Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 217 din 23 aprilie 2009  pentru stabilirea Metodologiei cercetarii statistice privind statisticile comunitare legate de structura si activitatea filialelor straine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 217 din 23 aprilie 2009 pentru stabilirea Metodologiei cercetarii statistice privind statisticile comunitare legate de structura si activitatea filialelor straine

EMITENT: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 338 din 21 mai 2009
În temeiul prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statisticã, republicatã, cu modificãrile ulterioare,
ţinând seama de dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 716/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului privind statisticile comunitare legate de structura şi activitatea filialelor strãine, cu modificãrile ulterioare,
având în vedere Hotãrârea Comitetului de avizare metodologicã nr. 2/2009,

preşedintele Institutului Naţional de Statisticã emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Obiectul prezentului ordin este stabilirea Metodologiei cercetãrii statistice privind statisticile comunitare legate de structura şi activitatea filialelor strãine.
ART. 2
Metodologia menţionatã la art. 1 este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Institutul Naţional de Statisticã va asigura actualizarea metodologiei în funcţie de legislaţia europeanã.
ART. 4
(1) Prezentul ordin va fi pus în aplicare de compartimentul de specialitate din cadrul Institutului Naţional de Statisticã.
(2) Prevederile prezentului ordin devin obligatorii pentru statistica oficialã din România.
ART. 5
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Institutului Naţional de Statisticã,
Vergil Voineagu

Bucureşti, 23 aprilie 2009.
Nr. 217.

ANEXĂ

METODOLOGIA
cercetãrii statistice privind statisticile comunitare
legate de structura şi activitatea filialelor strãine

1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetãrii statistice
Creşterea fenomenului de globalizare economicã a condus la dezvoltarea unor instrumente care sã ajute la mãsurarea ponderii şi structurii activitãţii firmelor strãine în economiile din ţãrile membre ale Uniunii Europene şi, de asemenea, la mãsurarea ponderii şi structurii activitãţii firmelor înfiinţate în strãinãtate de cãtre rezidenţii din ţãrile membre ale Uniunii Europene.
Institutul Naţional de Statisticã asigurã implementarea în România a acestui tip de cercetare statisticã, prin intermediul cãreia se mãsoarã nivelul de penetrare a societãţilor comerciale cu capital strãin în economia naţionalã - FATS Inward, precum şi nivelul de penetrare a societãţilor comerciale cu capital românesc în economia altor ţãri - Outward FATS.
1.2. Cadrul legal
În perioada 2006-2008 s-au desfãşurat în cadrul Institutului Naţional de Statisticã proiecte-pilot, în baza Regulamentului (CE) nr. 716/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului privind statisticile comunitare legate de structura şi activitatea filialelor strãine, cu modificãrile ulterioare, proiecte care şi-au propus armonizarea metodologiei din România cu cele mai noi cerinţe ale Eurostat - Oficiul de Statisticã al Uniunii Europene, precum şi creşterea calitãţii datelor.
1.3. Concepte şi definiţii de bazã
În definirea controlului deţinut de o întreprindere trebuie specificat cã noţiunea de control implicã capacitatea de a direcţiona întreprinderea şi de a determina strategia ei. În majoritatea cazurilor, aceastã capacitate aparţine unui investitor ce deţine majoritatea, peste 50% din drepturile de vot.
Control strãin înseamnã faptul cã unitatea instituţionalã care deţine controlul este rezidentã într-o altã ţarã decât cea în care este rezidentã unitatea instituţionalã asupra cãreia se deţine controlul.
Statistici privind filialele strãine înseamnã statisticile care descriu activitatea generalã a filialelor strãine.
Statistici interne privind filialele strãine - Inward înseamnã statisticile care descriu activitatea filialelor strãine rezidente în ţara de compilare.
Statistici externe privind filialele strãine - Outward înseamnã statisticile care descriu activitatea filialelor în strãinãtate controlate de o unitate instituţionalã rezidentã în ţara de compilare.
Unitate instituţionalã a unei filiale strãine care deţine controlul ultim - UCI înseamnã unitatea instituţionalã care aparţine lanţului de control al unei filiale strãine şi care nu este controlatã de o altã unitate instituţionalã.
Filiala reprezintã o societate comercialã cu personalitate juridicã controlatã de o altã entitate, direct sau indirect. În cadrul acestei cercetãri statistice utilizãm urmãtoarea convenţie: numim filiale societãţile comerciale controlate direct de cãtre o firmã, iar dacã o filialã controleazã direct alte societãţi comerciale acestea sunt numite subfiliale.
Grupul reprezintã o structurã constituitã dintr-o societate care deţine controlul altor societãţi şi societãţile controlate. Se considerã cã o societate controleazã o altã societate dacã deţine peste 50% din acţiuni sau poate sã numeascã conducerea acesteia.
2. Descrierea cercetãrii statistice
2.1. Sfera de cuprindere - populaţia statisticã de referinţã
Sfera de cuprindere a cercetãrii privind filialele strãine cuprinde:
- pentru FATS Inward toate întreprinderile şi filialele cu personalitate juridicã, indiferent de forma de proprietate, aflate sub control strãin şi a cãror activitate este cuprinsã în secţiunile B - S, fãrã O, conform CAEN Rev. 2;
- pentru FATS Outward toate întreprinderile rezidente în România care deţin controlul asupra unor filiale aflate în strãinãtate.
Unitãţile statistice sunt întreprinderile şi toate filialele asupra cãrora se exercitã controlul strãin, precum şi întreprinderile şi toate filialele din strãinãtate aflate sub controlul unei unitãţi instituţionale rezidente.
Întreprinderea reprezintã cea mai micã grupare de unitãţi legale care se constituie ca o unitate organizaţionalã de producţie de bunuri sau servicii şi care beneficiazã de autonomie de decizie, preponderent pentru asigurarea resurselor sale curente. O întreprindere exercitã una ori mai multe activitãţi economice în una sau mai multe locaţii.
2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarele cercetãrii statistice
Variabilele studiate sunt:
- pentru FATS Inward: - numãrul de întreprinderi;
- numãrul mediu de salariaţi;
- numãrul mediu de persoane ocupate;
- cifra de afaceri;
- valoarea producţiei;
- valoarea adãugatã brutã la costul factorilor;
- valoarea totalã a cumpãrãrilor de bunuri şi servicii;
- cumpãrãrile de bunuri şi servicii destinate revânzãrii ca atare;
- cheltuielile cu personalul;
- investiţiile brute în bunuri corporale;
- cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare;
- numãrul mediu de persoane ocupate din activitatea de cercetare-dezvoltare;
- pentru FATS Outward: - numãrul de întreprinderi;
- numãrul mediu de salariaţi;
- cifra de afaceri;
- cheltuielile cu personalul;
- valoarea adãugatã brutã la costul factorilor;
- investiţiile brute în bunuri corporale;
- exportul/importul intra-firmã;
- exportul/importul de bunuri şi servicii.
Colectarea datelor se face pe suport hârtie. Pentru realizarea acestei cercetãri, au fost proiectate urmãtoarele tipuri de chestionare:
● FATS - INWARD;
● FATS - OUTWARD.
2.3. Clasificãri şi nomenclatoare utilizate
Ansamblul unitar şi ierarhizat al categoriilor de activitãţi utilizat la determinarea sferei de cuprindere a cercetãrii îl constituie Clasificarea activitãţilor din economia naţionalã - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
CAEN Rev. 2 se foloseşte pentru codificarea activitãţii întreprinderilor, oferind posibilitatea grupãrii acestora în funcţie de activitatea lor. Clasificarea activitãţilor corespunde organizãrii fluxurilor materiale şi financiare din economie, facilitând astfel prelucrarea şi integrarea datelor în sistemul modelelor de analize şi previziuni macroeconomice utilizate pe plan naţional şi internaţional de tipul tabelului intrãri-ieşiri în sistemul conturilor naţionale.
Principiul general al determinãrii sferei de cuprindere a anchetei îl constituie activitatea principalã exercitatã.
Activitatea principalã este stabilitã în funcţie de produsele sau serviciile a cãror realizare implicã cele mai mari pãrţi ale resurselor umane sau care aduc cele mai mari venituri întreprinderii şi se determinã utilizându-se Clasificarea activitãţilor din economia naţionalã - la nivel de clasã - clasa CAEN Rev.2 - cod de 4 cifre.
3. Eşantionul cercetãrii statistice
3.1. Baza de sondaj
Pentru FATS Inward baza de sondaj va cuprinde toate întreprinderile şi filialele cu personalitate juridicã, indiferent de forma de proprietate, aflate sub control strãin şi a cãror activitate este cuprinsã în secţiunile B - S, fãrã O, conform CAEN Rev.2.
Pentru FATS Outward baza de sondaj va fi formatã din toate întreprinderile rezidente în România care deţin controlul asupra unor filiale aflate în strãinãtate.
3.2. Planul de sondaj
Tipul de sondaj aplicat este cel al sondajului stratificat simplu aleator în care straturile sunt definite, conform cerinţelor de date, pe baza urmãtoarelor variabile de stratificare:
● activitatea principalã;
● clasa de mãrime a întreprinderii, în funcţie de numãrul de salariaţi. Clasele de mãrime sunt:
- 0-9 salariaţi;
- 10-19 salariaţi;
- 20 de salariaţi şi peste.
Datoritã necesitãţilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activitãţi omogene, cât şi la nivel de întreprindere de la o perioadã la alta, pentru categoria întreprinderilor cu potenţial economic ridicat, s-a convenit a se cerceta exhaustiv toate întreprinderile cu 20 de salariaţi şi peste.
La nivelul fiecãrui domeniu de activitate, corespunzãtor celor douã baze de sondaj descrise anterior, se vor extrage 3 eşantioane, dupã cum urmeazã:
3.2.1. Extragerea eşantionului corespunzãtor bazei de sondaj a întreprinderilor create anterior anului N-1. Straturile de selecţie sunt formate prin intersecţia activitãţii principale codificate la nivelul grupelor de activitãţi şi clasele de mãrime descrise mai sus. La stabilirea volumului eşantionului s-au luat în considerare urmãtoarele:
- volumul optim calculat prin metoda Neyman;
- posibilitãţile financiare ale anchetei FATS - Foreing Affiliate Trade Statistics;
- asigurarea unui numãr minim de unitãţi cercetate la nivelul fiecãrui strat.
3.2.2. Extragerea eşantionului corespunzãtor bazei de sondaj a întreprinderilor create în anul N-1
Straturile de selecţie sunt formate prin intersecţia activitãţii principale codificate la nivel de diviziune CAEN Rev. 2 şi al claselor de mãrime:
- 0-19 salariaţi;
- 20 de salariaţi şi peste.
3.3. Metode de mãsurare a calitãţii rezultatelor
Coerenţa datelor privind variabilele din ancheta FATS este asiguratã faţã de variabilele obţinute din ancheta structuralã la acelaşi nivel de detaliere.
Punctualitatea, un alt indicator al calitãţii, este asiguratã prin obţinerea rezultatelor la termenele propuse în Programul statistic anual şi la termenele impuse de Regulamentul (CE) nr. 716/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificãrile ulterioare.
Acurateţea şi accesibilitatea datelor sunt îndeplinite prin punerea la dispoziţia utilizatorilor interni şi externi a datelor într-o manierã precisã, corectã şi uşor de înţeles.
Comparabilitatea datelor este asiguratã prin utilizarea aceloraşi definiţii, pentru toate variabilele supuse cercetãrii, ca şi în ancheta structuralã sau în bilanţurile contabile.
Completitudinea este asiguratã prin respectarea modelelor de chestionar - structurã, conţinut şi detalierea datelor conform cerinţelor Regulamentului (CE) nr. 716/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificãrile ulterioare.
Relevanţa, cel mai important aspect din punctul de vedere al utilitãţii, este asiguratã de proporţia dintre variabilele cerute prin cercetare şi necesitãţile utilizatorilor.
4. Organizarea culegerii şi prelucrarea datelor
4.1. Metoda de înregistrare
Se realizeazã prin cercetãrile statistice - chestionare proiectate pentru Inward şi Outward pe suport hârtie.
4.2. Perioada de referinţã şi de înregistrare
Perioada de referinţã pentru cercetarea FATS ce se va realiza în anul N este reprezentatã de anul precedent desfãşurãrii ei, corespunzãtor exerciţiului financiar pentru care s-au întocmit bilanţuri contabile.
Perioada de înregistrare este perioada pe care întreprinderile o au la dispoziţie pentru completarea chestionarelor - circa 3 luni.
4.3. Personalul cercetãrii statistice
La nivel central, în perioada desfãşurãrii anchetei va funcţiona echipa centralã de lucru (ECL) pentru monitorizarea acţiunii de rezolvare operativã a oricãror probleme organizatorice şi metodologice apãrute pe parcurs.
La nivel teritorial - judeţe, sectoare ale municipiului Bucureşti - organizarea şi coordonarea lucrãrilor de teren se realizeazã de cãtre coordonatorii locali, care au ca subordonaţi anchetatori şi operatori.
4.4. Prelucrarea datelor
Fluxul de prelucrare a datelor constã în:
- la nivel teritorial:
- recepţionarea chestionarelor;
- controlul integritãţii şi completitudinii datelor din chestionare;
- transmiterea chestionarelor cãtre Institutul Naţional de Statisticã;
- la nivel central:
- introducerea datelor în baza de date;
- controlul automat al datelor din chestionare;
- rezolvarea nonrãspunsurilor;
- efectuarea corecţiilor şi reluarea controlului automat;
- controlul logic şi aritmetic;
- curãţarea datelor;
- tratarea nonrãspunsurilor totale şi parţiale;
- calculul coeficienţilor finali de extindere;
- generarea tabelelor finale;
- analiza datelor;
- realizarea publicaţiei;
- transmiterea datelor la EUROSTAT la termenele şi în formatul cerute.
Confidenţialitatea datelor este unul dintre principiile de funcţionare ale statisticii. Respectarea acestui principiu se face prin nepublicarea sau nefurnizarea datelor individuale ale întreprinderilor conform legislaţiei în vigoare - cifra de afaceri şi numãrul mediu de salariaţi fiind informaţii publice.
4.5. Sistemul IT
Sistemul informatic de prelucrare a datelor primite de la unitãţile statistice cercetate este o aplicaţie realizatã în cadrul Direcţiei de proiectare şi întreţinere a aplicaţiilor IT din cadrul Institutului Naţional de Statisticã şi utilizeazã sistemul de gestiune a bazelor de date relaţionale Microsoft Visual FoxPro 6.0.
5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetãrii statistice
5.1. Principalii indicatori rezultaţi
Cifra de afaceri; numãrul mediu de persoane ocupate, numãrul mediu de salariaţi, cheltuieli cu personalul, investiţii brute în bunuri corporale, valoarea producţiei, export şi import intra-firmã, valoarea brutã adãugatã la costul factorilor, cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare, numãrul mediu de persoane ocupate din activitatea de cercetare-dezvoltare, la nivelul de agregare specificat în Regulamentul (CE) nr. 716/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificãrile ulterioare.
5.2. Forme de prezentare a rezultatelor
Diseminarea rezultatelor anchetelor privind serviciile pentru întreprinderi se face prin intermediul Biroului de diseminare central şi prin publicaţia Seria Statisticã - Activitatea filialelor strãine.
6. Limitãri:
- surse de erori: nonrãspunsuri şi clasificarea activitãţii principale eronate;
- erori de prelucrare - eroare de introducere;
- alte limitãri.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016