Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 256 din 19 iunie 2002  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la masurile minime pentru controlul unor boli ale molustelor bivalve    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 256 din 19 iunie 2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la masurile minime pentru controlul unor boli ale molustelor bivalve

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 774 din 24 octombrie 2002
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 156.221 din 6 iunie 2002, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara cu privire la mãsurile minime pentru controlul unor boli ale molustelor bivalve, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aducere la îndeplinire a prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii lui.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 19 iunie 2002.
Nr. 256.


ANEXA 1

NORMA SANITARĂ VETERINARA
cu privire la mãsurile minime pentru controlul unor boli ale molustelor bivalve

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte mãsuri minime pentru controlul unor boli care afecteazã molustele bivalve.
ART. 2
(1) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, când este necesar, trebuie sa se aplice definiţiile stabilite în art. 2 din Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate a animalelor, care reglementeazã punerea pe piata a animalelor şi a produselor de acvacultura, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 494/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 21 martie 2002, şi în art. 2 din Norma sanitarã veterinara privind condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea molustelor bivalve vii, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 243/2002 .
(2) Prin mortalitate anormala constatatã se înţelege mortalitatea brusca care afecteazã aproximativ 15% din efective şi care apare într-o perioada scurta între doua inspecţii, confirmatã în maximum 15 zile. În eclozionator mortalitatea este consideratã anormala când fermierul nu poate obţine larve într-o perioada care include produşi succesivi de la diferite generaţii. În maternitate mortalitatea este consideratã anormala când apare într-o perioada scurta la un numãr de tuburi.
ART. 3
(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca toate fermele care cresc moluste bivalve îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
1. sunt înregistrate de serviciul veterinar oficial; aceasta înregistrare trebuie actualizatã periodic;
2. înregistreazã şi pãstreazã urmãtoarele date:
a) intrãrile în ferma ale molustelor bivalve vii, care conţin toate informaţiile referitoare la livrarea lor, numãrul sau greutatea acestora, mãrimea şi originea lor;
b) expedierile din ferma, în vederea reimersiei, ale molustelor bivalve, care conţin toate informaţiile referitoare la expedierea, numãrul sau greutatea acestora, mãrimea şi destinaţia lor;
c) mortalitatile anormale constatate.
(2) Aceste registre vor fi actualizate periodic şi pãstrate timp de 4 ani, iar la cererea serviciului veterinar oficial vor fi puse la dispoziţie acestuia pentru verificãri.
ART. 4
(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca un program de monitorizare şi de prelevare de probe este aplicat în fermele de moluste bivalve, în zonele de creştere şi de recoltare din paturi naturale, în vederea constatãrii unei eventuale mortalitati anormale şi pãstrãrii unei evidente privind situaţia sãnãtãţii efectivelor.
(2) Serviciul veterinar oficial poate aplica programul menţionat la alin. (1) centrelor de purificare şi bazinelor de depozitare care deverseaza apa în mare.
(3) Dacã pe parcursul aplicãrii acestui program se constata o mortalitate anormala sau dacã serviciul veterinar oficial are informaţii care îi dau motive sa suspecteze prezenta bolilor, se vor lua urmãtoarele mãsuri:
a) se va întocmi o lista a locurilor unde evolueaza bolile la care se referã lista II din anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate a animalelor, care reglementeazã punerea pe piata a animalelor şi a produselor de acvacultura, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 494/2001 , cu condiţia ca aceste boli sa nu fie supuse unui program aprobat în baza normei sanitare veterinare sus-menţionate;
b) se va elabora o lista a locurilor în care a fost constatatã mortalitatea anormala ca rezultat al prezentei bolilor la care se referã anexa nr. 4 la prezenta norma sanitarã veterinara sau despre care serviciul veterinar oficial are informaţii care îi dau motive sa suspecteze prezenta bolilor;
c) se vor monitoriza evoluţia şi rãspândirea geograficã a bolilor la care se referã lit. a) şi b).
(4) Regulile detaliate de implementare a mãsurilor menţionate în prezentul articol şi regulile care urmeazã sa fie aplicate la instituirea programului specificat la alin. (1), privind frecventa şi programul monitorizarii, procedurile pentru prelevarea probelor, numãrul reprezentativ statistic şi metodele de diagnostic, trebuie sa fie adoptate în concordanta cu procedura nationala stabilitã de autoritatea veterinara centrala a României.
ART. 5
(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca suspiciunea prezentei oricãreia dintre bolile la care se referã art. 4 şi ca orice rata de mortalitate anormala constatatã în fermele de moluste bivalve, în zonele de creştere şi de recoltare din paturi naturale, în centrele de purificare sau în bazinele de depozitare care deverseaza apa în mare sunt notificate cat mai repede posibil serviciului veterinar oficial de cãtre crescatorii de crustacee sau de cãtre orice alta persoana care a fãcut asemenea constatãri.
(2) În cazul la care se referã alin. (1) serviciul veterinar oficial din România trebuie sa se asigure ca:
a) probele sunt prelevate şi trimise spre examinare într-un laborator autorizat;
b) pana la obţinerea rezultatului examinãrii la care face referire lit. a), molustele nu pãrãsesc ferma afectatã, zona de creştere, paturile naturale, centrele de purificare sau bazinele de depozitare care îşi deverseaza apa în mare, pentru transferul sau reimersia în alta crescatorie ori în mediul acvatic, fãrã autorizarea serviciului veterinar oficial.
(3) Dacã în urma examinãrii la care se referã alin. (2) lit. a) nu se confirma prezenta unui agent patogen, restricţiile prevãzute la alin. (2) lit. b) vor fi ridicate.
(4) Dacã în urma examinãrii la care se referã alin. (2) lit. a) se confirma prezenta unui agent patogen care produce mortalitatea anormala constatatã sau a unui agent patogen al uneia dintre bolile la care se referã art. 4, serviciul veterinar oficial trebuie sa efectueze o ancheta epizootologica pentru a determina posibilele mijloace de contaminare şi pentru a investiga dacã molustele au pãrãsit ferma, zona de creştere sau paturile naturale de recoltare, pentru transferul sau reimersia în alta parte, în perioada anterioarã constatãrii mortalitatii anormale.
(5) Dacã ancheta epizootologica demonstreaza ca boala a fost introdusã în una sau mai multe ferme, în zone de creştere sau în paturi naturale de recoltare, datoritã miscarii molustelor, se vor aplica prevederile alin. (2).
(6) Prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (1) lit. c) din Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate a animalelor, care reglementeazã punerea pe piata a animalelor şi a produselor de acvacultura, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 494/2001 , serviciul veterinar oficial poate autoriza miscarea pe teritoriul sau a molustelor bivalve vii spre alte ferme, zone de creştere sau paturi naturale de recoltare care sunt infectate cu aceeaşi boala.
(7) Dacã este necesar se vor aplica în continuare mãsuri corespunzãtoare, conform procedurii naţionale stabilite de autoritatea veterinara centrala a României.
(8) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca este informatã imediat Comisia Europeanã, conform procedurii naţionale stabilite de autoritatea veterinara centrala a României, despre orice cazuri de mortalitate anormala constatate, care implica un agent patogen, despre mãsurile luate pentru analiza şi controlul situaţiei şi despre cauza mortalitatii.
ART. 6
(1) Prelevarea de probe şi examinarea de laborator pentru determinarea cauzei mortalitatii anormale a molustelor bivalve vor fi efectuate folosindu-se metodele stabilite conform procedurii naţionale elaborate de autoritatea veterinara centrala a României.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca este desemnat un laborator naţional de referinta, cu amenajãri şi personal calificat care sa îi permitã sa efectueze examinarile la care se referã alin. (1).
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), dacã România nu are un laborator naţional competent în domeniu, se pot folosi serviciile unui laborator naţional dintr-un stat membru al Uniunii Europene, competent în domeniu.
(4) Lista laboratoarelor naţionale de referinta pentru bolile molustelor bivalve din statele membre ale Uniunii Europene este prezentatã în anexa nr. 3 la prezenta norma sanitarã veterinara.
(5) Laboratorul naţional de referinta al României trebuie sa coopereze cu laboratorul comunitar de referinta la care se referã art. 7.
ART. 7
(1) Laboratorul comunitar de referinta pentru bolile molustelor bivalve este indicat în anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) Fãrã a aduce atingere prevederilor specifice privind cheltuielile din domeniul sanitar veterinar, funcţiile şi îndatoririle laboratorului la care se referã alin. (1) trebuie sa fie cele stabilite în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 8
(1) Dacã este necesar sa se asigure de aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare veterinare, experţii Comisiei Europene pot efectua controale la fata locului în România. Astfel, ei pot efectua verificãri randomizate, nediscriminatorii, pentru a se asigura ca autoritatea veterinara centrala a României monitorizeazã aplicarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. Comisia Europeanã va informa autoritatea veterinara centrala a României despre rezultatele acestor controale.
(2) Controalele la care se referã alin. (1) trebuie efectuate în colaborare cu autoritatea veterinara centrala a României.
(3) Când se efectueazã inspecţii pe teritoriul României, autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa asigure experţilor comunitari tot sprijinul pe care aceştia îl solicita pentru a-şi duce la îndeplinire sarcinile.
(4) Reguli detaliate de aplicare a prezentului articol vor fi adoptate conform procedurilor naţionale stabilite de autoritatea veterinara centrala a României.
(5) Experţi ai autoritãţii veterinare centrale a României pot efectua controale la fata locului în ţãrile terţe agreate pentru import, pentru a se asigura de aplicarea unor mãsuri conforme cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(6) Autoritatea veterinara centrala a României va informa Comisia Europeanã şi autoritatea veterinara centrala a tarii în care se efectueazã controlul despre rezultatele acestor acţiuni.
(7) Controalele la care se referã alin. (5) trebuie efectuate în colaborare cu experţii autoritãţii veterinare competente a tarii în care acestea se realizeazã.
(8) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va asigura suportul financiar pentru experţii romani care efectueazã astfel de controale.
(9) Autoritatea veterinara centrala a tarii pe teritoriul cãreia se efectueazã controlul va acorda experţilor romani tot sprijinul pe care aceştia îl solicita pentru a-şi duce la îndeplinire sarcinile.
(10) Dacã în urma controalelor se constata deficiente privind aplicarea corecta a unor mãsuri conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, acestea vor fi notificate autoritãţii veterinare centrale a tarii pe teritoriul cãreia se executa controlul, prin raportul de control.
(11) Autoritatea veterinara centrala a tarii pe teritoriul cãreia se executa controlul trebuie, în termenele convenite cu experţii romani care executa controlul, sa prezinte mãsurile ce vor fi aplicate pentru remedierea acestor deficiente, mãsuri care trebuie acceptate de autoritatea veterinara centrala a României.
(12) Pana la remedierea acestor deficiente autoritatea veterinara centrala a României poate interzice importul în România de moluste bivalve vii din acele tari. Aceasta decizie trebuie comunicatã autoritãţii veterinare centrale a tarii în cauza, cu motivarea luãrii unor asemenea mãsuri.
ART. 9
(1) Anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara va fi amendata de autoritatea veterinara centrala a României, dacã este necesar, ţinând seama de evolutiile din Comunitatea Europeanã.
(2) Anexele nr. 2, 3 şi 4 la prezenta norma sanitarã veterinara pot fi amendate de autoritatea veterinara centrala a României, dacã este necesar, conform procedurii naţionale.
ART. 10
Autoritatea veterinara centrala a României comunica la Comisia Europeanã prevederile legale adoptate ulterior în domeniul reglementat de prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 11
(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare necesare aplicãrii şi respectãrii prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua mãsurile administrative sau penale adecvate pentru a pedepsi orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României poate modifica, completa sau abroga total ori parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta prevederi noi, trebuie sa facã referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

Laboratorul comunitar de referinta pentru bolile molustelor bivalve

IFREMER
Boite Poştale 133
17390 La Tremblade
France


ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

Funcţiile şi sarcinile laboratorului comunitar de referinta

Funcţiile şi sarcinile laboratorului comunitar de referinta sunt:
1. sa coordoneze, consultând Comisia Europeanã, metodele folosite pentru diagnosticarea bolilor molustelor bivalve, prin:
a) alcãtuirea şi pãstrarea unei colecţii de lame histologice, tulpini sau izolate ale agenţilor patogeni relevanti şi punerea acestora la dispoziţia laboratoarelor aprobate din statele membre ale Uniunii Europene;
b) organizarea periodicã, la nivel naţional, a comparãrii între laboratoare a testelor prevãzute de procedurile de diagnostic;
c) colectarea şi compararea datelor şi a informaţiilor privind metodele de diagnostic utilizate şi rezultatele testelor efectuate în Comunitatea Europeanã;
d) caracterizarea izolatelor agenţilor patogeni prin metodele cele mai noi şi adecvate care sa permitã o buna înţelegere a epizootologiei bolii;
e) actualizarea informaţiilor referitoare la evolutiile din intreaga lume cu privire la supravegherea, epizootologia şi prevenirea bolilor specificate în prezenta norma sanitarã veterinara;
f) realizarea expertizei cu privire la agenţii patogeni ai bolilor, pentru a permite un diagnostic diferential rapid;
2. sa sprijine activ diagnosticarea focarelor de boala în statele membre ale Uniunii Europene prin primirea izolatelor de agenţi patogeni pentru diagnosticul de confirmare, caracterizare şi studii epizootice;
3. sa faciliteze instruirea sau perfecţionarea experţilor în diagnosticul de laborator, în vederea armonizarii tehnicilor de diagnostic din intreaga Comunitate Europeanã;
4. sa colaboreze, în privinta metodelor de diagnosticare a bolilor exotice, cu laboratoarele competente din ţãrile terţe în care sunt rãspândite aceste boli.




ANEXA 3


la norma sanitarã veterinara
----------------------------


LISTA
cu laboratoarele naţionale de referinta pentru bolile
molustelor bivalve



┌─────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│Denmark: │ Danish Institute for Fisheries │
│ │ Research │
│ │ Department of Marine │
│ │ Ecology and Aquaculture │
│ │ Fish Disease Laboratory │
│ │ Stigbojlen 4 │
│ │ DK-1870 Frederiksberg C │
├─────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│France: │ Laboratoire de Genetique et Pathologie │
│ │ Ifremer, Ronce les bains │
│ │ F-17390 La Tremblade │
├─────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Germany: │ Bundesforschungsanstalt fur │
│ │ Viruskrankheiten der Tiere │
│ │ Boddenblick 5a │
│ │ D-17498 Insel Riems │
├─────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Greece: │ Centre of Thessaloniki │
│ │ Veterinary Institutions │
│ │ Department of Pathology of │
│ │ Aquatic Organisms │
│ │ 80, 26 th Octovriou str. │
│ │ GR-54627 Thessaloniki │
├─────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Ireland: │ Fish Health Unit │
│ │ Marine Institute │
│ │ Abbotstown, Castleknock │
│ │ Dublin 15 │
│ │ Ireland │
├─────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Italy: │ Area Ittiopatologia │
│ │ Laboratorio Patologia Molluschi │
│ │ Istituto Zooprofilattico │
│ │ Sperimentale delle Venezie │
│ │ Via della Roggia, 94 │
│ │ I-33030 Basaldella di Campoformido (UD) │
├─────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Netherlands: │ Fish Diseases Laboratory │
│ │ ID-Lelystad, Institute for │
│ │ Animal Science and Health │
│ │ Edelhertweg 15 │
│ │ PO box 65 │
│ │ 8200 AB Lelystad │
│ │ Nederland │
├─────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Spain: │ Instituto de Investigaciones │
│ │ Marinas │
│ │ CSIC │
│ │ Eduardo Cabello, 6 │
│ │ E-36208 Vigo │
├─────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│United Kingdom, │ CEFAS Weymouth │
│England: │ Laboratory │
│ │ Barrack road │
│ │ The Nothe │
│ │ Weymouth, Dorset DT4 8UB │
│ │ United Kingdom │
├─────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│United Kingdom, │ Fisheries Research Services │
│Scotland: │ Marine Laboratory │
│ │ PO box 101 Victoria Road │
│ │ Aberdeen AB119DB │
│ │ United Kingdom │
└─────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘






ANEXA 4


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

LISTA
bolilor, agenţilor patogeni şi a speciilor de moluste
susceptibile la aceste boli



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bolile Agenţii patogeni Specii susceptibile
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Haplosporidiosis Haplosporidium nelsoni Crassostrea virginica
Haplosporidium costale Crassostrea virginica
Perkinosis Perkinsus marinus Crassostrea virginica Haliotis
rubra
Perkinsus olseni H. Laevigata
Mikrokytosis Mikrokytos mackini Crassostrea gigas
O. edulis
O. puelchana
O. denselomellosa
Tiostrea chilensis
Mikrokytos roughleyi Saccostrea commercialis
Iridovirosis Oyster Velar Crassostrea gigas
Virus
Marteiliosis Marteilia sidneyi Saccostrea commercialis
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016