Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 2101 din 27 noiembrie 1997  pentru aprobarea Normelor metodologice privind incheierea exercitiului bugetar la anul 1997    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 2101 din 27 noiembrie 1997 pentru aprobarea Normelor metodologice privind incheierea exercitiului bugetar la anul 1997

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 349 din 9 decembrie 1997
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
în baza prevederilor <>art. 75 alin. (1) din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice şi ale art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 1997, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia generalã a trezoreriei, celelalte direcţii din minister, direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi unitãţile lor subordonate vor lua mãsuri pentru îndeplinirea dispoziţiilor prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.


p. Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Corneliu Eugeniu Gorcea,
secretar de stat


NORME METODOLOGICE
privind încheierea exerciţiului bugetar al anului 1997

Potrivit prevederilor art. 75 alin. (1) şi ale <>art. 76 alin. (1) din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice, operaţiunile de încasãri şi plati aferente exerciţiului bugetar al anului 1997 se efectueazã pana la data de 31 decembrie 1997 inclusiv, în baza cãrora Ministerul Finanţelor emite prezentele norme metodologice.

CAP. 1
Dispoziţii generale
1.1. Impozitele, taxele, precum şi celelalte venituri datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale, cu termene scadente pana la data de 31 decembrie 1997, se achitã prin depunerea ordinelor de plata de cãtre plãtitori la bãncile comerciale unde au conturile deschise, astfel încât documentele de plata sa fie încasate în contul general al trezoreriei statului pana cel mai târziu la data de 31 decembrie 1997, inclusiv.
1.2. Direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin trezoreriile statului, vor lua mãsurile necesare pentru asigurarea functionarii în luna decembrie 1997 a casieriilor trezoreriilor statului corespunzãtor nevoilor contribuabililor, persoane fizice, pentru plata în numerar a impozitelor şi taxelor datorate pe anul 1997.
1.3. Casa de Economii şi Consemnaţiuni, care încaseazã veniturile la bugetul statului potrivit convenţiei încheiate cu Ministerul Finanţelor, va stabili în cursul lunii decembrie 1997 programul unitãţilor din subordine, astfel încât persoanele fizice sa aibã posibilitatea de a-şi achitã aceste obligaţii cãtre bugetul de stat şi bugetele locale.
Conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni va dispune mãsuri la unitãţile din subordine ca veniturile bugetare încasate de cãtre acestea, care privesc anul 1997, sa fie virate în contul trezoreriei statului pana la data de 31 decembrie 1997 inclusiv.
1.4. Regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital majoritar de stat au obligaţia ca pana la data de 30 ianuarie 1998 sa procedeze, pe baza datelor definitive, la recalcularea şi la regularizarea cu bugetul de stat pe anul 1998 a subvenţiilor primite în anul 1997, potrivit cap. III din Normele metodologice privind înscrierea în bugetul de stat şi acordarea din acesta a subvenţiilor pentru produsele din industria carbunelui, minereurilor feroase, neferoase, radioactive, rare şi nemetalifere, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 747 din 10 iunie 1994 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 224 din 18 august 1994. În acelaşi mod se vor efectua recalcularea şi regularizarea transferurilor primite de cãtre unitãţile menţionate mai sus de la bugetul de stat în anul 1997.
Totodatã se va tine seama şi de prevederile pct. 4 din Normele comune ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Transporturilor nr. DM 1.162/94/AN/621/94 privind fundamentarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru unele activitãţi din cadrul Ministerului Transporturilor, precum şi alte reglementãri în domeniu. În mod asemãnãtor se va proceda şi în cazul bugetelor locale. Sumele primite în plus se vireazã la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupã caz, la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti", respectiv 22.02.05, în termen de 3 zile de la stabilirea acestora.
Agenţii economici care au beneficiat în anul 1997 de subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi de tarif şi de prime de la bugetul de stat pentru produsele agricole au obligaţia de a verifica exactitatea acestora pe baza datelor definitive şi în cazul în care se constata ca s-au primit sume în plus, acestea vor fi restituite bugetului de stat pe anul 1998, la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti", pana la data de 31 ianuarie 1998.
Ordonatorii principali de credite care au primit în anul 1997 fonduri de la bugetul de stat pentru subvenţii, diferenţe de preţ, transferuri şi prime au obligaţia, potrivit dispoziţiilor legale, sa verifice la regiile autonome, societãţile comerciale şi la orice beneficiari de asemenea sume, pana la data de 12 februarie 1998, pe baza deconturilor definitive pe anul 1997, justificarea primirii sumelor respective. În cazul în care din verificare rezulta ca s-au primit sume necuvenite, acestea vor fi virate de cãtre beneficiarii respectivi pana la data de 25 februarie 1998 în contul bugetului de stat pe anul 1998, la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti".
1.5. Ministerul Industriei şi Comerţului va regulariza subvenţiile acordate în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 578/1997 , în condiţiile prevederilor art. 2 din aceasta hotãrâre.
1.6. Fondurile alocate de la bugetul de stat regiilor autonome, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare şi societãţilor comerciale cu capital de stat pentru finanţarea obiectivelor de investiţii, dotãri, aparatura, echipamente şi instalaţii, aprobate prin <>Legea bugetului de stat pe anul 1997 nr. 72/1997 şi rãmase neutilizate la data de 31 decembrie 1997, se restituie bugetului de stat pe anul 1998 pana la data de 23 ianuarie 1998 la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri din fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti".
1.7. Valoarea investiţiilor realizate de societãţile comerciale cu capital majoritar de stat în anul 1997 din fondurile alocate de la bugetul de stat va fi înregistratã în contul "Capital social", aceasta constituind participarea statului la creşterea capitalului social. Concomitent cu înregistrarea în contabilitatea proprie, agenţii economici respectivi vor întocmi şi formele prevãzute de lege pentru majorarea capitalului social.
Totodatã, regiile autonome vor constitui participaţia statului la creşterea patrimoniului propriu al regie, cu valoarea investiţiilor realizate din alocaţii de la bugetul de stat pe anul 1997, procedând, în consecinta, conform legii.
1.8. Regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital majoritar de stat, cãrora li s-au preluat credite neperformante pentru investiţii în baza <>Legii nr. 7/1992 , au obligaţia sa ramburseze, în limita acestor credite, sume din resursele financiare destinate finanţãrii investiţiilor în rãmase disponibile la finele anului 1997, care vor fi virate astfel:
- în contul 50.18 "Disponibil din sumele încasate din reactivarea şi rambursarea obligaţiilor rezultate din aplicarea <>Legii nr. 7/1992 ", deschis la trezoreriile municipiilor resedinta de judeţ pe seama Ministerului Finanţelor (în judeţele în care funcţioneazã trezorerii ale statului);
- în contul 64.01 "Disponibil din sumele încasate din reactivarea şi rambursarea obligaţiilor rezultate din aplicarea <>Legii nr. 7/1992 ", deschis la centrala Bãncii Naţionale a României pe seama Ministerului Finanţelor (în judeţul Ilfov şi în municipiul Bucureşti, în care nu funcţioneazã încã trezorerii ale statului).
Virarea se efectueazã în termen de 5 zile de la termenul legal pentru depunerea bilanţului contabil pe anul 1997. Aceasta operaţiune reprezintã, potrivit <>Legii nr. 7/1992 , reactivarea unei pãrţi din creditele neperformante preluate de stat.
Bãncile în a cãror evidenta sunt înregistrate credite neperformante, precum şi organele de control financiar de stat ale Ministerului Finanţelor vor verifica la fiecare agent economic, în termen de 20 de zile de la data încheierii şi depunerii bilanţului contabil pe anul 1997, posibilitãţile de reactivare a debitelor prin identificarea şi preluarea unor noi surse disponibile în contul creditelor neperformante.
1.9. Agenţii economici înregistraţi la organele fiscale ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã, care au primit în anul 1997 alocaţii de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã caz, pentru finanţarea investiţiilor, isi exercita dreptul de deducere a taxei pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor şi serviciilor destinate realizãrii obiectivelor de investiţii cu finanţare bugetarã în condiţiile <>art. 18-21 din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 , republicatã.
Sumele deduse în anul 1997, inclusiv cele restituite de organele fiscale în cursul anului 1997, pe cãile prevãzute în <>art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 , republicatã, se înregistreazã ca reconstituiri de plati în contul de cheltuieli bugetare deschis la trezoreriile statului sau la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., dupã caz, şi se folosesc pentru finanţarea aceluiaşi obiectiv de investiţii pana la data de 31 decembrie 1997.
Sumele reprezentând taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor aprovizionate şi serviciilor prestate în luna decembrie 1997 pentru investiţii finanţate din alocaţii bugetare şi care se ramburseazã de organele fiscale în anul 1998 se vireazã de cãtre agenţii economici respectivi la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupã caz, în anul 1998, la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti", respectiv 22.02.05, în termen de 5 zile de la data încasãrii sumelor respective în cont.

CAP. 2
Încheierea exerciţiului bugetar la instituţiile publice
2.1. Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile subordonate acestora, dupã caz, vor dispune mãsuri pentru încheierea tuturor operaţiunilor financiare (încasãri şi plati) aferente anului 1997 şi pentru prezentarea documentelor aferente la trezoreriile statului sau la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., pana cel mai târziu la data de 30 decembrie 1997, asigurându-se timpul necesar atât trezoreriilor statului, cat şi bãncilor comerciale, pentru înregistrarea şi închiderea conturilor la finele anului 1997.
2.2. Instituţiile publice care încaseazã venituri pentru bugetul de stat sau bugetele locale, dupã caz, prin conturi colectoare, deschise la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. din judeţul Ilfov şi din municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6), au obligaţia sa verse la bugetul respectiv, pana la data de 29 decembrie 1997, pe capitole şi subcapitole ale clasificatiei bugetare, solduri aflate în conturile colectoare aferente. Aceste conturi nu pot aparea cu sold în bilanţul încheiat la data de 31 decembrie 1997.
Sumele încasate în numerar, reprezentând venituri bugetare, vor fi depuse cu foaie de varsamant direct în conturile de venituri ale bugetului de stat sau ale bugetelor locale, dupã caz.
2.3. Direcţia Generalã a Vamilor va dispune mãsuri la unitãţile din subordine ca, în perioada rãmasã pana la finele anului, sumele încasate în conturile colectoare de venituri sa fie defalcate şi virate, sãptãmânal şi în ultima zi lucrãtoare a anului, în conturile de venituri, deschise, pe capitole şi subcapitole, la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., având în vedere ca nu pot rãmâne solduri la finele anului 1997 în aceste conturi.
2.4. Ordonatorii de credite vor dispune mãsuri severe privind angajarea fondurilor pana la finele anului 1997, în limita creditelor bugetare aprobate şi deschise şi numai pentru cheltuieli strict necesare functionarii instituţiilor, prevenindu-se risipa, formarea de stocuri de materiale şi mãrfuri peste necesar, efectuarea de cheltuieli neeconomicoase şi altele. În acest scop se va acţiona pentru:
a) repartizarea creditelor bugetare în limita alocaţiilor prevzute, aprobarea virarilor de credite în cazuri strict justificative, înainte de efectuarea cheltuielilor şi cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare;
b) achitarea contravalorii materialelor şi mãrfurilor primite şi recepţionate din creditele bugetare aprobate cu aceasta destinaţie;
c) acordarea de avansuri spre decontare pentru acţiuni care se încheie şi se deconteazã pana la finele anului;
d) cheltuielile pentru deplasãri, detaşãri, transferãri vor fi efectuate în limita creditelor bugetare aprobate prin bugetul pe anul 1997, fiind interzisã majorarea acestora prin virari de credite bugetare;
e) verificarea zilnica a operaţiunilor privind deschiderea şi repartizarea de credite bugetare, precum şi a plãţilor înregistrate în extrasele de cont, iar în cazul în care unele dintre acestea nu aparţin instituţiei, se vor lua mãsuri pentru corectarea erorilor în mod operativ;
f) în vederea îndeplinirii condiţiilor de intrare în vigoare a acordurilor de împrumuturi externe pentru achiziţionarea de bunuri din import, ordonatorii de credite pot acorda avansurile prevãzute în contracte, cu condiţia justificarii acestora în conformitate cu clauzele prevãzute în contractele comerciale.
2.5. În condiţiile execuţiei bugetului de stat pe anul 1997, ordonatorii principali de credite finantati din bugetul de stat vor deschide şi vor repartiza credite bugetare instituţiilor din subordine, cel mai târziu pana la data de 15 decembrie 1997, asigurându-se timpul necesar efectuãrii cheltuielilor pana la finele anului, inclusiv retragerile de credite de la instituţii în cazurile justificate.
Creditele bugetare suplimentate ordonatorilor de credite din Fondul de rezerva bugetarã la dispoziţia Guvernului şi din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului vor fi deschise şi repartizate pe mãsura aprobãrii actelor normative.
2.6. Avansurile acordate în anul 1997, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 85/1997 , de cãtre instituţiile publice, pe baza contractelor încheiate cu furnizorii, vor fi decontate definitiv în cursul lunii decembrie, astfel încât la data de 31 decembrie 1997 sa se reflecte în bunuri achiziţionate, lucrãri executate şi servicii prestate, iar sumele rãmase neutilizate vor fi restituite ordonatorilor de credite pana la data de 29 decembrie 1997, reconstituindu-se plãţile de casa.
Fac excepţie de la aceasta regula sumele acordate anticipat regiilor autonome şi societãţilor comerciale care, potrivit normelor interne, presteazã servicii numai pe baza de garanţii (posta, telefon, furnizarea energiei electrice şi a gazului metan şi servicii comunale), precum şi avansurile acordate din împrumuturi externe, contractate, potrivit legii, care se deconteazã conform condiţiilor stabilite în acordurile de împrumut convenite cu pãrţile contractante.
Potrivit prevederilor <>art. 40 alin. (3) din legea nr. 72/1996 privind finanţele publice, sumele reprezentând plati în avans, efectuate în condiţiile contractuale, pentru acţiunile şi categoriile de cheltuieli prevãzute de <>Hotãrârea Guvernului nr. 85/1997 şi nejustificate prin prestaţiile realizate pana la finele anului 1997, vor fi recuperate în condiţiile legii, în anul urmãtor, de cãtre instituţia publica care a acordat avansurile şi vor restitui bugetului din care au fost avansate, la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti" şi, respectiv, 22.02.05 la bugetele locale.
2.7. Instituţiile publice vor efectua pana la data de 24 decembrie 1997 plata drepturilor de personal, indemnizaţiilor de asigurãri sociale şi a altor drepturi bãneşti, în limita fondurilor prevãzute cu aceasta destinaţie, atât din credite bugetare, cat şi din mijloace extrabugetare şi din fonduri speciale, dupã caz.
În acest scop, instituţiile publice vor solicita din timp trezoreriilor statului sau unitãţilor bancare, dupã caz, necesarul de numerar pentru plata drepturilor de personal în luna decembrie 1997.
Pe baza cererilor de numerar trezoreriile statului şi unitãţile bancare, dupã caz, vor esalona instituţiile publice pentru ridicarea numerarului necesar, corespunzãtor datei de efectuare a plãţii drepturilor de personal.
O data cu ridicarea numerarului pentru plata salariilor, instituţiile publice vor prezenta şi ordinele de plata pentru virarea contribuţiei de asigurãri sociale, impozitului pe salarii, contribuţiei la Fondul pentru plata ajutorului de şomaj, contribuţiei pentru pensia suplimentarã, sumelor reţinute în contul unor persoane juridice şi fizice etc.
În cazul în care au rãmas drepturi de personal neplãtite, acestea se achitã în anul 1998 din fondurile prevãzute cu aceasta destinaţie în acest an.
2.8. Sumele reprezentând stimulentele constituite în conformitate cu prevederile <>art. 56 alin. 1 din Legea bugetului de stat pe anul 1997 nr. 72/1997 , rãmase neutilizate la data de 31 decembrie 1997, dupã calcularea şi plata stimulentelor pe luna decembrie 1997, vor fi virate la bugetul de stat, la subcapitolul 21.01.30 "Alte venituri de la instituţiile publice", pana la data de 30 ianuarie 1998.
2.9. Instituţiile publice care au fost finanţate prin conturile 50.14 "Disponibil pentru finanţarea unitãţilor Ministerului Apãrãrii Naţionale, 50.15. "Disponibil al instituţiilor, care nu au calitatea de ordonatori de credite" şi prin contul 64.13. "Disponibil titulari de avansuri", deschise la trezoreriile statului sau la Banca Comercialã Romana - S.A., dupã caz, au obligaţia ca dupã plata salariilor sa vireze soldul din conturile respective începând cu data de 23 decembrie 1997 pana la data de 30 decembrie 1997 în conturile ordonatorilor de credite de la care au fost primite fondurile.
2.10. Instituţiile publice, inclusiv cele care au primit subvenţii de la buget, au obligaţia ca pana la data de 31 decembrie 1997 sa depunã în conturile deschise la trezoreriile statului sau la unitãţile bancare, dupã caz, sumele aflate în casieria proprie.
2.11. Creditele bugetare deschise şi repartizate, precum şi cele care nu au fost deschise, rãmase neutilizate la data de 31 decembrie 1997 în conturile ordonatorilor de credite, se anuleazã de drept conform prevederilor <>art. 76 alin. (2) din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice.
2.12. Instituţiile publice au obligaţia ca, pana cel târziu la data de 24 decembrie 1997, sa lichideze operaţiunile de mandat primite de la alte instituţii sau agenţi economici şi sa restituie sumele rãmase neutilizate. În contul "Sume de mandat şi sume în depozit" nu pot fi menţinute sume la finele anului 1997, cu excepţia cazurilor prevãzute în anexa nr. 1.
2.13. Instituţiile publice vor lua mãsurile necesare ca eventualele acreditive în lei, deschise pentru procurari de materiale şi mãrfuri, rãmase neutilizate pana la finele anului 1977, sa fie restituite în conturile din care au fost acordate, în vederea reconstituirii plãţilor de casa.
Acreditivele în valuta, deschise de cãtre instituţiile publice pentru importurile care sunt în curs de derulare, se menţin în continuare pana la lichidarea contractului respectiv. Sumele în valuta rãmase nefolosite se vireazã la fondul valutar al statului, iar contravaloarea în lei se vãrsa la bugetul de stat pe anul 1998 la subcapitolul 22.01.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti", în termen de 5 zile de la încheierea importurilor.
2.14. Instituţiile publice, care au rezervat în cursul anului la societãţi bancare, în conturi distincte, sume de la buget, din mijloace extrabugetare şi din fonduri speciale, pentru procurarea de valuta prin licitaţie, potrivit normelor în vigoare, vor dispune restituirea, pana la data de 29 decembrie 1997, a disponibilitãţilor neutilizate, aflate în conturile deschise la bãncile comerciale, pentru neintregirea plãţilor de casa în conturile din care au fost alocate. Ordonatorii de credite rãspund de efectuarea acestei operaţiuni în timp util.
2.15. Valuta procurata din credite bugetare şi rãmasã neutilizata la finele anului se depune la societatea bancarã în contul fondului de rezerva valutarã, iar cu contravaloarea în lei a valutei se reconstituie plãţile de casa la subdiviziunea respectiva. Face excepţie valuta procurata pana la finele anului în scopul rambursarii la extern a ratelor la împrumuturile guvernamentale şi plata de dobânzi la termenele scadente pana la data de 15 ianuarie 1998.
Valuta procurata din fonduri extrabugetare sau din alte fonduri speciale, precum şi garanţiile în valuta depuse la unitãţile vamale, aflate în conturile instituţiilor publice, deschise la bãncile comerciale, se reporteazã în anul urmãtor pentru a fi utilizate în scopul pentru care au fost procurate.
Instituţiile publice, care au încasat în conturi distincte valuta pentru serviciile prestate sau pentru lucrãrile executate şi care, potrivit legii, reprezintã venituri bugetare, au obligaţia de a vira valuta respectiva la fondul de rezerva valutarã, iar contravaloarea în lei se va vira la bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat şi la bugetele locale, dupã caz, pana la data de 29 decembrie 1997, la subdiviziunea la care se încaseazã venitul respectiv. Ordonatorii de credite şi conducãtorii compartimentelor financiar-contabile rãspund de eventualele sume neregularizate, asa cum s-a precizat mai sus.
2.16. Reprezentantele României din strãinãtate aplica prevederile prezentelor norme metodologice cu privire la plata salariilor, încasarea sumelor de la debitori, plata obligaţiilor pentru procurari de bunuri şi servicii şi efectuarea inventarierii patrimoniului.
Disponibilitãţile în valuta procurata din finanţarea bugetarã, rãmase la finele anului 1997 la reprezentantele diplomatice şi comerciale ale României din strãinãtate, se reporteazã în anul urmãtor şi se regularizeazã cu bugetul de stat de cãtre Ministerul Afacerilor Externe, inclusiv de cãtre celelalte ministere care finanţeazã cheltuieli de aceasta natura, astfel:
- în termen de 45 de zile pentru reprezentantele din Europa şi în termen de 60 de zile pentru reprezentantele din celelalte continente, contravaloarea în lei a valutelor existente la data de 31 decembrie 1997, stabilite la cursul de schimb de la data când are loc operaţiunea de regularizare, se vireazã, de cãtre Ministerul Afacerilor Externe şi de cãtre celelalte ministere, din creditele bugetare aprobate pentru anul 1998, privind întreţinerea şi funcţionarea reprezentantelor respective, la bugetul de stat pe anul 1998, în contul bugetar 60.22.x.05 "Restituiri de fonduri din finanţarea bugetarã a anilor precedenti".
2.17. Excedentele rezultate din execuţia bugetelor instituţiilor publice care sunt finanţate din venituri extrabugetare şi din alocaţii acordate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, dupã, caz, se regularizeazã la sfârşitul anului 1997, în limita sumelor primite de la aceste bugete.
Instituţiile de cultura şi unitãţile sportive regularizeazã soldul disponibil de la finele anului 1997 potrivit prevederilor <>art. 1 alin. 2 şi 3 din Ordonanta Guvernului nr. 9/1996 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 86/1996 , şi ale <>art. 1 alin. 2 şi 3 din Ordonanta Guvernului nr. 10/1996 , aprobatã prin Legea nr. 59/1996.
Cu sumele regularizate, ordonatorii de credite vor reconstitui plãţile de casa pe anul 1997.
2.18. Potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 491/1995 , sumele constituite pentru organizarea taberelor, excursiilor, expeditiilor şcolare şi a altor forme de petrecere a timpului liber pentru preşcolari şi elevi, rãmase necheltuite, se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie.
2.19. Conform <>art. 31 alin. (1) din Legea nr. 72/1997 , disponibilitãţile în lei şi în valuta rãmase la finele anului 1997 din cota de 30%, reţinutã de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, se reporteazã în anul urmãtor, urmând a fi utilizate pentru aceleaşi destinaţii prevãzute de reglementãrile în vigoare.
2.20. Ordonatorii principali de credite, finantati din bugetul de stat, care au conturile deschise la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A., isi vor reintregi contul pe cheltuieli pe anul 1997, deschis pe capitole, su sumele retrase din conturile "Titulari de avansuri", deschise pe seama instituţiilor din subordine, care nu au calitatea de ordonatori de credite terţiari, la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. şi la trezoreriile statului, dupã caz (operaţiunea poate avea loc şi la ordonatorii secundari şi terţiari de credite care le-au transmis). Sumele se vireazã pana la data de 29-30 decembrie 1997.
2.21. Ordonatorii principali de credite, finantati din bugetele locale, care au conturile deschise la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., isi reintregesc la finele anului mijloacele bãneşti, din contul de disponibil al bugetului local, cu sumele rãmase în conturile instituţiilor din subordine. Operaţiunea de virare se efectueazã de cãtre instituţia respectiva, împreunã cu unitatea Bãncii Comerciale Romane - S.A. şi a Bãncii Agricole - S.A., dupã caz, la care sunt deschise conturile respective.
2.22. Soldul contului "Disponibil din venituri extrabugetare", rãmas la finele anului 1997 la instituţiile publice finanţate integral din venituri extrabugetare, se reporteazã, conform prevederilor <>art. 73 alin. (3) din Legea nr. 72/1996 , în anul urmãtor.
2.23. Veniturile reţinute de Ministerul Apãrãrii Naţionale, de Ministerul de Interne şi de celelalte componente ale forţelor armate, în condiţiile <>art. 14 alin. (3)-(6) din Legea nr. 72/1997 , rãmase neutilizate la finele anului 1997, se vãrsa la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupã caz, la subcapitolele corespunzãtoare unde se încadreazã sursa respectiva, pana la data de 30 decembrie 1997.
2.24. Sumele rãmase neutilizate la finele anului 1997 în contul de disponibil pentru mijloace extrabugetare din cota de 70% din contravaloarea serviciilor prestate, conform <>Legii nr. 75/1995 , de cãtre inspectoratele pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor, Laboratorul Central pentru Controlul Calitãţii Seminţelor şi Institutul pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor se vãrsa la bugetul de stat pana la data de 31 decembrie 1997 la subcapitolul 21.01.05 "Taxe pentru analize efectuate de laboratoare, altele decât cele sanitare de pe lângã instituţii". În cazul în care la finele anului 1997 se afla sume de natura celor de mai sus în contul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, acestea vor fi virate la bugetul de stat, în acelaşi termen şi la subcapitolul menţionat.
2.25. Sumele rãmase neutilizate la finele anului 1997 din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pentru realizarea lucrãrilor de inlaturare a efectelor calamitãţilor naturale produse în unele judeţe vor fi restituite pana la data de 29 decembrie 1997, de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, Ministerului Finanţelor - Direcţia generalã a trezoreriei în contul 61.75.200.01.60, deschis la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A.
2.26. În cazul în care, prin acte normative şi norme metodologice, sunt prevãzute operaţiuni financiare care privesc bugetul de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale, dupã caz, şi în care este prevãzutã destinaţia disponibilitãţilor la finele anului, operaţiunile de încheiere se vor efectua potrivit acestor reglementãri.
2.27. Veniturile reţinute în anul 1997 de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale în baza legii protecţiei muncii nr. 90/1996 şi rãmase neutilizate se vireazã la bugetul de stat, în ultima zi lucrãtoare a anului 1997, la subcapitolul 21.01.30 "Alte venituri de la instituţiile publice".
2.28. Instituţiile publice au obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru lichidarea, pana la finele anului, a imobilizarilor de fonduri în debitori, clienţi şi alte creanţe, iar cu sumele încasate vor fi reconstituite plãţile de casa sau vor fi virate la buget (cont 60.22.x.05 la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. şi cont 20.22.01.05 la trezorerii), în cazul în care acestea provin din finanţarea bugetarã a anilor precedenti.
În raportul la dare de seama contabila pe anul 1997 vor fi analizate în mod deosebit situaţia creanţelor pe categorii de operaţiuni şi pe surse de finanţare şi cauzele care le-au determinat, precum şi mãsurile stabilite pentru lichidarea acestora.
2.29. Instituţiile publice au obligaţia, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, sa efectueze inventarierea patrimoniului potrivit <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 şi Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii patrimoniului, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 2.388/1995 , sa întocmeascã registrul-inventar conform normelor în vigoare şi sa reflecte rezultatele acesteia în bilanţul contabil de la finele anului 1997.
Ordonatorii de credite au obligaţia de a analiza structura stocurilor inventariate şi de a stabili materialele aflate în stoc, fãrã utilizare, cauzele acestora, precum şi rãspunderea persoanelor vinovate de imobilizarea fondurilor în astfel de bunuri.
2.30. Instituţiile publice au obligaţia ca, în primele 5 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie a anului 1989, sa comunice trezoreriei statului sau unitãţii bancare, dupã caz, la care au conturile deschise, confirmarea soldurilor conturilor de cheltuieli bugetare şi de disponibilitati.
Eventualele diferenţe fata de soldurile respective, aflate în contabilitatea trezoreriei statului sau a unitãţii bancare, vor fi clarificate operativ, fiind interzisã încheierea execuţiei la finele anului 1997 cu diferenţe.
Instituţiile publice au obligaţia de a prezenta trezoreriilor statului sau unitãţilor bancare, dupã caz, unde acestea au conturile deschise, dãrile de seama contabile asupra execuţiei bugetare pe anul 1997, pentru obţinerea vizei privind exactitatea plãţilor de casa şi a soldurilor conturilor de disponibilitati cu cele din conturile corespunzãtoare.
2.31. Ordonatorii principali şi secundari de credite vor centraliza datele de dare de seama contabile primite de la instituţiile din subordine, numai dacã acestea sunt vizate de unitãţile bancare sau de trezoreriile statului, dupã caz. Dãrile de seama contabile centralizate ale ordonatorilor principali de credite vor fi vizate de Banca Nationala a României - Direcţia decontãri operaţiuni bancare, numai în ceea ce priveşte plãţile de casa pe capitole de cheltuieli efectuate prin unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., raportate în situaţia 1a, anexatã la darea de seama.

CAP. 3
Încheierea exerciţiului bugetelor locale
3.1. Ordonatorii principali de credite, finantati din bugetele locale din judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6), în care nu funcţioneazã trezorerii ale statului, vor dispune ca soldul disponibil rãmas la finele anului în contul deschis pe seama acestora la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. sa fie virat la data de 29 decembrie 1997 în contul de disponibil al bugetului local (cont 63 .....), deschis pe seama Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat a municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov a şi administraţiilor financiare, dupã caz.
Totodatã, trezoreriile statului din sectoarele 1 şi 3 din municipiul Bucureşti vor lua mãsuri ca pana la data de 31 decembrie 1997 sa vireze soldul contului 27 "Venituri încasate pentru bugetul Capitalei" în contul de disponibil al bugetului local (cont 63 ....) deschis pe seama Direcţiei generale a finanţelor publice şi contului financiar de stat a municipiului Bucureşti la Sucursala Municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A., precum şi a soldului contului 50.26 "Disponibil din bugetul local al Capitalei pentru efectuarea de cheltuieli" în contul de disponibil al Primãriei Capitalei.
3.2. Consiliile locale comunale, orãşeneşti şi municipale care au primit în cursul anului 1997 împrumuturi temporare din fondul de tezaur al consiliului judeţean şi al municipiului Bucureşti au obligaţia sa le ramburseze pana la data de 29 decembrie 1997.
În acelaşi mod procedeazã şi consiliul judeţean şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti în cazul în care au primit împrumuturi temporare din fondul de tezaur pentru execuţia bugetului propriu.
Bugetul local care nu poate rambursa integral împrumutul primit din fondul de tezaur potrivit <>art. 61 alin. (5) din Legea nr. 72/1996 nu va putea rãmâne cu sold la finele anului 1997.
Totodatã, consiliile locale care au utilizat temporar fondul de rulment în condiţiile art. 63 lit. b) au obligaţia reintregirii acestui fond pana la data de 31 decembrie 1997.
3.3. Fiecare buget local care a primit transferuri din bugetul de stat restituie sumele rãmase nefolosite la finele anului 1997, procedându-se astfel:
3.3.1. Suma rezultatã în plus, ca diferenţa între sumele primite şi înregistrate în contul de venituri al bugetului local al subcapitolului 37.02.01, reprezentând subvenţii primite pentru asigurarea protecţiei sociale a populaţiei pentru energia termica şi transportul urban de cãlãtori şi plãţile de casa înregistrate în contul de cheltuieli al bugetului local la capitolul 63.02 "Servicii şi dezvoltare publica şi locuinţe" (alin. 35.03 "Subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif") şi capitolul 68.02 "Transporturi şi comunicaţii", se vireazã cu ordin de plata în contul bugetului de stat, reconstituindu-se plãţile de casa astfel:
a) la trezoreria statului
- în creditul contului 23.85.01.01 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru asigurarea protecţiei sociale a populaţiei pentru energia termica şi transportul urban de cãlãtori", prin debitarea contului 21.37.02.01 "Subvenţii primite de bugetele locale pentru asigurarea protecţiei sociale a populaţiei pentru energia termica şi transportul urban de cãlãtori";
b) la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A.
- în creditul contului 61.85.x.01 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru asigurarea protecţiei sociale a populaţiei pentru energia termica şi transportul urban de cãlãtori", prin debitarea contului 63 "Disponibil buget local".
3.3.2. Suma rezultatã în plus ca diferenţa între sumele primite şi înregistrate în contul de venituri al bugetului local, la subcapitolul 37.02.02, reprezentând subvenţii primite de bugetele locale pentru investiţii şi plati de casa, înregistrate în contul de cheltuieli al bugetului local, la capitolul 63.02 "Servicii şi dezvoltare publica şi locuinţe" şi la capitolul 68.02 "Transporturi şi comunicaţii" (art. 72 şi 73) se vireazã cu ordin de plata, reconstituindu-se plãţile de casa, astfel:
a) la trezoreria statului
- în creditul contului 23.85.01.02 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru investiţii", respectiv creditul contului 23.85.01.03 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe", prin debitul contului 21.37.02.02 "Veniturile bugetului local" din "Subvenţii primite de bugetele locale pentru investiţii", respectiv debitul contului 21.37.02.03 "Subvenţii primite de bugetele locale pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe";
b) la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A.
- în creditul contului 61.85.x.02 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru investiţii" şi creditul contului 61.85.x.03 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetele locale pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe" prin debitul contului 63 "Disponibil buget local".
Operaţiunile prevzute la pct. 3.3. se efectueazã atât la trezoreriile statului, cat şi la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., în primele 5 zile lucrãtoare din luna ianuarie 1998.
3.4. Excedentul bugetului local, rezultat dupã efectuarea operaţiunilor de regularizare menţionate mai sus, se repartizeazã în urmãtoarea ordine:
a) rambursarea eventualelor împrumuturi din anii precedenti sau din anul curent nelichidate şi plata dobânzilor aferente acestora;
b) constituirea fondului de rulment propriu. Acesta se stabileşte în limita a 5% din veniturile proprii realizate în anul 1997, inclusiv sumele defalcate din impozitul pe salarii. Din suma rezultatã se scade soldul fondului de rulment constituit pana la data de 31 decembrie 1996, iar diferenţa rãmasã în plus se aloca pentru constituirea fondului de rulment propriu;
c) vãrsãminte la fondul de tezaur judeţean sau al municipiului Bucureşti, reprezentând suma rãmasã din excedentul bugetului local, dupã alocarea la fondul de rulment propriu.
3.5. Operaţiunea de regularizare şi de repartizare a excedentului bugetelor locale se efectueazã astfel:
a) de cãtre trezoreriile statului, împreunã cu consiliile comunale, orãşeneşti, municipale, ale sectoarelor 1 şi 3 din municipiul Bucureşti şi judeţene, pe baza contului de execuţie al bugetului local care sa corespundã cu datele din contabilitatea trezoreriei;
b) în municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6) şi judeţul Ilfov, în care nu funcţioneazã trezorerii ale statului, de cãtre:
- Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, pe baza contului de execuţie prezentat Consiliului General al Municipiului Bucureşti de cãtre consiliile locale comunale şi de Consiliul Judeţean Ilfov:
- circumscripţiile fiscale, pe baza contului de execuţie prezentat de cãtre consiliile locale orãşeneşti;
- administraţiile financiare ale sectoarelor municipiului Bucureşti (2, 4, 5 şi 6), pe baza contului de execuţie prezentat de consiliile locale ale sectoarelor respective ale municipiului Bucureşti.
Operaţiunile de regularizare a excedentului bugetului local se efectueazã în primele 5 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie 1998.
3.6. Sumele alocate din fondul de tezaur pentru finanţarea unor obiective de investiţii din raza teritorialã a judeţului, în domeniile gospodãriei comunale şi transporturilor, neutilizate la finele anului bugetar 1997, se reporteazã în anul urmãtor, urmând a se utiliza în continuare, cu aceeaşi destinaţie, pentru acelaşi obiectiv de investiţii, iar cele rãmase disponibile dupã terminarea obiectivului de investiţii se restituie la fondul de tezaur.
3.7. La încheierea exerciţiului bugetelor unitãţilor administrativ-teritoriale, autoritãţile locale şi regiile autonome, beneficiare de împrumuturi externe pentru investiţiile finanţate parţial din credite externe, vor tine seama de precizãrile Ministerului Finanţelor date în aplicarea acordurilor de împrumut încheiate cu organismele financiare internaţionale, aprobate, în condiţiile legii, pentru finanţarea unor proiecte de utilitate publica.

CAP. 4
Încheierea exerciţiului bugetului asigurãrilor sociale de stat
4.1. Execuţia de casa a bugetului asigurãrilor sociale de stat se încheie la finele anului 1997, la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., astfel:
- soldul contului 66.09 "Veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat" şi al contului 66.59 "Cheltuielile bugetului asigurãrilor sociale de stat" se vireazã de cãtre filiale în ultima zi lucrãtoare a anului 1997 la Sucursala Municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A. Dupã colectarea tuturor operaţiunilor, Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A. închide soldurile conturilor de mai sus prin contul 64.25 "Disponibil din excedentul bugetului asigurãrilor sociale de stat din anii precedenti", deschis pe seama Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, care poate inregistra sold creditor sau debitor, dupã caz, reflectandu-se în contul general al trezoreriei statului, deschis la Banca Comercialã Romana - S.A. (cont 51.50).
Potrivit art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 14/1997 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 1997, de la bugetul de stat pe anul 1997 s-a alocat bugetului asigurãrilor sociale de stat suma de 1.392,8 miliarde lei, reprezentând transferuri.
De asemenea, s-a mai prevãzut ca din eventualele economii ce se vor realiza în cursul anului 1997 la transferurile cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat se poate acoperi deficitul înregistrat la finele anului 1996 al bugetului respectiv.
În legatura cu aceasta problema se aplica urmãtoarele precizãri:
* În cazul în care bugetul de asigurãri sociale de stat înregistreazã la finele anului 1997 un excedent de pana la 1.392,8 miliarde lei, acesta provine în exclusivitate din economii de la transferul bugetului de stat şi se regularizeazã cu bugetul de stat astfel:
- Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale vireazã cu ordin de plata în contul 64.25 "Disponibil din excedentul bugetului asigurãrilor sociale de stat din anii precedenti", deschis la Banca Comercialã Romana - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti, suma reprezentând deficitul bugetului asigurãrilor sociale înregistrat la finele anului 1996, diminuându-se în mod corespunzãtor subvenţiile primite din bugetul de stat în anul 1997 (cont 66.09 "Veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat");
- diferenţa rãmasã se vireazã în contul bugetului de stat 61.85.x.04 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetul asigurãrilor sociale de stat", deschis la Banca Comercialã - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti.
NOTA:
Operaţiunile de mai sus se efectueazã de cãtre Banca Comercialã Romana - S.A. pe baza datelor comunicate de cãtre Ministerul Finanţelor.
Pentru trezoreriile statului se transmit norme separate.

CAP. 5
Încheierea execuţiei fondurilor speciale
5.1. Soldurile fondurilor speciale, constituite potrivit dispoziţiilor legale în vigoare şi rãmase la finele anului 1997 în conturile respective, se reporteazã în anul urmãtor, conform prevederilor anexei nr. 2.
5.2. Instituţiile publice vor lua mãsuri pentru virarea, pana la data de 24 decembrie 1997, în contul ministerelor care administreazã fondurile speciale, a disponibilitãţilor aflate în conturile fondurilor speciale la trezoreriile statului şi la unitãţile bancare, şi anume:
- Disponibil pentru pensia suplimentarã (cont 30.03, respectiv 64.65);
- Disponibil din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj (cont 30.04, respectiv 64.64);
- Disponibil din Fondul special pentru sãnãtate (cont 30.06, respectiv 64.39);
- Disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic (cont 30.13, respectiv 64.55);
- Disponibil din Fondul special pentru dezvoltare şi modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum şi a celorlalte unitãţi vamale (cont 30.14, respectiv 64.33).
Eventualele încasãri înregistrate dupã acesta data rãmân în conturile respective şi se înregistreazã de cãtre instituţiile publice în conturile corespunzãtoare.
5.3. Inspectoratele de stat pentru handicapati teritoriale, precum şi direcţiile generale de munca şi protecţie socialã judeţene şi a municipiului Bucureşti vor vira pana la data de 29 decembrie 1997 inclusiv, în contul 64.11 "Disponibil din fonduri speciale", deschis la Centrala Bãncii Romane pentru Dezvoltare - S.A., pe seama Secretariatului de Stat pentru Handicapati, sau în contul 64.34 "Disponibil din fondul special pentru plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor", deschis la Sucursala municipiului Bucureşti a Bãncii Comerciale Romane - S.A., pe seama Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, soldurile aflate în conturile deschise la trezoreriile statului sau la unitãţile bancare, dupã caz, astfel:
- Disponibil din Fondul de risc şi accident pentru protecţia specialã a persoanelor handicapate (cont 30.05; cont 64.11);
- Disponibil din Fondul special pentru plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor (cont 30.10, respectiv 64.34);
- Disponibil din Fondul pentru pensii şi asigurãri sociale ale asigurãrilor pentru efectuarea cheltuielilor (cont 50.30, respectiv 64.83);
- Disponibil din Fondul de risc, şi accident pentru efectuarea cheltuielilor potrivit legii (cont 50.31, respectiv 64.85).
În baza <>art. 76 alin. (3) din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Secretariatul de Stat pentru Handicapati procedeazã la regularizarea cu bugetul de stat a soldurilor fondurilor speciale menţionate mai sus, astfel:
- în cazul în care soldul fondului rezultat la finele anului 1997 este pana la nivelul transferului primit din bugetul de stat, cu suma respectiva se reduce subvenţia primitã la fondul respectiv şi se vireazã cu ordin de plata în contul bugetului de stat 61.85.x.09 "Transferuri din bugetul de stat de cãtre bugetul Fondului special pentru plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor" şi în contul 61.85.x.08 "Transferuri din bugetul de stat cãtre bugetul Fondului special de risc şi accident pentru protecţia specialã a persoanelor handicapate", deschise la Banca Comercialã - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti, pe seama ordonatorilor principali de credite mentionati mai sus.
Operaţiunile se efectueazã în primele 5 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie 1998.
5.4. Instituţiile publice au obligaţia sa restituie pana la data de 29 decembrie 1997, în conturile din care au fost primite, disponibilitãţile aflate în conturile: "Disponibil din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj pentru efectuarea de cheltuieli" (cont 50.27 la trezorerii şi 64.78 la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A.; "Disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic pentru efectuarea cheltuielilor de investiţii" (cont 50.28, respectiv 64.81); "Disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea şi modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei pentru efectuarea cheltuielilor de investiţii" (cont 50.29, respectiv 64.82); "Disponibil din cota repartizata din Fondul special al drumurilor publice" (cont 50.25 şi respectiv 64.21 şi 65.25).
5.5. Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Roman de Informaţii regularizeazã soldul contului de disponibil privind pensia suplimentarã a pensionarilor militari cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, în limita sumelor primite de la acesta, în baza art. 4 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 46/1997 privind rectificarea bugetului asigurãrilor sociale de stat pe anul 1997.
5.6. Ministerul şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale care administreazã, potrivit legii, fonduri speciale au obligaţia ca, pe baza datelor contabile, sa încheie execuţia bugetului fondului special în contabilitatea proprie dupã principiul execuţiei de casa, şi anume
- cheltuielile fondului se inchid prin debitul contului "Fonduri speciale în care s-au înregistrat veniturile încasate de la 1 ianuarie la 31 decembrie 1997;
- contul de execuţie al fondului pe anul 1997 cuprinde veniturile încasate şi plãţile de casa efectuate; diferenţa dintre venituri şi cheltuieli reprezintã excedentul la finele anului 1997. Excedentul raportat în contul de execuţie trebuie sa corespundã cu disponibilul aflat în contul de disponibil al fondului respectiv, deschis la trezoreriile statului şi la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A.
5.7. Ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile subordonate acestora au obligaţia de a verifica sumele aflate în conturile 50.01 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã ale ministerelor şi instituţiilor subordonate" şi 50.02 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specialã ale instituţiilor publice de subordonare localã", deschise la trezoreriile statului, şi conturile 64.11 "Disponibil din fondul cu destinaţie specialã şi de redistribuire" şi, respectiv, 65.11, deschise la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., avându-se în vedere ca în aceste conturi pot rãmâne, la finele anului, numai mijloacele cu destinaţie specialã, prevãzute expres prin dispoziţiile legale în vigoare, şi care, de drept, se reporteazã în anul urmãtor. În acest scop, pana la data de 29 decembrie 1997, instituţiile respective vor prezenta trezoreriilor statului sau unitãţii bancare, dupã caz, la care au deschise conturile respective situaţia sumelor privind fondurile speciale şi temeiul legal în baza cãrora se pot reporta în anul urmãtor (se reporteazã, din oficiu, sumele alocate în anul 1997 din contribuţia în lei a ajutoarelor externe pentru finanţarea unor obiective, donaţiile de la persoanele fizice şi juridice, sumele provenite din lichidarea C.A.P.). Sumele care nu se încadreazã în aceasta categorie vor fi virate la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupã caz, la cap. 22.01.30 "Încasãri din alte surse", respectiv 22.02.30 (la bugetele locale) pana la data de 31 decembrie 1997, fãrã sa afecteze contul general al trezoreriei.
În cazul în care instituţiile publice nu prezintã situaţia menţionatã mai sus, trezoreriile statului şi unitãţile bãncilor comerciale nu vor aviza plati din contul respectiv, pana la certificarea situaţiei respective.

CAP. 6
Încheierea execuţiei bugetare de cãtre unitãţile bancare
6.1.Banca Nationala a României şi bãncile comerciale care efectueazã operaţiuni de încasãri şi plati în contul trezoreriei statului vor lua mãsurile necesare ca documentele primite pana la data de 30 decembrie 1997 (respectiv ultima zi lucrãtoare a anului) de la agenţii economici, reprezentând plati de impozite, taxe şi alte venituri în contul bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetelor locale şi bugetelor fondurilor speciale şi mijloace extrabugetare, sa fie decontate din conturile indicate, dupã care vor fi transmise operativ la trezoreriile statului sau la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., dupã caz, pentru înregistrarea în conturile de venituri ale bugetelor menţionate mai sus.
În acest scop, Banca Nationala a României şi centralele bãncilor comerciale vor stabili programul de lucru astfel încât sa asigure efectuarea tuturor operaţiunilor legate de încheierea exerciţiului bugetar pe anul 1997.
Documentele de plati primite de unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. din municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6) pana la data de 30 decembrie 1997 inclusiv de la instituţiile publice vor fi decontate în limita creditelor bugetare deschise sau a disponibilitãţilor de conturi, dupã caz, şi înregistrate în conturile corespunzãtoare exerciţiului bugetar al anului 1997.
Documentele de plati, care nu au acoperire în credite bugetare deschise şi repartizate sau în disponibilitãţile din conturi, vor fi restituite instituţiilor respective şi vor fi soluţionate conform revederilor <>art. 76 din Legea nr. 72/1996 .
6.2. Unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., pe baza ordinelor de plata prezentate de instituţiile publice, vor proceda la retragerea disponibilitãţilor aflate în conturile 64.13 "Titulari de avansuri", care vor fi virate începând cu datele de 23 şi 24 decembrie 1997 în conturile ordonatorilor de credite de la care au fost primite, pentru reconstituirea plãţilor de casa.
De asemenea, unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. din judeţul Ilfov şi din municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6), în care nu funcţioneazã trezorerii ale statului, împreunã cu instituţiile publice, vor proceda la retragerea disponibilitãţilor din conturile ordonatorilor terţiari de credite de subordonare localã în contul ordonatorilor principali de credite finantati din bugetele locale şi, de aici, în conturile de disponibil ale bugetelor locale, deschise pe seama organelor financiare judeţene, municipale şi orãşeneşti, dupã caz.
6.3. Depozitele constituite în baza prevederilor art. 2 şi 8 din Ordonanta Guvernului nr. 19/1994 privind stimularea investitorilor pentru realizarea unor lucrãri publice în construcţii de locuinţe, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 82/1995, şi reflectate la finele anului 1997 în conturile 65.20 "Disponibil pentru finanţarea blocurilor de locuinţe conform Ordonanţei Guvernului nr. 19/1994" şi 65.21 "Disponibil din sume repartizate pentru finanţarea blocurilor de locuinţe", se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie.
6.4. Unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., Bãncii Agricole - S.A., Bãncii Romane pentru Dezvoltare -S.A. şi Bankcoop - S.A. vor vira la data de 30 decembrie 1997 soldul contului de disponibil al trezoreriei locale, din care s-au efectuat plãţile în numerar pentru sectorul public, în contul curent al trezoreriei statului, deschis la sucursala judeteana a Bãncii Naţionale a României.
6.5. Banca Comercialã Romana - S.A., Banca Romana pentru Dezvoltare - S.A., Banca Agricolã - S.A. şi Banca Romana de Comerţ Exterior - S.A., precum şi celelalte bãnci comerciale vor verifica disponibilitãţile existente în conturile speciale pentru procurarea valutei prin licitaţie, care aparţin instituţiilor publice, şi vor dispune din oficiu virarea acestora (în cazul în care instituţiile nu au prezentat ordine de plata pana la data de 29 decembrie 1997) în conturile bugetare corespunzãtoare ale instituţiilor publice respective, deschise la trezoreriile statului sau la unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A., dupã caz.
6.6. Banca Comercialã Romana - S.A., Banca Romana pentru Dezvoltare - S.A. şi Banca Agricolã - S.A. vor dispune mãsurile necesare de înregistrare a tuturor operaţiunilor care privesc execuţia bugetarã pe anul 1997 în contul 51 .... "Contul general al trezoreriei statului-mandat bãnci comerciale", asigurându-se concordanta deplina dintre soldul acestui cont deschis la Banca Nationala a României şi soldurile conturilor componente 64, 65, 66 din contabilitatea fiecãrei societãţi bancare. La finele anului 1997 este interzisã existenta în contul 51 .... a contului "Operaţiuni tranzitorii".
6.7. Unitãţile bancare şi trezoreriile statului, la care instituţiile publice au deschis conturile, vor elibera instituţiilor respective extrase de cont cu operaţiunile efectuate pana la finele anului 1997 şi vor solicita acestora confirmarea scrisã a concordanţei soldurilor conturilor cu cele din evidenta proprie, pana la data de 9 ianuarie 1998. În cazul în care nu se respecta acest termen, trezoreriile statului şi unitãţile bancare nu vor efectua plati din conturile instituţiilor respective.
Totodatã, unitãţile Bãncii Comerciale Romane - S.A. din judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti (sectoarele 2, 4, 5 şi 6) vor elibera extrase de cont pentru conturile de venituri ale bugetului de stat direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat, administraţiilor financiare şi circumscriptiilor fiscale, dupã caz, cu toate operaţiunile înregistrate pana la data de 31 decembrie 1997 inclusiv.
Soldurile conturilor de venituri vor fi confirmate în scris de cãtre organele financiare respective pana la data prevãzutã mai sus.
6.8. Banca Comercialã Romana - S.A., dupã efectuarea operaţiunilor care îi revin din prezentele norme metodologice, inclusiv regularizarea soldurilor bugetelor locale, procedeazã la încheierea execuţiei bugetului de stat, derulata prin "Contul general al trezoreriei statului", deschis la aceasta societate bancarã, astfel:
- soldul contului 60 "Veniturile bugetului de stat" se debiteaza prin creditul contului 62.204.160 "Deficitul bugetului de stat" (contul se deschide în contabilitatea Bãncii Comerciale Romane - S.A.);
- soldul contului 61 "Cheltuielile bugetului de stat" se crediteaza prin debitul contului 62.204.160 "Deficitul bugetului de stat".
Deficitul bugetului de stat, rezultat în contul 62.204.160 rãmâne la data de 31 decembrie 1997 în contul 51.50 "Cont general al trezoreriei statului-mandat Banca Comercialã Romana - S.A.".
Operaţiunea de mai sus se efectueazã în primele 5 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie 1998 de cãtre Banca Comercialã Romana - S.A., dupã terminarea regularizãrii bugetelor locale.
În acest scop, contul general al trezoreriei statului-mandat Banca Comercialã Romana - S.A. rãmâne deschis, prin excepţie, la Banca Nationala a României în primele 5 zile lucrãtoare ale lunii ianuarie 1998.
6.9. Trezoreriile statului şi unitãţile bancare la care instituţiile publice au deschis conturile vor verifica şi vor viza, pentru exactitate, soldurile conturilor de disponibilitati, precum şi cele privind plãţile de casa ale bugetului de stat, raportate în bilanţul contabil încheiat pe anul 1997 (viza se acorda de cãtre şeful serviciului contabilitate-decontãri sau de cãtre contabilul-şef al trezoreriei statului sau al unitãţii bancare, în spaţiul rezervat în acest scop pe ultima fila a formularului de bilanţ, precum şi în contul de execuţie).

CAP. 7
Alte precizãri privind încheierea exerciţiului bugetar pe anul 1997
7.1. Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţie publice centrale şi locale vor lua mãsurile necesare, fiecare în domeniul sau de activitate, pentru asigurarea efectuãrii inventarierii întregului patrimoniu aflat în administrare, potrivit normelor legale, valorificãrii rezultatului acesteia şi a efectuãrii tuturor operaţiunilor financiare legate de încheierea exerciţiului bugetar pe anul 1997, precum şi pentru întocmirea şi prezentarea darilor de seama contabile pe anul 1997 asupra execuţiei bugetare la Ministerul Finanţelor (Direcţia generalã a trezoreriei), pana la data de 12 februarie 1998.
7.2. Direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat, prin direcţiile de trezorerie, vor stabili, împreunã cu sucursalele Bãncii Naţionale a României şi ale Bãncii Comerciale Romane - S.A., mãsurile necesare pentru încheierea în bune condiţii a execuţiei bugetare la finele anului 1997 la instituţiile publice, precum şi la bugetele locale.
7.3. Organele abilitate prin dispoziţii legale vor verifica la instituţiile publice modul în care ordonatorii de credite şi conducãtorii compartimentului financiar-contabil acţioneazã pentru asigurarea inventarierii patrimoniului, a încheierii exerciţiului bugetar pe anul 1997, a întocmirii şi depunerii bilanţului contabil (dãrii de seama contabile) şi vor lua mãsurile necesare în cazul constatãrii de abateri de la dispoziţiile legale în vigoare.
7.4. Nerespectarea prevederilor prezentelor norme metodologice, în cazul în care nu are caracter de infracţiune, se sancţioneazã cu amenda contravenţionalã, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, aplicatã de organele abilitate în acest scop.

ANEXA 1

LISTA
operaţiunilor pentru care unele instituţii publice pot pãstra sume la finele anului 1997 în contul "Sume de mandat şi sume în depozit", deschis la bãncile comerciale şi la trezoreria statului




Nr. Instituţiile care
crt. Denumirea operaţiunilor efectueazã operaţiunile
--------------------------------------------------------------------------------
1. Garanţiile vamale, inclusiv drepturilor vamale
achitate în avans, precum şi sumele consemnate
de persoanele fizice la unitãţile vamale (în
conturi la unitãţile Bãncii Comerciale Romane
- S.A.) unitãţile vamale

2. Cotizatii pentru sport reţinute de la personalul unitãţile militare din
militar şi civil, contribuţii ale cadrelor pentru cadrul Ministerului
acţiuni social-culturale, contribuţia pentru Apãrãrii Naţionale şi
pensia suplimentarã reţinutã de la personalul Ministerului de Interne
militar, sponsorizãri şi donaţii în lei

3. Drepturi de personal şi burse calculate,
ordonanţate, dar neridicate în cursul anului de
cãtre persoanele beneficiare (evidentiate în
contul 231 "Creditori") instituţii publice

4. Sumele depuse în numerar de agenţi, reprezentând
contribuţia pentru pensia suplimentarã (3%) şi
pentru Fondul pentru plata ajutorului de şomaj
(1%) pentru personalul aflat în misiune permanenta ordonatorii principali
în strãinãtate de credite

5. Garanţii depuse de agenţii economici la
instituţiile publice, pentru participarea
la licitaţii instituţiile publice

6. Operaţiuni de mandat efectuate din sumele
puse la dispoziţie de cãtre agenţii economici,
care nu pot fi restituite pana la finele
anului instituţiile publice

--------------------------------------------------------------------------------



ANEXA 2


LISTA
fondurilor speciale aprobate, în baza legilor, ale cãror disponibilitati la finele anului 1997 se reporteazã în anul urmãtor





Nr. Cod/Cont
crt. Denumirea fondului Baza legalã -------------------------
special la la
societãţi trezorerii
bancare ale
statului
--------------------------------------------------------------------------------
1. Fondul special pentru * Ordonanta Guvernului
sãnãtate nr. 22/1992, aprobatã
prin <>Legea nr. 114/1992 64.39 30.06
* <>Legea nr. 72/1997
(art. 40)
2. Fondul special pentru * <>Legea nr. 8/1994 64.33 30.14
dezvoltarea şi moder- * <>Legea nr. 72/1997
nizarea punctelor de con- (art. 42)
trol pentru trecerea fron-
tierei, precum şi a celorlalte
unitãţi vamale
3. Fondul special pentru * Ordonanta Guvernului
dezvoltarea sistemului nr. 29/1994, aprobatã
energetic prin <>Legea nr. 136/1994 64.55 30.13
* <>Legea nr. 72/1997
(art. 43)
4. Fondul special al * <>Legea nr. 118/1996
drumurilor publice * Ordonanta Guvernului
nr. 20/1997 64.45 -
* <>Legea nr. 72/1997
(art. 44)
5. Fondul special pentru * <>Legea nr. 29/1996
protejarea asiguraţilor (art. 34) 64.38 -
* <>Legea nr. 72/1997
(art. 45)
6. Fondul pentru plata * <>Legea nr. 1/1991 ,
ajutorului de şomaj republicatã 64.64 30.04
51.64
7. Fondul pentru pensia * Legea nr. 3/1977 64.65 30.03
suplimentarã * <>Legea nr. 49/1992

--------------------------------------------------------------------------------


-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016