Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 207 din 16 noiembrie 1994  pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea licentelor si a brevetelor de turism    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 207 din 16 noiembrie 1994 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea licentelor si a brevetelor de turism

EMITENT: MINISTERUL TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 4 din 12 ianuarie 1995

    Ministrul turismului,
    în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 455/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului,
    în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 634/1994 privind acordarea licenţelor şi a brevetelor de turism,
    văzînd proiectul normelor metodologice privind acordarea licenţelor şi a brevetelor de turism elaborate de Direcţia generală a clasificării, brevetării, licenţierii şi control servicii turistice,
    emite următorul ordin:

    ART. 1
    Se aprobă Normele metodologice privind acordarea licenţelor şi a brevetelor de turism cuprinse în anexă, care face parte integrantă din prezentul ordin.
    ART. 2
    Normele metodologice intră în vigoare la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.
    ART. 3
    Pe data intrării în vigoare a prezentelor norme îşi încetează aplicabilitatea prevederile Ordinului ministrului turismului nr. 102/1993 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind acordarea licenţelor şi a brevetelor de turism.
    ART. 4
    Direcţia generală a clasificării, brevetării, licenţierii şi control servicii turistice va lua măsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

              Ministrul turismului,
                Dan Matei Agathon

    Bucureşti, 16 noiembrie 1994.
    Nr. 207.

    ANEXA 1
                    NORME METODOLOGICE
     privind acordarea licenţelor şi brevetelor de turism

    CAP. I
    Reglementări generale

    1.1. Normele metodologice privind acordarea licenţelor şi a brevetelor de turism se aplică persoanelor juridice şi fizice care desfăşoară activitate de turism în România.
    1.2. Prin aplicarea acestor norme se urmăreşte asigurarea protecţiei turiştilor şi a cadrului adecvat pentru o concurenţă loială între persoanele juridice şi fizice care desfăşoară activitate de turism.
    1.3. Licenţele şi brevetele de turism se eliberează de Ministerul Turismului. Direcţia generală a clasificării, brevetării, licenţierii şi control servicii turistice organizează evidenţa licenţelor şi a brevetelor de turism eliberate şi, respectiv, a celor retrase sau anulate.

    CAP. II
    Acordarea licenţelor de turism

    2.1. Agenţiile de turism se pot organiza şi pot funcţiona în baza licenţei de turism.
    Agenţiile de turism sunt unităţi operative care organizează, oferă şi vând servicii turistice asigurate de prestatorii direcţi - hoteluri, restaurante, unităţi de transport, de tratament etc. Acestea vând, de regulă, pachete de servicii care grupează în cadrul aceluiaşi program turistic servicii asigurate de mai mulţi prestatori şi se ocupă de publicitatea şi promovarea acestora, în scopul realizării unui profit.
    În funcţie de complexitatea obiectului de activitate, agenţiile de turism pot primi licenţa de turism categoria A sau B.
    Licenţa de turism categoria A se acorda agenţiilor de turism care au capacitatea sa desfăşoare următoarele activităţi:
    - organizarea de pachete de servicii în domeniul turismului internaţional şi intern;
    - vânzarea către turişti a pachetelor de servicii proprii şi a celor contractate cu alte agenţii de turism licenţiate;
    - rezervarea şi comercializarea serviciilor de cazare, masă, transport, agrement, tratament şi cura balneară, asistenţa turistică (ghizi), închirieri de autoturisme, cu sau fără şofer, obţinerea de vize turistice etc.;
    - rezervarea şi comercializarea de bilete pentru mijloace de transport, spectacole şi manifestări artistice, sportive sau la alte activităţi de divertisment şi agrement în cadrul sejurului sau programului turistic.
    Licenţa de turism categoria B se acordă agenţiilor de turism care au capacitatea să desfăşoare următoarele activităţi:
    - organizarea de pachete de servicii în domeniile turismului intern;
    - vânzarea către turişti a pachetelor de servicii proprii şi a celor contractate cu alte agenţii licentiate;
    - rezervarea şi comercializarea serviciilor de cazare, masă, transport, agrement, tratament şi cura balneară, asistenţă turistică (ghizi), închirieri de autoturisme, cu sau fără sofer, obţinerea de vize turistice etc.;
    - rezervarea şi comercializarea de bilete pentru mijloace de transport, spectacole şi manifestări artistice, sportive sau pentru alte activităţi de divertisment şi agrement în cadrul sejurului sau al programului turistic.
    Agenţiile de turism care organizează pachete de servicii pe care nu le comercializează direct către turişti pot primi licenţe de turism cu unic obiect de activitate, şi anume:
    - licenţa de turism categoria A, cu obiect de activitate: organizarea de pachete de servicii în domeniul turismului internaţional şi intern, pe care le comercializează numai prin agenţii de turism;
    - licenţa de turism categoria B, cu obiect de activitate: organizarea de pachete de servicii în domeniul turismului intern, pe care le comercializează numai prin alte agenţii de turism.
    2.2. Pentru a primi licenţa de turism, agenţiile de turism trebuie să îndeplinească criteriile minime de licentiere specifice fiecărei categorii, prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
    2.3. Eliberarea licenţei de turism se solicită de persoană juridică care coordonează agenţia de turism cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea activităţii agenţiei, întocmind următoarea documentaţie:
    - cererea de eliberare a licenţei de turism, întocmită conform modelului din anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice:
    - copia hotărârii judecătoreşti de înfiinţare a agentului economic sau copia autorizaţiei de funcţionare, după caz, din care să rezulte obiectul de activitate, iar în situaţia în care din hotărârea judecătorească nu rezultă obiectul de activitate se va anexa şi copia statutului sau a contractului societăţii;
    - copia certificatului de înmatriculare la Registrul comerţului;
    - dovada constituirii fondului de garanţie (angajament de plata sau scrisoarea de garanţie bancară);
    - copia brevetului de turism al managerului agenţiei;
    - copia contractului de muncă al managerului ce deţine brevetul de turism, înregistrat la direcţia de muncă şi protecţie socială a judeţului sau a municipiului Bucureşti - camera de muncă, numai dacă acesta este altă persoană decât asociaţii societăţii comerciale sau membrii asociaţiilor familiale;
    - copia actului de deţinere a spaţiului;
    - fişa de prezentare a agenţiei de turism, întocmită conform anexei nr. 4 la prezentele norme metodologice;
    - macheta comenzii de asigurare servicii utilizata (voucherul), pentru licenţa de turism categoria A.
    2.4. Documentaţia astfel întocmită se transmite la Direcţia generală a clasificării, brevetarii, licenţierii şi control servicii turistice din Ministerul Turismului.
    Această direcţie verifica la fata locului, prin Comisia tehnică pentru eliberarea licenţelor de turism, îndeplinirea criteriilor minime de eliberare a licenţei de turism şi o redactează. După semnarea de către conducerea ministerului, licenţa de turism se transmite agentului economic în termen de 30 de zile de la primirea documentaţiei complete.
    În situaţia în care nu sunt îndeplinite criteriile minime de acordare a licenţei de turism, se comunică în scris agentului economic, în acelaşi termen, motivul neacordarii licenţei de turism.
    2.5. Comisia tehnică este constituită din specialişti ai Ministerului Turismului.
    La lucrările comisiei tehnice pot participa, la cererea lor, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din turism (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, Asociaţia Hotelierilor, Asociaţia Cabanierilor). Aceste asociaţii pot acorda asistenţă de specialitate agenţiilor de turism la întocmirea documentaţiei pentru obţinerea licenţei de turism.
    2.6. Licenţele de turism eliberate sunt valabile pe o perioadă de 5 ani. Cu minimum 30 de zile înainte de expirarea acestei perioade, persoana juridică care coordonează agenţia de turism are obligaţia să ceară Ministerului Turismului prelungirea valabilităţii licenţei de turism, anexând acestei cereri documentaţia prevăzută la pct. 2.3.
    2.7. Persoanele juridice sunt obligate să solicite eliberarea unei noi licenţe de turism pentru agenţiile de turism licenţiate, în cazul în care acestea nu mai îndeplinesc criteriile minime pentru categoriile acordate. În acest scop, vor întocmi documentaţia prevăzută la pct. 2.3. şi, împreună cu licenţele de turism eliberate anterior, care urmează să fie anulate, se înaintează Ministerului Turismului.
    2.8. În cazul schimbării sediului agenţiei de turism, persoana juridică, care o coordonează, va întocmi următoarea documentaţie:
    - cererea de eliberare a licenţei de turism, întocmită conform modelului din anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice;
    - copia actului de deţinere a spaţiului;
    - fişa de prezentare a agenţiei de turism, actualizată;
    - macheta comenzii de asigurare servicii utilizata (voucherul), în cazul licenţei de turism categoria A;
    - licenţa de turism eliberată anterior, pentru a se menţiona pe această nouă adresa şi pentru a aplica ştampila Ministerului Turismului.
    2.9. Procedura de eliberare a licenţelor de turism în cazurile descrise la pct. 2.6., 2.7. şi 2.8. este aceea prevăzută la pct. 2.4.
    2.10. Contestaţiile asupra deciziilor de neeliberare a licenţelor de turism în situaţiile prevăzute la pct. 2.3., 2.6., 2.7., 2.8. se rezolvă în termenele şi cu procedura prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 29/1990.
    2.11. Licenţa de turism se afişează la loc vizibil în incinta agenţiei de turism, pentru a fi cunoscută de beneficiarii de servicii.
    Pe documentele oficiale (voucher, comenzi etc.) referitoare la activitatea de turism, emise de persoanele juridice care coordonează agenţii de turism, este obligatoriu a se înscrie numărul şi categoria licenţei de turism.

    CAP. III
    Acordarea brevetelor de turism

    3.1. Conducerea operativă a agenţiilor de turism, hotelurilor, motelurilor, campingurilor, satelor de vacanta şi cabanelor se va asigura numai de către manageri care posedă brevete de turism.
    Managerul hotelului, motelului, campingului, satului de vacanţă, cabanei coordonează activităţile de cazare, de alimentaţie, de agrement şi alte activităţi care se desfăşoară în incinta aceleiaşi unităţi.
    3.2. În funcţie de nivelul şi complexitatea pregătirii profesionale a solicitantului, brevetele de turism se acordă pentru următoarele funcţii:
    - manageri în activitatea de turism care se acordă persoanelor care îndeplinesc criteriile stabilite în coloana 1 din anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice;
    - directori de agenţie de turism de categoria B şi cabanieri, persoanelor care îndeplinesc criteriile stabilite în coloana 2 din anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice.
    Persoanele care deţin brevete de manageri în activitatea de turism pot ocupa oricare dintre funcţiile prevăzute la pct. 3.1.
    Modelul brevetului de turism este prezentat în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice.
    3.3. În vederea obţinerii brevetului de turism persoana în cauză întocmeşte următoarea documentaţie:
    - cererea de eliberare a brevetului de turism (anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice);
    - curriculum vitae;
    - copia actului de certificare a cetăţeniei;
    - copii ale actelor de studii şi de calificare;
    - documentele de atestare a perioadei lucrate în turism (copie după cartea de muncă sau după legitimaţia de ghid, vizată cu ocazia reatestărilor);
    - atestatul de limba străină de circulaţie internaţională (se exceptează conducătorii cabanelor şi ai agenţiilor de turism categoria B);
    - cazierul judiciar;
    - caracterizare asupra activităţii desfăşurate în domeniul turismului de la ultimul loc de muncă.
    3.4. Documentaţia astfel întocmită se înaintează Direcţiei generale a clasificării, brevetarii, licenţierii şi control servicii turistice din cadrul Ministerului Turismului care, pe baza verificării documentelor şi a îndeplinirii criteriilor de acordare a brevetului de turism prevăzute în anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice, propune conducerii ministerului acordarea brevetului de turism solicitat.
    În situaţia în care nu este eliberat brevetul de turism, se comunică în scris persoanei în cauză motivul.
    Termenul de eliberare a brevetului de turism şi de comunicare privind neeliberarea brevetului de turism este de 30 de zile de la data primirii documentaţiei complete.
    3.5. Brevetele de turism eliberate sunt valabile pe durata nelimitată. Brevetele eliberate până la data intrării în vigoare a prezentelor norme sunt şi rămân valabile.
    3.6. Contestaţiile asupra deciziilor de neeliberare a brevetelor de turism se rezolva în termenele şi cu procedura prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 29/1990.
    3.7. Brevetul de turism se afişează la loc vizibil, în incinta agenţiei de turism sau a hotelului, motelului, campingului, satului de vacanţă sau a cabanei, pentru a fi cunoscut de către beneficiarii de servicii.

    ANEXA 1
    la normele metodologice

                        ROMÂNIA
                    MINISTERUL TURISMULUI

                      LICENŢĂ DE TURISM
  Categoria ............. valabilă până la data de ...................
  Agenţia de turism ..................., situata în .....................,
                                                        (sediul)
aparţinând de ................................, are condiţii materiale şi
                (denumirea agentului economic)
capacitate profesională de a desfăşura următoarele activităţi turistice :
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
  Prezenta licenţa a fost eliberata conform prevederilor .................
şi documentaţiei înregistrate la Ministerul Turismului cu nr. .........
                                                .........................
                                                 (semnătura şi ştampila)
  Nr. ............
  Bucureşti, .......... 199......


    ANEXA 2
    la normele metodologice

                    CRITERII MINIME
                pentru eliberarea licenţei de turism
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                          Categoria licenţei
                                                             de turism
Nr. Criterii ────────────────────
crt. A B
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Persoana juridică de care aparţine agenţia de turism
    trebuie:
    - să deţină documentele legale de constituire x x
    - să aibă prevăzut în obiectul de activitate servicii
      turistice x x
 2. Persoanele juridice să fie înregistrate la Registrul
    comerţului x x
 3. Starea şi aspectul clădirii în care funcţionează foarte corespun-
    agenţia buna zatoare
 4. Amplasarea agenţiei de turism în clădire :
    - la parter sau mezanin uşor accesibil *1) x x
    - la celelalte niveluri - cu excepţia subsolurilor
    şi mansardelor - - x
 5. Suprafaţa comercială a agenţiei *2)
    - peste 20 mp x -
    - peste 6 mp - x
 6. Suprafaţa comercială este folosită în exclusivitate
    pentru turism *3) x -
 7. Accesul în agenţie prin intrare separată x x
 8. Grup sanitar pentru personal x -
 9. Managerul agenţiei de turism sa fie posesor de brevet
    de turism *4) x x
10. Personalul operativ de specialitate care lucrează cu
    turiştii să fie calificat *5) 100% 50%
11. Personalul operativ care lucrează cu turiştii să fie 50%, dar
    cunoscător de limbi străine de circulaţie cel puţin
    internaţională un lucrator
    pe schimb
12. Asigurarea de ghizi calificaţi corespunzător acţiunii
    desfăşurate *6) x x
13. Constituirea garanţiei financiare x x
14. Să utilizeze mijloace de transport de la agenţi
    economici posesori de licenţa de transport x x
15. Să utilizeze numai autocare clasificate *7) x x
16. Să asigure servicii de cazare şi masă numai în unităţi
    posesoare de certificate de clasificare elaborate de
    Ministerul Turismului x x
17. Să afişeze la loc vizibil preţurile, tarifele şi
    comisioanele practicate, programele turistice şi
    condiţiile generale de vânzare, conform modelului-cadru
    recomandat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de
    Turism (A.N.A.T.) x x
18. Să asigure existenta în fiecare agenţie de turism a
    unei cărţi de impresii, numerotată şi parafată x x
19. Să utilizeze vouchere tip, realizate conform
    recomandărilor A.N.A.T. x -
20. Să dispună de mobilier de birou x x
21. Să dispună de mijloace de telecomunicaţii :
    - telefon şi fax sau telex x -
    - telefon - x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

-----------
    *1) Pot fi acceptate şi alte amplasamente dacă sunt situate în clădiri cu destinaţie comercială, turistică sau pentru birouri.
    Pentru agenţiile de turism care nu desfăşoară activitate de vânzare directă către turişti, criteriul este facultativ.
    *2) Pentru agenţiile de turism care nu desfăşoară activitate de vânzare directă către turişti, criteriul este facultativ.
    *3) Cu excepţia activităţii de schimb valutar desfăşurată potrivit prevederilor legale.
    *4) În situaţia în care persoana brevetată părăseşte agenţia de turism prin demisie sau din motive de forţă majoră se va angaja altă persoană brevetată, în termen de 60 de zile.
    *5) Să fie absolvent al uneia dintre următoarele forme de învăţământ:
    - facultate de turism;
    - liceu sau clasa cu profil de turism;
    - şcoli postliceale cu profil de turism;
    - curs de formare/calificare în funcţia de agent de turism organizat de Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism sau de agenţi economici şi unităţi de învăţământ superior, acreditate pe baza normelor metodologice elaborate de Ministerul Turismului, sau în unităţi de învăţământ turistic din ţări care acordă reciprocitate cetăţenilor români.
    Cursul de formare/calificare trebuie urmat în maximum 3 ani de la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial al României.
    *6) Posesori de atestate de ghizi.
    *7) După intrarea în vigoare a actului normativ care reglementează clasificarea acestora.

    ANEXA 3
    la normele metodologice

..............................
(Denumirea agentului economic)

                 CERERE DE ELIBERARE A LICENŢEI DE TURISM
                           Domnule ministru,
..............................................................................,
                     (denumirea agentului economic)
cu sediul în localitatea .................., str. ............... nr. .......,
sectorul/judeţul, reprezentat prin .................., în calitate de .......
......................................, vă rog să aprobaţi eliberarea licenţei
(administrator, preşedinte, director)
de turism, categoria .............. pentru .................................,
                                             (denumirea agenţiei de turism)
amplasată în localitatea ....................., str. ............... nr. .....,
sectorul ............., judeţul .........., în vederea desfăşurării următoarelor
activităţi turistice *1)
...............................................................................
...............................................................................
  Declar ca sunt îndeplinite în totalitate criteriile de licenţiere stabilite de
Ministerul Turismului, pe care le vom respecta pe toată perioada desfăşurării
activităţii de turism.
  Anexăm următoarele documente *2):
                                                   Semnătura,
                                                      L.S.
  Data .....................

------------
    *1) Se vor indica serviciile turistice care constituie obiectul de activitate al agenţiei de turism.
    *2) Se vor enumera, după caz, documentele prevăzute la unul dintre pct. 2.3., 2.6., 2.7., 2.8.

    ANEXA 4
    la normele metodologice

                     FIŞA DE PREZENTARE
                    a agenţiei de turism
                  .....................

  1. Denumirea agentului economic ...........................................
  2. Sediul agentului economic ..............................................
  3. Nr. certificatului de înmatriculare la Registrul comerţului ...........
  4. Capitalul social .......................................................
  5. Sediul agenţiei ........................................................
  6. Activitatea desfăşurată de agenţie .....................................
.............................................................................
  7. Personal total ............ din care, calificat *1) .....................
  8. Personal cunoscător de limbi străine de circulaţie internaţională (se vor
anexa atestatele). ...........................................................
  9. Starea clădirii (foarte bună, bună) .....................................
 10. Amplasarea în clădire a spaţiului agenţiei (parter, mezanin sau etajul I,
etaje superioare) ............................................................
 11. Starea spaţiului comercial ..............................................
 12. Suprafaţa spaţiului comercial (mp) ......................................
 13. Echipamente din dotare ..................................................
 14. Telefon .................................................................
 15. Telex/fax ...............................................................
                                                   Semnătura autorizată
                                                   ....................

-----------
    *1) Se vor anexa în copie actele de calificare.

    ANEXA 5
    la normele metodologice

                     CRITERII MINIME
            pentru eliberarea brevetului de turism

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                                  Funcţia
                                                           ────────────────────
                                                           Manager Director
                                                              în agenţie
Nr. turism de turism
crt. Criterii categoria
                                                                         B +
                                                                      cabanier
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Cetăţenie
    Să îndeplinească una dintre condiţiile:
    - să fie cetăţean al României sau al Republicii
      Moldova x x
    - cetăţenii străini să aibă domiciliul permanent
      în România x x
 2. Pregătire profesională
    2.1. Să fie posesor al unui atestat de limbă străină
         de circulaţie internaţională *1) x -
    2.2. Să îndeplinească una dintre condiţiile:
         2.2.1. să fie absolvent al unei facultăţi
                acreditate cu profil de turism x x
         2.2.2. să fie absolvent de învăţămînt superior *2)
                şi:
                - să facă dovada unei activităţi în
                  turism *3) de minimum 2 ani 1 an
                - să fie absolvent al unui curs de formare
                  managerială în industria hotelieră şi
                  turistică, specific funcţiei *4) x x
         2.2.3. să fie absolvent al unei şcoli postliceale
                în domeniul turismului cu durata de
                1-2 ani *2) şi: x x
                - să facă dovada unei activităţi în
                  turism *3) de minimum 3 ani 2 ani
                - să fie absolvent al unui curs de formare
                  managerială în industria hotelieră şi
                  turistică specific funcţiei *4) x x
        2.2.4. să fie absolvent al unui liceu cu profil
               de turism sau hotelier *2), şi: x x
               - să facă dovada unei activităţi în turism *3)
                 de minimum 3 ani 2 ani
               - să fie absolvent al unui curs de formare
                 managerială în industria hotelieră şi
                 turistică, specific funcţiei *4) x x
       2.2.5. să fie absolvent de liceu *2) şi: x x
              - să facă dovada unei activităţi în turism *3)
                de minimum 5 ani 3 ani
              - să fie absolvent al unui curs de formare
                managerială în industria hotelieră şi
                turistică, specific funcţiei *4) x x
      2.2.6. să fie absolvent de şcoală
             profesională *5) şi: - x
             - să facă dovada unei activităţi în funcţia de
               cabanier de minimum - 3 ani
 3. Să posede recomandare favorabilă de la ultimul loc
    de muncă din domeniul turismului x x
 4. Cazier juridic x x
    - să nu fi suferit condamnări pentru gestiune
      frauduloasă, abuz de încredere, fals, înşelăciune,
      delapidare, mărturie mincinoasă, dare şi luare de
      mită, precum şi alte infracţiuni cu caracter economic,
      incompatibile cu funcţia pentru care se solicită
      brevetul de turism
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

---------
    *1) Atestatul trebuie să fie eliberat de o catedră de limbi străine de la institute de învăţământ superior acreditate de Ministerul Învăţământului sau de Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism.
    Se exceptează:
    - absolvenţii unor forme de învăţământ cu predare într-o limbă de circulaţie internaţională;
    - absolvenţii facultăţilor de filologie, turism şi relaţii internaţionale;
    - absolvenţii unor cursuri postuniversitare de limbi străine şi ai unor cursuri de ghizi-interpreţi.
    Cetăţenii străini trebuie să depună atestat de limba română, eliberat de o catedră de specialitate.
    *2) Inclusiv al instituţiilor de învăţământ din ţări care acordă reciprocitate cetăţenilor români.
    *3) Îndeplinind una dintre următoarele funcţii: şef de unitate, ghid turistic, agent de turism, recepţioner, funcţionar economic, economist, tehnolog alimentaţie publică, cabanier, precum şi orice funcţii de conducere în societăţi comerciale din domeniul turismului.
    *4) La Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism, la alte instituţii de învăţământ acreditate de Ministerul Învăţământului şi cu programe elaborate de Ministerul Turismului sau la alte unităţi de învăţământ din domeniul hotelier sau al turismului din ţări care acordă reciprocitate cetăţenilor români. Cursul de formare managerială trebuie efectuat în maximum 3 ani de la data publicării prezentelor norme în Monitorul Oficial la României.
    *5) Numai persoanelor care conduc operativ cabane.

    ANEXA 6
    la normele metodologice

                      R O M A N I A
                   MINISTERUL TURISMULUI

                      BREVET DE TURISM

  În baza ......................., se eliberează prezentul brevet de turism
d-lui/d-nici ..............., născut(ă) în anul ......., luna ......., ziua ...,
în localitatea ................., judeţul .............., prin care i se atestă
capacitatea de a îndeplini funcţia de ........................................
..............................................................................
                                        (Semnătura şi ştampila emitentului)
  Nr. .....
  Bucureşti, ..... 199...


    ANEXA 7
    la normele metodologice

                        CERERE
             de eliberare a brevetului de turism

                    Domnule Ministru,
  Subsemnatul (a) ........................., născut (ă) în localitatea ........
judeţul ..........., la data de ..........., domiciliat (ă) în ...............
..............................................................................
              (se va completa adresa completă)
va rog să binevoiţi a dispune eliberarea brevetului de turism pentru funcţia
de *) .....................................
  Declar că îndeplinesc în totalitate criteriile de brevetare stabilite de
Ministerul Turismului, pe care le voi respecta pe toată perioada desfăşurării
activităţii de turism.
  Anexez următoarele documente **):
  -
  -
  -
  -
  -
  -
                                                     Semnătura,
  Data ............

------------
    *) Se va completa funcţia (manager în activitatea de turism, director agenţie de turism categoria B sau cabanier).
    **) Se vor enumera toate documentele prevăzute la pct. 3.3. din cap. III al normelor metodologice pentru obţinerea brevetului de turism.

               -----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016