Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 226 din 5 august 1997  privind introducerea si operarea serviciilor postale nerezervate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 226 din 5 august 1997 privind introducerea si operarea serviciilor postale nerezervate

EMITENT: MINISTERUL COMUNICATIILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 305 bis din 10 noiembrie 1997
Ministrul comunicaţiilor,
având în vedere <>Hotãrârea Guvernului nr. 129/1997 privind organizarea şi atribuţiile Ministerului Comunicaţiilor,
în temeiul <>Decretului nr. 591/1996 privind numirea Guvernului României,
în temeiul prevederilor <>art. 5 din Legea serviciilor poştale nr. 83/1996 ,

emite prezentul ordin.

ART. 1
Se autorizeaza introducerea şi operarea serviciilor poştale, altele decât serviciile poştale de baza, denumite în continuare servicii poştale nerezervate, în condiţiile regulatorii prevãzute în anexa.
ART. 2
Prezentul ordin intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, urmând ca el sa fie mediatizat şi pus în aplicare de cãtre Direcţia generalã reglementãri.
ART. 3
Autorizaţiile şi avizele eliberate în temeiul unor reglementãri anterioare se echivaleaza cu autorizarea temporarã, valabilã pe o perioada de 90 de zile de la data semnãrii prezentului ordin.
ART. 4
Operatorii postali, autorizaţi în temeiul unor reglementãri anterioare, vor solicita eliberarea autorizaţiei, în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentului ordin în Monitorul Oficial al României. În caz contrar, autorizarea temporarã, conformã prevederilor alineatului anterior, devine nulã de drept.

Ministrul comunicaţiilor,
Sorin Pantis


ANEXA 1


Dispoziţii generale

1. - Conform <>Legii serviciilor poştale nr. 83/1996 , urmãtoarele notiuni se definesc astfel:
(1) serviciile poştale, denumite şi produse poştale: primirea, prelucrarea, transportul sau transmiterea şi predarea trimiterilor poştale la destinaţie;
(2) trimiterile poştale: comunicãri scrise sau înregistrate, documente, valori, acte, bunuri materiale, mandate poştale sau telegrafice, încredinţate operatorilor postali pentru a fi transmise şi predate la destinaţie;
(3) servicii poştale de baza: servicii poştale destinate publicului, efectuate contra cost în interiorul tarii şi în traficul internaţional, privind:
- corespondenta, definitã ca o comunicare scrisã cu caracter personal sau individualizat, materializata sub forma scrisã pe suport fizic sau de alta natura, cum ar fi: scrisori, cãrţi poştale, acte de procedura juridicã, telegrame, imprimate, inclusiv înscrisuri în relief şi înregistrãri sonore pentru utilizarea de cãtre nevãzãtori;
- pachete mici;
- mandate poştale sau telegrafice.
2. - Trimiterile poştale ale serviciului de baza au urmãtoarele dimensiuni şi limite de greutate:
(1) plicuri mici, de forma dreptunghiulara, dintr-o singura bucata:


- dimensiuni minime: 90 mm X 140 mm (2 mm toleranta);
- dimensiuni maxime: 165 mm X 245 mm (2 mm toleranta);
- grosime maxima: 5 mm;
- greutate maxima: 100 g;


(2) plicuri mari, de forma dreptunghiulara, dintr-o singura bucata:


- dimensiuni maxime: 305 mm X 381 mm (2 mm toleranta);
- grosime maxima: 20 mm;
- greutate maxima: 500 g;


(3) pachete mici, de forma dreptunghiulara sau în rulou, care depãşesc dimensiunile maxime ale plicurilor mari:


- dimensiuni maxime pentru trimiterile dreptunghiulare:
* 900 mm, fãrã ca dimensiunea cea mai mare sa depãşeascã 600
mm (2 mm toleranta);
- dimensiuni maxime pentru trimiterile în rulou:
* lungimea plus de doua ori diametrul sa fie de 1.040 mm,
fãrã ca dimensiunea cea mai mare sa depãşeascã 900 mm (2
mm toleranta);
- greutate maxima: 2 kg;


(4) cãrţile poştale, ilustratele, mandatele poştale/telegrafice şi telegramele nu fac obiectul unor dimensiuni şi greutãţi standard.
3. - (1) În vederea creãrii condiţiilor de aplicare a prevederilor <>art. 10 şi 12 din Legea nr. 83/1996 , se defineste reţeaua poştalã publica a Regiei Autonome "Posta Romana" ca fiind ansamblul de resurse umane şi bunuri materiale necesare pentru a asigura: colectarea, prezentarea, prelucrarea, îndrumarea, transportul şi distribuirea la destinatar a trimiterilor poştale supuse serviciului poştal universal.
(2) Colectarea, prezentarea, prelucrarea, îndrumarea, transportul şi distribuirea la destinatar a trimiterilor poştale reprezintã faze şi procese de producţie pentru produsele poştale şi sunt definite prin norme şi instrucţiuni ale Regiei Autonome "Posta Romana".
4. - Utilizarea reţelei poştale a Regiei Autonome "Posta Romana" şi/sau includerea în aceasta a unor faze sau segmente functionale care sunt operate de terţi se face numai pe baze contractuale, în urmãtoarele cazuri:
(1) folosirea reţelei poştale de cãtre operatorii postali titulari de autorizaţii de servicii poştale nerezervate, având ca scop operarea acestor servicii;
(2) concesionarea serviciilor poştale prin licitaţie publica organizatã de Regia Autonomã "Posta Romana", având ca scop ridicarea calitãţii serviciilor şi/sau creşterea eficientei economice a reţelei poştale.

Servicii poştale nerezervate

5. - Serviciile poştale nerezervate nu sunt şi nu au regim de servicii poştale cu valoare adãugatã peste serviciile poştale de baza, ceea ce exclude posibilitatea folosirii serviciilor poştale de baza în întregul lor sau pe tronsoane tehnologice componente.
6. - Se definesc urmãtoarele clase de servicii poştale nerezervate:
(1) clasa serviciilor de curierat accelerat;
(2) clasa serviciilor de curierat în regim de asigurare;
(3) clasa serviciilor de mesagerie;
(4) clasa serviciilor de publicitate şi marketing prin posta.
7. - (1) Termenii şi condiţiile minime, acceptabile pentru fiecare clasa de servicii, sunt cele precizate prin Specificaţiile claselor de servicii poştale nerezervate, cuprinse în tabelul anexat.
(2) Lista cu clasele de servicii poştale nerezervate (pct. 6.) şi specificaţiile respective pot fi extinse sau modificate prin ordin al ministrului comunicaţiilor.

Autorizaţia pentru operarea serviciilor poştale nerezervate

8. - Autorizaţia pentru operarea serviciilor poştale nerezervate cuprinde:
(1) denumirea titularului şi denumirea proprie a serviciului;
(2) clasa serviciului poştal nerezervat;
(3) termenii de funcţionare, de calitate şi de acoperire geograficã;
(4) data expirãrii.
9. - Autorizaţia pentru operarea serviciilor poştale nerezervate se elibereazã persoanelor juridice romane care au ca obiect de activitate serviciile de acest fel, de cãtre Direcţia generalã reglementãri.
10. - Modificarea termenilor autorizaţiei se poate face numai de cãtre Direcţia generalã reglementãri.
11. - Autorizaţia pentru operarea serviciilor poştale nerezervate este valabilã pe o perioada de 10 ani de la data eliberãrii, cu posibilitatea de a fi reînnoitã.
12. - Solicitarea reînnoirii autorizaţiei pentru operarea serviciilor poştale nerezervate se va face cu 60 de zile înainte de data expirãrii autorizaţiei şi urmeazã o procedura de acordare simplificata.
13. - Numele sau denumirea comercialã, proprie serviciilor poştale nerezervate, va fi distinctã pentru fiecare operator poştal autorizat şi va fi înregistratã la Oficiul de Standarde şi Înregistrare a Marcilor.
14. - Autorizarea serviciilor poştale nerezervate va urma procedura cu urmãtoarele etape succesive:
(1) autorizarea temporarã pe o perioada de maximum 60 de zile;
(2) efectuarea de cãtre Ministerul Comunicaţiilor, direct sau prin agenţii sãi specializaţi, de expertize tehnice şi operationale, având ca scop asigurarea termenilor de funcţionare, de calitate şi de acoperire geograficã, asumate prin cererea de autorizare;
(3) eliberarea autorizaţiei pentru operarea serviciilor poştale nerezervate.
15. - Solicitarea în vederea eliberãrii autorizaţiei pentru operarea serviciilor poştale nerezervate va cuprinde:
- cererea de autorizare;
- extras din statut (obiectul de activitate);
- numãrul de înregistrare de la Registrul comerţului;
- numele şi prenumele reprezentantului oficial;
- zona de deservire;
- drepturi de despãgubire;
- condiţii de prezentare;
- denumirea comercialã;
- actele constitutive;
- sediul social;
- descrierea serviciului;
- termene de reclamaţie;
- greutãţi şi dimensiuni;
- norme de calitate.

Obligaţiile generale ale operatorului de servicii poştale nerezervate

16. - Plicul sau ambalajul trimiterilor poştale trebuie sa fie adaptat formei şi naturii conţinutului trimiterii, precum şi condiţiilor de transport.
17. - Operarea altor servicii poştale decât cele autorizate sau a unor servicii poştale ce nu se încadreazã în termenii autorizaţiei este strict interzisã.
18. - (1) Serviciul poştal nerezervat trebuie sa aibã caracter public şi sa nu facã discriminãri între clienţi sau consumatori.
(2) Operatorul poştal trebuie sa asigure confidenţialitatea trimiterilor şi sa se supunã tuturor prevederilor <>Legii nr. 83/1996 .
19. - (1) Corelarea funcţional-operativã a unor servicii poştale nerezervate cu alte servicii similare, în vederea operarii unui serviciu poştal complex, este posibila doar în cazul în care toate acestea sunt autorizate de Ministerul Comunicaţiilor.
(2) Operarea transfrontiera sau naturalizarea unor servicii internaţionale este posibila în condiţiile autorizãrii lor de cãtre Ministerul Comunicaţiilor şi în baza principiilor recunoaşterii mutuale şi a tratamentului egal între operatori.
20. - (1) Operarea serviciilor poştale nerezervate va fi conformã cu toate standardele, procedurile şi reglementãrile organismelor internaţionale la care România este parte.
(2) Codul poştal naţional este identificatorul numeric sau alfanumeric, de patern şi lungime determinata, care individualizeazã în mod univoc adresele poştale din România. Utilizarea lui în specificarea adreselor este obligatorie.
(3) Codul poştal naţional este definit şi este proprietatea intelectualã a operatorului poştal naţional, fiind aprobat prin ordin al ministrului comunicaţiilor. Utilizarea lui face obiectul unui contract cu operatorul naţional.
(4) Folosirea identificatorului României sub forma alfabetica (RO-alpha 2, ROM-alpha 3) sau numericã (642-ncc) este unica pentru toţi operatorii postali romani.
21. - Autorizaţia pentru operarea serviciilor poştale nerezervate este nominalã, indivizibilã şi nu poate face obiectul unei vânzãri.

Suspendarea şi revocarea autorizaţiei pentru operarea serviciilor poştale nerezervate

22. - Ministerul Comunicaţiilor inspecteaza, monitorizeazã sau mãsoarã termenii de funcţionare, de calitate şi de acoperire geograficã ai autorizaţiei, direct sau prin delegare de competenta.
23. - (1) În cazul unor încãlcãri ale termenilor de funcţionare, de calitate sau de acoperire geograficã ai autorizaţiei, Ministerul Comunicaţiilor are dreptul de a suspenda autorizaţia pe o perioada determinata.
(2) Pe perioada suspendãrii, operatorului poştal îi este interzisã operarea serviciilor poştale nerezervate, suspendate şi îi revine direct responsabilitatea readucerii serviciilor în parametrii precizati prin termenii de funcţionare, de calitate şi de acoperire geograficã.
24. - Ministerul Comunicaţiilor poate revoca autorizaţia serviciilor poştale nerezervate, în urmãtoarele situaţii:
(1) încãlcarea prevederilor pct. 23 alin. (2);
(2) încãlcarea repetatã sau voluntara a termenilor de funcţionare, de calitate sau de acoperire geograficã ai autorizaţiei;
(3) la cererea operatorului poştal;
(4) dacã operatorul poştal devine insolvabil.





MINISTERUL COMUNICAŢIILOR
DIRECŢIA GENERALĂ REGLEMENTĂRI


TABEL
Specificaţiile claselor de servicii poştale nerezervate


| Clase de | Zona de | Timpul | Norma | Limita |Observaţii |
|servicii poştale| deservire | de | de | de | |
| nerezervate | |circulaţie|calitate|greutate| |
|----------------|------------------|----------|--------|--------|-----------|
| Curier | LOCO | 6 ore | 95% | max. |- servicii |
| accelerat | | | | 25 kg |de confir- |
| |------------------|----------|--------|--------|mare a pre-|
| | Judeteana (în mi-| | | |dãrii |
| |nimum 20 de loca- | | | max. | |
| |litati din judeţ) | 24 ore | 95% | 25 kg | |
| |------------------|----------|--------|--------| |
| | Nationala (în mi-| | | |- colectare|
| |nimum 400 de loca-| | | max. |şi distri- |
| |litati)*) | 36 ore | 95% | 25 kg |buire de la|
| |------------------|----------|--------|--------|şi la sediu|
| |Serviciu universal| | | |/domiciliu |
| |(în toate locali- | | | max. | |
| |tatile) | 36 ore | 90% | 25 kg | |
|----------------|------------------|----------|--------|--------|-----------|
| Curierat în | LOCO | 24 ore | 97% | max. |- servicii |
| regim de | | | | 20 kg |de confir- |
| asigurare |------------------|----------|--------|--------|mare a pre-|
| | Judeteana (în | | | |dãrii |
| |minim 20 de loca- | | | max. | |
| |litati din judeţ) | 24 ore | 97% | 20 kg | |
| |------------------|----------|--------|--------| |
| | Nationala (în mi-| | | |- asigurare|
| |nimum 400 de loca-| | | max. |de 100% din|
| |litati)*) | 48 ore | 97% | 20 kg |valoarea |
| |------------------|----------|--------|--------|declarata |
| |Serviciu universal| | | | |
| |(în toate locali- | | | max. | |
| |tatile) | 48 ore | 90% | 20 kg | |
|----------------|------------------|----------|--------|--------|-----------|
| Mesagerie | LOCO | 24 ore | 97% | max. |- servicii |
| | | | | 25 kg |de confir- |
| |------------------|----------|--------|--------|mare a pre-|
| | Judeteana (în mi-| | | |dãrii |
| |nimum 20 de loca- | | | max. | |
| |litati din judeţ) | 24 ore | 97% | 25 kg | |
| |------------------|----------|--------|--------| |
| | Nationala (în mi-| | | | |
| |nimum 400 de loca-| | | max. | |
| |litati)*) | 48 ore | 97% | 25 kg | |
| |------------------|----------|--------|--------| |
| |Serviciu universal| | | | |
| |(în toate locali- | | | max. | |
| |tatile) | 48 ore | 90% | 25 kg | |
|----------------|------------------|----------|--------|--------|-----------|
| Publicitate şi| LOCO | 36 ore | 95% | max. | |
| marketing prin| | | | 2 kg | |
| posta |------------------|----------|--------|--------| |
| | Judeteana (în mi-| | | | |
| |nimum 20 de loca- | | | max. | |
| |litati din judeţ) | 48 ore | 95% | 2 kg | |
| |------------------|----------|--------|--------| |
| | Nationala (în mi-| | | | |
| |nimum 400 de loca-| | | max. | |
| |litati)*) | 72 ore | 95% | 2 kg | |
| |------------------|----------|--------|--------| |
| |Serviciu universal| | | | |
| |(în toate locali- | | | max. | |
| |tatile) | 96 ore | 90% | 2 kg | |
|----------------|------------------|----------|--------|--------|-----------|

*) Cu distribuţie omogenã pe tot cuprinsul tarii, astfel încât sa se acopere minimum 5 localitãţi pe fiecare judeţ.


Director general,



----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016