Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 24 din 23 aprilie 1993  privind deschiderea de contingente tarifare la importul in Romania al unor produse agricole originare din tarile membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (A.E.L.S.) si modul de administrare a acestor contingente in anul 1993    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 24 din 23 aprilie 1993 privind deschiderea de contingente tarifare la importul in Romania al unor produse agricole originare din tarile membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb (A.E.L.S.) si modul de administrare a acestor contingente in anul 1993

EMITENT: MINISTERUL COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 81 din 29 aprilie 1993
    În baza Hotărârii Guvernului nr. 815/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comerţului,
    avînd în vedere Hotărârea Guvernului nr. 673/1991 privind Tariful vamal de import al României şi Hotărârea Guvernului nr. 120/1993 privind detalierea clasificării mărfurilor în Tariful vamal de import al României de la 6 la 8 cifre,
    luând în considerare că, la data de 10 decembrie 1992, au fost semnate Acordul dintre România şi statele Asociaţiei Europene a Liberului Schimb - A.E.L.S. (Austria, Elveţia, Liechtenstein, Suedia, Finlanda, Norvegia, Islanda), precum şi acordurile bilaterale agricole, care prevăd crearea unei zone de comerţ liber între părţi,
    avînd în vedere că aceste acorduri au fost ratificate de Parlamentul României prin Legea nr. 19/1993, promulgată de Preşedintele României prin Decretul nr. 49/1993,
    ţinând cont ca Acordul dintre România şi statele A.E.L.S. şi acordurile agricole bilaterale prevăd, între altele, ca anumite produse originare din statele A.E.L.S. pot beneficia, la importul în România, în cadrul unor contingente tarifare, de taxe vamale reduse, de la data intrării în vigoare a acestor acorduri, şi că, în ce priveşte nivelurile acestor contingente, urmează să se facă o adaptare pro rata a cantităţilor anuale aferente produselor agricole cuprinse în anexa nr. I la prezentul ordin,
    având în vedere prevederile acordurilor şi necesitatea cunoaşterii şi valorificării, la importul în România, a reducerilor de taxe vamale la importul din statele A.E.L.S., în baza cărora Ministerul Comerţului urmează să procedeze la deschiderea de contingente tarifare de import pentru mărfuri de origine A.E.L.S. care figurează în anexa nr. I la prezentul ordin,
    considerând că este necesar să se asigure un tratament nediscriminatoriu pentru importatorii din România în ce priveşte accesul la aceste contingente, pînă la epuizarea acestora,

    Ministerul Comerţului emite următorul ordin:

    ART. 1
    1. De la 1 mai 1993 pînă la 31 decembrie 1993, importurile în România de anumite produse agricole originare din statele A.E.L.S., cuprinse în anexa nr. I, sînt supuse unor contingente tarifare, după cum se prevede în această anexă.
    2. La importurile din ţările A.E.L.S. respective, determinarea originii produselor importate în cadrul contingentelor tarifare la care se referă paragraful 1 se va face în conformitate cu prevederile privind criteriile de origine aferente fiecărui acord agricol bilateral încheiat între România şi ţara A.E.L.S. respectivă.
    În acest scop, admiterea la import a mărfurilor în cadrul regimului preferenţial prevăzut de prezentul ordin se va face numai după prezentarea, la organele vamale, a certificatului de import şi a documentului atestînd originea mărfurilor, în conformitate cu prevederile menţionate mai sus.
    ART. 2
    1. Alocarea contingentelor tarifare menţionate la art. 1 este asigurată de Ministerul Comerţului - Departamentul comerţului exterior, care, în scopul unei valorificari cît mai bune a acestora, poate lua măsurile administrative necesare.
    2. La nivel operativ, în cadrul Departamentului comerţului exterior, atribuţiile de la paragraful 1 de mai sus vor reveni Direcţiei organisme internaţionale.
    ART. 3
    1. În vederea admiterii importurilor în cadrul regimului preferenţial la care se referă art. 1, importatorii din România de produse originare din ţările A.E.L.S. respective vor solicita, Direcţiei organisme internaţionale din Departamentul comerţului exterior, alocarea de cote.
    În acest scop, importatorii vor completa şi prezenta un certificat de import, conform formularului din anexa nr. II.
    Formularele vor fi completate de importatori cu toate datele şi informaţiile înscrise în aceste documente, cu excepţia căsuţelor rezervate pentru viza autorităţilor abilitate să elibereze certificatele de import (căsuţele 2 şi 8 din formular).
    Răspunderea pentru veridicitatea datelor şi a informaţiilor înscrise în aceste formulare revine importatorilor respectivi.
    2. Specimenele de semnături ale persoanelor împuternicite sa semneze aceste certificate şi specimenul de ştampila vor fi transmise Direcţiei Generale a Vamilor, în vederea difuzării lor la unităţile vamale din teritoriu.
    ART. 4
    1. După examinarea cererilor prezentate, alocarea cotelor din contingentele tarifare se va face în ordinea prezentării acestora.
    La alocarea cotelor se va urmări asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru importatorii interesaţi din România, în ce priveşte accesul la aceste contingente tarifare, pînă la epuizarea lor.
    Se va avea, totodată, în vedere caracterul sezonier al produselor, precum şi satisfacerea unor eventuale necesitaţi de urgenta care pot apărea pe piaţă.
    2. În scopul realizării obiectivului prevăzut la paragraful 1 de mai sus, cantităţile iniţiale ce vor fi alocate cu ocazia primei solicitări de a beneficia de regimul preferenţial de import prevăzut în prezentul ordin nu vor depăşi 5% din volumele contingentelor cuprinse în anexa nr. 1.
    3. Certificatele de import vor fi valabile pentru o perioadă de maximum 3 luni de la data eliberării, fără ca durata de valabilitate să depăşească sfîrşitul perioadei pentru care contingentul a fost stabilit.
    4. În cazul în care, din diferite motive, unele certificate nu pot fi utilizate în termenul prevăzut la paragraful 3, ele trebuie sa fie restituite Direcţiei organisme internaţionale din Departamentul comerţului exterior.
    Nerestituirea la timp a certificatelor neutilizate poate conduce la excluderea operatorilor economici respectivi de la dreptul de a beneficia ulterior de regimul preferenţial instituit în conformitate cu prezentul ordin.
    Pentru certificatele utilizate parţial se va prezenta o confirmare din partea organelor vamale, atestînd cantităţile efectiv preluate în baza acestor certificate.
    5. În funcţie de cantităţile care vor rămîne disponibile după alocarea cotelor iniţiale şi reîntregirea contingentelor cu cantităţile neutilizate, se va proceda, la cererea importatorilor din România, la noi alocari de cote, care se vor face, de asemenea, în condiţiile prevăzute în prezentul articol.
    ART. 5
    Mărfurile importate şi pentru care operatorii economici nu au obţinut certificate de import în cadrul regimului preferenţial prevăzut prin prezentul ordin vor fi admise la import în baza reglementărilor legale în vigoare, cu plata taxelor vamale aplicabile în conformitate cu Acordul dintre România şi statele A.E.L.S. şi acordurile agricole bilaterale. Acelaşi nivel de taxe este aplicabil şi în cazul în care importurile efectuate depăşesc nivelul contingentelor deschise prin prezentul ordin.
    ART. 6
    Direcţia organisme internaţionale din Departamentul comerţului exterior va lua măsurile necesare în vederea aducerii la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    ART. 7
    Prezentul ordin va fi dat publicităţii şi va intra în vigoare începînd cu data de 1 mai 1993.
    ART. 8
    Anexele nr. I - II fac parte integrantă din prezentul ordin.

                 Ministrul comerţului,
                 Constantin Teculescu



    ANEXA 1
                           LISTA

    contingentelor tarifare pentru importul unor produse agricole originare din ţări
    membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (A.E.L.S)

-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Poziţie tarifară Ţara Contingent pe 8 luni
                                                   1.05-31.12.1993
-------------------------------------------------------------------------------
1. 0405.00 FI 267t
2. 04.06 FI 267t
3. 1517.10 SE 667t
4. 1001.90 AT 16.667t
5. 1003.00 AT 4.000t
6. 16.02 AT 33t
7. 2204.10 AT 67hl
8. 2204.21 AT 67hl
-------------------------------------------------------------------------------

   FI=Finlanda
   SE=Suedia
   AT=Austria

    Contingentele tarifare de mai sus se vor aplica în situaţia în care acordurile în relaţiile cu ţările A.E.L.S. respective vor intra în vigoare la 1 mai 1993. În caz contrar, contingentele tarifare respective vor fi revizuite pro rata temporis. Pînă la această dată, Suedia a depus instrumentele de ratificare, ceea ce permite ca, în relaţiile cu această ţară, prevederile acordului să se aplice de la 1 mai 1993. Totodată, în relaţiile cu Elveţia şi Liechtenstein, prevederile acordului respectiv se vor pune în aplicare pe baze provizorii. Celelalte ţări sînt în curs de a îndeplini formalităţile de ratificare, urmînd ca nivelul contingentelor tarifare de mai sus sa fie ajustat corespunzător, după intrarea în vigoare a acordului în relaţiile cu statele respective.

    ANEXA 2

-------------------------------------------------------------------------------
1. Importator (numele,adresa) | ORIGINAL | 2.Nr.
                                       |---------------------------------------
                                       |3. An cota 4.Ţara de origine
                                       | a mărfii
---------------------------------------|
5. Exportator (numele,adresa,ţara) | .............. ...............
---------------------------------------|
6. Mijloc de transport | -----------------------------------
                                       | | CERTIFICAT DE IMPORT |
                                       | | (contingente tarifare) |
                                       | |---------------------------------|
-------------------------------------------------------------------------------
7. Cod(poziţie TV)/denumire, descriere marfă U.M./cant.neta Valoare conform
                                                       contractului de import
-------------------------------------------------------------------------------
                                       | |
                                       | |
                                       | |
-------------------------------------------------------------------------------
8. Viza autorităţilor competente | 9. Declaraţie importator:
   Cantitate/U.M................ | Declar că produsele menţionate în pre-
                                       | zentul certificat îndeplinesc criteri-
                                       | ile de origine pentru a beneficia de
                                       | regimul preferenţial solicitat.
  Document valabil pînă la ......... |

..............................................................................
 (data, ştampila, semnătura autorizată)| (data, ştampila, semnătura)
--------------------------------------------------------------------------------

                             -----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016