreşti. Este interzis ca la aceste activitãţi militarii sã fie echipaţi în ţinuta de oraş sau de instruire.
(4) La subunitãţile inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţã şi al municipiului Bucureşti, pentru fiecare servant de pe autospecialele de intervenţie se va constitui, ca inventar de maşinã, din echipamentul cu durata de serviciu îndeplinitã, o ţinutã de schimb, pentru înlocuirea echipamentului udat pe timpul misiunii.
ART. 44
Asupra soldaţilor şi gradaţilor voluntari/soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari, precum şi asupra subunitãţilor trebuie sã se gãseascã urmãtoarele articole de echipament:
1. la fiecare soldat şi gradat voluntar sau soldat şi gradat rezervist voluntar:
a) pe perioada derulãrii angajamentelor pentru desfãşurarea modulelor de instruire individualã: un rând de echipament din ţinuta de instruire- în funcţie de sezon, un rând de cazarmament pe pat - saltea, pernã, pãturã, douã cearşafuri, o faţã de pernã, materiale de spãlat, întreţinere şi igienã personalã;
b) pe perioada derulãrii contractelor ca soldaţi şi gradaţi voluntari în activitate: un rând de echipament din componenţa ţinutei de oraş şi a ţinutei de instruire (în funcţie de sezon);
c) pentru soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari în perioada derulãrii contractului ca rezervist voluntar, când aceştia executã activitãţi de pregãtire periodicã ori la misiuni: ţinuta de instruire - în funcţie de sezon, dupã care se predã şi se pãstreazã la magazia subunitãţii;
2. la magazia subunitãţii/similare:
a) pentru soldaţii şi gradaţii voluntari şi rezervişti voluntari în perioada derulãrii angajamentelor pentru desfãşurarea modulelor de instruire individualã: ţinuta de oraş (sau în dulapuri individuale, când subunitatea este dotatã cu asemenea mobilier), ţinuta de lucru, un rând de lenjerie de pat, o rezervã de pânã la 10% articole de îmbrãcãminte şi încãlţãminte pentru schimbarea celor uzate sau de reparat, care se constituie din cantitãţile existente asupra subunitãţii;
b) pentru soldaţii şi gradaţii voluntari şi rezervişti voluntari în perioada derulãrii contractelor: ţinuta de lucru, un rând de lenjerie de pat, o rezervã de pânã la 10% articole de îmbrãcãminte şi încãlţãminte pentru schimbarea celor uzate sau de reparat, care se constituie din cantitãţile existente asupra subunitãţii.
ART. 45
La încadrare, soldaţii şi gradaţii voluntari (rezervişti voluntari) se echipeazã în funcţie de posibilitãţi cu echipament nou sau în stare bunã, din cel retras de la militarii trecuţi în rezervã.
ART. 46
(1) Unitãţile au obligaţia de a folosi cât mai raţional articolele de echipament, astfel încât din cele existente şi din cele primite sã realizeze pentru fiecare militar câte o ţinutã de oraş şi de instruire.
(2) Aceste ţinute se vor asigura din echipamentul destinat special în acest scop, din articolele în stare nouã în limita coteipãrţi anuale de înlocuire şi pentru completare, din cele în stare bunã rãmase de la militarii trecuţi în rezervã.
ART. 47
Militarilor care participã la diferite acţiuni ordonate (parade militare, blocuri de defilare, patrule, gardã la drapelul unitãţii şi alte situaţii) li se asigurã, peste prevederile normei, urmãtorul echipament, ca inventar de unitate: o şapcã completã, o pereche de mãnuşi albe, o centurã albã şi o eşarfã. În caz de necesitate, li se pot asigura şi alte articole de echipament, cu aprobarea şefilor inspectoratelor generale şi cu avizul Direcţiei generale management logistic şi administrativ.
ART. 48
Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii, chemaţi pentru concentrare, se echipeazã pe toatã durata concentrãrii, conform prezentei norme, cu excepţia însemnelor de grad, care vor fi de campanie, corespunzãtoare gradului şi armei respective. Cei care vor îndeplini funcţii de comandanţi de subunitãţi vor primi porthartã şi centurã tip ofiţer în locul sacului de merinde şi al centurii tip trupã. Pentru aceastã categorie de efective nu se asigurã ţinuta de oraş. În învoiri şi permisii, aceştia vor folosi hainele civile cu care au venit la concentrare.
ART. 49
Cu ocazia echipãrilor de varã şi de iarnã se retrag de la militari articolele de echipament folosite în perioada anterioarã, luându-se mãsuri imediate pentru spãlare, curãţare şi reparare. Anual, pânã la data de 1 septembrie, echipamentul de iarnã, şi pânã la data de 1 aprilie, echipamentul de varã vor fi sortate şi pregãtite pentru sezonul urmãtor.
ART. 50
Se interzice folosirea articolelor de echipament care compun ţinuta de iarnã, în perioada de varã (mai-octombrie) şi a celor care compun ţinuta de varã, în perioada de iarnã (noiembrie-aprilie), cu excepţia scurtei, care se poate folosi în tot cursul anului, dacã este necesar.
ART. 51
(1) Mutarea (detaşarea) soldaţilor şi gradaţilor voluntari de la o unitate la alta se va face în ţinutã civilã şi numai în situaţii deosebite, cu echipament în stare bunã, în funcţie de sezon, astfel:
a) în perioada de iarnã (noiembrie-aprilie): ţinuta de instruire pentru iarnã completã;
b) în perioada de varã (mai-octombrie): ţinuta de instruire pentru varã completã.
(2) Echipamentul necesar soldaţilor şi gradaţilor voluntari detaşaţi se asigurã de cãtre unitãţile de care aparţin.

D. ALTE NORME

(Normele 8 şi 9)

1. Norma 8 - echipament pentru muzica reprezentativã şi a formaţiunilor, echipelor artistice

ART. 52
(1) Articolele de echipament din aceastã normã se asigurã ca inventar de unitate pentru formaţiunile, echipele artistice şi muzicile reprezentative special constituite ori prevãzute în statele de organizare ale unitãţilor şi se vor folosi numai pe scenã sau la reprezentaţii oficiale.
(2) Echipamentul prevãzut de norma 8 se asigurã şi studenţilor, elevilor, soldaţilor şi gradaţilor voluntari pe timpul cât fac parte din aceste formaţiuni.
(3) În situaţiile când pentru desfãşurarea unor activitãţi este necesarã completarea efectivelor de instrumentişti de la alte unitãţi, echipamentul pentru arma respectivã se asigurã de la garderoba de unitate care preia efectivele respective.
ART. 53
În cazul deplasãrilor în alte ţãri, se va confecţiona, dacã este cazul, echipament nou corespunzãtor anotimpului în care se pleacã şi condiţiilor de climã din ţara respectivã. Articolele de echipament şi cantitãţile necesare se aprobã de şefii inspectoratelor generale.

2. Norma 9 - pentru asigurarea cu echipament special

ART. 54
Materialele de echipament prevãzute în normã fãrã duratã de serviciu, ca inventar de unitate, se propun pentru declasare şi casare şi se înlocuiesc atunci când din cauza uzurii normale nu mai pot fi folosite în scopul pentru care sunt destinate.
ART. 55
În raport de nevoi, Direcţia generalã management logistic şi administrativ poate aproba înlocuirea/substituirea unor materiale de echipament specific cu altele asemãnãtoare, care sã asigure aceleaşi condiţii de protecţie.
ART. 56
Echipamentul special, de protecţie, precum şi alte materiale de resortul echipamentului, pentru cadrele militare şi personalul civil din unitãţi, care nu sunt prevãzute în prezenta normã, se asigurã potrivit dispoziţiilor legale în vigoare aplicate în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi în stat.
ART. 57
(1) Prevederile prezentei norme se aplicã studenţilor şi elevilor instituţiilor de învãţãmânt trimişi în practicã, personalului delegat sau detaşat (pe timpul îndeplinirii misiunilor), precum şi celor aflaţi în misiuni şi locuri de muncã pentru care norma prevede echipament specific, acesta asigurându-se de cãtre unitatea în care personalul respectiv executã misiunea.
(2) Studenţii, elevii, soldaţii şi gradaţii voluntari/rezervişti voluntari, care urmeazã cursuri de instruire, calificare şi perfecţionare în specialitãţile/muncile prevãzute în normã, beneficiazã - pe durata cursurilor sau a contractului - de aceleaşi materiale de protecţie ca şi celelalte efective care presteazã aceste munci.
ART. 58
Echipamentul special, de protecţie şi de lucru prevãzut în norme pentru personalul civil, care executã misiuni similare, se asigurã gratuit.

CAP. III
Dispoziţii privind achiziţionarea şi distribuirea materialelor

1. Asigurarea drepturilor de echipament

ART. 59
Drepturile de echipament ce se cuvin cadrelor militare se asigurã:
a) prin distribuirea din depozitul unitãţii a articolelor de echipament care se confecţioneazã în producţie de serie;
b) prin executarea de confecţii individuale, pe mãsuri şi cu probe pentru cazurile prevãzute la art. 60 alin. (2) şi (3).
ART. 60
(1) În situaţia când echipamentul se aprovizioneazã teritorial în producţie de serie, acesta se repartizeazã unitãţilor, în raport de cererile de materiale aprobate, pe mãrimi (talii, grosimi şi numere) şi culorile armelor/specialitãţilor, prin depozitele centrale.
(2) Militarilor care au talii excepţionale li se executã la societãţi comerciale de profil, pe bazã de comenzi individuale, articolele de echipament care nu corespund din punctul de vedere al mãsurilor/mãrimilor celor executate în producţie de serie.
(3) În cazul în care unor cadre militare, bãrbaţi şi femei, cu mãrimi deosebite ori care prezintã anomalii fizice (torace sau abdomen dezvoltat, braţele mai lungi etc.), dar cãrora li se poate distribui echipament din producţia de serie cu unele ajustãri, acestea se executã pe plan local, cu aprobarea şefului structurii logistice/similari, iar costul manoperei se achitã de unitate pe baza devizului de lucrãri efectuate şi a facturii emise de societatea comercialã executantã.
ART. 61
(1) Echipamentul care se confecţioneazã pe plan local, pe mãsuri şi cu probe, se executã numai pe baza mãsurãtorilor (talii, grosimi şi numere) luate individual. Dupã executarea confecţiilor şi efectuarea recepţiei cantitative şi calitative, acestea se ridicã de unitate, în mod centralizat, de la furnizor, se introduc în depozit, dupã care se distribuie cadrelor militare.
(2) Unitãţile stabilesc, prin clauze contractuale cu furnizorul de confecţii, ca acesta sã execute gratuit eventualele retuşuri ce sunt necesare dupã distribuirea confecţiilor la cadre.
ART. 62
Pentru asigurarea unei echipãri corespunzãtoare, cadrele militare pot solicita unele articole de echipament, peste limita cotei-pãrţi anuale, contra cost, acestea fiind solicitate prin raport separat. Ele se distribuie numai dupã achitarea integralã a contravalorii lor la organul financiar-contabil al unitãţii, la preţurile din lista de preţuri în vigoare, comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
ART. 63
Când prin acte normative se aprobã schimbarea culorii/modelului uniformei sau se introduc articole noi de echipament, trecerea la noua ţinutã se face treptat, pe mãsura asigurãrii drepturilor de echipament prevãzute de norme.
ART. 64
(1) Articolele de echipament prevãzute în normele 5-9 se asigurã unitãţilor, cu ocazia echipãrilor sezoniere, în limita cantitãţilor aprobate anual de ordonatorii de credite ierarhic superiori.
(2) Cantitãţile anuale de echipament pot fi diminuate sau suplimentate în funcţie de unele misiuni şi de existentul real de materiale stabilit cu ocazia inventarierilor.
ART. 65
Pe timp de iarnã, studenţilor, elevilor, soldaţilor şi gradaţilor voluntari/rezervişti încazarmaţi li se pot asigura câte douã pãturi.
ART. 66
Echipamentul necesar efectivelor participante la diferite festivitãţi se solicitã şi se asigurã conform instrucţiunilor şi dispoziţiilor emise de organizatori.
2. Evidenţa tehnico-operativã şi contabilã a unor materiale de echipament
ART. 67
(1) Echipamentul pentru cadrele militare distribuit în cadrul drepturilor anuale se scade din evidenţa contabilã pe baza bonului de consum, în care se preiau din buletinele de distribuţie-retragere totalul cantitãţilor distribuite şi preţurile aferente din evidenţa contabilã a unitãţilor.
(2) Articolele de echipament distribuite se opereazã în rapoartele de echipament anuale numai la preţurile înscrise în acestea, stabilite de cãtre Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
(3) Rapoartele de echipament se închid la finele anului, stabilindu-se valoarea totalã a drepturilor de echipament distribuite - în naturã sau în bani - şi, prin comparaţie cu drepturile cuvenite, se calculeazã valoarea restanţelor sau eventualelor anticipaţii ce se reporteazã pe rapoartele din anul urmãtor.
ART. 68
(1) Se scad din evidenţã în momentul distribuţiei articolele de echipament menţionate mai jos, care se acordã gratuit în folosinţã, conform normelor, studenţilor, elevilor, soldaţilor şi gradaţilor voluntari/rezervişti voluntari: batiste, ciorapi/şosete, chiloţi, embleme coifurã, însemne grad, ecusoane.
(2) Articolele de echipament sau alte materiale de resort, solicitate şi oferite membrilor delegaţiilor strãine din structuri similare, aflate în vizitã în ţara noastrã, sau oferite de delegaţiile române cu ocazia vizitelor oficiale efectuate în cadrul relaţiilor de protocol în alte ţãri, se scad din evidenţã pe baza bonului de consum, la care se anexeazã documentele justificative întocmite în conformitate cu prevederile legale în domeniu.
ART. 69
(1) Echipamentul aflat asupra studenţilor, elevilor, soldaţilor şi gradaţilor voluntari/rezervişti bolnavi de tuberculozã pulmonarã, clasaţi "inapt serviciu militar", care necesitã continuarea tratamentului într-un sanatoriu sau spital, rãmâne în proprietatea acestora.
(2) În situaţia când echipamentul bolnavului de tuberculozã rãmâne în unitate, acesta se distruge prin ardere cu avizul medicului.
(3) Scãderea din evidenţa contabilã a acestui echipament se face pe baza bonului de consum, la care se anexeazã ordinul de zi pe unitate pentru trecerea în rezervã a militarului ca "inapt serviciu militar - bolnav de tuberculozã pulmonarã" şi inventarul materialelor aflate asupra acestuia la internarea în spital/ sanatoriu.
ART. 70
(1) Studenţii, elevii, soldaţii şi gradaţii voluntari/rezervişti voluntari, decedaţi în timpul cursurilor de învãţãmânt sau în timpul desfãşurãrii modulelor de instruire, se înmormânteazã într-o ţinutã nouã, de oraş, completã în funcţie de anotimp. De asemenea, se vor asigura o pernã, o faţã de pernã şi un cearşaf.
(2) Scãderea din evidenţa contabilã a acestor materiale se face cu bon de consum, emis în baza ordinului de zi pe unitate, şi a unui proces-verbal în care se vor menţiona numãrul, data şi emitentul actului de deces.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 71
Cadrele militare care participã la misiuni de menţinere a pãcii în strãinãtate sau asistenţã internaţionalã în situaţii de urgenţã primesc uniforma de reprezentare şi de serviciu din cota-parte anualã de echipament a acestora şi ca inventar de unitate orice articol de echipament din compunerea echipamentului special necesar desfãşurãrii în bune condiţii a acestora, în cantitãţile stabilite de structura de logisticã a inspectoratelor generale ori a unitãţilor necuprinse în structura acestora, cu aprobarea şefilor inspectoratelor generale sau a şefilor unitãţilor necuprinse în structura acestora şi cu avizul Direcţiei generale management logistic şi administrativ.
ART. 72
Direcţia generalã management logistic şi administrativ poate elabora dispoziţii în legãturã cu uniformele şi drepturile de echipament ale cadrelor militare, cu respectarea prevederilor legale şi ale prezentelor reguli de aplicare a normelor.


ANEXĂ
-----
la reguli
---------

TABEL
privind modul de asigurare a articolelor de echipament prevãzute
de norme, care se distribuie absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt,
precum şi pentru cei încadraţi din sursã externã în corpul cadrelor
militare active, la acordarea gradului de ofiţer, maistru militar sau
subofiţer - acordarea drepturilor de echipament sub forma cotei-pãrţi anuale





┌──┬────────────────────────────────────────┬───┬───────────────┬──────────────────────────┐
│Nr│ Denumirea articolelor de │ │Cantitãţi ce │ │
│ │ │ │se distribuie: │ │
│c │ echipament │U/M├────┬─────┬────┤ Observaţii │
│r │ │ │Din │Odatã│ │ │
│t │ │ │pre-│ptr. │To- │ │
│ │ │ │vede│tot- │tal │ │
│ │ │ │rile│deau │ │ │
│ │ │ │nor-│na │ │ │
│ │ │ │me │ │ │ │
│ │ │ │lor │ │ │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│ 1│Şapcã din stofã pentru iarnã │buc│ - │ 1 │ 1 │Femeile primesc pãlãrie. │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│ 2│Şapcã din stofã pentru varã │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│ 3│Basc complet │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│ 4│Şapcã de iarnã - uniformã de serviciu │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│ 5│Şapcã de varã - uniformã de serviciu │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│ 6│Cãciulã │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│ 7│Costum de iarnã (veston cu doi │buc│ - │ 1 │ 1 │Femeile primesc fustã în │
│ │pantaloni lungi) │ │ │ │ │loc de un pantalon lung. │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│ 8│Costum de varã (veston cu doi │ │ │ │ │ │
│ │pantaloni lungi) │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│ 9│Scurtã cu mesadã şi guler din blanã │buc│ - │ 1 │ 1 │ │
│ │naturalã pentru uniformã de reprezentare│ │ │ │ │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│10│Manta pentru ploaie │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│11│Bluzon │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│12│Costum unic cu doi pantaloni │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│13│Costum izoterm │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│14│Scurtã pentru uniforma de serviciu │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│15│Costum flauşat (lenjerie de corp │ │ │ │ │ │
│ │termicã) │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│16│Pulover │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│17│Cãmaşã albã │buc│ - │ 2 │ 2 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│18│Cãmaşã │buc│ 2 │ 2 │ 4 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│19│Cãmaşã-bluzã │buc│ 2 │ - │ 2 │Se distribuie 1 buc. cu │
│ │ │ │ │ │ │mânecã lungã şi 1 buc. cu │
│ │ │ │ │ │ │mânecã scurtã. │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│20│Tricou │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│21│Pantofi pentru iarnã │per│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│22│Pantofi pentru varã │per│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│23│Ghete de iarnã │per│ 1 │ - │ 1 │Pentru femei se asigurã │
│ │ │ │ │ │ │cizme. │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│24│Bocanci unici │per│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│25│Cravatã │buc│ 2 │ - │ 2 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│26│Fular │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│27│Mãnuşi din piele │per│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│28│Centurã din piele │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│29│Curea pentru pantaloni │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│30│Ciorapi (şosete) │per│ 4 │ 6 │ 10 │Femeile primesc ciorapi cu│
│ │ │ │ │ │ │chilot (dresuri). │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│31│Geantã transport echipament │buc│ - │ 1 │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│32│Cearşaf │buc│ - │ 4 │ 4 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│33│Faţã de pernã │buc│ - │ 2 │ 2 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│34│Pãturã (pled) │buc│ - │ 1 │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│35│Suport cu însemne de grad │per│ 5 │ 2 │ 7 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│36│Petliţe │per│ 1 │ 1 │ 2 │Pentru vestoane │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│37│Ecuson mânecã │buc│ 7 │ 2 │ 9 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│38│Eghilet cu accesorii │buc│ 1 │ - │ 1 │ │
├──┼────────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼────┼──────────────────────────┤
│39│Centurã pentru ceremonie │buc│ 1 │ - │ 1 │Primesc numai ofiţerii │
└──┴────────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴────┴──────────────────────────┘


---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016