Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 23 din 15 noiembrie 2011  pentru modificarea si completarea Ordinului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2011 privind functionarea sistemului de plati TARGET2-Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 23 din 15 noiembrie 2011 pentru modificarea si completarea Ordinului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2011 privind functionarea sistemului de plati TARGET2-Romania

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 822 din 21 noiembrie 2011

    Având în vedere prevederile art. 22 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi ale art. 404 şi 405 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul dispoziţiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 şi al prevederilor Hotãrârii Parlamentului României nr. 35/2009 pentru numirea Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României,

    Banca Naţionalã a României emite urmãtorul ordin:

    ART. I
    Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 4/2011 privind funcţionarea sistemului de plãţi TARGET2-România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 443 şi 443 bis din 24 iunie 2011, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. În anexa II, la articolul 1, definiţiile noţiunilor "beneficiar" şi "plãtitor" se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "- «beneficiar» (payee), cu excepţia cazurilor în care este utilizat în contextul art. 39, înseamnã un participant la TARGET2 al cãrui cont PM va fi creditat ca urmare a decontãrii unui ordin de platã;
    .......................................................................
    - «plãtitor» (payer), cu excepţia cazurilor în care este utilizat în contextul art. 39, înseamnã un participant la TARGET2 al cãrui cont PM va fi debitat ca urmare a decontãrii unui ordin de platã;".

    2. În anexa II, la articolul 8 alineatul (4), litera (c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(c) în aprecierea BNR, o astfel de participare ar pune în pericol stabilitatea, buna funcţionare şi securitatea generale ale TARGET2-România sau ale oricãrui sistem component al TARGET2 ori ar periclita îndeplinirea de cãtre BNR a misiunilor sale prevãzute de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi de Statutul Sistemului European al Bãncilor Centrale şi al Bãncii Centrale Europene sau prezintã riscuri din perspectiva prudenţei."

    3. În anexa II, la articolul 34 alineatul (2), litera (e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(e) are loc orice alt eveniment în legãturã cu un participant, eveniment care, în aprecierea BNR, ar pune în pericol stabilitatea, buna funcţionare şi securitatea generale ale TARGET2-România sau ale oricãrui alt sistem component al TARGET2 ori ar periclita îndeplinirea de cãtre BNR a misiunilor sale prevãzute de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi de Statutul Sistemului European al Bãncilor Centrale şi al Bãncii Centrale Europene sau prezintã riscuri din perspectiva prudenţei; şi/sau".

    4. În anexa II, la articolul 39, denumirea marginalã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Protecţia datelor, prevenirea spãlãrii banilor, mãsuri administrative sau restrictive şi aspecte conexe"

    5. În anexa II, la articolul 39, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Atunci când acţioneazã în calitate de furnizor de servicii de platã al unui beneficiar sau al unui plãtitor, participanţii îndeplinesc toate cerinţele care rezultã din mãsurile administrative sau restrictive impuse în temeiul art. 75 sau 215 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce priveşte notificarea şi/sau obţinerea acordului din partea unei autoritãţi competente în legãturã cu procesarea tranzacţiilor. În plus:
    (a) în cazul în care BNR este furnizorul de servicii de platã al unui participant care are calitatea de plãtitor:
    (i) participantul efectueazã notificarea necesarã sau obţine aprobarea în numele bãncii centrale care trebuie în principal sã efectueze notificarea ori sã obţinã aprobarea şi transmite BNR dovada efectuãrii notificãrii sau a obţinerii aprobãrii;
    (ii) participantul nu introduce în TARGET2 niciun ordin de transfer credit pânã nu a obţinut din partea BNR confirmarea cã notificarea necesarã a fost fãcutã sau cã aprobarea a fost obţinutã de cãtre ori în numele furnizorului de servicii de platã al beneficiarului;
    (b) în cazul în care BNR este furnizor de servicii de platã al unui participant care are calitatea de beneficiar, participantul efectueazã notificarea necesarã sau obţine aprobarea în numele bãncii centrale care trebuie în principal sã efectueze notificarea ori sã obţinã aprobarea şi transmite BNR dovada efectuãrii notificãrii sau a obţinerii aprobãrii.
    În sensul prezentului alineat, noţiunile «furnizor de servicii de platã», «plãtitor» şi «beneficiar» au semnificaţiile care le sunt atribuite în cadrul mãsurilor administrative sau restrictive aplicabile."

    6. La anexa III, la definiţia "situaţiei de neîndeplinire a obligaţiilor", litera (h) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(h) cazul în care participarea entitãţii la un alt sistem component al TARGET2 şi/sau la un sistem auxiliar a fost suspendatã sau a încetat;".

    7. La anexa III, denumirea marginalã a paragrafului "Suspendarea sau încetarea acordãrii creditului pe parcursul zilei (intraday credit)" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Suspendarea, limitarea sau încetarea acordãrii creditului pe parcursul zilei (intraday credit)"

    8. La anexa III, punctul 12 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "12. (a) BCN participante suspendã sau pun capãt accesului la creditul pe parcursul zilei în cazul apariţiei uneia dintre urmãtoarele situaţii de neîndeplinire a obligaţiilor:
    (i) contul entitãţii deschis la BCN participantã este suspendat sau închis;
    (ii) entitatea în cauzã înceteazã sã mai îndeplineascã oricare dintre cerinţele prevãzute în prezenta anexã pentru acordarea creditului pe parcursul zilei;
    (iii) o autoritate judiciarã sau altã autoritate competentã adoptã o decizie de punere în aplicare a unei proceduri de lichidare a entitãţii sau de desemnare a unui lichidator ori a unei persoane cu atribuţii echivalente pentru entitatea respectivã sau a oricãrei alte proceduri similare;
    (iv) entitatea este supusã blocãrii fondurilor şi/sau altor mãsuri impuse de Uniune care restricţioneazã capacitatea entitãţii de utilizare a fondurilor proprii.
    (b) BCN participante pot suspenda sau pot pune capãt accesului la creditele pe parcursul zilei dacã o BCN suspendã sau pune capãt participãrii participantului la TARGET2, în temeiul art. 34 alin. (2) lit. (b)-(e) din anexa II, sau dacã intervin una sau mai multe situaţii de neîndeplinire a obligaţiilor [altele decât cele prevãzute la art. 34 alin. (2) lit. (a) din anexa II].
    (c) În cazul în care Eurosistemul decide sã suspende, sã limiteze sau sã excludã accesul contrapãrţilor la instrumentele de politicã monetarã din motive de prudenţã sau de altã naturã, în conformitate cu secţiunea 2.4 din anexa I la Orientarea BCE/2000/7 , BCN participante pun în aplicare respectiva decizie în ceea ce priveşte accesul la creditul pe parcursul zilei, conform prevederilor contractului sau reglementãrilor aplicate de BCN respective.
    (d) BCN participante pot decide sã suspende, sã limiteze sau sã punã capãt accesului unui participant la creditul pe parcursul zilei dacã se considerã cã participantul prezintã riscuri din perspectiva prudenţei. În astfel de cazuri, BCN participantã în cauzã transmite imediat o notificare scrisã BCE şi altor BCN participante, precum şi bãncilor centrale conectate. Dupã caz, Consiliul guvernatorilor decide cu privire la punerea uniformã în aplicare a mãsurilor adoptate în toate sistemele componente ale TARGET2."

    9. La anexa III, punctul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "13. Atunci când o BCN participantã decide sã suspende, sã limiteze sau sã punã capãt accesului la creditul pe parcursul zilei al unei contrapãrţi la politica monetarã a Eurosistemului, aceastã decizie produce efecte de la aprobarea acesteia de cãtre BCE."

    10. În anexa V, la articolul 4 punctul 16 litera (b), sintagma "apendicele IA" se înlocuieşte cu sintagma "apendicele IV", iar sintagma "anexa V" se înlocuieşte cu sintagma "anexa II".

    ART. II
    Prezentul ordin intrã în vigoare la data de 21 noiembrie 2011.
    ART. III
    Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                            Preşedintele
                    Consiliului de administraţie
                   al Bãncii Naţionale a României,
                      Mugur Constantin Isãrescu

    Bucureşti, 15 noiembrie 2011.
    Nr. 23.

                            ----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016