Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ORDIN nr. 228 din 11 iulie 2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la metodele de analiza a probelor si la limitele maxime admise pentru mercur in produsele din pescuit
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 441 din 6 august 2001
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor,
în temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 440/2001 ,
vazand Referatul de aprobare nr. 141.576 din 6 iunie 2001, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,
emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara cu privire la metodele de analiza a probelor şi la limitele maxime admise pentru mercur în produsele din pescuit, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, instituţiile centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor acestui ordin.
ART. 4
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARĂ VETERINARA
cu privire la metodele de analiza a probelor şi la
limitele maxime admise pentru mercur în produsele din pescuit
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte metodele de analiza şi conţinutul total de mercur maxim admis în produsele din pescuit.
CAP. 2
Reguli pentru prelevarea probelor şi metoda de analiza
ART. 2
Conţinutul total de mercur maxim admis în produsele din pescuit, cu excepţia celor prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta norma, este de 0,5 ppm-0,5 mg/kg de greutate de produs proaspãt. Pentru pãrţile comestibile ale speciilor prevãzute în anexa conţinutul total de mercur maxim admis este de 1 ppm-1 mg/kg produs proaspãt.
ART. 3
(1) Metoda de analiza folositã pentru determinarea conţinutului total de mercur din produsele din pescuit este spectometria de absorbţie atomica cu generare de hidruri - tehnica vaporilor reci.
(2) În vederea determinãrii valorii medii a conţinutului de mercur din produsele din pescuit analizele se realizeazã pe un amestec omogen obţinut prin triturarea fina a probelor.
ART. 4
(1) Autoritatea competenta stabileşte programul de recoltare de probe de produse din pescuit proaspete şi congelate. Programul de recoltare de probe de produse din pescuit se stabileşte în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi ţinând cont de urmãtorii factori:
A. Tipul de produs:
a) speciile prevãzute în anexa;
b) alte specii.
B. Numãrul minim de probe care se recolteaza de la fiecare lot pentru fiecare categorie de produs este de:
- categoria a): 10 mostre luate de la 10 indivizi diferiţi;
- categoria b): 5 mostre luate de la 5 indivizi diferiţi.
(2) În cazul unor peşti din speciile prevãzute în anexa, care prezintã marimi diferite, numãrul de probe recoltate trebuie sa fie reprezentativ pentru componenta lotului.
(3) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, lotul este definit astfel: cantitatea de produse din pescuit din aceeaşi specie, care a fãcut obiectul aceluiaşi tratament şi care poate proveni din acelaşi loc de pescuit şi de pe aceeaşi nava.
ART. 5
Conţinutul total de mercur maxim admis în produsele din pescuit poate fi modificat de autoritatea competenta în funcţie de limitele stabilite la nivel internaţional.
ANEXA 1
-------
(la norma sanitarã veterinara)
------------------------------
Rechin (toate speciile)
Ton (Thunnus spp.)
Ton mic (Euthynnus spp.)
Bonito (Sarda spp.)
Plain bonito (Orcynopsis unicolor)
Peste sabie (Xiphias gladnis)
Sailfish (Istrophorus platypterus)
Merlucius (Makaira spp.)
Tipar (Anquilla spp.)
Bass (Dicentrarchus labrax)
Sturion (Acipenser spp.)
Halibut (Hippoglossus hippoglossus)
Peştele roşu (Sebastes marinus, Sebastes mentella)
Blue ling (Molva dipterygia)
Pisica de mare din Atlantic (Anarhuhas lupus)
Pike (Exos lucius)
Cainele de mare portughez (Centroscymnes cvelolepis)
Stiuca (Raja spp.)
Calcan (din speciile Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo)
Anglerfish (Lophius spp.)
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: