Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 233 din 8 aprilie 2004  pentru aprobarea Normelor privind atestatele de specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 233 din 8 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor privind atestatele de specificitate pentru produsele agricole si produsele alimentare

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 414 din 10 mai 2004

Vãzând referatul de aprobare privind atestatele de specificitate pentru produsele agricole şi produsele alimentare,
în temeiul <>art. 4 alin. (1) pct. I.23 din Hotãrârea Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Normele privind atestatele de specificitate pentru produsele agricole şi produsele alimentare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
Direcţia generalã de reglementare şi implementare va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Ilie Sârbu

Bucureşti, 8 aprilie 2004.
Nr. 233.

ANEXĂ

NORME
privind atestatele de specificitate pentru produsele agricole şi produsele alimentare

ART. 1
(1) Prezentele norme stabilesc regulile conform cãrora poate fi obţinut un atestat comunitar de specificitate pentru produsele agricole şi produsele alimentare enumerate în anexa nr. I şi pentru produsele alimentare enumerate în anexa nr. II, anexe care fac parte integrantã din prezentele norme.
(2) Prezentele norme se aplicã fãrã a se aduce atingere altor prevederi specifice.
ART. 2
În sensul prezentelor norme, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) specificitate - elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs agricol sau un produs alimentar se distinge în mod clar de alte produse agricole sau produse alimentare similare aparţinând aceleiaşi categorii;
- prezentarea unui produs agricol sau produs alimentar nu este consideratã element în sensul prezentului articol;
- specificitatea nu poate sã se limiteze la o compoziţie calitativã sau cantitativã ori la un mod de producţie stabilit printr-o reglementare comunitarã sau naţionalã ori prin standarde voluntare; totuşi aceastã regulã nu se aplicã dacã reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit în vederea definirii specificitãţii unui produs;
b) grup - orice asociere, indiferent de forma sa juridicã sau de componenţa sa, de producãtori şi/sau procesatori care realizeazã acelaşi produs agricol sau produs alimentar; la acest grup pot participa şi alte pãrţi interesate;
c) atestat de specificitate - recunoaşterea specificitãţii unui produs prin intermediul înregistrãrii sale în conformitate cu prezentele norme.
ART. 3
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale înfiinţeazã şi administreazã un registru de atestate de specificitate, în care se înregistreazã numele produselor agricole şi ale produselor alimentare a cãror specificitate a fost recunoscutã în conformitate cu prezentele norme.
ART. 4
(1) Pentru a figura în registrul menţionat la art. 3 un produs agricol sau un produs alimentar trebuie sã fie produs din materii prime tradiţionale, sã prezinte o compoziţie tradiţionalã sau un mod de producţie şi/sau de prelucrare care reflectã un tip tradiţional de producţie şi/sau de prelucrare.
(2) Înregistrarea nu este permisã în cazul unui produs agricol sau al unui produs alimentar a cãrui specificitate se datoreazã:
a) provenienţei sau originii sale geografice;
b) numai aplicãrii unei inovaţii tehnologice.
ART. 5
(1) Pentru a fi înregistrat, numele produsului agricol sau al produsului alimentar trebuie:
- sã fie specific în sine; sau
- sã exprime specificitatea produsului respectiv.
(2) Numele care exprimã specificitatea, prevãzut la alin. (1) a doua liniuţã, nu poate fi înregistrat dacã:
- se referã doar la cerinţe de ordin general utilizate pentru un ansamblu de produse agricole sau de produse alimentare ori la cele prevãzute de o reglementare comunitarã specificã;
- este înşelãtor, cum este în special cel care se referã la o caracteristicã evidentã a produsului sau care nu corespunde caietului de sarcini ori specificaţiei tehnice a produsului şi nici aşteptãrilor consumatorului cu privire la caracteristicile produsului.
(3) Pentru a fi înregistrat, numele specific prevãzut la alin. (1) prima liniuţã trebuie sã fie tradiţional şi conform cu dispoziţiile naţionale sau consacrat prin folosinţã.
(4) Utilizarea termenului geografic este autorizatã sub un nume care nu intrã sub incidenţa reglementãrilor privind protecţia indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine ale produselor agricole şi produselor alimentare.
ART. 6
(1) Pentru a putea beneficia de un atestat de specificitate, un produs agricol sau un produs alimentar trebuie sã fie conform unui caiet de sarcini.
(2) Caietul de sarcini conţine cel puţin elementele urmãtoare:
- numele produsului în sensul art. 5, redactat în una sau în mai multe limbi;
- descrierea metodei de producţie, inclusiv a naturii şi caracteristicilor materiei prime şi/sau ale ingredientelor utilizate şi/sau a metodei de preparare a produsului agricol ori a produsului alimentar, cu referire la specificitatea acestuia;
- elementele care sã permitã evaluarea caracterului tradiţional în sensul art. 4 alin. (1);
- descrierea caracteristicilor produsului agricol sau ale produsului alimentar, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice şi/sau organoleptice care se raporteazã la specificitate;
- cerinţele minime şi procedurile de inspecţie a specificitãţii.
ART. 7
(1) Numai un grup este abilitat sã depunã o cerere de înregistrare a specificitãţii unui produs agricol sau a unui produs alimentar.
(2) Cererea de înregistrare, care include caietul de sarcini prevãzut la art. 6, se depune la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, care este instituţia publicã centralã cu atribuţii, competenţe şi responsabilitãţi în înregistrarea specificitãţii produselor agricole şi produselor alimentare.
(3) Verificarea cererii şi a caietului de sarcini se face de cãtre organisme private de certificare a conformitãţii şi de inspecţie, aprobate de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, care este instituţia publicã centralã cu atribuţii, competenţe şi responsabilitãţi în verificarea şi inspecţia modului în care sunt aplicate şi respectate prevederile prezentelor norme; cererea împreunã cu caietul de sarcini şi alte documente pe baza cãrora s-a fundamentat decizia se transmit Comisiei Uniunii Europene de cãtre minister.
(4) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale va elabora şi va aproba Regulamentul privind înregistrarea, verificarea, certificarea conformitãţii şi inspecţia atestatelor de specificitate ale produselor agricole şi produselor alimentare, în conformitate cu prezentele norme, precum şi condiţiile de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare, în termen de 6 luni de la publicarea prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 8
(1) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale garanteazã cã toate persoanele care demonstreazã un interes economic legitim sunt autorizate sã consulte cererea de înregistrare a specificitãţii unui produs agricol sau a unui produs alimentar.
(2) Orice persoanã fizicã sau juridicã legitim interesatã poate sã se opunã înregistrãrii propuse, prin expedierea unei declaraţii fundamentate în mod corespunzãtor Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale; ministerul adoptã mãsurile necesare pentru a lua în considerare aceste comentarii sau obiecţii în cadrul termenelor prevãzute.

ANEXA I


────────
la norme
──────────





LISTA
produselor agricole şi produselor alimentare la care se referã
art. 1 alin. (1) din norme
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. în nomenclatura Bruxelles Descrierea produselor
───────────────────────────────────────────────────────────────────
(1) (2)
───────────────────────────────────────────────────────────────────
Capitolul 1 Animale vii
Capitolul 2 Carne şi mãruntaie comestibile
Capitolul 3 Peşte, crustacee şi moluşte
Capitolul 4 Produse din lapte; ouã de pasãre;
miere naturalã
Capitolul 5
05.04 Intestine, vezicã şi stomac de animale (altele decât
peştele), întregi sau bucãţi
05.15 Produse animale nespecificate sau neincluse în altã
parte; animale moarte din cele menţionate la
capitolul 1 sau 3, necorespunzãtoare consumului uman
Capitolul 6 Arbori vii şi alte plante; bulbi, rãdãcini şi altele
la fel; flori tãiate şi frunziş ornamental
Capitolul 7 Vegetale şi câteva rãdãcini şi tuberculi comestibili
Capitolul 8 Fructe şi nuci comestibile; coajã de pepeni sau
citrice
Capitolul 9 Cafea, ceai şi condimente, excluzând matκ
Capitolul 10 Cereale
Capitolul 11 Produse din industria morãritului, malţ şi amidonuri;
gluten; inulin
Capitolul 12 Seminţe şi fructe oleaginoase; diverse grâne
Seminţe şi fructe; plante medicinale şi industriale;
paie şi furaje
Capitolul 13
ex 13.03 Pectine
Capitolul 15
15.01 Unturã şi alte grãsimi de porc topite; grãsimi de
pasãre topite
15.02 Grãsimi netopite de bovine, ovine şi caprine; seu
(inclusiv "premier jus") produs din aceste grãsimi
15.03 Stearina din unturã de porc, oleostearina şi stearina
din seu de vacã; unturã de porc lichidã;
oleo-margarinã; seu de vacã lichid, neemulsionat sau
neamestecat ori nepreparat în nici un fel
15.04 Grãsimi şi uleiuri din peşte şi mamifere marine,
rafinate sau nerafinate
15.07 Ulei vegetal, fluid sau solid, brut, rafinat sau
purificat
15.12 Grãsimi şi uleiuri vegetale sau animale, hidrogenate,
rafinate sau nerafinate, dar nu preparate
15.13 Margarine, înlocuitor de unturã şi alte grãsimi
preparate, comestibile
15.17 Reziduuri rezultate de la tratarea grãsimilor vegetale
sau animale
Capitolul 16 Preparate din carne, peşte, crustacee sau moluşte
Capitolul 17
17.01 Zaharuri din sfeclã şi trestie de zahãr, solide
17.02 Alte zaharuri, sirop de zahãr; miere artificialã
(mixatã sau nu cu miere naturalã); caramel
17.03 Melasã, decoloratã sau nedecoloratã
17.05 Zaharuri, siropuri şi melase aromate sau colorate,
cu excepţia sucurilor de fructe care conţin zahãr
în orice proporţie
Capitolul 18
18.01 Boabe de cacao, întregi sau strivite, materie primã
sau prãjitã
18.02 Coajã de cacao, tãrâţe, pieliţe şi resturi de cacao
Capitolul 20 Preparate din legume, fructe şi alte pãrţi de plante
Capitolul 22
22.04 Must de struguri în fermentare sau cu fermentarea
altfel decât fixatã de o adãugare de alcool
22.05 Vin din struguri proaspeţi, must de struguri cu
fermentare fixatã cu adãugare de alcool
22.07 Alte bãuturi fermentate (de exemplu: cidru, perry
şi mead)
ex 22.08 Alcool etilic sau bãuturi spirtoase, denaturate
sau nu, obţinute din produsele agricole
prevãzute în prezenta anexã, excluzând lichiorul
şi alte bãuturi spirtoase şi preparate
alcoolice, cunoscute ca extracte concentrate pentru
fabricarea bãuturilor
ex 22.10 Oţetul şi înlocuitori de oţet
Capitolul 23 Reziduuri şi resturi din industria alimentarã;
furaje animaliere
Capitolul 24
24.01 Tutun
Capitolul 45
45.01 Plutã neprelucratã, zdrobitã, granulatã sau mãcinatã,
resturi de plutã
Capitolul 54
54.01 In materie primã sau procesat, dar nu tors, câlţ şi
resturi (incluzând fire trase)
Capitolul 57 Cânepã (Cannabis sativa) materie primã sau procesatã,
dar nu toarsã, câlţ sau resturi de cânepã (incluzând
fire trase)
───────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA II


────────
la norme
────────

LISTA
produselor alimentare la care se referã
art. 1 alin. (1) din norme

- Bere
- Ciocolatã şi alte produse alimentare care conţin ciocolatã
- Produse de cofetãrie, brutãrie, patiserie sau biscuiţi
- Aluaturi alimentare, coapte sau umplute
- Produse înainte de coacere
- Sosuri condimentate preparate
- Ciorbe sau supe
- Bãuturi pe bazã de extracte de plante
- Îngheţatã şi şerbet.

_________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016