Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 222 din 15 octombrie 1998  privind autorizarea retelelor si a serviciilor de radiocomunicatii cu destinatie publica, pentru transmisii vocale si/sau de date, de tip simplex, repetor conventional si semiduplex cu acces multiplu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 222 din 15 octombrie 1998 privind autorizarea retelelor si a serviciilor de radiocomunicatii cu destinatie publica, pentru transmisii vocale si/sau de date, de tip simplex, repetor conventional si semiduplex cu acces multiplu

EMITENT: MINISTERUL COMUNICATIILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 452 din 26 noiembrie 1998
Ministrul comunicaţiilor,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 129/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor,
în temeiul <>Legii telecomunicatiilor nr. 74/1996 ,

emite prezentul ordin.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentul ordin reglementeazã autorizarea reţelelor şi a serviciilor de radiocomunicatii cu destinaţie publica, pentru transmisii vocale şi/sau de date, de tip: simplex, simplex cu statie coordonatoare, semiduplex cu repetor convenţional, semiduplex cu acces multiplu tip "trunking".
(2) Nu fac obiectul prezentului ordin reţelele independente prevãzute la <>art. 26 alin. (3) din Legea telecomunicatiilor nr. 74/1996 , care pot funcţiona fãrã autorizaţie, reţelele de radiocomunicatii independente prevãzute la <>art. 1 alin. (3) din Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 14/1998 , reţelele şi serviciile de radiotelefonie cu acces multiplu tip "celular" şi reţelele de radiotelefonie care utilizeazã aparate cu putere redusã şi antena incorporata sau aparate care funcţioneazã în banda de 27 MHz (citizens band - CB), care exploateazã frecventele în comun.
(3) Realizarea şi operarea reţelelor prevãzute la alin. (1) se fac în baza unei licenţe de operare pentru reţea de radiocomunicatii cu destinaţie publica, denumita în continuare licenta, care se elibereazã în condiţiile prezentului ordin.
ART. 2
În accepţiunea prezentului ordin se definesc:
a) reţea de radiocomunicatii cu destinaţie publica - reţea de radiocomunicatii destinatã asigurãrii de servicii de telecomunicaţii, altele decât cele de baza, cãtre public în baza "clauzei reţelei deschise", în conformitate cu prevederile <>art. 7 lit. n) din Legea telecomunicatiilor nr. 74/1996 ;
b) reţea localã - atunci când utilizatorii sunt amplasati într-o singura localitate (municipiu, oraş, comuna);
c) reţea zonala - atunci când utilizatorii sunt amplasati în cel mult 5 judeţe.
ART. 3
Poate fi titular de licenta orice persoana juridicã romana, înregistratã legal în România.
ART. 4
(1) Reţelele de radiocomunicatii care fac obiectul prezentului ordin pot fi interconectate în condiţiile prevãzute în <>Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 175/1998 privind interconectarea reţelelor de telecomunicaţii.
(2) Este interzisã tranzitarea prin reţelele de radiocomunicatii care fac obiectul prezentului ordin a traficului generat de alte reţele de telecomunicaţii.
ART. 5
(1) Frecventele radioelectrice necesare functionarii reţelelor de radiocomunicatii reglementate prin prezentul ordin vor fi înscrise în licenta, iar plata tarifelor de utilizare a spectrului radioelectric se va face, în conformitate cu reglementãrile în vigoare, la Regia Autonomã "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".
(2) Nu se elibereazã licenţe atunci când nu exista frecvente radioelectrice disponibile.
ART. 6
(1) Numerele necesare identificarii utilizatorilor reţelelor de radiocomunicatii cu destinaţie publica vor fi alocate în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
(2) Titularii licenţelor se vor conformã ordinelor ministrului comunicaţiilor privind schimbarea Planului naţional de numerotare, în cazul în care reţelele lor de radiocomunicatii fac obiectul unor astfel de planuri.
(3) Titularii licenţelor vor realiza reţelele luând mãsuri tehnice de utilizare eficienta a spectrului radioelectric (folosirea antenelor directive la staţiile fixe şi utilizarea celor omnidirectionale numai în cazuri bine justificate, utilizarea statiilor fixe şi mobile cu putere redusã etc.).

CAP. 2
Procedura de autorizare

ART. 7
(1) Licenta se acorda prin licitaţie publica, organizatã de Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generalã reglementãri, în conformitate cu prevederile legale.
(2) Licenta se elibereazã de cãtre Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generalã reglementãri, în baza unei taxe de licenta prevãzute de lege. Termenul de eliberare a licenţei este cel prevãzut de reglementãrile în vigoare.
ART. 8
(1) În scopul obţinerii licenţei, reţeaua de radiocomunicatii trebuie definitã prin arhitectura şi modul de organizare ale acesteia, prezentate în documentaţia de participare la licitaţie.
(2) Titularul unei licenţe nu deţine exclusivitate asupra furnizarii echipamentelor terminale (la utilizator), având obligaţia de a accepta în reţea orice echipament autorizat şi compatibil cu reţeaua, în limita capacitãţii minime disponibile.
(3) Capacitatea minima disponibilã a unei reţele de radiocomunicatii care face obiectul prezentului ordin este de 40 de staţii/ canal/ reţea localã. Pentru reţelele zonale, capacitatea minima disponibilã este mai mare, proporţional cu numãrul de judeţe în care funcţioneazã reţeaua.
ART. 9
Termenul de valabilitate a licenţei este de 5 ani. Licenta este netransmisibila şi poate fi reînnoitã în condiţiile <>Legii telecomunicatiilor nr. 74/1996 .
ART. 10
(1) Echipamentele terminale ale reţelei de radiocomunicatii cu destinaţie publica trebuie sa respecte standardele şi normele tehnice în vigoare pe plan naţional.
(2) În baza licenţei eliberate de Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generalã reglementãri, titularul va solicita Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" acordul de procurare a echipamentelor care intra în componenta reţelei.
(3) Titularul reţelei construieste reţeaua şi solicita avizul tehnic de funcţionare de la Regia Autonomã "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".
(4) Punerea în funcţiune a reţelei este permisã numai dupã obţinerea autorizaţiei tehnice de funcţionare, eliberata de Regia Autonomã "Inspectoratul General al Comunicaţiilor", potrivit reglementãrilor în vigoare.
(5) Punerea în funcţiune a reţelelor de tip simplex, simplex cu statie coordonatoare şi semiduplex cu repetor convenţional se va face în termen de cel mult 6 luni de la obţinerea acordurilor de procurare a echipamentelor.
(6) Punerea în funcţiune a reţelelor tip "trunking" se va face în termen de cel mult 9 luni de la obţinerea acordurilor de procurare.
ART. 11
(1) Autorizaţiile tehnice de funcţionare, controlul permanent al respectãrii prevederilor autorizaţiilor de funcţionare, utilizarea spectrului radioelectric, precum şi celelalte activitãţi asociate sunt supuse unor tarife, potrivit reglementãrilor în vigoare, care se percep de cãtre Regia Autonomã "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".
(2) Tarifele de utilizare a spectrului radioelectric se plãtesc la Regia Autonomã "Inspectoratul General al Comunicaţiilor", din momentul punerii în funcţiune a reţelei.

CAP. 3
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 12
Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generalã reglementãri poate solicita titularului licenţei informaţii legate de funcţionarea şi serviciile reţelei de radiocomunicatii şi poate verifica respectarea prevederilor din licenta.
ART. 13
Licenta nu înlocuieşte alte documente (avize, autorizaţii, acorduri referitoare la mediu, amenajarea teritoriului, urbanism, drepturi de acces pe domeniul public sau privat etc.) necesare, potrivit prevederilor legale, pentru autorizare.
ART. 14
(1) Licenta poate fi retrasã parţial sau total, temporar sau definitiv, de cãtre Direcţia generalã reglementãri din cadrul Ministerului Comunicaţiilor, dacã titularul acesteia incalca obligaţiile prevãzute în licenta, precum şi prevederile altor reglementãri în vigoare.
(2) Mãsura retragerii licenţei se ia dupã avertizarea prealabilã pentru intrarea în legalitate şi dupã verificarea veridicitatii susţinerilor titularului de licenta, comunicate în cel mult 30 de zile de la primirea avertizarii.
(3) Autorizaţia tehnica de funcţionare se retrage de cãtre Regia Autonomã "Inspectoratul General al Comunicaţiilor", dacã titularul acesteia incalca obligaţiile prevãzute în autorizaţie, precum şi prevederile altor reglementãri în vigoare.
ART. 15
Regia Autonomã "Inspectoratul General al Comunicaţiilor" va examina şi va propune spre aprobare Ministerului Comunicaţiilor alocarea altor benzi de frecventa, în scopul utilizãrii lor pentru realizarea de reţele de radiocomunicatii cu destinaţie publica. Autorizarea lor se face în conformitate cu procedura prevãzutã în prezentul ordin.
ART. 16
Se abroga prevederile <>ordinelor ministrului comunicaţiilor nr. 54/1992 , nr. 224/1992 şi nr. 364/1993.
ART. 17
(1) Pentru cererile de autorizare aflate în curs de derulare autorizarea se va face în baza avizului tehnic favorabil al reţelei respective, dat de cãtre Regia Autonomã "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".
(2) Aceste autorizaţii se elibereazã numai pentru reţelele şi serviciile de radiocomunicatii pentru care dreptul de operare a fost obţinut fãrã licitaţie. Autorizaţiile sunt valabile pentru o perioada de 5 ani, iar pentru obţinerea lor se vor plati taxe de autorizare, care se fac venit la bugetul de stat, în conformitate cu <>Legea telecomunicatiilor nr. 74/1996 .
(3) La expirarea valabilitãţii autorizaţiilor eliberate anterior prezentului ordin, titularii pot solicita acordarea licenţelor de operare, fãrã licitaţie, în condiţiile art. 9 din prezentul ordin.
ART. 18
Prezentul ordin va intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României şi va fi pus în aplicare prin grija Direcţiei generale reglementãri din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi a Regiei Autonome "Inspectoratul General al Comunicaţiilor".

Ministrul comunicaţiilor,
Sorin Pantis

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016