Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 237 din 7 aprilie 2006  privind autorizarea cultivatorilor de plante modificate genetic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 237 din 7 aprilie 2006 privind autorizarea cultivatorilor de plante modificate genetic

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 337 din 14 aprilie 2006
În baza prevederilor <>art. 4 alin. (1) lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere, testare, utilizare şi comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , ale art. 87 lit. c)-h) şi ale <>art. 94 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, ale <>art. 1 din Hotãrârea Guvernului nr. 173/2006 privind trasabilitatea şi etichetarea organismelor modificate genetic şi trasabilitatea alimentelor şi hranei pentru animale, obţinute din organisme modificate genetic,
vãzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale elaborare strategii, politici sectoriale şi de piaţã nr. 78.713 din 23 martie 2006,
în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite prezentul ordin.

ART. 1
În sensul prezentului ordin, termenii şi expresiile urmãtoare se definesc astfel:
a) ANPC - Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor;
b) ANSVSA - Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor;
c) cultivator - persoanã fizicã sau juridicã ce cultivã plante modificate genetic;
d) cod unic de identificare (CUI) al OMG - un simplu cod numeric sau alfanumeric atribuit de OCDE fiecãrui eveniment de transformare, pentru detectarea şi identificarea organismelor modificate genetic, în vederea facilitãrii operaţiilor de inspecţie şi control;
e) culturã dublã - culturã înfiinţatã în decursul aceluiaşi an, pe aceeaşi solã, dupã recoltarea unei culturi principale;
f) DADR - direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã;
g) DSVSA - direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
h) distanţã de izolare - distanţã între parcele cultivate cu plante aparţinând aceleiaşi specii, menitã sã previnã impurificarea biologicã prin polenizare încrucişatã;
i) ITCSMS - inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului sãditor;
j) LCCSMS - Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor;
k) MAPDR - Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale;
l) MMGA - Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor;
m) organism modificat genetic sau OMG - orice organism, cu excepţia celui uman, al cãrui material genetic a fost modificat altfel decât prin încrucişare şi/sau recombinare naturalã. În sensul acestei definiţii, modificarea geneticã este o consecinţã a utilizãrii tehnicilor specificate în partea A din anexa nr. 1 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere, testare, utilizare şi comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 214/2002 ;
n) plante modificate genetic - plante superioare, aparţinând grupelor taxonomice gimnosperme şi angiosperme, cãrora, prin tehnici de inginerie geneticã, li s-au transferat anumite gene "de interes", conferindu-le rezistenţã la anumiţi dãunãtori sau anumite boli, toleranţã la unele erbicide ori la factori nefavorabili de mediu, calitãţi nutriţionale superioare etc;
o) produs agricol modificat genetic - orice produs obţinut din plante modificate genetic, care nu a suferit nici o prelucrare, destinat procesãrii şi/sau utilizãrii ca aliment ori hranã pentru animale;
p) zonã tampon - perdea de protecţie cultivatã cu plante nemodificate genetic, de regulã cu talie înaltã, în jurul unei parcele cultivate cu varietãţi modificate genetic, înfiinţatã cu scopul de a preveni transferul polenului la culturile şi buruienile din apropiere;
r) varietate - soi sau hibrid aparţinând unei specii de plante cultivate.
ART. 2
În vederea instituirii unui control riguros asupra culturilor de plante modificate genetic şi producţiei rezultate din acestea se adoptã urmãtoarele mãsuri, menite sã asigure trasabilitatea şi etichetarea produselor modificate genetic, în conformitate cu legislaţia naţionalã şi comunitarã în vigoare în acest domeniu.
ART. 3
În România se cultivã, în scop de cercetare, comercial sau pentru consum propriu, numai plantele modificate genetic pentru care companiile sau instituţiile deţinãtoare ale dreptului de proprietate asupra varietãţilor respective au primit autorizaţie de introducere în mediu sau pe piaţã, eliberatã de MMGA, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 .
ART. 4
Cultivarea plantelor modificate genetic este interzisã în vecinãtatea imediatã a suprafeţelor certificate sau aflate în perioada de conversie pentru agriculturã ecologicã.
ART. 5
(1) Cultivarea plantelor modificate genetic este strict interzisã în perimetrul ariilor naturale protejate, legal constituite, precum şi în jurul acestora, conform prevederilor legale.
(2) Agenţia localã pentru protecţia mediului va pune la dispoziţia DADR hãrţile cu ariile naturale protejate din fiecare judeţ.
ART. 6
Plantele modificate genetic se cultivã numai de cãtre cultivatori autorizaţi de MAPDR prin DADR judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 7
În vederea autorizãrii cultivatorii trebuie sã depunã în fiecare an la DADR din judeţul pe raza cãruia intenţioneazã sã cultive plante modificate genetic o cerere, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 1, însoţitã de un dosar cuprinzând urmãtoarele documente:
a) documente de identificare:
- pentru persoane fizice: copie dupã buletinul/cartea de identitate;
- pentru persoane juridice: copii dupã certificatul de înmatriculare şi certificatul de înregistrare fiscalã;
b) documente care sã ateste înregistrarea în Registrul fermelor;
c) o declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului, conform modelului prezentat în anexa nr. 2.
ART. 8
(1) Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligaţi sã utilizeze la semãnat numai sãmânţã certificatã.
(2) Cultivatorii care utilizeazã sãmânţã produsã de terţi sau din producţie proprie vor depune cererea de autorizare pentru înscriere în Registrul judeţean al cultivatorilor de plante modificate genetic pânã cel mai târziu la data de 1 mai a fiecãrui an.
(3) În cazul culturilor duble, cererea de autorizare se va depune pânã la data de 1 iulie a fiecãrui an.
(4) Se interzice înfiinţarea de culturi de plante modificate genetic pe suprafeţe mai mici de 2 ha, în trup compact, cu excepţia celor realizate în scop ştiinţific.
ART. 9
În cadrul aparatului propriu al MAPDR se înfiinţeazã Compartimentul OMG, cu atribuţii în ceea ce priveşte legislaţia şi evidenţa culturilor modificate genetic.
ART. 10
(1) În cadrul DADR judeţene şi a municipiului Bucureşti se înfiinţeazã Compartimentul implementare politici, monitorizare, statisticã producţie vegetalã, autorizare OMG şi Compartimentul inspecţii în producţia vegetalã, OMG, animalã şi industrie alimentarã.
(2) Atribuţiile compartimentelor cu responsabilitãţi în domeniul OMG din cadrul DADR judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt prevãzute în anexa nr. 7.
(3) Specialiştii Compartimentului implementare politici, monitorizare, statisticã producţie vegetalã, autorizare OMG verificã dosarele depuse, înregistreazã operatorii economici, monitorizeazã activitatea de cultivare a plantelor modificate genetic şi urmãresc respectarea legislaţiei în domeniu.
(4) Specialiştii Compartimentului inspecţii în producţia vegetalã, OMG, animalã şi industrie alimentarã efectueazã inspecţii şi controale la operatorii economici care cultivã plante modificate genetic, pentru verificarea modului în care aceştia aplicã legislaţia în domeniul OMG.
ART. 11
La DADR judeţene se înfiinţeazã Registrul judeţean al cultivatorilor de plante modificate genetic, denumit în continuare Registrul judeţean.
ART. 12
(1) Autorizarea cultivatorilor de plante modificate genetic se materializeazã prin eliberarea de cãtre DADR a unei autorizaţii, ce constituie aprobare pentru cultivarea de cãtre aceştia a plantelor modificate genetic.
(2) În cazul producerii de seminţe modificate genetic destinate însãmânţãrii, autorizaţia se elibereazã numai producãtorilor autorizaţi pentru producerea de seminţe, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante.
(3) Autorizaţia se elibereazã în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la data depunerii dosarului.
(4) Modelul autorizaţiei este prevãzut în anexa nr. 3.
(5) Furnizorii de seminţe certificate de OMG sunt obligaţi sã solicite cultivatorilor de plante modificate genetic prezentarea de copii dupã autorizaţiile acestora. Aceste copii vor fi pãstrate timp de 5 ani în Registrul de vânzare a seminţelor modificate genetic, alãturi de date privind identitatea cumpãrãtorului şi cantitatea de sãmânţã cumpãratã.
ART. 13
(1) În decurs de 30 de zile de la încheierea semãnatului, operatorii economici autorizaţi sunt obligaţi sã completeze, în douã exemplare, o declaraţie privind suprafaţa cultivatã, provenienţa seminţei, soiurile utilizate, conform modelului prezentat în anexa nr. 4.
(2) Un exemplar al declaraţiei se depune la DADR, iar un exemplar se pãstreazã timp de 5 ani, împreunã cu autorizaţia, într-un dosar special, la domiciliul, respectiv la sediul operatorilor economici, pentru controlul efectuat de persoanele împuternicite de autoritãţile prevãzute la art. 29.
ART. 14
(1) Dupã încheierea recoltatului, operatorii economici autorizaţi sunt obligaţi sã completeze, în douã exemplare, o declaraţie privind producţia obţinutã şi destinaţia acesteia, conform modelului prezentat în anexa nr. 5.
(2) Un exemplar se depune la DADR pânã la data de 15 decembrie a fiecãrui an, iar celãlalt exemplar se pãstreazã timp de 5 ani în acelaşi dosar menţionat la art. 13 alin. (2).
ART. 15
În cazul culturilor modificate genetic destinate producerii de seminţe pentru însãmânţare, o copie a autorizaţiei cultivatorului, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 3, va fi depusã de acesta la ITCSMS sau la LCCSMS, care va controla culturile şi va certifica seminţele în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 266/2002 şi ale regulilor şi normelor specifice în vigoare.
ART. 16
(1) Declaraţiile completate în conformitate cu modelele prezentate în anexele nr. 4 şi 5 vor purta semnãtura, iar acolo unde este cazul, şi ştampila cultivatorului şi vor fi vizate de specialistul de la centrul agricol pe raza cãruia se aflã suprafeţele cultivate cu acest tip de plante.
(2) Specialiştii DADR menţionaţi la art. 10 alin. (3) primesc, verificã şi introduc în Registrul judeţean datele din declaraţiile completate în conformitate cu modelele prezentate în anexele nr. 4 şi 5.
ART. 17
Specialiştii centrelor agricole centralizeazã, la nivel de comunã, într-un dosar special, copiile dupã autorizaţiile eliberate de DADR.
ART. 18
Specialiştii DADR menţionaţi la art. 10 alin. (3) şi specialiştii centrelor agricole din cadrul DADR vor urmãri completarea şi transmiterea la timp de cãtre operatorii economici implicaţi a declaraţiilor completate conform anexelor nr. 4 şi 5.
ART. 19
Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligaţi sã înfiinţeze, la domiciliul sau la sediul acestora, un registru de evidenţã a provenienţei seminţelor şi a destinaţiei producţiei obţinute de la plantele modificate genetic, în care sã pãstreze, pentru o perioadã de 5 ani, toate informaţiile, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 6.
ART. 20
La livrarea producţiei cultivatorii trebuie sã menţioneze clar pe documentele care însoţesc marfa şi pe etichete, acolo unde este cazul, cã produsul este "modificat genetic", precum şi codul unic de identificare al organismului modificat genetic, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
ART. 21
(1) Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligaţi, în funcţie de specia cultivatã şi pe mãsura autorizãrii speciei respective, sã ia toate mãsurile ce se impun privind asigurarea unor distanţe minime de izolare, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind certificarea seminţelor, crearea unor zone tampon, eşalonarea în timp a semãnatului, pentru prevenirea impurificãrii prin polenizare încrucişatã a culturilor ecologice sau convenţionale aparţinând proprietarilor de terenuri situate în vecinãtatea culturilor modificate genetic.
(2) Pe parcursul operaţiunilor de recoltare, transport, depozitare şi condiţionare a producţiei obţinute din culturile modificate genetic, operatorii economici trebuie sã ia toate mãsurile necesare pentru a preveni amestecul fizic al produselor modificate genetic cu cele ecologice sau convenţionale: depozitarea separatã a producţiei, curãţarea maşinilor de semãnat, a instalaţiilor de condiţionare, a mijloacelor de transport, conform prevederilor legislaţiei în vigoare privind producerea seminţelor pentru însãmânţare.
ART. 22
(1) Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligaţi sã informeze în scris, cu confirmare de primire, atât deţinãtorii legali, cât şi proprietarii terenurilor cu care se învecineazã, precum şi primãria de pe raza administrativ-teritorialã unde se aflã aceste terenuri despre intenţia lor de a cultiva plante modificate genetic.
(2) Proprietarii terenurilor cu care se învecineazã culturile modificate genetic, în limita distanţelor de izolare prevãzute de regulile şi normele specifice culturilor semincere, stabilite în baza <>Legii nr. 266/2002 , precum şi în limita distanţelor prevãzute în autorizaţia de introducere în mediu şi pe piaţã, emisã de MMGA, pot depune contestaţie, în scris, atât la adresa cultivatorului, cât şi la DADR judeţeanã în a cãrei razã teritorialã se aflã situat terenul, în termen de 10 zile calendaristice de la primirea informãrii.
ART. 23
DADR sunt obligate sã punã la dispoziţia cultivatorilor care dovedesc un interes legitim pentru prevenirea impurificãrii culturilor ecologice sau convenţionale informaţii referitoare la tipul de agriculturã practicat de proprietarii terenurilor cu care se învecineazã.
ART. 24
(1) În cazul impurificãrii dovedite cu OMG a culturilor convenţionale sau ecologice, cultivatorii afectaţi vor depune plângere, în scris, la instanţele competente de drept comun.
(2) Analizele pentru stabilirea gradului de impurificare vor fi fãcute de laboratoare acreditate din ţarã sau din Uniunea Europeanã.
ART. 25
Specialiştii de la DADR menţionaţi la art. 10 alin. (3) vor urmãri modul în care cultivatorii de plante modificate genetic aplicã mãsurile de asigurare a coexistenţei culturilor modificate genetic cu cele ecologice sau convenţionale.
ART. 26
(1) Se înfiinţeazã Registrul naţional de evidenţã a cultivatorilor de plante modificate genetic în România, denumit în continuare Registrul naţional, gestionat de Compartimentul OMG din cadrul MAPDR.
(2) Compartimentul OMG din cadrul MAPDR va elabora machetele în format electronic pentru preluarea datelor, pe care le va difuza DADR judeţene, spre aplicare, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.
ART. 27
Specialiştii de la DADR nominalizaţi la art. 10 alin. (3) primesc, verificã şi transmit periodic Compartimentului OMG din cadrul MAPDR, pe suport electronic, informaţiile cuprinse în declaraţiile completate conform anexelor nr. 4 şi 5, care constituie baza de date a Registrului naţional.
ART. 28
Compartimentul OMG din cadrul MAPDR va transmite, în format electronic, MMGA, ANSVSA şi ANPC, pentru elaborarea în timp util de cãtre instituţiile menţionate a programelor de inspecţie şi control, informaţiile din Registrul naţional, dupã cum urmeazã:
- datele referitoare la suprafeţele cultivate cu plante modificate genetic - pânã la data de 15 iunie (culturã principalã) şi pânã la data de 15 august (culturã dublã) a fiecãrui an;
- datele referitoare la producţiile realizate şi destinaţia acestora - pânã la data de 15 decembrie a fiecãrui an.
ART. 29
Cultivatorii de plante modificate genetic sunt obligaţi sã se supunã inspecţiei şi controlului efectuat de cãtre personalul împuternicit de ANSVSA, MMGA şi MAPDR pentru verificarea asigurãrii trasabilitãţii şi etichetãrii produselor modificate genetic, respectiv a corectitudinii informaţiilor transmise la DADR.
ART. 30
Personalul împuternicit din cadrul autoritãţilor menţionate la art. 29 consemneazã aspectele constatate şi mãsurile luate cu ocazia inspecţiei şi controlului în Registrul de evidenţã a provenienţei seminţelor şi a destinaţiei producţiei obţinute de la plantele modificate genetic cultivate, întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 6.
ART. 31
Personalul împuternicit din cadrul autoritãţilor menţionate la art. 29 constatã contravenţiile şi aplicã sancţiunile prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 173/2006 privind trasabilitatea şi etichetarea organismelor modificate genetic şi trasabilitatea alimentelor şi hranei pentru animale, obţinute din organisme modificate genetic, având în vedere prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 32
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 33
Formularele-tip ale anexelor nr. 1-7 sunt puse la dispoziţie cultivatorilor de cãtre DADR judeţene.
ART. 34
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Bucureşti, 7 aprilie 2006.
Nr. 237.

ANEXA 1



MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR
ŞI DEZVOLTĂRII RURALE

Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare
Ruralã a Judeţului ........................................
Numãrul de înregistrare ................./.................
(se completeazã de cãtre autoritãţi)

CERERE
pentru eliberarea Autorizaţiei de cultivare a plantelor modificate
genetic în anul ...

A.
1. Persoana fizicã ..........., cu domiciliul în localitatea ........,
str. ....... nr. ..., judeţul/sectorul ........, posesor/posesoare al/a
B.I./C.I. seria ...... nr. ....., emis/emisã de .............. la data
de ......., CNP ......., solicit eliberarea Autorizaţiei pentru cultivarea
plantelor modificate genetic.
2. Specia modificatã genetic .........................
3. Suprafaţa estimatã ................................ ha
4. Scopul culturii ...................................
5. Locaţia ...........................................
Declar pe propria rãspundere exactitatea datelor înscrise în prezenta
cerere.

Data Semnãtura
............ ..............

B.
1. Persoana juridicã ........, cu sediul în localitatea .............,
str. ........ nr. ....., judeţul/sectorul ............, codul unic de
înregistrare (CUI) ........, reprezentatã de ........, în calitate de
reprezentant legal, posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria .......
nr. ....., emis/emisã de ...... la data de ......., CNP ...........,
solicit eliberarea Autorizaţiei pentru cultivarea plantelor modificate
genetic.
2. Specia modificatã genetic .........................
3. Suprafaţa estimatã ................................ ha
4. Scopul culturii ...................................
5. Locaţia ...........................................
Declar pe propria rãspundere exactitatea datelor înscrise în prezenta
cerere.

Data Semnãtura
........ ....................
(şi ştampila - pentru persoanele
juridice)



ANEXA 2


DECLARAŢIE
privind suprafaţa în exploatare şi respectarea legislaţiei în domeniul
organismelor modificate genetic

Subsemnatul ........., cu domiciliul în localitatea .........,
str. ...... nr. ...., judeţul/sectorul ......., posesor/posesoare al/a
B.I./C.I. seria ...... nr. ....., emis/emisã de ......... la data
de ......., CNP .........., declar pe propria rãspundere cã exploatez
suprafaţa de ...... ha, în localitatea ......, judeţul ............ .
De asemenea, am luat cunoştinţã şi mã angajez sã respect prevederile
legislaţiei în vigoare în domeniul organismelor modificate genetic.

Data Semnãtura
....... ..........................
(şi ştampila - pentru persoanele
juridice)



ANEXA 3



MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR
ŞI DEZVOLTĂRII RURALE

Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare
Ruralã a Judeţului ......................
Nr. .............../.....................

AUTORIZAŢIE
pentru cultivarea plantelor modificate genetic în anul ...........

În temeiul art. 12 din Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi
dezvoltãrii rurale nr. 237/2006 privind autorizarea cultivatorilor de
plante modificate genetic, se autorizeazã cultivatorul de plante
modificate genetic în scop de:
[] cercetare
[] producere de sãmânţã
[] consum
Specia modificatã genetic ....................
Suprafaţa estimatã ........................... ha
Locaţia ......................................

A.
Persoana fizicã ............, cu domiciliul în localitatea ...........,
str. ....... nr. ....., judeţul/sectorul .........., posesor/posesoare
al/a B.I./C.I. seria ....... nr. ......., emis/emisã de ........... la
data de ......, CNP .............

B.
Persoana juridicã .........., cu sediul (social al exploataţiei) în
localitatea ..........., str. ....... nr. ............., judeţul/
sectorul ........., codul unic de înregistrare (CUI) ............,
reprezentatã de ................, în calitate de reprezentant legal,
posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ........ nr. ......... emis/
emisã de ....... la data de ........, CNP ......................
Cultivatorul este obligat sã anunţe emitentul acestei autorizaţii
despre orice modificare intervenitã în documentaţia depusã la autorizare,
în decurs de 15 zile de la producerea modificãrii.

Data
................
Director executiv,
..................




ANEXA 4



Vizat
Centrul Agricol ....................
Nr. ................/...............

DECLARAŢIE
referitoare la suprafaţa cultivatã cu plante modificate genetic în
anul ........

┌──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────────┐
│Denumirea cultivatorului: │pers.fizica │ │
│ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │pers.juridica│ │
├───┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──────────────────────────┴─────────────┴─────────────────┤
│CUI│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa: Judetul: Localitatea: │
├────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬───────────────────────┤
│Str.: │Nr.: │Bl.: │Ap.: │
├────────────────────────────┴─┬─────────┴────────┬────┴───────────────────────┤
│Telefon: │Fax: │E-mail: │
├──────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────────────┤
│Numele si prenumele conducatorului exploatatiei agricole: │
├───┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬────────────────────────────────────────────────┤
│CNP│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa: Judetul: Localitatea: Telefon: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Str.: Nr. Bl. Sc. Ap. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Autorizatie nr. ....../.........
┌─────────┬─────┬──────┬───────┬─────────┬────────┬───────────────────────────┐
│ │ │Sura- │Canti- │Din care:│Samanta │ │
│ Cultura│Loca-│fata │tate │samanta │cumpa- │ │
│ │li- │culti-│samanta│proprie │rata │ Furnizor │
│ │ta- │vata │totala │ │ │ │
│ │te │-ha- │ -t- │ -t- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────┼──────┼───────┼─────────┼────────┼────┬───┬──────────┬───────┤
│Total din│ │ │ │ │ │Nume│CUI│Localitate│Telefon│
│care: │ │ │ │ │ │ │ │-filiala- │ │
├─────────┼─────┼──────┼───────┼─────────┼────────┼────┼───┼──────────┼───────┤
│- soiul: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────┼──────┼───────┼─────────┼────────┼────┼───┼──────────┼───────┤
├─────────┼─────┼──────┼───────┼─────────┼────────┼────┼───┼──────────┼───────┤
├─────────┼─────┼──────┼───────┼─────────┼────────┼────┼───┼──────────┼───────┤
├─────────┼─────┼──────┼───────┼─────────┼────────┼────┼───┼──────────┼───────┤
├─────────┼─────┼──────┼───────┼─────────┼────────┼────┼───┼──────────┼───────┤
└─────────┴─────┴──────┴───────┴─────────┴────────┴────┴───┴──────────┴───────┘
Semnatura



ANEXA 5



Vizat
Centrul Agricol ............................
Nr. ............/...........................

DECLARAŢIE
referitoare la suprafaţa recoltatã cu plante modificate genetic şi
producţia obţinutã în anul ............
┌──────────────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────────┐
│Denumirea cultivatorului: │pers.fizica │ │
│ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │pers.juridica│ │
├───┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬──────────────────────────┴─────────────┴─────────────────┤
│CUI│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa: Judetul: Localitatea: │
├────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬───────────────────────┤
│Str.: │Nr.: │Bl.: │Ap.: │
├────────────────────────────┴─┬─────────┴────────┬────┴───────────────────────┤
│Telefon: │Fax: │E-mail: │
├──────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────────────┤
│Numele si prenumele conducatorului exploatatiei agricole: │
├───┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬────────────────────────────────────────────────┤
│CNP│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa: Judetul: Localitatea: Telefon: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Str.: Nr. Bl. Sc. Ap. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Autorizatie nr. ..../..... Nr. inregistrare a declaratiei referitoare la
suprafata cultivata (anexa 3) ...............
┌───────────┬───────┬──────┬───────┬───────────────────────────────────────────┐
│ │ │Sura- │Produc-│ │
│ Cultura │Locali-│fata │tia ob-│ din care: │
│ │tate │recol-│tinuta │ │
│ │ │tata │totala ├──────────────────┬────────────────────────┤
│ │ │-ha- │ -t- │ Consum │ LIVRATA │
│ │ │ │ │ propriu -t- │ │
├───────────┼───────┼──────┼───────┼─────┬────┬───────┼─────┬───┬──────────────┤
│Total din │ │ │ │Total│Ptr.│Canti- │NUME │CUI│Locali-│Tele- │
│care: │ │ │ │ -t- │Sa- │tate │Cumpa│ │tate │fon │
│ │ │ │ │ │man-│ │rator│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ta │ -t- │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │-t- │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼───────┼─────┼───┼───────┼──────┤
│Total din │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼───────┼─────┼───┼───────┼──────┤
│- soiul... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼───────┼─────┼───┼───────┼──────┤
├───────────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼───────┼─────┼───┼───────┼──────┤
├───────────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼───────┼─────┼───┼───────┼──────┤
├───────────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼───────┼─────┼───┼───────┼──────┤
├───────────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼───────┼─────┼───┼───────┼──────┤
├───────────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼───────┼─────┼───┼───────┼──────┤
└───────────┴───────┴──────┴───────┴─────┴────┴───────┴─────┴───┴───────┴──────┘
Semnatura



ANEXA 6



Numele cultivatorului .................................
Adresa ................................................

REGISTRU DE EVIDENŢĂ
a provenienţei seminţelor şi a destinaţiei producţiei obţinute de la
plantele modificate genetic cultivate în anul ......

1. Cultura si tipul de modificare genetica ...................
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│2. Provenienta semintei │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Total samanta utilizata (t), d.c. │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────┤
│ Cumparata │Retinuta din │
│ │prod.propri │
├──────────────────────┬─────┬───────┬───────────────────────────┼─────┬───────┤
│ Furnizor │ │ │ │ │ │
├────┬──────┬──────────┤ │ │ │ │ │
│Nume│Adresa│ Doc. │Soiul│Nr.lot │ Cantit. │Soiul│Cantit.│
│ │ │de livrare│ │ sam. │ t │ │ t │
│ │ │(nr./data)│ │ │ │ │ │
├────┼──────┼──────────┼─────┼───────┼───────────────────────────┼─────┼───────┤
├────┼──────┼──────────┼─────┼───────┼───────────────────────────┼─────┼───────┤
├────┼──────┼──────────┼─────┼───────┼───────────────────────────┼─────┼───────┤
├────┼──────┼──────────┼─────┼───────┼───────────────────────────┼─────┼───────┤
└────┴──────┴──────────┴─────┴───────┴───────────────────────────┴─────┴───────┘

3. Destinatia productiei obtinute
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Total cantitate recoltata (t), d.c. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┤
│ Livrata │ Cons. propriu │
│ │ d.c. │
├───────────────────────────┬──────────────────────────────┼────────┬──────────┤
│ Beneficiar │ Destin. prod. │ Pt. │ Ret.pt │
├────┬──────┬───────────────┼───────────┬──────────────────┤furajare│ sem. │
│Nume│Adresa│Doc. de livrare│ Samanta │ Procesare │ t │ t │
│ │ │ (nr./data) │ t │ t │ │ │
├────┼──────┼───────────────┼───────────┼──────────────────┼────────┼──────────┤
├────┼──────┼───────────────┼───────────┼──────────────────┼────────┼──────────┤
├────┼──────┼───────────────┼───────────┼──────────────────┼────────┼──────────┤
├────┼──────┼───────────────┼───────────┼──────────────────┼────────┼──────────┤
├────┼──────┼───────────────┼───────────┼──────────────────┼────────┼──────────┤
└────┴──────┴───────────────┴───────────┴──────────────────┴────────┴──────────┘



ANEXA 7

ATRIBUŢII
în domeniul OMG ale compartimentelor de profil din cadrul DADR judeţene

Compartimentul implementare politici, monitorizare, statisticã producţie vegetalã, autorizare OMG:
● analizeazã cererile de autorizare a cultivatorilor de plante modificate genetic şi elibereazã autorizaţiile;
● verificã şi introduce în Registrul judeţean datele referitoare la suprafeţele cultivate cu plante modificate genetic, provenienţa seminţei, soiurile cultivate, producţiile realizate, destinaţia acestora;
● urmãreşte completarea şi transmiterea la timp de cãtre cultivatori a anexelor referitoare la evidenţa cultivatorilor de plante modificate genetic;
● verificã şi transmite periodic Compartimentului OMG din cadrul MAPDR, pe suport electronic, informaţiile cuprinse în anexele referitoare la evidenţa cultivatorilor de plante modificate genetic, pentru constituirea Registrului naţional;
● urmãreşte modul în care cultivatorii de plante modificate genetic aplicã mãsurile de asigurare a coexistenţei culturilor modificate genetic cu cele ecologice sau convenţionale.
Compartimentul inspecţii în producţia vegetalã, OMG, animalã şi industrie alimentarã:
● efectueazã inspecţii şi controale la agenţii economici care cultivã plante modificate genetic, pentru verificarea modului cum aceştia aplicã legislaţia în domeniul OMG;
● colaboreazã cu specialiştii din cadrul Direcţiei judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, ai Comisariatului Naţional al Gãrzii de Mediu, ai Protecţiei consumatorilor, în efectuarea acestor controale;
● participã la informarea publicului, a cultivatorilor şi a consumatorilor privind legislaţia în domeniul OMG.
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016