Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 217 din 7 mai 2001  pentru aprobarea Normelor privind criteriile de clasificare a produselor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 217 din 7 mai 2001 pentru aprobarea Normelor privind criteriile de clasificare a produselor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 251 din 16 mai 2001

Preşedintele Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
în aplicarea prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 329/2001 privind importul şi comercializarea unor produse folosite,
în temeiul prevederilor <>art. 3 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 166/2001 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele privind criteriile de clasificare a produselor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Anexa la prezentul ordin va fi pusã la dispoziţie Direcţiei Generale a Vamilor de cãtre Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 3
Prezentul ordin va fi adus la îndeplinire de cãtre Direcţia de control şi supraveghere a pieţei din cadrul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, oficiile judeţene pentru protecţia consumatorilor, respectiv de Oficiul municipiului Bucureşti pentru protecţia consumatorilor.
ART. 4
Prezentul ordin intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele
Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb


ANEXA 1

NORME
privind criteriile de clasificare a produselor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni

CAP. 1
Prevederi generale

ART. 1
Prezentele norme stabilesc cadrul unitar pentru clasificarea produselor de îmbrãcãminte şi a jucariilor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, ale cãror comercializare, import şi distribuire gratuita sunt interzise în conformitate cu prevederile <>art. 1 din Hotãrârea Guvernului nr. 329/2001 .
ART. 2
Prin produse folosite se înţelege acele produse care au fost vândute o data şi au suportat, de regula, cel puţin o singura operaţiune de spalare sau de curatare şi care, indiferent de gradul de uzura, sunt achiziţionate de la consumatori individuali în vederea revânzãrii (a doua oara) sau distribuirii gratuite cãtre alţi consumatori.
ART. 3
Prevederile prezentelor norme se aplica de agenţii economici care importa şi/sau comercializeazã ori distribuie gratuit produse folosite, precum şi de specialiştii organelor abilitate pentru supravegherea dispoziţiilor legale în domeniul protecţiei consumatorilor prin controale efectuate pe piata, la angrosisti şi în unitãţi vamale.

CAP. 2
Criterii pentru clasificarea jucariilor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni

ART. 4
Tipul jucariilor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, materialele din care jucariile respective pot fi realizate şi descrierea acestora sunt prezentate în anexa nr. 1 la prezentele norme.
ART. 5
În conformitate cu standardele europene privind securitatea jucariilor sunt considerate jucarii destinate copiilor mai mici de 36 de luni toate jucariile moi, ca de exemplu: animale din stofa, plus şi materiale textile, papusi bebe cu corpul moale sau papusi textile simple, indiferent de dimensiunile acestora.
ART. 6
Criteriile determinante pentru clasificarea jucariilor folosite sunt descrierea jucariilor şi materialele din care sunt realizate, din aceasta categorie fiind excluse jucariile care prin funcţie, dimensiuni, caracteristici, proprietãţi sau alte elemente incontestabile sunt în mod evident necorespunzãtoare pentru copiii mai mici de 36 de luni.
ART. 7
Criteriile de clasificare au avut în vedere specificul jucariilor folosite, revandute sau oferite gratuit fãrã a fi însoţite de indicarea vârstei minime a utilizatorului, precum şi, dupã caz, de avertismentele asupra pericolelor care determina restrictia "Nerecomandat copiilor sub 36 de luni", informaţii şi avertismente care împreunã cu marcajul "CS" sunt înscrise în mod obligatoriu, conform regulilor de securitate, pe ambalajul original al jucariei vândute prima data.

CAP. 3
Criterii pentru clasificarea produselor de îmbrãcãminte folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni

ART. 8
Denumirea produselor de îmbrãcãminte folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, materialele de baza din care aceste articole pot fi confectionate şi descrierea acestora sunt prezentate în anexa nr. 2 la prezentele norme.
ART. 9
(1) În categoria produselor de îmbrãcãminte folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, sunt incluse articolele destinate copiilor mici a cãror înãlţime a corpului este de maximum 92 cm.
(2) Din aceasta categorie fac parte şi accesoriile de îmbrãcãminte folosite pentru nou-nãscuţi şi sugari.
ART. 10
Sistemul de identificare a marimilor la produsele de îmbrãcãminte destinate copiilor mici se bazeazã, în general, pe înãlţimea corpului, astfel:


┌──────────────────────────┬────┬────┬────┬────┬─────┬─────┬─────┬──────┐
│ Varsta │ 1 │ 3 │ 6 │ 9 │ 12 │ 18 │ 24 │ 36 │
│ (luni) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼────┼────┼────┼────┼─────┼─────┼─────┼──────┤
│ Mãsura de identificare │ 50 │ 56 │ 62 │ 68 │ 74 │ 80 │ 86 │ 92 │
│(înãlţimea corpului în cm)│ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────┴────┴────┴────┴────┴─────┴─────┴─────┴──────┘


ART. 11
Mãsurile corporale ajutatoare pentru identificarea mãrimii produselor de îmbrãcãminte destinate copiilor a cãror varsta maxima este de 36 de luni sunt urmãtoarele:
a) îmbrãcãminte care acoperã partea superioarã sau totalitatea corpului:
(i) perimetrul bustului - 54 cm;
(ii) perimetrul taliei - 53 cm;
b) îmbrãcãminte care acoperã numai partea inferioarã a corpului:
(i) perimetrul taliei - 53 cm;
(ii) perimetrul bazinului - 58 cm;
(iii) lungimea între picioare (a bifurcarii) - 46 cm.
ART. 12
În aceasta categorie nu sunt clasificate articolele de lenjerie de corp folosite, destinate copiilor mici (bluze de corp, maiouri, chiloti, pijamale, halate de baie etc.), articole ale cãror comercializare, import şi distribuire gratuita sunt interzise în conformitate cu prevederile <>art. 1 din Hotãrârea Guvernului nr. 329/2001 , indiferent de mãrime şi de destinaţie.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 13
Pentru reducerea riscurilor produsele de îmbrãcãminte şi jucariile folosite, susceptibile sa fie clasificate în acelaşi timp în categoria produselor destinate copiilor mai mici de 36 de luni şi în alta categorie de produse destinate copiilor mai mari de 36 de luni, vor fi clasificate în prima categorie.
ART. 14
În conformitate cu prevederile <>art. 5 din Hotãrârea Guvernului nr. 329/2001 produsele clasificate potrivit criteriilor stabilite în prezentele norme sunt considerate produse periculoase, iar comercializarea sau distribuirea gratuita a acestora se sancţioneazã conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 15
(1) Reprezentanţii împuterniciţi ai Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor vor colabora cu specialiştii Direcţiei Generale a Vamilor, în scopul prevenirii introducerii în ţara a produselor folosite ce se încadreazã în categoria celor care fac obiectul prezentelor norme.
(2) Inspectarea prin sondaj a produselor folosite se va efectua în procesul de vamuire, având la baza declaraţia vamalã de import depusa de importator, precum şi documentul prin care se certifica efectuarea operaţiunilor de dezinsecţie şi dezinfecţie în ţara de origine, conform prevederilor <>art. 3 din Hotãrârea Guvernului nr. 329/2001 .
ART. 16
Impotriva deciziilor luate de personalul de specialitate al oficiilor teritoriale, respectiv al municipiului Bucureşti, pentru protecţia consumatorilor cu privire la aplicarea prezentelor criterii de clasificare a produselor folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, se pot depune contestaţii la Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 17
Analiza contestaţiilor se va face de o comisie numita prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, soluţia dispusã urmând sa fie comunicatã contestatarului.
ART. 18
Produsele folosite, destinate copiilor mai mici de 36 de luni, aflate în stoc la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, pot fi comercializate pana la lichidarea acestora, fãrã a se depãşi termenul limita prevãzut la <>art. 6 din Hotãrârea Guvernului nr. 329/2001 .




ANEXA 1
────────
la norme
────────
LISTA
cuprinzând tipurile de jucarii folosite, destinate copiilor mai mici
de 36 de luni, ale cãror comercializare, import şi distribuire
gratuita sunt interzise în conformitate cu prevederile
<>Hotãrârii Guvernului nr. 329/2001
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Principalele materiale
crt. Tipul de jucarie din care sunt realizate Descrierea jucariilor
jucariile
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Sunatori - materiale plastice Jucarii de diverse forme,
care au în interior bile
şi care prin mişcare
produc sunete.

2. Jucarii destinate - materiale plastice Combinatii de jucarii
sa fie folosite în sunatoare, reprezentând
leagan, pat sau carucior diverse forme, montate în
sirag pe un snur elastic.

3. Papusi care - materiale textile (velur, Jucariile din aceasta
reprezintã fiinţe plus, categorie sunt în general
umane stofe, imitatii moi, umplute sau nu cu
de blana etc.) materiale de umplutura
- materiale plastice (vata, lana etc.).
- cauciuc Ele pot fi articulate sau
- combinatii din aceste nu, pot avea meca-
materiale nisme şi/sau baterii,
care sa le permitã sa
meargã şi sa miste capul,
bratele sau ochii, sa
emita sunete sau nu.
Ele pot fi imbracate
sau nu.

4. Jucarii care - cauciuc Jucarii care pot fi sau
reprezintã animale - materiale plastice nu umplute cu materiale
sau creaturi neumane flexibile de umplutura.
- materiale textile Ele pot fi dotate sau nu
- lemn cu mecanisme şi/sau
- combinatii din baterii care emit sunete.
aceste materiale Din aceasta categorie fac
parte diverse papusi şi
figurine, reprezentând,
în general, animale,
indiferent de dimensiuni.

5. Jucarii destinate - materiale plastice Jucarii reprezentând
sa fie trase sau - metal minimodele de vehicule,
impinse de copil - lemn animale sau diverse alte
- minimodele - combinatii din aceste figurine dotate cu roti,
materiale fãrã transmisie mecanicã
sau de alta natura,
suficient de mici pentru
a fi trase sau impinse
de copil
Din aceasta categorie
sunt excluse trici-
cletele, trotinetele,
bicicletele,
automobilele cu pedale,
jucariile cu roti
acţionate cu manete sau
cu pedale, autovehiculele
cu motor, animalele mon-
tate pe roti, fãrã
transmisie mecanicã,
suficient de mari şi de
rezistente pentru a duce
un copil şi care pot fi
trase sau impinse.

6. Landouri şi - metal Aceste jucarii sunt
carucioare pentru - materiale plastice dotate cu roti şi pot fi
papusi - lemn pliante sau nu.
- combinatii din aceste Deplasarea acestor juca-
materiale şi rii este obţinutã numai
materiale textile prin efortul copilului
însuşi, prin impingere
sau tragere.
Ele pot fi sau nu dotate
cu diverse articole tex-
tile de pat pentru
landouri şi carucioare
pentru papusi.

7. Masti, peruci şi - materiale plastice Materialele de baza din
alte produse - materiale textile care pot fi confectionate
purtate pe cap - hârtie aceste jucarii pot fi sau
nu completate cu ele-
mente paroase sau cu alte
materiale asemãnãtoare.

8. Jucarii utilizate - materiale plastice Jucarii reprezentând în
în baie general peşti, pãsãri de
apa, alte animale sau
figurine, care plutesc pe
suprafata apei

9. Jucarii articole - materiale plastice Miniaturi care reprezintã
de menaj şi - lemn bucatarii, vase de gãtit,
obiecte casnice - metal seturi, servicii etc.

10. Mingi şi baloane - cauciuc Mingi negonflabile cu
- materiale plastice dimensiuni care nu
depãşesc în diametru
15-20 cm; baloane, mingi
gonflabile, indiferent
de mãrime

11. Jucarii muzicale - materiale plastice Jucarii care reprezintã
- lemn miniaturi ale unor
- metal instrumente muzicale
(piane, trompete, tobe,
chitare etc.), care, în
general, reproduc
sunetele instrumentelor
muzicale originale

12. Jucarii destinate - materiale plastice Jucarii care imita scule
sa fie utilizate pe şi articole de gradinarit
plaja (spaţii amenajate sau diverse figurine,
cu nisip) inclusiv caldaruse

13. Mobilier pentru - lemn Miniaturi care reprezintã
jucarii - materiale plastice casute, paturi, mese,
scaune etc. pentru papusi
Ele pot fi sau nu dotate
cu lenjerie de pat

14. Cuburi - materiale plastice Cuburi având imprimate
- lemn diverse pãrţi de imagini
- hârtie şi care printr-o anumitã
aşezare pot compune în
întregime diverse imagini

15. Vestimentatie - materiale textile Îmbrãcãminte (rochii,
şi accesorii pentru - materiale plastice fuste, camasi, pantaloni,
papusi caciulite etc.) şi
accesoriile ei,
incaltaminte şi
acoperamant de cap,
destinate papusilor

16. Articole pentru - materiale plastice Jucarii reprezentând
stimularea dentitiei flexibile diverse forme cu repere
din materiale plastice,
umplute cu diverse
lichide

17. Jucarii moi - cauciuc flexibil Jucarii care reprezintã
din cauciuc, cu sunet în general animale şi
care printr-o strangere
uşoarã de cãtre copil
produc sunete
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Din lista sunt excluse jucariile care prin funcţie, dimensiuni, caracteristici, proprietãţi sau alte elemente incontestabile sunt în mod evident necorespunzãtoare pentru copiii mai mici de 36 de luni.



ANEXA 2
────────
la norme
────────
LISTA
cuprinzând produsele de îmbrãcãminte folosite, destinate copiilor
mai mici de 36 de luni, ale cãror comercializare, import şi
distribuire gratuita sunt interzise în conformitate cu prevederile
<>Hotãrârii Guvernului nr. 329/2001
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Materialele de baza
crt. Denumirea produselor din care sunt confectionate Descrierea
produsele produselor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Îmbrãcãminte şi accesorii Tesaturi sau tricoturi din: Printre articolele
de îmbrãcãminte pentru - bumbac cuprinse la aceasta
nou-nãscuţi - alte materiale textile poziţie pot fi
similare menţionate: rochiile
de botez, costumasele
caciulitele, bavetele
manusile şi botoseii
din tesaturi şi
tricoturi, fãrã talpa
exterioarã lipita
sau cusuta, pentru
sugari.
În aceasta categorie
sunt cuprinse şi
scutecele, articolele
de infasat şi bone-
tele din tesaturi
sau tricoturi pentru
sugari.

2. Salopete Tesaturi sau tricoturi din: Îmbrãcãminte formatã
- bumbac dintr-o singura piesa
- fibre sintetice conceputã pentru a
sau artificiale acoperi partea
- alte materiale textile superioarã şi cea
inferioarã a corpului
cu sau fãrã maneci,
guler, bretele,
încheiatã de regula
cu fermoar.
Salopetele pot fi
realizate şi din
materiale textile
matlasate similare
produselor purtate la
practicarea schiului.
În general lungimea
acestor produse este
de maximum 80 cm.

3. Rochii, sarafane Tesaturi sau tricoturi din: Îmbrãcãminte desti-
şi capoate - lana nata sa acopere
- bumbac partea superioarã
- fibre sintetice sau şi, parţial sau
artificiale total, partea
- mãtase sau deşeuri inferioarã a corpului
de mãtase Aceste produse sunt
- alte materiale textile caracterizate
printr-o diversitate
mare de modele şi
combinatii de
materiale şi acce-
sorii.
Ele pot fi cu maneci
lungi, maneci scurte
sau fãrã maneci, cu
deschidere parţialã
sau totalã în
fata sau în spate.

4. Camasi, bluze, inclusiv Tesaturi sau tricoturi din: Articole destinate sa
tricotate sau crosetate - bumbac acopere partea
(tricouri) - lana superioarã a corpului
- fibre sintetice sau care au maneci lungi
artificiale sau scurte şi o
- mãtase sau deşeuri deschidere parţialã
de mãtase începând cu
- alte materiale rascroiala gatului.
textile Produsele pot avea
sau nu buzunare şi
guler.

5. Pantaloni Tesaturi sau tricoturi din: Articole de îmbracã-
- bumbac minte acoperind
- lana separat fiecare
- fibre sintetice picior pana la glezna
- alte materiale textile în mod normal
pantalonul nu depa-
seste talia; prezenta
bretelelor nu face
sa se piardã carac-
terul esenţial de
pantaloni.
În aceasta categorie
sunt incluşi şi
pantalonii realizaţi
din materiale
matlasate.
În general lungimea
pantalonului este de
maximum 55 cm.

6. Pantaloni scurti Tesaturi sau tricoturi din: Articole de îmbracã-
şi sorturi - lana minte tip pantalon
- bumbac care nu acoperã
- fibre sintetice sau genunchii
artificiale
- alte materiale textile
similare

7. Canadiene, bluzoane, Tesaturi sau tricoturi din: Îmbrãcãminte formatã
veste, jachete şi alte - bumbac dintr-o singura piesa
articole similare - lana conceputã pentru a
- fibre sintetice sau acoperi partea
artificiale superioarã a corpului
- alte materiale textile mergand pana sub
linia taliei
În general au deschi-
dere totalã în fata,
închisã cu nasturi
sau fermoar.
Produsele pot fi sau
nu captusite, pot
avea gluga, precum
şi pãrţi sau acce-
sorii de imitatii
de piele şi blana.
Produsele din aceasta
categorie pot fi
realizate parţial sau
în totalitate din
materiale matlasate.
Din aceasta categorie
sunt excluse vestele
tricotate, incluse la
nr. crt. 8.

8. Pulovere, veste şi Tricoturi din: Articole tricotate
articole similare, tricotate - lana sau crosetate
sau crosetate - bumbac destinate sa
- fibre sintetice sau acopere partea
artificiale superioarã a corpului
- alte materiale Din aceasta categorie
textile sunt excluse vestele
matlasate realizate
din tesaturi, incluse
la nr. crt. 7.

9. Treninguri Tricoturi din: Articole din doua
- bumbac piese, necaptusite,
- fibre sintetice sau uneori flausate pe
artificiale suprafata interioarã.
- alte materiale Bluza de la trening,
textile destinatã sa acopere
partea superioarã a
corpului, închisã, în
general, cu fermoar,
poate avea sau nu
gluga, guler,
buzunare.
Pantalonul, cea de-a
doua piesa, fãrã
deschidere în talie,
cu sau fãrã buzunare,
fixat în talie
printr-o banda elas-
tica, poate avea
elemente de
strangere la extre-
mitatea sa inferioarã
care coboarã pana la
nivelul gleznelor.

10. Paltoane, pardesie, Tesaturi din: Articole dintr-o
pelerine (impermeabile) - lana singura piesa desti-
- bumbac nate sa acopere atât
- fibre sintetice partea superioarã,
- alte materiale cat şi partea inferi-
oara a corpului, cu
maneci lungi şi
deschidere totalã,
încheiatã de regula
cu nasturi; pot avea
guler şi buzunare;
pot fi captusite,
matlasate sau
dublate cu materiale
diferite de
materialul din care
este confectionata
fata produsului.
În general lungimea
acestor produse este
de maximum 60 cm.

11. Fuste Tesaturi sau tricoturi din: Îmbrãcãminte dintr-o
- bumbac singura piesa desti-
- lana nata sa acopere
- fibre sintetice partea inferioarã a
- alte materiale corpului; fixatã în
talie printr-o banda
elastica sau alte
elemente de închidere
(nasturi, fermoare);
poate avea buzunare
sub linia taliei sau
alte accesorii de
îmbrãcãminte.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
1. Produsele de îmbrãcãminte incluse în aceasta anexa sunt articole folosite, destinate copiilor mici care au înãlţimea corpului de maximum 92 cm.
2. În aceasta categorie nu sunt clasificate articolele de lenjerie de corp (bluze de corp, maiouri, chiloti, pijamale, halate de baie etc.) destinate copiilor mici, articole ale cãror comercializare, import şi distribuire gratuita sunt interzise în conformitate cu <>art. 1 din Hotãrârea Guvernului nr. 329/2001 , indiferent de mãrime şi destinaţie.




─────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016