Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN Nr. 2212 din 11 noiembrie 1996  pentru modificarea si completarea   Ordinului ministrului de stat, ministrul finantelor, nr. 1.369/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea de catre stat de garantii pentru credite interne contractate de agentii economici de la bancile comerciale si constituirea fondului de risc pentru garantiile acordate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN Nr. 2212 din 11 noiembrie 1996 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului de stat, ministrul finantelor, nr. 1.369/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea de catre stat de garantii pentru credite interne contractate de agentii economici de la bancile comerciale si constituirea fondului de risc pentru garantiile acordate

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 304 din 25 noiembrie 1996
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
în temeiul prevederilor <>Legii nr. 121/1994 pentru aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 34/1994 privind acordarea de cãtre stat de garanţii pentru credite interne contractate de agenţii economici de la bãncile comerciale şi constituirea fondului de risc pentru garanţiile acordate şi în baza dispoziţiilor <>art. 7 din Hotãrîrea Guvernului nr. 449/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, republicatã, precum şi în vederea descentralizãrii activitãţii de garantare a creditelor bancare,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba modificarea şi completarea Normelor metodologice privind acordarea de cãtre stat de garanţii pentru credite interne contractate de agenţii economici de la bãncile comerciale şi constituirea fondului de risc pentru garanţiile acordate, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.369 din 24 iunie 1996 , conform anexei nr. 1 la prezentul ordin.
ART. 2
Începînd cu data prezentului ordin, prevederile ordinelor ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.324/1993 şi nr. 321/1996 se modifica conform anexei nr. 2 la prezentul ordin.
ART. 3
Atribuţiile persoanelor împuternicite cu exercitarea controlului financiar asupra modului de întocmire şi de emitere a scrisorilor de garanţie, precum şi de încheiere a convenţiilor de garantare sînt prevãzute în anexa nr. 1 la prezentul ordin.
Exercitarea controlului financiar se va efectua de cãtre organele specializate, potrivit atribuţiilor ce le revin conform <>Legii nr. 30/1991 privind organizarea şi funcţionarea controlului financiar şi a Garzii financiare, precum şi <>Legii nr. 91/1993 privind datoria publica.
ART. 4
Direcţia generalã creanţe şi angajamente interne şi externe ale statului, Direcţia generalã a controlului financiar de stat, Direcţia generalã organizare, resurse umane şi servicii generale, precum şi direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat, precum şi celelalte direcţii implicate vor lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor acestui ordin.
ART. 5
Prevederile prezentului ordin vor intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României.

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind modificarea şi completarea <>Ordinului ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.369/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea de cãtre stat de garanţii pentru credite interne contractate de agenţii economici de la bãncile comerciale şi constituirea fondului de risc pentru garanţiile acordate

Normele metodologice privind acordarea de cãtre stat de garanţii pentru credite interne contractate de agenţii economici de la bãncile comerciale şi constituirea fondului de risc pentru garanţiile acordate, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.369 din 24 iunie 1996 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 192 din 16 august 1996, se modifica dupã cum urmeazã:
(1) La capitolul I "Dispoziţii generale", punctul 1 se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"1. În baza prevederilor <>art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 34/1994 , aprobatã prin <>Legea nr. 121/1994 , Ministerul Finanţelor este autorizat sa emita garanţii în numele şi în contul statului, pentru creditele bancare interne pe termen scurt, mediu şi lung, dupã caz, contractate de agenţii economici de la bãncile comerciale, în vederea realizãrii programelor de restructurare a agenţilor economici, constituirii stocurilor la principalele produse strategice necesare economiei naţionale, stabilite de Guvern, efectuãrii lucrãrilor agricole, precum şi a producţiei cu ciclu lung de fabricaţie, destinatã exportului."
(2) La capitolul II "Emiterea scrisorilor de garanţie a statului pentru credite interne", punctul 1 se completeazã şi va avea urmãtorul cuprins;
"1. Persoanele juridice care se încadreazã în reglementãrile menţionate la cap. I "Dispoziţii generale" pot beneficia de credite interne garantate de stat. În acest scop se vor adresa, în scris, Ministerului Finanţelor (centrala) sau direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene, dupã caz, şi vor depune documentaţia corespunzãtoare."
(3) La punctul 7 şi la punctul 8 paragraful 1 şi paragraful 2 alineatele 1, 2, 3, 4, 6 şi 7 din capitolul II, ori de cîte ori apar cuvintele "Ministerul Finanţelor" se va completa astfel: "Ministerul Finanţelor (centrala) sau direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene, dupã caz".
(4) Punctul 8 paragraful 2 alineatul 5 din capitolul II se completeazã şi va avea urmãtorul cuprins:
"- sa întocmeascã şi sa depunã situaţia comisionului de risc datorat şi plãtit, în conformitate cu prevederile convenţiei, precum şi alte informaţii solicitate la Ministerul Finanţelor - Direcţia generalã creanţe şi angajamente interne şi externe ale statului sau, dupã caz, la Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat - Serviciul de control al respectãrii obligaţiilor financiare cãtre fondurile publice, utilizarea subvenţiilor şi a alocaţiilor de la bugetul de stat, angajarea şi folosirea împrumuturilor interne şi externe contractate cu garanţia statului, verificarea sesizarilor privind abaterile de la reglementãrile financiare, din cadrul direcţiilor controlului financiar de stat din judeţe şi din municipiul Bucureşti."
(5) Dupã punctul 8 ultimul paragraf din capitolul II se introduc punctele 9 şi 10, care vor avea urmãtorul cuprins:
"9. Pentru creditele în valoare de pînã la 500 milioane lei inclusiv, pe agent economic, contractate în scopul constituirii de stocuri de pacura şi combustibil lichid uşor pentru încãlzirea populaţiei, asa cum sînt stabilite prin hotãrîri guvernamentale, sau contractate în vederea efectuãrii lucrãrilor agricole, se autorizeaza direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat sa emita garanţii în numele şi în contul statului, prin delegare de competenta.
Dupã analizarea documentaţiilor depuse de agenţii economici, prevãzute la pct. 3 şi 4 din prezentele norme metodologice, direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat emite, în favoarea bãncilor comerciale finanţatoare, scrisoarea de garanţie semnatã de directorul general sau de inlocuitorul de drept al acestuia. Scrisoarea de garanţie va fi întocmitã în trei exemplare, dintre care originalul va fi remis bãncii comerciale finanţatoare, o copie va fi înaintatã Ministerului Finanţelor (centrala), iar ultimul exemplar rãmîne la emitent.
Între direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat, în calitatea acestora de garant, şi beneficiarul creditului garantat de stat se încheie o convenţie de garantare, în care sînt prevãzute drepturile şi obligaţiile pãrţilor semnatare, inclusiv cele referitoare la plata comisionului de risc.
Scrisoarea de garanţie cu semnatura autorizata va fi înregistratã în Registrul garanţiilor interne guvernamentale, instituit special în acest scop, numãrul şi data urmînd a fi specificate pe fiecare pagina a acestuia.
Pentru a asigura o evidenta unitarã, scrisoarea de garanţie va cuprinde obligatoriu: numãrul curent, abrevierea denumirii judeţului, numãrul actului normativ, data la care a fost emisã.
Exemplu: Scrisoarea de garanţie nr. 1/AB/727/30.10.1996.
Exemplarul al doilea (copie) se va transmite, în termen de 5 zile, Direcţiei generale creanţe şi angajamente interne şi externe ale statului din cadrul Ministerului Finanţelor (centrala), pentru a fi înregistratã în Registrul unic al garanţiilor interne guvernamentale.
La apariţia unui act normativ prin care Ministerul Finanţelor este autorizat sa garanteze în numele şi în contul statului creditele contractate de agenţii economici de la bãncile comerciale, Ministerul Finanţelor va transmite direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat interesate forma-cadru a scrisorii de garanţie, discutata şi acceptatã de centralele bãncilor comerciale.
În cazul în care s-au încheiat convenţii de garanţie cu mai mulţi agenţi economici în baza aceluiaşi act normativ, scrisoarea de garanţie emisã în favoarea bãncii comerciale poate cuprinde în anexa agenţii economici, cu specificarea volumului de credite garantat pentru fiecare în parte.
În cazul în care Ministerul Finanţelor constata ca direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a emis o scrisoare de garanţie cu nerespectarea prevederilor legale, se va proceda la anularea scrisorii de garanţie, responsabilitatea revenind emitentului."
10. Direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat vor organiza evidenta şi urmãrirea creditelor contractate de agenţii economici cu garanţia statului şi a angajamentelor asumate de aceştia prin convenţia de garanţie, raportind Ministerului Finanţelor (centrala), respectiv Direcţiei generale creanţe şi angajamente interne şi externe ale statului, pînã la data de 20 a lunii urmãtoare celei de referinta, situaţia garanţiilor interne acordate.
Aceasta trebuie sa cuprindã volumul creditelor garantate, efectiv acordate (trageri), rambursãri, credite în sold, din care, nerambursate în termen (restante) pe bãnci comerciale, actul normativ, numãrul scrisorii de garanţie, pe fiecare agent economic în parte.
Direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat vor evidenţia şi vor urmãri, pe fiecare agent economic în parte, situaţia comisionului de risc datorat şi plãtit şi vor acţiona pentru încasarea în termen a acestuia.
Responsabilitatea pentru garantarea în contul şi în numele statului a creditelor contractate de agenţii economici de la bãncile comerciale revine semnatarului scrisorii de garanţie."
(6) La capitolul III "Execuţia scrisorilor de garanţie", punctul 1 se completeazã, dupã paragraful al doilea, cu un nou paragraf, care va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul în care beneficiarul unei scrisori de garanţie, emisã de Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, este sucursala unei bãnci comerciale şi este în mãsura sa se îndrepte impotriva Ministerului Finanţelor, în calitatea acestuia de garant, execuţia scrisorii de garanţie se solicita, în termenul prevãzut la paragraful anterior, de cãtre centrala bãncii comerciale finanţatoare, Ministerului Finanţelor (centrala)."
(7) La capitolul IV "Constituirea fondului de risc aferent creditelor bancare interne acordate cu garanţia statului", punctul 3 paragraful 2 se modifica şi se completeazã astfel:
"Ministerul Finanţelor şi direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat urmãresc constituirea surselor de rambursare de cãtre beneficiarii creditelor garantate de stat, ţin evidenta creanţelor statului provenite din executarea garanţiilor acordate şi acţioneazã pentru recuperarea lor de la debitori, inclusiv prin procedura executãrii silite, conform legii".
(8) La capitolul IV, punctul 4 ultima propozitie se completeazã astfel:
"De asemenea, la solicitarea intemeiata a beneficiarilor creditelor garantate de stat, Ministerul Finanţelor (centrala) sau direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat, dupã caz, pot proceda la modificarea unor prevederi din convenţiile de garanţie prin încheierea unor acte adiţionale (amendamente)."
(9) La capitolul IV, punctul 6 se completeazã, dupã primul paragraf, cu un paragraf nou, cu urmãtorul cuprins:
"Direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat vor inainta Ministerului Finanţelor, respectiv Direcţiei generale creanţe şi angajamente interne şi externe ale statului, situaţia comisionului de risc datorat şi plãtit de agenţii economici beneficiari de credite bancare interne obţinute cu garanţia statului."
(10) La capitolul V "Dispoziţii finale", cuvintele "Ministerul Finanţelor" se înlocuiesc cu cuvintele "Ministerul Finanţelor (centrala) sau direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat, dupã caz".
(11) La capitolul V, dupã punctul 5 se introduce punctul 6, cu urmãtorul cuprins:
"6. Directorul general al Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat va emite decizia de împuternicire a persoanelor din subordine, care analizeazã şi avizeazã documentaţia prezentatã de solicitatori, în vederea întocmirii şi emiterii scrisorilor de garanţie şi încheierii convenţiilor de garantare, ce se supun acestuia spre semnare.
Decizia de împuternicire va cuprinde, în mod obligatoriu, atribuţiile ce revin organelor de control financiar privind verificarea legalitãţii, necesitãţii, realitãţii şi oportunitãţii operaţiunilor, cu respectarea prezentelor norme metodologice.

ANEXA 2

STRUCTURA
pe servicii functionale a direcţiei generale a controlului financiar de stat şi a direcţiilor controlului financiar de stat din judeţe şi din municipiul Bucureşti

I. Direcţia generalã a controlului financiar de stat

1. Serviciul de metodologie, coordonarea şi programarea activitãţii controlului financiar de stat din centrala şi direcţiile teritoriale, urmãrirea realizãrii sarcinilor proprii şi legatura cu celelalte direcţii din Ministerul Finanţelor, alte ministere şi instituţii centrale.
2. Serviciul de control al respectãrii de cãtre agenţii economici a disciplinei financiare şi de plati.
3. Serviciul de control al restructurãrii activitãţii societãţilor comerciale cu capital de stat şi al gestionãrii patrimoniului public.
4. Serviciul de control al respectãrii obligaţiilor financiare cãtre fondurile publice şi al utilizãrii sumelor alocate de la buget pentru finanţarea activitãţilor economice şi instituţiilor publice.
5. Serviciul de control al respectãrii de cãtre agenţii economici a disciplinei valutare şi a reglementãrilor legale privind operaţiunile comerciale cu strainatatea.
6. Serviciul de control al creanţelor şi angajamentelor interne şi externe ale statului, gestionãrii garanţiilor guvernamentale.
7. Serviciul de control al activitãţii financiare a regiilor autonome, organizãrii şi functionarii controlului financiar propriu al acestora.
8. Serviciul de control al respectãrii reglementãrilor financiar-contabile în activitatea instituţiilor şi regiilor autonome din domeniul apãrãrii naţionale şi ordinii publice.
9. Serviciul de control al respectãrii reglementãrilor financiar-contabile în activitatea societãţilor în domeniile de asigurare şi reasigurare.

II. Direcţiile controlului financiar de stat din judeţe
A. La direcţiile cu pînã la 19 posturi de specialitate
1. Serviciul de control al restructurãrii activitãţii societãţilor comerciale cu capital de stat, gestionãrii patrimoniului acestora şi respectãrii disciplinei financiare şi valutare.
2. Serviciul de control al respectãrii obligaţiilor financiare cãtre fondurile publice, utilizarea subvenţiilor şi altor alocaţii de la buget, angajarea şi folosirea împrumuturilor interne şi externe contractate cu garanţia statului; verificarea sesizarilor privind abaterile de la reglementãrile financiare.

B. La direcţiile cu peste 19 posturi de specialitate
1. Serviciul de control al restructurãrii activitãţii societãţilor comerciale cu capital de stat şi gestionãrii patrimoniului acestora.
2. Serviciul de control al respectãrii obligaţiilor financiare cãtre fondurile publice, utilizarea subvenţiilor şi altor alocaţii de la buget, angajarea şi folosirea împrumuturilor interne şi externe contractate cu garanţia statului; verificarea sesizarilor privind abaterile de la reglementãrile financiare.
3. Serviciul de control privind respectarea disciplinei financiare şi valutare.

III. Direcţia Controlului Financiar de Stat a Municipiului Bucureşti
1. Serviciul de control al respectãrii disciplinei financiare şi valutare de cãtre agenţii economici.
2. Serviciul de control al restructurãrii activitãţii regiilor autonome şi societãţilor comerciale cu capital de stat şi al gestionãrii patrimoniului acestora.
3. Serviciul de control al respectãrii obligaţiilor financiare cãtre fondurile publice, utilizãrii subvenţiilor şi altor alocaţii de la buget, angajarea şi folosirea împrumuturilor interne şi externe contractate cu garanţia statului.
4. Serviciul de analiza şi control al sesizarilor privind abaterile de la reglementãrile financiare în vigoare.

IV. Gruparea judeţelor dupã numãrul serviciilor stabilite la direcţiile controlului financiar de stat

1. Direcţii cu pînã la 19 posturi de specialitate:
Bistrita-Nasaud, Botosani, Brãila, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Covasna, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Mehedinti, Neamt, Satu Mare, Salaj, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vrancea.

2. Direcţii cu peste 19 posturi de specialitate:
Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Braşov, Cluj, Constanta, Dimbovita, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Vilcea.

3. Municipiul Bucureşti cu 58 de posturi.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016