Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 239 din 27 martie 2003  privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste metodele de monitorizare a performantelor si metodele pentru evaluarea valorii genetice a animalelor de reproductie de rasa pura din specia bovine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 239 din 27 martie 2003 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste metodele de monitorizare a performantelor si metodele pentru evaluarea valorii genetice a animalelor de reproductie de rasa pura din specia bovine

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 306 din 7 mai 2003
În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 151.486 din 24 februarie 2003, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara care stabileşte metodele de monitorizare a performantelor şi metodele pentru evaluarea valorii genetice a animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de ducere la îndeplinire a prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii.


Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 27 martie 2003.
Nr. 239.

ANEXA

NORMA SANITARĂ VETERINARA
care stabileşte metodele de monitorizare a performantelor şi metodele pentru evaluarea valorii genetice a animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine

ART. 1
Metodele de monitorizare a performantelor şi metodele pentru evaluarea valorii genetice a bovinelor pentru animalele de reproducţie de rasa pura din specia bovine, trebuie sa fie conform anexei la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 2
(1) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare necesare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, va lua mãsurile necesare, potrivit legii şi va sanctiona orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa se facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA
la norma sanitarã veterinara

I. Autoritatea veterinara centrala a României urmeazã sa abiliteze organismele responsabile pentru stabilirea condiţiilor pentru înregistrarea performantelor şi evaluarea rezultatelor animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine. Numele organismelor abilitate trebuie sa fie notificate Comisiei Europene.
În mod special, aceste organisme trebuie sa ţinã cont de metodele de înregistrare, de modelul de descriere a performantei, de metoda de analiza statistica şi de parametrii genetici folosiţi pentru fiecare caracter evaluat.
II. Înregistrarea performantelor: toate datele trebuie sa fie înregistrate sub responsabilitatea organismului abilitat.
1. Caracteristici privind producţia de carne
a) Performanta individualã şi/sau testarea pe descendenţi într-o staţiune de testare, urmeazã:
1. sa fie indicatã metoda de testare şi numãrul de animale testate.
2. sa fie indicate la protocolul de testare urmãtoarele:
a) condiţii pentru acceptarea în staţiunea de testare;
b) dacã este aplicabil, performanta în ferma a animalelor de testat, sa se facã înainte de intrarea în staţiunea de testare;
c) identitatea proprietarului animalelor destinate testarii performantei;
d) varsta maxima pentru animalele de testat care intra în staţiunea de testare şi limita de varsta a animalelor din staţiune;
e) durata perioadei de adaptare şi a perioadei de testare la staţiunea de testare;
f) tipul de alimentaţie şi sistemul de furajare.
3. Caracteristici înregistrate: minimul de caracteristici ce vor fi înregistrate include greutatea vie câştigatã şi dezvoltarea masei musculare - conformatia de carne precum şi alte caracteristici cum ar fi rata de conversie a furajelor şi caracteristica carcasei. Unitãţile specializate pot funcţiona ca staţiuni de testare sub responsabilitatea organismului abilitat.
b) Testarea în teren: metoda de testare şi metoda pentru validarea rezultatelor testului trebuie sa fie prevãzute de cãtre organismul abilitat. Minimul de caracteristici ce vor fi înregistrate include: greutatea vie, varsta precum şi alte caracteristici cum ar fi conformatia de carne.
c) Testarea prin examinarea datelor de la ferme, puncte de vânzare şi de tãiere, dacã este corespunzãtor, trebuie sa fie înregistratã greutatea vie şi greutatea la tãiere, preţurile de vânzare, gradul carcasei în conformitate cu schema de clasificare nationala, calitatea carnii şi alte caracteristici ale carnii.
2. Înregistrarea producţiei de lapte. Datele de înregistrare a producţiei de lapte trebuie sa fie conforme cu principiile acceptate de organismele competente internaţionale, adicã Comitetul Internaţional pentru înregistrarea Animalelor (ICAR).
3. Reproductia - caracteristici secundare. Atunci când urmeazã sa fie evaluate aptitudini precum fertilitatea, de buna mama şi longevitatea, acestea trebuie sa fie evaluate pe baza datelor de fertilizare, adicã rata de ne-întoarcere, a numãrului de fatari şi respectiv pe baza vârstei functionale, cum ar fi rezistenta, varsta de imperechere, lungimea vieţii productive.
4. Evaluarea morfologica - tipul morfologic. Atunci când se efectueazã evaluarea morfologica, aceasta trebuie sa fie efectuatã folosind un sistem de înregistrare autorizat.
III. Evaluarea genetica
1. Principii.
Evaluarea genetica a animalelor de reproducţie trebuie sa fie efectuatã sub responsabilitatea organismului abilitat şi în conformitate cu obiectivele selecţiei, trebuie sa includã urmãtoarele caracteristici de performanta:
a) caracteristici privind producţia de lapte, pentru animalele din rasele de lapte,
b) caracteristici privind producţia de carne, pentru rasele de carne,
c) caracteristici privind producţia de carne şi lapte pentru animalele din rasele crescute în ambele scopuri. În plus, este recomandat ca evaluarea genetica sa includã, de asemenea, unele caracteristici privind performanta reproductiva şi de morfologie pentru rasele la care se practica înregistrarea acestor caracteristici. Valoarea reproductiva a unui animal este calculatã pe baza rezultatelor performantei individului şi/sau a ascendenţilor şi descendenţilor/rudelor acestuia. Metodele statistice aplicate în evaluarea genetica trebuie sa fie conforme cu principiile acceptate de organismele competente internaţionale (adicã ICAR) şi trebuie sa garanteze o evaluare genetica impartiala fata de influentele factorilor principali şi structura datelor. Exactitatea evaluãrii genetice trebuie sa fie masurata ca şi coeficient de determinare, în concordanta cu principiile acceptate de organismele competente internaţionale (ICAR). Atunci când se publica rezultatele evaluãrii, trebuie sa fie furnizatã exactitatea acesteia precum şi data evaluãrii. Trebuie sa fie publicate particularitãţile şi defectele genetice ale unui animal definit de cãtre organismul desemnat oficial pentru determinarea acestor caractere, în acord cu organizaţiile sau asociaţiile de crescatori, recunoscute în conformitate cu "Norma sanitarã veterinara stabilind criteriile pentru recunoaşterea organizaţiilor şi asociaţiilor de crescatori care ţin sau stabilesc registrele genealogice pentru animalele de reproducţie de rasa pura din specia bovine".
2. Evaluarea genetica a taurilor pentru insamantare artificiala.
Taurii trebuie sa fie supuşi unei evaluãri genetice privind unele caracteristici obligatorii şi trebuie sa fie publicate valorile reproductive ale acestora. De asemenea, trebuie sa fie publicate şi alte valori reproductive disponibile. Aceste prevederi nu se aplica raselor amenintate cu disparitia.
a) Evaluarea taurilor pentru insamantare artificiala privind caracteristicile de producţie de lapte. La evaluarea genetica a caracteristicilor privind caracteristicile pentru lapte, trebuie sa fie inclusã producţia de lapte, conţinutul laptelui - procentul de grasime şi proteina, precum şi alte date disponibile şi relevante pentru aptitudinea genetica pentru producţia de lapte. Exactitatea minima a evaluãrii genetice a taurilor pentru insamantare artificiala din rasele de lapte trebuie sa fie de cel puţin 0,5 pentru caracteristicile de producţie principale conforme cu principiile ICAR, ţinând cont de toate informaţiile provenite de la ascendenţii şi descendenţii/rudele acestuia.
b) Evaluarea genetica a taurilor pentru insamantare artificiala privind caracteristicile de producţie de carne. Evaluarea genetica a acestor tauri se efectueazã pe baza uneia dintre urmãtoarele metode de testare a performantei:
1. testarea individualã la staţiunea de testare;
2. testarea descendenţilor şi/sau a gradului de rudenie în staţiune de testare sau la unitãţi specializate;
3. testarea descendenţilor şi/sau a gradului de rudenie în ferma, astfel încât descendenţii sa fie distribuiti între efectivele înregistrate, pentru a permite o comparatie valabilã a taurilor ce urmeazã a fi efectuatã.
4. testarea descendenţilor şi/sau a gradului de rudenie prin intermediul colectãrii de date de la ferma, de la vânzãrile cu licitaţie sau de la abatoare, astfel încât sa se poatã efectua o comparatie valabilã a taurilor. Dacã sunt înregistrate greutatea carcasei, când este cazul, caracteristicile de calitate a carnii, performanta de creştere şi capacitatea de fatare, aceste caracteristici precum şi orice alta caracteristica relevanta trebuie sa fie incluse în evaluarea genetica a taurului.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016