Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 244 din 28 martie 2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste reguli detaliate specifice de aplicare a regimului de restituire a platilor de export in ceea ce priveste bunastarea animalelor din specia bovine
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 306 din 7 mai 2003
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 152.278 din 24 martie 2003, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara care stabileşte reguli detaliate specifice de aplicare a regimului de restituire a plãţilor de export în ceea ce priveşte bunãstarea animalelor din specia bovine, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de îndeplinire a prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii.
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu
Bucureşti, 28 martie 2003.
Nr. 244.
ANEXA
NORMA SANITARĂ VETERINARA
care stabileşte reguli detaliate specifice de aplicare a regimului de restituire a plãţilor de export în ceea ce priveşte bunãstarea animalelor din specia bovine
CAP I
DISPOZIŢII GENERALE
ART. 1
Aplicarea prevederilor legislaţiei specifice, referitoare la organizarea comuna a pieţei de carne de vita şi de vitel, returnarea plãţilor de export pentru animalele vii din specia bovine, cade sub incidenta respectãrii protecţiei animalelor în timpul transportului, la primul loc de descãrcare din ţara terta de destinaţie finala, conform prevederilor "Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul transportului" şi conform prezentei norme sanitare veterinare.
CAP. II
CONTROALE PE TERITORIUL ROMÂNIEI
ART. 2
(1) Ieşirea, prin posturile de inspecţie şi controale veterinare de frontiera ale României, poate avea loc numai prin urmãtoarele puncte:
a) un post de inspecţie şi controale veterinare de frontiera, acceptat printr-o decizie a autoritãţii veterinare centrale a României, pentru controale veterinare privind ongulatele provenind din tari terţe, sau
b) un punct de ieşire desemnat de autoritatea veterinara centrala a României.
(2) Un medic veterinar de la punctul de ieşire, trebuie sa verifice şi sa certifice, în conformitate cu prevederile "Normei sanitare veterinare privind principiile de certificare a animalelor şi a produselor de origine animala şi privind mãsurile necesar a fi implementate pentru certificarea unor produse de origine animala", ca:
a) animalul este apt pentru cãlãtoria destinatã, în conformitate cu "Norma sanitarã-veterinara privind protecţia animalelor în timpul transportului",
b) mijlocul de transport în care animalul urmeazã sa pãrãseascã teritoriul vamal al României, este în conformitate cu prevederile "Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul transportului"
c) au fost elaborate prevederi privind grija fata de animale în timpul transportului, în conformitate cu "Norma sanitarã veterinara privind protecţia animalelor în timpul transportului".
(3) Dacã medicul veterinar oficial, de la punctul de ieşire, este convins de faptul ca cerinţele alin. (2) sunt îndeplinite, acesta trebuie sa certifice acest fapt prin înscrierea: "Controalele în conformitate cu art. 2 al Normei sanitare veterinare ce stabileşte reguli detaliate specifice de aplicare a regimului de restituire a plãţilor de export în ceea ce priveşte bunãstarea animalelor din specia bovine sunt satisfãcãtoare" şi prin stampilarea şi semnarea documentului ce constituie dovada iesirii din teritoriul vamal al României, aplicate în locul cel mai corespunzãtor de pe documentul naţional. Atunci când este cazul, medicul veterinar oficial trebuie sa înscrie:
a) numãrul de animale ce nu mai corespund condiţiilor de cãlãtorie care urmeazã a fi efectuatã, şi de aceea, au fost eliminate din transport şi/sau
b) menţiunea la care se referã art. 3 alin (3).
(4) Autoritatea veterinara centrala a României poate solicita ca exportatorul sa notifice, în avans, medicului veterinar oficial de la punctul de ieşire, sosirea transportului.
(5) Prin derogare de la prevederile alin. (1), atunci când se aplica o procedura nationala simplificata de tranzit pentru transportul feroviar, medicul veterinar oficial trebuie sa efectueze controalele oficiale la locul unde sunt prezentate animalele, în baza unei astfel de proceduri. Certificarea şi menţiunile la care se referã alin. 3, trebuie sa fie înscrise pe un document folosit în scopul returnarii plãţilor sau pe copia de control T5.
CAP. III
CONTROALE ÎN TARI TERŢE
ART. 3
(1) Dupã sosirea animalelor într-o ţara terta de destinaţie finala, trebuie sa fie supuse controalelor, la prima descãrcare a acestora, în conformitate cu prevederile alin. (3).
Controalele privind descãrcarea trebuie sa fie efectuate de cãtre:
a) o agenţie internationala de control şi supraveghere, autorizata pentru acest scop de cãtre autoritatea veterinara centrala a României sau
b) o agenţie oficialã din România.
Persoana care efectueazã controalele trebuie sa fie un medic veterinar.
Atunci când autoritatea veterinara centrala a României autorizeaza o agenţie de control şi supraveghere, aceasta trebuie sa verifice în mod regulat dacã sunt îndeplinite condiţiile de autorizare.
(2) Persoana responsabilã pentru aceste controale trebuie sa elaboreze un raport ce precizeazã:
a) numãrul de animale vii descãrcate din mijlocul de transport,
b) numãrul de animale, dintre cele la care se referã alineatul anterior, care, pe baza condiţiei fizice a acestora şi/sau a statusului de sãnãtate, justifica concluzia ca prevederile naţionale privind protecţia animalelor în timpul transportului nu au fost îndeplinite,
c) dacã animalele au fost ţinute în carantina.
(3) Controalele prevãzute la alin. (1) trebuie sa fie efectuate:
a) pentru fiecare transport destinat exportului, atunci când a survenit o schimbare a mijlocului de transport, între locul în care sunt efectuate controalele la care se referã art. 1 şi locul de descãrcare din ţara terta de destinaţie finala şi
b) pentru export, în cazul în care, medicul veterinar oficial considera ca aceste controale trebuie sa fie efectuate în ţara terta de destinaţie finala, atunci, medicul veterinar oficial trebuie sa înscrie pe document conform art. 2 alin. (3) urmãtoarea menţiune:
"Controale solicitate atunci când animalele sunt descãrcate în ţara terta". Aceasta menţiune poate fi însoţitã de orice comentariu relevant. Medicul veterinar oficial trebuie sa informeze de acestea, exportatorul sau reprezentantul acestuia care efectueazã formalitãţile de ieşire la punctul de ieşire.
ART. 4
Fãrã a se aduce atingere controalelor la care se referã art. 3 alin. (3), atunci când sunt acceptate declaraţiile de export de cãtre autoritatea veterinara centrala a României, aceasta trebuie sa se asigure ca respectivele controale sunt efectuate, dupã ieşirea din România, în conformitate cu art. 3 alin. (1) şi (2), privind schimbarea mijloacelor de transport sau descãrcarea în ţara terta de destinaţie finala, fãrã anunţarea în prealabil despre aceasta, de cãtre exportator sau reprezentantul acestuia. Transportul ce urmeazã sa fie controlat trebuie sa fie selectat pe baza analizei de risc. Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa fie informatã despre orice obstacol intampinat, referitor la controalele din tari terţe.
CAP. IV
DISPOZIŢII FINALE
ART. 5
(1) În cazul în care este acceptatã declaraţia de export, exportatorul trebuie sa informeze autoritatea veterinara centrala a României, despre toate detaliile necesare cãlãtoriei, cel târziu pana când este depusa declaraţia de export. În acelaşi timp, când acesta este înştiinţat, exportatorul trebuie sa informeze autoritatea veterinara centrala a României despre orice schimbare posibila a mijlocului de transport.
(2) Cererile pentru returnarile plãţilor de export, întocmite în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale, care stabileşte reguli comune detaliate pentru aplicarea sistemului de restituiri de export privind produsele agricole, trebuie sa fie completate într-un timp limita stabilit de prevederile menţionate pentru dovedirea conformitatii prevederilor art. 1. Aceasta dovada trebuie sa fie furnizatã de:
a) documentul la care se referã art. 2 alin. (3), completat în mod corespunzãtor şi
b) atunci când este cazul, de raportul la care se referã art. 3 alin. (2). Fãrã a se aduce atingere prevederilor legislaţiei comunitare specifice, transpuse în legislaţia nationala, care stabileşte reguli comune detaliate pentru aplicarea sistemului de restituiri de export privind produsele agricole, exportatorul trebuie sa declare în scris numãrul de animale vii ce au fost livrate pentru libera circulaţie în ţara terta de destinaţie finala în cazul în care restituirea nu variaza în funcţie de destinaţie.
Aceasta declaraţie trebuie sa fie consideratã un element al returnarii sumelor solicitate conform alin. (2).
(3) Restituirea de export nu trebuie sa fie plãtitã pentru animalele care au murit în timpul transportului, sau pentru animalele pentru care autoritatea competenta considera, în lumina documentelor la care se referã alin. (2), a rapoartelor privind controalele la care se referã art. 4 şi/sau a altor elemente puse la dispoziţia acesteia, referitoare la art. 1, ca nu au fost respectate prevederile "Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul transportului". Greutatea unui animal pentru care restituirea nu se plãteşte, trebuie sa fie determinata pe baza unei rate minime, prin împãrţirea greutatii totale în kilograme, furnizate prin declaraţia de export, la numãrul total de animale prevãzut de aceeaşi declaraţie.
(4) Atunci când numãrul de animale pentru care nu este plãtitã nici o restituire, conform prevederilor alin. (3), se ridica la:
a) peste 3% din numãrul indicat de declaraţia de export acceptatã, minim doua animale, sau
b) mai mult de cinci animale,
restituirea trebuie sa fie redusã, ulterior, cu o suma egala, la valoarea restituirii care nu este plãtitã, conform prevederilor alin. (3). Animalele care au murit în timpul transportului şi pentru care exportatorul dovedeşte, pentru a convinge autoritatea veterinara competenta, ca moartea acestora nu a fost rezultatul neconformitatii cu prevederile privind protecţia animalelor în timpul transportului, nu trebuie sa fie luate în considerare. Sancţiunile la care se referã prevederile legislaţiei comunitare specifice, transpuse în legislaţia nationala, stabilind reguli comune detaliate pentru aplicarea sistemului de restituiri de export privind produsele agricole, nu trebuie sa se aplice valorii neplãtite şi valorii reduse, conform prevederilor alin. (3) şi (4). Atunci când controalele la care se referã art. 3 alin. (1) nu pot fi efectuate, datoritã circumstanţelor imprevizibile cu care se confrunta exportatorul, autoritatea veterinara centrala a României, la o solicitare justificatã din partea exportatorului, poate accepta alte documente ce justifica, spre convingerea acesteia, concluzia ca prevederile "Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul transportului" au fost respectate. Atunci când s-a stabilit, dupã plata restituirii, ca "Norma sanitarã veterinara privind protecţia animalelor în timpul transportului" nu a fost respectata, o parte relevanta a restituirii, în funcţie de caz, inclusiv reducerea conform prevederilor alin. (4), trebuie sa fie consideratã ca plãtitã pe nedrept şi trebuie sa fie recuperatã în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale specifice, ce stabileşte reguli comune detaliate pentru aplicarea sistemului de restituiri de export privind produsele agricole.
ART. 6
(1) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare necesare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua mãsurile administrative şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa se facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: