Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2515 din 10 decembrie 1998  pentru aprobarea Normelor metodologice privind incheierea exercitiului bugetar al anului 1998    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2515 din 10 decembrie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind incheierea exercitiului bugetar al anului 1998

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 485 din 17 decembrie 1998
Ministrul finanţelor,
în baza prevederilor <>art. 75 alin. (1) din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice şi ale <>art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificãrile ulterioare,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 1998, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia generalã a trezoreriei, celelalte direcţii din Ministerul Finanţelor, direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi unitãţile lor subordonate vor lua mãsuri pentru îndeplinirea dispoziţiilor prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


NORME METODOLOGICE
privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 1998

Potrivit prevederilor art. 75 alin. (1) şi ale <>art. 76 alin. (1) din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice, operaţiunile de încasãri şi plati aferente exerciţiului bugetar al anului 1998 se efectueazã pana în ziua de 31 decembrie 1998 inclusiv, în baza prezentelor norme metodologice.
Ordonatorii de credite şi agenţii economici, indiferent de forma de proprietate, precum şi organele financiar-contabile ale acestora au obligaţia sa efectueze operaţiunile financiare care privesc veniturile şi cheltuielile bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetelor locale şi ale fondurilor speciale pe anul 1998 în conformitate cu prezentele norme metodologice şi cu programul prevãzut în anexa nr. 1.

I. Încasarea veniturilor bugetare
1.1. Impozitele, taxele şi celelalte venituri datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale, cu termene scadente pana la data de 31 decembrie 1998, se achitã prin depunerea ordinelor de plata de cãtre agenţii economici la bãncile comerciale unde au conturile deschise, astfel încât documentele de plata sa fie încasate în contul general al trezoreriei statului pana cel mai târziu la data de 31 decembrie 1998 inclusiv.
Bãncile comerciale au obligaţia sa deconteze pana la data de 31 decembrie 1998 inclusiv, în contul curent al trezoreriei statului deschis la Banca Nationala a României, ordinele de plata prezentate de agenţii economici cu conturile deschise la acestea, reprezentând impozite şi taxe scadente.
Instituţiile publice achitã impozitele şi taxele datorate cu ordin de plata în conturile deschise la unitãţile trezoreriei statului sau, dupã caz, la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A.
1.2. Instituţiile publice care încaseazã venituri pentru bugetul de stat sau bugetele locale, dupã caz, prin conturi colectoare deschise la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. din judeţul Ilfov şi din municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6) au obligaţia sa verse la bugetul respectiv, pana la data de 30 decembrie 1998, pe capitole şi subcapitole ale clasificatiei bugetare, soldurile aflate în conturile colectoare aferente. Aceste conturi nu pot prezenta sold în bilanţul încheiat la data de 31 decembrie 1998.
Sumele încasate în numerar de cãtre instituţiile publice, reprezentând venituri bugetare, vor fi depuse cu foaie de varsamant direct în conturile de venituri ale bugetului de stat sau ale bugetelor locale, dupã caz, deschise la trezoreria statului sau la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A.
Încasãrile de impozite şi taxe de cãtre agenţii fiscali în perioada 28-31 decembrie 1998 vor fi depuse la casieria trezoreriei statului.
1.3. Direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti vor lua mãsuri prin trezoreriile statului pentru asigurarea functionarii în luna decembrie 1998 a casieriilor trezoreriilor statului corespunzãtor nevoilor contribuabililor persoane fizice, pentru încasarea în numerar a impozitelor şi taxelor datorate pe anul 1998.
Totodatã direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti vor intensifica controlul, pana la finele anului 1998, la agenţii economici, pentru încasarea impozitelor şi taxelor datorate şi scadente.
1.4. Casa de Economii şi Consemnaţiuni care încaseazã veniturile pentru bugetul de stat potrivit convenţiei încheiate cu Ministerul Finanţelor va stabili în cursul lunii decembrie 1998 programul unitãţilor din subordine, astfel încât persoanele fizice sa aibã posibilitatea sa-şi achite aceste obligaţii cãtre bugetul de stat şi bugetele locale.
Conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni va dispune mãsuri la unitãţile din subordine ca veniturile bugetare încasate de cãtre acestea, care privesc anul 1998, sa fie virate în contul trezoreriei statului pana la data de 31 decembrie 1998, inclusiv.

II. Încheierea execuţiei bugetare la instituţiile publice
2.1. Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile subordonate acestora, dupã caz, vor dispune mãsuri pentru asigurarea încheierii tuturor operaţiunilor financiare de încasãri şi plati aferente anului 1998 la termenele prevãzute în prezentele norme.
2.2. Ordonatorii principali de credite, finantati din bugetul de stat, vor deschide şi vor repartiza credite bugetare instituţiilor publice din subordine cel mai târziu pana la data de 21 decembrie 1998, asigurându-se timpul necesar efectuãrii cheltuielilor pana la finele anului, inclusiv retragerile de credite de la instituţii în cazurile justificate.
Creditele bugetare suplimentate ordonatorilor de credite de la Fondul de rezerva bugetarã şi de la Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului vor fi deschise şi repartizate pe mãsura aprobãrii actelor normative.
2.3. Creditele bugetare deschise şi repartizate, precum şi cele care nu au fost deschise, rãmase neutilizate la data de 31 decembrie 1998 în conturile ordonatorilor de credite, se anuleazã de drept conform prevederilor <>art. 76 alin. (2) din Legea nr. 72/1996 , adicã acestea nu mai pot fi angajate şi utilizate dupã încheierea exerciţiului bugetar anual.
2.4. Ordonatorii de credite vor dispune mãsuri severe privind angajarea fondurilor pana la finele anului 1998, în limita creditelor bugetare aprobate şi deschise şi numai pentru cheltuieli strict necesare functionarii instituţiilor publice, prevenindu-se risipa, formarea de stocuri de materiale şi mãrfuri peste necesar, efectuarea de cheltuieli neeconomicoase şi altele. În acest scop se va acţiona pentru:
a) repartizarea creditelor bugetare în limita alocaţiilor prevãzute, aprobarea virarilor de credite în cazuri strict justificate, înainte de efectuarea cheltuielilor şi cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare;
b) achitarea din creditele bugetare aprobate cu aceasta destinaţie a contravalorii bunurilor achiziţionate, a lucrãrilor efectuate şi recepţionate;
c) acordarea de avansuri spre decontare pentru acţiuni care se încheie şi se deconteazã pana la finele anului. Avansurile spre decontare acordate pentru acţiuni interne sau externe care se încheie în luna ianuarie 1999 se deconteazã în aceasta luna;
d) cheltuielile pentru deplasãri, detaşãri, transferãri vor fi efectuate în limita creditelor bugetare aprobate prin bugetul pe anul 1998, fiind interzisã majorarea acestora prin virari de credite bugetare;
e) verificarea zilnica a operaţiunilor privind deschiderea şi repartizarea de credite bugetare, precum şi a plãţilor înregistrate în extrasele de cont, iar în cazul în care unele dintre acestea nu aparţin instituţiei publice, se vor lua mãsuri pentru corectarea erorilor în mod operativ;
f) în vederea îndeplinirii condiţiilor de intrare în vigoare a acordurilor de împrumuturi externe pentru achiziţionarea de bunuri din import, ordonatorii de credite pot acorda avansurile prevãzute în contracte, cu condiţia justificarii acestora în conformitate cu clauzele prevãzute în contractele comerciale.
2.5. Avansurile acordate în anul 1998 de cãtre instituţiile publice, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 85/1997 , cu modificãrile ulterioare, precum şi cele aferente împrumuturilor externe la care statul are cota de participare, pe baza contractelor încheiate cu furnizorii, vor fi decontate definitiv în cursul lunii decembrie, astfel încât la data de 31 decembrie 1998 sa se reflecte în bunuri achiziţionate, în lucrãri executate şi în servicii prestate, iar sumele rãmase neutilizate sa fie restituite ordonatorilor de credite pana la data de 29 decembrie 1998, reconstituindu-se plãţile de casa.
Fac excepţie de la aceasta regula sumele acordate anticipat unitãţilor furnizoare care, potrivit dispoziţiilor legale, presteazã servicii pe baza de garanţii (posta, furnizarea energiei electrice şi a gazului metan şi servicii comunale), precum şi avansurile acordate din împrumuturi externe, contractate, potrivit legii, care se deconteazã conform condiţiilor stabilite în acordurile de împrumut convenite cu pãrţile contractante.
Potrivit <>art. 40 alin. (3) din Legea nr. 72/1996 , sumele reprezentând plati în avans, efectuate în condiţiile contractuale, pentru acţiunile şi categoriile de cheltuieli prevãzute de <>Hotãrârea Guvernului nr. 85/1997 şi nejustificate prin prestaţiile realizate pana la finele anului 1998, vor fi recuperate, în condiţiile legii, în anul urmãtor de cãtre instituţia publica care a acordat avansurile şi vor fi restituite bugetului din care au fost avansate, la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti", deschis atât la bugetul de stat, cat şi la bugetele locale.
2.6. Instituţiile publice vor efectua pana la data de 24 decembrie 1998 plata drepturilor de personal, a indemnizaţiilor de asigurãri sociale şi a altor drepturi bãneşti aferente lunii decembrie 1998, în limita creditelor bugetare deschise cu aceasta destinaţie, precum şi din disponibilul de mijloace extrabugetare şi din fonduri speciale, dupã caz.
Pe baza cererilor de numerar, trezoreriile statului şi unitãţile bancare, dupã caz, vor esalona instituţiile publice pentru ridicarea numerarului necesar, corespunzãtor datei de efectuare a plãţii drepturilor de personal, şi vor asigura împreunã cu sucursalele Bãncii Naţionale a României judeţene şi a municipiului Bucureşti sumele în numerar.
O data cu ridicarea numerarului pentru plata salariilor instituţiile publice vor prezenta şi ordinele de plata pentru virarea contribuţiei de asigurãri sociale, contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate, impozitului pe salarii, contribuţiei la Fondul pentru plata ajutorului de şomaj, contribuţiei pentru pensia suplimentarã, a sumelor reţinute în contul unor persoane juridice şi fizice etc.
În cazul în care au rãmas neplãtite drepturi de personal aferente anului 1998, acestea se achitã în anul urmãtor din fondurile prevãzute cu aceasta destinaţie în bugetul pe anul 1999.
2.7. Instituţiile publice care au fost finanţate prin conturile 50.14 "Disponibil pentru finanţarea unitãţilor Ministerului Apãrãrii Naţionale", 50.15 "Disponibil al instituţiilor care nu au calitatea de ordonatori de credite" şi prin contul 64.13 "Disponibil titulari de avansuri", deschise la trezoreriile statului sau la Banca Comercialã Romana - S.A., dupã caz, au obligaţia ca dupã plata salariilor sa vireze soldul din conturile respective, începând cu data de 23 decembrie 1998 pana la data de 29 decembrie 1998, în conturile ordonatorilor de credite de la care au fost primite fondurile.
2.8. Instituţiile publice, inclusiv cele care au primit subvenţii de la buget, au obligaţia ca pana la data de 31 decembrie 1998 sa depunã în conturile deschise la trezoreriile statului sau la unitãţile bancare, dupã caz, sumele aflate în casieria proprie.
2.9. Instituţiile publice au obligaţia ca pana cel mai târziu la data de 24 decembrie 1998 sa lichideze operaţiunile de mandat primite de la alte instituţii sau agenţi economici şi sa restituie sumele rãmase neutilizate. În contul "Sume de mandat şi sume în depozit" nu pot fi menţinute sume la finele anului 1998, cu excepţia cazurilor prevãzute în anexa nr. 2.
2.10. Instituţiile publice vor lua mãsurile necesare ca eventualele acreditive în lei, deschise pentru procurari de bunuri, rãmase neutilizate pana la finele anului 1998, sa fie restituite pana la data de 28 decembrie 1998 în conturile din care au fost acordate, în vederea reconstituirii plãţilor de casa.
Acreditivele în valuta, deschise de cãtre instituţiile publice pentru importurile care sunt în curs de derulare, se menţin în continuare pana la lichidarea contractului respectiv. Sumele în valuta rãmase nefolosite dupã expirarea termenelor contractelor se vireazã la rezerva internationala valutarã a statului, iar contravaloarea în lei se vãrsa la bugetul de stat pe anul 1999 la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti", în termen de 5 zile de la încheierea importurilor.
2.11. Instituţiile publice care au rezervat în cursul anului la bãnci, în conturi distincte, sume de la buget, din mijloace extrabugetare şi din fonduri speciale, pentru procurarea de valuta potrivit normelor în vigoare vor dispune restituirea, pana la data de 29 decembrie 1998, a disponibilitãţilor neutilizate, aflate în conturile deschise la bãncile comerciale, pentru reîntregirea plãţilor de casa în conturile din care au fost alocate. Ordonatorii de credite rãspund de efectuarea acestei operaţiuni în timp util.
2.12. Valuta procurata din credite bugetare şi rãmasã neutilizata la finele anului se depune la banca, în contul rezervei internaţionale valutare a statului, iar cu contravaloarea în lei a valutei se reconstituie plãţile de casa la subdiviziunea respectiva. Fac excepţie valuta procurata pana la finele anului în scopul rambursarii la extern a ratelor la împrumuturile guvernamentale şi plata de dobânzi şi comisioane la termenele scadente pana la data de 15 ianuarie 1999.
Valuta procurata din mijloace extrabugetare sau din alte fonduri speciale, precum şi garanţiile în valuta depuse la unitãţile vamale, aflate în conturile instituţiilor publice, deschise la bãncile comerciale, se reporteazã în anul urmãtor pentru a fi utilizate în scopul pentru care au fost procurate.
Instituţiile publice care au încasat în conturi distincte valuta pentru serviciile prestate sau pentru lucrãrile executate şi care, potrivit legii, reprezintã venituri bugetare, au obligaţia de a vira valuta respectiva la rezerva internationala valutarã a statului, iar contravaloarea în lei se va vira la bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat şi la bugetele locale, dupã caz, pana la data de 29 decembrie 1998, la subdiviziunea la care se încaseazã venitul respectiv. Ordonatorii de credite şi conducãtorii compartimentelor financiar-contabile rãspund de eventualele sume neregularizate, asa cum s-a precizat mai sus.
2.13. Reprezentantele diplomatice şi comerciale ale României din strãinãtate aplica prevederile prezentelor norme metodologice cu privire la plata salariilor, încasarea sumelor de la debitori, plata obligaţiilor pentru procurari de bunuri şi servicii şi efectuarea inventarierii patrimoniului.
Disponibilitãţile în valuta procurate din credite bugetare, rãmase la finele anului 1998 în conturile reprezentantelor diplomatice şi comerciale ale României din strãinãtate, se reporteazã în anul urmãtor şi se regularizeazã cu bugetul de stat de cãtre Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv de cãtre celelalte ministere care finanţeazã cheltuieli de aceasta natura, astfel:
- în termen de 45 de zile pentru reprezentantele din Europa şi în termen de 60 de zile pentru reprezentantele din celelalte continente, contravaloarea în lei a valutelor existente la data de 31 decembrie 1998, stabilite la cursul de schimb valutar de la data când are loc operaţiunea de regularizare, se vireazã de cãtre Ministerul Afacerilor Externe şi de cãtre celelalte ministere, din creditele bugetare aprobate pentru anul 1999 privind întreţinerea şi funcţionarea reprezentantelor respective, la bugetul de stat pe anul 1999, în contul bugetar 60.22.x.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti".
2.14. Excedentele rezultate din execuţia bugetelor instituţiilor publice care sunt finanţate din venituri extrabugetare şi din alocaţii acordate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã caz, sub forma de transferuri sau de subvenţii, se regularizeazã la sfârşitul anului 1998 în limita sumelor primite de la aceste bugete.
Unitãţile sanitare au obligaţia ca pana la data de 31 decembrie 1998 sa restituie direcţiilor sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti sumele rãmase neutilizate din transferurile primite de la bugetul de stat, care se stabilesc ca diferenţa între transferurile primite şi totalul plãţilor de casa efectuate din acestea, potrivit bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate pe anul 1998.
Instituţiile de cultura şi unitãţile sportive regularizeazã soldul contului de disponibil de la finele anului 1998 potrivit prevederilor <>art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanta Guvernului nr. 9/1996 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 86/1996 , şi ale <>art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanta Guvernului nr. 10/1996 , aprobatã prin <>Legea nr. 59/1996 .
Cu sumele regularizate ordonatorii principali şi secundari de credite vor reconstitui plãţile de casa pe anul 1998 în conturile din care au fost acordate transferurile şi subvenţiile.
2.15. Potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 491/1995 , sumele constituite pentru organizarea taberelor, excursiilor, expeditiilor şcolare şi a altor forme de petrecere a timpului liber pentru preşcolari şi elevi, rãmase necheltuite, se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie.
2.16. Ordonatorii principali de credite finantati din bugetul de stat, care au conturile deschise la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A., îşi vor reintregi contul de cheltuieli pe anul 1998, deschis pe capitole, cu sumele retrase din conturile "Titulari de avansuri", deschise pe seama instituţiilor din subordine, care nu au calitatea de ordonatori de credite terţiari, la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. şi la trezoreriile statului, dupã caz (operaţiunea poate avea loc şi la ordonatorii secundari şi terţiari de credite care le-au transmis). Sumele se vireazã pana la data de 29 decembrie 1998.
2.17. Ordonatorii principali de credite finantati din bugetele locale, care au conturile deschise la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., îşi reintregesc la finele anului mijloacele bãneşti, din contul de disponibil al bugetului local, cu sumele retrase din conturile instituţiilor din subordine. Operaţiunea de retragere (virare) se efectueazã de cãtre instituţia respectiva împreunã cu unitatea Bãncii Comerciale Romane - S.A. la care sunt deschise conturile respective.
2.18. Soldul contului "Disponibil din venituri extrabugetare", rãmas la finele anului 1998 la instituţiile publice finanţate integral din venituri extrabugetare, se reporteazã, conform prevederilor <>art. 73 alin. (3) din Legea nr. 72/1996 , în anul urmãtor.
2.19. Veniturile reţinute de Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne şi de celelalte componente ale forţelor armate, în condiţiile <>art. 7 alin. (3)-(6) din Legea nr. 109/1998 , rãmase neutilizate la finele anului 1998, se vãrsa la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupã caz, la subcapitolele corespunzãtoare unde se încadreazã sursa respectiva, pana la data de 30 decembrie 1998.
Fac excepţie de la aceasta regula veniturile reţinute de Jandarmeria Romana, conform art. 57 din Legea nr. 116/1998, care se reporteazã în anul urmãtor.
2.20. Sumele rãmase neutilizate la finele anului 1998 în contul de disponibil pentru mijloace extrabugetare din cota de 70% din contravaloarea serviciilor prestate, conform Legii nr. 75/1995, republicatã, de cãtre inspectoratele pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor, Laboratorul Central pentru Controlul Calitãţii Seminţelor şi Institutul pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, se vãrsa la bugetul de stat pana la data de 31 decembrie 1998 la subcapitolul 21.01.05 "Taxe pentru analize efectuate de laboratoare, altele decât cele sanitare de pe lângã instituţii". În cazul în care la finele anului 1998 se afla sume de natura celor de mai sus în contul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, acestea vor fi virate la bugetul de stat în acelaşi termen şi la subcapitolul menţionat.
2.21. Ordonatorii de credite vor dispune virarea pana la data de 30 decembrie 1998 în contul din care au fost alocate sumele aflate în contul 64.28 "Disponibil din mijloace extrabugetare pentru investiţiile instituţiilor publice".
Se precizeazã ca, potrivit normelor în vigoare, investiţiile din mijloace extrabugetare se finanţeazã direct din contul "Disponibil din mijloace extrabugetare" (contul 64.51 deschis la Banca Comercialã Romana - S.A.) fãrã deschiderea unui cont special.
În consecinta, începând cu data de 1 ianuarie 1999, contul 64.28 "Disponibil din mijloace extrabugetare pentru investiţiile instituţiilor publice" nu mai funcţioneazã.
2.22. Administraţia Nationala a Drumurilor din România va lua mãsuri în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare pentru clarificarea pana la data de 28 decembrie 1998 a destinaţiei sumelor din contul 64.52 "Disponibil din venituri extrabugetare pentru Administraţia Nationala a Drumurilor", deschis la Banca Comercialã Romana - S.A. Reportarea şi funcţionarea acestui cont în anul 1999 se efectueazã numai cu acordul Ministerului Finanţelor.
2.23. Trezoreriile statului şi Banca Comercialã Romana - S.A., dupã caz, vor lua mãsuri pentru virarea, pana la data de 28 decembrie 1998, în contul unitãţilor beneficiare a sumelor aflate în contul 50.17 şi, respectiv, 64.80 "Disponibil din sume încasate conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 41/1995 pe seama RENEL".
2.24. Direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene vor dispune mãsurile necesare pentru retragerea sumelor alocate în anul 1998 şi rãmase neutilizate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pentru înlãturarea efectelor calamitãţilor naturale, astfel încât acestea sa fie virate în contul Ministerului Finanţelor nr. 61.75.2.00.01.60, deschis la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A. pana la data de 28 decembrie 1998.
2.25. În cazul în care, prin acte normative şi norme metodologice, sunt prevãzute operaţiuni financiare care privesc bugetul de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale, dupã caz, şi în care este prevãzutã destinaţia disponibilitãţilor la finele anului, operaţiunile de încheiere se vor efectua potrivit acestor reglementãri.
2.26. Veniturile reţinute în anul 1998 de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale în baza <>Legii protecţiei muncii nr. 90/1996 şi rãmase neutilizate se vireazã la bugetul de stat în ultima zi lucrãtoare a anului 1998 la subcapitolul 21.01.30 "Alte venituri de la instituţiile publice".
2.27. Instituţiile publice au obligaţia sa ia mãsurile necesare pentru lichidarea, pana la finele anului, a imobilizarilor de fonduri în debitori, clienţi şi alte creanţe, iar cu sumele încasate vor fi reconstituite plãţile de casa sau vor fi virate la buget (cont 60.22.x.05 la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. şi cont 20.22.01.05 la trezorerii), în cazul în care acestea provin din finanţarea bugetarã a anilor precedenti.
În raportul la darea de seama contabila pe anul 1998 se vor analiza în mod deosebit situaţia creanţelor pe categorii de operaţiuni şi pe surse de finanţare şi cauzele care le-au determinat, precum şi mãsurile stabilite pentru lichidarea acestora.
2.28. Instituţiile publice au obligaţia, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, sa efectueze inventarierea patrimoniului potrivit <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , cu modificãrile ulterioare, şi Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 2.388/1995 , sa întocmeascã registru-inventar conform normelor în vigoare şi sa reflecte rezultatele acestuia în bilanţul contabil de la finele anului 1998.
Ordonatorii de credite au obligaţia de a analiza structura stocurilor inventariate şi de a stabili materialele aflate în stoc fãrã utilizare, cauzele acestora, precum şi rãspunderea persoanelor vinovate de imobilizarea fondurilor în astfel de bunuri.
2.29. Instituţiile publice au obligaţia ca, în primele 7 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie a anului 1999, sa comunice trezoreriei statului sau unitãţii bancare, dupã caz, la care au conturile deschise, confirmarea soldurilor conturilor de credite repartizate, de cheltuieli bugetare şi de disponibilitati.
Eventualele diferenţe fata de soldurile respective, aflate în contabilitatea trezoreriei statului sau a unitãţii bancare, vor fi clarificate operativ, fiind interzisã încheierea execuţiei bugetare la finele anului 1998 cu diferenţe.
Instituţiile publice au obligaţia de a prezenta trezoreriilor statului sau unitãţilor bancare, dupã caz, unde acestea au conturile deschise, dãrile de seama contabile asupra execuţiei bugetare pe anul 1998, pentru obţinerea vizei privind exactitatea plãţilor de casa şi a soldurilor conturilor de disponibilitati cu cele din conturile corespunzãtoare, deschise la trezoreria statului sau la Banca Comercialã Romana -S.A.
2.30. Ordonatorii principali şi secundari de credite vor centraliza datele din dãrile de seama contabile primite de la instituţiile din subordine, numai dacã acestea sunt vizate de organele bancare sau de trezoreriile statului, dupã caz. Dãrile de seama contabile centralizate ale ordonatorilor principali de credite vor fi vizate de Banca Comercialã Romana - S.A. - Direcţia contabilitãţii, numai în ceea ce priveşte plãţile de casa, pe capitole de cheltuieli, efectuate prin unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., raportate în situaţia nr. 6, anexa la darea de seama.

III. Regularizari financiare cu bugetul de stat de cãtre regiile autonome şi societãţile sau companiile naţionale
3.1. Regiile autonome şi societãţile sau companiile naţionale au obligaţia ca pana la data de 29 ianuarie 1999 sa procedeze, pe baza datelor definitive, la recalcularea şi la regularizarea cu bugetul de stat pe anul 1999 a subvenţiilor primite în anul 1998, potrivit cap. III din Normele metodologice ale Ministerului Finanţelor privind înscrierea în bugetul de stat şi acordarea din acesta a subvenţiilor pentru produsele din industria carbunelui, minereurilor feroase, neferoase, radioactive, rare şi nemetalifere, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 747 din 10 iunie 1994 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 224 din 18 august 1994, cu modificãrile ulterioare. În acelaşi mod se vor efectua recalcularea şi regularizarea transferurilor primite de cãtre unitãţile menţionate mai sus de la bugetul de stat în anul 1998.
Totodatã se va tine seama şi de prevederile pct. 4 din Normele comune ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Transporturilor nr. DM 1.162/94/AN/621/94 privind fundamentarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru unele activitãţi din cadrul Ministerului Transporturilor, precum şi alte reglementãri în domeniu. Sumele primite în plus se vireazã la bugetul de stat la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti", în termen de 3 zile de la stabilirea acestora.
Agenţii economici care au beneficiat în anul 1998 de subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi de tarif şi de prime de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã caz, au obligaţia de a verifica exactitatea acestora pe baza datelor definitive şi, în cazul în care se constata ca s-au primit sume în plus, acestea vor fi restituite la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupã caz, pe anul 1999, la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti", respectiv 22.02.05, pana la data de 29 ianuarie 1999.
Ordonatorii principali de credite, prin bugetele cãrora s-au acordat în anul 1998 fonduri de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã caz, pentru subvenţii, diferenţe de preţ, transferuri şi prime, au obligaţia, potrivit dispoziţiilor legale, sa verifice la regiile autonome, societãţile sau companiile naţionale şi la alţi beneficiari de asemenea sume, pana la data de 12 februarie 1999, pe baza deconturilor definitive pe anul 1998, justificarea acordãrii sumelor respective. În cazul în care din verificare rezulta ca s-au acordat sume necuvenite, acestea vor fi virate de cãtre beneficiarii respectivi pana la data de 25 februarie 1999, în contul bugetului de stat sau al bugetelor locale, dupã caz, pe anul 1999, la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti", respectiv 22.02.05.
3.2. Ministerul Industriei şi Comerţului va regulariza subvenţiile acordate în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 373/1998 , în condiţiile prevederilor art. 4 din aceasta hotãrâre.
3.3. Creditele bugetare repartizate regiilor autonome, societãţilor sau companiilor naţionale pentru finanţarea investiţiilor şi rãmase neutilizate la data de 31 decembrie 1998 se anuleazã de drept, potrivit reglementãrilor în vigoare.
3.4. Regiile autonome şi societãţile sau companiile naţionale, cãrora li s-au preluat credite neperformante pentru investiţii în baza <>Legii nr. 7/1992 , au obligaţia sa ramburseze, în limita acestor credite, sume din resursele financiare destinate finanţãrii investiţiilor şi rãmase disponibile la finele anului 1998, care vor fi virate astfel:
- în contul 50.18 "Disponibil din sumele încasate din reactivarea şi rambursarea obligaţiilor rezultate din aplicarea <>Legii nr. 7/1992 ", deschis la trezoreriile municipiilor-resedinta de judeţ pe seama Ministerului Finanţelor;
- în contul 64.01 "Disponibil din sumele încasate din reactivarea şi rambursarea obligaţiilor rezultate din aplicarea <>Legii nr. 7/1992 ", deschis la centrala Bãncii Naţionale a României pe seama Ministerului Finanţelor (în judeţul Ilfov şi în sectoarele 2, 4, 5 şi 6 ale municipiului Bucureşti, în care nu funcţioneazã încã trezorerii ale statului). Virarea se efectueazã în termen de 5 zile de la termenul legal pentru depunerea bilanţului contabil pe anul 1998. Aceasta operaţiune reprezintã, potrivit <>Legii nr. 7/1992 , reactivarea unei pãrţi din creditele neperformante preluate de stat.
Bãncile în a cãror evidenta sunt înregistrate credite neperformante, precum şi organele de control financiar de stat ale Ministerului Finanţelor vor verifica la fiecare agent economic, în termen de 20 de zile de la data încheierii şi depunerii bilanţului contabil pe anul 1998, posibilitãţile de reactivare a debitelor prin identificarea şi preluarea unor noi surse disponibile în contul creditelor neperformante.
3.5. Agenţii economici înregistraţi la organele fiscale ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã, care au primit în anul 1998 alocaţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã caz, pentru finanţarea investiţiilor publice, îşi exercita dreptul de deducere a taxei pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor şi serviciilor destinate realizãrii obiectivelor de investiţii cu finanţare bugetarã în condiţiile <>art. 18-21 din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.
Sumele deduse în anul 1998, inclusiv cele restituite de organele fiscale în cursul anului 1998, pe cãile prevãzute de <>art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 , se înregistreazã ca reconstituiri de plati în contul de cheltuieli bugetare deschis la trezoreriile statului sau la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., dupã caz, şi se folosesc pentru finanţarea aceluiaşi obiectiv de investiţii pana la data de 31 decembrie 1998.
Sumele reprezentând taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor aprovizionate şi serviciilor prestate în luna decembrie 1998 pentru investiţii finanţate din alocaţii bugetare şi care se ramburseazã de cãtre organele fiscale în anul 1999 se vireazã de cãtre agenţii economici respectivi la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupã caz, în anul 1999, la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti", respectiv 22.02.05, în termen de 5 zile de la data încasãrii sumelor respective în cont de la organele financiare respective.

IV. Încheierea execuţiei bugetelor locale
4.1. Ordonatorii principali de credite, finantati din bugetele locale din judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6, în care nu funcţioneazã trezorerii ale statului), vor dispune ca soldul disponibil rãmas la finele anului în contul deschis pe seama acestora la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. sa fie virat în ziua de 29 decembrie 1998 în contul de disponibil al bugetului local (cont 63...), deschis pe seama Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov sau a administraţiilor financiare, dupã caz.
Totodatã trezoreriile statului din sectoarele 1 şi 3 ale municipiului Bucureşti vor lua mãsuri ca pana la data de 30 decembrie 1998 sa vireze soldul contului 27 "Venituri încasate pentru bugetul Capitalei" în contul de disponibil al bugetului local (cont 63..), deschis pe seama Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a municipiului Bucureşti la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A., precum şi soldul contului 50.26 "Disponibil din bugetul local al Capitalei pentru efectuarea de cheltuieli" în contul de disponibil al Primãriei Capitalei.
Soldul contului 50.26 "Disponibil din finanţarea din alte bugete locale" va fi virat de centrele de plasament şi de centrele de primire a copilului în contul bugetului local de la care s-a primit finanţarea în cursul anului 1998.
4.2. Consiliile locale comunale, orãşeneşti şi municipale, care au primit în cursul anului 1998 împrumuturi temporare din fondul de tezaur al consiliului judeţean şi al municipiului Bucureşti, au obligaţia sa le ramburseze pana la data de 29 decembrie 1998.
În acelaşi mod procedeazã şi consiliul judeţean şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în cazul în care au primit împrumuturi temporare din fondul de tezaur pentru execuţia bugetului propriu.
Bugetul local care nu poate rambursa integral împrumutul primit din fondul de tezaur potrivit <>art. 61 alin. (5) din Legea nr. 72/1996 nu va putea rãmâne cu sold la finele anului 1998. Împrumuturile rãmase nerestituite vor fi rambursate în anul 1999 în contul fondului de tezaur.
Totodatã consiliile locale care au utilizat temporar fondul de rulment, în condiţiile <>art. 63 lit. b) din Legea nr. 72/1996 , au obligaţia reintregirii acestui fond pana la data de 31 decembrie 1998.
4.3. Bugetul local care a primit transferuri din bugetul de stat restituie sumele rãmase nefolosite la finele anului 1998, procedând astfel:
4.3.1. Suma rezultatã în plus, ca diferenţa între sumele primite şi înregistrate în contul de venituri al bugetului local la subcapitolele 37.02.01 şi 37.02.07, reprezentând subvenţii primite pentru asigurarea protecţiei sociale a populaţiei pentru energia termica şi transportul urban de cãlãtori, respectiv pentru finanţarea Programului de pietruire a drumurilor comunale şi alimentarea cu apa a satelor, şi plãţile de casa înregistrate în contul de cheltuieli al bugetului local la capitolul 63.02 "Servicii şi dezvoltare publica şi locuinţe" şi la capitolul 68.02 "Transporturi şi comunicaţii", pentru naturile de cheltuieli efectuate din aceste subvenţii, se vireazã cu ordin de plata în contul bugetului de stat, reconstituindu-se plãţile de casa astfel:
a) la trezoreria statului se înregistreazã în:
- creditul contului 23.85.01.01 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru asigurarea protecţiei sociale a populaţiei pentru energia termica şi transportul urban de cãlãtori" şi al contului 23.85.01.07 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru finanţarea Programului de pietruire a drumurilor comunale şi alimentarea cu apa a satelor", prin debitarea corespunzãtoare a contului 21.37.02.01 "Subvenţii primite de bugetele locale pentru asigurarea protecţiei sociale a populaţiei pentru energia termica şi transportul urban de cãlãtori" sau a contului 21.37.02.07 "Subvenţii primite de bugetele locale pentru finanţarea Programului de pietruire a drumurilor comunale şi alimentarea cu apa a satelor", dupã caz;
b) la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. se înregistreazã în:
- creditul contului 61.85.x.01 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru asigurarea protecţiei sociale a populaţiei pentru energia termica şi transportul urban de cãlãtori" şi al contului 61.85.x.07 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru finanţarea Programului de pietruire a drumurilor comunale şi alimentarea cu apa a satelor" prin debitarea contului 63 "Disponibil buget local".
4.3.2. Regularizarea definitiva a avansurilor prevãzute la <>art. 34 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 14/1998 se efectueazã pana la data de 15 ianuarie 1999 în contul bugetului de stat pe anul 1999.
4.3.3. Suma rezultatã în plus ca diferenţa între sumele primite şi înregistrate în contul de venituri al bugetului local, la subcapitolele 37.02.02 şi 37.02.03, reprezentând subvenţii primite de bugetele locale pentru investiţii şi, respectiv, pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe, şi plãţile de casa, înregistrate în contul de cheltuieli al bugetului local, la capitolul 63.02 "Servicii şi dezvoltare publica şi locuinţe" şi la capitolul 68.02 "Transporturi şi comunicaţii", pentru categoriile de cheltuieli efectuate din aceste subvenţii se vireazã cu ordin de plata, reconstituindu-se plãţile de casa, astfel:
a) la trezoreria statului se înregistreazã în:
- creditul contului 23.85.01.02 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru investiţii", respectiv creditul contului 23.85.01.03 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe" prin debitul contului 21.37.02.02 "Veniturile bugetului local" din "Subvenţii primite de bugetele locale pentru investiţii", respectiv prin debitul contului 21.37.02.03 "Subvenţii primite de bugetele locale pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe";
b) la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. se înregistreazã în:
- creditul contului 61.85.x.02 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru investiţii" şi creditul contului 61.85.x.03 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe" prin debitul contului 63 "Disponibil buget local".
Operaţiunile prevãzute la pct. 4.3 se efectueazã atât la trezoreriile statului, cat şi la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. în primele 5 zile lucrãtoare din luna ianuarie 1999.
4.4. Excedentul bugetului local, rezultat dupã efectuarea operaţiunilor de regularizare menţionate mai sus, se repartizeazã în urmãtoarea ordine:
a) rambursarea eventualelor împrumuturi din anii precedenti sau din anul curent, nelichidate pana la finele anului, şi plata dobânzilor aferente acestora;
b) constituirea fondului de rulment propriu. Acesta se stabileşte în limita a 5% din veniturile proprii realizate în anul 1998, inclusiv sumele defalcate din impozitul pe salarii. Din suma rezultatã se scade soldul fondului de rulment constituit pana la data de 31 decembrie 1998, iar diferenţa rãmasã în plus se aloca pentru constituirea fondului de rulment propriu;
c) vãrsãminte la fondul de tezaur judeţean sau al municipiului Bucureşti, reprezentând suma rãmasã din excedentul bugetului local dupã prelevarea la fondul de rulment propriu.
4.5. Operaţiunea de regularizare şi de repartizare a excedentului bugetelor locale se efectueazã astfel:
a) de cãtre trezoreriile statului, împreunã cu consiliile comunale, orãşeneşti, municipale, judeţene şi ale sectoarelor 1 şi 3 ale municipiului Bucureşti, pe baza contului de execuţie al bugetului local, care sa corespundã cu datele din contabilitatea trezoreriei;
b) în municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6) şi în judeţul Ilfov în care nu funcţioneazã trezorerii ale statului, de cãtre:
- Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, pe baza contului de execuţie prezentat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, de cãtre consiliile locale comunale şi de cãtre Consiliul Judeţean Ilfov;
- circumscripţiile fiscale, pe baza contului de execuţie prezentat de cãtre consiliile locale orãşeneşti (în cazul judeţului Ilfov);
- administraţiile financiare ale sectoarelor municipiului Bucureşti (2, 4, 5 şi 6), pe baza contului de execuţie prezentat de consiliile locale ale sectoarelor respective ale municipiului Bucureşti.
Operaţiunile de regularizare a excedentului bugetului local se efectueazã în primele 5 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie 1999.
4.6. Sumele alocate din fondul de tezaur pentru finanţarea unor obiective de investiţii din raza teritorialã a judeţului, în domeniile gospodãrie comunalã şi transporturi, neutilizate la finele anului bugetar 1998, se reporteazã în anul urmãtor, urmând a se utiliza în continuare, cu aceeaşi destinaţie, cu aprobarea consiliului judeţean şi, respectiv, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru acelaşi obiectiv de investiţii, iar cele rãmase disponibile dupã terminarea obiectivului de investiţii se restituie la fondul de tezaur.

V. Încheierea execuţiei bugetului asigurãrilor sociale de stat
5.1. Execuţia de casa a bugetului asigurãrilor sociale de stat se încheie la finele anului 1998, în condiţiile aplicãrii prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 31/1998 privind unificarea fondurilor componente ale bugetului asigurãrilor sociale de stat, precum şi a celor pentru plata pensiilor cuvenite asiguraţilor din unitãţile cu atribuţii în domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
Operaţiunile de încheiere se efectueazã atât la trezoreriile statului, cat şi la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. pentru municipiul Bucureşti (exclusiv sectoarele 1 şi 3) şi pentru judeţul Ilfov, astfel:
A. La trezoreriile statului:
1. Trezoreriile statului, orãşeneşti şi municipale, vireazã la data de 30 decembrie 1998 soldul contului 22 "Veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat" în acelaşi cont deschis la trezoreria statului a municipiului-resedinta de judeţ pe seama Direcţiei generale de munca şi protecţie socialã (se transmite extrasul de cont împreunã cu documentele justificative).
2. Soldul disponibil al contului 50.30 "Disponibil din Fondul pentru plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurãri sociale ale agriculturilor pentru efectuarea cheltuielilor" se vireazã de cãtre Direcţia generalã de munca şi protecţie socialã în contul 64.34 "Disponibil din Fondul pentru plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor", deschis la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A. pe seama Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
3. Trezoreria statului din municipiul-resedinta de judeţ încheie în contabilitatea proprie, la data de 31 decembrie 1998, execuţia bugetului asigurãrilor sociale de stat, astfel:
a) contul 81 "Excedent/deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat" se crediteaza prin debitul conturilor:
- 22 "Veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat";
- 30.03 "Disponibil pentru pensia suplimentarã";
- 30.10 "Disponibil din Fondul pentru plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor";
b) contul 81 "Excedent/deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat" se debiteaza prin creditul contului 25 "Cheltuielile bugetului asigurãrilor sociale de stat".
Soldul contului 81 rãmâne la data de 31 decembrie 1998 în contabilitatea trezoreriei statului.
Pentru operaţiunile înregistrate în contul 81 "Excedent/deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat" trezoreria statului elibereazã Direcţiei generale de munca şi protecţie socialã extras de cont împreunã cu documentele justificative;
c) trezoreria statului din municipiul-resedinta de judeţ va urmãri ca Direcţia generalã de munca şi protecţie socialã sa regularizeze pana la data de 15 ianuarie 1999 cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale rezultatul execuţiei bugetului asigurãrilor sociale de stat, înregistrat la data de 31 decembrie 1998, astfel:
- soldul creditor al contului 81 "Excedent/deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat" se vireazã cu ordin de plata în contul 64.25 "Disponibil din excedentul bugetului asigurãrilor sociale de stat", deschis pe seama Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A.;
- soldul debitor al contului 81 "Excedent/deficit al bugetului asigurãrilor sociale de stat" se preia cu dispoziţie de încasare din contul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale menţionat mai sus.
Aceste operaţiuni se înregistreazã în activitatea anului 1999.
B. La Banca Comercialã Romana - S.A.
1. La nivelul Sucursalei municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A. se preiau de la filiale soldurile conturilor 66.09 "Veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat" şi soldul contului 66.59 "Cheltuielile bugetului asigurãrilor sociale de stat", care se înregistreazã în aceleaşi conturi deschise pe seama Direcţiei generale de munca şi protecţie socialã a municipiului Bucureşti.
2. La data de 31 decembrie 1998 Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A. încheie execuţia bugetului asigurãrilor sociale de stat, astfel:
- crediteaza contul 64.25 "Disponibil din excedentul bugetului asigurãrilor sociale de stat din anii precedenti" prin debitarea conturilor:
* 66.09 "Veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat";
* 64.65 "Disponibil pentru pensia suplimentarã";
* 64.34 "Disponibil din Fondul pentru plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor";
- debiteaza contul 64.25 "Disponibil din excedentul bugetului asigurãrilor sociale de stat din anii precedenti" prin creditul contului 66.59 "Cheltuielile bugetului asigurãrilor sociale de stat".
Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A. elibereazã Direcţiei generale de munca şi protecţie socialã extrasul contului 64.25, împreunã cu documentele justificative.
5.2. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale centralizeazã, în perioada 4-5 ianuarie 1999, soldul execuţiei de casa a bugetului asigurãrilor sociale de stat, înregistrat la trezoreriile statului şi la Banca Comercialã Romana - S.A., dupã care procedeazã astfel:
- în cazul în care execuţia bugetului asigurãrilor sociale de stat înregistreazã excedent, acesta se regularizeazã cu bugetul de stat în limita transferurilor primite în anul 1998 de la bugetul de stat. Operaţiunea se dispune de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale cu ordin de plata, prin care se vireazã din contul 64.25 "Disponibil din excedentul bugetului asigurãrilor sociale de stat" (se diminueazã contul 66.09 "Veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat) în contul 61.85.x.04 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat" care funcţioneazã în contul general al trezoreriei statului, deschis la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A.
5.3. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi direcţiile generale din subordinea acestuia reflecta în contabilitatea proprie operaţiunile de execuţie a bugetului asigurãrilor sociale de stat în structura prevãzutã de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/1998, şi anume:
La veniturile totale ale bugetului asigurãrilor sociale de stat se înregistreazã:
- contribuţiile de asigurãri sociale, precum şi alte venituri;
- veniturile din pensia suplimentarã;
- veniturile din contribuţia la pensia agricultorilor;
- subvenţii primite de la bugetul de stat.
În cheltuielile bugetului asigurãrilor sociale de stat se înregistreazã pe subdiviziunile clasificatiei bugetare:
- cheltuielile de asigurãri sociale de stat, inclusiv pensia suplimentarã;
- cheltuielile pentru pensii şi pentru alte drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor.
5.4. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va întocmi contul de excutie al bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 1998 în structura stabilitã prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/1998.

VI. Încheierea execuţiei fondurilor speciale
6.1. Soldurile conturilor fondurilor speciale, constituite potrivit dispoziţiilor legale în vigoare şi rãmase la finele anului 1998, se reporteazã în anul urmãtor potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
6.2. Instituţiile publice vor lua mãsuri pentru virarea, pana la data de 29 decembrie 1998, în contul ministerelor care administreazã fondurile speciale, a disponibilitãţilor aflate în conturile fondurilor speciale la trezoreriile statului şi la unitãţile bancare, şi anume:
- Disponibil din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj (cont 30.04, respectiv 64.64);
- Disponibil din Fondul special pentru sãnãtate (cont 30.06, respectiv 64.39);
- Disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic (cont 30.13, respectiv 64.55);
- Disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea şi modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum şi a celorlalte unitãţi vamale (cont 30.14, respectiv 64.33).
Eventualele încasãri înregistrate dupã aceasta data rãmân în conturile respective şi se înregistreazã de cãtre instituţiile publice în conturile corespunzãtoare.
6.3. Inspectoratele de stat teritoriale pentru persoane cu handicap vireazã pana la data de 29 decembrie 1998 inclusiv, în contul 64.11 "Disponibil din Fondul cu destinaţie specialã şi de redistribuire", deschis la centrala Bãncii Romane pentru Dezvoltare - S.A. pe seama Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap, soldurile aflate în conturile deschise la trezoreriile statului sau la unitãţile bancare, dupã caz, şi anume:
- "Disponibil din Fondul de risc şi accident pentru persoanele cu handicap" (cont 30.05, respectiv 64.11);
- "Disponibil din Fondul de risc şi accident pentru efectuarea cheltuielilor potrivit legii" (cont 50.31).
În baza <>art. 76 alin. (3) din Legea nr. 72/1996 , Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap procedeazã la regularizarea cu bugetul de stat a soldurilor fondurilor speciale menţionate mai sus, astfel:
- în cazul în care soldul fondului rezultat la finele anului 1998 este pana la nivelul transferului primit din bugetul de stat, cu suma respectiva se reduce subvenţia primitã la fondul respectiv şi se vireazã cu ordin de plata în contul bugetului de stat 61.85.x.08 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetul Fondului special de risc şi accident pentru protecţia specialã a persoanelor cu handicap", deschis la Banca Comercialã Romana - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti pe seama ordonatorului principal de credite respectiv.
Operaţiunile se efectueazã în primele 5 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie 1999.
6.4. Disponibilitãţile reprezentând depozite constituite în baza Ordonanţei Guvernului nr. 19/1994 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 82/1995 , şi a <>Legii nr. 114/1996 , republicatã, destinate finanţãrii construcţiilor de locuinţe, se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie.
6.5. Instituţiile publice au obligaţia sa restituie pana în ziua de 29 decembrie 1998, în conturile din care au fost primite, disponibilitãţile aflate în conturile: "Disponibil din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj pentru efectuarea de cheltuieli" (cont 50.27 la trezorerii şi cont 64.78 la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A.); "Disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic pentru efectuarea cheltuielilor de investiţii" (cont 50.28 şi, respectiv, 64.81); "Disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea şi modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei pentru efectuarea cheltuielilor de investiţii" (cont 50.29 şi, respectiv, 64.82); "Disponibil din cota repartizata din Fondul special al drumurilor publice" (cont 50.25, respectiv 64.21 şi 65.25).
6.6. Direcţiile de trezorerie judeţene vor dispune mãsuri pentru virarea sãptãmânal, pana în ziua de 29 decembrie 1998, în contul Ministerului Sãnãtãţii a disponibilului existent în contul 30.15 "Disponibil din Fondul iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate".
În acelaşi mod vor proceda şi direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat a municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov.
6.7. Ministerele şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale care administreazã, potrivit legii, fonduri speciale au obligaţia ca, pe baza datelor contabile, sa încheie execuţia bugetului fondului special în contabilitatea proprie dupã principiul execuţiei de casa, şi anume:
- cheltuielile fondului se inchid prin debitul contului "Fonduri speciale" în care s-au înregistrat veniturile încasate de la 1 ianuarie la 31 decembrie 1998;
- contul de execuţie al fiecãrui fond pe anul 1998 cuprinde veniturile încasate şi plãţile de casa efectuate pe subdiviziunile clasificatiei bugetare; diferenţa dintre venituri şi cheltuieli reprezintã excedentul de casa la finele anului 1998. Excedentul raportat în contul de execuţie trebuie sa corespundã cu disponibilul aflat în contul de disponibil al fondului respectiv, deschis la trezoreriile statului şi la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A.
6.8. Ministerele şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile subordonate acestora au obligaţia de a verifica sumele aflate în conturile 50.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã ale ministerelor şi instituţiilor subordonate", 50.02 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã ale instituţiilor publice de subordonare localã", deschise la trezoreriile statului, precum şi în conturile 64.11 "Disponibil din Fondul cu destinaţie specialã şi de redistribuire" şi, respectiv, 65.11, deschise la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., avându-se în vedere ca în aceste conturi pot rãmâne, la finele anului, numai mijloace cu destinaţie specialã, prevãzute expres prin dispoziţiile legale în vigoare, şi care, de drept, se reporteazã în anul urmãtor.
În acest scop, pana la data de 29 decembrie 1998, instituţiile respective vor prezenta trezoreriilor statului sau unitãţii bancare, dupã caz, la care au deschise conturile respective, situaţia sumelor privind fondurile speciale şi temeiul legal în baza cãrora se pot reporta în anul urmãtor (se reporteazã, din oficiu, sumele alocate în anul 1998 din contribuţia în lei reprezentând ajutoarele externe pentru finanţarea unor obiective şi donaţiile de la persoanele fizice şi juridice). Sumele care nu se încadreazã în aceasta categorie vor fi virate de cãtre instituţiile respective la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupã caz, la capitolul 22.01.30 "Încasãri din alte surse", respectiv 22.02.30 (la bugetele locale) pana la data de 31 decembrie 1998.
În cazul în care instituţiile publice nu prezintã situaţia menţionatã mai sus, trezoreriile statului şi unitãţile bãncilor comerciale nu vor aviza plati din contul respectiv, pana la clarificarea situaţiei respective.

VII. Încheierea execuţiei bugetare de cãtre unitãţile bancare
7.1. Banca Nationala a României şi centralele bãncilor comerciale vor stabili programul de lucru pentru luna decembrie 1998, astfel încât unitãţile din subordine sa efectueze operaţiunile de încasãri şi plati în şi din contul general al trezoreriei statului la termenele şi în condiţiile stabilite de prezentele norme metodologice.
7.2. Documentele de plati, primite pana la data de 30 decembrie 1998 de unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. din municipiul Bucureşti de la instituţiile publice cu sediul în municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6) şi în judeţul Ilfov, vor fi decontate în limita creditelor bugetare deschise sau a disponibilitãţilor din conturi, dupã caz, şi înregistrate în conturile corespunzãtoare exerciţiului bugetar al anului 1998.
Documentele de plati, care nu au acoperire în credite bugetare deschise şi repartizate sau în disponibilitãţile din conturi, vor fi restituite instituţiilor respective şi vor fi soluţionate conform prevederilor <>art. 76 din Legea nr. 72/1996 .
7.3. Unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., pe baza ordinelor de plata prezentate de instituţiile publice, vor proceda la retragerea disponibilitãţilor aflate în conturile 64.13 "Titulari de avansuri", care vor fi virate începând cu data de 27 decembrie 1998 în conturile ordonatorilor de credite de la care au fost primite pentru reconstituirea plãţilor de casa.
De asemenea, unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. din judeţul Ilfov şi din municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6), în care nu funcţioneazã trezorerii ale statului, împreunã cu instituţiile publice vor proceda la retragerea disponibilitãţilor din conturile ordonatorilor terţiari de credite de subordonare localã în contul ordonatorilor principali de credite finantati din bugetele locale şi, de aici, în conturile de disponibil ale bugetelor locale, deschise pe seama organelor financiare judeţene, municipale şi orãşeneşti, dupã caz.
7.4. La data de 31 decembrie 1998 Banca Comercialã Romana - S.A. va vira în contul general al trezoreriei statului - mandat bãnci comerciale soldul contului 64.10 "Disponibil al trezoreriei la banca pentru efectuarea de plati cu numerar", care a funcţionat pentru municipiul Bucureşti şi pentru sectoarele 2, 4, 5 şi 6.
7.5. Unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., Bãncii Agricole - S.A., Bãncii Romane pentru Dezvoltare - S.A. şi ale BANKCOOP - S.A. vor vira în zilele de 30 şi 31 decembrie 1998 soldul contului de disponibil al trezoreriei locale, din care s-au efectuat plãţile în numerar pentru sectorul public, în contul curent al trezoreriei statului, deschis la sucursala judeteana a Bãncii Naţionale a României.
7.6. Banca Comercialã Romana - S.A., Banca Romana pentru Dezvoltare - S.A., Banca Agricolã - S.A. şi Banca Romana de Comerţ Exterior - S.A., precum şi celelalte bãnci comerciale vor verifica disponibilitãţile existente în conturile speciale pentru procurarea valutei, care aparţin instituţiilor publice, şi vor dispune din oficiu virarea acestora în cazul în care instituţiile nu au prezentat ordine de plata pana în ziua de 29 decembrie 1998 pentru virarea sumelor respective în conturile bugetare corespunzãtoare ale instituţiilor publice respective deschise la trezoreriile statului sau la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., dupã caz.
7.7. Banca Comercialã Romana - S.A., Banca Romana pentru Dezvoltare - S.A. şi Banca Agricolã - S.A. vor dispune mãsurile necesare de înregistrare a tuturor operaţiunilor care privesc execuţia bugetarã pe anul 1998 în contul 51..... "Contul general al trezoreriei statului - mandat bãnci comerciale", asigurându-se concordanta deplina între soldul acestui cont deschis la Banca Nationala a României şi soldurile conturilor componente 64, 65 şi 66 din contabilitatea fiecãrei bãnci. La finele anului 1998 este interzisã existenta în contul 51.... a contului "Operaţiuni tranzitorii".
7.8. Unitãţile bancare şi trezoreriile statului, la care instituţiile publice au deschise conturile, vor elibera instituţiilor respective extrase de cont cu operaţiunile efectuate pana la finele anului 1998 şi vor solicita acestora confirmarea scrisã a concordanţei soldurilor conturilor cu cele din evidenta proprie, pana la data de 8 ianuarie 1999. În cazul în care nu se respecta acest termen, trezoreriile statului şi unitãţile bancare nu vor efectua plati din conturile instituţiilor respective.
Totodatã unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. din judeţul Ilfov şi din municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6) vor elibera extrase de cont pentru conturile de venituri ale bugetului de stat direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat a municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, administraţiilor financiare şi circumscriptiilor fiscale, dupã caz, cu toate operaţiunile înregistrate pana la data de 31 decembrie 1998 inclusiv.
Soldurile conturilor de venituri vor fi confirmate în scris de cãtre organele financiare respective pana la data prevãzutã mai sus.
7.9. Banca Comercialã Romana - S.A., dupã efectuarea operaţiunilor care îi revin din prezentele norme metodologice, inclusiv regularizarea soldurilor bugetelor locale, procedeazã la încheierea execuţiei bugetului de stat, derulata prin "Contul general al trezoreriei statului", deschis la aceasta banca, astfel:
- soldul contului 60 "Veniturile bugetului de stat" se debiteaza prin creditul contului 62.204.160 "Deficitul bugetului de stat" (contul se deschide în contabilitatea Bãncii Comerciale Romane - S.A.);
- soldul contului 61 "Cheltuielile bugetului de stat" se crediteaza prin debitul contului 62.204.160 "Deficitul bugetului de stat".
Deficitul bugetului de stat, rezultat în contul 62.204.160, rãmâne la data de 31 decembrie 1998 în contul 51.50 "Cont general al trezoreriei statului - mandat Banca Comercialã Romana - S.A.".
Operaţiunea de mai sus se efectueazã în primele 5 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie 1999 de cãtre Banca Comercialã Romana - S.A., dupã terminarea regularizãrii bugetelor locale, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi a unor fonduri speciale.
În acest scop, contul general al trezoreriei statului - mandat Banca Comercialã Romana - S.A. rãmâne deschis, prin excepţie, la Banca Nationala a României în primele 5 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie 1999.
7.10. Trezoreriile statului şi unitãţile bancare la care instituţiile publice au deschise conturile vor verifica şi vor viza, pentru exactitate, soldurile conturilor de disponibilitati, precum şi cele privind plãţile de casa ale bugetului de stat, raportate în bilanţul contabil încheiat pe anul 1998 (viza se acorda de cãtre şeful serviciului contabilitate-decontãri sau de cãtre contabilul-şef al trezoreriei statului sau al unitãţii bancare, în spaţiul rezervat în acest scop pe ultima fila a formularului de bilanţ, precum şi în contul de execuţie).

VIII. Alte precizãri privind încheierea exerciţiului bugetar pe anul 1998
8.1. Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale vor lua mãsurile necesare, fiecare în domeniul sau de activitate, pentru asigurarea efectuãrii inventarierii întregului patrimoniu aflat în administrare, potrivit normelor legale, şi a valorificãrii rezultatului acesteia, a efectuãrii tuturor operaţiunilor financiare legate de încheierea exerciţiului bugetar pe anul 1998, precum şi pentru întocmirea şi prezentarea darilor de seama contabile pe anul 1998 asupra execuţiei bugetare la Ministerul Finanţelor (Direcţia generalã a trezoreriei), pana la data de 15 februarie 1999.
8.2. Direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat, prin direcţiile de trezorerie, vor stabili, împreunã cu sucursalele Bãncii Naţionale a României şi ale Bãncii Comerciale Romane - S.A., mãsurile necesare pentru încheierea în bune condiţii a execuţiei bugetare la finele anului 1998 la instituţiile publice, precum şi la bugetele locale.
8.3. Organele abilitate prin dispoziţii legale vor verifica la instituţiile publice modul în care ordonatorii de credite şi conducãtorii compartimentului financiar-contabil acţioneazã pentru asigurarea inventarierii patrimoniului, a încheierii exerciţiului bugetar pe anul 1998, a întocmirii şi depunerii bilanţului contabil (dare de seama contabila) şi vor lua mãsurile necesare în cazul constatãrii de abateri de la dispoziţiile legale în vigoare.
8.4. Nerespectarea prevederilor prezentelor norme metodologice, în cazul în care nu are caracter de infracţiune, se sancţioneazã cu amenda contravenţionalã, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, care se aplica de organele abilitate în acest scop.
8.5. Dãrile de seama contabile asupra execuţiei bugetare pe anul 1998 se întocmesc pe baza precizãrilor Ministerului Finanţelor.

ANEXA 1

PROGRAM CALENDARISTIC
privind derularea principalelor operaţiuni de încheiere a exerciţiului bugetar pe anul 1998




Nr. Explicarea operaţiunilor Zilele de efectuare
crt. a operaţiunilor în
luna decembrie 1998
--------------------------------------------------------------------------------
1 2 3
--------------------------------------------------------------------------------
I. Operaţiuni în numerar

1. Ridicarea sumelor în numerar din conturile deschise eşalonat pana la
la trezoreria statului şi la unitãţile Bãncii 24 decembrie
Comerciale Romane - S.A. (judeţul Ilfov şi
municipiului Bucureşti, exclusiv sectoarele 1 şi 3)
pentru plata salariilor şi a altor drepturi de
personal aferente lunii decembrie 1998
2. Ridicarea de sume în numerar din conturi pentru plati 28-29 decembrie
marunte, urgente şi necesare functionarii activitãţii
instituţiilor publice
3. Depunerea în conturile deschise la trezoreriile 30-31 decembrie
statului şi la unitãţile Bãncii Comerciale Romane -
S.A. (judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti, exclusiv
sectoarele 1 şi 3) a soldurilor aflate în casieriile
instituţiilor publice respective
4. Depunerea încasãrilor din impozite şi taxe din ultima 30-31 decembrie
saptamana a lunii decembrie de cãtre agenţii fiscali
la casieria trezoreriei statului

II. Operaţiuni de încasãri şi plati prin virare

Efectuarea de plati din conturile deschise la
trezoreria statului de instituţiile publice cãtre
unitãţile beneficiare se face astfel:
5. Prezentarea la trezoreria statului sau la unitãţile 28 decembrie
Bãncii Comerciale Romane - S.A. a documentelor de
plata pentru unitãţile beneficiare care au conturile
la bãncile comerciale din alte judeţe
6. Idem, pentru unitãţile beneficiare care au conturile 30 decembrie
la bãncile comerciale din acelaşi judeţ
7. Prezentarea de cãtre agenţii economici şi C.E.C. a 31 decembrie
documentelor de virare a veniturilor bugetare ora 10,00
reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte
venituri la unitatea bancarã la care au contul deschis

III. Deschiderea, repartizarea şi retragerea creditelor bugetare

8. Ordonatorii principali 21 decembrie
9. Ordonatorii secundari 23 decembrie
10. Retragerile de credite bugetare 28 decembrie

IV. Alte operaţiuni ale instituţiilor publice

11. Recuperarea avansurilor acordate în baza Hotãrârii 29 decembrie
Guvernului nr. 85/1997, cu modificãrile ulterioare
12. Virarea disponibilitãţilor rãmase în conturile 50.14 29 decembrie
şi 50.15 sau 64.13
13. Lichidarea şi decontarea operaţiunilor de mandat 24 decembrie
14. Recuperarea sumelor rãmase disponibile din cele 28 decembrie
virate pentru procurarea valutei
15. Cedarea valutei încasate, reprezentând venituri 29 decembrie
bugetare, la fondul de rezerva valutarã, încasarea
contravalorii în lei şi virarea acesteia la bugetul
de stat
16. Restituirea subvenţiilor şi a transferurilor primite 31 decembrie
de la bugetul de stat şi rãmase nefolosite
17. Veniturile reţinute de Ministerul Apãrãrii Naţionale, 30 decembrie
Ministerul de Interne şi de alte instituţii publice şi
rãmase nefolosite la finele anului se vireazã la
bugetul de stat sau local, dupã caz
18. Retragerea disponibilitãţilor rãmase din Fondul de 28 decembrie
intervenţie la dispoziţia Guvernului pentru înlãturarea
efectelor calamitãţilor şi virarea lor în contul
Ministerului Finanţelor

V. Încheierea execuţiei bugetelor locale

19. Retragerea disponibilitãţilor din conturile 30 decembrie
ordonatorilor de credite cu conturi deschise la
unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. în contul
de disponibil la bugetul local
20. Rambursarea împrumuturilor primite din fondul de rulment 31 decembrie
21. Regularizarea subvenţiilor şi a transferurilor primite în primele 5 zile
de bugetele locale şi de bugetul asigurãrilor sociale lucrãtoare din
de stat de la bugetul de stat anul 1999
22. Stabilirea şi repartizarea excedentelor bugetelor locale în primele 5 zile
lucrãtoare din
anul 1999

VI. Încheierea execuţiei bugetului asigurãrilor sociale de stat

23. Stabilirea de cãtre trezoreriile statului şi de 31 decembrie
unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. a rezultatului
execuţiei bugetului asigurãrilor sociale de stat
24. Regularizarea de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei 4-5 ianuarie 1999
Sociale a transferurilor primite de la bugetul de stat

VII. Încheierea execuţiei fondurilor speciale

25. Virarea disponibilitãţilor aflate în contul fondurilor 29 decembrie
speciale deschise pe seama ordonatorilor principali de
credite care administreazã fondurile respective
26. Restituirea sumelor primite din fondurile speciale 29 decembrie
pentru efectuarea de cheltuieli
--------------------------------------------------------------------------------

ANEXA 2

LISTA
cuprinzând operaţiunile pentru care unele instituţii publice pot pãstra sume la finele anului 1998 contul "Sume de mandat şi sume în depozit", deschis la bãncile comerciale şi la trezoreria statului
--------------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea operaţiunilor Instituţiile care
crt. efectueazã operaţiunile
--------------------------------------------------------------------------------
1. Garanţiile vamale, inclusiv a drepturilor Unitãţile vamale
vamale achitate în avans, precum şi sumele
consemnate de persoanele fizice la unitãţile
vamale
2. Cotizatii pentru sport reţinute de la Unitãţile militare din
personalul militar şi civil, contribuţii ale cadrul Ministerului Apara-
cadrelor pentru acţiuni social-culturale, rii Naţionale şi al Minis-
sponsorizãri şi donaţii în lei terului de Interne
3. Drepturi bãneşti ale persoanelor lipsite de Penitenciare
libertate, pãstrate de penitenciare
4. Drepturi de personal şi burse calculate, Instituţiile publice
ordonanţe, dar neridicate în cursul anului
de cãtre persoane beneficiare (evidentiate în
contul 231 "Creditori")
5. Sumele depuse în numerar de angajaţi, Ordonatorii principali
reprezentând contribuţia pentru pensia de credite
suplimentarã (3%) şi Fondul pentru plata
ajutorului de şomaj (1%), pentru personalul
aflat în misiune permanenta în strãinãtate
6. Garanţii depuse de agenţii economici la Instituţiile publice
instituţiile publice, pentru participarea la
licitaţii, inclusiv taxa de participare şi
contravaloarea caietelor de sarcini
7. Operaţiuni de mandat efectuate din sumele Instituţiile publice
puse la dispoziţie de cãtre agenţii economici,
care nu pot fi restituite pana la finele anului
--------------------------------------------------------------------------------

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016