Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 254 din 12 martie 2009  pentru aprobarea Metodologiei privind alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera din Rezerva pentru instalatiile nou-intrate pentru perioada 2008-2012    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 254 din 12 martie 2009 pentru aprobarea Metodologiei privind alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera din Rezerva pentru instalatiile nou-intrate pentru perioada 2008-2012

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 186 din 25 martie 2009

Având în vedere prevederile art. 20^1 din Metodologia privind elaborarea Planului naţional de alocare, aprobatã prin <>Ordinul ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 85/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 5 alin. (7) din Hotãrârea Guvernului nr. 57/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului,

ministrul mediului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Metodologia privind alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã din Rezerva pentru instalaţiile nou-intrate pentru perioada 2008-2012, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul mediului,
Nicolae Nemirschi

Bucureşti, 12 martie 2009.
Nr. 254.


ANEXĂ

METODOLOGIE
privind alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã
din Rezerva pentru instalaţiile nou-intrate pentru perioada 2008-2012

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta metodologie stabileşte modalitatea de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã pentru perioada 2008-2012, din Rezerva pentru instalaţiile nou-intrate, denumitã în continuare rezervã.
ART. 2
(1) Semnificaţiile termenilor şi expresiilor folosite în prezenta metodologie sunt cele prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã şi în <>Hotãrârea Guvernului nr. 60/2008 pentru aprobarea Planului naţional de alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de serã pentru perioadele 2007 şi 2008-2012.
(2) În înţelesul prezentei metodologii, instalaţie nou-intratã înseamnã orice instalaţie în care se desfãşoarã una sau mai multe dintre activitãţile prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006 , care a obţinut autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã sau revizuirea acesteia, dupã data de 13 decembrie 2006.
(3) Data de 13 decembrie 2006 este data notificãrii oficiale cãtre Comisia Europeanã a Planului naţional de alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de serã pentru perioadele 2007 şi 2008-2012, denumit în continuare Plan naţional de alocare.
ART. 3
Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului este autoritatea competentã pentru punerea în aplicare a prezentei metodologii.
ART. 4
(1) Solicitarea operatorului pentru alocarea din rezervã a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã, denumite în continuare certificate, se face pentru intervalul de funcţionare a instalaţiei nou-intrate în cadrul perioadei 2008-2012, în baza unei documentaţii, întocmitã conform prevederilor art. 12 şi depusã la autoritatea competentã în termenul prevãzut la art. 7 alin. (1) lit. b) sau alin. (2), dupã caz.
(2) Solicitarea prevãzutã la alin. (1) se înscrie în lista pentru accesarea rezervei cu un numãr de ordine acordat în funcţie de numãrul de înregistrare primit de la registratura autoritãţii competente.
(3) Notificarea operatorului, înregistratã la autoritatea competentã înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei metodologii, este luatã în considerare la întocmirea listei prevãzute la alin. (2).
(4) Lista prevãzutã la alin. (2) se pune la dispoziţia publicului prin afişare pe pagina de internet a autoritãţii competente www.anpm.ro şi se actualizeazã ori de câte ori este cazul.
ART. 5
(1) Alocarea certificatelor se face în ordinea înregistrãrii solicitãrilor, în funcţie de data punerii în funcţiune a instalaţiei nou-intrate şi de numãrul de certificate disponibile în rezervã.
(2) Înscrierea solicitãrilor în lista prevãzutã la art. 4 alin. (2) nu garanteazã operatorului reţinerea certificatelor din rezervã.

CAP. II
Atribuţii şi obligaţii

SECŢIUNEA 1
Atribuţiile autoritãţii competente

ART. 6
În aplicarea prevederilor prezentei metodologii, autoritatea competentã are urmãtoarele atribuţii:
a) întocmeşte şi gestioneazã lista prevãzutã la art. 4 alin. (2);
b) evalueazã documentaţia prevãzutã la art. 12;
c) realizeazã calculul numãrului de certificate, conform anexei nr. 3;
d) notificã operatorul cu privire la decizia de reţinere şi la decizia de alocare a certificatelor din rezervã, precum şi cu privire la decizia de respingere a solicitãrii pentru alocarea certificatelor;
e) emite certificatele în contul operatorului deschis în Registrul naţional al emisiilor de gaze cu efect de serã, denumit în continuare registrul naţional.

SECŢIUNEA a 2-a
Obligaţiile operatorului instalaţiei nou-intrate

ART. 7
(1) Operatorul instalaţiei nou-intrate are urmãtoarele obligaţii:
a) de a solicita şi de a obţine autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã sau revizuirea acesteia, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare;
b) de a întocmi şi de a depune la autoritatea competentã documentaţia prevãzutã la art. 12, cu maximum 90 de zile înainte de data punerii în funcţiune a instalaţiei nou-intrate;
c) de a realiza calculul emisiilor de dioxid de carbon ale instalaţiei nou-intrate, conform modului de calcul prevãzut în anexa nr. 2;
d) de a notifica autoritatea competentã cu privire la orice modificare a datei de punere în funcţiune a instalaţiei nou-intrate.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b) pentru instalaţia nou-intratã pusã în funcţiune înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei metodologii, operatorul are obligaţia de a depune documentaţia prevãzutã la art. 12 în termen de maximum 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei metodologii.

SECŢIUNEA a 3-a
Tarife

ART. 8
(1) Cuantumul tarifelor pentru evaluarea documentaţiei depuse de operatorul instalaţiei nou-intrate este prevãzut în anexa nr. 4.
(2) Tarifele prevãzute la alin. (1) se achitã în avans, integral, în contul deschis la Trezoreria Statului - Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Sectorului 6 Bucureşti, care se afişeazã pe pagina de internet, precum şi la sediul autoritãţii competente.

CAP. III
Criterii de eligibilitate

ART. 9
O instalaţie nou-intratã este eligibilã pentru alocarea certificatelor din rezervã dacã se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) instalaţia a obţinut autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de serã, ca urmare a punerii în funcţiune a acesteia dupã data de 13 decembrie 2006;
b) instalaţia existentã care intrã sub incidenţa prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006 şi care nu a fost identificatã la elaborarea Planului naţional de alocare;
c) instalaţia a intrat sub incidenţa prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006 dupã data de 13 decembrie 2006, ca urmare a îndeplinirii condiţiilor prevãzute în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006 ;
d) instalaţia a fost inclusã în Planul naţional de alocare la data notificãrii acestuia cãtre Comisia Europeanã şi a înregistrat o creştere a capacitãţii de producţie ca urmare a unei extinderi realizate la nivelul instalaţiei dupã data de 13 decembrie 2006.
ART. 10
(1) În sensul prezentei metodologii, extinderea prevãzutã la art. 9 lit. d) reprezintã modificarea unei instalaţii sau pãrţi de instalaţie care are ca rezultat creşterea emisiilor de dioxid de carbon.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1), modificarea unei instalaţii sau pãrţi de instalaţie constã în:
a) introducerea unei piese noi de echipament a cãrei funcţionare genereazã emisii de dioxid de carbon;
b) extinderea realizatã la o piesã de echipament existentã deja în instalaţia nou-intratã.
ART. 11
O instalaţie nu este eligibilã pentru alocarea certificatelor din rezervã dacã se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) instalaţia înregistreazã creşteri ale emisiilor de dioxid de carbon determinate de obligaţia respectãrii unor prevederi legislative în domeniul protecţiei mediului;
b) instalaţia înregistreazã creşteri ale emisiilor de dioxid de carbon determinate de schimbarea regimului de funcţionare, fãrã realizarea unei extinderi la nivelul instalaţiei;
c) instalaţia realizeazã creşteri ale emisiilor de dioxid de carbon ca urmare a creşterii producţiei, fãrã realizarea unei extinderi la nivelul instalaţiei;
d) operatorul a obţinut o revizuire a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã, pentru una dintre situaţiile prevãzute la art. 15 din Procedura de emitere a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã pentru perioada 2008-2012, aprobatã prin <>Ordinul ministrului mediului şi dezvoltãrii durabile nr. 1.897/2007 .

CAP. IV
Reţinerea, alocarea şi emiterea certificatelor din rezervã

SECŢIUNEA 1
Reţinerea certificatelor

ART. 12
În vederea reţinerii certificatelor din rezervã, operatorul instalaţiei nou-intrate are obligaţia de a depune la sediul autoritãţii competente, într-un singur exemplar, în format hârtie, având ştampila şi semnãtura reprezentantului legal al societãţii, urmãtoarele documente:
a) solicitarea, întocmitã conform prevederilor anexei nr. 1;
b) schema de principiu a instalaţiei, în care se evidenţiazã extinderea pentru care solicitã alocarea de certificate din rezervã sau schema instalaţiei nou-intrate;
c) o copie a autorizaţiei privind emisiile de gaze cu efect de serã sau a autorizaţiei revizuite, dupã caz;
d) calculul emisiilor de dioxid de carbon realizat de cãtre operator conform modului de calcul prevãzut în anexa nr. 2, în care acesta precizeazã valoarea emisiei specifice determinatã conform celor mai bune tehnici disponibile (BAT) folosite în instalaţie;
e) dovada privind plata tarifului corespunzãtor pentru evaluarea documentaţiei.
ART. 13
(1) În termen de 30 de zile de la primirea documentelor prevãzute la art. 12, autoritatea competentã evalueazã documentaţia depusã şi comunicã operatorului, dupã caz:
a) decizia privind reţinerea certificatelor din rezervã, în situaţia în care documentaţia este completã şi corect întocmitã;
b) solicitarea privind completarea sau modificarea documentaţiei incomplete ori incorect întocmite, cu menţionarea unui nou termen pentru depunere;
c) decizia de respingere motivatã a solicitãrii de alocare, cu recomandãri privind reluarea etapelor din metodologia pentru alocarea certificatelor din rezervã.
(2) În cazul în care operatorul nu respectã termenul comunicat conform prevederilor alin. (1) lit. b), autoritatea competentã anuleazã numãrul de ordine al solicitãrii din lista pentru accesarea rezervei.
ART. 14
(1) Autoritatea competentã reţine operatorului numãrul de certificate în funcţie de disponibilul existent în rezervã.
(2) Dacã pânã la data punerii în funcţiune a instalaţiei nou-intrate rezerva a fost suplimentatã conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 60/2008 , autoritatea competentã reţine diferenţa de certificate necesarã, în funcţie de disponibilul existent în rezervã.
(3) Dacã pânã la data punerii în funcţiune a instalaţiei nou-intrate rezerva nu este suplimentatã, operatorul poate sã achiziţioneze certificate de pe piaţã.

SECŢIUNEA a 2-a
Alocarea şi emiterea certificatelor din rezervã

ART. 15
(1) Operatorul are obligaţia de a depune la autoritatea competentã o copie a procesului-verbal de recepţie finalã la terminarea lucrãrilor sau alt document care atestã data efectivã a punerii în funcţiune a instalaţiei nou-intrate.
(2) În situaţia în care operatorul nu transmite documentul prevãzut la alin. (1) în termen de maximum 120 de zile de la data punerii în funcţiune a instalaţiei nou-intrate declaratã iniţial în solicitare, autoritatea competentã revocã decizia de reţinere a certificatelor şi numãrul de ordine al solicitãrii din lista pentru accesarea rezervei.
(3) În termen de 15 zile de la data înregistrãrii documentului prevãzut la alin. (1), autoritatea competentã emite decizia referitoare la alocarea certificatelor din rezervã.
ART. 16
(1) Decizia privind alocarea certificatelor din rezervã se comunicã operatorului în termen de 10 zile de la emitere şi se face publicã prin afişare pe pagina de internet a autoritãţii competente www.anpm.ro.
(2) Deciziile autoritãţii competente sunt acte administrative şi se supun <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 17
Emiterea certificatelor în contul operatorului deschis în registrul naţional se realizeazã conform prevederilor <>art. 15 din Hotãrârea Guvernului nr. 780/2006 .

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 18
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta metodologie.


ANEXA 1
la metodologie


SOLICITARE

Nr. de înregistrare operator Nr. de înregistrare la Agenţia
Naţionalã pentru Protecţia Mediului
Data: Data:


SOLICITARE
pentru alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã
din Rezerva pentru instalaţiile nou-intrate pentru perioada 2008-2012

A.1. Date de identificare
A.1.1. Date de identificare a operatorului


┌─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│Numele operatorului │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Forma de organizare a societãţii │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Numãr de înregistrare la registrul comerţului│ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Cod unic de înregistrare │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Cont bancar │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Banca │ │
├─────────────┬───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Adresa │Stradã, numãr │ │
│sediului ├───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│social │Localitate │ │
│ ├───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │Judeţ │ │
│ ├───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │Cod poştal │ │
└─────────────┴───────────────────────────────┴────────────────────────────────┘



A.1.2. Date de identificare a instalaţiei şi a amplasamentului


┌─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│Numele instalaţiei │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Numãr de referinţã în registrul naţional │ │
├─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Numele amplasamentului (punct de lucru) │ │
├─────────────┬───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│Adresa │Stradã, numãr │ │
│amplasa- ├───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│mentului │Cod poştal │ │
│ ├───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │Localitate │ │
│ ├───────────────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │Judeţ │ │
└─────────────┴───────────────────────────────┴────────────────────────────────┘



A.1.3. Date privind actele de reglementare în domeniul protecţiei mediului (acord de mediu, autorizaţie de mediu/autorizaţie integratã, dupã caz)


┌────────────────┬───────────────┬────────────────────┬────────────────────────┐
│ Tipul actului │ Numãrul │ Data emiterii │ Emitentul │
├────────────────┼───────────────┼────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├────────────────┼───────────────┼────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
├────────────────┼───────────────┼────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │ │
└────────────────┴───────────────┴────────────────────┴────────────────────────┘



A.1.3.1. Situaţia autorizãrii privind emisiile de gaze cu efect de serã


┌───────────────────┬───────────────┬─────────┬───────────────┬────────────────┐
│ │ Tipul actului │ Numãrul │ Data emiterii │ Emitentul │
│ ├───────────────┼─────────┼───────────────┼────────────────┤
│ Situaţia │ Autorizaţia │ │ │ │
│autorizãrii privind│ iniţialã │ │ │ │
│ emisiile de gaze ├───────────────┼─────────┼───────────────┼────────────────┤
│ cu efect de serã │ Autorizaţia │ │ │ │
│ │ revizuitã │ │ │ │
│ │ (dupã caz) │ │ │ │
└───────────────────┴───────────────┴─────────┴───────────────┴────────────────┘



A.1.4. Numãrul de identificare a instalaţiei în Planul naţional de alocare şi numãrul de certificate de emisii de gaze cu efect de serã alocate pentru perioada 2008-2012*)


┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Numãr de identificare │ Numãr de certificate alocate │
│ │ pentru perioada 2008-2012 │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │ │
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘



------
*) Se completeazã doar pentru instalaţiile cuprinse în Planul naţional de alocare pentru perioadele 2007 şi 2008-2012, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 60/2008 .


A.2. Contacte autorizate
A.2.1. Reprezentantul legal al societãţii


┌───────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│Numele şi prenumele │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Poziţia în cadrul societãţii │ │
├─────────────┬─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Adresa │Stradã, numãr │ │
│sediului ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│social │Localitate │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Judeţ │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Cod poştal │ │
├─────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Date de │Telefon │ │
│contact ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Fax │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │E-mail │ │
└─────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────────┘



A.2.2. Persoana de contact responsabilã pentru solicitarea privind alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã din rezervã


┌───────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│Numele şi prenumele │ │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Poziţia în cadrul societãţii │ │
├─────────────┬─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Adresa │Stradã, numãr │ │
│locului de ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│muncã │Localitate │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Judeţ │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Cod poştal │ │
├─────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Date de │Telefon │ │
│contact ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │Fax │ │
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ │E-mail │ │
└─────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────────┘



A.3. Informaţii necesare pentru alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã din rezerva pentru instalaţiile nou-intrate
A.3.1. Categoria de activitate*)


┌──────────────────┬────────────────────────┬───────────┬──────────────────────┐
│ Activitate în │Producţia şi prelucrarea│ Industria │ Alte activitãţi │
│domeniul energetic│ metalelor feroase │mineralelor│ │
├──────────────────┼────────────────────────┼───────────┼──────────────────────┤
│ │ │ │ │
└──────────────────┴────────────────────────┴───────────┴──────────────────────┘



-------
*) Se marcheazã cu "V" categoria care corespunde instalaţiei prezentate.


A.3.2. Rezumat netehnic


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Operatorul furnizeazã un rezumat netehnic al informaţiilor privind │
│instalaţia/instalaţiile şi activitãţile desfãşurate pe amplasament, incluzând │
│tehnologiile, materiile prime şi materialele auxiliare utilizate. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



A.3.3. Date tehnice despre fiecare activitate aflatã sub incidenţa <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã


┌─────────────┬────────────────┬───────────────┬────────────────┬──────────────┐
│ │ Data punerii │ │ Capacitatea │ │
│ Denumirea │ în funcţiune │ Capacitatea │ de producţie │ U.M. │
│ activitãţii │ a instalaţiei │ de producţie │ în urma │ │
│ │ nou-intrate │ iniţialã │ extinderii*) │ │
├─────────────┼────────────────┼───────────────┼────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼────────────────┼───────────────┼────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
└─────────────┴────────────────┴───────────────┴────────────────┴──────────────┘



NOTĂ:
Cu denumirile instalaţiilor nou-intrate care realizeazã extinderi se vor completa toate coloanele tabelului; în toate celelalte cazuri, se va completa numai coloana "Capacitatea de producţie iniţialã".


A.3.4. Date tehnice despre fiecare activitate direct asociatã cu activitãţile aflate sub incidenţa <>Hotãrârii Guvernului nr. 780/2006


┌────────────────┬───────────────┬──────────────────┬─────────────┬────────────┐
│ Denumirea │ Descrierea │ Tehnologia │ Capacitatea │ U.M. │
│ activitãţii │ │ │ │ │
├────────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────────────┼──────────────────┼─────────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │
└────────────────┴───────────────┴──────────────────┴─────────────┴────────────┘



A.3.5. Tip de combustibil/materie primã a cãrui/cãrei utilizare genereazã emisii de dioxid de carbon


┌────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┐
│Tip de combustibil/materie primã│ Procesul care genereazã emisii de CO2 │
├────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
└────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────┘



A.3.6. Consumuri pe tip de combustibil/materie primã pentru intervalul de funcţionare din perioada 2008-2012*)


┌────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┐
│Consum iniţial de combustibil/ │ Consum prognozat de combustibil/materie │
│ materie primã │ primã**) │
├────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
└────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────┘



--------
*) Cu denumirile instalaţiilor nou-intrate care au realizat extinderi începând cu data de 13 decembrie 2006 se vor completa ambele coloane ale tabelului; consumul iniţial este consumul declarat de operator pentru anul 2007 în chestionarul iniţial care a stat la baza prelucrãrii datelor pentru elaborarea Planului naţional de alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de serã pentru perioada 2008-2012; consumul prognozat este consumul prevãzut ca urmare a realizãrii extinderii.
**) Cu denumirile instalaţiilor nou-intrate, aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 9 lit. a)-c) din metodologie, se va completa numai coloana 2 a tabelului.


A.3.7. Date privind producţia instalaţiei nou-intrate aflate în situaţia prevãzutã la art. 9 lit. d) din metodologie


┌────────────────────┬───────────────────────┬──────────────────────────┬──────┐
│ │ │Diferenţa de producţie***)│ │
│ │ │ (C) = (B - A)*) │ │
│Producţia iniţialã*)│Producţia prognozatã**)│nr. de ani de funcţionare │ U.M. │
│ (A) │ (B) │ din interiorul perioadei │ │
│ │ │ 2008-2012 │ │
├────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────────┼──────┤
│ │ │ │ │
├────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────────┼──────┤
│ │ │ │ │
└────────────────────┴───────────────────────┴──────────────────────────┴──────┘



-------
*) Producţia instalaţiei din anul anterior, aşa cum a fost declaratã de operator în chestionarul iniţial care a stat la baza prelucrãrii datelor pentru elaborarea Planului naţional de alocare privind certificatele de emisii de gaze cu efect de serã pentru perioada 2007 şi 2008-2012; pentru instalaţiile care au realizat extinderi în intervalul 13 decembrie 2006-1 ianuarie 2008 producţia instalaţiei din anul 2007, aşa cum a fost declaratã de operator în chestionarul iniţial.
**) Producţia instalaţiei nou-intrate ca urmare a realizãrii extinderii.
***) Diferenţa de producţie ce rezultã ca urmare a realizãrii extinderii.


A.3.7.1. Date privind producţia instalaţiei nou-intrate aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 9 lit. a)-c) din metodologie


┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Producţia prognozatã*) │ U.M. │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ │ │
└────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



-------
*) Producţia instalaţiei nou-intrate pentru intervalul de funcţionare din cadrul perioadei 2008-2012.

A.3.8. Date privind producţia instalaţiei nou-intrate de cogenerare aflate în situaţia prevãzutã la art. 9 lit. a) din metodologie


┌──────────────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Producţia de electricitate│Producţia de energie termicã│Producţia echivalentã │
│ prognozatã │ prognozatã │ (C) = B + A │
│ (A) │ (B) │ │
├──────────────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │ │
├──────────────────────────┼────────────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ │ │
└──────────────────────────┴────────────────────────────┴──────────────────────┘




A.4. Rãspunderea pentru corectitudinea informaţiilor furnizate
Societatea ............................................... solicitã prin prezenta alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã din Rezerva pentru instalaţiile nou-intrate, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
Operatorul instalaţiei aparţinând Societãţii ........................... îşi asumã rãspunderea pentru corectitudinea şi completitudinea datelor şi informaţiilor furnizate cãtre Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului, în vederea obţinerii numãrului de certificate de emisii de gaze cu efect de serã din Rezerva pentru instalaţiile nou-intrate.
De asemenea, Societatea ............................................ se angajeazã sã informeze în scris Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului cu privire la schimbarea datei de punere în funcţiune a instalaţiei nou-intrate din Rezerva pentru instalaţiile nou-intrate, precum şi la orice alte modificãri care pot avea efecte asupra deciziei de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã din rezervã.

Numele şi prenumele reprezentantului legal
..........................................

Funcţia
................................

Semnãtura şi ştampila
...............................


ANEXA 2
la metodologie

Mod de calcul al emisiilor de dioxid de carbon

Operatorul realizeazã calculul emisiilor de dioxid de carbon ale instalaţiei nou-intrate pentru fiecare tip de combustibil sau materie primã, corespunzãtor cu intervalul de funcţionare în cadrul perioadei 2008-2012.
Operatorul determinã emisia specificã E.S.(BAT) a instalaţiei nou-intrate care trebuie sã se încadreze în limitele intervalului prevãzut în documentele de referinţã pentru cele mai bune tehnici disponibile (BREF) în domeniul respectiv şi furnizeazã autoritãţii competente aceastã valoare, în vederea determinãrii numãrului de certificate conform anexei nr. 3 la metodologie.
Emisia specificã a instalaţiei nou-intrate se calculeazã de cãtre operator, conform formulei:
E. S.(BAT) = Emisia specificã ardere(BAT) + Emisia specificã proces(BAT),
unde:
Emisia specificã ardere(BAT) = emisia obţinutã ca raport între emisiile de ardere ale instalaţiei nou-intrate şi producţia realizatã pentru intervalul de funcţionare din perioada 2008-2012;
Emisia specificã proces(BAT) = emisia obţinutã ca raport între emisiile de proces ale instalaţiei nou-intrate şi producţia realizatã pentru intervalul de funcţionare din perioada 2008-2012.
Emisiile de ardere se calculeazã conform formulei:
Emisii de CO(2)(ardere)[t CO(2)] = date de activitate x factor de emisie x factor de oxidare,
unde:
date de activitate = combustibil consumat [t sau Nmc] x puterea caloricã netã a combustibilului [TJ/t sau TJ/Nmc].
În cazul în care se utilizeazã un factor de emisie exprimat în t CO(2)/t sau t CO(2)/Nmc, datele de activitate se exprimã sub forma cantitãţii de combustibil consumat [t sau Nmc]. Se considerã un factor de oxidare având valoarea 1 (oxidarea este completã).
Emisiile de proces se calculeazã conform formulei:
Emisii de CO(2)(proces)[t CO(2)] = date de activitate x factor de emisie x factor de conversie. Se considerã un factor de conversie având valoarea 1 (conversia este completã).
În vederea atingerii scopului metodologiei, pentru calculul emisiilor de ardere şi al emisiilor de proces, operatorul utilizeazã valorile factorilor de emisie şi ale puterilor calorifice nete (dupã caz), prevãzute în anexa nr. 5 la metodologie.


ANEXA 3
la metodologie

Mod de calcul al numãrului de certificate

Autoritatea competentã realizeazã calculul numãrului de certificate corespunzãtor emisiilor de dioxid de carbon ale instalaţiei nou-intrate, conform urmãtoarei formule:
A(inst.ni.) = E.S.(BAT) x Qp x F,
unde:
A(inst.ni.) = alocarea aferentã instalaţiei nou-intrate;
E. S.(BAT) = emisia specificã conform tehnologiei BAT;
Qp = producţia prognozatã a instalaţiei nou-intrate pentru intervalul de funcţionare din perioada 2008-2012;
F = factor de siguranţã, având valoarea:
F = 99% pentru instalaţiile de cogenerare;
F = 95% pentru toate celelalte tipuri de instalaţii nou-intrate.
Producţia prognozatã a instalaţiei nou-intrate reprezintã:
(i) producţia realizatã de instalaţie, pentru situaţiile prevãzute la art. 9 lit. a)-c) din metodologie; sau
(ii) diferenţa de producţie ca urmare a realizãrii extinderii capacitãţii de producţie, pentru situaţia prevãzutã la art. 9 lit. d) din metodologie.
Pentru instalaţiile de cogenerare nou-intrate, producţia prognozatã reprezintã producţia echivalentã care se calculeazã ca sumã între producţia de energie electricã şi producţia de energie termicã.


ANEXA 4
la metodologie

Tarife pentru evaluarea documentaţiei


┌────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│ │ Evaluarea documentaţiei │
│ Autoritatea competentã │Emisii anuale totale <50/<500/>500 ktone│
│ │ [RON] │
├────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│Agenţia Naţionalã pentru Protecţia │ 150/250/350 │
│Mediului │ │
└────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────┘




ANEXA 5
la metodologie

TABELUL 1
Lista factorilor de emisie




┌──────────────────────────────────────────┬────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Combustibil/Materie primã │Factor de emisie│ Sursa │
│ │ (t CO(2)/TJ) │ │
├──────────────────────────────────────────┴────────────────┴───────────────────────────────────────┤
│ Combustibili │
├──────────────────────────────────────────┬────────────────┬───────────────────────────────────────┤
│Ţiţei │ 73,3 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Orimulsion │ 76,9 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaze naturale lichide │ 64,1 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Benzinã │ 69,2 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Kerosen │ 71,8 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Lichid gazos/Carburant diesel │ 74,0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Combustibil petrolier rezidual │ 77,3 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz petrolier lichefiat │ 63,0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Etan │ 61,6 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Naftã │ 73,3 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Bitum │ 80,6 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Lubrifianţi │ 73,3 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Cocs de petrol │ 97,5 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Materii prime de rafinãrie │ 73,3 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz de rafinãrie │ 51,3 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Cearã de parafinã │ 73,3 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Spirt alb şi spirt industrial │ 73,3 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Alte produse petroliere │ 73,3 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Antracit │ 98,2 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Cãrbune de cocserie │ 94,5 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Alţi cãrbuni bituminoşi │ 94,5 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Cãrbune subbituminos │ 96,0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Lignit │ 101,1 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Şist de huilã şi nisipuri bituminoase │ 106,6 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Aglomerate │ 97,5 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Cuptoare de cocs şi lignit │ 107,0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz de cocserie │ 107,0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gudron de huilã │ 80,6 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz de lucru │ 44,7 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz de cuptor de cocs │ 44,7 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz de furnal │ 259,4 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz provenit din furnalul bazic cu oxigen │ 171,8 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz natural │ 56,1 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Deşeuri industriale │ 142,9 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Uleiuri uzate │ 73,3 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Turbã │ 105,9 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Lemn/Deşeuri forestiere │ 0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Biomasã primarã solidã │ 0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Mangal │ 0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Benzinã biologicã │ 0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Carburanţi diesel biologici │ 0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Alţi combustibili biologici lichizi │ 0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz rezidual │ 0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz de ape reziduale │ 0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Alte biogaze │ 0 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Metan │ 54,9 │Bazat pe NCV de 50,0 TJ/Gg │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Monoxid de carbon │ 155,2 │Bazat pe NCV de 10,1 TJ/Gg │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaze de faclã (recuperate şi reutilizate -│ 56,82 │Calculate de cãtre INCERP │
│rafinãrii) │ │(pe baza conţinutului de carbon) │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaze reziduale (utilizate în petrochimie) │ 56,82 │Calculate de cãtre INCERP │
│ │ │(pe baza conţinutului de carbon) │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz de cracare │ 100,8 │<>Hotãrârea Guvernului nr. 60/2008 │
│ │ │pentru aprobarea Planului naţional │
│ │ │de alocare privind certificatele de │
│ │ │emisii de gaze cu efect de serã pentru │
│ │ │perioadele 2007 şi 2008-2012 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ Materie primã │Factor de emisie│ Sursa │
│ │ (t CO2/t) │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│CaCO(3) │ 0,44 │În funcţie de conţinutul de carbon │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│MgCO(3) │ 0,522 │În funcţie de conţinutul de carbon │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Na(2)CO(3) │ 0,415 │În funcţie de conţinutul de carbon │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│BaCO(3) │ 0,223 │În funcţie de conţinutul de carbon │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Marmurã │ 0,44 │În funcţie de conţinutul de carbon │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│CaCO(3)-MgCO(3) │ 0,477 │În funcţie de conţinutul de carbon │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Mg[CO(3)]2 │ 0,784 │În funcţie de conţinutul de carbon │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Minereu de fier │ 0,15 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│FeCO(3) │ 0,380 │Raport stoechiometric │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Fier redus în mod direct │ 0,07 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Electrozi de carbon EAF 2 │ 3,00 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Electrografit (electrozi grafit deşeuri, │ 3,04 │IPCC, 2006 │
│spãrturi) │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Fier brichetat fierbinte │ 0,07 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz provenit din convertizorul bazic │ 1,28 │IPCC, 2006 │
│cu oxigen │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Cocs de petrol │ 3,19 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Fontã achiziţionatã │ 0,15 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Fier vechi │ 0,15 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Oţel │ 0,04 │IPCC, 2006 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Deşeuri de oţel │ 0,04 │<>Hotãrârea Guvernului nr. 60/2008 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Electrozi de grafit │ 3,007 │<>Hotãrârea Guvernului nr. 60/2008 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Deşeuri de fier │ 0,15 │<>Hotãrârea Guvernului nr. 60/2008 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│CaC(2) │ 1,375 │<>Hotãrârea Guvernului nr. 60/2008 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Cenuşã (1,5% C) │ 0,055 │<>Hotãrârea Guvernului nr. 60/2008 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Cocs metalurgic │ 3,0174 │PCN (TJ/t) x FE (tCO2/TJ) pentru │
│ │ │o PCN de 28,2 TJ/Gg │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Grafit │ 3,667 │IPCC, 1996 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Feroaliaje │ 0,04 │Valoare pentru oţel │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│CaO │ 0,785 │Decizia 2007/589/CE │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│MgO │ 1,092 │Decizia 2007/589/CE │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│BaCO(3) │ 0,223 │Decizia 2007/589/CE │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│BaO │ 0,287 │Decizia 2007/589/CE │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Plastic │ 75 │Protocolul cimentului "The Cement CO2 │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┤Protocol", versiunea 2.0 din iunie │
│Deşeu solvenţi │ 74 │2005, al WBCSD - Consiliul Mondial de │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┤Afaceri pentru Dezvoltare Durabilã │
│Rumeguş impregnat │ 75 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┤ │
│Deşeuri solide mixte │ 83 │ │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Anvelope uzate │ 85 │n.a. │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Alte deşeuri pe bazã fosilã │ 80 │ │
└──────────────────────────────────────────┴────────────────┴───────────────────────────────────────┘





TABELUL 2
Lista puterilor calorifice nete


┌─────────────────────────────────────────┬───────────────┬────────────────────┐
│ │ Puterea │ │
│ Combustibil │calorificã netã│ Sursa │
│ │ (TJ/Gg) │ │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Ţiţei │ 42,3 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Orimulsion │ 27,5 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gaze naturale lichide │ 44,2 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Benzinã │ 44,3 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Kerosen │ 43,8 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Lichid gazos/Carburant diesel │ 43,0 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Combustibil petrolier rezidual │ 40,4 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gaz petrolier lichefiat │ 47,3 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Etan │ 46,4 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Naftã │ 44,5 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Bitum │ 40,2 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Lubrifianţi │ 40,2 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Cocs de petrol │ 32,5 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Materii prime de rafinãrie │ 43,0 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gaz de rafinãrie │ 49,5 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Cearã de parafinã │ 40,2 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Spirt alb şi spirt industrial │ 40,2 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Alte produse petroliere │ 40,2 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Antracit │ 26,7 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Cãrbune de cocserie │ 28,2 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Alţi cãrbuni bituminoşi │ 25,8 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Cãrbune subbituminos │ 18,9 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Lignit │ 11,9 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Şist de huilã şi nisipuri bituminoase │ 8,9 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Aglomerate │ 20,7 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Cuptoare de cocs şi lignit │ 28,2 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gaz de cocserie │ 28,2 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gudron de huilã │ 28,0 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gaz de lucru │ 38,7 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gaz de cuptor de cocs │ 38,7 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gaz de furnal │ 2,5 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gaz provenit din furnalul bazic cu oxigen│ 7,1 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gaz natural │ 48,0 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Deşeuri industriale │ n.a. │Decizia 2007/589/CE │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Uleiuri uzate │ 40,2 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Turbã │ 9,8 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Lemn/deşeuri forestiere │ 15,6 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Biomasã primarã solidã │ 11,6 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Mangal │ 29,5 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Benzinã biologicã │ 27,0 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Carburanţi diesel biologici │ 27,0 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Alţi combustibili biologici lichizi │ 27,4 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gaz rezidual │ 50,4 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Gaz de ape reziduale │ 50,4 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Alte biogaze │ 50,4 │IPCC, 2006 │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Metan │ 50,0 │Decizia 2007/589/CE │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Cauciucuri reziduale │ n.a. │Decizia 2007/589/CE │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────────┤
│Monoxid de carbon │ 10,1 │Decizia 2007/589/CE │
└─────────────────────────────────────────┴───────────────┴────────────────────┘



------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016