┌──────────┐
│ │
│ Ştampila │ .......................................
│ │ (semnatura medicului veterinar oficial)
└──────────┘
IV. Informaţii de sãnãtate suplimentare:
Din partea medicului veterinar prezent la momentul încãrcãrii în mijloacele de transport final (i.e. avion), dacã mijloacele de transport diferã de cele anterioare.
Eu, subsemnatul medic veterinar, prin prezenta certific ca am inspectat pasarile pe data de.................. la .......... (ora) şi nu am descoperit semne clinice sau vreo suspiciune de boala infectioasa şi ca acestea sunt apte sa calatoreasca.
Detalii de zbor: linia aerianã ........... numãrul zborului: .............
Acest certificat este valabil cinci zile.
Eliberat la ............ la data de...........................
┌────────────┐ ....................................................
│ Ştampila │ (semnatura medicului veterinar oficial)*(4)
│ Stamp*(4) │ ....................................................
└────────────┘ (numele cu majuscule, calificarile şi titlul)
___________
*(1) Trebuie sa fie completatã doar dacã autorizarea de export cãtre România este restrictionata la anumite regiuni ale tarii terţe în cauza.
*(2) Indicaţi mijloacele de transport şi mãrcile de înregistrare sau numele de înregistrare, dupã caz.
*(3) Dacã e cunoscut.
(a) Un certificat separat trebuie sa fie emis pentru fiecare transport de pãsãri.
(b) Originalul certificatului trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la postul de inspecţie şi controale de la frontiera.
(c) Trebuie sa fie completat în ziua încãrcãrii şi toate limitele de timp la care s-a referit trebuie sa fie corelate cu acea data.
*(4) Ştampila şi semnatura trebuie sa fie de culoare diferita de cea a tipariturii.
ANEXA 3
la norma sanitarã veterinara
CONDIŢII MINIME PENTRU AUTORIZAREA CENTRELOR ŞI STATIILOR
DE CARANTINA PENTRU STRUTI
CAP. I
Construcţia şi echiparea centrului sau statiei de carantina
1. Centrul sau statia de carantina trebuie sa fie o clãdire separatã de exploataţii de pãsãri de ferma şi de alte exploataţii de pãsãri printr-o distanta rezonabila, ţinând cont de epidemiologie bolii de Newcastle şi a influentei aviare, referitor la rãspândirea aeropurtata a agenţilor patogeni ai acestor boli.
2. Uşile de intrare/ieşire trebuie sa se poatã închide, cu semne ce indica: "CARANTINA - Nu se admit persoane neautorizate".
3. Clãdirea trebuie sa fie echipata cu facilitãţi pentru spalarea mainilor.
4. Uşile de intrare şi de ieşire cãtre clãdire şi cãtre fiecare unitate de carantina trebuie sa fie sisteme cu usa dubla.
5. Bariere de igienizare trebuie sa fie instalate la toate intrãrile/ieşirile din clãdire şi din diferite unitãţi.
6. Toate echipamentele trebuie sa fie confectionate în asa fel încât sa poatã fi curatate şi dezinfectate.
7. Magazia de furaje trebuie sa asigure protecţie fata de alte pãsãri, rozatoare şi insecte.
8. Trebuie sa fie disponibil un container, pentru a se depozita gunoiul.
CAP. II
A. Prevederi privind managementul
1. Centrele sau staţiile de carantina trebuie:
a) sa aibã un sistem de control eficient, astfel încât sa asigure supravegherea adecvatã a animalelor,
b) sa fie sub controlul şi responsabilitatea unui medic veterinar oficial,
c) sa fie curatate şi dezinfectate în conformitate cu un program autorizat de autoritatea veterinara competenta, dupã care va exista o perioada corespunzãtoare de "odihna". Dezinfectantele utilizate trebuie sa fie autorizate pentru acest scop de autoritatea competenta.
2. Sa fie aplicat principiul "totul plin, totul gol" pentru fiecare clãdire sau unitate de carantina.
3. Sa fie luate precautii pentru a se preveni contaminarea incrucisata între activitãţile de transport ce intra şi ies din aceasta.
4. Nici o persoana neautorizata nu poate intra în clãdirea de carantina.
5. Persoanele care intra în clãdirea de carantina trebuie sa poarte îmbrãcãminte protectoare, incluzând şi incaltaminte adecvatã acestui scop.
6. Vor fi evitate orice contacte ale personalului ce ar putea cauza contaminare între unitãţi.
7. Trebuie sa fie disponibil echipament corespunzãtor pentru curatare şi dezinfecţie.
8. Curatarea şi dezinfectia custilor sau cuibarelor utilizate pentru transport trebuie sa fie efectuate în statia de carantina, cu excepţia cazului când acestea sunt distruse. Dacã sunt refolosite, acestea trebuie sa fie confectionate dintr-un material ce permite o curatare şi dezinfecţie eficienta. Custile şi cuibarele trebuie sa fie distruse în asa fel încât sa se evite rãspândirea microorganismelor patogene.
9. Gunoaiele şi resturile trebuie sa fie colectate în mod regulat, depozitate într-un container de gunoi şi tratate în asa fel încât sa se evite rãspândirea agenţilor cauzali ai bolii.
10. Carcasele de pãsãri moarte trebuie sa fie examinate la un laborator oficial, desemnat de autoritatea veterinara competenta.
11. Analizele şi tratamentele necesare trebuie sa fie efectuate sub coordonarea şi în baza controlului medicului veterinar oficial.
12. Medicul veterinar oficial trebuie sa fie informat de orice imbolnavire sau moarte a pasarilor şi/sau a puilor de gaina santinela în timpul perioadei de carantina.
13. Persoana responsabilã de clãdire sau de centru trebuie sa ţinã o înregistrare a:
a) datei, numãrului şi a speciilor de pãsãri ce intra şi ies cu fiecare transport;
b) copiilor certificatelor de sãnãtate şi de trecere a frontierei ce însoţesc pasarile importate;
c) numerelor de identificare individualã a pasarilor;
d) oricãrei observaţii semnificative: cazuri de imbolnavire şi numãrul de pãsãri moarte zilnic;
e) datelor şi rezultatelor testarii; tipul şi datele tratament;
f) persoanelor ce intra în centrul de carantina.
14. Aceasta înregistrare trebuie sa fie ţinuta pentru cel puţin un an de zile.
ANEXA 4
la norma sanitarã veterinara
PROCEDURI DE EXAMINARE, PRELEVARE DE PROBE ŞI TESTARE PENTRU
BOALA DE NEWCASTLE ŞI INFLUENTA AVIARA
1. În timpul carantinei fie sunt utilizaţi pui santinela ori dacã nu sunt utilizaţi pui santinela, pasarile importate trebuie sa fie supuse urmãtoarelor proceduri:
A. Cu utilizare de pui de santinela:
1. trebuie sa fie prelevate de la toţi puii santinela probele de sânge pentru examinare serologica dupã 21 de zile dupã ce pasarile importate au intrat în carantina şi cu cel puţin trei zile înaintea sfarsitului perioadei de carantina;
2. dacã puii santinela prezintã rezultate serologice pozitive sau neconcludente, pasarile importate trebuie sa fie supuse examinãrii virusologice. În acest sens, trebuie sa fie prelevate tampoanele cloacale (sau din fecale) de la toate pasarile, dacã transportul este mai mic de 60 de pãsãri sau de la 60 de pãsãri în cazul transporturilor mai mari.
B. Fãrã utilizarea puilor santinela: Pasarile importate trebuie sa fie examinate virusologie (testarea serologica nu este corespunzãtoare). Trebuie sa fie prelevate tampoanele cloacale (sau din fecale) de la toate pasarile, dacã transportul este mai mic de 60 de pãsãri sau de la 60 de pãsãri în cazul transporturilor mai mari în timpul primelor 7-15 zile ale perioadei de carantina.
2. Suplimentar fata de testarea stabilitã la lit. A, pct. 1 lit. B, trebuie sa fie prelevate urmãtoarele probe pentru examinarea virusologica:
1. tampoane cloacale (sau din fecale) şi tampoane traheale (dacã e posibil) de la pãsãri bolnave clinic sau de la pui de gaina santinela;
2. conţinut intestinal, creier, trahee, pulmoni, ficat, splina, rinichi şi alte organe afectate în mod evident, de la fiecare pasare moarta, în cel mai scurt timp de la:
a) puii santinela morţi, toate pasarile moarte în momentul sosirii precum şi de la cele ce mor în timpul carantinei, sau
b) cel puţin 10% din pasarile moarte, în cazul unei mortalitati ridicate, în cazul transporturilor mari de pãsãri de dimensiuni mici.
3. Toate testarile virusologice şi serologice privind probele prelevate în timpul carantinei trebuie sa fie efectuate de un laborator oficial, desemnat de autoritatea veterinara competenta, utilizând proceduri de diagnostic în concordanta cu anexa nr. 3 a "Normei sanitare veterinare privind mãsurile de profilaxie, supraveghere şi combatere a bolii de Newcastle (pseudopesta aviara)" şi cu anexa nr. 3 a "Normei sanitare veterinare privind diagnosticul, profilaxia, supravegherea şi combaterea influentei aviare (pesta aviara clasica)". Pentru examinarea virusologica este permisã comasarea de probe, pana la maxim cinci probe, de la pãsãri individuale. Materiile fecale trebuie sa fie comasate separat de probele de organe şi de probele de tesut.
4. Izolatele de virus trebuie trimise la laboratorul naţional de referinta.
ANEXA 5
la norma sanitarã veterinara
VARIANTE DE FLUX TEHNOLOGIC UTILIZATE ÎN
CREŞTEREA ŞI EXPLOATAREA STRUTILOR
1. Creşterea şi exploatarea strutilor este o activitate care necesita profesionalism, fiind prea scumpa pentru a fi hobby. Înfiinţarea unei ferme pentru creşterea şi exploatarea strutilor se poate realiza în mai multe variante, dintre care cele mai frecvente se bazeazã pe cumpãrarea de oua de incubat, de tineret în varsta de 3-5 luni, de tineret la varsta maturitatii sexuale şi de struti adulti.
2. Începerea activitãţii prin cumpãrarea de oua de incubat este posibila dacã viitorul fermier are deja construite: statia de incubatie adecvatã, spaţiile de demaraj cu mediu controlat, spaţii de creştere cu sau fãrã mediu controlat, în funcţie de anotimp. Este o varianta riscanta a carei reusita este condiţionatã de calitatea genitorilor şi a condiţiilor de demaraj şi de creştere asigurate. Aceasta varianta necesita resurse financiare iniţial mai mari decât variantele în care activitatea se începe cu achiziţionarea de tineret. Perioada de timp necesarã pentru obţinerea producţiei - oua, carne, este mai larga decât cea în care activitatea se începe prin cumpãrarea de tineret.
3. Varianta de începere a activitãţii prin cumpãrarea de tineret în varsta de 3-5 luni poate fi aleasã în situaţia în care viitorul fermier are spaţiile de creştere necesare. Este o varianta mai sigura deoarece tineretul din aceasta categorie de varsta este mai rezistent, mortalitatea fiind mult mai redusã. Investitorul care alege aceasta varianta are nevoie de resurse materiale mai reduse şi un ragaz mai lung pentru construirea restului de obiective necesare închiderii circuitului. Dezavantajul este legat de faptul ca şi durata de timp pana la obţinerea producţiei este mai lungã.
4. Demararea activitãţii prin cumpãrarea de tineret la varsta maturitatii sexuale, de peste 18 luni, este o varianta mai costisitoare decât cea anterioarã bazatã pe achiziţionarea de tineret de varsta mica, dar prezintã avantajul unei perioade de timp mai scurte pana la obţinerea producţiei. Dezavantajul îl constituie perioada mai scurta pentru construirea spaţiilor de incubatie, de demaraj şi a restului de spaţii destinate tineretului, în cazul când acestea nu exista.
5. Abordarea activitãţii de creştere şi exploatare a strutilor prin achiziţionarea de reproducatori adulti, indiferent de numãrul perechilor sau al familiilor, este varianta cea mai costisitoare ca investiţie pe termen scurt, dar şi varianta în care recuperarea acesteia prin producţia obţinutã este cea mai rapida.
6. Indiferent de varianta folositã, fermierul trebuie sa asigure asistenta sanitarã veterinara, în funcţie de dimensiunea fermei, prin medic veterinar propriu sau pe baza de contract cu un medic veterinar concesionar sau liber profesionist.
ANEXA 6
la norma sanitarã veterinara
PRECIZĂRI REFERITOARE LA ALIMENTAŢIA DIFERITELOR CATEGORII DE STRUTI
A. TEHNICA HRANIRII PUILOR DE STRUT
Sacul vitelin la ecloziune reprezintã pana la o treime din greutatea corporalã a embrionului şi reprezintã rezerva de hrana şi apa pentru primele 5-6 zile de viata a acestuia. Furajarea puilor de strut are ca obiectiv asigurarea necesitãţilor nutritionale în vederea menţinerii stãrii de sãnãtate şi de exprimare a potenţialului genetic mare a acestora. Se poate realiza cu amestec unic, furaj combinat specific sau furaj combinat starter pentru pui de gaina sau de curca. Ratia se poate suplimenta în primele doua sãptãmâni de viata, cu ou fiert şi morcov ras. Pentru stimularea consumului, în afarã nutreţului combinat se poate administra mazare verde tocata. În situaţia în care se folosesc retete de nutreturi combinate starter pentru pui de carne, ratia zilnica se va suplimenta în proporţie de la 5 la 20% cu fan de leguminoase macinate sau tocate marunt şi cu macroelemente, microelemente şi vitamine. Puii de strut prefera hrana umeda celei uscate. Cantitatea de hrana uscata administratã zilnic se va limita la 1,5-3% din greutatea acestora. În timpul nopţii nu este necesarã administrarea de furaj. Dupã varsta de 2-3 sãptãmâni, când puii au invatat sa manance bine şi condiţiile climatice permit, aceştia pot fi scoşi pe pasune. Scoaterea pe pasune se face numai dupã administrarea de nutreturi concentrate şi dupã ce roua s-a ridicat. Pentru început, durata scoaterii pe pasune va fi de o jumãtate de ora, de doua ori pe zi. Timpul de scoatere la pasune creste pe mãsura obisnuirii acestora.
B. TEHNICA HRANIRII TINERETULUI DE STRUT
1. Alimentaţia tineretului de strut vizeazã asigurarea stãrii de sãnãtate şi valorificarea optima a potenţialului de creştere în greutate, mai redus decât în perioada de varsta de 0-3 luni. În acest context, pentru a evita risipa în substanţe nutritive, ratiile vor trebui sa conţinã mai multe fibroase. Acestea sunt bine valorificate datoritã nivelului de dezvoltare a tubului digestiv. Pentru aceasta perioada se pot folosi retete de amestec unic şi nutreturi combinate. Pentru categoria de varsta 4-10 luni, în cazul în care se folosesc furaje combinate cu 16% PB şi 11-12 Mj EM/kg, acestea se amesteca în proporţie de 2/1 cu fan de leguminoase tocat mare şi 3% fãina de oase sau fosfat de calciu. Pentru categoria de varsta de 11-14 luni, când se folosesc furaje combinate cu 15% PB şi 11,5 Mj/kg, acestea se combina în proporţie de 60% cu 40% fan de livada şi 4 kg natriu fosfat la 100 kg amestec.
2. Tineretul de strut, în funcţie de condiţiile concrete poate fi hranit în mai multe feluri, respectiv cu un amestec de nutreturi sau cu fibroase (fan, nutret verde deshidratat) sau/şi suculente (masa verde, sfecla, siloz, varza, etc.) şi un supliment de concentrate, astfel:
a) amestecul de furaj cel mai frecvent folosit este cel obţinut între nutreturile fibroase tocate sau macinate la dimensiuni mai mici de 12 mm, cu masa verde tocata; acesta trebuie fãcut zilnic pentru a fi consumat proaspãt.
b) nutreturile fibroase pot fi stocate sub forma de fan sau sub forma deshidratata şi se administreazã sub forma granulata sau negranulata (tocata sau macinata). Furajul sub forma deshidratata are o valoare nutritiva superioarã fanului obţinut din aceeaşi specie de planta. Astfel, lucerna deshidratata conţine 17-21% proteina bruta, iar fanul de lucerna, 13-15% proteina bruta.
c) nutreturile verzi sub forma de masa verde se pot administra la tarc, dupã cosire şi tocare, ca atare sau în amestec cu fibroase asa cum s-a arãtat anterior; pot fi ingerate de pãsãri prin autoservire dacã acestea sunt scoase la pasunat, în jurul vârstei de 4 luni; pe perioada de pasunat se asigura un supliment de concentrate, care trebuie sa acopere 60% din necesarul zilnic de substanta uscata. În cazul în care se practica pasunatul este necesar sa se asigure soproane pentru protecţia fata de fact orii excesivi de mediu (ploi reci, canicula).
d) nutreturile insilozate, în special silozul de porumb se poate folosi cu rezultate foarte bune în alimentaţia tineretului de strut destinat producţiei de carne. Porumbul se insilozeaza în faza de lapte ceara. Se poate insiloza ca planta intreaga, recoltat de la nivelul solului sau tãiat imediat sub nivelul stiuletilor. Silozul obţinut prin taierea plantei imediat sub nivelul stiuletilor asigura obţinerea unui "supersiloz" cu valoare nutritiva superioarã silozului obişnuit. Supersilozul reprezintã modul de recoltare care asigura cea mai buna corelatie între calitate şi cantitate. Silozul de porumb bogat în energie şi fibre putine se administreazã în amestec cu lucerna uscata, de preferat deshidratata şi un concentrat proteino-vitamino-mineral. Amestecul obţinut prin malaxarea celor trei componente arãtate se poate administra de la varsta de 3-4 luni, pana la sacrificare. Cu bune rezultate se pot folosi, dupã formula arãtatã la silozul de porumb şi silozul de orz şi ovaz.
e) taiteii de sfecla uscati se pot incorpora în ratia tineretului de strut, în proporţie de 15-20%, pentru o durata de 2-3 zile pe luna, pentru efectul lor laxativ. Se vor introduce în ratie, dacã sunt disponibili, ori de câte ori fecalele sunt prea compacte.
C. TEHNICA HRANIRII STRUTILOR DE REPRODUCŢIE
1. Alimentaţia strutilor de reproducţie conditioneaza nivelul producţiei de oua, a fecunditatii, a eclozionabilitatii şi a viabilitatii progenilor. Subalimentatia în funcţie de gradul ei poate conduce pana la abolirea dansului nuptial, iar suprlimentarea poate genera ingrasarea femelelor şi inhibarea producţiei de oua şi agresivitatea extrema a masculilor, care impiedica clocirea oualor de cãtre femele.
2. Evaluarea eficientei furajarii se face în mod obiectiv prin cantariri de control şi subiectiv prin examen clinic, respectiv aprecierea convexitatii abdomenului şi a culorii pielii. Astfel culoarea verde-albastruie a pielii este un indiciu al suprlimentatiei. Necesitãţile nutritionale ale reproducatorilor sunt diferite în funcţie de starea fiziologica, fiind mai mari în sezonul de ouat, decât în sezonul de repaus.
ANEXA 7
la norma sanitarã veterinara
CARACTERISTICILE FENOTIPICE PE BAZA CĂRORA POT FI RECUNOSCUTE SEXELE
┌─────────────────────────────────────────┬───────────────────────┬────────────┐
│Caracteristici generale pentru ambele │Mascul │Femela │
│sexe │ │ │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼────────────┤
│Capul este acoperit cu adancituri │Culoarea azurie │Idem, mai │
│pufoase │cãtre gri │clara │
│ │ │ │
│Ciocul, bont, drept şi plat, cu un │Culoarea roşie │Culoarea │
│invelis cornos. Narile de lungime │aprinsa cu │gri închis │
│mijlocie, alungite şi bine montate │protuberanta distala │ │
├─────────────────────────────────────────┴───────────────────────┴────────────┤
│Mandibula bine dezvoltata, deschiderea bucala fiind extinsã; ochii mari; │
│mobili în toate direcţiile şi protejati de pleoape cu gene. Deschiderile │
│auditive ample, goale, foarte vizibile. │
├─────────────────────────────────────────┬───────────────────────┬────────────┤
│Gat robust, foarte mobil │Bine intins │Intins, │
│ │ │mai scurt │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼────────────┤
│Corp masiv, alungit, zone goale pe stern,│Penaj negru │Penaj │
│zona ventrala inferioarã şi coaste. │ │gri-brun │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼────────────┤
│Aripi înalte pentru zbor, acoperite │Toate alb │Unele pene │
│de pene lungi şi matasoase. │stralucitoare │sunt alb │
│ │ │murdare. │
├─────────────────────────────────────────┼───────────────────────┼────────────┤
│Coada cu pene asemãnãtoare celor │Idem │Idem │
│de pe aripi │ │ │
├─────────────────────────────────────────┴───────────────────────┴────────────┤
│Picioare cu articulatii posterioare musculoase, puternice, lipsite de pene. │
│Regiunea coastelor are o culoare gri-albastruie a pielii │
├─────────────────────────────────────────┬───────────────────────┬────────────┤
│Tarsele acoperite cu largi solzi de │Roşu aprins │Gri │
│culoare │ │ │
├─────────────────────────────────────────┴───────────────────────┴────────────┤
│Gheara (laba piciorului) este groasa, robusta şi formatã din doua degete, │
│dintre care cel interior care este prevãzut cu o unghie (inglon), este mult │
│mai dezvoltat în sus, este îndreptat înainte şi este unicul cu care strutul │
│se sprijinã pe sol. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘