Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 261 din 6 august 2007  privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea si portul uniformelor de politie, precum si a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea politistilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 261 din 6 august 2007 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea si portul uniformelor de politie, precum si a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea politistilor

EMITENT: MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 591 din 28 august 2007

În temeiul <>art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi al <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul internelor şi reformei administrative emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Regulamentul pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, prevãzut în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Se aprobã Regulile pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor, prevãzute în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
(1) Articolele de echipament model vechi se utilizeazã în continuare pânã la expirarea perioadei tranzitorii prevãzute la art.13 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Dupã data expirãrii perioadei tranzitorii - 31 decembrie 2008, vechile uniforme de poliţie existente în stocul aflat la uzul curent primesc urmãtoarele destinaţii:
a) se utilizeazã la echiparea efectivelor de elevi din cadrul instituţiilor de învãţãmânt, ca uniformã de clasã;
b) se valorificã, declaseazã sau caseazã, conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 4
Ordonatorii de credite rãspund de asigurarea drepturilor de echipament şi de celelalte materiale prevãzute în Normele privind drepturile de echipament pentru efectivele de poliţie, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.061/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în limita fondurilor aprobate prin bugetul de stat.
ART. 5
Şefii tuturor structurilor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative vizate au obligaţia sã urmãreascã respectarea de cãtre personalul din subordine a prevederilor Regulamentului privind compunerea şi portul uniformelor de poliţie.
ART. 6
Pentru activitãţi culturale şi filmãri, uniformele poliţiştilor se pot închiria persoanelor juridice, cu respectarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 733/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi realizarea de servicii de cãtre unitãţile Ministerului de Interne.
ART. 7
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul internelor şi reformei administrative,
Cristian David

Bucureşti, 6 august 2007.
Nr. 261.


ANEXA 1

REGULAMENT
pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie


PARTEA I
Portul uniformelor de poliţie

CAP. I
Uniformele de poliţie

I. Reguli generale
Prezentul regulament stabileşte şi descrie totalitatea articolelor de echipament din compunerea uniformelor de poliţie şi condiţioneazã modul de purtare a acestora de cãtre toate efectivele de poliţişti.
Pentru constituirea unei uniforme se folosesc articole de echipament prevãzute în normele de echipare, care de regulã sunt aceleaşi pentru toate specialitãţile.
Diferenţierea între specialitãţi se realizeazã atât prin culoarea articolelor vestimentare de echipament, cât şi prin folosirea de accesorii şi semne distinctive, conform tabelelor nr. 1 şi nr. 1A.
Prin folosirea unor accesorii şi semne distinctive se realizeazã diferenţierea în funcţie de grad, obţinându-se: uniforme pentru chestori, uniforme pentru comisari, uniforme pentru inspectori, uniforme pentru agenţi, uniforme pentru studenţi şi elevi.
În funcţie de situaţia în care se aflã poliţistul, se pot constitui: uniforma de ceremonie, uniforma de reprezentare, uniforma de serviciu, uniforma de oraş, uniforma de instruire şi uniforma de clasã, iar în funcţie de sezon se pot constitui:
a) uniforma de varã - perioada de sezon cald: de la 1 mai pânã la 31 octombrie;
b) uniforma de iarnã - perioada de sezon rece: de la 1 noiembrie pânã la 30 aprilie.
Schimbarea uniformelor de sezon - varã sau iarnã - şi portul unor articole de echipament din compunerea unei uniforme se fac în funcţie de condiţiile climaterice şi de zona geograficã, prin dispoziţii ale şefilor de unitãţi.
Cu ocazia schimbãrii ţinutei de sezon se prezintã demonstrativ articolele de echipament ce urmeazã a fi purtate, pe categorii de poliţişti.
Introducerea sau scoaterea din dotare a unor articole de echipament descrise în regulament, precum şi modificarea acestora sau a regulilor de purtare se fac numai cu avizul Direcţiei generale management logistic şi administrativ şi cu aprobarea ministrului internelor şi reformei administrative.
Şefii de unitãţi, subunitãţi, formaţiuni şi instituţii de învãţãmânt rãspund de aplicarea întocmai a tuturor prevederilor din prezentul regulament.
Poliţiştii sunt obligaţi sã cunoascã regulile privind portul uniformelor, sã aibã o ţinutã completã, îngrijitã şi bine întreţinutã, atât pe timpul serviciului, cât şi în afara lui.
Poliţiştii care desfãşoarã activitãţi cu publicul poartã în mod obligatoriu uniforma - de reprezentare, de serviciu sau echipamentul specific - stabilitã prin normele de echipare, conform misiunilor şi activitãţilor specifice desfãşurate la birou sau în teren - ghişeele de eliberare cazier judiciar, ghişee ale Oficiului Român pentru Imigrãri pentru eliberare vize turism, afaceri şi pentru şedere temporarã sau definitivã, birouri de relaţii publice, structuri de relaţii cu publicul, personalul structurilor de poliţie de ordine publicã, aparţinând poliţiei judeţene, municipale, orãşeneşti rurale, transporturi, rutiere, birourile şi posturile de poliţie comunale, dispecerate, personalul de serviciu şi control acces, arest/arest transfer, structurile de intervenţie rapidã/de protecţie şi intervenţie, personalul structurilor poliţiei de frontierã ce încadreazã punctele de frontierã, executã misiuni de supraveghere a frontierei de uscat şi pe apã, instructorii şi comandanţii de subunitãţi din instituţile de învãţãmãnt, centrele de primire şi de cazare a solicitanţilor statutului de refugiat, de primire, de triere şi cazare refugiaţi, de cazare a strãinilor luaţi în custodie publicã.
Poliţiştii din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţã a persoanelor, pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple şi regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pe timpul programului de lucru la ghişeu şi în contact nemijlocit cu cetãţenii sunt echipaţi în ţinutã civilã, decentã şi îngrijitã, corespunzãtoare anotimpului, cu excepţia personalului examinator pentru obţinerea permisului de conducere, care va purta uniformã.
Poliţiştii sunt obligaţi sã poarte uniforma prevãzutã cu semnele distinctive atât ale corpului din care fac parte, cât şi ale structurii în care îşi desfãşoarã activitatea.
Se interzic portul altor articole de echipament nespecifice sau combinate, în afara celor descrise şi asigurate conform reglementãrilor în vigoare, precum şi folosirea articolelor de echipament pentru acţiuni şi misiuni specifice în afara locurilor de desfãşurare a activitãţilor pentru care au fost acordate.
Se interzice efectuarea de modificãri la articolele de echipament realizate conform dispoziţiilor prezentului regulament.
Poliţiştii mutaţi la o altã unitate sau structurã, unde uniforma este de altã culoare, primesc şi poartã uniforma unitãţii în care fac serviciul efectiv.
Poliţiştii care dupã încetarea raporturilor de serviciu au aprobarea sã poarte uniforma de poliţie sunt obligaţi sã respecte prevederile prezentului regulament.
Se interzice purtarea în orice situaţie de cãtre persoane neautorizate a uniformei de poliţie sau a unor articole din compunerea uniformelor de poliţie.
II. Clasificarea uniformelor de poliţie
A. Corpul ofiţerilor de poliţie:
- uniforma de ceremonie;
- uniforma de reprezentare;
- uniforma de serviciu.
B. Corpul agenţilor de poliţie:
- uniforma de reprezentare;
- uniforma de serviciu.
C. Elevii din instituţiile de învãţãmânt:
- uniforma de oraş;
- uniforma de instruire/serviciu.
D. Studenţii din instituţiile de învãţãmânt:
- uniforma de oraş;
- uniforma de clasã;
- uniforma de instruire.
III. Descrierea şi portul uniformelor de poliţie
Pentru simplificarea explicaţiilor, în text, structurile de poliţie ale ministerului vor fi grupate şi denumite în continuare astfel:
- grupa A - Poliţia Românã, Direcţia Generalã de Informaţii şi Protecţie Internã, Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza";
- grupa B - Poliţia de Frontierã, Oficiul Român pentru Imigrãri, Direcţia Generalã de Paşapoarte, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor, Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor, servicii comunitare;
- grupa C - Aparatul Central şi structurile subordonate acestuia, Agenţia Naţionalã Antidrog, liceele Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila", Baza Centralã pentru Asigurarea Tehnicã a Misiunilor, Centrul de Cooperare Poliţieneascã Internaţionalã, Clubul Sportiv "Dinamo", Societatea Comercialã "Comicex" - S.A., Agenţia Naţionalã Împotriva Traficului de Persoane.
A. Uniforma de ceremonie
Uniforma de ceremonie este prevãzutã numai pentru corpul ofiţerilor de poliţie şi se acordã ofiţerilor care ocupã funcţii de conducere pânã la nivel de şef serviciu/similar, inclusiv.
Elementele caracteristice ale uniformei de ceremonie sunt: sacoul se încheie la douã rânduri de nasturi, având epoleţi cu grad profesional şi însemn de grad profesional pe mânecã, petliţe, eghilet cu douã ramuri şi accesorii, pantalonii cu vipuşcã şi lampas pentru chestori şi vipuşcã pentru ceilalţi ofiţeri.
Culoarea stofei pentru uniforma de ceremonie este: neagrã pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru efectivele din grupa B, bleumarin pentru efectivele din grupa C sau albã pentru toate grupele.
Personalul examinator din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor poartã culorile grupei B.
La uniforma de ceremonie se poartã pantofi de ceremonie care sã se asorteze la culoare - negru sau alb - cu întreaga uniformã.
Ofiţerii de poliţie femei poartã pãlãrie în loc de şapcã şi fustã în loc de pantalon.
Uniforma de ceremonie se poartã în urmãtoarele ocazii:
a) la decizia şefilor, care precizeazã articolele de echipament specifice şi accesoriile ce intrã în compunerea uniformei de ceremonie;
b) facultativ, în diferite ocazii: în zilele de sãrbãtori legale, la spectacole, la reuniuni oficiale şi ceremonii.
Eghiletul cu accesorii se poartã numai la decizia şefilor.
La ţinuta de ceremonie, pe timpul sezonului rece - iarna -, se poartã scurta din stofã sau din piele.
Poliţiştii care nu au dreptul la portul uniformei de ceremonie pot purta, în ocaziile menţionate mai sus, uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã şi eghilet/şnur pentru ceremonie.
B. Uniforma de reprezentare
Uniforma de reprezentare este prevãzutã atât pentru ofiţeri, cât şi pentru agenţi. Se poartã pe timpul deplasãrilor de la domiciliu la serviciu şi în birouri de cãtre personalul cu activitãţi preponderente în aceste spaţii, la unele întâlniri sau la ordinul şefilor, precum şi în locul uniformei de ceremonie de cãtre personalul ce nu are dreptul la aceastã uniformã.
Elementele caracteristice ale uniformei de reprezentare sunt:
1. pentru ofiţeri - şapcã, sacou la douã rânduri de nasturi cu însemn de grad profesional pentru mânecã, epoleţi cu grad profesional, petliţe şi pantaloni fãrã vipuşcã - excepţie fac chestorii care au pantaloni cu vipuşcã şi lampas.
2. pentru agenţi - şapcã, sacou la un rând de nasturi cu vipuşcã /bandã brodatã de manşetã pe mânecã, epoleţi cu grad profesional, petliţe şi pantaloni fãrã vipuşcã.
Culoarea stofei pentru uniforma de reprezentare este: bleumarin-indigo - sacoul şi pantalonul - pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo - sacoul şi gri-fer - pantalonul - pentru efectivele din grupa B, bleumarin - sacoul şi pantalonul - pentru efectivele din grupa C.
Personalul examinator din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor poartã culorile grupei A.
Ofiţerii şi agenţii de poliţie femei poartã pãlãrie în loc de şapcã şi fustã sau pantalon.
La ţinuta de reprezentare, pe timpul iernii, se poartã scurtã cu mesadã detaşabilã, iar pe timp ploios, impermeabilul.
C. Uniforma de serviciu
Uniforma de serviciu este prevãzutã atât pentru ofiţeri, cât şi pentru agenţi. Se poartã de cãtre tot personalul pe timpul acţiunilor şi misiunilor specifice de poliţie desfãşurate în teren, precum şi la activitãţi de pregãtire şi instruire sau la ordinul şefilor.
Elementele caracteristice ale uniformei de serviciu sunt: şepcuţa de varã, şapca din tercot, cãciula, completul modular, bluza matlasatã cu mâneci detaşabile, pantalonii din tercot, cãmaşa-bluzã, tricoul şi centura.
Culoarea articolelor pentru uniforma de serviciu este: bleumarin-indigo şi platcã gri-petrol la partea superioarã a completului modular şi a bluzei matlasate şi bleumarin-indigo - pantalonul - pentru efectivele din grupa A, bleumarin cu platcã gri-fer la partea superioarã a completului modular şi a bluzei matlasate şi gri-fer - pantalonul - pentru efectivele din grupa B, bleumarin - completul modular, bluza matlasatã şi pantalonul - pentru efectivele din grupa C.
Personalul examinator din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor poartã culorile grupei A pentru poliţia rutierã.
D. Uniforma de oraş
Uniforma de oraş este prevãzutã pentru studenţii şi elevii din instituţiile de învãţãmânt.
Aceste efective poartã ţinuta de oraş în urmãtoarele ocazii:
a) la ordinul directorului instituţiei cu ocazia diferitelor festivitãţi sau în anumite misiuni;
b) când pleacã în concediu, învoiri sau pe timpul stagiului de practicã, la ordin.
E. Uniforma de instruire
Se poartã de cãtre studenţii şi elevii din instituţiile de învãţãmânt, pe timpul pregãtirii specifice.
F. Uniforma de clasã
Se poartã de cãtre studenţii din instituţiile de învãţãmânt la activitãţile de studiu în clasã sau alte activitãţi similare stabilite de directorul instituţiei.
Poliţiştii pot purta haine civile, corespunzãtoare sezonului, pe timpul deplasãrii de la domiciliu la unitate şi invers. Acestea pot fi purtate şi în timpul serviciului în unitãţile şi subunitãţile cu atribuţii specifice sau în celelalte unitãţi, cu aprobarea şefului acestora.
Studenţii şi elevii pot purta haine civile pe timpul concediilor sau al învoirilor. La decizia şefilor, ţinuta civilã poate fi purtatã şi pe timpul executãrii unor misiuni specifice.
IV. Alte uniforme
Uniforma poliţiştilor care au aprobarea de a purta uniformã, dupã încetarea raporturilor de serviciu
Este aceeaşi ca a poliţiştilor în activitate.
Poliţiştii care dupã încetarea raporturilor de serviciu au aprobarea de a purta uniformã o pot folosi în urmãtoarele situaţii:
- cu ocazia zilei naţionale a ţãrii, ziua armatei sau a structurii din care au fãcut parte;
- la festivitãţi, adunãri, ceremonialuri şi activitãţi protocolare sau comemorative la care sunt invitaţi oficial;
- cu ocazia primirii unor delegaţii ale organizaţiilor de rezervişti din alte ţãri;
- la alte activitãţi la care sunt invitaţi, cu precizarea necesitãţii prezenţei în uniformã.

CAP. II
Reguli referitoare la portul articolelor de echipament din compunerea uniformelor

A. Coifura
1. Şapca, pãlãria
Se poartã la uniforma de ceremonie, de reprezentare şi, opţional, la cea de serviciu. Se aşazã pe cap astfel încât sã acopere partea superioarã a frunţii, iar emblema sã fie pe mijlocul frunţii.
2. Şepcuţa şi şapca din tercot
Se poartã numai la uniforma de serviciu.
3. Cãciula
Se poartã la uniforma de reprezentare şi de serviciu şi opţional la uniforma de ceremonie. Se poartã pe timp friguros. În raport cu condiţiile climaterice, poliţiştii pot trece la portul cãciulii în mod facultativ, iar elevii şi studenţii, la ordin. Pe timp geros, cãciula se poate purta cu clapele lãsate în jos.
B. Îmbrãcãmintea şi lenjeria
1. Sacoul
Se poartã numai cu cravatã. Clapele buzunarelor sacoului trebuie sã fie bine întinse, iar în buzunare nu se vor pune obiecte voluminoase care sã le deformeze.
2. Pantalonii din stofã
Se poartã împreunã cu sacoul sau cu alte articole de echipament.
3. Scurta cu guler din blanã naturalã şi mesadã detaşabilã
Se poartã la uniforma de reprezentare, în anotimpul rece, cu fular şi cu cordonul închis. Pe timp geros, scurta se poate purta şi la uniforma de serviciu, cu gulerul ridicat, unit în partea din faţã cu ajutorul bridei, asigurând purtãtorului protecţia feţei pe timp de viscol sau de ger excesiv. Se poate purta fãrã mesadã sau guler în perioadele de trecere de la iarnã la primãvarã sau de la toamnã la iarnã.
4. Impermeabilul pentru ploaie
Se poartã la uniforma de reprezentare, pe timp ploios ori variabil, închis sau deschis la gât, cu cordonul închis. Gluga se poartã numai când plouã. Impermeabilul se poate purta şi peste cãmaşa-bluzã, închis la gât sau deschis, când se poartã şi cravatã.
5. Cãmaşa
Se poartã la uniforma de reprezentare numai cu cravatã.
6. Cãmaşa-bluzã cu mânecã lungã
Se poate purta cu mânecile lãsate în jos sau pliate - ridicate deasupra cotului - şi prinse în bridã cu nasture. Se poartã deschisã sau închisã la gât, cu sau fãrã cravatã. Cãmaşa-bluzã de introdus în pantaloni, cu mânecã lungã sau scurtã, se poartã numai cu centurã.
Cãmaşa-bluzã cu mânecã lungã sau scurtã, cu bandã la terminaţie, se poartã peste pantaloni.
7. Cãmaşa albã
Se poartã numai la ţinuta de ceremonie şi la uniforma de reprezentare, cu ocazia festivitãţilor sau când se precizeazã portul acesteia.
8. Puloverul
Se poartã peste cãmaşã cu cravatã, sub sacou, scurta, completul modular, bluza matlasatã sau echipamentul specific.
9. Scurta exterioarã din compunerea completului modular pentru uniforma de serviciu
Se poartã în anotimpul rece, în modul, cu bluzonul sau cu bluza matlasatã cu mâneci detaşabile.
10. Bluzonul interior din compunerea completului modular pentru uniforma de serviciu
Se poartã în anotimpul rece, în modul, cu scurta exterioarã.
Se poate purta şi fãrã scurta exterioarã, în perioadele de trecere de la iarnã la primãvarã şi de la toamnã la iarnã.
11. Bluza matlasatã, cu mâneci detaşabile
Se poartã numai la uniforma de serviciu în perioadele de trecere de la iarnã la primãvarã şi de la toamnã la iarnã, cu sau fãrã mâneci.
12. Pantalonul din tercot
Se poartã numai la uniforma de serviciu.
13. Tricoul cu mânecã scurtã, inscripţionat
Se poartã numai la uniforma de serviciu.
C. Încãlţãmintea
Pantofii, ghetele cu şiret sau cizmele scurte se poartã adecvat uniformelor şi corespunzãtor sezonului sau misiunilor. Este interzis a se purta încãlţãminte de altã culoare, format sau model decât cele stabilite prin regulament.
Pe timp nefavorabil cu ploi, dezgheţ sau umiditate excesivã poliţiştii pot purta în timpul misiunilor cizme de cauciuc de culoare neagrã.
D. Echipament divers
1. Cravata
Se poartã la cãmaşã şi la cãmaşa-bluzã.
Nodul cravatei va avea dimensiuni potrivite şi va fi aşezat la mijlocul deschiderii gulerului cãmãşii.
2. Fularul
Se poartã la scurta cu guler din blanã naturalã şi mesadã detaşabilã, fãrã a se face nod în faţã. Se poate purta şi la scurta din stofã.
3. Centura
Se poartã strânsã bine pe talie, încheiatã cu catarama. Centura se poartã la pantaloni sau peste sacou, scurta, completul modular sau bluza matlasatã cu mâneci detaşabile, în funcţie de misiunea ordonatã. Când se poartã peste completul modular, bluza matlasatã cu mâneci detaşabile sau scurta se fixeazã în talie în bridele laterale ale acestor articole. În situaţii de intervenţie, când pe centurã sunt dispuse toate materialele din dotare, pentru asigurare, se poate utiliza cureaua din chingã, fixatã de bridele cu inele metalice din partea dreaptã faţã şi din spate, prin trecerea peste umãrul stâng.
4. Ciorapii
Se poartã de culoarea adecvatã culorii pantalonului.
E. Epoleţi şi accesorii
1. Epoleţii cu grad profesional
Se poartã la uniforma de reprezentare, montaţi pe umãrul sacoului, iar la uniforma de ceremonie se monteazã pe umãrul sacoului şi al scurtei din stofã.
2. Suporţii cu grad profesional
Se poartã la uniforma de reprezentare şi la uniforma de serviciu, montaţi pe epoleţii din material fond, de pe umerii articolelor de îmbrãcãminte.
3. Suporţii de grad pentru mânecã
Se fixeazã pe faţa de mânecã la sacou şi scurta din stofã, la 6-8 cm de la terminaţia mânecii.
4. Petliţele
Se poartã la uniformele de reprezentare şi de ceremonie, montate pe reverul sacoului şi al scurtei din stofã, având curbura şi ramura cea micã orientate spre interior.
5. Emblema pentru coifurã
Se aplicã astfel:
a) la şapca din stofã şi/sau şapca din tercot: în faţã, la centru, pe bandã;
b) la pãlãrie: în faţã, la centru, pe bandã;
c) la cãciulã: central, pe partea frontalã;
d) la şepcuţã: pe partea frontalã, la centru.
6. Eghiletul cu douã ramuri şi accesorii
Se poartã pe umãrul drept, la sacou, la uniforma de ceremonie sau de cãtre ofiţerii fãrã drept de a purta aceastã uniformã, la sacoul de la uniforma de reprezentare cu cãmaşã albã, atunci când situaţia o impune.
Fixarea se face cu ajutorul a 3 nasturi: un nasture care se prinde sub epoletul drept pe cusãtura umãrului la 1,5 cm de cusãtura mânecii şi 2 nasturi care se prind primul sub reverul drept la 1 cm de limita de rãsfrângere a acestuia şi o distanţã de 7 cm, mãsuratã de la cusãtura de îmbinare a gulerului cu reverul/cazurã în jos, iar al doilea, la o distanţã corespunzãtoare astfel încât vârful cuiului sã fie la limita ultimului nasture cu care se încheie vestonul.
Eghiletul se prinde cu partea din mijloc - care uneşte cele douã ramuri împletite - de nasturele de sub epolet, ramura lungã cade prin spate, înconjoarã umãrul, trece pe sub braţ şi se prinde în faţã de nasturele cel mai de sus de sub rever. Ramura scurtã cade în faţã formând un arc peste ramura lungã şi se prinde de nasturele de jos de sub rever. Capetele ramurilor de care sunt fixate cuiele cad libere.
7. Şnurul pentru ceremonie
Se poartã pe umãrul drept numai la sacou, la ţinuta de reprezentare cu cãmaşã albã, de cãtre agenţii de poliţie, atunci când situaţia o impune. Fixarea şi prinderea se fac printr-un singur nasture care se aflã sub epoletul drept, pe cusãtura umãrului la 1,5 cm de cusãtura mânecii.
8. Eghiletul simplu cu accesorii
Se poartã pe umãrul drept numai la sacou, la ţinuta de oraş pentru studenţi cu cãmaşã albã, atunci când situaţia o impune.
Fixarea şi prinderea se fac printr-un nasture care se aflã sub epoletul drept, pe cusãtura umãrului la 1,5 cm de cusãtura mânecii.
9. Ecusonul de mânecã
Se fixeazã pe axul mânecii, la 4-6 cm distanţã de cusãtura umãrului stâng.
10. Ecusonul metalic nominal
Se poartã la sacou, în partea stângã, deasupra buzunarului.
11. Insigna pentru studii
Se poartã pe pieptul drept, la sacou şi opţional la bluzonul din completul modular.
12. Insigna de identificare
Se poartã la uniformã, pe pieptul drept al articolelor de îmbrãcãminte.
13. Insigna pentru legitimaţie
Se poartã de regulã în suportul din piele pentru insignã şi legitimaţie şi în caz de nevoie, ca un ecuson la ţinuta civilã.

PARTEA a II-a
Descrierea uniformelor de poliţie

CAP. I
Coifura

A. Şapca din stofã
La uniforma de ceremonie este de culoare neagrã cu vipuşcã de culoare albã pe calotã sau albã pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo sau albã pentru efectivele din grupa B şi de culoare bleumarin sau albã pentru efectivele din grupa C. Şapca pentru ceremonie are panglica textilã ţesutã cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare neagrã, cu margini de 2 mm de culoare albã, pentru efectivele din grupa A. Pentru celelalte grupe panglica este de culoare gri-fer.
La uniforma de reprezentare se confecţioneazã de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele din grupele A şi B şi bleumarin pentru efectivele din grupa C.
Pentru efectivele din grupa A şapca este prevãzutã pe calotã cu vipuşcã de culoare gri-bleu.
Se compune din calotã, bandã şi cozoroc.
Calota este de formã ovalã şi este întinsã cu sârmã de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicatã în partea din faţã. Pe bandã se aplicã o panglicã textilã, ţesutã cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin cu margini de 2 mm gri-bleu pentru efectivele din grupa A şi de culoare grifer pentru efectivele din grupele B şi C.
Cozorocul este de culoare neagrã, de formã ovalã şi se îngusteazã spre capete. Se fixeazã de bandã prin coasere, la un unghi de 45 de grade, iar deasupra se monteazã şnur brodat, de culoare albã pentru efectivele din grupele A şi C, galben-auriu pentru grupa B.
Şapca are aplicatã pe bandã, în faţã, la centru, emblema pentru coifurã.
Pe cozoroc sunt brodate, cu fir metalizat de culoare albã pentru grupele A şi C şi galben-auriu pentru grupa B, un numãr de trei ramuri cu frunze stilizate pentru chestori, douã rânduri de frunze stilizate pentru subcomisari, comisari şi comisari şefi, un rând de frunze stilizate pentru subinspectori, inspectori şi inspectori principali. Pentru agenţi cozorocul este simplu.
Şapca de oraş pentru efectivele instituţiilor de învãţãmânt are cozoroc simplu şi şnur textil de culoare portocalie.
B. Pãlãria pentru femei
Este confecţionatã din fetru. Pentru uniforma de ceremonie este de culoare neagrã pentru grupa A, bleumarin-indigo pentru grupa B, bleumarin pentru efectivele structurilor din grupa C sau albã pentru toate structurile. Deasupra borului pãlãriei se aplicã panglica textilã ţesutã cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare neagrã cu margini de 2 mm de culoare albã pentru efectivele din grupa A şi de culoare gri-fer pentru celelalte structuri.
Pentru uniforma de reprezentare pãlãria este de culoare bleumarin pentru efectivele grupei C şi bleumarin-indigo pentru celelalte grupe. Deasupra borului pãlãriei se aplicã o panglicã textilã, ţesutã cu desene reprezentând frunze stilizate, de culoare bleumarin cu margini de 2 mm de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A şi de culoare gri-fer pentru efectivele din grupele B şi C.
În partea din faţã, peste bandã se monteazã un şnur brodat de culoare albã pentru efectivele din grupele A şi C, galben-auriu pentru grupa B.
În faţã, pe bandã, se monteazã emblema pentru coifurã.
Pãlãria pentru studente şi eleve are marginile de la panglica textilã de culoare portocalie.
C. Şepcuţa cu cozoroc
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin pentru efectivele structurilor din grupa C, bleumarin-indigo pentru celelalte structuri şi albã pentru poliţia rutierã.
Calota este confecţionatã în clini. Pe partea frontalã a calotei, pe mijloc, are emblema şi inscripţionatã denumirea structurii.
La spate este prevãzutã cu sistem reglabil de fixare.
Cozorocul este simplu.
Pentru studenţi şi elevi, pe partea frontalã are emblema pentru coifurã şi şnur de culoare portocalie.
D. Şapca din tercot
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin pentru structurile din grupa C şi de culoare bleumarin-indigo pentru celelalte structuri. Banda textilã ţesutã este de culoare bleumarin cu margini de 2 mm gri-bleu pentru efectivele din grupa A şi de culoare gri-fer pentru efectivele din grupele B şi C.
Este prevãzutã cu douã coafe, din care una din material impermeabil, în culorile structurilor, iar cealaltã de culoare albã. Pe cozoroc sunt brodate ramuri cu frunze stilizate corespunzãtoare corpului din care fac parte poliţiştii.
Şapca are aplicatã pe bandã, în faţã, la centru, emblema pentru coifurã.
E. Bascul pentru studenţi
Se confecţioneazã din ţesãturã tip lânã.
Este de culoare bleumarin, iar în lateral pe partea stângã se aplicã emblema.
F. Capela pentru elevii din instituţiile de învãţãmânt
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin-indigo.
Se compune din calotã, clapã şi cozoroc.
Calota are formã ovalã. Clapa înconjoarã pãrţile laterale, având prevãzutã pe marginea superioarã o vipuşcã de culoare portocalie, şi este liberã în faţã peste cozoroc, unde se încheie cu nasture.
Cozorocul este confecţionat din tercot, dublat şi întãrit. Pe partea frontalã a calotei se aplicã emblema pentru coifurã.
G. Cãciula
a) Cãciula pentru bãrbaţi
Se confecţioneazã din blanã naturalã astrahan/caracul, de culoare gri, pentru chestori şi comisari şefi şi din blanã naturalã nutriet, de culoare gri, pentru ceilalţi ofiţeri, agenţi de poliţie, studenţi şi elevi din instituţiile de învãţãmânt.
Pentru efectivele din grupa A se compune din calotã, bordurã şi cozoroc.
Pentru efectivele grupelor B şi C se compune din calotã, bordurã şi clapã frontalã de formã semicircularã fixatã în puncte cusute de calotã. Bordura pe interior este dublatã cu postav.
Calota are o formã ovalã. Bordura înconjoarã pãrţile laterale pânã în dreptul cozorocului sau clapei frontale, având colţurile rotunjite, fixate de calotã prin butoni metalici, şi se poate lãsa peste urechi.
Pentru efectivele din grupa A cozorocul este simplu, iar deasupra acestuia se monteazã şnur de culoare albã pentru poliţişti şi de culoare portocalie pentru elevi şi studenţi.
În faţã, pe mijloc, se aplicã emblema pentru coifurã.
b) Cãciula pentru femei are formã ovalã cu bordurã latã aplicatã, fãrã şnur.

CAP. II
Îmbrãcãmintea şi lenjeria

A. Sacoul
a) Sacou la douã rânduri de nasturi
Pentru uniforma de ceremonie se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã pentru efectivele din grupa A, bleumarin-indigo pentru grupa B, bleumarin pentru grupa C sau albã pentru toate structurile.
Pentru uniforma de reprezentare se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele structurilor din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru grupa C.
Pentru uniforma de oraş a studenţilor se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele structurilor din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru grupa C şi este prevãzut pe pieptul stâng cu bandã velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu.
Are revere ascuţite pe care se aplicã petliţe brodate şi se încheie la douã rânduri de nasturi, alţi 2 nasturi fiind montaţi mai sus, simetric, puţin lateral.
Ambii piepţi, sub talie, sunt prevãzuţi cu câte un buzunar ascuns, cu clapã dreaptã, iar pe pieptul stâng, în partea de sus se aflã un buzunar fals. Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãturã pe mijloc.
Mâneca este formatã dintr-o bucatã, fãrã manşetã, şi este prevãzutã la terminaţie cu 2 nasturi metalici. La 4-6 cm de cusãtura umãrului, pe mâneca stângã se aplicã ecusonul specific. Pe mânecile sacoului sunt aplicate garniturile de grad profesional, la 6-8 cm de la terminaţie.
Pe umeri sunt fixate câte douã bride pe care se monteazã epoleţii cu grad profesional.
Pieptul stâng se încheie peste pieptul drept pentru bãrbaţi.
Pieptul drept se încheie peste pieptul stâng pentru femei, iar pe ambii piepţi sunt pense care pornesc din cusãtura umãrului.
b) Sacoul la un rând de nasturi
Pentru uniforma de reprezentare se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo pentru grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru grupa C.
Pentru uniforma de oraş a elevilor din instituţiile de învãţãmânt se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo pentru efectivele structurilor din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru grupa C şi este prevãzut pe pieptul stâng cu bandã velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu.
Sacoul are revere drepte pe care se aplicã petliţele şi se încheie la un rând, cu 3 nasturi, astfel: primul la 5 cm sub linia buzunarului de sus, ultimul pe linia clapelor de la buzunarele de jos, iar al treilea se fixeazã la distanţe egale între primul şi ultimul nasture.
Croiala este dreaptã şi uşor cambratã în talie, pentru portul centurii cu accesoriile din dotare. Spatele este confecţionat din douã bucãţi, având cusãturã pe mijloc. Sacoul are 3 buzunare: un buzunar fals aplicat pe partea superioarã a pieptului stâng şi douã buzunare laterale, ascunse la partea inferioarã a ambilor piepţi. Buzunarele laterale au clape drepte.
Mâneca este formatã dintr-o bucatã, iar la terminaţie se monteazã, pe un şliţ fals, 2 nasturi metalici.
La 4-6 cm de cusãtura umãrului, pe mâneca stângã se aplicã ecusonul specific. Pe mânecile sacoului sunt aplicate garniturile de grad profesional, la 6-8 cm de la terminaţie. Pe umeri sunt fixate câte douã bride pe care se monteazã epoleţii cu grad profesional.
Pieptul stâng se încheie peste pieptul drept pentru bãrbaţi.
Pieptul drept se încheie peste pieptul stâng pentru femei, iar pe ambii piepţi sunt pense care pornesc din cusãtura umãrului.
B. Completul modular
a) Scurta exterioarã
Se confecţioneazã din ţesãturã imperrespirantã de culoare bleumarin-indigo pentru grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru grupa C. Partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu platcã din ţesãturã imperrespirantã de culoare gri-petrol pentru grupa A, gri-fer pentru grupa B şi bleumarin pentru grupa C.
Piepţii se încheie în faţã prin fermoar detaşabil cu dublu cursor, dublat pe faţã cu foran. Pe interior este prevãzutã cu fermoar detaşabil prin care se fixeazã bluzonul interior sau bluza matlasatã cu mâneci detaşabile. Pe spate, în cusãtura de îmbinare a plãtcii este fixat un dreptunghi din ţesãturã fond, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune, la vedere, în timpul intervenţiilor. La îmbinarea pieptului drept cu platca se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea prin şurub a insignei de poliţist, iar deasupra este inscripţionatã denumirea structurii.
Pentru efectivele din structurile grupei A, la îmbinarea spatelui şi piepţilor cu platca este introdusã o vipuşcã din material retroreflectant.
Pe piepţi şi la partea inferioarã a scurtei sunt prevãzute buzunare aplicate. În talie este prevãzutã cu un şnur ascuns, de ajustare şi cu douã bride, laterale longitudinale, exterioare, care se închid prin butoni metalici în partea superioarã, pentru fixarea centurii.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã, iar în partea de jos este prevãzutã cu o bridã. Pentru grupa A brida este dublatã cu material retroreflectant.
Pe umeri sunt prevãzuţi epoleţi din material şi culoare cu platca, fixaţi în cusãtura umãrului, iar capãtul liber se prinde cu butoni metalici. Pe epoleţi se monteazã suportul de grad profesional. La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii.
Gulerul este format din faţã şi dos, de care se poate fixa gluga detaşabilã.
La terminaţie, în cusãturile laterale, scurta este prevãzutã cu o deschizãturã de acces la materialele din dotare, purtate la centurã.
Scurta exterioarã este dublatã în întregime cu cãptuşealã matlasatã pe material neţesut termoizolant.
Scurta exterioarã pentru uniforma de clasã şi instruire a elevilor din şcolile de formare a agenţilor este prevãzutã, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
b) Bluzonul interior
Se confecţioneazã din ţesãturã imperrespirantã de culoare bleumarin-indigo pentru grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru grupa C. Pe partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu platcã din ţesãturã imperrespirantã de culoare gri-petrol pentru grupa A, gri-fer pentru grupa B şi bleumarin pentru grupa C.
Piepţii se încheie în faţã prin fermoar detaşabil, cu ajutorul cãruia bluzonul interior se poate fixa de scurta exterioarã. Pe spate, în cusãtura de îmbinare a plãtcii este fixat un dreptunghi din ţesãturã fond, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune, la vedere, în timpul intervenţiilor. La îmbinarea pieptului drept cu platca se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea prin şurub a insignei de poliţist, iar deasupra este inscripţionatã denumirea structurii.
Pentru efectivele din structurile grupei A, la îmbinarea spatelui şi piepţilor cu platca este introdusã o vipuşcã din material retroreflectant.
Pe partea superioarã a piepţilor, sub linia de unire cu platca, sunt prevãzute douã buzunare, iar la partea inferioarã a piepţilor, lateral, sunt douã buzunare cu laist. Mâneca este dreaptã, cu manşetã.
Pe umeri sunt prevãzuţi epoleţi din material şi culoare cu platca, fixaţi în cusãtura umãrului, iar capãtul liber se prinde cu butoni metalici. Pe epoleţi se monteazã suportul de grad profesional.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii. Gulerul este format din faţã şi dos. La terminaţie, în cusãturile laterale, scurta este prevãzutã cu o deschizãturã de acces la materialele din dotare, purtate la centurã, care se încheie cu fermoar. Bluzonul interior este dublat în întregime cu cãptuşealã.
Pieptul stâng se încheie peste pieptul drept pentru bãrbaţi.
Pieptul drept se încheie peste pieptul stâng pentru femei.
Bluzonul interior pentru uniforma de clasã şi instruire a elevilor din instituţiile de învãţãmânt de formare a agenţilor este prevãzut, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
C. Bluza matlasatã cu mâneci detaşabile
Se confecţioneazã din material textil de culoare bleumarin-indigo pentru grupa A şi pentru grupa B şi de culoare bleumarin pentru grupa C. Pe partea superioarã a piepţilor şi a spatelui este dublatã cu platcã din ţesãturã imperrespirantã de culoare gri-petrol pentru grupa A, gri-fer pentru grupa B şi bleumarin pentru grupa C.
Piepţii se încheie în faţã prin fermoar detaşabil, cu ajutorul cãruia bluza se poate fixa de scurta exterioarã. Pe spate, în cusãtura de îmbinare a plãtcii este fixat un dreptunghi din ţesãturã fond, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune, la vedere, în timpul intervenţiilor.
La îmbinarea pieptului drept cu platca se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea prin şurub a insignei de identificare, iar deasupra este inscripţionatã denumirea structurii.
Pentru efectivele din structurile grupei A, la îmbinarea spatelui şi piepţilor cu platca este introdusã o vipuşcã din material retroreflectant.
Pe partea superioarã a piepţilor, sub linia de unire cu platca, sunt prevãzute douã buzunare. La partea inferioarã a piepţilor, lateral, sunt douã buzunare cu laist.
Mânecile sunt detaşabile prin fermoare, sunt drepte, cu manşetã care se închide cu butoni. Pentru grupa A brida este dublatã cu material retroreflectant. Pe umeri sunt prevãzuţi epoleţi realizaţi din acelaşi material cu platca, fixaţi la un capãt în cusãtura umãrului, iar la celãlalt prin buton metalic.
Pe epoleţi se monteazã suportul de grad profesional. La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii. Gulerul este format din faţã şi dos. La terminaţie, în cusãturile laterale, bluza este prevãzutã cu o deschizãturã de acces la materialele din dotare, purtate la centurã, care se încheie cu fermoar. Bluza este dublatã în întregime cu cãptuşealã.
Pieptul stâng se încheie peste pieptul drept pentru bãrbaţi.
Pieptul drept se încheie peste pieptul stâng pentru femei.
Bluza matlasatã pentru uniforma de clasã şi instruire a elevilor din instituţiile de învãţãmânt este prevãzutã, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
D. Bluza de instruire pentru studenţi
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin.
Piepţii sunt prevãzuţi la partea superioarã cu platcã dublatã şi matlasatã. Închiderea piepţilor se face cu fermoar. Spatele are partea superioarã dublatã cu platcã matlasatã. Atât piepţii, cât şi spatele au la îmbinarea mânecilor aripioare matlasate care mascheazã fermoarul în care sunt prinse mânecile. Mânecile sunt croite dintr-o bucatã, pe lateral au buzunare cu burduf şi capac fixat cu velcro. Mânecile sunt montate în cusãtura umãrului cu fermoar, putând fi detaşate. Pe partea superioarã a piepţilor sunt aplicate douã buzunare, cu clapã, iar la partea inferioarã sunt buzunare oblice cu fermoar. Pe pieptul stâng, deasupra buzunarului este prevãzutã o bandã velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu.
Gulerul este tip tunicã şi este dublat.
Epoleţii sunt fixaţi prin cusãturã la capãtul dinspre umãr, iar celãlalt capãt se fixeazã prin bandã velcro.
Pieptul stâng se încheie peste pieptul drept pentru bãrbaţi.
Pieptul drept se încheie peste pieptul stâng pentru femei.
E) Bluzonul pentru clasã pentru studenţi
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin. Piepţii se încheie în faţã cu fermoar ascuns în foran.
Partea superioarã a piepţilor şi spatelui este dublatã cu platcã din material fond, iar sub cusãtura de îmbinare de pe piept sunt aplicate buzunare.
Peste buzunarul din partea stângã este aplicat un suport cu douã locaşuri pentru instrumente de scris. Peste buzunarul din partea dreaptã este aplicat un buzunar mic, cu clapã ascuţitã ce se închide cu un buton. Pe pieptul stâng, deasupra buzunarului este prevãzutã o bandã velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu.
Pe partea inferioarã, lateral, sunt douã buzunare aplicate, cu clape drepte ce se închid cu butoni. Mâneca este formatã din douã bucãţi, finalizatã cu manşetã.
Pe mâneca stângã este aplicat un buzunar cu clapã.
Spatele este prevãzut pe pãrţile laterale cu pliuri.
Gulerul este drept, format din faţã şi dos.
La terminaţie bluzonul este prevãzut cu bandã elasticã.
Epoleţii sunt din material fond.
Pieptul stâng se încheie peste pieptul drept pentru bãrbaţi.
Pieptul drept se încheie peste pieptul stâng pentru femei.
F. Pantaloni
a) Pantalonii pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã pentru grupa A, bleumarin-indigo pentru grupa B, bleumarin pentru grupa C sau albã pentru toate structurile. Au croialã dreaptã, fãrã manşetã. Sunt prevãzuţi cu douã buzunare laterale, pe cant, şi un buzunar la spate. Betelia are gãici pentru curea. Şliţul se încheie cu fermoar.
Pentru chestori, pantalonii au o vipuşcã de 0,5 cm de culoare albã pentru grupa A, bleumarin pentru grupa B şi gri pentru grupa C, având pe pãrţile laterale un lampas confecţionat din douã benzi late de 2 cm fiecare, de aceleaşi culori cu vipuşca.
Pentru comisari şi inspectori, pe cusãtura lateralã au montatã o vipuşcã de 0,5 cm.
b) Pantalonii pentru uniforma de reprezentare, uniforma de oraş şi de clasã a studenţilor şi uniforma de oraş a elevilor din instituţiile de învãţãmânt
Se confecţioneazã din stofã de culoare bleumarin-indigo pentru grupa A, gri-fer pentru grupa B şi bleumarin pentru grupa C. Au croialã dreaptã, fãrã manşetã. Sunt prevãzuţi cu douã buzunare laterale, pe cant şi un buzunar la spate. Betelia are aplicate gãici. Şliţul se încheie cu fermoar.
La pantalonii pentru femei, şliţul se închide partea dreaptã peste partea stângã.
Pentru corpul chestorilor pantalonii sunt prevãzuţi cu vipuşcã de 0,5 cm de culoare gri-bleu pentru grupa A, bleumarin pentru grupa B şi gri pentru grupa C, având pe pãrţile laterale un lampas confecţionat din douã benzi, late de 2 cm fiecare, în aceleaşi culori.
Pantalonii din stofã de iarnã sunt dublaţi pe partea superioarã a feţelor de pantalon cu cãptuşealã.
c) Pantalonii pentru uniforma de serviciu şi uniforma de instruire a elevilor din instituţiile de învãţãmânt
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin-indigo pentru grupa A, gri-fer pentru grupa B şi bleumarin pentru grupa C.
Au croiala dreaptã. Pantalonii sunt prevãzuţi cu 3 buzunare, dispuse astfel: douã buzunare ascunse în cusãturile laterale şi un buzunar montat la spate în partea superioarã.
Şliţul pantalonului se încheie cu fermoar. Betelia pantalonului este prevãzutã cu gãici.
La pantalonii pentru femei, şliţul se închide partea dreaptã peste partea stângã. Pantalonii pentru iarnã se confecţioneazã cu mesadã detaşabilã din ţesãturã poliester imperrespirantã.
d) Pantalonii pentru uniforma de instruire a studenţilor
Se confecţioneazã din tercot de culoare bleumarin.
Croiala este dreaptã, formând deasupra bocancilor (ghetelor) o bufã pentru lejeritate. Betelia pantalonului este prevãzutã în partea din spate cu elastic, iar pentru fixarea centurii sunt montate 7 gãici care se închid cu nasturi. Şliţul pantalonului se încheie cu fermoar.
Pantalonii sunt prevãzuţi cu 4 buzunare, astfel: douã buzunare ascunse în cusãturile laterale şi douã buzunare aplicate cu burduf şi capace drepte, care se închid cu bandã velcro.
Partea din faţã a pantalonilor, în dreptul genunchiului, şi turul de pantaloni sunt bazonate cu un rând de material fond. În partea de jos pantalonii vor avea fixate subtãlpare din elastic.
La pantalonii pentru studente, şliţul se închide partea dreaptã peste partea stângã.
G. Fusta
Se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã pentru grupa A, bleumarin-indigo pentru grupa B, bleumarin pentru grupa C sau albã pentru toate structurile la uniforma de ceremonie şi din stofã de culoare bleumarin-indigo pentru grupa A, gri-fer pentru grupa B şi bleumarin pentru grupa C.
Are croialã clasicã şi şliţ la spate. Este dublatã cu cãptuşealã.
H. Scurta
a) Scurta pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã din stofã de culoare neagrã pentru structurile grupei A, bleumarin-indigo pentru grupa B şi bleumarin pentru grupa C.
Are revere ascuţite şi se încheie la douã rânduri a câte 2 nasturi din metal, alţi 2 nasturi fiind montaţi mai sus, simetric, puţin lateral. Mâneca este formatã dintr-o bucatã fãrã manşetã, pe care se aplicã garnitura de mânecã pentru ceremonie.
Sub linia taliei, are buzunare oblice.
Pe umeri se monteazã bride pentru montat epoleţii cu grad profesional.
Se confecţioneazã cãptuşitã cu material termoizolant.
Scurta pentru femei are douã pense pe piept, iar partea dreaptã se încheie peste partea stângã.
b) Scurta cu mesadã şi guler din blanã naturalã
Se confecţioneazã din material textil impermeabil de culoare bleumarin-indigo cu platcã gri-petrol şi mesadã detaşabilã din material termoizolant, matlasat, pentru structurile din grupa A, material textil impermeabil de culoare bleumarin-indigo cu platcã din ţesãturã imperrespirantã de culoare gri-fer şi mesadã detaşabilã din blanã naturalã pentru structurile din grupa B şi din material textil impermeabil de culoare bleumarin cu platcã din ţesãturã imperrespirantã de aceeaşi culoare şi mesadã detaşabilã din blanã naturalã pentru structurile din grupa C.
Piepţii se încheie în faţã prin fermoar detaşabil, dublat pe faţã cu foran. Pe interior este prevãzutã cu fermoar detaşabil prin care se fixeazã mesada detaşabilã.
Pe spate, în cusãtura de îmbinare a plãtcii este fixat un dreptunghi din ţesãturã fond, inscripţionat cu denumirea structurii, care se poate expune, la vedere, în timpul intervenţiilor. La îmbinarea pieptului drept cu platca se introduce o bridã prevãzutã la capãtul liber cu un orificiu pentru fixarea prin şurub a insignei de poliţist, iar deasupra este inscripţionatã denumirea structurii.
Mâneca este dreaptã, fãrã manşetã.
Pe umeri sunt prevãzuţi epoleţi din material şi culoare identice cu platca, fixaţi în cusãtura umãrului, iar capãtul liber se prinde cu butoni metalici. Pe epoleţi se monteazã suportul de grad profesional.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul de mânecã specific structurii. Gulerul este format din faţã şi dos, pe care se monteazã un guler din blanã naturalã astrahan (caracul) de culoare gri pentru chestori şi comisari şefi şi din blanã naturalã nutriet de culoare gri pentru ceilalţi ofiţeri, agenţi de poliţie, studenţi şi elevi din instituţiile de învãţãmânt.
Scurta este dublatã în întregime cu cãptuşealã.
Scurta pentru uniforma de oraş pentru elevi şi studenţi este prevãzutã, pe pieptul stâng, deasupra buzunarului, cu bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
Scurta pentru femei se încheie partea dreaptã peste partea stângã.
c) Scurta pentru instruire a studenţilor
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleumarin-indigo şi este prevãzutã cu mesadã matlasatã detaşabilã.
Se încheie în faţã cu fermoar detaşabil, cu foran şi sistem de fixare cu velcro.
Gulerul este tunicã în care se introduce gluga.
Pe piepţi, sub linia taliei este prevãzutã cu douã buzunare dreptunghiulare cu clapã, iar pe lateralul acestora, buzunare închise cu fermoar.
Pe pieptul stâng este prevãzutã o bandã velcro pentru aplicarea însemnului de an de studiu.
În talie este prevãzutã cu şnur pentru ajustare. Mâneca este raglan, iar pe umãr sunt prevãzuţi epoleţi.
Mesada este fixatã de scurtã prin fermoare.
I. Impermeabilul
Se confecţioneazã din ţesãturã imperrespirantã, de culoare bleumarin-indigo cu platcã gri-petrol pentru grupa A, bleumarin-indigo cu platcã gri-fer pentru grupa B şi bleumarin, în întregime, pentru grupa C.
Are croialã raglan, cu guler înalt, cu posibilitatea de a se închide, şi este prevãzut cu glugã detaşabilã, care se aplicã prin butoni metalici pe guler.
Se încheie în faţã cu un rând de nasturi ascunşi şi este prevãzut în talie cu un cordon din material fond, cu catarame.
Are douã buzunare aşezate oblic, lateral, sub talie. Este cãptuşit în întregime.
În partea superioarã a spatelui este prevãzut cu platcã protectoare susţinutã prin interior cu plasã de aerisire. Pe pieptul drept este inscripţionatã denumirea structurii. Mâneca este fãrã manşetã.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã se aplicã ecusonul specific structurii.
Pe umeri este prevãzut cu epoleţi realizaţi din acelaşi material şi aceeaşi culoare cu platca pe care se monteazã suporţii cu grad profesional.
Impermeabilul pentru femei se încheie partea dreaptã peste partea stângã şi, în plus, are douã pense pe piepţi.
Impermeabilul pentru studenţi şi elevi este prevãzut pe pieptul stâng cu o bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
J. Puloverul
Se confecţioneazã din fire acrilice tip lânã, de culoare bleumarin pentru structurile din grupa C şi de culoare bleumarin-indigo pentru celelalte structuri.
Puloverul este prevãzut pe umeri cu platcã şi epoleţi din tercot de culoare bleumarin sau bleumarin-indigo, pe care se monteazã suporţii cu grad profesional.
Pe piept este prevãzut cu o bandã realizatã prin tricotare de culoare gri-bleu pentru efectivele din grupa A şi gri-fer pentru grupa B.
Pe mâneci sunt aplicate cotiere din tercot.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific structurii.
Pentru efectivele instituţiilor de învãţãmânt, pe pieptul stâng este prevãzutã o bandã velcro, pentru fixarea însemnului de an de studiu.
K. Cãmaşa
Se confecţioneazã din tercot, de culoare albã pentru uniforma de ceremonie, iar pentru uniforma de reprezentare este de culoare gri-bleu pentru grupa A, gri pentru grupa B şi bleu pentru grupa C. Se încheie cu nasturi şi are gulerul rãsfrânt, cu colţ.
Pe pieptul stâng este prevãzut un buzunar dreptunghiular.
Mâneca are manşetã simplã, încheiatã cu nasturi.
L. Cãmaşa-bluzã
Se confecţioneazã din tercot, are gulerul rãsfrânt, cu colţ.
Pe piepţi sunt aplicate douã buzunare cu clape.
Se confecţioneazã cu mânecã scurtã sau cu mânecã lungã, prevãzutã cu manşetã simplã.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific structurii.
Pe umeri are epoleţi din acelaşi material şi aceeaşi culoare cu platca, prinşi în cusãtura mânecii, pe care se monteazã suporţii cu grad profesional.
Se poate confecţiona cu bandã la terminaţie.
a) Cãmaşa-bluzã pentru efectivele structurilor din grupa A se confecţioneazã de culoare gri-bleu, cu guler şi manşete de culoare bleumarin. Spatele şi piepţii se confecţioneazã cu platcã.
La îmbinarea piepţilor şi spatelui cu platca se introduce o vipuşcã de culoare bleumarin.
Cãmaşa-bluzã pentru poliţia rutierã se confecţioneazã cu platca de la piepţi şi spate de culoare albã.
b) Cãmaşa-bluzã pentru structurile din grupele B se confecţioneazã de culoare gri, iar pentru structurile din grupa C de culoare bleu.
c) Cãmaşa-bluzã pentru studenţii Academiei de Poliţie se confecţioneazã de culoare bleumarin, cu platca şi manşetele de culoare gri.
Pe pieptul stâng este prevãzutã cu bandã velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu.
M. Tricou
Se confecţioneazã din tricot de culoare bleumarin pentru toate structurile şi de culoare albã cu guler şi manşete de culoare bleumarin pentru poliţia rutierã.
Tricoul se încheie cu 3 nasturi, iar pe spate este inscripţionat cu denumirea structurii.
La nivelul pieptului este prevãzut cu o bandã de culoare gribleu pentru grupa A, gri-fer pentru grupa B şi bleumarin pentru poliţia rutierã. Tricoul pentru grupa C este simplu.
Pe pieptul drept, deasupra benzii de culoare, se inscripţioneazã denumirea structurii, cu litere de culoare albã pentru grupa A, bleumarin pentru poliţia rutierã şi galbenã pentru grupa B.
Pe umeri epoleţii sunt din material fond, prinşi în cusãtura mânecii, pe care se monteazã suporţii cu grad profesional.
La 4-6 cm de umãr, pe mâneca stângã, se aplicã ecusonul specific structurii.
Tricoul pentru elevi şi studenţi este prevãzut pe pieptul stâng cu bandã velcro pentru fixarea însemnului de an de studiu.

CAP. III
Încãlţãmintea

A. Pantofii
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, iar pentru uniforma de ceremonie pot fi şi de culoare albã. Pantofii de varã au perforaţii, iar pentru cadrele femei, pot avea decupaje.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri.
B. Ghetele
Ghetele pentru bãrbaţi se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, cu carâmb scurt sau înalt, cãptuşite pe interior, iar sistemul de închidere este cu şiret.
Ghetele pentru femei se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, de culoare neagrã, cãptuşite cu meşinã. Carâmbul este scurt, iar sistemul de încheiere este cu şiret în faţã.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri, matriţat galoşat cu ramã ornament.
C. Cizme scurte pentru femei
Se confecţioneazã din piele box, faţã naturalã, impermeabilizatã, de culoare neagrã, sunt cãptuşite cu blanã sau cu meşinã, iar sistemul de încheire este cu fermoar lateral pe partea interioarã.
Talpa este realizatã din cauciuc sintetic sau polimeri.

CAP. IV
Echipamentul divers

A. Cravata
Se confecţioneazã din ţesãturã sinteticã.
Pentru uniforma de reprezentare este de culoare bleumarin cu dungi gri-bleu cu lãţimea de 0,2 cm dispuse în diagonalã, la intervale succesive de 2,2 cm, pentru structurile din grupa A şi de culoare bleumarin pentru celelalte structuri.
Pentru uniforma de ceremonie se confecţioneazã de culoare neagrã cu dungi albe cu lãţimea de 0,2 cm dispuse în diagonalã, la intervale succesive de 2,2 cm, pentru structurile din grupa A şi de culoare bleumarin, în întregime, pentru celelalte structuri.
B. Fularul
Se confecţioneazã din fire acrilice tip lânã de culoare gri- bleu pentru grupa A, gri pentru grupa B şi bleumarin pentru grupa C.
Fularul se poate realiza şi de culoare albã.
C. Mãnuşile
a) Mãnuşile din piele
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã şi au formatul clasic, cu 5 degete. Pot fi cãptuşite cu tricot sau blanã.
b) Mãnuşi din lânã
Sunt tricotate din fire de lânã ori tip lânã de culoare bleumarin sau albã. Au format obişnuit cu 5 degete.
c) Mãnuşi din pânzã cãptuşite
Se confecţioneazã din ţesãturã impermeabilã de culoare bleumarin, pentru toate structurile, au format cu un singur deget şi locaş pentru trãgaci. Sunt cãptuşite cu molton sau material termoizolant matlasat.
D. Ciorapii
Se confecţioneazã din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare gri pentru grupa B şi de culoare bleumarin pentru grupele A şi C.
E. Centura
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã pentru toate structurile şi este prevãzutã cu cataramã confecţionatã din metal de culoare albã pentru structurile din grupele A şi C şi de culoare galbenã pentru structurile din grupa B.
Pentru structurile din grupa A este prevãzutã cu douã gãici cu inele metalice de care se fixeazã o curea din chingã textilã de culoare neagrã, care se poartã ca diagonalã de susţinere pentru accesoriile din dotare.
În funcţie de nevoile activitãţii desfãşurate, centura se poate confecţiona din material textil, tip chingã, cu cataramã din material plastic, de culoare neagrã cu sistem de autoblocare, pe care se monteazã accesoriile.
F. Cureaua pentru pantaloni
Se confecţioneazã din piele de culoare neagrã pentru toate structurile. La capãtul din stânga este prevãzutã cu o cataramã, confecţionatã din metal de culoare albã pentru grupele A şi C şi de culoare galbenã pentru grupa B.
G. Eghileţii (şnurul)
Se confecţioneazã din şnur textil de culoare albã pentru grupele A şi C şi galbenã pentru grupa B.
a) Eghiletul pentru ofiţeri
Se compune din douã ramuri împletite, prinse una în prelungirea celeilalte, încadrate de un şnur simplu.
Ramurile împletite continuã cu câte un şnur prevãzut cu nod dublu.
La terminaţie, fiecare şnur are cui de culoare alb-argintiu pentru grupele A şi C şi galbenã pentru grupa B.
b) Şnurul pentru agenţi
Se confecţioneazã dintr-un singur şnur împletit, în aceleaşi culori ca şi pentru ofiţeri.
c) Eghilet pentru studenţii Academiei de Poliţie
Se confecţioneazã de culoarea structurii din care fac parte.
Se compune dintr-o ramurã împletitã ce se continuã cu un şnur prevãzut cu un nod dublu, la terminaţia cãruia se fixeazã un cui la culoare. La capãtul opus se terminã cu o treflã din şnur.
H. Nasturii
Se confecţioneazã din metal alb-argintiu pentru grupele A şi C şi galben-auriu pentru grupa B, cu diametrul de 1,5 sau 2 cm.
Calota are imprimatã în relief sigla cu însemnele heraldice.

CAP. V
Însemnele distinctive

A. Emblema pentru coifurã
a) Emblema pentru coifura ofiţerilor şi agenţilor de poliţie
Se confecţioneazã pe suport textil de culoare bleumarin prin brodare cu fir metalizat de culoare alb-argintiu pentru grupele A şi C şi galben-auriu pentru grupa B şi reprezintã acvila, încadratã între ramuri cu frunze stilizate, astfel: 4 ramuri cu frunze stilizate pentru corpul chestorilor, 3 ramuri cu frunze stilizate pentru corpul comisarilor şi corpul inspectorilor, douã ramuri cu frunze stilizate pentru corpul agenţilor.
Pe pieptul acvilei este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere specifice stemei României.
b) Emblema pentru coifura studenţilor
Se confecţioneazã în acelaşi mod, cu deosebirea cã pe scutul metalic este aplicatã sigla Academiei de Poliţie.
c) Emblema pentru coifura elevilor din instituţiile de învãţãmânt
Se confecţioneazã din metal de culoare albã pentru grupele A şi C şi galbenã pentru structurile grupei B şi reprezintã acvila, încadratã între douã rânduri de ramuri cu frunze, pe pieptul cãreia este montat scutul metalic cu cele 5 cartiere.
B. Epoleţi cu grad profesional/suport cu grad profesional
Epoleţii/suporţii cu grad profesional sunt realizaţi prin brodarea cu fir metalizat pe suport textil a însemnelor de grad.
La uniforma de reprezentare suportul textil este de culoare bleumarin-indigo pentru structurile din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru structurile din grupa C, cu marginile bordurate cu linie de contur de culoare alb-argintiu pentru structurile din grupele A şi C şi de culoare gri-fer pentru structurile din grupa B.
La uniforma de ceremonie suportul textil este de culoare neagrã pentru structurile din grupa A, de culoare bleumarin-indigo pentru structurile din grupa B, de culoare bleumarin pentru structurile din grupa C sau de culoare albã pentru toate structurile.
Gradele profesionale sunt reprezentate prin stele de diferite dimensiuni pentru corpul ofiţerilor şi barete de formã dreptunghiularã pentru corpul agenţilor.
Stelele sau baretele sunt de culoare alb-argintiu pentru structurile din grupele A şi C şi de culoare galben-auriu pentru structurile din grupa B.
Gradele profesionale sunt reprezentate pe epolet/suport astfel:
* Pentru corpul chestorilor sunt brodate 1-4 stele, cu linie de contur de culoare roşie şi cu diametrul de 3 cm, dupã cum urmeazã:
a) pentru chestor de poliţie - o stea;
b) pentru chestor principal de poliţie - douã stele;
c) pentru chestor şef de poliţie - 3 stele;
d) pentru chestor general de poliţie - 4 stele.
La partea dinspre umãr, pe suportul textil, sunt brodate ramuri cu frunze stilizate ce formeazã o cununã care încadreazã centrul unei stele.
* Pentru corpul comisarilor sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare albastrã şi cu diametrul de 2 cm, dupã cum urmeazã:
a) pentru subcomisar de poliţie - o stea;
b) pentru comisar de poliţie - douã stele;
c) pentru comisar şef de poliţie - 3 stele.
* Pentru corpul inspectorilor sunt brodate 1-3 stele, cu linie de contur de culoare neagrã şi cu diametrul de 1,5 cm, dupã cum urmeazã:
a) pentru subinspector de poliţie - o stea;
b) pentru inspector de poliţie - douã stele;
c) pentru inspector principal de poliţie - 3 stele;
* Pentru corpul agenţilor sunt brodate 1-5 barete cu dimensiuni de 1,2 cm x 3,5 cm, dupã cum urmeazã:
a) agent de poliţie - o baretã;
b) agent principal de poliţie - douã barete;
c) agent şef adjunct de poliţie - 3 barete;
d) agent şef de poliţie - 4 barete;
e) agent şef principal - 5 barete.
C. Suportul de grad pentru mânecã
Este realizat prin brodare cu fir metalizat pe suport textil. Este constituit din 1-3 benzi cu dimensiuni diferite, dupã cum urmeazã:
- pentru corpul chestorilor - 3 benzi cu lãţimea de 3 cm, 2,5 cm şi 2 cm;
- pentru corpul comisarilor - douã benzi cu lãţimea de 2,5 cm şi 2 cm;
- pentru corpul inspectorilor - o bandã cu lãţimea de 2 cm;
- pentru corpul agenţilor - o bandã, cu lãţimea de 0,5 cm.
Benzile brodate sunt de culoare alb-argintiu pentru efectivele din grupele A şi C şi gri-fer pentru grupa B.
La uniforma de reprezentare suportul textil este de culoare bleumarin-indigo pentru structurile din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru structurile din grupa C. La uniforma de ceremonie suportul textil este de culoare neagrã pentru structurile din grupa A, de culoare bleumarin-indigo pentru structurile din grupa B, de culoare bleumarin pentru structurile din grupa C sau de culoare albã pentru toate structurile.
D. Însemnele de an de studiu
Se confecţioneazã pe suport textil de culoare portocalie, de formã dreptunghiularã (4,5 x 9 cm). Suportul textil este bordurat cu linie de contur de culoare neagrã.
Elementele componente ale fiecãrui an de studiu - barete în formã dreptunghiularã - sunt de culoare alb-argintiu pentru structurile din grupa A şi galben-auriu pentru grupa B, realizate prin brodare.
La partea superioarã a însemnului se înscrie cu litere majuscule de culoare neagrã inscripţia "STUDENT", respectiv "ELEV", iar la partea inferioarã se brodeazã baretele aferente anului de studiu - câte o baretã pentru fiecare an de studiu.
E. Petliţele
Petliţele sunt realizate prin brodare cu fir metalizat pe suport textil şi reprezintã un numãr diferit de ramuri cu frunze stilizate, dispuse în arc de cerc, dupã cum urmeazã:
- pentru corpul chestorilor - 5 ramuri;
- pentru corpul comisarilor - 4 ramuri;
- pentru corpul inspectorilor - 3 ramuri;
- pentru corpul agenţilor - douã ramuri.
Ramurile care definesc petliţele sunt de culoare albã pentru structurile din grupele A şi C şi gri-fer pentru structurile din grupa B.
La uniforma de reprezentare suportul textil este de culoare bleumarin-indigo pentru structurile din grupele A şi B şi de culoare bleumarin pentru structurile din grupa C.
La uniforma de ceremonie suportul textil este de culoare neagrã pentru structurile din grupa A, de culoare bleumarin-indigo pentru structurile din grupa B, de culoare bleumarin pentru structurile din grupa C sau de culoare albã pentru toate structurile.
F. Ecusoane
a) Ecusonul pentru uniforma de ceremonie
Se confecţioneazã în formã de scut, prin brodare pe suport textil de culoare bleumarin. La partea superioarã a scutului se brodeazã tricolorul, pe care se înscrie cu litere majuscule de culoare albã înscripţia "ROMÂNIA".
Pe scut se brodeazã acvila cruciatã de culoare galben-auriu, cu ciocul şi ghearele roşii, ţinând în gheara dreaptã o sabie de culoare alb-argintiu, iar în cea stângã o ramurã de mãslin verde.
Pe pieptul acvilei se aflã un scut mic pe care se brodeazã însemnele heraldice specifice fiecãrei structuri. La baza scutului mare se aflã o eşarfã de culoare albã, ce are înscrisã cu litere negre deviza specificã fiecãrei structuri.
b) Ecusonul pentru uniforma de reprezentare şi de serviciu
Se confecţioneazã prin brodare pe suport textil şi este constituit din douã piese: un ecuson în formã de scut şi un ecuson în formã de segment circular.
Pe scut se brodeazã acvila cruciatã de culoare galben-auriu, cu ciocul şi ghearele roşii, ţinând în gheara dreaptã o sabie de culoare alb-argintiu, iar în cea stângã o ramurã de mãslin verde.
Pe pieptul acvilei se aflã un scut mic pe care se brodeazã însemnele heraldice specifice fiecãrei structuri. La baza scutului mare se aflã o eşarfã de culoare albã, ce are înscrisã cu litere negre deviza specificã fiecãrei structuri.
Pe segmentul circular se brodeazã denumirea structurii.
c) Ecusonul nominal
Se confecţioneazã din aliaj neferos având fondul alb-argintiu pentru structurile din grupele A şi C şi galben pentru grupa B.
Este inscripţionat, prin gravare, cu litere majuscule numele posesorului, sub o linie orizontalã vopsitã în culoarea bleumarin. Vertical, la capãtul din stânga sunt gravate trei linii care sunt vopsite în culorile tricolorului.
Sistemul de prindere este cu agrafã metalicã.
G. Insignele
a) Insigna pentru studii superioare
Se confecţioneazã din aliaj (patinat) şi este uşor bombatã.
Are în conţinut fãclia ştiinţei, pe care apare în partea de sus o carte deschisã, iar la partea de jos o eşarfã pe care este înscrisã inscripţia "ALMA MATER". Între ele este montat un scut cu tricolorul. Aceste elemente sunt suprapuse pe o cununã de formã ovalã, care are în partea stângã frunze de stejar, iar în partea dreaptã lauri.
Cununa se încheie la partea superioarã cu o coroanã de raze, iar la partea inferioarã cu o legãturã în formã de fundã.
b) Insigna de absolvent al Academiei de Poliţie
Se confecţioneazã din aliaj (patinat) şi este uşor bombatã.
Pe margini este prevãzutã cu o cununã care are în partea stângã frunze de stejar, iar în partea dreaptã lauri.
În interiorul cununii se aflã aplicat un scut încadrat la partea superioarã de inscripţia "ACADEMIA DE POLIŢIE", iar la partea inferioarã "ALEXANDRU IOAN CUZA".
Pe scut se aflã dispusã o acvilã care are o cruce în cioc, o sabie în gheara dreaptã şi o ramurã de mãslin în cea stângã.
Pe pieptul acvilei este dispusã o balanţã cu talerele în echilibru.
c) Insigna de identificare
Insigna destinatã poliţiştilor care lucreazã în structura Inspectoratului General al Poliţiei Române şi a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontierã are formã ovalã, se confecţioneazã din aliaj (patinat), este uşor bombatã, iar pe margini are o cununã de frunze de stejar care se încheie la partea inferioarã cu o legãturã în formã de fundã.
În interiorul acestei cununi se gãseşte stema ţãrii. În partea inferioarã sunt înscrise cu litere de tipar denumirea structurii şi numãrul de identificare.
Insigna destinatã poliţiştilor care lucreazã în structura Direcţiei Generale de Paşapoarte se confecţioneazã din aliaj neferos, are formã rotundã, este emailatã în culoarea roşie şi conturatã de un segment circular emailat în culoarea albã, pe care se înscrie cu litere majuscule de culoare neagrã: ROMÂNIA şi M.I.R.A. - PAŞAPOARTE.
Pe fondul insignei este aplicat însemnul heraldic al D.G.P.: acvila cruciatã avâd ciocul şi ghiarele de culoare roşie, ţinând în ghiarã dreaptã o sabie şi în stânga o ramurã de mãslin verde.
Pe pieptul acvilei se aflã un scut mai mic, de culoare verde, peste care se broşeazã un paşaport întredeschis.
În partea inferioarã se înscriu numãrul de identificare şi judeţul în care poliţistul îşi desfãşoarã activitatea.


TABELUL Nr. 1
cuprinzând culorile principalelor articole de echipament




┌────────────────┬──────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Articole de echipament │
│ │ ├──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│ Arma şi │Ţinuta│Şapcã,│Sacou │Scurtã │ │ │ │ │ │ │Scurtã│Pan- │Cen- │Acce-│
│ specialitatea │ │şep- │ │exteri- │Pan- │Pu- │Cãmaşã│ Cã- │Cra- │Fular │, im- │tofi, │turã, │sorii│
│ │ │cuţã │ │oarã, │talon │lover │ │maşã- │vatã │ │perme-│ghete │curea │ │
│ │ │ │ │bluzon │ │ │ │bluzã,│ │ │ abil │cu │ │ │
│ │ │ │ │(modul),│ │ │ │tricou│ │ │ │şiret │ │ │
│ │ │ │ │bluzã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │matlasatã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┤
│ I. Chestori, comisari, inspectori, agenţi │
├────────────────┬──────┬──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│Poliţia Românã, │Cere- │Negru,│Negru,│ - │Negru,│ - │Alb │ - │Negru │Gri │Negru │Alb, │Negru,│Alb │
│Direcţia Gene- │monie │alb │alb │ │alb │ │ │ │cu │bleu- │ │negru │alb │ │
│ralã de Informa-│ │ │ │ │ │ │ │ │dungi │alb │ │ │ │ │
│ţii şi Protecţie│ │ │ │ │ │ │ │ │albe │ │ │ │ │ │
│Internã, Acade- ├──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│mia de Poliţie, │Servi-│Bleu- │ - │Bleu- │Bleu- │Bleu- │Gri- │Gri- │Bleu- │Gri- │ - │Negru │Negru │Alb │
│Personalul Exa- │ciu │marin-│ │marin- │marin-│marin-│bleu │bleu │marin │bleu │ │ │ │ │
│minator din Ca- │ │indigo│ │indigo │indigo│indigo│ │cu │cu │ │ │ │ │ │
│drul Direcţiei │ │ │ │cu gri- │ │ │ │bleu- │dungi │ │ │ │ │ │
│Regim Permise │ │ │ │petrol │ │ │ │marin,│gri- │ │ │ │ │ │
│Conducere şi │ │ │ │ │ │ │ │gri- │bleu │ │ │ │ │ │
│Înmatriculare │ │ │ │ │ │ │ │bleu │ │ │ │ │ │ │
│a Vehiculelor │ │ │ │ │ │ │ │cu alb│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │şi │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │bleu- │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │marin │ │ │ │ │ │ │
│ ├──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Repre-│Bleu- │Bleu- │ - │Bleu- │Bleu- │Gri- │Gri- │Bleu- │Gri- │Bleu- │Negru │Negru │Alb │
│ │zen- │marin-│marin-│ │marin-│marin-│bleu, │bleu │marin │bleu │marin-│ │ │ │
│ │tare │indigo│indigo│ │indigo│indigo│alb │cu │cu │ │indigo│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │bleu- │dungi │ │cu │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │marin │gri- │ │gri- │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │bleu │ │petrol│ │ │ │
└────────────────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┘

┌────────────────┬──────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Articole de echipament │
│ │ ├──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│ Arma şi │Ţinuta│Şapcã,│Sacou │Scurtã │ │ │ │ │ │ │Scurtã│Pan- │Cen- │Acce-│
│ specialitatea │ │şep- │ │exteri- │Pan- │Pu- │Cãmaşã│ Cã- │Cra- │Fular │, im- │tofi, │turã, │sorii│
│ │ │cuţã │ │oarã, │talon │lover │ │maşã- │vatã │ │perme-│ghete │curea │ │
│ │ │ │ │bluzon │ │ │ │bluzã,│ │ │ abil │cu │ │ │
│ │ │ │ │(modul),│ │ │ │tricou│ │ │ │şiret │ │ │
│ │ │ │ │bluzã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │matlasatã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┤
│ I. Chestori, comisari, inspectori, agenţi │
├────────────────┬──────┬──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│Poliţia de Fron-│Cere- │Bleu- │Bleu- │ - │Bleu- │ - │Alb │ - │Bleu- │Gri │Bleu- │Negru,│Negru,│Gal- │
│tierã, Oficiul │monie │marin-│marin-│ │marin-│ │ │ │marin │alb │marin │alb │alb │bene │
│Român pentru │ │indigo│indigo│ │indigo│ │ │ │ │ │indigo│ │ │şi │
│Imigrãri, Di- │ │, alb │, alb │ │, alb │ │ │ │ │ │ │ │ │gri- │
│recţia Generalã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │fer │
│de Paşapoarte, ├──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│Direcţia Regim │Servi-│Bleu- │ - │Bleu- │Gri- │Bleu- │Gri │Gri │Bleu- │Gri │ - │Negru │Negru │Gal- │
│Permise de Con- │ciu │marin-│ │marin- │fer │marin-│ │ │marin │ │ │ │ │bene │
│ducere şi Înma- │ │indigo│ │indigo │ │indigo│ │ │ │ │ │ │ │şi │
│triculare a Ve- │ │ │ │cu gri- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │gri- │
│hiculelor, Cen- │ │ │ │fer │ │ │ │ │ │ │ │ │ │fer │
│trul Naţional ├──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│de Administrare │Repre-│Bleu- │Bleu- │ - │Gri- │Bleu- │Gri, │Gri │Bleu- │Gri │Bleu- │Negru │Negru │Gal- │
│a Bazelor de │zen- │marin-│marin-│ │fer │marin-│alb │ │marin │ │marin-│ │ │bene │
│Date Privind │tare │indigo│indigo│ │ │indigo│ │ │ │ │indigo│ │ │şi │
│Evidenţa Persoa-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │cu │ │ │gri- │
│nelor, Servicii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │gri- │ │ │fer │
│Comunitare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │fer │ │ │ │
└────────────────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┘

┌───────────┬───────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Articole de echipament │
│ │ ├──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│ Arma şi │ Ţinuta │Şapcã,│Sacou │Scurtã │ │ │ │ │ │ │Scurtã│Pan- │Cen- │Acce-│
│ speciali- │ │şep- │ │exteri- │Pan- │Pu- │Cãmaşã│ Cã- │Cra- │Fular │, im- │tofi, │turã, │sorii│
│ tatea │ │cuţã │ │oarã, │talon │lover │ │maşã- │vatã │ │perme-│ghete │curea │ │
│ │ │ │ │bluzon │ │ │ │bluzã │ │ │ abil │cu │ │ │
│ │ │ │ │(modul),│ │ │ │ │ │ │ │şiret │ │ │
│ │ │ │ │bluzã │ │ │ │ │ │ │ │şi ca-│ │ │
│ │ │ │ │matlasatã │ │ │ │ │ │ │râmb │ │ │
│ │ │ │ │, bluzon│ │ │ │ │ │ │ │înalt │ │ │
├───────────┴───────────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┤
│ I. Studenţi şi elevi │
├───────────┬────┬──────┬──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│Academia │Oraş│Poli- │Bleu- │Bleu- │ - │Bleu- │Bleu- │Gri- │Gri- │Bleu- │Gri- │Bleu- │Negru │Negru │Por- │
│de Poliţie │ │ţie │marin-│marin-│ │marin-│marin-│bleu, │bleu, │marin │bleu │marin-│ │ │toca-│
│ │ │DGIPI │indigo│indigo│ │indigo│indigo│alb │gri- │cu │ │indigo│ │ │liu, │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │bleu │dungi │ │ │ │ │alb │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │şi alb│gri- │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │bleu │ │ │ │ │ │
│ │ ├──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │P.F. │Bleu- │Bleu- │ - │Gri- │Bleu- │Alb, │Gri │Bleu- │Gri │Bleu- │Negru │Negru │Gal- │
│ │ │ │marin-│marin-│ │fer │marin-│gri │ │marin │ │marin-│ │ │bene │
│ │ │ │indigo│indigo│ │ │indigo│ │ │ │ │indigo│ │ │şi │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │por- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │toca-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │liu │
└───────────┴────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┘

┌───────────┬───────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Articole de echipament │
│ │ ├──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│Arma şi │ Ţinuta │Şapcã,│Sacou │Scurtã │ │ │ │ │ │ │Scurtã│Pan- │Cen- │Acce-│
│speciali- │ │şep- │ │exteri- │Pan- │Pu- │Cãmaşã│ Cã- │Cra- │Fular │, im- │tofi, │turã, │sorii│
│tatea │ │cuţã │ │oarã, │talon │lover │ │maşã- │vatã │ │perme-│ghete │curea │ │
│ │ │ │ │bluzon │ │ │ │bluzã │ │ │ abil │cu │ │ │
│ │ │ │ │(modul),│ │ │ │ │ │ │ │şiret │ │ │
│ │ │ │ │bluzã │ │ │ │ │ │ │ │şi ca-│ │ │
│ │ │ │ │matlasatã │ │ │ │ │ │ │râmb │ │ │
│ │ │ │ │, bluzon│ │ │ │ │ │ │ │înalt │ │ │
├───────────┼────┬──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Cla-│Toate │Bleu- │Bleu- │Bleu- │Bleu- │Bleu- │Gri- │Bleu- │Bleu- │ - │ - │Negru │Negru │Por- │
│ │sa │speci-│marin-│marin-│marin │marin-│marin-│bleu │marin │marin │ │ │ │ │toca-│
│ │ │alitã-│indigo│indigo│indigo │indigo│indigo│ │cu gri│ │ │ │ │ │liu, │
│ │ │ţile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │alb, │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │gal- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ben │
│ ├────┼──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Ins-│Toate │Bleu- │ - │Bleu- │Bleu- │Bleu- │Gri- │Bleu- │ - │ - │Bleu- │Negru │Negru │Por- │
│ │tru-│speci-│marin-│ │marin- │marin-│marin-│bleu │marin │ │ │marin-│ │ │toca-│
│ │ire │alitã-│indigo│ │indigo │indigo│indigo│ │cu gri│ │ │indigo│ │ │liu, │
│ │ │ţile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │alb, │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │gal- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ben │
├───────────┼────┼──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│Şcoli pen- │Oraş│Poli- │Bleu- │Bleu- │ - │Bleu- │Bleu- │Alb, │Gri- │Bleu- │Gri- │Bleu- │Negru │Negru │Por- │
│tru forma- │ │ţie │marin-│marin-│ │marin-│marin-│gri- │bleu │marin │bleu │marin-│ │ │toca-│
│rea poli- │ │ │indigo│indigo│ │indigo│indigo│bleu │ │cu │ │indigo│ │ │liu, │
│ţiştilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │dungi │ │ │ │ │alb │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │gri- │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │bleu │ │ │ │ │ │
│ │ ├──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │P.F. │Bleu- │Bleu- │ - │Gri- │Bleu- │Alb, │Gri │Bleu- │Gri │Bleu- │Negru │Negru │Gal- │
│ │ │ │marin-│marin-│ │fer │marin-│gri │ │marin │ │marin-│ │ │bene │
│ │ │ │indigo│indigo│ │ │indigo│ │ │ │ │indigo│ │ │şi │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │por- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │toca-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │liu │
│ ├────┼──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Ins-│Poli- │Bleu- │ - │Bleu- │Bleu- │Bleu- │Gri- │Gri- │Bleu- │Gri- │Bleu- │Negru │Negru │Por- │
│ │tru-│ţie │marin-│ │marin- │marin-│marin-│bleu │bleu │marin │bleu │marin-│ │ │toca-│
│ │ire │ │indigo│ │indigo │indigo│indigo│ │ │cu │ │indigo│ │ │liu, │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │dungi │ │ │ │ │alb │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │gri- │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │bleu │ │ │ │ │ │
│ │ ├──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│ │ │P.F. │Bleu- │ - │Bleu- │Gri- │Bleu- │Gri │Gri │Bleu- │Gri │Bleu- │Negru │Negru │Por- │
│ │ │ │marin-│ │marin- │fer │marin-│ │ │marin │ │marin-│ │ │toca-│
│ │ │ │indigo│ │indigo │ │indigo│ │ │ │ │indigo│ │ │liu, │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │gal- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ben │
└───────────┴────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┘




TABELUL Nr. 1A
cuprinzând culorile principalelor articole de echipament




┌────────────────┬──────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Articole de echipament │
│ │ ├──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│ Arma şi │Ţinuta│Şapcã,│Sacou │Scurtã │ │ │ │ │ │ │Scurtã│Pan- │Cen- │Acce-│
│ specialitatea │ │şep- │ │exteri- │Pan- │Pu- │Cãmaşã│ Cã- │Cra- │Fular │, im- │tofi, │turã, │sorii│
│ │ │cuţã │ │oarã, │talon │lover │ │maşã- │vatã │ │perme-│ghete │curea │ │
│ │ │ │ │bluzon │ │ │ │bluzã,│ │ │ abil │cu │ │ │
│ │ │ │ │(modul),│ │ │ │tricou│ │ │ │şiret │ │ │
│ │ │ │ │bluzã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │matlasatã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┤
│ I. Chestori, comisari, inspectori, agenţi │
├────────────────┬──────┬──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│Aparatul Central│Cere- │Bleu- │Bleu- │ - │Bleu- │ - │Alb │ - │Bleu- │Bleu- │Bleu- │Alb, │Negru,│Alb │
│şi structurile │monie │marin,│marin,│ │marin,│ │ │ │marin │marin,│marin │negru │alb │ │
│subordonate │ │alb │alb │ │alb │ │ │ │ │alb │ │ │ │ │
│acestuia, Agen- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ţia Naţionalã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Antidrog, Arhi- ├──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│vele Naţionale, │Servi-│Bleu- │ - │Bleu- │Bleu- │Bleu- │Bleu │Bleu, │Bleu- │Bleu- │ - │Negru │Negru │Alb │
│liceele M.I.R.A.│ciu │marin-│ │marin- │marin │marin-│ │bleu- │marin │marin │ │ │ │ │
│Grupul Special │ │ │ │ │ │ │ │marin │ │ │ │ │ │ │
│de Protecţie şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Intervenţie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│"ACVILA", Direc-├──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│ţia generalã de │Repre-│Bleu- │Bleu- │ - │Bleu- │Bleu- │Bleu, │Bleu │Bleu- │Bleu- │Bleu- │Negru │Negru │Alb │
│management lo- │zen- │marin-│marin-│ │marin │marin-│alb │ │marin │marin │marin-│ │ │ │
│gistic şi admi- │tare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│nistrativ, Baza │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Centralã pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Asigurarea Teh- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│nicã a Misiuni- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│lor, Centrul de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Cooperare Poli- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ţieneascã, Clu- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│bul Sportiv │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│"Dinamo" │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Bucureşti │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┘

┌────────────────┬──────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ Articole de echipament │
│ │ ├──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│ Arma şi │Ţinuta│Şapcã,│Veston│ │ │ │ │ │ │ │ │Pan- │Cen- │Acce-│
│ specialitatea │ │basc │,bluzã│ Geacã │Pan- │Pu- │Cãmaşã│ Cã- │Cra- │Fular │Scurtã│tofi, │turã, │sorii│
│ │ │ │ │ │talon │lover │ │maşã- │vatã │ │ │bo- │curea │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │bluzã,│ │ │ │canci │ │ │
├────────────────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┤
│ II. Elevi │
├────────────────┬──────┬──────┬──────┬────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────┤
│Licee │Oraş │Bleu- │Gri- │ - │Gri- │ - │Gri │Gri │Bleu- │Bleu- │Bleu- │Negru │Negru │Alb- │
│M.I.R.A. │ │marin │petrol│ │petrol│ │ │ │marin │marin │marin │ │ │argin│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │tiu │
│ ├──────┼──────┼──────┼────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────┤
│ │Servi-│Bleu- │Gri │Gri │Bleu- │Bleu- │Gri │Gri │Bleu- │ - │Bleu- │Negru │Negru │Alb- │
│ │ciu şi│marin │ │ │marin │marin │ │ │marin │ │marin │ │ │argin│
│ │de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │tiu │
│ │clasã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────┴──────┴──────┴──────┴────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────┘




ANEXA 2

REGULI
pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Echiparea poliţiştilor, precum şi asigurarea cu echipament specific se fac potrivit prevederilor normelor de echipament şi regulilor de aplicare a acestora.
ART. 2
(1) Normele de echipament prevãd articole şi cantitãţi de echipament şi materiale care se asigurã gratuit. Acestea se distribuie pentru folosinţã sau în consum, pe o perioadã de timp stabilitã şi denumitã duratã de serviciu, cu excepţia articolelor de echipament prevãzute în normele 1-5, care se distribuie în limita echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale.
(2) Durata de serviciu a echipamentului la care au dreptul poliţiştii conform normei 6 se socoteşte în ani calendaristici (1 ianuarie - 31 decembrie), de la data de 1 ianuarie a anului în care au dreptul la articolul respectiv, indiferent de data la care se efectueazã în mod real distribuţia.
(3) Pentru materialele de echipament prevãzute în normele 7-9, durata de serviciu se calculeazã în ani (12 luni) sau în luni de la darea lor în folosinţã, indiferent dacã sunt utilizate numai în anumite perioade. Cantitãţile de materiale prevãzute în aceste norme reprezintã plafoane maxime, iar durata de serviciu reprezintã limita minimã a perioadei de timp cât trebuie sã fie menţinute în folosinţã.
(4) Şefii tuturor unitãţilor sunt obligaţi sã ia mãsurile necesare pentru folosirea raţionalã şi prelungirea duratei de serviciu a materialelor cu care sunt dotate, conform normelor 7-9, efectivele din subordine.
ART. 3
Echipamentul pentru studenţii şi elevii instituţiilor de învãţãmânt pentru poliţişti se distribuie pentru folosinţã, pe perioada şcolarizãrii, urmând ca la absolvirea instituţiei sã fie restituit.
ART. 4
Scoaterea din serviciu, cu vinovãţie, a materialelor de echipament înainte de îndeplinirea duratei de serviciu constituie pagubã materialã şi se recupereazã potrivit actelor normative care reglementeazã rãspunderea materialã.

CAP. II
Reguli privind aplicarea normelor de echipament

A. Normele pentru echiparea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie (normele 1, 2, 3, 4, 5 şi 6)

ART. 5
Drepturile de echipament ale poliţiştilor în activitate se stabilesc în funcţie de cantitatea şi durata de serviciu prevãzute în norme, se asigurã gratuit şi se acordã în limita echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor prevãzute în norme.
1. Stabilirea şi acordarea drepturilor
ART. 6
Drepturile anuale de echipament pentru poliţişti se stabilesc sub forma echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor prevãzute gratuit în norme şi se asigurã corespunzãtor încadrãrii la drepturi de echipament.
ART. 7
(1) Echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale va fi recalculat (reactualizat) anual, în perioada 1 iulie - 30 septembrie, în funcţie de evoluţia preţurilor. Acesta se stabileşte de cãtre Direcţia generalã management logistic şi administrativ, se vizeazã pentru control financiar preventiv de cãtre Direcţia generalã financiarã şi se aprobã de ministrul internelor şi reformei administrative.
(2) Preţurile folosite pentru calcularea echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale a drepturilor de echipament sunt preţuri medii ponderate, obţinute din preţurile rezultate în urma procedurilor de achiziţie şi comunicate de cãtre ordonatorii de credite.
(3) Echivalentul valoric al drepturilor de echipament, metodologia de calcul, precum şi preţurile de decontare ale articolelor ce se distribuie în cadrul drepturilor se comunicã unitãţilor de cãtre Direcţia generalã management logistic şi administrativ, care va elabora şi cererile de echipament anuale.
ART. 8
(1) Poliţiştii, în limita echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale, pot primi:
a) numai echipament;
b) echipament pentru completarea uniformei şi diferenţa în bani;
c) numai bani.
(2) Încadrarea la drepturi de echipament se face pe baza funcţiei din statul de organizare al unitãţii în care este prevãzut şi încadrat fiecare ofiţer sau agent de poliţie. Şefii de unitãţi stabilesc la începutul fiecãrui an, prin dispoziţie zilnicã pe unitate, încadrarea personalului din subordine la drepturi de echipament, pe formaţiuni, compartimente sau locuri de muncã.
(3) Anual, pânã la data de 15 octombrie a anului în curs, poliţiştii sunt obligaţi sã solicite, prin cererile de echipament, articolele de echipament necesare pentru anul urmãtor, care sã le asigure o uniformã completã şi regulamentarã pentru perioada de varã şi iarnã, necesare îndeplinirii sarcinilor de serviciu.
(4) Cererile de echipament se întocmesc dupã cum urmeazã:
a) poliţiştii încadraţi la categoria "numai echipament" pot solicita echipamentul necesar pânã la echivalentul integral al valorii cotei-pãrţi anuale la care au dreptul;
b) poliţiştii încadraţi la categoria "echipament pentru completarea uniformei şi diferenţa în bani" pot solicita echipamentul necesar pentru completarea uniformei, iar diferenţele valorice rezultate prin nesolicitarea unor articole de echipament se achitã în numerar;
c) contravaloarea drepturilor de echipament, stabilite a se acorda în "numai bani", precum şi sumele cuvenite poliţiştilor încadraţi la celelalte categorii de echipare se achitã dupã aprobarea echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale.
(5) Prin cereri se pot solicita numai articole de echipament din normele specifice corpului din care fac parte poliţiştii respectivi, în cantitãţi corespunzãtoare nevoilor reale de serviciu şi potrivit datelor antropometrice.
(6) Cererile de echipament pentru anul urmãtor se analizeazã şi se avizeazã de şeful structurii din care fac parte poliţiştii, se aprobã de şeful unitãţii, iar dupã înregistrarea lor se transmit structurilor logistice.
(7) Înainte de aprobare, şefii ierarhici sunt obligaţi sã verifice dacã uniforma poliţiştilor respectivi este corespunzãtoare cerinţelor regulamentare şi asigurã executarea misiunilor stabilite prin fişa postului.
(8) Inspectoratele generale şi unitãţile necuprinse în structura acestora pot stabili, prin dispoziţii proprii, necesarul minim de articole de echipament din compunerea uniformelor de serviciu şi de reprezentare pentru îndeplinirea atribuţiunilor specifice postului.
(9) Inspectoratele generale şi unitãţile necuprinse în structura acestora stabilesc, pânã la data de 30 noiembrie a anului în curs, necesarul de echipament ce se achiziţioneazã şi distribuie în anul urmãtor pe baza centralizãrii solicitãrilor transmise de unitãţile din subordine sau a cererilor de echipament pentru efectivele proprii.
ART. 9
(1) Sunt interzise prevederea în cererile de echipament, precum şi distribuirea unor articole în cantitãţi care depãşesc nevoile reale pentru o echipare corespunzãtoare, chiar dacã acestea se încadreazã în valoarea drepturilor anuale.
(2) Ofiţerii şi agenţii care au primit drepturile de echipament sub formã bãneascã, iar ulterior solicitã echipament, pe bazã de cerere, pot primi articolele de echipament la preţurile din lista de preţuri comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ, cu depunerea contravalorii lor.
ART. 10
(1) Echipamentul pentru poliţişti se poate executa în producţie de serie sau pe mãsuri şi cu probe individuale.
(2) Echipamentul în naturã solicitat de poliţişti se distribuie în tot cursul anului calendaristic (1 ianuarie - 31 decembrie), în limita echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale stabilite pentru anul de echipare respectiv.
(3) Poliţiştii nou-încadraţi, cei reîncadraţi, precum şi cei care prin mutare îşi schimbã culoarea uniformei primesc drepturile de echipament, în momentul încadrãrii, reîncadrãrii şi, respectiv, schimbãrii culorii uniformei.
(4) Poliţiştii mutaţi dintr-o structurã de poliţie în alta poartã uniforma structurii în care au fost mutaţi.
(5) Poliţiştii detaşaţi poartã uniforma structurii de care aparţin.
2. Drepturi la acordarea uniformei de ceremonie
ART. 11
(1) Articolele de echipament prevãzute în normã se acordã gratuit chestorilor şi ofiţerilor cu funcţii de conducere pânã la şef serviciu sau echivalent, inclusiv.
(2) Poliţiştii cu funcţii de conducere având drept de port al uniformei de ceremonie beneficiazã de echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor de echipament prevãzute de normã începând cu prima zi a lunii în care a fost numit în astfel de funcţii. Acordarea acestor drepturi înceteazã începând cu ultima zi din luna în care a fost eliberat din funcţie.
3. Drepturi la înaintarea în grad profesional
ART. 12
(1) Ofiţerii înaintaţi la gradul de chestor, în anul respectiv, au dreptul, cumulativ, la :
a) echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor de echipament prevãzute în norme, pentru ofiţeri;
b) echivalentul valoric integral al articolelor de echipament care se acordã numai o singurã datã la înaintarea în grad, respectiv: douã şepci - una de varã şi una de iarnã -, 3 perechi suporţi cu grad profesional, douã garnituri cu suport de grad pentru mânecã, douã perechi de epoleţi cu grad profesional, douã perechi de petliţe şi material textil pentru vipuşcã şi lampas pentru douã costume de reprezentare.
(2) Din valoarea totalã a acestor drepturi se scad valoarea echipamentului primit în acel an pentru gradul de comisar şef, pânã la data înaintãrii în gradul urmãtor, inclusiv cel primit cu anticipaţie, precum şi sumele de bani primite în contul acestor drepturi.
(3) Echipamentul tip comisar şef, solicitat prin cerere de echipament şi neprimit pânã la data înaintãrii în grad, se distribuie din modelul celui prevãzut pentru chestori.
ART. 13
Chestorii, comisarii şefi şi ofiţerii avansaţi la gradul de comisar şef primesc pe lângã echivalentul valoric al cotei-pãrţi stabilite pentru ofiţeri şi echivalentul valoric al cotei-pãrţi aferent unei cãciuli şi unui guler din blanã naturalã astrahan/caracul.
ART. 14
(1) Agenţii de poliţie înaintaţi la gradul de ofiţer în anul respectiv au dreptul, cumulativ, la :
a) echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor de echipament prevãzute în normele pentru ofiţeri;
b) echivalentul valoric integral al articolelor de echipament care se acordã numai o singurã datã la înaintarea în gradul de ofiţer, respectiv: 3 şepci - una de varã, una de iarnã şi una din tercot -, o şepcuţã de varã, douã sacouri la douã rânduri de nasturi - unul de varã şi unul de iarnã -, douã garnituri cu suport de grad pentru mânecã, 3 perechi suporţi cu grad profesional, douã perechi petliţe şi douã perechi de epoleţi cu grad profesional.
(2) Aceastã valoare se calculeazã de cãtre unitatea din care face parte agentul, în funcţie de corpul şi gradul în care a fost avansat, pe baza preţurilor comunicate de cãtre Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
(3) Din valoarea totalã a acestor drepturi se scad valoarea echipamentului primit în acel an pentru gradul de agent, pânã la data înaintãrii în grad, inclusiv cel primit cu anticipaţie, precum şi sumele de bani primite în contul acestor drepturi.
(4) Echipamentul tip agent solicitat prin cererea de echipament şi nedistribuit pânã la data înaintãrii în grad se distribuie din modelul celui prevãzut pentru ofiţeri.
ART. 15
(1) Ofiţerii şi agenţii de poliţie înaintaţi la gradul urmãtor, în anul respectiv, pe lângã echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor de echipament aferent corpului din care fac parte, primesc numai o singurã datã şi echivalentul valoric integral al accesoriilor corespunzãtoare noilor grade, astfel:
a) pentru ofiţeri - 3 perechi suporţi de grad profesional pentru umãr şi douã perechi epoleţi cu grad profesional, iar pentru poliţiştii avansaţi de la gradul de inspector principal la subcomisar se asigurã în plus douã perechi suporţi de grad pentru mânecã, douã perechi petliţe, douã şepci - una de varã şi una de iarnã;
b) pentru agenţi - 3 perechi suporţi de grad profesional pentru umãr şi douã perechi epoleţi cu grad profesional.
(2) Poliţiştii care absolvã Academia de Poliţie sau un institut de învãţãmânt superior militar ori civil, cu examen de licenţã, primesc gratuit numai o singurã datã o insignã de absolvent.
ART. 16
Ofiţerii avansaţi chestori şi agenţii avansaţi ofiţeri, care nu îşi pot asigura o uniformã corespunzãtoare din drepturile cuvenite, pot primi pe bazã de raport scris echipamentul necesar, iar valoarea care depãşeşte drepturile de echipament se considerã anticipaţie în contul drepturilor de echipament viitoare.
ART. 17
(1) Ofiţerii şi agenţii trimişi la studii sau cu misiuni în strãinãtate, dacã trebuie sã poarte uniformã, pot primi la plecare cu anticipaţie, pe bazã de raport scris, din contravaloarea cotei-pãrţi pentru anul viitor, urmãtorul echipament: o şapcã şi un costum cu 2 pantaloni de iarnã, o şapcã şi un costum cu 2 pantaloni de varã, o scurtã pentru reprezentare, o pereche de ghete cu şiret, o pereche de pantofi, 4 cãmãşi, douã cãmãşi-bluzã şi accesoriile necesare.
(2) Ataşaţilor de afaceri interne/ofiţerilor de legãturã, pentru şi pe timpul desfãşurãrii activitãţilor de reprezentare în strãinãtate, din echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a drepturilor de echipament ce li se cuvin - uniforma de reprezentare şi uniforma de serviciu - li se poate asigura, la cerere, pe bazã de raport aprobat de şeful unitãţii, o uniformã de ceremonie.
(3) În caz de necesitate, pe bazã de raport aprobat de şeful unitãţii, pot fi distribuite cu anticipaţie şi alte articole de echipament prevãzute de normã, pentru asigurarea uniformei pentru perioada respectivã.
4. Drepturile la mutarea în altã structurã/armã, cu şi fãrã schimbarea culorii uniformei
ART. 18
(1) Ofiţerii şi agenţii care se mutã în alte structuri de poliţie din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (de exemplu: din Inspectoratul General al Poliţiei Române în Inspectoratul General al Poliţiei de Frontierã/Aparatul Central etc.) şi care prin mutare schimbã culoarea uniformei au dreptul la echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale pentru noua structurã, mai puţin contravaloarea articolelor care se distribuie o singurã datã. Din aceastã sumã se scad valoarea echipamentului comun cu noua structurã, primit în cadrul drepturilor de echipament pe anul respectiv, precum şi sumele de bani primite în contul acestor drepturi.
(2) Ofiţerii şi agenţii care în acelaşi an calendaristic (1 ianuarie - 31 decembrie) schimbã culoarea uniformei şi revin la culoarea purtatã anterior au dreptul numai la echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale pentru structura la care au revenit. Din aceastã sumã se scad valoarea echipamentului primit, de culoarea structurii la care au revenit, valoarea echipamentului comun şi sumele de bani primite pânã la data revenirii la aceastã structurã.
(3) Valoarea echipamentului comun cu noua structurã/armã se calculeazã la preţurile folosite în calculul echivalentului valoric al cotei-pãrţi anuale, în vigoare la data mutãrii. Dacã valoarea astfel calculatã este mai mare decât valoarea cotei-pãrţi anuale, diferenţa se considerã anticipaţie în contul drepturilor de echipament viitoare. Dacã valoarea astfel calculatã este mai micã decât valoarea cotei-pãrţi anuale, din suma rãmasã se distribuie echipament sau echipament şi diferenţa în bani, de culoarea noii uniforme.
ART. 19
(1) Ofiţerii şi agenţii mutaţi din structurile de poliţie în alte structuri militare din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative sau ale sistemului de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, care la data mutãrii nu au primit drepturile de echipament în naturã sau în bani, beneficiazã de la unitatea din care se mutã de echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale calculat pentru numãrul de luni servite, inclusiv luna în care au fost mutaţi.
(2) În situaţia în care la data mutãrii au primit drepturile de echipament în bani, drepturile acordate în plus faţã de lunile lucrate se recupereazã în numerar de cãtre unitatea din care se mutã.
(3) Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii/agenţii mutaţi din alte structuri ale sistemului de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã au dreptul la echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale calculat pentru lunile de când au fost mutaţi, mai puţin contravaloarea articolelor care se distribuie o singurã datã la încadrare. Drepturile se acordã începând cu prima zi a lunii urmãtoare mutãrii.
ART. 20
Ofiţerilor şi agenţilor cãrora trebuie sã li se asigure unele articole de echipament sau o uniformã completã de culoarea noii structuri/arme li se distribuie echipamentul necesar, pe bazã de raport scris, iar valoarea care depãşeşte drepturile anului respectiv se considerã anticipaţie în contul drepturilor de echipament viitoare.
5. Drepturi la acordarea gradului profesional şi la reîncadrare
ART. 21
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea poliţiştilor şi cei încadraţi din sursã externã în corpul poliţiştilor, la acordarea gradului de ofiţer sau agent, au dreptul, cumulativ, la:
a) echivalentul valoric integral al echipamentului prevãzut a se distribui numai o singurã datã la acordarea gradului: o şapcã de iarnã - pãlãrie pentru femei, un costum cu 2 pantaloni lungi - fustã în loc de un pantalon pentru femei - de iarnã, o scurtã îmblãnitã, 4 cãmãşi, 6 perechi de ciorapi/şosete, o geantã pentru transportul echipamentului, 4 cearşafuri, douã feţe de pernã, o pãturã şi accesoriile aferente - suporţi cu grad profesional, suport de grad pentru mânecã, epoleţi, petliţe şi ecusoane etc.;
b) echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor prevãzute gratuit în normele la care au dreptul.
(2) Absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt şi poliţiştilor încadraţi din sursã externã, repartizaţi în unitãţi pe funcţii încadrate în categoriile "numai echipament" şi "echipament pentru completarea ţinutei şi diferenţã în bani", în cadrul drepturilor cuvenite la avansare, li se asigurã o ţinutã completã, conform prevederilor din tabelul prevãzut în anexa la prezentele reguli.
(3) Diferenţa dintre drepturile de echipament cuvenite şi valoarea echipamentului primit se rezolvã de unitãţile unde au fost repartizaţi, astfel:
a) când valoarea echipamentului primit este mai mare, diferenţa se considerã anticipaţie în contul drepturilor viitoare de echipament;
b) când valoarea echipamentului primit este mai micã, diferenţa se acordã în echipament sau numerar.
(4) Celor repartizaţi în unitãţi pe funcţii în care nu vor purta uniformã li se acordã drepturile de echipament numai în bani. Absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt, în cazul în care la ceremonia de înaintare în grad trebuie sã participe în ţinutã, li se asigurã aceastã ţinutã din garderoba şcolii.
(5) Instituţiile de învãţãmânt şi unitãţile au obligaţia de a cunoaşte din timp repartizarea nominalã pe structuri şi locuri de muncã a absolvenţilor şi a noilor încadraţi pentru a putea asigura corespunzãtor drepturile de echipament.
ART. 22
(1) Echivalentul valoric integral al echipamentului prevãzut a se distribui numai o singurã datã la acordarea gradului se acordã în anul încadrãrii, indiferent de data avansãrii.
(2) Echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a articolelor prevãzute gratuit în norme se acordã absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt, celor încadraţi din sursã externã şi poliţiştilor reîncadraţi în activitate, dupã un an de la data trecerii în rezervã, dupã cum urmeazã:
a) din anul respectiv, dacã încadrarea sau reîncadrarea în activitate a avut loc pânã la data de 30 septembrie a.c.;
b) din anul urmãtor, dacã încadrarea sau reîncadrarea în activitate a avut loc dupã data de 30 septembrie a.c.
(3) Poliţiştilor reîncadraţi în activitate, cãrora trebuie sã li se asigure o uniformã completã, li se va distribui echipamentul necesar pe bazã de raport scris, iar valoarea care depãşeşte cota parte anualã se considerã anticipaţie în contul drepturilor viitoare de echipament.
ART. 23
Poliţiştii luaţi în evidenţã ca rezervişti, care au fost reîncadraţi în acelaşi an calendaristic (1 ianuarie - 31 decembrie) în care au fost trecuţi în rezervã şi care la trecerea în rezervã au primit drepturile de echipament pe întregul an, vor primi drepturile de echipament începând cu data de 1 ianuarie a anului urmãtor. În situaţia în care au primit drepturile numai pentru lunile lucrate, poliţiştii au dreptul numai pentru echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale calculat pentru lunile de la data reîncadrãrii.
ART. 24
(1) Agenţii de poliţie care urmeazã cursurile unei instituţii de învãţãmânt superior din cadrul sectorului de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã - curs de zi - primesc la intrarea în instituţie, pentru folosinţã în timpul formãrii, articolele de echipament prevãzute de norma instituţiei respective, încetând aplicarea normei pentru agent.
(2) Drepturile de echipament se achitã numai pentru lunile lucrate ca agent.
(3) Eventualele anticipaţii ale drepturilor de echipament se recupereazã de cãtre unitatea de unde provin, în numerar, la preţurile din lista de preţuri comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
(4) Agenţii care nu sunt avansaţi ofiţeri la încetarea cursurilor primesc drepturile de echipament cuvenite conform normei de agent pentru anul respectiv.
6. Restanţe, anticipaţii
ART. 25
(1) Prin drepturi de echipament restante se înţelege articolele de echipament nedistribuite în anul pentru care au fost solicitate prin cererea de echipament şi a cãror valoare a fost reţinutã din cota-parte anualã, precum şi sumele de bani neprimite în cadrul drepturilor cuvenite.
(2) Restanţele se asigurã cu prioritate în anul urmãtor.
Restanţele în naturã reportate, provenite din neridicarea de cãtre poliţişti a echipamentului solicitat şi existent în depozit, se asigurã înaintea distribuirii echipamentului cerut pentru anul de echipare.
(3) Restanţele se pot acorda şi sub formã bãneascã, dacã nu a fost posibilã acordarea în naturã la termenul legal de acordare, la solicitarea poliţiştilor, pe bazã de raport aprobat de şeful unitãţii.
(4) Valoarea restanţelor se calculeazã în funcţie de preţurile folosite la calculul cotei-pãrţi anuale a drepturilor de echipament, la data acordãrii.
(5) Nu se considerã restanţe şi nu se mai acordã articolele de echipament sau sumele de bani neridicate pe o perioadã de cel puţin 3 ani consecutivi, calculatã de la data de 1 ianuarie a anului urmãtor celui în care avea dreptul, dacã nu se poate dovedi cã au fost solicitate în scris în acest interval de timp.
(6) În cazul în care poliţiştii au solicitat în scris materialele sau sumele de bani respective prin raport, înregistrat la registratura unitãţii înlãuntrul termenului de 3 ani, aprobarea pentru distribuirea sau achitarea acestora se dã de cãtre şeful unitãţii, care are şi calitatea de ordonator de credite.
ART. 26
Acordarea cu anticipaţie a sumelor în bani ce reprezintã echivalentul valoric al cotei-pãrţi anuale a drepturilor de echipament este strict interzisã.
ART. 27
(1) Acordarea de echipament în naturã cu anticipaţie, în principiu, este interzisã.
(2) Se pot acorda cu anticipaţie unele articole de echipament în situaţii cum sunt: uzarea prematurã ca urmare a unor condiţii deosebite de muncã într-o perioadã de timp determinatã; când unii poliţişti, datoritã conformaţiei fizice şi portului natural al echipamentului, îl uzeazã mai mult decât în mod normal.
(3) Aprobarea pentru distribuirea cu anticipaţie a echipamentului se dã de şeful unitãţii, care are şi calitatea de ordonator de credite.
(4) Valoarea echipamentului aprobat a fi distribuit cu anticipaţie se înscrie în cererea de echipament, în rubrica "anticipaţii".
(5) Pentru obţinerea aprobãrii de distribuire cu anticipaţie a unor articole de echipament, poliţiştii depun rapoarte personale pe cale ierarhicã, prin care trebuie sã se angajeze cã, în caz de încetare a raporturilor de serviciu înainte de anul în care au dreptul la materialele respective, suportã integral contravaloarea materialelor primite, la preţurile din lista de preţuri comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
7. Acordarea drepturilor în cazul detaşãrilor, mutãrilor sau al distrugerii echipamentului
ART. 28
(1) Poliţiştii detaşaţi primesc drepturile de echipament de la unitatea de care aparţin (la care sunt alocaţi la drepturi).
(2) Dacã detaşarea se face pe o perioadã mai mare de un an, pot fi alocaţi la drepturi de echipament la unitatea în care sunt detaşaţi, cu respectarea prevederilor art. 19.
ART. 29
Poliţiştilor mutaţi în cursul anului dintr-o unitate în alta în cadrul structurilor de poliţie li se asigurã, cu prioritate, drepturile de echipament de cãtre unitatea din care au fost mutaţi. Drepturile de echipament neasigurate se distribuie de unitãţile în care au fost mutaţi poliţiştii respectivi.
ART. 30
Unitatea din care a fost mutat poliţistul comunicã noii unitãţi, obligatoriu în termen de douã sãptãmâni de la data primirii ordinului de mutare, prin extrasul drepturilor de echipament, situaţia drepturilor de echipament cuvenite în anul mutãrii, valoarea drepturilor de echipament primite - în naturã sau în bani, diferenţele de acordat de noua unitate, inclusiv dacã a primit gratuit insigna de studii şi numãrul insignei de poliţie cu numãr de identificare, prevãzutã în normele 2 şi 4. De asemenea închide cererea de echipament a celui mutat, cu operaţiunile efectuate la zi, şi elibereazã o copie a acesteia, care se anexeazã la extrasul drepturilor de echipament.
ART. 31
(1) Este interzisã distribuirea gratuitã a unor articole de echipament în locul celor pierdute, distruse sau degradate, cu excepţia cazurilor în care pierderea, distrugerea sau degradarea s-a datorat unor cauze neprevãzute şi care nu puteau fi înlãturate ori în alte asemenea cazuri, în care pagubele au fost provocate din riscul normal al serviciului, caz fortuit sau de forţã majorã. În aceste situaţii se procedeazã conform instrucţiunilor privind stabilirea rãspunderii materiale, iar echipamentul respectiv, în cazul în care s-a aprobat acordarea în locul celui distrus sau deteriorat, se distribuie gratuit în stare nouã.
(2) În cazul în care în urma cercetãrii administrative nu se obţine aprobarea de distribuire gratuitã a echipamentului, la cererea poliţiştilor acesta se distribuie contra cost la preţurile din lista de preţuri comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
8. Rezolvarea drepturilor, la încetarea raporturilor de serviciu sau în caz de deces
ART. 32
(1) Data încetãrii drepturilor de echipament ale poliţiştilor se considerã prima zi a lunii urmãtoare celei în care au încetat raporturile de serviciu.
(2) Drepturile de echipament se lichideazã astfel:
a) dacã s-au acordat în bani sau a fost distribuit echipament în naturã, se considerã legal acordate;
b) dacã nu s-au distribuit, se acordã numai echivalentul în bani al drepturilor calculate pentru lunile de activitate;
c) echipamentul care se executã local, pe mãsuri şi probe, se considerã legal acordat numai dacã a fost ridicat de poliţistul respectiv;
d) echipamentul primit pe bazã de raport, cu anticipaţie, se recupereazã integral de la beneficiari prin achitarea contravalorii lor la preţurile din lista de preţuri comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
ART. 33
(1) Pentru lichidarea drepturilor de echipament, la încetarea raporturilor de serviciu, se face în mod obligatoriu, în toate cazurile, situaţia acestor drepturi pe anul respectiv, ţinându-se cont simultan de urmãtoarele:
a) ca drepturi se trec valoarea cuvenitã pe lunile în activitate din anul respectiv şi valoarea restanţelor din ultimii 3 ani, calculatã la valoarea financiarã a cotei-pãrţi anuale a drepturilor de echipament în vigoare la încetarea raporturilor de serviciu;
b) ca distribuţii se trece valoarea drepturilor de echipament primite pânã la data trecerii în rezervã - echipament şi bani, inclusiv anticipaţiile.
(2) Diferenţa rezultatã constituie drepturile de echipament la încetarea raporturilor de serviciu.
ART. 34
(1) În caz de deces, urmaşii poliţiştilor decedaţi în timpul activitãţii primesc valoarea echipamentului restanţã pe ultimii 3 ani, precum şi valoarea cotei-pãrţi anuale din drepturile ce li se cuvin, aferentã timpului trecut de la începutul anului pânã inclusiv în luna când a intervenit decesul. La solicitarea urmaşilor, se poate asigura gratuit o uniformã pentru înhumare, pe bazã de cerere aprobatã de ordonatorul de credite.
(2) Echipamentul distribuit cu anticipaţie sau valoarea acestuia nu se mai recupereazã.
9. Obligaţiile poliţiştilor la încetarea raporturilor de serviciu
ART. 35
(1) La încetarea raporturilor de serviciu, poliţiştii au obligaţia de a preda insigna cu numãr de identificare, unitatea având obligaţia de a o prelua în evidenţã.
(2) La trecerea în rezervã a poliţiştilor, unitãţile sunt obligate sã le aducã la cunoştinţã, sub semnãturã pe nota de lichidare, cã au urmãtoarele obligaţii:
a) sã nu înstrãineze prin donare, vânzare sau sub alte forme uniforma, cunoscând cã sunt interzise prin lege vânzarea, cumpãrarea, precum şi purtarea în public de cãtre persoane civile a uniformei de poliţist sau a unor articole din compunerea acesteia;
b) sã transforme în echipament de croialã civilã uniforma de care dispune, scoţându-i vipuştile şi accesoriile specifice.
10. Drepturile poliţiştilor care au aprobarea ministrului internelor şi reformei administrative de a purta uniformã dupã încetarea raporturilor de serviciu
ART. 36
(1) Poliţiştilor luaţi în evidenţã ca rezervişti, cãrora li s-a acordat dreptul de a purta uniformã cu asigurarea gratuitã a articolelor din compunerea acesteia, li se distribuie echipament corespunzãtor corpului din care au fãcut parte, conform normei nr. 6.
(2) Poliţiştii luaţi în evidenţã ca rezervişti care au aprobarea de a purta uniformã, fãrã dreptul de a primi gratuit articolele de echipament, pot folosi în continuare echipamentul primit pe timpul activitãţii, dacã este întreţinut în condiţii corespunzãtoare şi se încadreazã în prevederile Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie. Acestor poliţişti li se pot distribui la cerere, contra cost la preţ de achiziţie, articolele de echipament necesare înlocuirii celor care nu mai corespund, precum şi cele noi introduse în norme. Uniforma poate fi utilizatã numai în situaţiile prevãzute de regulamentul portului uniformelor, care îi sunt aduse la cunoştinţã poliţistului la încetarea raporturilor de serviciu.
ART. 37
(1) Aceste drepturi de echipament se asigurã de cãtre unitãţile din care au fãcut parte poliţiştii la data încetãrii raporturilor de serviciu.
(2) În situaţia în care, ulterior trecerii în rezervã, poliţiştii îşi stabilesc domiciliul pe raza altui judeţ sau a municipiului Bucureşti, pe baza solicitãrii scrise a acestora, unitatea din care au fãcut parte comunicã noii unitãţi situaţia drepturilor cuvenite, împreunã cu o copie de pe ordinul ministrului, prin care li s-a acordat dreptul de port al uniformei.
11. Rezolvarea drepturilor de echipament ale poliţiştilor puşi la dispoziţie sau suspendaţi din funcţie
ART. 38
Poliţiştilor luaţi în evidenţã ca rezervişti prin demisie, pentru abateri grave sau în urma unei hotãrâri judecãtoreşti le este interzis portul uniformei primite anterior datei de trecere în rezervã.
ART. 39
(1) Poliţiştii puşi la dispoziţie, faţã de care s-a pus în mişcare acţiunea penalã sau care sunt judecaţi în stare de libertate ori liberaţi provizoriu pe cauţiune, dar care îndeplinesc anumite sarcini şi atribuţii de serviciu, beneficiazã în continuare de drepturile de echipament ce li se cuvin conform normelor.
(2) Poliţiştii suspendaţi din funcţie ca urmare a arestãrii preventive nu mai beneficiazã de niciun drept de echipament începând cu data suspendãrii, în cazul acestora procedându-se astfel:
a) dacã, urmare a dispunerii scoaterii de sub urmãrire penalã ori achitãrii, precum şi încetãrii urmãririi penale ori procesului penal, poliţiştii au fost repuşi în toate drepturile anterioare, aceştia primesc drepturile de echipament avute la data suspendãrii, inclusiv cele de care au fost privaţi pe perioada suspendãrii. Dacã pe timpul suspendãrii a intervenit demisia sau pensionarea poliţiştilor, la data repunerii în drepturile anterioare, aceştia beneficiazã de drepturile de echipament cuvenite inclusiv pentru luna în care au încetat raporturile de serviciu;
b) dacã le-au încetat raporturile de serviciu în urma unei hotãrâri de condamnare rãmase definitive, chiar dacã au beneficiat de suspendare a executãrii pedepsei, amnistie sau graţiere, nu mai au dreptul la echipament ori restanţe.
(3) Pe timpul suspendãrii raportului de serviciu din iniţiativa poliţiştilor, aceştia nu beneficiazã de drepturile de echipament. Poliţiştii femei şi bãrbaţi care beneficiazã de concediu pentru creşterea şi îngrijirea copiilor de pânã la 2 ani primesc integral drepturile de echipament.

B. NORMELE PENTRU ECHIPAREA STUDENŢILOR ŞI ELEVILOR INSTITUŢIILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT (normele 7 şi 8)

ART. 40
(1) Din articolele de echipament prevãzute în norme se asigurã urmãtoarele uniforme: pentru oraş, clasã şi instruire.
(2) La intrarea în academie sau în alte unitãţi de învãţãmânt pentru formarea poliţiştilor, studenţilor şi elevilor din anul I li se distribuie, de regulã, o uniformã de oraş compusã din echipament în stare nouã sau în stare bunã, în cazul articolelor cu o duratã mai mare de un an.
(3) Uniforma de instruire se asigurã din materialele în stare nouã - cele cu termenul de duratã de un an, iar în cazul celor cu duratã de serviciu mai mare de un an, din materiale în stare nouã în limita cotei-pãrţi anuale de înlocuire şi, pentru completare, din materiale în stare bunã din existentul aflat asupra unitãţii.
(4) Uniforma de clasã se asigurã din materialele în stare nouã - cele cu termenul de duratã de un an, iar în cazul celor cu duratã de serviciu mai mare de un an, din materiale în stare nouã în limita cotei-pãrţi anuale de înlocuire şi, pentru completare, din materiale în stare bunã, din existentul aflat asupra unitãţii.
ART. 41
(1) Pentru executarea unor misiuni speciale sau acţiuni ordonate, se poate asigura echipament civil în limita de pânã la 20% din efectivul de studenţi sau elevi ai instituţiilor de învãţãmânt. Acest echipament constituie inventar de unitate, iar articolele componente se înlocuiesc pe mãsura uzãrii lor.
(2) Cantitãţile şi componenţa echipamentului civil se aprobã de inspectorii generali şi rectorul Academiei de Poliţie "Al. I. Cuza", la propunerea instituţiei respective, cu avizul Direcţiei generale management logistic şi administrativ.
ART. 42
Echiparea studenţilor şi elevilor aparţinând altor ministere, precum şi a celor din alte ţãri, care urmeazã cursurile instituţiilor de învãţãmânt pentru formarea poliţiştilor, se realizeazã conform actelor normative şi convenţiilor încheiate.

C. ALTE NORME

1. Pentru înzestrarea cu echipament specific (norma 9)
ART. 43
Materialele de echipament prevãzute în normã fãrã duratã de serviciu, ca inventar de unitate, se propun pentru declasare şi casare şi se înlocuiesc atunci când din cauza uzurii normale nu mai pot fi folosite în scopul pentru care sunt destinate.
ART. 44
În raport de nevoi, Direcţia generalã management logistic şi administrativ poate aproba înlocuirea/substituirea unor materiale de echipament specific cu altele asemãnãtoare, care sã asigure aceleaşi condiţii de protecţie.
ART. 45
(1) Echipamentul special, de protecţie, precum şi alte materiale de resortul echipamentului, pentru poliţişti şi personalul contractual din unitãţile de poliţie, care nu sunt prevãzute în prezenta normã, se asigurã potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, aplicate în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi în Stat.
(2) Pentru personalul din formaţiunile prevãzute la cap. III se pot asigura şi alte materiale de protecţie adecvate misiunilor şi lucrãrilor pe care acesta le executã. Materialele necesare se stabilesc de inspectoratele generale respective, cu avizul Direcţiei generale management logistic şi administrativ şi constituie acţiune nenormatã.
(3) Se considerã, de asemenea, acţiune nenormatã asigurarea la sectorul cazier judiciar a prosoapelor şi sãpunului pentru persoanele amprentate.
ART. 46
(1) De prevederile acestei norme beneficiazã şi personalul din Direcţia Generalã de Paşapoarte, Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor, Direcţia Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor, Oficiul Român pentru Imigrãri şi Direcţia Generalã Anticorupţie, pe timpul executãrii unor misiuni similare.
(2) Pentru personalul din Direcţia Generalã Anticorupţie care participã la acţiuni de prindere în flagrant se asigurã bluze sau veste inscripţionate cu denumirea formaţiunii, în funcţie de necesarul aprobat de ordonatorul de credite, şi au regim de inventar de unitate.
(3) Pentru activitãţi şi misiuni speciale, la nivelul unitãţilor se pot constitui câte 5 uniforme complete - de reprezentare şi de serviciu - şi 5 rânduri de echipament specific formaţiunilor de poliţie, cu regim de garderobã. Utilizarea acestora este aprobatã de ordonatorul de credite şi numai pentru perioada de desfãşurare a activitãţilor şi misiunilor de acest fel.
ART. 47
(1) Prevederile prezentei norme se aplicã studenţilor şi elevilor instituţiilor militare de învãţãmânt trimişi în practicã, poliţiştilor delegaţi sau detaşaţi - pe timpul îndeplinirii misiunilor, precum şi celor aflaţi în misiuni şi locuri de muncã pentru care norma prevede echipament specific, acesta asigurându-se de cãtre unitatea în care personalul respectiv executã misiunea.
(2) Studenţii şi elevii care urmeazã cursuri de calificare şi perfecţionare în specialitãţile/muncile prevãzute în normã beneficiazã pe durata cursurilor de aceleaşi materiale de protecţie ca şi celelalte efective care presteazã aceste munci.
ART. 48
De prevederile prezentei norme beneficiazã gratuit şi personalul contractual ce executã misiuni similare.

CAP. III
Dispoziţii privind achiziţionarea şi distribuirea materialelor

1. Asigurarea drepturilor de echipament
ART. 49
Drepturile de echipament ce se cuvin poliţiştilor se asigurã:
a) prin distribuirea din depozitul unitãţii a articolelor de echipament care se confecţioneazã în producţie de serie;
b) prin executarea de confecţii individuale, pe mãsuri şi cu probe, pentru cazurile prevãzute la art. 48 alin. (2) şi (3).
ART. 50
(1) În situaţia când echipamentul se aprovizioneazã teritorial în producţie de serie, acesta se repartizeazã unitãţilor, în raport de cererile de materiale aprobate, pe mãrimi (talii, grosimi şi numere) şi culorile structurilor, prin depozitele centrale.
(2) Poliţiştilor care au talii excepţionale li se executã la societãţi comerciale de profil, pe bazã de comenzi individuale, articolele de echipament care nu corespund din punct de vedere al mãsurilor/mãrimilor cu cele executate în producţie de serie.
(3) În cazul în care unor poliţişti, bãrbaţi şi femei, cu mãrimi deosebite ori care prezintã anomalii fizice (torace sau abdomen dezvoltat, braţele mai lungi etc.), dar cãrora li se poate distribui echipament din producţia de serie cu unele ajustãri, acestea se executã pe plan local, cu aprobarea şefului structurii logistice (similari), iar costul manoperei se achitã de unitate pe baza devizului de lucrãri efectuate şi a facturii emise de societatea comercialã executantã.
ART. 51
(1) Echipamentul care se confecţioneazã, pe mãsuri şi cu probe, se executã numai pe baza mãsurãtorilor (talii, grosimi şi numere) luate individual. Dupã executarea confecţiilor şi efectuarea recepţiei cantitative şi calitative, acestea se ridicã de unitate, în mod centralizat, de la furnizor, se introduc în depozit, dupã care se distribuie poliţiştilor.
(2) Unitãţile stabilesc, prin clauze contractuale cu furnizorul de confecţii, ca acesta sã execute gratuit eventualele retuşuri ce sunt necesare dupã distribuirea confecţiilor la cadre.
ART. 52
Pentru asigurarea unei echipãri corespunzãtoare, poliţiştii pot solicita unele articole de echipament, peste limita cotei-pãrţi anuale, contra cost, acestea fiind solicitate prin raport separat. Ele se distribuie numai dupã achitarea integralã a contravalorii lor la organul financiar-contabil al unitãţii, la preţurile din lista de preţuri în vigoare, comunicatã de Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
ART. 53
Când prin acte normative se aprobã schimbarea culorii/modelului uniformei sau se introduc articole noi de echipament, trecerea la noua ţinutã se face treptat, pe mãsura asigurãrii drepturilor de echipament prevãzute de norme.
ART. 54
(1) Articolele de echipament prevãzute în normele 7 - 9 se asigurã unitãţilor, cu ocazia echipãrilor sezoniere, în limita cantitãţilor aprobate anual de ordonatorii de credite ierarhic superiori.
(2) Cantitãţile anuale de echipament pot fi diminuate sau suplimentate în funcţie de unele misiuni şi de existentul real de materiale stabilit cu ocazia inventarierilor.
ART. 55
Pe timp de iarnã, elevilor şi studenţilor li se pot asigura câte douã pãturi.
ART. 56
Echipamentul necesar efectivelor participante la diferite festivitãţi se solicitã şi se asigurã conform instrucţiunilor şi dispoziţiilor emise de organizatori.
2. Evidenţa tehnico-operativã şi contabilã a unor materiale de echipament
ART. 57
(1) Echipamentul pentru poliţişti distribuit în cadrul drepturilor anuale se scade din evidenţa contabilã pe baza bonului de consum, în care se preiau din buletinele de distribuţie-retragere totalul cantitãţilor distribuite şi preţurile aferente din evidenţa contabilã a unitãţilor.
(2) Articolele de echipament distribuite se opereazã în cererile de echipament anuale numai la preţurile înscrise în acestea, stabilite de cãtre Direcţia generalã management logistic şi administrativ.
(3) Cererile de echipament se închid la finele anului, stabilindu-se valoarea totalã a drepturilor de echipament distribuite - în naturã sau în bani - şi, prin comparaţie cu drepturile cuvenite, se calculeazã valoarea restanţelor sau eventualelor anticipaţii ce se vor reporta pe cererile din anul urmãtor.
ART. 58
(1) Se scad din evidenţã în momentul distribuţiei articolele de echipament menţionate mai jos, care se acordã gratuit în folosinţã, conform normelor studenţilor şi elevilor: batiste, ciorapi/şosete, chiloţi, embleme coifurã, însemne grad, ecusoane.
(2) Articolele de echipament sau alte materiale de resort, solicitate şi oferite membrilor delegaţiilor strãine din structuri similare, aflate în vizitã în ţara noastrã, ori oferite de delegaţiile române cu ocazia vizitelor oficiale efectuate în cadrul relaţiilor de protocol în alte ţãri, se scad din evidenţã pe baza bonului de consum, la care se anexeazã documentele justificative întocmite în conformitate cu prevederile legale în domeniu.
ART. 59
(1) Echipamentul aflat asupra studenţilor şi elevilor bolnavi de tuberculozã pulmonarã, clasaţi "inapt serviciu", care necesitã continuarea tratamentului într-un sanatoriu sau spital, rãmâne în proprietatea acestora.
(2) În situaţia în care echipamentul bolnavului de tuberculozã rãmâne în unitatea de învãţãmât, acesta se distruge prin ardere cu avizul medicului.
(3) Scãderea din evidenţa contabilã a acestui echipament se face pe baza bonului de consum, la care se anexeazã dispoziţia zilnicã a şefului unitãţii pentru trecerea în rezervã a elevului sau studentului ca "inapt serviciu - bolnav de tuberculozã pulmonarã" şi inventarul materialelor aflate asupra acestuia la internarea în spital/sanatoriu.
ART. 60
(1) Studenţii şi elevii decedaţi în timpul cursurilor de învãţãmânt se înmormânteazã într-o ţinutã nouã, de oraş, completã în funcţie de anotimp. De asemenea, se asigurã o pernã, o faţã de pernã şi un cearşaf.
(2) Scãderea din evidenţa contabilã a acestor materiale se face cu bon de consum, emis în baza dispoziţiei zilnice şi a unui proces-verbal în care se menţioneazã numãrul, data şi emitentul actului de deces.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 61
Poliţiştii care participã la misiuni de menţinere a pãcii în strãinãtate primesc uniforma de reprezentare şi de serviciu din cota-parte anualã de echipament a acestora şi ca inventar de unitate orice articol de echipament din compunerea echipamentului specific necesar desfãşurãrii în bune condiţii a acestora, în cantitãţile stabilite de structura de logisticã a inspectoratelor generale sau a unitãţilor necuprinse în structura acestora, cu aprobarea şefilor inspectoratelor generale ori a şefilor unitãţilor necuprinse în structura acestora şi cu avizul Direcţiei generale management logistic şi administrativ.
ART. 62
Direcţia generalã management logistic şi administrativ poate elabora dispoziţii în legãturã cu uniformele şi drepturile de echipament ale poliţiştilor, cu respectarea prevederilor legale şi ale prezentelor reguli de aplicare a normelor.


ANEXĂ
la reguli

TABEL
privind modul de asigurare a articolelor de echipament
prevãzute de norme, care se distribuie
absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt, precum şi pentru cei încadraţi
direct în corpul poliţiştilor, la acordarea gradului profesional de ofiţer
sau agent - acordarea drepturilor de echipament sub forma cotei-pãrţi anuale



┌────┬────────────────────────────┬──────┬─────────────┬──────┬────────────────┐
│Nr. │ │ │Cantitãţi ce │ │ │
│crt.│ Denumirea articolelor │ │se distribuie│ │ Observaţii │
│ │ de echipament │ U/M ├──────┬──────┤Total │ │
│ │ │ │ Din │Odatã │ │ │
│ │ │ │preve-│pentru│ │ │
│ │ │ │derile│ tot- │ │ │
│ │ │ │ nor- │deauna│ │ │
│ │ │ │melor │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 1 │Şapcã din stofã pentru iarnã│buc. │ - │ 1 │ 1 │Femeile primesc │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┤pãlãrie │
│ 2 │Şapcã din stofã pentru varã │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 3 │Şepcuţã de varã │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 4 │Şapcã din tercot │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 5 │Cãciulã buc. │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 6 │Costum de iarnã (sacou cu │ │ │ │ │Femeile primesc │
│ │doi pantaloni lungi) │buc. │ - │ 1 │ 1 │fustã în loc de │
│ │ │ │ │ │ │un pantalon lung│
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 7 │Costum de varã (sacou cu doi│ │ │ │ │ │
│ │pantaloni lungi) │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 8 │Scurtã cu mesadã şi guler │ │ │ │ │ │
│ │din blanã naturalã │buc. │ - │ 1 │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 9 │Impermeabil pentru ploaie │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 10 │Complet modular (scurtã şi │ │ │ │ │ │
│ │bluzon) │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 11 │Bluzã matlasatã cu mâneci │ │ │ │ │ │
│ │detaşabile │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 12 │Pantalon tercot varã │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 13 │Pantalon tercot iarnã │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 14 │Pulover │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 15 │Cãmaşã albã │buc. │ - │ 2 │ 2 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 16 │Cãmaşã │buc. │ 2 │ 2 │ 4 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 17 │Cãmaşã-bluzã │buc. │ 2 │ - │ 2 │Se distribuie │
│ │ │ │ │ │ │1 buc. cu mânecã│
│ │ │ │ │ │ │lungã şi 1 buc. │
│ │ │ │ │ │ │cu mânecã scurtã│
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 18 │Tricou cu mânecã scurtã │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 19 │Pantofi pentru iarnã │per. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 20 │Pantofi pentru varã │per. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 21 │Ghete de iarnã │per. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 22 │Ghete de varã │per. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 23 │Ghete scurte cu şiret │per. │ 1 │ - │ 1 │Pentru femei se │
│ │ │ │ │ │ │asigurã cizme. │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 24 │Cravatã │buc. │ 2 │ - │ 2 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 25 │Fular │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 26 │Mãnuşi din piele │per. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 27 │Centurã din piele │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 28 │Curea pentru pantaloni │buc. │ 1 │ - │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 29 │Ciorapi (şosete) │per. │ 4 │ 6 │ 10 │Femeile primesc │
│ │ │ │ │ │ │ciorapi cu chilot
│ │ │ │ │ │ │(dresuri). │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 30 │Geantã transport echipament │buc. │ - │ 1 │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 31 │Cearşaf │buc. │ - │ 4 │ 4 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 32 │Faţã de pernã │buc. │ - │ 2 │ 2 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 33 │Pãturã (pled) │buc. │ - │ 1 │ 1 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 34 │Suport cu grad profesional │per. │ 5 │ 2 │ 7 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 35 │Suport de grad pentru mânecã│garni-│ 1 │ 1 │ 2 │Primesc numai │
│ │ │turã │ │ │ │ofiţerii │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 36 │Epoleţi cu grad profesional │per. │ 1 │ 1 │ 2 │Pentru sacouri │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 37 │Petliţe │per. │ 1 │ 1 │ 2 │Pentru sacouri │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 38 │Ecuson mânecã │buc. │ 7 │ 2 │ 9 │ │
├────┼────────────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────────┤
│ 39 │Eghilet cu accesorii/şnur │ │ │ │ │Eghiletul se │
│ │pentru ceremonie │buc. │ 1 │ - │ 1 │acordã pentru │
│ │ │ │ │ │ │ofiţeri, iar │
│ │ │ │ │ │ │şnurul pentru │
│ │ │ │ │ │ │agenţi. │
└────┴────────────────────────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴────────────────┘



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016