Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2116 din 9 noiembrie 1998  privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei Guvernului nr. 82/1998 privind inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite si taxe    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2116 din 9 noiembrie 1998 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 82/1998 privind inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite si taxe

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 485 din 17 decembrie 1998
Ministrul finanţelor,
în baza prevederilor <>art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 82/1998 privind înregistrarea fiscalã a plãtitorilor de impozite şi taxe,
având în vedere necesitatea îmbunãtãţirii actualului sistem de înregistrare fiscalã a plãtitorilor de impozite şi taxe,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 82/1998 privind înregistrarea fiscalã a plãtitorilor de impozite şi taxe, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia generalã proceduri fiscale şi sistem informaţional pentru veniturile statului, Direcţia generalã de tehnologia informatiei financiare, direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti şi administraţiile financiare ale sectoarelor municipiului Bucureşti vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se va publica în Monitorul Oficial al României.

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 82/1998 privind înregistrarea fiscalã a plãtitorilor de impozite şi taxe

ORDONANTA:

ART. 1
- preambulul şi litera b) -
Sunt obligaţi sa completeze şi sa depunã declaraţie de înregistrare fiscalã, în vederea atribuirii codului fiscal şi eliberãrii certificatului de înregistrare fiscalã, cei care, în condiţiile legii, sunt plãtitori de impozite şi taxe, dupã cum urmeazã:
b) toate persoanele fizice, asociaţiile familiale, precum şi asociaţiile civile fãrã personalitate juridicã, autorizate, care realizeazã venituri în România din activitãţi desfãşurate pe baza liberei iniţiative, cu excepţia cazurilor în care, potrivit legii, veniturile obţinute sunt impozitate prin reţinere la sursa;

NORME
1.1. Sunt obligaţi sa depunã declaraţie de înregistrare fiscalã cei care, în condiţiile legii, sunt plãtitori de impozite şi taxe, respectiv persoanele fizice, asociaţiile familiale şi asociaţiile civile care obţin:
a) venituri din acte de comerţ;
b) venituri din practicarea unei profesii libere autorizate în mod individual sau în diverse forme de asociere (notari publici, avocaţi, experţi contabili, contabili autorizaţi, profesori, medici, asistenţi medicali, arhitecti, ingineri, subingineri, tehnicieni, dactilografe şi alte asemenea profesii);
c) venituri în baza unor contracte de locatie de gestiune sau a altor forme de dare în exploatare;
d) venituri din organizarea activitãţii în asociaţii agricole fãrã personalitate juridicã, cu excepţia celor realizate din vânzarea produselor agricole în stare naturala, obţinute din producţia proprie, din creşterea animalelor şi a pasarilor, din vânzarea produselor provenite din silvicultura, sericicultura şi apicultura, în stare naturala, precum şi din vânzarea produselor culese din flora şi fauna spontana.

ORDONANTA
- litera c) -
c) reprezentanţii fiscali ai contribuabililor, împuterniciţi potrivit legii;

NORME
1.2. O persoana care realizeazã operaţiuni impozabile în România, dar nu are sediul sau domiciliul în România este obligatã sa desemneze un reprezentant fiscal, cu sediul sau cu domiciliul în România, care este împuternicit sa-i îndeplineascã toate obligaţiile fiscale care îi revin potrivit legii, inclusiv înregistrarea fiscalã.

ORDONANTA

ART. 2
Declaraţia de înregistrare fiscalã va fi însoţitã de acte doveditoare ale informaţiilor înscrise în declaraţie.

NORME
2.1. Actele doveditoare ale informaţiilor înscrise în declaraţia de înregistrare fiscalã pentru plãtitorii de impozite şi taxe prevãzuţi la art. 1 din ordonanta sunt:
- copie de pe încheierea judecãtoreascã de înmatriculare, rãmasã definitiva, certificatã de oficiul registrului comerţului;
- copie de pe certificatul de înmatriculare de la registrul comerţului, pentru comercianţi;
- copie de pe autorizaţia de funcţionare eliberata de autoritatea competenta sau de pe actul legal de constituire, dupã caz;
- dovada deţinerii sediului (act de proprietate, contract de închiriere etc.);
- alte acte doveditoare, cum ar fi: copie de pe contractul de locatie de gestiune sau de pe alte forme de dare în exploatare etc.
2.2. Pentru reprezentanţii fiscali ai persoanelor strãine care realizeazã operaţiuni impozabile în România şi care nu au sediul sau domiciliul stabil în România, documentele doveditoare ale informaţiilor din declaraţie sunt copiile autentificate de pe:
- decizia organelor fiscale de aprobare a reprezentantului fiscal, eliberata potrivit legii;
- certificatul de înregistrare fiscalã a reprezentantului fiscal, pentru activitatea proprie.

ORDONANTA

ART. 3
Declaraţiile de înregistrare fiscalã se depun la direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti sau la administraţiile financiare ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în termen de 15 zile de la eliberarea certificatului de înmatriculare, a autorizaţiei de funcţionare sau a actului legal de constituire, dupã caz.

NORME
3.1. La primirea declaraţiei de înregistrare fiscalã personalul desemnat din direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti sau din administraţiile financiare ale sectoarelor municipiului Bucureşti are obligaţia sa verifice cererile şi actele insotitoare sub aspectul completãrii conform reglementãrilor legale, al coerentei, al existenţei dovezilor legale şi al respectãrii termenului de depunere.
3.2. În cazurile în care între organele fiscale şi oficiul registrului comerţului este încheiat un protocol de schimb de informaţii, vizat de Ministerul Finanţelor, tratarea declaraţiei se va face conform prevederilor protocolului.

ORDONANTA

ART. 4
Societãţile comerciale cu statut de filiala au obligaţia ca la înregistrarea fiscalã sa declare datele de identificare şi codul fiscal al societãţii comerciale care le-a înfiinţat.

NORME
4. Societãţile comerciale cu statut de filiala sunt obligate sa depunã, în vederea atribuirii codului fiscal şi eliberãrii certificatului de înregistrare fiscalã, pe lângã actele prevãzute la pct. 2.1 şi 2.2 din norme şi copia de pe certificatul de înmatriculare de la registrul comerţului şi de pe certificatul de înregistrare fiscalã a societãţii care le-a înfiinţat.

ORDONANTA

ART. 5
Plãtitorii de impozite şi taxe care au subunitati de tip sedii secundare trebuie sa depunã pentru acestea declaraţia de înregistrare fiscalã la organul fiscal în raza cãruia se afla sediul subunitatilor, însoţitã de o copie de pe certificatul de înregistrare fiscalã a unitãţii cu personalitate juridicã, în termen de 15 zile de la înfiinţarea sediului secundar.

NORME
5.1. Pentru subunitati de tip sedii secundare - sucursale, agenţii, reprezentante sau alte asemenea unitãţi fãrã personalitate juridicã - declaraţia de înregistrare fiscalã se va depune de cãtre unitatea cu personalitate juridicã care le-a înfiinţat la organul fiscal în a cãrui raza teritorialã îşi au sediul subunitatile.
5.2. Pentru subunitatile de tip sedii secundare, înfiinţate prin actul constitutiv al societãţii comerciale cu personalitate juridicã, declaraţia de înregistrare fiscalã va fi însoţitã de copia autentificatã de pe actul constitutiv al acesteia, precum şi de dovada deţinerii sediului subunitatilor.
5.3. Dacã subunitatile sunt înfiinţate ulterior autorizãrii societãţii comerciale cu personalitate juridicã, declaraţia de înregistrare fiscalã va fi însoţitã de copia autentificatã de pe hotãrârea judecãtoreascã privind înfiinţarea subunitatii, de o copie de pe certificatul de înregistrare fiscalã a societãţii comerciale care le-a înfiinţat, precum şi de dovada deţinerii sediului subunitatilor.

ORDONANTA

ART. 6
- alineatul (1) -
(1) Pe baza declaraţiei de înregistrare fiscalã depuse de plãtitorul de impozite şi taxe, organele fiscale prevãzute la art. 3 vor atribui codul fiscal şi vor elibera certificatul de înregistrare fiscalã în termen de 15 zile de la data depunerii declaraţiei.

NORME
6.1. Pe baza declaraţiei de înregistrare fiscalã depuse de plãtitorii de impozite şi taxe, direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene sau a municipiului Bucureşti şi administraţiile financiare ale sectoarelor municipiului Bucureşti vor elibera, în termen de 15 zile de la data depunerii declaraţiei, certificatul de înregistrare fiscalã, pe care este înscris codul fiscal atribuit.
6.2. codul fiscal este un cod numeric, secvential, unic pe ţara, nesemnificativ, care identifica plãtitorii de impozite şi taxe pe toatã durata existenţei relaţiilor lor cu organele fiscale.
6.3. Certificatul de înregistrare fiscalã se emite în doua exemplare; primul exemplar se înmâneazã contribuabilului, iar al doilea exemplar se pãstreazã la dosarul fiscal.
Declaraţia de înregistrare fiscalã depusa de plãtitorul de impozite şi taxe se pãstreazã la dosarul fiscal al contribuabilului.

ORDONANTA

ART. 7
Înregistrarea fiscalã reprezintã şi înregistrarea ca plãtitor de T.V.A., accize şi alte impozite şi taxe care, în cazurile şi în condiţiile prevãzute de lege, sunt nominalizate prin ordin al ministrului finanţelor.

NORME
7.1. Dacã contribuabilul, la data înregistrãrii fiscale, îndeplineşte condiţiile legale de plãtitor de T.V.A., declaraţia de înregistrare fiscalã serveşte şi ca cerere de luare în evidenta ca plãtitor de T.V.A.
În acest caz, codul fiscal înscris pe certificatul de înregistrare fiscalã va fi precedat de litera "R".
7.2. Dacã contribuabilul, la data înregistrãrii fiscale, îndeplineşte condiţiile legale de plãtitor de accize sau de alte impozite şi taxe, declaraţia de înregistrare fiscalã serveşte şi ca cerere de luare în evidenta ca plãtitor de astfel de impozite.
În acest caz, organele fiscale vor emite şi o înştiinţare de luare în evidenta ca plãtitor de astfel de impozite, care va cuprinde pe lângã codul fiscal şi o litera caracteristica, dupã cum urmeazã:
- "A" - pentru plãtitorii de accize;
- "P" - pentru plãtitorii de impozit la ţiţei şi gaze naturale din producţia interna;
- "J" - pentru plãtitorii taxei pentru jocuri de noroc.
Aceste litere nu fac parte din codul fiscal şi nu se înscriu pe certificatul de înregistrare fiscalã.

ORDONANTA

ART. 8
- alineatul (1)-
(1) Modificãrile intervenite în datele declarate, inclusiv încetarea temporarã sau definitiva a activitãţii, se comunica organelor fiscale de cãtre plãtitorii de impozite şi taxe prin completarea şi depunerea unei declaraţii de menţiuni, în termen de 15 zile de la data producerii acestora.

NORME
8.1. Plãtitorii de impozite şi taxe sunt obligaţi sa comunice organelor fiscale prevãzute la art. 3 din ordonanta toate modificãrile apãrute în datele declarate anterior, prin completarea şi depunerea unei declaraţii de menţiuni, ale carei model şi instrucţiuni de completare sunt stabilite prin ordin al ministrului finanţelor. Declaraţiile de menţiuni se pãstreazã în dosarul fiscal al plãtitorului de impozite şi taxe.

ORDONANTA
- alineatul (2) -
(2) În cazul modificãrilor privind sediul sau domiciliul, plãtitorii de impozite şi taxe vor depune declaraţia de menţiuni la unitatea fiscalã unde au avut sediul sau domiciliul iniţial, împreunã cu certificatul de înregistrare fiscalã, care se va anula, şi se va elibera un nou certificat de înregistrare fiscalã cu acelaşi cod fiscal, dar cu noua adresa sau cu noul sediu.

NORME
8.2. Plãtitorii de impozite şi taxe care îşi schimba sediul sau domiciliul sunt obligaţi sa completeze şi sa depunã o declaraţie de menţiuni la organul fiscal la care au fost înregistraţi iniţial.
Contribuabilul poate depune documentaţia necesarã la organul fiscal şi prin împuternicit legal.
În termen de 5 zile de la depunerea declaraţiei de menţiuni, organul fiscal va proceda la controlul fiscal al contribuabilului, care sa cuprindã perioada de la ultimul control sau perioada de prescripţie, în cazul în care nu au mai fost efectuate controale.
Dupã finalizarea controlului, organele fiscale în a cãror raza teritorialã a avut sediul iniţial contribuabilul vor comunica unitãţii fiscale în a carei raza teritorialã acesta îşi muta sediul sau domiciliul urmãtoarele documente:
- actele din dosarul contribuabilului, respectiv actul legal de constituire sau autorizaţia de funcţionare eliberata de autoritatea competenta, declaraţia de înregistrare fiscalã, copia de pe certificatul de înregistrare fiscalã etc.;
- situaţia la zi a îndeplinirii obligaţiilor de plata, respectiv sume restante şi termene de plata;
- documentaţia privind eventualele înlesniri la plata acordate;
- documentaţia privind mãsurile de executare silitã în curs, în vederea continuãrii acţiunii;
- ultimul act de control;
- alte acte şi documente considerate a fi necesare.
Comunicarea documentelor menţionate cãtre organul fiscal competent în a cãrui raza teritorialã contribuabilul îşi muta sediul sau domiciliul se face prin delegat, pe baza de proces-verbal de predare-primire întocmit în doua exemplare.
În termen de 15 zile de la mutare, iar în cazul comercianţilor, de la primirea certificatului de înmatriculare de la registrul comerţului de la noul sediu, contribuabilul este obligat sa se prezinte la unitatea fiscalã în a carei raza teritorialã şi-a mutat sediul sau domiciliul pentru depunerea urmãtoarelor documente:
- declaraţie de menţiuni;
- copie de pe încheierea judecãtoreascã de înmatriculare, rãmasã definitiva, certificatã de oficiul registrului comerţului;
- copie de pe certificatul de înmatriculare de la registrul comerţului, pentru comercianţi;
- copie de pe autorizaţia de funcţionare eliberata de autoritatea competenta sau de pe actul legal de constituire, dupã caz;
- alte acte doveditoare, cum ar fi copie de pe contractul de locatie de gestiune sau de pe alte forme de dare în exploatare etc.;
- dovada deţinerii spaţiului pentru noul sediu.
Dupã depunerea documentaţiei, în termen de 15 zile, unitatea fiscalã va elibera un nou certificat de înregistrare fiscalã cu acelaşi cod fiscal, dar pentru noua adresa, cu menţiunea "eliberat ca urmare a schimbãrii adresei", iar contribuabilul este obligat sa depunã originalul sau duplicatul vechiului certificat de înregistrare fiscalã.
8.3. Pentru celelalte modificãri operate la registrul comerţului (denumirea firmei, forma de proprietate, forma juridicã, încetare temporarã sau definitiva a activitãţii, reorganizare etc.), cererea de menţiuni va fi însoţitã de copia autentificatã de pe încheierea judecãtoreascã definitiva sau de pe rezoluţia prin care se dispune înscrierea mentiunilor în registrul comerţului, precum şi o copie de pe certificatul de înmatriculare, în cazul schimbãrii denumirii societãţii comerciale.
Declaraţia de menţiuni se va depune în termen de 15 zile de la înscrierea mentiunilor în registrul comerţului.

ORDONANTA
- alineatele (3)-(5) -
(3) Contribuabilii care, potrivit legii, devin plãtitori de T.V.A. prin depãşirea plafonului stabilit de lege, ulterior înregistrãrii fiscale, sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni pana la data de 15 a lunii urmãtoare în care au realizat depãşirea.
(4) Contribuabilii care, potrivit legii, devin plãtitori de T.V.A. prin opţiune, ulterior înregistrãrii fiscale, sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni pana la data de 15 a lunii în care fac opţiunea. ╬Înregistrarea ca plãtitor de T.V.A. se va face începând cu data de întâi a lunii urmãtoare depunerii declaraţiei de menţiuni.
(5) Plãtitorii de T.V.A. prin opţiune, care renunţa la aceasta calitate dupã trecerea perioadei stabilite potrivit legii, sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni pana la data de 15 a ultimei luni din perioada stabilitã. Scoaterea din evidenta se va face începând cu data de întâi a lunii urmãtoare depunerii declaraţiei de menţiuni, dacã se constata îndeplinirea condiţiilor legale.

NORME
8.4. Contribuabilii care devin plãtitori de T.V.A. prin depãşirea plafonului prevãzut de lege sau prin opţiune, ulterior înregistrãrii fiscale, sunt obligaţi sa completeze şi sa depunã declaraţie de menţiuni, care va tine loc şi de cerere de luare în evidenta ca plãtitor de T.V.A.
Organul fiscal va elibera un nou certificat de înregistrare fiscalã, care va avea înscrisã litera "R" în fata codului fiscal, iar contribuabilul va avea obligaţia sa depunã originalul sau duplicatul vechiului certificat de înregistrare fiscalã.
Contribuabilii care renunţa, în condiţiile legii, la calitatea de plãtitor de T.V.A. sunt obligaţi sa completeze şi sa depunã declaraţie de menţiuni, organul fiscal eliberand un nou certificat de înregistrare fiscalã care nu va mai conţine litera "R" în fata codului fiscal.

ORDONANTA
- alineatul (6) -
(6) Contribuabilii care devin plãtitori de accize, ulterior înregistrãrii fiscale, sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni în termen de 15 zile de la data obţinerii, potrivit legii, a acestei calitãţi.

NORME
8.5. Declaraţia de menţiuni va tine loc şi de cerere de luare în evidenta ca plãtitor de astfel de impozite.
În acest caz, organele fiscale vor emite o înştiinţare de luare în evidenta, care va cuprinde, pe lângã codul fiscal, o litera caracteristica, dupã cum urmeazã:
- "A" - pentru plãtitorii de accize;
- "P" - pentru plãtitorii de impozit la ţiţei şi gaze naturale din producţia interna;
- "J" - pentru plãtitorii taxei pentru jocuri de noroc.
Aceste litere nu fac parte din codul fiscal şi nu se înscriu pe certificatul de înregistrare fiscalã.
8.6. Contribuabilii care, la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 82/1998 , au înscris pe certificatul de înregistrare fiscalã codul fiscal precedat de litera caracteristica, respectiv "A", "P" sau "J", sunt obligaţi ca la prima cerere de menţiuni, depusa ca urmare a unei modificãri în datele declarate anterior, sa predea organelor fiscale certificatul de înregistrare fiscalã, pentru a li se elibera un nou certificat de înregistrare fiscalã pe care va fi înscris codul fiscal fãrã a fi precedat de litera caracteristica.

ORDONANTA

ART. 10
În cazul pierderii, furtului sau distrugerii certificatului de înregistrare fiscalã, Ministerul Finanţelor va elibera duplicate ale acestuia, în baza cererii plãtitorilor de impozite şi taxe şi a dovezii de publicare a pierderii, furtului sau distrugerii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.

NORME
10. Eliberarea de duplicate ale certificatului de înregistrare fiscalã se face în baza dovezii de publicare a pierderii, furtului sau distrugerii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi este supusã taxelor de timbru, conform reglementãrilor legale în vigoare.
Duplicatele care vor purta inscripţia "Duplicat" se emit în doua exemplare; primul exemplar se înmâneazã contribuabilului, iar al doilea exemplar se pãstreazã la dosarul fiscal al contribuabilului.

ORDONANTA

ART. 18
- alineatul (3) -
(3) Codurile fiscale atribuite conform Hotãrârii Guvernului nr. 349/1992 şi Hotãrârii Guvernului nr. 224/1993 rãmân valabile.

NORME
18. Reprezentanţii fiscali desemnaţi potrivit legii, precum şi persoanele juridice pentru care s-a început procedura de lichidare conform reglementãrilor legale, înregistrate fiscal anterior datei de intrare în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 82/1998 , au obligaţia de a completa şi de a depune pana la data de 31 ianuarie 1999 o declaraţie de menţiuni pentru a furniza informaţiile solicitate prin noile reglementãri.
Dupã aceasta data organele fiscale vor efectua verificãri în evidentele proprii privind contribuabilii înregistraţi şi vor transmite plãtitorilor pentru care deţin informaţii insuficiente fata de noile reglementãri privind înregistrarea fiscalã o înştiinţare, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, pentru a se prezenta la sediul organului fiscal în termen de 15 zile, în vederea depunerii declaraţiei de menţiuni pentru actualizarea informaţiilor.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016