Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 212 din 18 martie 2003  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind regulile pentru testarea microbiologica prin prelevare de probe de carne proaspata de vita si carne proaspata de porc, destinate exportului in Finlanda si Suedia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 212 din 18 martie 2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind regulile pentru testarea microbiologica prin prelevare de probe de carne proaspata de vita si carne proaspata de porc, destinate exportului in Finlanda si Suedia

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 241 din 8 aprilie 2003
ORDIN nr. 212 din 18 martie 2003
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind regulile pentru testarea microbiologica prin prelevare de probe de carne proaspãta de vita şi carne proaspãta de porc, destinate exportului în Finlanda şi Suedia
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PÃDURILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 241 din 8 aprilie 2003

În temeiul prevederilor <>art. 31 alin. 1 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 151.589 din 27 februarie 2003, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Norma sanitarã veterinara privind regulile pentru testarea microbiologica prin prelevare de probe de carne proaspãta de vita şi carne proaspãta de porc, destinate exportului în Finlanda şi Suedia, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Institutele centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta dispoziţie contrarã.
ART. 5
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 18 martie 2003.
Nr. 212.

ANEXA 1

NORMA SANITARÃ VETERINARA
privind regulile pentru testarea microbiologica prin prelevare de probe de carne proaspãta de vita şi carne proaspãta de porc, destinate exportului în Finlanda şi Suedia

ART. 1
Conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. A, lit. f) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 401/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 32/2003, activitãţile de transport de carne proaspãta de vita şi carne proaspãta de porc destinate exportului în Finlanda şi Suedia, trebuie sa fie supuse conform prevederilor art. 2 şi 3 ale prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 2
Carnea proaspãta de vita şi carnea proaspãta de porc, destinate exportului în Finlanda şi Suedia, trebuie sa fie supusã examenelor microbiologice în vederea depistarii Salmonellei, în condiţiile prevãzute de art. 6, pct. 3, lit. a) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 401/2002 , prin prelevare de probe în unitatea de origine. Aceste teste microbiologice trebuie sa fie efectuate în condiţiile stabilite de anexa la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 3
Carnea proaspãta de vita şi carnea proaspãta de porc, provenite dintr-o unitate supusã controlului, monitorizarii şi asistenţei veterinare echivalente prevederilor legislaţiei veterinare din Finlanda sau Suedia, nu se supune examenelor microbiologice stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 4
(1) Pentru aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, poate elabora acte normative sau dispoziţii suplimentare.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va dispune mãsurile necesare potrivit legii şi va sanctiona orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alin. (1), (2) şi (3), trebuie sa se facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1
la norma sanitarã veterinara

SECŢIUNEA A
METODE DE PRELEVARE DE PROBE

1. Carcase, semicarcase şi sferturi obţinute de la abatorul de origine, tehnica cu tampon;
Probele recoltate prin metoda de ştergere a suprafeţei carcasei cu tampon, se preleveaza din locurile cu probabilitatea cea mai mare de contaminare. Ştergerea suprafeţei care vine în contact cu exteriorul include pãrţile carcaselor şi suprafeţele tãiate. Carcasele de vita sunt şterse cu tampon, în cel puţin trei zone, picior, flanc şi gat, iar carcasele de porc sunt şterse cu tampon, în cel puţin doua zone, picior şi piept. În vederea evitãrii contaminarii incrucisate a probelor recoltate, acestea vor fi prelevate fãrã manipulare directa, utilizându-se în acest scop tampoane şi sabloane sterile. Suprafeţele de carcase de pe care se preleveaza probe vor fi de 20 cm x 20 cm fiecare şi vor fi şterse cu doua tampoane sterile de bumbac. Cu primul tampon umezit cu apa peptonata sterila se şterge de mai multe ori, de-a lungul suprafeţei de recoltare. Aceeaşi suprafata de recoltare se şterge cu cel de-al doilea tampon, utilizat uscat. Apoi, tampoanele se introduc în 100 ml apa peptonata tamponata sterila.
Fiecare proba va fi marcata şi identificata în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale în vigoare.
2. Piese şi porţiuni de carne sau sferturile de carcasa obţinute într-o unitate independenta de transare, metoda destructiva;
Probele se obţin prin introducerea unui trepan steril în suprafata de carne sau se obţin prin taierea unei porţiuni de carne de aproximativ 25 cm cu ajutorul unor instrumente ascutite şi sterile. Probele prelevate se introduc, în condiţii sterile, într-un container de probe sau într-o punga de dilutie din material plastic, dupã care se omogenizeaza prin miscari complexe sau cu ajutorul unui sistem automat de omogenizare. Probele prelevate din carnea congelata trebuie sa fie transportate în stare de congelare pana la laboratorul la care se vor executa analizele solicitate. Probele prelevate din carnea refrigerata trebuie sa fie transportate în stare de refrigerare pana la laboratorul la care se vor executa analizele solicitate. Pot fi transportate împreunã probele recoltate din aceeaşi unitate cu respectarea prevederilor din prezenta norma sanitarã veterinara. Fiecare proba va fi marcata şi identificata în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale în vigoare.

SECŢIUNEA B
NUMÃRUL DE PROBE CE TREBUIE PRELEVATE

1. Carcase, semicarcase, semicarcase tãiate în maximum trei piese şi sferturile la care se referã lit. A, alin. (1).
Numãrul de probe recoltate din carcase, semicarcase şi semicarcase tãiate în maxim trei piese (numãr bucãţi piese) din acelaşi transport, este urmãtorul:

Transport ------------------------------------- Numãrul de bucãţi piese
(numãr bucãţi piese) din care se preleveaza probele

1 - 24 Nr. maxim de probe 20
25 - 29 Nr. de probe 20
30 - 39 Nr. de probe 25
40 - 49 Nr. de probe 30
50 - 59 Nr. de probe 35
60 - 89 Nr. de probe 40
90 - 199 Nr. de probe 50
200 - 499 Nr. de probe 55
500 şi peste Nr. de probe 60

2. Sferturi, piese sau porţiuni mai mici la care se referã lit. A, alin. (2)
Numãrul de probe recoltate din unitãţile de ambalaj din acelaşi transport, este urmãtorul:

Transport ------------------------------- Numãrul de unitãţi de
(numãr unitãţi de ambalaj) ambalaj din care se preleveaza probele

1 - 24 Nr. maxim de probe 20
25 - 29 Nr. de probe 20
30 - 39 Nr. de probe 25
40 - 49 Nr. de probe 30
50 - 59 Nr. de probe 35
60 - 89 Nr. de probe 40
90 - 199 Nr. de probe 50
200 - 499 Nr. de probe 55
500 şi peste Nr. de probe 60

În funcţie de greutatea unitãţilor de ambalaj, numãrul unitãţilor de ambalaj din care se preleveaza probe poate fi redus ţinând cont de:



┌───────────────────────────────────┬───────────┬──────────────┬───────────────┐
│Greutatea unitãţilor de impachetare│ > 20 kg │ 10 - 20 kg │ 10 kg │
├───────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼───────────────┤
│Coeficient de prelevare │ x 1 │ x 3/4 │ x 1/2 │
└───────────────────────────────────┴───────────┴──────────────┴───────────────┘

SECŢIUNEA C
METODA MICROBIOLOGICA PENTRU EXAMINAREA PROBELOR

Examenele microbiologice a probelor pentru Salmonella trebuie sa fie efectuate în conformitate cu prevederile standardului Organizaţiei pentru Standardizare ISO 6579:1993 sau editiile revazute, ori prin metoda descrisã de cãtre Comitetul Nordic privind Analiza Alimentelor (NMKL) metoda no. 71, a patra editie, 1991 sau editii revizuite. În unele cazuri, pot fi autorizate metode ce oferã garanţii echivalente, în concordanta cu procedura stabilitã de art. 16 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete", ce transpune Directiva 64/433/CEE .
În caz de litigiu sau când rezultatele examenelor de laborator sunt contestate, în scopul soluţionãrii acestor situaţii, trebuie sa se ia ca metoda de referinta standardul Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare ISO 6579:1993, sau editiile revazute - SR EN 6579/97; 12824/2001.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016